Friday, May 04, 2018

PERJANTAI 04.05.2018

PERJANTAI 04.05.2018
01. Raportit kertovat Trumpin nimittämän tiimin laatimasta suunnitelmasta ennakkotietoja, joiden mukaan Trump tulee pyytämään Israelia vetäytymään neljästä itäisen Jerusalemin lähiöstä. Tietojen sanotaan olevan osa tiimin laatimasta rauhansuunnitelmasta, joka julkistetaan USA:n lähetystön muuttamisen jälkeen. Muuttoon liittyvä seremonia pidetään Israelissa 14.05.2018.
Suunnitelman mukaan Jerusalemin neljä lähiötä tulevat muodostamaan tulevan Palestiinan valtion pääkaupungin, kertoi JP:n sisarlehti Maariv torstaina. Trump vieraillee Israelissa 22.-23.05.2018, käyden silloin lähiperheensä kanssa Masalassa, Länsimuurilla ja holokaustmuseossa, ehkä 05 -1.5 tunnin ajan.

Lähteiden mukaan suunnitelma esiteltiin Israelin puolustusministerille Avigdor Libermanille hänen Washingtonin vierailunsa yhteydessä viime viikolla.
Luovutetut Jerusalemin lähiöt ovat: Jebl Mukaber, Issawiya, Shuafat ja Abu Dis. Libermanin reaktiosta ei ole tietoa, mutta USA:n virkailijat uskovat "Israelin hyväksyvän suunnitelman huolimatta sen aiheuttamasta sydämen tuskista", kuten JP kertoo.
Valkoisen Talon virkailijat tyrmäsivät tiedon perättömänä todeten, että suunnitelmaa hiotaan edelleen, mutta että se on lähellä valmistumistaan.
Liberman tapasi Washingtonissa Trumpin vävypojan Jared Kushnerin, joka toimii Trumpin korkeana neuvonantajana, kansallisen turvallisuuden neuvonantajan John Boltonin, puolustusministeri James Mattisin sekä Trumpin Lähi-Idän lähettilään Jason Greenblattin. Kushner ja Greenblatt kuuluvat Trumpin nimittämään rauhantiimiin, kuten myös USA:n Israelin lähettiläs David Friedman.
Libermanin kanslia sanoo, ettei se kommentoi puolustus-ministerin matkoja.
Raportin mukaan Trumpin hallitus haluaa pehmentää vaatimuksiaan Israelille luvaten sille täyden tukensa, jos se joutuu suureen konfliktiin Iranin tai Syyrian kanssa. Tukeen kuuluvat huomattavia määriä uudenaikaisia aseita, jos sota puhkeaa Iranin kanssa, vaikka se aiheutuisikin Israelin harjoittamista Iranin vastaisista toimista Syyriassa.
PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas vakuutti vielä viime kuussa puheessaan Ramallahissa, ettei se tule hyväksymään mitään USA:n laatimia rauhansuunnitelmia. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Trump-to-tell-Israel-Withdraw-from-four-east-Jerusalem-neighborhoods-553491

02. Mahmoud Abbas valittiin uudelleen PLO:n kansallisen neuvoston PNC puheenjohtajaksi Ramallahissa neljä päivää kestäneitten keskustelujen päätteeksi perjantaina. Ennen valintaa Abbas pyrki saamaan kannattajiaan neuvoston jäseniksi, jotka voisivat jatkaa hänen ajamaansa linjaa, kertoi Abbasin uskollinen tukija Azzam al-Ahmad, joka valittiin ensimmäistä kertaa neuvostoon. Istunnoissa ei äänestetty, vaan nimitys suoritettiin yhteisestä sopimuksesta. Tämä on osa islamin omaksumasta demokratiasta, jonka länsimainen malli sopii huonosti islamin hyväksymään pyramidi-ideologiaan.
PNC:n konferenssi oli ensimmäinen 22 vuoteen, mutta sen kansainvälinen hyväksyntä sai pahan kolauksen Abbasin maanantaina pitämän pitkän avauspuheen johdosta, jossa hän hyökkäsi rajusti holokaustia vastaan todeten, että juutalaiset itse syyllistyivät siihen harjoittamansa rahan-lainauksen ja -ahneuden vuoksi. Puhe tuomittiin antisemiittisenä runsaasti maailmalla, myös EU: ja YK:n taholta, jotka tavallisesti puoltavat palestiinalaisia.
Abbasin katsotaan saaneen tahtonsa läpi monissa kysymyksissä poistamalla PNC:n jäsenyydestä kilpailijoitaan, mukaan lukien Yasser Abed Rabbo ja PA:n entinen pääministeri ja neuvottelija Ahmed Qurei.
82-vuotias Abbas jätti oven raolleen toisille ryhmille, jotka boikotoivat konferenssia, niiden mukana PFLP, jättäen yhden neuvoston jäsenen valitsematta.
"Hamas voi päästä jäseneksi, jos se hyväksyy kansallisen yhtenäisyyden ja jos PLO hyväksyy sen". Islamic Jihad jäi myös pois, ehkä siksi että konferenssi pidettiin Länsirannalla. Hamas tuomitsi konferenssin "Abbasin kättentaputus-tilaisuutena". https://www.jpost.com/Middle-East/Palestinian-leader-Abbas-re-elected-as-chairman-of-PLO-Executive-Committee-553493

