Friday, March 16, 2018

PERJANTAI 16.03.2018

PERJANTAI 16.03.2018
01. Tänään sapatin aattona taivas on puolipilvinen, lämpöä ulkona aamulla alle 10 astetta ja noussee ennusteen mukaan päivän aikana 16 asteen tienoille. Pääministeri Netanyahu johtaa edelleen maataan lukuisista epäilyistä ja syytöksistä huolimatta, ja talous jatkaa vahvana työttömyyden laskiessa. Hallitusta heilutellut kriisi haredi-kansan asepalveluksesta vapauttamisen vuoksi on saatu rauhoittumaan – vain toistaiseksi – mutta Israelin sisäinen rauha on palautettu, sekin vain toistaiseksi.
PA:n johto julisti perjantain raivon päiväksi Trumpin Jerusalemin aseman muuttamisen johdosta. PA/PLO kiihottaa arabiryhmiä hyökkäämään sotilaita ja "setlereitä" vastaan heti perjantain aamurukousten jälkeen. Se tarkoittaa väkivaltaisia yhteenottoja sekä Temppelivuorella että muuallakin maassa. https://www.timesofisrael.com/palestinians-call-for-fresh-day-of-rage-to-mark-us-jerusalem-recognition/,
Israelin naapurimaissa väkivalta ja rauhattomuus jatkuvat jos mahdollista entistäkin verisimpinä ja sekavampina.
Syyrian armeija pyrkii puhdistamaan Damaskoksen lähiöissä, etenkin Ghoutassa, vielä piileskelevistä ISIS-joukkoista. Turkki katsoi otollisen tilaisuuden antaneen sille mahdollisuuden lähettää pommittajansa ja joukkonsa Syyrian alueella kurdien asuttamalle vyöhykkeelle piirittäen Afrin kaupungin. Syyrian hallitus katsoi Turkin loukanneen maan itsenäisyyttä ja lähetti armeijansa yksiköitä puolustamaan Afrin kaupunkia. Siten Syyria taistelee NATO-maata Turkkia vastaan, mikä voi antaa Turkille NATO maana aiheen pommittaa Damaskosta.
Turkin sanotaan pakottavan kurdeja kääntymään islamin uskoon miehittämillään alueilla maailman sulkiessa silmänsä kuvitellen, että paha uni menee ohi, kun ei tee mitään.
Turkin viha kurdeja vastaan johtunee siitä, että Turkissa asuvat kurdit ovat vuosi-kymmenet taistelleet itsehallinnon saavuttamiseksi Turkissa, joka pitää kurdeja terroristeina. Kurdien haaveet itsenäisyydestä murenivat Irakin pohjoisosassa Iranin puuttuessa tilanteeseen.
Katsotaan seuraavaksi aamun uutisaiheita yksityiskohtaisemmin.
02. USA:n YK:n lähettilään Nikki Haleyn suunnitelmissa on kurittaa maita, jotka äänestävät YK:ssa USA:n tahdon vastaisesti. Haley laatii muistion, jossa Yhdysvaltoja vastaan äänestäneitten maiden talousapu poistetaan tai sitä rajoitetaan. Tämä on yksi keino painostaa YK:n jäsenmaita äänestämästä automaattisesti joukon mukana USA:ta ja Israelia vastaan.
Foreign Policy torstaina julkistaman raportin mukaan Haley viittaa yhteen esimerkki-tapaukseen, jossa kolme maata äänestivät YK:n yleiskokouksen julkilausuman puolesta, jossa tuomitaan presidentti Trumpin päätös tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi ja muuttaa USA:n lähetystö Tel Avivista Israelin pääkaupunkiin.
Raportin mukaan 40 YK:n jäsenmaata ovat vaarassa menettää USA:n vuosittaisen tuen. Dokumentissa nimeltään "Amerikan ensimmäinen avustuspolitiikka" kehotetaan harkitsemaan uudelleen Amerikan osuudesta 4.9 miljoonan USD avustukseen koulun rakentamiseksi Ghanaan, 6.6 miljoonaan ilmastonmuutos-ohjelmaan Vietnamissa, sekä 3.1 miljoonan USD ammatti-koulutukseen Zimbabwessa. Dokumentissa todetaan, että USA antoi 580 miljoonaa USD noille kolmelle maalle, mutta ne äänestivät sitä vastaan YK:n elimissä.
Dokumentista voidaan nähdä, että muslimi-maat Lähi-Idässä ja muualla ovat poikkeuksia. Tämä näyttäisi, että USA:n myöntämä poikkeus sitä vastaan äänestäneille maille tehdään poliittisin tai taloudellisin vaikuttein. https://www.timesofisrael.com/haley-plan-would-cut-development-aid-to-countries-not-backing-us-at-un-report/

