Thursday, July 19, 2018

TORSTAI 19.07.2018

TORSTAI 19.07.2018
01. Raportit kertovat, että Hamas on suostunut lopettamaan syttyvillä tai räjähtävillä aineilla varustettujen leijojen ja heliumpallojen lähettämisen Gazasta länsituulten mukana Israeliin "asteittain", kertoo Al-Quds. Suostumus koskee tietysti myös raketteja.
Viimeisin keksintö heliumpallojen alueella on lintujen käyttäminen, joiden jalkaan sidotaan räjähdepanos ja lintu lasketaan lentoon. Yksi sellainen, kuollut haukka, löydettiin metsästä, jolla oli räjähdepanos sidottuna jalkaansa. Luonnonsuojelijat ovat nostaneet kovan huudon luonnoneläinten ja lintujen käyttämisestä ihmisten välisissä taisteluissa.

Kolmen kuukauden aikana Hamasin aktivistien käyttämä "leija-terrori" on polttanut 25 000 dunamia (6 177.6 eekkeriä) Israelin, pääosin maatalouden käyttämää, maata, luonnonpuistoja ja metsiä, ja se tullee lisääntymään ennen lopettamista. Tuhotun alueen määrä vaihtelee rajusti eri lähteissä.
Al-Guds kertoo, että leijaterrori lopetetaan ensi viikolla.
Arabiankielinen MAAN-uutistoimisto kertoo terroristien suosivan heliumin käyttöä palloissaan ja kondomeissaan, koska ne lentävät pitemmälle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/249110.

02. IDF on alkanut käyttää automaattisesti toimivia drone-koneita "leijaterrorin" aiheuttamaa uhkaa vastaan.
Goshawk järjestelmä, jonka kehitti Beershebassa toimiva RoboTiCan, käyttää optisia sensoreita identifioimaan helium-pallojen ja leijojen lähettämisen, lähettää toisen dronen, joka ottaa ne kiinni ja tuhoaa ne. Järjestelmää on testattu viime viikkojen aikana ja se osoittaa melkoista onnistumista.
RoboTiCan johtaja Hagai Balshai kertoi, että järjestelmäoli alun perin kehitetty miehittämättömien pienkoneiden (drone) aiheuttaa uhkaa vastaan, mutta on nyt muotoiltu leijaterrorin aiheuttaman uhkan eliminoimiseksi.

Kuten aiemmin on kerrottu, leijaterrori sai alkunsa 30. 03. "March on Return" seurauksena ja on sittemmin kehittynyt melkoiseksi ongelmaksi armeijalle, joka arkailee käyttää voimaansa pääasiassa nuoria terroristi-aktivisteja vastaan, mutta on vähitellen alkanut havaita, ettei siihen ole löydetty "inhimillisempää" ratkaisua.

Gazan kaistan ongelma on yhä voimallisemmin kehittymässä laaja-muotoiseksi sodaksi, jota kumpikaan osapuoli ei nyt haluaisi.
Hamas on luultavasti saanut ohjeensa Iranilta, jonka päämääränä on aiheuttaa "mahdollisimman suurta tuhoa ja häirintää Israelille ennen lopullista tuhoamista suoralla hyökkäyksellä". https://www.timesofisrael.com/idf-using-autonomous-drone-system-to-intercept-gaza-kites-balloons/

03. Israelin arabikansalainen Nidal Salah lensi liitopurjeellaan Syyriaan 3 vuotta sitten liittyäkseen ISIS joukkoihin. Mutta 3 vuoden kuluttua hän tuli toisiin ajatuksiaan ja liiteli hang-glider purjeellaan viime kuussa takaisin Israeliin, vaikka oli täysin tietoinen, että hän joutuisi vastuuseen seikkailustaan.
Salah on kotoisin Israelin Jaljulian kaupungista. Palattuaan hänet vangittiin välittömästi ja häntä vastaan nostettiin useita syytteitä, joista painavin on liittyminen terrorijärjestöön ja yhteyden ottaminen viholliseen sodan aikana. Syyria ja Israel ovat edelleen muodollisessa sotatilassa 1973 sodan jälkeen.

Nidal Salah suunnitteli ystävänsä israelilaisen Hossam Hajalahin kanssa liittymistä ISIS-joukkoihin. He tiesivät, että yksi tapa päästä Syyriaan oli lentää Turkkiin ja sieltä Syyriaan. He kuitenkin päättivät käyttää moottorilla varustettua liitopurjetta, mikä olisi nopeampi tapa.
Salahin perhe ei ole erityisen uskonnollinen, mutta tultuaan kiinnostuneeksi ISIS opista ja ideologista hän muuttui, kertoi hänen veljensä Samih. "Koko hänen persoonallisuutensa muuttui, hän kieltäytyi kuuntelemasta suosikkimusiikkia ja kuunteli vain Koraanin lukuja". Salah ja Hajalah harjoittelivat liitopurjeen käyttämistä useiden kuukausien ajan ennen matkaansa rajan yli, mikä ei sujunut ongelmitta. He kuitenkin onnistuivat välttämään syyrialaisten sotilaitten kivääritulen ja laskeutuivat onnistuneesti.

Vastaanotto ISIS joukoissa oli brutaali, häntä kuulusteltiin
saadakseen tietoja Israelista, mutta lopulta hänet hyväksyttiin ja
hänet sijoitettiin tuotanto- ja kehityslohkoon kuukausipalkalla, hänen tehtävänsä oli kehittää dronen ohjausjärjestelmiä, sekä kameroiden ja pommien sijoittamista droneen. Hän myös taisteli ISIS-ryhmänsä mukana Assadin joukkoja vastaan, joutui vangiksi, mutta pääsi pakoon. Hosseinin kohtalosta ei kerrota.

ISIS-joukkojen alkaessa kärsiä tappioita hän lopulta meni Turkkiin, jossa hän tapasi perheensä jäseniä ja asianajajan. Hänen palattuaan Israelin 21,06. hänet vangittiin välittömästi, ja hän pysynee vangittuna oikeuskäsittelyn alkamiseen saakka. https://www.timesofisrael.com/arab-israeli-who-glided-into-syria-to-join-islamic-state-flies-home-is-arrested/,

04. USA:n varapresidentti Mike Pence ja ulkoministeri Mike Pompeo eivät ole täysin tyytyväisiä saamiinsa tietoihin presidentti Donald Trumpin lehdistökonferenssin aikana Helsingissä antamien lausuntojen sisällöstä koskien erityisesti väitetystä Venäjän puuttumisesta v. 2016 USA:n presidentin vaalikampanjaan.
Pence ja Pompeo keskustelivat tilanteesta presidentti Trumpin kanssa ja kehottivat presidenttiä selventämään lausuntoaan, jossa hän antoi Moskovalle synninpäästön kuultuaan presidentti Vladimir Putinin vakuutukset syyttömyydestään.