03. Presidentti Donald Trumpin uhatessa irrottautua Iranin kanssa 2015 solmitusta kv. JCPOA sopimuksesta Iranin johtajat vakuuttavat, että sopimus on hyväksyttävä joko sellaisenaan tai ei ollenkaan. Ulkoministeri Mohammad Javad Zarif sanoi kansainväliselle yleisölle laatimassaan YouTube videossa, ettei Iran halua neuvotella siitä, mikä hyväksyttiin vuosia sitten ja on jo alettu toteuttaa.
Trump varoiti, että USA tulee vetäytymään sopimuksesta, elleivät Ranska, Saksa ja Britannia suostu tekemään merkittäviä muutoksia sopimukseen. Trump ilmoittaa
12 .05. lopullisen päätöksensä. Jos muutoksia ei saada aikaan, USA vetäytyy pois siitä ja asettaa Iranin vastaiset sanktiot uudelleen voimaan, jotka poistettiin sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen.
Trump haluaa useampia ja nopeampia tarkastuksia Iranin
ydinaseen testaus paikoissa, myös sotilaskohteissa, ohjusten kehittämisprojektin lopettamista, sekä pysyviä rajoituksia Iranin uraanin rikastamisohjelmaan. USA on huolissaan myös Iranin sotilaallisesta painostuksesta Lähi-Idän maita kohtaan osana sen pyrkimystä laajentaa vaikutustaan alueellisena suurvaltana.
Pääministeri Netanyahun julkistamat Iranin ydinteollisuutta koskevat dokumentit ovat omiaan vahvistamaan Trumpin päättäväisyyttä joko sopimuksen muuttamiseksi tai hylkäämiseksi.
EU-maat ja YK ovat suhtautuneet paljastuksiin kovin epäilevästi, mutta USA pitää niitä luotettavina. Netanyahun paljastusten keskeinen sanoma oli: "Iran valehteli". JCPOA-sopimus laadittiin synnissä, kuten eräs israelilainen viranomainen totesi. https://www.jpost.com/Middle-East/Tehran-says-nuclear-deal-is-all-or-nothing-553494

04. Kuwaitilainen lehti Al-Jarida raportoi, että dokumentit poistettiin Shorabadin varastorakennuksesta lähellä Teherania ja siirrettiin kahteen kuorma-autoon, jotka ajoivat sieltä eri suuntiin epäilysten hälventämiseksi. Autoissa oli mukana 2 Mossadin agenttia, muiden hajaantuessa eripuolille Irania. Kuorma-autot ajoivat Azerbaijanin rajalle, jossa ne tapasivat toisia Mossadin agentteja ja salakuljettajia, jotka ajoivat autot Azerbaijaniin tietämättä, mitä niiden kuormat sisälsivät.
Jatko dokumenttien kuljettamiseksi Azerbaijanista Israeliin sujui vaikeuksitta.
Operaatio suoritettiin 31.01.2018.
Ongelman aiheutti farsinkielisen 100 000 dokumentin kääntäminen ja tutkiminen, sekä epätietoisuus, mikä olisi paras tapa niiden julkistamiseksi. Lopuksi päätettiin toimia perinteen mukaan joko julkaisemalla osia niistä tai pelkästään tiedustelukollegoille ulkomailla, sekä tehdä julkinen esittely dokumenteista pyrkien samalla suojelemaan tiedustelulähteitä ja -menetelmiä.
Netanyahu halusi pitää julkisen lehdistötilaisuuden ennen Trumpin päätöstä Iranin sopimuksesta, mikä antoi julkisen esityksen laatimiselle vauhtia, koska aikaa ei ollut paljon.
Raporttien mukaan vain 40 % on käännetty ja tutkittu, joten aineistoa on runsaasti käymättä läpi. https://www.jpost.com/Middle-East/How-the-Mossads-Iran-heist-went-down-according-to-a-Kuwaiti-report-553408

05. Satelliittikuvat, jotka otettiin Iranin Fordown ydinlaitoksen rakennuksista viime sunnuntaina, ja julkaistiin torstaina. osoittavat, että sen portit avattiin ja toiminta aloitettiin ensimmäistä kertaa JCPOA-sopimuksen jälkeen, jolloin osa sen entrifugeista purettiin.
Fordown laitoskompleksi löydettiin satelliittikuvien perusteella 2009. Iran ei itse koskaan tunnustanut YK:lle sen olemassa olosta ennen sen julkistamista. Siellä rikastettiin uraania 20 %:n tasoon, josta Iran vakuuttaa, että se kykenee rikastamaan uraania uusilla sentrifugeillaan paljon korkeampaan tasoon.
Laitoksen rakennukset on rakennettu vuoren rinteelle Israelin hyökkäyksen varalta.
IAEA:n mukaan jäljelle jätettyjä sentrifugeja käytettiin siviilikäyttöön, kuten sairaaloiden tarpeisiin.
Netanyahu viittasi lehdistökonferenssissa julkistamassaan esityksessä myös Fordown ylilaitokseen. Dokumentit osoittavat Iranin johdon kehottaneen ydinohjelman toteuttajia kehittämään 5 kymmenen kilotonnin ydinpommia, jotka voidaan asentaa ohjusten kärkeen. https://www.jpost.com/Middle-East/Iran-uranium-enrichment-site-opens-for-first-time-in-2-years-images-show-553424