03. Presidentti Donald Trump jatkaa oman hallituksensa ja lähimpien neuvonantajiensa puhdistamista henkilöistä, joihin hän on menettänyt luottamuksensa.
Ulkoministeri Rex Tillersonin poistaminen oli tärkeimpiä, sillä Tillerson ei pystynyt asettumaan Trumpin ajatusten taakse Irania ja PohjoisKoreaa koskevissa kysymyksissä. Raporteissa kerrottiin, että Trump erottaisi tärkeimmän kansallisen turvallisuusneuvon-antajansa H R McMasterin, kuten
Washington Post raportoi torstaina.
Valkoinen Talo kiisti välittömästi raportin. Lehden raportin mukaan Trump ei halua nöyryyttää McMasteria, ja toiseksi hänen seuraajansa tulee voida valmistua tehtävään. Trumpin tärkein neuvonantaja talousasuoissa Gary Cohn erosi tehtävistään kuun alussa. Trump kutsui Cohnia globalistiksi. https://www.timesofisrae.com/report-mcmaster-out-as-top-trump-security-aide/

04. UUTISIA LYHYESTI
• Talousministeri Moshe Kahlon (Kulanu) varoittaa, että hän eroaa hallitus-yhteistyöstä, jos pääministeriä vastaan nostetaan syytteet korruptiosta. "Jos oikeustoimet aloitetaan Netanyahua vastaan, minä en pysty jatkamaan hallituksessa". Netanyahun hallituksen kohtalo on siten oikeuskansleri Mandel-blittin käsissä, jolla on vaikea ongelma ratkaistavinaan, miten paljon asiassa painavat Netanyahun merkittävät ansiot diplomatiassa ja talouden kestävyyden ohjailemisessa. Toinen painava kysymys on, voiko Israel antautua uusiin vaaleihin ja diplomaattiseen paitsioon aikana, jolloin Israelia uhkaavat lukuisat ulkoiset vaarat. Lisäksi hän joutunee harkitsemaan, miten suotuisat suhteet presidentti Trumpin kanssa kestävät uuden pääministerin kanssa, joka voi edustaa vasemmisto-keskustaa. https://www.timesofisrael.com/kahlon-says-he-would-leave-coalition-if-pm-indicted/
• Israelin entinen pääministeri Ehud Olmert, joka tuomittiin korruptiosta ja oikeuden häiritsemisestä 19 kuukaudeksi vankilaan, josta hän kärsi 16.,5 vuotta. on kirjoittanut omaelämäkertansa, jossa hän käsittelee elämäänsä pääministerinä ja sen jälkeen tuomittuna vankina.
Yedioth Ahronut julkaisi siitä otteita torstaina.
Olmert sanoo olleensa hyvin kuuliainen vanki, tehneensä oman osansa vangeille annetuista velvoitteista, lattian luuttuamisesta ruuan valmistamiseen saakka ilman etuoikeutta.
Hän kuvaa entistä pääministeriä Ehud Barakia, joka melkein rukoili Olmertia hyväksymään hänet Kadiman listoille erottuaan Labourista huonon ennusteen vuoksi. "Barak halusi vain uuden pohjan, jolta ponnistaa uudelleen", hän sanoi. Olmert ei näe mítään hyvää pääministeri Netanyahussa eikä hänen vaimossaan, jotka molemmat ovat epäiltyinä korruptiosta ja valtion varojen väärin käyttämisestä.