Keskustelujen jälkeen tärkeimpien hallituksensa jäsenten kanssa Trump myönsi puhuneensa epäselvästi sanottuaan, ettei hän näe mitään syytä uskoa Venäjän sekaantuneen vaaleihin saadakseen hänet valituksi. Putin tunnusti, että hän toivoi Trumpin voittoa.
Trump sanoi Valkoisessa Talossa tavatessaan republikaanisia kongressin jäseniä, että hänen olisi pitänyt sovittaa sanansa toisin. "Hyväksyn tiedusteluyhteisön päätelmän, että Venäjän sekaantuminen 2016 vaaleihin on totta, mutta sen olisivat voineet tehdä toisetkin ihmiset. Siellä oli paljon ihmisiä. Ei ollut mitään yhteentörmäystä" presidentti Trump päätteli.
Trump sanoi uskoneensa Putinin vahvoihin kieltoihin sekaantumisesta vakuuttaessaan, että hän toivoi Trumpin voittoa, mutta ei sekaantunut vaaleihin mitenkään. https://www.timesofisrael.com/pence-pompeo-urged-trump-to-make-clarifications-on-russia-meddling-report/,

05. Käynnistä Jerusalemin Länsimuurilla (Kotel) on tullut uusi normi maailman johtajien Israelin vierailun yhteydessä, kirjoittaa Herb Keinon JP:n artikkelissaan.
Unkarin "ristiriitainen" pääministeri Viktor Orban on seuraava ulkomaailman johtaja, joka sisällyttää Kotelin ohjelmaansa keskiviikkona alkaneen virallisen Israelin vierailunsa yhteydessä. Hän käynee tunkemassa oman toivelistansa muurin rakoon perjantaina, kuten muutkin johtajat ovat tehneet. Presidentti Trump aloitti normiksi kehittyneen käytännön toukokuussa 2017. Länsimuurin perinnesäätiön edustaja toteaa sävyisästi, että maailman johtajia oli vieraillut Muurilla ennen Trumpin aikaakin, mutta lehdistö ei ollut silloin kiinnostunut niistä. Trumpin tunnustus Jerusalemista Israelin pääkaupunkina antaa käynneille Länsimuurilla laillisuuden tunnun polkematta kenenkään herkkiä tuntoja, vaikka PA kutsuukin niitä laittomiksi.
Israelin ulkoministeriö sanoo suosittavansa kunnianarvoisia vieraita liittämään Länsimuurin ohjelmaansa siinä missä Holokaust-museonkin. Keinon havainnoi artikkelissaan, että silmiinpistävästi entisen NL:n muurin länsipuolella asuvien Euroopan maiden johtajat harvoin vierailevat Länsimuurilla. Lieneekö tämäkin osoituksena EU:n politiikan kallistumisesta pahasti PA/PLO:n arabien suuntaan syrjien Israelia.

Orbania kutsutaan ristiriitoja herättäväksi siksi, että hänen väitetään leyhyttelevän antisemiittisiä liekkejä kotimaassaan. Yksi diplomatian virkailija arvioi, että hänen vierailunsa Muurilla ja tapaamisensa Israelin päärabbin David Laun ovat osoituksena Orbanin taistelusta antisemitismiä vastaan, ja että hän rohkaisee sitä kampanjoimalla entistä Unkarin juutalaisen, Amerikkaan muuttaneen miljardöörin George Sorosin Israelin vastaista ideologiaa vastaan.
Israelin ulkoministeriö lausui Viktor Orbanin ja hänen vaimonsa Aniko Levain lämpimästi tervetulleiksi vierailulle Pyhään Maahan. "Vierailu tulee edistämään hyviä kahdenkeskisiä välejä, joita osittain ilmentävät Unkarin antama tuki Israelin asemalle Euroopassa ja kansainvälisillä forumeilla ja sen jatkuvien anti-semitismin vastaisten ponnistelujen tärkeyden korostaminen".
Orban tapaa tänään sekä Netanyahun että presidentti Rivlinin erikseen ja päärabbi Laun, vierailee Länsimuurilla, sekä osallistuu pääministeri Benyamin Netanyahun ja hänen Sara vaimonsa tarjoamille päivällisille pääministerin virkatalossa.

Orbanin vierailu Israelissa herättänee muutamia yksittäisiä protesteja, ja jokunen opposition kansanedustaja tuomitsee vierailun ja Netanyahun läheiset suhteet "Unkarin ristiriitaisen, oikeistolaisen ja siirtolaisuutta vastustavan pääministerin" kanssa.
https://www.jpost.com/Israel-News/Analysis-Putting-the-Western-Wall-on-the-itinerary-for-world-leaders-562901,

06. UUTISIA LYHYESTI
USA:n YK:n lähettiläs Nikki Haley antoi keskiviikkona täyslaidallisen YK:n ihmisoikeusneuvostoa vastaan todeten: "YK:n ihmisoikeus-neuvoston ristiriitainen agenda 7 on suunniteltu kaivamaan maata Israelin laillisuuden alta". Hän puhui perinnesäätiön tilaisuudessa Washingtonissa keskiviikon iltapäivänä.
Haley kertoi USA:n eronneen UNHRC:n toiminnasta, koska sen 47 jäsenmaata eivät suostuneet vakaviin muutoksiin ja kääntämään räikeän Israelin vastaista politiikkaansa, jonka ihmisoikeuksien hyväksi-käyttäjät olivat kaapanneet. Hän sanoi USA:n jatkavan ihmisoikeuksien puolustamista neuvoston ulkopuolelta.
Ennen eroamista Haley pyrki UNHRC:a luopumaan agenda 7:ästä, jonka perusteella neuvoston tulee jokaisessa kokouksessaan käsitellä agendaa 7, jossa käsitellään pelkästään Israelia. "Monilla mailla, joilla on todellisia ja raskaita ihmisoikeuksien rikoksia – Iran, PohjoisKorea, Syyria – ei ole erityistä agendaa neuvostossa. Se on tulta syöksevä punainen hälytyssireeni YK:n Ihmisoikeus-neuvoston poliittisesta korruptiosta ja moraalin romahtamisesta". https://www.jpost.com/International/Haley-charges-UNHRCs-Agenda-7-is-directed-against-Israels-existence-562903,

Vastakohtaisuuksia herättävä "juutalainen kansa – valtio" lakiesitys hyväksyttiin Knessetissä myrskyisen käsittelyn jälkeen äänin 62 puolesta – vastaan 55, kahden pidättyessä. Käsittely kesti yli 8 tuntia. Pääministeri Benyamin Netanyahu kuvaili lakia näin: "Lain hyväksyminen on lopullinen hetki Sionismin historiassa ja juutalaisen kansan historiassa. 122 vuotta Herzlin näkynsä julkistamisen jälkeen me olemme lain muodossa todenneet olemassaolomme perusperiaatteen".
Lakiesityksen laatineen erityiskomitean johtaja ke. Amir Akunis (Likud) kertoi täysistunnolle, että "laki voi olla tärkein valtion historiassa. Laista oli keskusteltu enemmän kuin mistään muusta peruslaista".
Lain sponsori, Knessetin ulko- ja puolustusasiain komitean puheenjohtaja Avi Dichter sanoi arabikansanedustajien johtajaan Ayman Odeh päin kääntyen: "Me olimme täällä ennen teitä ja me tulemme pysymään täällä teidän jälkeenne" lisäten, ettei vähemmistöjen oikeuksia tulla polkemaan lain varjolla.

Israelin arabien Joint LIst puheenjohtaja Ayman Odeh heilutti mustaa lippua Knessetin puhujakorokkeella, ja ke. Nama Zahalka repi symbolisesti lain paperiversion kappaleiksi.
Joint List kansanedustaja Ahned Tibi totesi Ohanan johtamassa komiteassa, joka antoi sille loppusilauksen: "Olemme nyt shokissa nähdessämme demokratiamme kuoleman, joka on hiipunut kuoleman rajoilla viime vuosina, ja kärsinyt rasismista, joka nousi huippuunsa tämän lain myötä." Ohanan komitea hyväksyi laki-esityksen äänin 8 -7 keskiviikkoaamuna.