06. Israelissa vietettiin keskiviikkoiltana ja jatkuen torstaina Lag BaOmer juhlia, jotka keskittyivät Safedin lähellä sijaitsevan Meron vuoren kupeessa olevan luolan ympärille, jonne pystytettiin suuri nuotio, vaikka pieniä nuotioita sytytettiin ympäri Israelia. Viranomaisten varoitusten takia niiden lukumäärä jäi kuitenkin tavanomista pienemmäksi, kuten myös niiden aiheuttama ilman saastuttaminen, kuten myös vammautuneitten määrä.
Satoja tuhansia ihmisiä kokoontui Meron vuorelle kunnioittamaan rabbi Shimon bar Jochain muistoa, joka Shimon bar Kochba kapinan aikana innosti häntä ja kansaa pitäen Kochbaa messiaana, joka vapauttaisi kansansa Rooman vallasta. Rabbi Jochai joutui pakenemaan Meron vuoren luolaan, jossa hän eli poikansa kanssa 13 vuotta kuolemaansa saakka. Siellä hänen sanotaan kehitelleen Zoharin ja kabbalan alkeet.
Lag BaOmer on juutalaisten pienimpiä juhlia, mutta uskonnollinen osa kansasta pitää sitä suuressa arvossa. Se ajoittuu juutalaisten pääsiäisen pessahin, ja Shavuotin väliin. Nuotioitten sanotaan symboloivan Toran valoa, jonka se toi maailmalle. Juhlallisuudet merkitsevät uskonnollisille uskonsa syventymistä, lapset ja nuoret pitävät sitä enemmän retkenä luontoon laulaen, tanssien ja nauttien yhdessä olosta nuotioitten loimutessa
pimeässä yössä. Monet ryhmät ja perheet sytyttävät oman nuotionsa grillaten lihaa ja vihanneksia.
Yli 200 ihmisen kerrotaan saaneen eriasteisia vammoja, osa käärmeiden ja skorpionien pistoista. https://www.timesofisrael.com/what-weather-warning-in-jerusalem-where-theres-lag-bomer-theres-fire/, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/245378,

07. Historiallinen Gito D`Italia 101. pyöräkilpailua alkoi tänään perjantaina pääministeri Netanyahun osallistuessa lähtöön. Urheiluministeri Miri Regev sanoi hallituksen satsanneen tapahtuman onnistumikseksi 30 miljoonaa NIS.
Kilpailuun osallistuu 176 maailman johtavaa pyöräilijää, aloittaen ensin Jerusalemin vanhankapungin läheltä ennen jatkamistaan lauantaina Haifan ja Tel Avivin välillä (167 km) ja sunnuntaina Beersheban ja Eilatin välillä (226 km).
Kilpailuun osallistuvat pyöräilijät saavat levätä päivän jatkaakseen 21-aseman 3-viikon kilpailua Italian eteläosassa. Vuodesta 2006 lähtien joka toinen vuosi korkeatason "Big Start" aloitus tapahtuu Italian ulkopuolella. Tänä vuonna Israel oli vuorossa. Lähtöä siirrettiin viikolla sateitten johdosta, mutta nyt sää on puolipilvinen ja helteinen mittarin lukeman kivutessa yli 30 astetta varjossa. Israelin Big Start kunniapresidentti kanadalainen Sylvan Adams- joka omistaa osittain Israelin tiimin, joka osallistuu kilpailuun – on ratkaiseva voima lähdön saamiseksi Israeliin. "Haluan näyttää tämän kauniin maan sen katsojalle" Adams kertoi JP:n toimittajalle. "Minun ensimmäinen kokemukseni ensikerran vierailijoihin Israelia on, että he ovat lähes järjestään positiivisesti hämmästyneitä, koska heidän kokemansa ylittää kaikki ennakkoasenteet. Siksi tämä on tapa kutsua miljoona ihmistä ensi kertaa Israeliin. Tämä on ainutlaatuinen, koska kilpailut tapahtuvat ulkoilmassa. Siten mennen Acreen pohjoisessa ja sieltä koko matkan alas Eilatiin, he näkevät kirjaimellisesti koko Israelin maan." https://www.jpost.com/Israel-News/Sports/Top-cyclists-launch-historic-Giro-dItalia-race-on-Jerusalems-roadways-553419

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 17 -32. Tiberias 22 -40; Suolameri 27-38; Eilat 27 -35 +C-astetta. Puolipilvistä, huomenna aurinkoista, ja taas puolipilvistä. Ennuste lupaa lämpötilan laskua.

Wednesday, May 02, 2018

KESKIVIIKKO 02.05.2018

KESKIVIIKKO 02.05.2018
01. ISRAELIN pääministeri Benyamin Netanyahu kutsui turvallisuuskabinettinsa kiireiseen istuntoon alkuviikosta. Istunnossa ei kuitenkaan käsitelty Syyriassa suoritettua pommitusta, vaan Iranin ydinaseohjelmassa paljastuneita viimeisiä tapahtumia. Istunnosta ei annettu julkista tiedotetta, mutta Bibi ilmoitti käsittelevänsä tapahtumia puheessaan maanantai-illan lehtikonferenssissa.
02. Netanyahu puhui lähes tunnin ajan käyttäen apunaan runsasta dokumenttiaineistoa, jonka pohjalta hänen puheensa runko oli laadittu selventävien piirrosten, videoiden ja kaavioitten muotoon. Pääministeri puhui ilman papereita sujuvasti ja takeltelematta käsitellen monimutkaisia asioita ja outoja teknisiä termejä, mikä kaikki osoitti hänen syvästi perehtyneen aiheeseensa.
03. Netanyahun teemana oli "IRAN LIED" (Iran valehteli).
Pääministeri aloitti puheensa toteamalla, että Yossi Cohenin johtama Mossad oli suorittanut yhden viimeisimmistä uroteoistaan. Muutamia viikkoja sitten Mossad oli soluttautunut Iranin maaperälle, ja siirsi yhden yön aikana puoli tonnia dokumentteja lähellä Teherania Shorabadin alueella sijaitsevasta viattoman näköisestä rapistuneesta varastorakennuksesta Israeliin. Artikkelit eivät kerro yksityiskohtia operaatiosta, mutta siihen luultavasti osallistuivat Mossadin agenttien Israelin ilmavoimat sekä laivaston erikoisjoukot.
Iranin ydintoimintaa koskevaan arkistoon kuuluu 55 000 dokumenttia ja 55 000 kansiota DC183 muodossa.
Iran siirsi ydinasetta koskevat kansionsa Teheranista v. 2017 Shorabadin alueen varastorakennukseen Teheranin eteläpuolella. Mossad seurasi tilannetta v. 2016 lähtien. Hadashot TV-news kertoi tiistai-iltana, että Mossadin salainen operaatio suoritettiin Iranin agenttien ollessa heidän kannoillaan. Tieto perustuu TV:n suorittamiin keskusteluihin Israelin viranomaisten kanssa. Operaatio onnistui laajan operatiivisen infrastruktuurin ansiosta Iranin maaperällä, kertoo Hadashot TV-news. Iran siirsi dokumentit Shorabadin varastorakennukseen vähitellen, ettei se vuotaisi julkisuuteen.
Vuoden 2016 helmikuussa Mossad sai tiedon rakennuksesta aloittaen sen seuraamisen. Myöhään 2018 helmiluussa Mossad sai tarkat tiedot määrättyyn konttiin sijoitetuista kassakaapeista.
Mossadin agenttien tiimi murtautui sisään ja siirsi aineiston toiseen paikkaan. Iranin agentit saivat tietoonsa tapahtuneen murron, mutta Mossadin agentit pystyivät muiluttamaan aineiston ulos maasta Iranin agentit kanta-päillään. New York Times raportoi maanantaina, että murtautuminen varastoon ja aineiston siirto ulos Iranista suoritettiin saman yön aikana.
04. Tiedusteluministeri Israel Katz sanoi tiistaina, että kun operaatio esitettiin hänelle, hän ei aluksi uskonut sitä mahdolliseksi. Mutta Mossad teki historiaa: "Se otti puolitonnia alkuperäisiä dokumentteja, ja siirsi ne tänne".
Varastorakennus oli Vallankumouskaartin valvonnassa, joka perustettiin 2009 ja jota johtaa Hossein Taeb. Hadashot arabiasiain analyytikko Ehud Jaari sanoo, että Taeb ja kumppanit joutuvat vastaaman vaikeisiin kysymyksiin. Iran on jo aloittanut laajan pidätys-kampanjan syyllisten löytämiseksi, sanoo TV-10 arabi-asiain toimittaja Zwi Yehezkell. Syyliset voidaan tuomita kuolemaan, hän toteaa. https://www.timesofisrael.com/mossad-agents-snuck-nuclear-files-out-of-iran-with-authorities-on-their-tails/,
05. Iran allekirjoitti ydinaseiden levittämisdokumentin 1970, mutta Ruholha Khomeinin kaapattua vallan Iranissa hän aloitti ydinaseen valmistamisen, jossa hän sai teknistä apua ja tietoutta Pakistanin ydintekniikan asiantuntijalta A Khanilta, joka avuliaasti jakoi tietojaan muslimimaille – hyvää maksua vastaan. Iranin ydinprojektia kutsuttiin nimellä ABAD. Se toimi vuoteen 2003, jolloin Iran ilmoitti luopuvansa projektin jatkamisesta. Mutta Iran oli ennen sitä jakanut projektin kahtia siten, että virallisesti Abad luopui jatkosta, mutta sen salainen osa jatkoi ydin-tutkimuksia suorittaen salaisia testejä.