Juutalainen "kansa – valtio laki" on peruslaki, joka toimii perustus-lain painoarvolla. Siinä määritellään Israel juutalaisen kansan kansa – valtioksi. Se ankkuroi Menoran valtion vertauskuvaksi, Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi, määrittelee kansalliset loma-päivät, ja kaikkien Israelin kansalaisten oikeudet säilyttää perinteensä uskosta ja kansallisuudesta välittämättä.
Diasporajuutalaisten ja Israelin välisistä suhteista se sanoo: "Valtio toimii diasporassa säilyttääkseen yhteydet valtion ja juutalaisten kansan välillä. Valtio pitää juutalaista setlementtitoimintaa kansallisena kiinnostuksen kohteena, ja tekee toimia rohkaistakseen, edistääkseen ja toteuttaakseen sitä". https://www.jpost.com/Israel-News/Controversial-Jewish-nation-state-bill-passes-into-law-562898,

Gazassa valtaa pitävä terrorijärjestö Hamas hyväksyi Egyptin kovasta painostuksesta Egyptin laatiman sopimusluonnoksen, jolla pyritään lopettamaan Hamasin ja Farahin välinen vuodesta toiseen jatkunut kiista Gazan hallinnon järjestelemiseksi.
Hamasin edustaja sanoi keskiviikkona odottavansa nyt Fatahin vastausta.
Egyptin päämääränä on lopettaa Hamasin ja Fatahin keskinäinen kiista ja muodostaa Palestiinan kansallinen yhteishallitus, jonka vastuulla on vaalien järjestäminen.
Hamasin korkea virkailija Musa Abu Marzouk sanoi Hamasin hyväksyneen luonnoksen ehdolla, että Fatahin johtaman PA/PLO:n julistama Gazan saarto poistetaan välittömästi. Hän sanoi myös, että sopimuksen mukaan Länsirannalla toimiva PA hyväksyy velvollisuutensa toimia aiemmissa Hamasin ja Fatahin välisissä sovintosopimuksissa allekirjoitettujen pykälien mukaisesti.
Hamas säilyttää oikeutensa koota vero- ja tariffimaksut Gazassa PA:n puolesta voidakseen maksaa Hamasin (20 000) virkailijoiden palkat, jotka PA kieltäytyi maksamasta.

Esityksessä kehotetaan muodostamaan maaoikeus Länsirannalle ja Gazan kaistalle Egyptin valvonnassa. Marzouk oli mukana korkean tason delegaatiossa, joka vieraili Kairossa tavaten Egyptin yleisen tiedusteludirektoraatin (Al-Mukhabarat) johtajia löytääkseen tapaa, jolla Hamasin ja Fatahn välinen kiista ratkaistaan ennen Israelin uhkaamaa laajaa sotilasiskua Gazaan.

Fatahin tiedottaja Atef Abu Seif sanoi järjestön tutkivan Egyptin laatimaa esitystä todeten, ettei se paljon eroa aiemmista sopimuksista, joita ei ole voitu toteuttaa. Hän sanoi Jordanian Al-Gahad TV-uutisten yhteydessä luottavansa täysin Egyptin välitys-toimiin.
YK:n Erityiskoordinaattori Lähi-Idän rauhanprosessissa Nickolay Mladenov, joka toimi ansiokkaasti Egyptin esityksen laatimiseksi, sanoi, että sovinnon löytäminen on yksi suunnitelman perus-pilareista. Hän tapasi Oslossa EU:n, Norjan, Maailmanpankin ja PA:n edustajia keskiviikkona. Hän tweettasi sivullaan "pyytäen rauhalle mahdollisuutta Oslon sopimuksen edistämiseksi! Vakavia keskusteluja vaaditaan jännityksen lieventämiseksi Gazassa. Palestiinalaiset ja Israelin yhteisöt ovat eläneet tarpeeksi kauan pelossa" Mladenov tweettasi.
Hamas kaappasi vallan Gazassa 2007 karkottaen Fatahin virkailijoita ja erottaen heitä viroistaan asettaen Hamasin edustajia heidän tilalleen. PA on maksanut virkailojoilleen palkkaa, jotka ovat laiskotelleet 2007 kaappauksesta lähtien, mutta ei Hamasin virkailijoille.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Hamas-accepts-Egyptian-proposal-to-end-dispute-with-Fatah-562889

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 18 -31; Tiberias 26 --38; Suolameri 27 -39; Eilat 27 -42 +C-astetta, aurinkoista, huomenna vähän viilenee.
Tuesday, July 17, 2018

TIISTAI 17.07.2018

TIISTAI 17.07.2018
01. Syyrian kapinalisia lähellä oleva taho kertoi sunnuntai-iltana Syyrian pohjoisen Idlibin provinssissa kuulleensa ohjusten lentävän päittensä yläpuolella ennen räjähdyksiä Aleppon Nayrabin lentokentällä.
Henkilö, joka tuntee alueen tilanteita, kertoi JP:n toimittajalle, että "tämä on voimakas viesti Iranille. Iranin tulee poistua Syyriasta täydellisesti, ei vain Israelin pohjoisrajan tuntumasta".
Lähde kertoi, että Iranin tukema militia-järjestö kärsi vaurioita sunnuntain ilmaiskuissa. Näihin kuuluivat Irakista värvätyt sotilaat, joita oli sijoitettu edellä mainittuun kohteeseen.

Syyrian Lontoossa toimiva ihmisoikeusjärjestön edustaja raportoi, että tukikohtaa hoitavat Iranin Islamic Revolutionary Guards sotilaat, ja että 9 henkilöä oli saanut surmansa ilmaiskuissa, mukaan lukien 6 syyrialaista vapaaehtoista. Kolme muuta henkilöä saivat surmansa, mutta heidän henkilöllisyyttään ei tiedetä.

Syyrian valtion tukema media väitti, että "ilmaiskut oli tehnyt "Israel vihollinen", joiden kohteena oli Aleppon lentokenttä. Iskut saivat aikaan vain materialista ruhoa, ei ihmisuhreja", lähde väitti.
Iranin valtion media sanoi Israelin tukevan kapinallisia, jotka vastustavat Assadin hallitusta, ja että ilmaiskujen tarkoituksena oli hellittää hallituksen joukkojen painetta kapinallisia vastaan maan eteläosassa lähellä Deraa ja Quneitraa.
Toiset kommentoijat eivät hyväksyneet näitä argumentteja. Nassam Jaara totesi Iranin vallankumouskaartin kärsineen suurta vahinkoa ilmaiskuissa. Toiseksi hän kyselee, miten IAF:n koneet lensivät Syyrian ilmatilassa 400 km joutumatta paljastetuiksi?
Aleppon Nauragin lentokenttä on 10 km Syyrian kapinallisten asemista Idlibissä, 20 km turkkilaisesta havaintokohteesta ja 50 km USA:n johtaman koaliittion valvomasta Manjibin alueesta.