06. Iran ei kertonut mitään P5+1 maiden kanssa käymiensä neuvottelujen aikana. Virallisesti Iranin ydinteollisuus oli YK:n IAEA:n valvonnan alainen, mutta Iran kielsi sen tarkastajilta pääsyn sotilaallisiin kohteisiin, joissa testejä tehtiin. IAEA pyysi Irania ottamaan maanäytteitä epäilyttävistä kohteista tutkimusta varten uskoen, että ne kaivettiin IAEA:n haluamista kohteista.
IAEA ilmoitti äskettäin, ettei Iranissa ole havaittu toimintaa ydinteknologian alueella, koska se ei ollut saanut konkreettisia todisteita siitä.
Netanyahu sanoi puheessaan saamiinsa dokumentteihin perustuen, että Iranilla oli salainen ydinprojekti nimeltä Amad vuodesta 1999 vuoteen 2003. Hän sanoi, että dokumenttien mukaan projekti Amad oli kattava ohjelma ydinaseen suunnittelemiseksi, rakentamiseksi ja testaamiseksi. Iran varastoi salaa ydinmateriaalia käytettäväksi tahtonsa mukaan ydinaseen rakentamiseksi haluamanaan aikana.
Projektin päämääränä oli viiden ydinaseen kärjen suunnitteleminen ja testaaminen, kukin niistä 10-kilotonnin INT suuruinen asetettavaksi ohjuksen kärkeen. "Se vastaa viiden Hiroshima-pommin asentamista ohjuksen kärkiosaan. Netanyahu näytti kaavioissaan yellowcake tuotannon, sentrifugan rikastusprosessin, ydinkärjen valmistamisen ja simulaatiotestin.
"Amad-projekti tuotti siten viisi keskeistä elementtiä ydinpommiohjelman toteuttamiseksi". Dokumenteissa näytettiin ydinpommin asentamista Shahab ohjuksen kärkiosaan. (JP 01.05.)
https://www.timesofisrael.com/white-house-iran-nuclear-capabilities-far-more-advanced-than-implied-in-2015/
07. Netayahun julkistamat paljastukset Iranin ydinteollisuuden tasosta eivät tulle poistamaan ilmassa häilyvää uhkaa Israelin ja Iranin sanasodan kehittymiseksi avoimeksi sodaksi. Vuonna 2015 Iranin ja P5+1 maiden välillä solmittu JCPOA sopimus perustuu julkistettujen dokumenttien mukaan valheelliselle perustalle sen lisäksi, että se antaa Iranille oikeuden virallisesti jatkaa ydintutkimuksiaan ja testejään 10 -15 vuoden päästä sopimuksen allekirjoittamisesta, eikä siinä puututa millään tavoin Iranin laajaan ballististen ohjusten rakentamisohjelmaan. Iranin ohjukset yltävät useisiin Euroopan maiden pääkaupunkeihin, ja lisäksi arabimaihin ja Israeliin. Tämä ei vielä tyydytä Iranin mullah-hallitusta, vaan sen päämääränä on kehittää ballistisia ohjuksia, joilla se yltää Amerikkaan.
Netanyahun paljastukset eivät tule muuttamaan Iranin hallituksen halua nousta ei vain paikalliseksi suurvallaksi, vaan saada tunnustettu asema globaalina mahtina.
Asiantuntijat puntaroivat, onko PohjoisKorean ja USA:n mahdollisella sopimuksella - jolla PK luopuu ydinaseittensa ja ohjustensa kehittämisestä sanoen saavuttaneensa sen, mitä halusi - mitään vaikutusta Iranin ja P5+1 maiden välisiin suhteisiin tai JCPOA 2015 sopimuksen romuttamiseksi tai muuttamiseksi.
DEBKAFILE toteaa artikkelissaan, ettei luultavimmin mitään vaikutusta. DF selittää, ettei sillä ole vaikutusta maailman yleiseen näkemykseen, joka on kauan ollut Iranin sotauhkausten, ballististen ohjusten, ja sen yhteistoiminnasta PohjoisKorean hallituksen alaisena. Euroopan johtajat ovat yhtä lailla torjuvia paljastuksille. He uskovat aina olleensa oikeassa: "Emme koskaan ole olleet lapsellisia Iranin suhteen", sanoi eräs heistä.
DB olettaa, etteivät Venäjä ja Kiina ole myöskään helposti käännytettävissä omaksumastaan kannasta JCPOA:n hyväksymisestä sellaisenaan ilman muutoksia.
DB arvioi, että Netanyahu halusi Iranin dokumenttien julkistamisen juuri tähän aikaan ennen toukokuun 12. päivää, jolloin Trump ilmoittaa lopullisen kantansa 2015 solmitusta sopimuksesta. Dokumenttien paljastaminen voi antaa presidentti Trumpille hänen kaipaamansa perustan vastenmielisyydelleen sopimuksesta. https://www.debka.com/netanyahus-iranian-nuclear-expose-will-not-avert-an-israeli-iranian-clash-of-arms/, https://www.timesofisrael.com/iran-may-not-be-violating-nuclear-pact-but-file-trove-shows-it-was-born-in-sin/, https://www.timesofisrael.com/tv-report-irans-storage-transfer-of-nuclear-files-may-breach-2015-accord/,