Ilmaiskut tehtiin sen jälkeen, kun Benyamin Netanyahu tapasi Vladimir Putinin muutamia päiviä ennen ilmaiskuja, ja hän oli puhelinyhteydessä Trumpin kanssa ennen Trumpin ja Putinin tapaamista Helsingissä. Netanyahu on toistamiseen varoittanut, ettei se tule sietämään iranilaisia joukkoja pohjoisrajansa tuntumassa, eikä missään muuallakaan Syyriassa.
Israelin väitetään tehneen ilmaiskun kesäkuun puolivälissä Irakin Shiamilitian Kataib Hezbollahin asemiin Syyriassa lähellä Irakin rajaa. Ilmaiskut Aleppon lentokentälle navigoiden Venäjän ilmapuolustuspatteristojen läpi antaa voimallisen viestin IRGC:n militialle, että IDF pystyy iskemään missä tahansa Syyriassa. https://www.jpost.com/Middle-East/A-strong-message-to-Iran-from-Israel-Syrians-debate-Aleppo-airstrike-562644,

02. Syyrian armeija sanoo vapauttaneensa strategisesti tärkeän kukkulaan aivan Israelin pohjoisrajan tuntumassa. Kukkulalla oli Syyrian armeijan it-patteriston radarlaitteisto ennen sen joutumista kapinallisten käsiin lokakuussa 2014.
Syyrian valtion TV ilmoitti maanantaina saaneensa kukkulan haltuunsa. Syyrian armeija oli sijoittanut sinne ilmapuolustus-järjestelmäänsä kuuluneen tutka-aseman.

YK:n parissa ja etenkin ihmisoikeusjärjestön taholla tilanteen kehitys huolestuttaa suuren määrän ihmisiä jouduttua pakenemaan taisteluja ja siirtymään epävarmoihin olosuhteisiin ilman suojaa ja toimeentuloa. He ovat täysin ulkopuolisten avustusten varassa, mutta heidän tilapäiset asuinalueensa ovat usein vaikeitten yhteyksien takana, mikä vaikeuttaa avustusten ja etenkin terveyden- ja lääkintähoidon saamista perille.

Lukuisat haavoittuneet ovat pyrkineet Israelin rajalle, koska IDF antaa heille lääkintähoitoa ja välttämättömiä asustustarvikkeita.
Kysymystä vaikeuttaa se, että Israel ja Syyria ovat edelleen muodollisessa sotatilassa.

Puolustusministeri Avigdor Liberman sanoi viime viikolla, että lukuisat iranilaiset sotilaat ja Hizbullahin pyssymiehet ovat riisuneet omat asepukunsa ja pukeutuneet Syyrian armeijan asepukuihin pyrkien sen kautta perustamaan pysyviä tukikohtia lähelle Israelin rajaa.
Liberman varoitti, että IDF on täysin tietoinen tästä valheellisesta
toiminnasta ja tulee toimimaan sen poistamiseksi, elleivät
kansainväliset järjestöt toimi.
Liberman tähdensi, että kysymys on Israelille eloonjäämis-kysymys, eikä sitä siksi voi jättää hoitamatta, sillä Iranin johto esittää toistamiseen uhkauksia Israelille "täydellisestä tuhosta ja tämän juutalaisten muodostaman syöpäpesäkkeen poistamista muslimien pyhältä maalta", kuten he Israelia kuvailevat.
Syyrian ja Venäjän ilmavoimat ovat moukaroineet kapinallisten hallussa vielä olevia alueita ulottaen toimintansa vaarallisen lähelle Israelin rajaa etenkin Quneitran kohdalla. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Syrian-army-says-it-captures-strategic-hill-overlooking-Israeli-border-562640,

03. Venäjän presidentti Vladimir Putin oli saanut salakuljetettua Helsinkiin Moskovan World Cupin virallisen pallon, jota hän piti sylissään kuin osoituksena, että pallo on nyt hänellä – vaikka Venäjän joukkue ei päässytkään loppuotteluun. Presidentti Donald Trump, joka vaimonsa Melanien kanssa seisoi Putinin rinnalla lehdistötilaisuudessa otetussa virallisessa kuvassa, painoi kuitenkin sormensa pallon päälle osoittaakseen, että kyllä hänelläkin on sentään jotain sanomista maailman asioissa.

Trumpin ja Putinin väliset kahdenkeskiset keskustelut sujuivat ilmeisen positiivisessa ilmapiirissä, eikä kumpikaan halunnut särkeä hyvää mieltä vetämällä esiin Krimin niemimaata, tai Ukrainan tilannetta, eikä Iranin ydinsopimusta, joka Putinin mielestä on ihan hyvä sellaisenaan, mitä sitä muuttamaan.

Kahden maailman voimakkaimman miehen huippukokosta seuranneet journalistit suhtautuvat Trumpin esiintymiseen ironisen pilkallisesti sanoen Trumpin kumarrelleen Putinin Helsinkiin. Eräs heistä John Brennan, joka toimi aikoinaan USA:n terrorismin vastaisen keskuksen johtajana Bushin aikana ja CIA:n johtajana Obaman hallituskauden aikana, sanoi Trumpin antautumisen Putinin tahdon alle oikeuttavan syytöstoimiin. Brennan Twiittasi sivullaan: "Donald Trumpin lehdistökonferenssi Helsingissä nousee ja ylittää raskaan rikoksen ja rikkomuksen kynnyksen – viitaten tällä syytösten nostamiseen. Siitä ei puuttunut enää mitään petturuudesta. Trumpin kommentit eivät olleet vain heikkojärkisen tekemiä, vaan hän on täysin Putinin taskussa. Republikaaniset isänmaalliset: Missä te olette?".

Demokraattisesti ajattelevat amerikkalaiset ja journalistit eivät voi antaa anteeksi, että Trump tuli tuntemattomuudesta sotkemaan heidän hyvät suunnitelmansa voitontanssin jo alettua Hillary Clintonin voiton kunniaksi. He hyökkäävät Trumpia vastaan väittäen, että hänen voittonsa varmistui venäläisten agenttien Trumpia puolustavan kampanjan vuoksi, vaikka näyttöjä siitä ei ole saatu – demokraattien vaalitoiminnasta kylläkin.

Seuraamani JP:n artikkelin kirjoittaja Herb Keinon pyrkii siloittelemaan sanojaan selvitellessään lehdistökonferenssissa annettuja lausuntoja. Hän halusi selvästi sanoa jotain ilkeää Trumpista, joka ei liene hänen suosikkinsa, mutta pidättyi suorasta hyökkäyksestä.
USA:n liikemaailman vapaamielisessä ilmapiirissä varttunut ja toiminut presidentti Trump ei kumarrellut hajottaessaan EU:n valtaeliitin muodostamaa valheellisen sievistelevää protokollaa, jossa määrättyjä asioita ei puhuta julkisuudessa. Tämä muurien murtaminen tosin tuli nolosti ilmi Trumpin tietämättömyydestä kuninkaallisen protokollan vaatimuksista, jossa kuningatar kulkee aina edellä. Englannin kuningattaren törmäillessä etsiessään kummalta puolelta ohittaisi Trumpin jatkaessa hidasta kävelyään kuningattaren heikontuneet jalat eivät sallineet askelten kiihdyttämistä Trumpin kokoisen möhkäleen ohittamiseksi.