08. Sunnuntai-iltana havaittiin valtavat räjähdykset Syyrian koillisosassa kahdessa Iranin valvomassa kohteessa, yksi lähellä Haman kaupunkia, ja toinen Aleppossa.
Hamaan tehdyn iskun vaikutukset nähtiin välittömästi, se alkoi tulipalona, joka pian muuttui valtavaksi ilotulitukseksi ohjusten, kranaattien ja ammusten räjähdellessä lähettäen tulenliekoja korkealle ilmaan ja laajalle alueelle ympäristössä. Seismografit mittasivat 2.6 R-asteen maanjäristyksen. New York Timesin mukaan iskussa tuhoutui 200 maasta-maahan ohjusta.
Entinen sotilastiedustelun johtaja Amos Yadlin totesi, että ne olivat luultavasti ballistisia ohjuksia varustettuina raskailla räjähdekärjillä. Maan tärähtely aiheutui niiden räjähdyksestä, eikä maaliinsa osuneista ohjuksista.
Israelin ImageSat yhtiö julkaisi valokuvia tuhoutuneesta kohteesta. Ainakin 15 rakennusta oli vaurioitunut tai tuhoutunut Hamasin kohteessa.
Aluksi kerrottiin, että 26 ihmistä sai surmansa, heistä 18 iranilaista. Toisen lähteen mukaan surmansa saaneita oli 16, heistä 11 iranilaista. Syyrian opposition tiedon mukaan 38 ihmistä sai surmansa. Iran kiistää sotilaittensa menetykset, tai että sen tukikohtia vastaan hyökättiin.
Kuka teki hyökkäykset? Toiset syyttävät USA:n ja Englannin muodostamaa koaliittiota, jotka ampuivat ohjukset Jordaniasta ja Välimereltä. USA:n virkailija sanoo, että kyllä se oli IAF, joka suoritti hyökkäykset.
Iranin ylin johtaja Ali Khamenei syytti Israelia todeten, että "iske ja pakene" vaihe on ohi, Iran iskee moninkertaisesti, jos sitä vastaan hyökätään.
Israelissa valmistaudutaan Iranin hyökkäyksen varalta, mutta luultavasti se tulee aikaisintaan kesäkuussa Libanonin vaalien takia, joissa Hizbullahilla on ehdokkaita. Eilen raportoitiin, että Israel kuljetti raskasta kalustoa maan pohjoisosaan – kaiken varalta. https://www.timesofisrael.com/satellite-captures-destruction-on-syrian-base-after-alleged-israeli-strike/, https://www.timesofisrael.com/iran-has-few-options-to-avenge-alleged-israeli-strikes-in-syria/

09. PA/PLO:n puheenjohtaja ilman mandaattia Mahmoud Abbas, jonka kasvot ovat oudon pöhöttyneet, on palaamassa alkuperäisille juurilleen klassisena holokaustin kieltäjänä. Hän sanoi äskettäin, että juutalaiset aiheuttivat holokaustin käyttäytymisellään, johon kuului rahanlainaus usein mielikuvituksellisella korolla. Rahan käsittely uskottiin juutalaisille, koska hurskaat kristityt pitivät rahan käsittelyä saastaisena. Holokaust historioitsija Deborah Lipstadt sanoi torstaina: Siinä on mies, joka aloitti uransa kieltämällä holokaustin, ja näyttää nyt keskittynen holokaustin historian uudelleen kirjoittamiseen, ja klassiseen antisemitismiin".
Abbas puhui Ramallahissa pitkähkössä puheessaan satojen kuulijoiden ihmetellessä harvinaisessa Palestiinan Kansallisen Neuvoston tilaisuudessa.
Tämä 82-vuotias pian vanhuuteensa kaatuva veteraani Israel-vihaaja sanoi, että juutalaiset kiskoivat ylisuurta korkoa lainoistaan ja olivat muutenkin rahanahneita. https://www.timesofisrael.com/lipstadt-with-classic-anti-semitism-abbas-ending-career-the-way-he-started/
USA:n lähettiläs Israeliin David Friedman sanoi Abbasin ulottuneen uuteen syvyyteen juutalaisten häpäisemisessä. https://www.timesofisrael.com/american-ambassador-says-abbas-reached-new-low-in-speech-about-jews/
Ramallahissa vieraileva Japanin pääministeri Shinzo Abe vakuutti Abbasille, ettei Japanilla ole suunnitelmia lähetystönsä muuttamiseksi Jerusalemiin. Abe tapaa Netanyahun keskiviikkona. https://www.timesofisrael.com/japan-has-no-plans-to-move-embassy-from-tel-aviv-to-jerusalem-report/,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 17 -28; Tiberias 21 -36; Suolameri 24 -36; Eilat 24 -38 C-astetta. Tänään puolipilvistä, huoenna kirkasta, ylihuomenna puolipilvistä. Lämpötila nousee asteella.