Herb Keinon keskittyy Netanyahun nolaamiseen, jossa panokset sentään ovat vähemmän arkaluonteiset.
Keinon kuuluttaa artikkelissaan, miten maireasti Netanyahu hymyili kuullessaan ajatustensa kantaneen hedelmää, ja miten se vain syveni havaitessaan kummankin mahtimiehen painottavan Israelin turvallisuutta Syyrian tilanteen alkaessa selkiytyä.
Kyllähän Netanyahulla olikin syytä olla hyvillä mielen, ei se tapahdu joka päivä, että maailman mahtavimmat miehet yhdessä
vakuuttavat huomioivansa Israelin turvallisuustarpeet koko maailman median edustuksen valokeilassa.
Vaikka Putin ei luovu Iranin ydinsuunnitelmasta eikä luvannut iranilaisten joukkojen poistumista Syyriasta, Netanyahu ja Israel voivat onnitella toisiaan. Netanyahu tosin särki herkkää tasa-painoa todetessaan, ettei mitään lopulta ole saavutettu Syyrian sisällissodassa ja taisteluissa iSIS:n karkottamiseksi, jos niiden tilalle tulevat Iranin vallankumouskaartin sotilaat ja niiden tukemat terrorijärjestöt.
Hän kuitenkin antoi tunnustusta Putinille: "Syyrian eteläosa tulisi saattaa täydellisesti v. 1974 sopimuksen toteuttamiseen armeijoiden erottamiseksi toisistaan. Tämä tuo rauhan Golanin kukkuloille ja rauhallisemmille suhteille Syyrian ja Israelin välisissäsuhteissa sekä tuoden lisää turvallisuutta Israelin valtiolle" sanoi Putin, josta on syytäkin olla mielissään.
Putin sanoi journalisteille: "Trump painotti erityisesti tätä kysymystä, ja minä vahvistan Venäjän olevan kiinnostunut tästä kehityksestä ja tulevan toimimaan sen mukaisesti".

Trump totesi journalisteille: "Olemme toimineet Israelin kanssa pitkään ja vakaasti hyvin monia vuosia. Uskon ettei koskaan mikään maa ole ollut lähempänä kuin USA. Presidentti Putin myös avustaa Israelia, ja puhuimme tästä Bibi Netanyahun kanssa, ja he haluaisivat tehdä määrättyjä asioita Syyriassa – koskien Israelin turvallisuutta. Tässä suhteessa me ehdottomasti haluaisimme työskennellä auttaaksemme Israelia. Ja Israel työskentelee kanssamme, joten molemmat maat toimivat yhdessä.
John Brennanin syytökset petoksesta ovat käsittämättömiä.
https://www.jpost.com/International/The-Putin-Trump-news-conference-that-made-Netanyahu-smile-562686,

04. USA:n kongressin Floridan republikaanien edustaja Ron DeSantis, joka johtaa edustajainhuoneen kansallisen turvallisuuden alakomiteaa, tulee pitämään kuulemisen Israelin vaatimuksesta itsenäisyyden säilyttämiseksi Golanin kukkukoilla. Ron DeSantis toimi tehokkaasti USA:n lähetystön muuttamaiseksi Tel Avivista Israelin pääkaupunkiin Jerusalemiin, jonka Trumpin hallitus

tunnusti joulukuussa viime vuonna.
Presidentti Trump antoi tukensa republikaaneja edustavan De Santisin valitsemiseksi Floridan kuvernööriksi.
De Santis otsikoi kuulemisen nimellä: "Uusi horisontti USA:n ja Israelin välisissä suhteissa. Amerikan embassy Jerusalemissa potentiaaliseen tunnustamiseen Israelin itsenäisyydestä Golanin kukkuloille".
Kuulemisessa tullevat antamaan todistuksensa entinen ulkoministeriön pääsihteeri Dire Gold, joka johtaa julkisten asiain Jerusalemin keskusta; entinen USA;n Israelin lähettiläs Daniel Kurtzer, nyt Princetonin professori; Mochael Doran Hudsonin Instituutista sekä Eugene Kontorovich Northwestern Yliopistosta.
Kuulemisen tarkoituksena on alakomitean ilmoituksen mukaan "keskustella Amerikan potentiaalisesta tunnustamisesta Israelin itsenäisyydestä Golanin kukkuloilla".
Ilmoituksessa todettiin, että Benyamin Netanyahu pyysi Yhdysvaltoja tunnustamaan Israelin itsenäisyyden alueelle helmikuussa 2017, ja että Iranin joukot ampuivat ohjuksia toukokuussa 2018 Syyriasta kyseiselle alueelle.

Dore Gold sanoi ennen todistamistaan suorittaneensa oman "tutkimuksensa" ja havainneensa, ettei sille ollut oppositiota USA:ssa eikä Israelissa Knessetin pyyntöön todistaa asiassa.
Hän arvioi, että demokraatit toivat Kurtzerin alakomiteaan saadakseen epäilevän mielipiteen kuulemisessa.
Golan on ollut kauan nukkuva kysymys, mutta Syyrian taistelujen alkaessa hiipua yhä useampi kyselee: Entä Golanin kukkulat?

USA:n hallitus ei ole kuitenkaan vihjaillut tukevansa esitystä ja on antanut ymmärtää, ettei se halua kenenkään lobbaavan sen puolesta tai sitä vastaan. USA:n lähetystön muutto Jerusalemiin sai paljon kriittisiä kommentteja maailmalta.
https://www.jpost.com/Israel-News/Congressional-panel-to-hold-hearing-on-Golan-recognition-562690,

05. UUTISIA LYHYESTI
Israel teki sunnuntaina päätöksen kaasun ja öljyn toimitusten lopettamiseksi, ja toimivansa tulevaisuudessa tilanteen mukaisesti. Ruoka-ja lääkintätarvikkeita voidaan viedä edelleen. Israel keskeytti kupallisten tavaroiden viennin Gazaan viime viikolla vastauksena Gazasta lähetettyjen palavien leijojen ja ilmapallojen vastapainoksi, jotka ovat polttaneet joittenkin arvioiden mukaan yli 10 000 eekkeriä viljavainioita, suojeltuja ja luonnon metsää arvoltaan kymmeniä miljoonia USD.
Viikonvaihteen aikana Gazasta ammuttiin Israeliin yli 200 rakettia ja kranaattia ja myös palavia leijoja. Neljä ihmistä haavoittui rakettitulen johdosta.
Avigdor Liberman sanoi jatkuvan terrorin pakottavan Israelin entistä kovempiin vastatoimiin.
Kalastajien kalastusoikeus Gazan rannikon edustalla pudotettiin kuudesta merimailista kolmeen.
Yksi raketti osui Kerem Shalomin terminaaliin, jonka kautta tavara-ja muu liikenne pääosin kulkee Gazan kaistalle. Terminaali suljettiin kokonaan toistaiseksi, vain lääkintätarvikkeet ja ruokaa voidaan edelleen viedä terminaalin kautta. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Israel-halts-flow-of-gas-and-fuel-into-Gaza-562682,

Matkustajakone Arkia Flight 883 suoritti ensimmäisen testilentonsa uuden virallisesti maaliskuussa 2019 avattavalle 3 600 metrin pituiselle kiitoradalle. Tämä oli toinen testilento, ensimmäinen suoritettiin 05.09.2017, Assaf Ramon lentokentälle.
Ramon lentokenttä sijaitse 18 km Eilatista Timnalaaksossa, sulkien 2 aiempaa kenttää: J Hozman, jota ovat käyttäneet propellikoneet sisäiseen liikenteeseen, ja IAF:n Ovda kenttä kaupallisille koneille Euroopasta ja Venäjältä, 60 km Eilatista pohjoiseen.
Ramonin nimi annettiin muistoksi astronautti Ilan Ramonille, joka menehtyi paluumatkalla olleen avaruusraketin palaessa, ja hänen poikansa Assaf Ramonin, jonka F 16 kone syöksyi maahan. https://www.jpost.com/Israel-News/First-flight-lands-at-Ramon-Airport-as-Eilat-seeks-to-grab-more-tourists-562683Gazasta kohti Israelia ammuttu raketti jäi lyhyeksi ja putosi Gazaan. Se ammuttiin pian sen jälkeen, kun IAF iski Hamasin kohteisiin Gazassa pian sen jälkeen, kun palava ilmapallo lähetettiin Israelin puolelle. Isku tehtiin lähelle Beit Hanoun aluetta ja useita ihmisiä haavoittui iskussa. Pääministeri Netanyhau vieraili Sderotissa ilmoittaen samalla, ettei ole mitään tulitaukoa, ennen kuin palavien leijojen ja ilmapallojen lähettäminen Gazasta loppuu.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Rocket-sirens-blare-across-South-following-IDF-strikes-on-Gaza-562648,

Iranilainen prikaatinkenraali Ghooasmhossein Gheibparvar, joka palvelee vallankumouskaartin Basij riveissä, kertoi videoidussa puheessa Gazan arabeille, etteivät Trumpin uhkaukset pelota heitä. Videokonferenssi pidettiin samanaikaisesti Gazan kaupungissa ja Teheranissa. Basij-joukot, joita kenraali kutsuu "Iranin mobilisaation vastarintajoukoiksi", ovat vapaaehtoisten muodostama puolisotilaallinen IRGC:n yksikkö. Konferenssin pääpuhujana oli IRGC:n komentaja kenraalimajuri Qassem Soleimani, mutta jostakin syystä hänen tilalleen nousi Gheibparvar. Israelia syytetään puheen häiritsemisestä internetin teknologian avulla. Kenraali ylisti Gazan nuoria, jotka ovat estäneet miehittäjää nukkumasta.
https://www.jpost.com/Middle-East/Iranian-general-praises-Gazan-terror-Trumps-threats-dont-scare-us-562681,

"PA vaatii kansainvälistä yhteisöä (YK.EU) estämään juutalaisten suunnitteleman marssin Tisha B´Av aattona, koska se estää kahden valtion periaatteen toteuttamisen". Marssi on tehty 24 vuoden ajan, se on vuosittainen tapahtuma, jossa marssijat kulkevat vanhan Jerusalemin muurien ulkopuolella kiertäen sen. PA kutsuu marssia provosoivaksi ja kehottaa estämään sen. Marssin järjestäjät Women in the Green kiittävät USA:n presidentti Trumpia Israelin itsenäisyyden ulottamiseksi kaikkialle Jerusalemiin tunnustaessaan sen Israelin pääkaupungiksi. He sanovat Trumpin tunnustamisen olevan esiasteena koko Juudean ja Samarian alueitten tunnustamiseksi Israelin täyteen omistukseen ja hallintaan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/249053

Knesset hyväksyi "Breiking the Silence lain", jolla vasemmiston NGO-agentteja kielletään tunkeutumasta kouluihin esittelemään. armeijaa halveksia oppejaan. Vasemmistolaiset NGO järjestöt ovat saaneet tähän asti vapaasti tunkeutua kouluihin ja muihin laitoksiin opettamaan Israelin vastaista propagandaansa, jonka tarkoituksena on saada armeija häväistyksi ja Israelin laillinen oikeus mitätöidyksi.
https://www.jpost.com/Israel-News/Breaking-the-Silence-bill-passed-into-law-562699,

Oikeusministeri Auelet Shaked kielsi huhut, että hän pyrkisi syrjäyttämään pääministeri Netanyahun ja nousemaan pääministeriksi. Shaked sanoo, että hän tukee Naftali Bennettiä, ja hänen vuoronsa tulee hänen jälkeensä. Rabbi, joka tuki Netanyahua, sanoo nyt tukevansa Shakedia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/249059

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 19 -32; Tiberias 24 -38; Suolameri 27 -38; Eilat 28 -41 +C-astetta, aurinkoinen ja helteinen sää jatkuu.


Sunday, July 15, 2018

SUNNUNTAI 15.07.2018

SUNNUNTAI 15.07.2018
01. Gazasta ammuttiin perjantai-illasta lähtien yli 200 kranaattia ja rakettia Israelin puolelle turva-aitaa. Iron Dome torjuntaohjukset eliminoivat niistä kymmeniä, osa putosi turva-aidan lähettyville, osa aukeille alueille aiheuttamatta vahinkoa, mutta muutamat osuivat juutalaisyhteisöihin. Shaar HaNegev alueella raketit aiheuttivat tuhoa synagogalle, mutta kukaan haavoittunut. Sderotissa raketti osui asunto-rakennukseen. Kolme ihmistä haavoittui raketin sirpaleista ja vietiin paikalliseen sairaalaan. Uutisartikkelit eivät puhu mitään rakettien aiheuttamasta psykologisesta traumasta asukkaille, jotka joutuvat pitkin yötä hyppäämään vuoteesta ehtiäkseen 15 sekunnissa suojatilaan, eikä rauhallisesta yöunesta tule mitään sellaisissa olo-suhteissa.
02. Shaar HaNegevin alueella asuntorakennukseen osunut raketti haavoitti 14-vuotiasta tyttöä jalkoihin, 15-vuotias poika haavoittui kasvoihinsa, ja 52-vuotias mies sai sirpaleen osuman rintaansa, hän on kohtalaisessa kunnossa sairaalassa.
Aiemmin eräs palomies vammautui lievästi yrittäessään juosta suojaan lähestyvää rakettia pakoon. Autoja ja kanala kärsivät tuhoa Shaar HaNegev alueella.

IDF kehotti asukkaita pysyttelemään 15-sekunnin päässä suojahuoneista. Zikim uimaranta suljettiin lauantaiksi, ja yli 100 hengen kokoontumiset kiellettiin ulko-ilmassa turva-aidan läheisyydessä sijaitsevissa yhteisöissä.
Voiko tällaista ihmisten elämän rajoittamista rauhan aikana pitää normaalina? Gazan kaistasta on tullut 2015 tapahtuneen juutalaisasukkaitten karkottamisen vuoksi kuuma peruna, jota enempää hallitus kuin IDF:kään eivät voi pitää käsissään.

IDF:n komentaja kenraaliluutnantti Gadi Eisenkot piti lauantaina tilanteen arvioimis-kokouksen, johon osallistuivat Eteläisen lohkon komentaja kenraalimajuri Hertzi Halevi, operaatiokomentaja kenraalimajuri Aharon Haliva sekä Gazan divisioonan komentaja prikaatinkenraali Yehuda Fuchs, ja muita komentajia.

Aiemmin lauantaina IDF suoritti laajimman päiväsaikaan tehdyn operaationsa Hamasia vastaan vuoden 2014 kesäsodan jälkeen, kertoi IDF:n tiedottaja prikaatinkenraali Ronen Manelis.
"Meillä on kolme vaarallisuudeltaan erilaista vektoria, joiden emme voi antaa jatkua: Tulipaloja aiheuttava terrorismi; rajalla tapahtuva terrorismi, ja rakettituli. Me aiomme lopettaa ne kaikki", Manelis lupaili. Hän selitti jatkaen, "ettei ole aika puhua
laajasta operaatiosta, mutta kun sopiva päivä siihen tulee, kuten viimeisten päivien tapahtumat viittaavat, IDF tulee toimimaan".
Toinen IDF:n upseeri arvioi, että vaikka Hamas on päättänyt ampua rakettejaan lähellä turva-aitaa oleviin kohteisiin, ei ole mitään takeita, että se loppuu siihen. Hän varoitti iDF:n koventajan iskujaan, jos Hamas aloittaa pitkän matkan rakettiensa ampumisen. "Hamas tulee katumaan, jos se päättää niin, me olemme valmiit.