Sunday, April 29, 2018

Sunnuntai 29.04.2018

SUNNUNTAI 29.04.2018
Tuhansia surevia ihmisiä kokoontui lauantai-iltana Tel Avivin Rabinaukiolle kynttelinsytyttämis seremoniaan ja muisto-tilaisuuteen kymmenen nuoren opiskelijan menettäessä henkensä ollessaan retkellä torstaina Juudean erämaassa. Yhdeksän menehtyneistä nuoresta olivat naisia, yksi mies. He olivat yläasteen opiskelijoita asepalvelukseen valmistavassa akatemiassa. He olivat retkellä kuivuneen jokiuoman pohjalla, kun yllättävä rankasade sai joen tulvimaan yli äyräittensä vieden nuoret retkeilijät mennessään.
Poliisin epåkiitollinen tehtävä on nyt selvitellä, mikä meni vikaan; miksi heitä ei ollut varoitettu ja jos oli, kuka antoi kuitenkin luvan, vaikka edellinen äkillinen tulva oli tapahtunut muutamaa päivää aiemmin.
Poliisi pidätti sotilasakatemian johtajan ja matkaoppaan epäillen heidän syyllistyneen huolimattomuuteen tai heitteille jättöön. https://www.timesofisrael.com/thousands-gather-at-tel-aviv-candlelit-vigil-for-victims-of-flash-flood/, https://www.timesofisrael.com/guide-on-house-arrest-says-, https://www.timesofisrael.com/atv-driver-swept-away-in-.
02. Ranskan lähettiläs Helene Le Gal varoittaa, että jos USA vetäytyy sivuun Iranin kanssa solmitusta JCPOA-sopimuksesta, Teheran tulee tekemään samoin, mikä nostattaa jännitystä ja lisää sodan vaaraa. Hän puhui heprealaiselle medialle samaan aikaan, kuin presidentti Emmanuel Macron päätti Washingtonin vierailunsa tällä viikolla.
Macronin tavatessa presidentti Trumpin Valkoisessa Talossa he keskustelivat uudesta ydinsopimuksesta Iranin kanssa, joka käsittelisi kattavammin nykyisessä sopimuksessa havaitut puutteet, jotka molemmat presidentit tunnustivat.
Trumpin täytyy ennen toukokuun 12. päivää päättää, jatkaako hän sopimusta vaiko vetäytyy siitä sivuun.
Le Gal paljasti, että Macron ja Trump ovat löytäneet toisensa, ja välit ovat erittäin hyvät. He keskustelivat useista kysymyksistä, mukaan lukien Iran, pitkissä keskusteluissaan. https://www.timesofisrael.com/if-iran-nuke-deal-collapses-there-is-possibility-of-war-says-french-ambassador/
03. Saksan liittokansleri Angelika Merkel sanoi perjantaina seisoessaan Trumpin rinnalla, ettei nykyinen Iranin sopimus valvo tarpeeksi Islamilaisen Tasavallan ydintavoitteita.
Merkel sanoi journalisteille, että JCPOA-sopimus Iranin kanssa oli ensimmäinen askel, joka sai aikaan viiveitä heidän toimissaan nimenomaan tässä yhteydessä. Saksan kannalta katsoen tämä ei ole riittävä, mutta Saksan ja USA:n tulisi edetä tässä samassa tahdissa.
Saksa ei ole valmistautunut hylkäämään Iranin sopimusta kokonaisuudessaan, mutta on valmis lisäyksiin, joissa käsitellään Iranin ballististen ohjusten ohjelmaa ja valvotaan Iranin strategisen roolin laajentamispyrkimyksiä Lähi-Idässä.
USA:n ulkoministeri Mike Pompeo totesi perjantaina, ettei ole vielä varmuutta, mitä Trump tulee päättämään puhuessaan NATO:n ulkoministerien kokouksessa Brysselissä. Hän oletti, ettei Trump pysy sopimuksessa, ellei hänen toivomiaan muutoksia tehdä sopimukseen. Hän sanoi työskentelevänsä tiiminsä kassa, voidaanko Trumpin toiveet toteuttaa. Pompeo sanoi jatkavansa keskusteluja liittolaismaiden kanssa matkansa yhteydessä Saudi Arabiaan, Israeliin ja Jordaniaan. https://www.timesofisrael.com/pompeo-says-working-to-address-trumps-concerns-over-iran-deal/

04. Puolustusministeri Avigror Liberman antoi tunnustusta Venäjän tavalle toimia Syyriassa todeten, että "heidän intressinsä poikkeavat suuresti omistamme, mutta että hän kunnioittaa heidän tavoitteitaan. Lopulta he ovat osoittautuneet hyvin järkeviksi miehiksi". Israelia ei ole huolestunut Venäjän sotilaallisesta läsnäolosta Syyriassa, sillä Moskova on hyvin käytännöllinen osapuoli. Liberman puhui Washingtonin äskeisen vierailuna aikana. Liberman kasvoi NL:n alueella ja puhuu sujuvasti venäjää.
Israel on toistanut, ettei se halua sekaantua Syyrian ja Libanonin asioihin, mutta turvallisuutensa vuoksi Israel on tehnyt useita hyökkäyksiä Syyriasta Libanoniin ja Hizbullahille tarkoitettuja ase- ja ohjus toimituksia vastaan, mutta pyrkien välttämään iskuja, joissa venäläiset sotilaat joutuisivat vaaraan. Israelin huolena ovat etenkin Venäjän lupaamien S-300 IT-ohjusten toimittaminen Assadin joukoille, joista ne voisivat joutua edelleen Hizbullahille. Liberman sanoi USA:ssa, että vaikka Iran on Israelin pahin vihollinen, sen läheinen liittolainen Hixbullah on arvaamaton uhka Israelin siviileille.
Venäjän Syyriaan lentokenttiensä ja satamiensa suojaksi toimittamat S-300 ja S-400 ovat venäläisten sotilaitten valvonnassa, mutta Assadin armeijalle toimitetut eivät. Raportit ovat ristiriitaisia, onko niitä toimitettu Assadin armeijalle. Liberman tähdensi, että nämä torjuntaohjukset vaarantavat IDF:n koneitten turvallisuuden niiden suorittaessaan lentoja Syyrian ja Libanonin ilmatilassa. Venäläiset sotilaslähteet varoittavat, että jos IDF yrittää tuhota IT-patteristoja, se tulisi merkitsemään katastrofia kaikille osapuolille.
Venäjän lähettiläs Israeliin Alexander Shein sanoi keskiviikkona ynetnews toimittajalle, ettei Israel ole IT-patteristojen tai muiden puolustusjärjestelmien tarkoitettu kohde, mutta Venäjän johto seuraa tarkoin, ettei sen sotilaita vahingoiteta. https://www.timesofisrael.com/pompeo-says-working-to-address-trumps-concerns-over-iran-deal/
05. JPost käsittelee pääartikkelissaan S-300 kysymystä otsikolla "pysäyttäen S-300" todeten aluksi, että Israelin intressinä on saada Syyrian tilanne stabiloitua, mutta maailman intressinä on varmistaa, etteivät ajanmukaiset aseet joudu terrorijärjestöille tai terrorihallituksille. Venäjän S-300 järjestelmä on yksi maailman tehokkaimmista, ja juuri siksi Israel ja USA ovat työskennelleet vuosien aikana estääkseen niiden joutumisen Iranille, ja nyt Israel toimii yksin, ettei sitä toimiteta Syyrialle. Tällä hetkellä ei ole selvää, miksi Venäjä teki päätöksen juuri tähän aikaan järjestelmän toimittamiseksi Assadille.
Pystyy seuraamaan sataa kohdetta samaan aikaan ja kiinnittyen niistä 12:en. Sen toimintasäde on n. 200 km ja se pystyy iskemään kohteisiin 27 000 metrin korkeudella. Venäjän joukoilleen toimittamat S-300 ja S-400 ovat venäläisten sotilaitten valvonnassa. https://www.jpost.com/Opinion/Stopping-the-S-300-552959.
06. UUTISIA LYHYESTI
Israelin viranomaiset ovat yllätettyjä tiedoista, että presidentti Donald Trump suunnittelee sittenkin osallistuvansa USA:n Jerusalemin lähetystön avajaistilaisuuteen 14.05.2018. https://www.timesofisrael.com/israel-completely-surprised-to-hear-trump-may-attend-jerusalem-embassy-opening/
Romanian pääministeri Viorica Dancila sanoi perjantaina ehdottomasti torjuvansa presidentti Klaus Iohannisin vaatimuksen erota syystä, että Dancilalla olisi salainen muistio keskusteluistaan Israelin viranomaisten kanssa. https://www.timesofisrael.com/romanian-pm-rejects-presidents-call-to-resign-over-israel-embassy-spat/
USA:n puolustusministeri James Mattis sanoi kongressin istunnossa torstaina, että USA tulee siirtämään operaationsa -vetäydyttyään Syyriasta – Irakiin ja Välimerelle. "Tulette näkemään operaatioiden nousua Irakin puolella rajaa ja Ranska vahvisti meitä Syyriassa erikoisjoukoillaan viimeisen kahden viikon aikana. Se on käynnissä oleva taistelu nyt". Ranska on Israelin ravoin pyrkinyt pidättämään USA:n joukot Syyriassa, mutta Trumpilla on toiset ajatukset, eikä ole selvää. mihin hän pyrkii. USA:n vetäytyminen Syyriasta vahvistaa Venäjän asemaa, ja Ranska yrittää estää sitä. Liberman pyrki Washingtonissa selventämään Trumpille Israelin haavoittuvan aseman uudessa tilanteessa, mutta hän ei saanut vakuutusta Trumpin tuesta, jos Iran ja Hizbullah aloittavat sodan Israelia vastaan. https://www.debka.com/mattis-iran-israel-clash-is-close-but-us-military-focus-shifts-out-of-syria-to-irak/ /
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 15 -24; Tiberias18 -31; Suolameri 22 -31; Eilat 22 -34 +C-astetta. Huomenna kirkasta, sitten puolipilvistä, mutta lämpötila nousee.