Päivän-aikaan toteutetuissa iskuissa IAF iski Beit Lahya pataljoonan päämajaan, kaupunkisodan harjoitustiloihin, asevarikoihin, harjoitustiloihin, komentokeskuksiin, toimistoihin ja muihin kohteisiin, Manelis sanoi. "Pataljoonan päämajan infra-struktuuri tuhottiin täydellisesti, sen paikalla on suuri avoin aukko". Toiset iskut kohdistettiin aseisiin, mukaan lukien Hamasin meriterrorismi-siipi.
Hän mainostaa IDF:n edistynyttä tiedustelua ja operatiivista kykyä, jota voidaan lisätä, mikäli tarve niin vaatii.

Lauantaina IDF iski 5-keroksiseen asuinrakennukseen Al-Shati pakolaisleirissä, jonka Hamas oli muuntanut kaupunkisodankäynnin harjoitustiloiksi, jonka alta paljastui suuri tunneli, joka oli yhteydessä massiiviseen maanalaiseen tunneliverkostoon. Sitä oli käytetty tunnelisodankäynnin harjoituksiin. Rakennuksen lähellä asuvia asukkaita varoitettiin ennen rakennuksen tuhoamista. Ohjusiskuissa useita ihmisiä haavoittui, heidän joukossaan kaksi lasta. Yksi tuhotun rakennuksen vieressä sijaitseva moskeija kärsi lieviä vahinkoja iskun aikana. Moskeija ei ollut iskun kohteena.

Arabimedian divisioonan komentaja majuri Avichay Adraee esitti sosiaalisessa mediassa varoituksen gazalaisille pysyä kaukana Hamasin ja muiden terrori-järjestöjen rakennuksista ja henkilöistä, jotka palvelevat niiden leivissä.
Näin tehtiin 2014 sodan aikana, mutta Hamas pakotti siviilit IDF:n tuhottaviksi määrättyjen talojen katoille siviilipuolustukseksi.

Hamasin rakettitulta edelsivät perjantaina väkivaltaisen mielenosoitukset turva-aidan lähettyvillä, jossa IDF:n sotilaita vastaan heitettiin käsikranaatti haavoittaen yhtä sotilasta. Wafan mukaan mielenosoituksissa IDF joutui turvautumaan koviin panoksiin. 2 Gazan palestiinalaista sai surmansa ja 200 haavoittui. Tämä nostaa Gazan väkivaltaisissa mielenosoituksissa surmansa saaneiden luvuksi 139.

Samaan aikaan rakettien kanssa Gazasta lähetettiin useita tulta suitsevia leijoja ja ilmapalloja Israelin puolelle, sytyttänen uusia tulipaloja, jotka ovat jo tuhonneet
7 500 eekkeriä maatalousmaata, luonnonpuistoja ja metsikköjä. Hamasin johto ilmoittaa mielenosoitusten ja tulisten leijojen ja ilmapallojen lähettämisen jatkuvan, sekä rakettitulen toistuvan, kunnes sen vaatimuksiin suostutaan.
Viikonvaihteen raportit ja tiedotteet ovat puutteellisia ja osin ristiriitaisia, koska uutistoimiston eivät normaalisti työskentele sapattina. https://www.jpost.com/Israel-News/IDF-strikes-terror-tunnels-as-31-Hamas-rockets-fired-to-southern-Israel-562479.
https://www.timesofisrael.com/idf-reveals-aerial-images-of-hamas-sites-destroyed-in-retaliatory-strikes/,
https://www.timesofisrael.com/two-palestinians-said-killed-as-air-force-bombs-multi-story-hamas-complex/,

03. Uutisraportit kertovat, että YK:n ja Egyptin välityksellä neuvoteltu tulitauko näyttää pitävän, ja siksi IDF kertoi asukkaille tilanteen rauhoittuneen ja elämän normalisoituvan.
Hallituksen ministeri ja turvallisuuskabinetin jäsen Naftali Bennett sanoo, että paljon vakavampaa toimintaa vaaditaan terroria vastaan Gazasta. Hän vakuuttaa olevansa valmis evakuoimaan osan Gazan läheisyydessä asuvista israelilaisia sen sijaan, että istutaan suojahuoneissa pelosta tutisten.
Bennett ei halunnut antaa suorituspisteitä Netanyahulle Gazan kriisin hoitamisesta, mutta "100 päivää kestäneen periodin aikana Hamas on sytyttänyt tuleen maan eteläosan ja ampunut satoja raketteja ja kranaatteja Israelin siviilikohteisiin, ja sen jälkeen suostutaan Hamasin sanelemaan tulitaukoon – se on väärin. 3 kuukautta sitten - ennen leijaterrorin alkamista – annoin selvän ohjeen, että leijoja lähettäneet ryhmät tulee eliminoida. Minulle sanottiin sen johtavan tilanteen kiihtymiseen, mutta käsittääkseni jo olisimme eliminoineet heidät alusta lähtien, olisimme lopettaneet leijaterrorin. Me emme hyväksy Hamasin sanelemaa tulitaukoa", hän vakuuttaa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/248928,

04. Toinen "Freedon Flotilla" aloitti purjehduksensa Gazasta kohti Kyproksen Limassolia. Aluksessa on "March of the Return mielenosoituksissa vakavasti haavoittuneita gazalaisia, jotka eivät ole päässeet sairaalahoitoon Gazassa tai saaneet luvan matkustaa ulkomaille saadakseen lääkintähoitoa.
Koska Gaza on kansainvälisen saarron alaisena, yritykset rikkoa taloudellinen saartoa ovat laittomia, ja siksi Israelin merivoimat estivät ensimmäisen yrityksen ja tullevat keskeyttämään tämänkin yrityksen. Ehkä matkan järjestäjien olisi ollut viisaampaa hakea lupaa haavoittuneiden saattamiseksi hoitoon ulkomaille, mutta se ei olisi sopinut heidän poliittiseen ohjelmaansa, ja siksi sitä ei ilmeisesti edes yritetty.
Israelin sairaaloissa hoidetaan vuosittain satoja sairaita ja vammautuneita, viimeiseksi Syyrian sodissa haavoittuneita, miksei heitä tuotu tänne? Ainakin 5000 sairaasta ja haavoittunutta ulkomaalaista on hoidettu Israelin sairaaloissa Syyrian sodan aikana, eivätkä heidän kotimaansa ole diplomaattisuhteissa Israelin kanssa. Syyria on edelleen muodollisessa sotatilassa Israelin kanssa sodista lähtien. https://www.jpost.com/Breaking-News/Report-2nd-Freedom-Flotilla-leaves-the-Gaza-Strip-for-Cyprus-562110,

05. Israelin Lakikesus, NGO-järjestö Shurat HaDin, sai keskiviikkona epätavallisen oikeuden päätöksen, jolla sillä on oikeus takavarikoida Gazan kansainvälistä taloussaartoa yrittävät alukset, ja voidakseen maksaa kompensaatioita terrorin uhreille, voi myydä takavarikoimansa alukset varojen saamiseksi.
Jerusalemin alueoikeuden tuomari Moshe Drori antoi väliaikaisen luvan kahden norjalaisen aluksen takavarikoimiseksi, kun ne saapuvat lähelle Gazan merialuetta osana flotillaa tulevien viikkojen aikana.

Oikeuden päätös tarkoittaa sitä että kaksi norjalaista alusta, Karstein ja Freedom, arvoltaan 75 000 ja 150 000 Euroa, tullaan aikanaan myymään varojen hankkimiseksi Hamasin terrorin uhreille – edellyttäen, että Israelin laivasto takavarikoi ne niiden pyrkiessä murtamaan Gazan kv. taloussaarron.
Oikeuden päätösdokumenttien mukaan Hamasilla ja alusten omistajilla on edelleen oikeus kiistää oikeuden päätös ennen oikeuden lopullista päätöstä.
Alusten omistajat sanovat, että jos saarron murtaminen onnistuu, alukset lahjoitetaan siviilijärjestöille ja paikallisille kalastajille.
Drori selvitti asiaa todeten, että jos IDF pidättää alukset ja tuo ne Israelin satamaan, vasta siinä vaiheessa oikeuden väliaikainen päätös tule voimaan.

Oikeudelle tehneen hakemuksen esittivät Gavish perheen – David, Rachel, heidän poikansa Avraham ja äidinpuolen isoisä Yitzhak Kanner - omaiset, jonka koko perheen terroristit murhasivat v. 2002 pääsiäisen terrorihyökkäyksessä.
Shurat HaDin edustaa murhattua Gavish perhettä.
Sama NGO-järjestö edustaa myös Adam Weinsreinin perhettä, jonka terroristit murhasivat 2001.
Toinen tuomari määräsi Hamasin maksamaan Gavish perheelle 90 miljoonaa NIS,
mutta Hamasi on vaikea saada maksamaan mitään.
Alusten takavarikointi ja myyminen voi antaa uusia mahdollisuuksia.
Hamasin tulisten leijojen ja ilmapallojen aiheuttamat tulipalojen vahingot Israel aikoo vähentää PA:n puolesta pidättämistään vero- ja tariffituloista. On kuitenkin hyvin todennäköistä, että vasemmistolaiset NGO-järjestöt ja asianajajat löytävät oikeudellisia porsaanreikiä, joilla hyvä yritys estetään.
Shurat HaDIn on kuitenkin onnistunut aiemmissa oikeustapauksissaan. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/NGO-gets-court-order-to-seize-Gaza-flotilla-to-compensate-terror-victims-562393,

06. UUTISIA LYHYESTI
Tuhansia mielenosoittajia kokoontui Tel Aviviin vastustaakseen maanantaina kolmannessa käsittelyssä todennäköisesti hyväksyttävää Israel Nation-State lakia. Laki nostaa juutalaisten aseman ensimmäiseksi ja heprean kielen maan ensimmäiseksi kieleksi, mutta ei poista arabiankielen erityisasemaa. Laki määrittelee laissa Menoran vertauskuvan, Jerusalemin pääkaupungiksi, kansalliset lomapäivät sekä oikeuden kaikille asukkaille säilyttää perintönsä ilman uskonnollisia tai kansallisia pidikkeitä. Heprea on Israelin virallinen kieli, arabiankieli säilyttää erikoisasemansa, mutta ei enää virallisena, kuten se on tänään.
Asiasta äänestetään maanantai-iltana.
Protestiin osallistuu kirjava joukko siviilijärjestöjä, sosiaalisen oikeuden järjestö, antirasismi, aliyah ja absorbtio, LGBTQ-oikeus, ihmisoikeus, yhteinen yhteisö ja rauha, sekä poliittisia puolueita kukin eri lähtökohdistaan.
Israelin arabien Joint List puheenjohtaja Ayman Odeh sanoo olevansa eniten huolestunut, miten laki tulee vaikuttamaan arabien ja juutalaisten elämiseen rinnakkain samassa valtakunnassa.
https://www.jpost.com/Israel-News/Thousands-of-protesters-gather-against-nation-state-bill-in-Tel-Aviv-562506,

Israelin akuutein ongelma on Gazan kaista etelässä, mutta IDF varustautuu kuitenkin varsinaiseen voimainmittelyyn pohjoisessa, Golanin kukkuloilla, joista osa on Syyrian, osa Israelin valvonnassa. Raporttien mukaan iranilaisia joukkoja on sekoittunut Assadin armeijan riveihin pukeutumalla sen asepukuihin, kuten myös Hizbullahin pyssymiehiä, jotka Israel haluaa karkottaa pohjoisrajansa tuntumasta. Siksi USA:n presidentti Trumpin ja Venäjän presidentti Putinin tapaamisella tällä viikolla on erityisen tärkeä merkitys rauhantilan säilymiseksi taistelujen alkaessa kääntyä loppuaan kohti Assadin armeijan ja kapinallisten välillä. Vain pieni ISIS joukkojen valvoma alue on enää puhdistamatta Quneitran läheisyydessä.
Taisteluja paenneet siviilit ovat tungeksineet osa Jordanian ja Israelin rajoille, eivätkä kummatkaan ole avoinna heille. WHO sanoo, että 210 000 ihmistä on poistunut kodeistaan ja 160 000 syyrialaista etsivät rauhallista kolkkaa Quneitran läheltä. Terveyspalvelujen saaminen heille on vaikeaa. "Deraan ja Quneitran ihmiset odottavat ihmisoikeusjärjestöjen pääsyä toimittamaan heille kiireisesti tarvittavaa apua, ja siksi avustustarvikkeet on voitava saada perille". https://www.jpost.com/Middle-East/Refugees-and-Iranian-threat-twin-threats-in-Golan-create-instability-562497,

IDF ampui Patriot IT-ohjuksen Syyriasta lähetettyä drone-konetta vastaan Israelin pohjoisrajalla. Israel on varoittanut Syyrian ja Israelin välisen rajan rikkomisesta, ja että se pitää Syyriaa syyllisenä rajaloukkauksiin. Kone oli toinen muutaman päivän aikana. Edellinen ammuttiin Patriot ohjuksella Kinneretin yläpuolella. IDF iski kolmeen Syyrian armeijan tukikohtaan varoitukseksi.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Patriot-missile-fired-against-drone-on-Syrian-border-562445,

Khan Al-Ahmar Israelin täyden siviili-ja turvallisuusvalvonnan alaiselle maalle YK:n ja EU:n avustusten turvin rakennettu beduiinikylän tuhoaminen sai korkeimmalta oikeudelta lisä aikaa, jotta asianajajat voivat tutkia maanomistusta ja muita laki-pykäliä ennen lopullista päätöstä, joka tapahtuu 15. elokuuta. Sivusta katsoen tuntuu nurinkuriselta, että kansainväliset järjestöt YK ja EU polkevat lakia ja oikeutta ja demokratian sääntöjä rahoittaessaan kohteita toisen omistamalle maalle omien poliittisten päämääriensä toteuttamiseksi. C-alueet ovat lähes täysin Israelin valtion omistuksessa, kuten kyseinen maa Khan Al-Ahmar kylässä.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Khan-al-Ahmar-demolition-delayed-until-August-15-562392,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 21 -32; Tiberias 25 -38, Suolameri 30 -40; Eilat 29 -39 +C-astetta,