Olmertia ja muita varten kunnostettiin Ramlen Maasiyaju vankilaan VIP-siipi 4 miljoonan NIS hinnalla. Hänellä oli kavereinaan vankilassa muita korkeita virkailijoita, jotka tuomittiin Holyland rakennusprojektiin liittyvistä laittomista toimista. Olmertin kanslaipäällikkö Shula Zaken tuomittiin 11 kuukaudeksi vankilaan, josta hän kärsi vain kaksi kolmannesta hyvän käytöksen ansiosta. https://www.timesofisrael.com/olmert-goes-on-the-offensive-in-forthcoming-autobiography/
• Johtavat länsimaat, Englanti, USA. Saksa Ranska saivat uutta vettä myllyynsä kaksoisagentin teloitus-yrityksestä Lontoossa, jonka uhri Skripal ja hänen 33-vuotias tyttärensä Julia ovat edelleen koomassa. Venäjää syytetään Skripalin murhayrityksestä, minkä seurauksena Englanti karkotti joukon venäläisä diplomaatteja ja kehotti boikotoimaan venäläisiä tuotteita. Venäjä uhkaa vastata samalla mitalla. Lopullinen niitti on lähettiläiden karkotus, eli suhteiden katkaiseminen. Israel tuomitsi yrityksen mainitsematta Venäjää nimeltä. Länsimaiden Venäjän vastaiset boikotti-Utoimet ovat käsittääkseni lyhyt-näköisiä ja lpukkaavia, joilla ei nosteta ainakaan kansainvälistä yhteistoimintaa. Tämä voi kostautua länsimaille varsin epämiellyttävästi. https://www.timesofisrael.com/israel-condemns-uk-nerve-agent-attack-without-mentioning-russia/, https://www.timesofisrael.com/us-accuses-russia-of-ongoing-operation-to-hack-energy-grid/, n
• Ulkomailla asuvat Israelia puolustsvat merkittävät henkilöt ovat vedonneet pääministeiin, että hän peruuttaisi päätöksen 38 000 Afrikan maista ilman lupaa tulleiden karkotuspäätöksen. Korkein oikeus päätti siirtää karkotus-päivää. Monet heistä ovat menneet piiloon tukijoittensa luokse tai muuten hävinneet tutkan vaikutuspiiristä. https://www.timesofisrael.com/prominent-israel-advocates-urge-netanyahu-to-reverse-course-on-deportations/

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 6 -16; Tiberias 11 -22; Suolamerin14 -25. Eilat 14 -28 +C-astetta, Tänään puolipilvistä, huomenna aurinkoista, sitten taas puolipilvistä, lämpötila nousee pari astetta.

YHTEENSATTUMAN VUOKSI SUNNUNTAIN RAPORTTI TULEE MYÖHÄSSÄ, EHKÄ MAANANTAINA.

Saudien kruununprinssi Mohammed vin Salman, että jos Iran saa ydinpomin, saudit rakentevat sen myös.
PA/PLO valuíttaa käyhyyttään, mutta sen edustajat Baltimoressa asuiavt 5 tähden Seasons hotellissa. Parin päivän lasku: 14.258.20 USD mukana shampakjaa, huonepalvelu ja muuta mukavaa. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/PA-officials-living-large-at-5-star-hotel-14250-bill-including-champagne-545259.
EteläAfrikka syyttää Israelia apartheidistas ja kieltäytyi ottamasta vastaan apua Israelista. Juomaveden loppuessa Kap Kaupungista se joutui kuitenkin pyytämään apua Israelista, jolla on valmiit laitteet meriveden puhdistamiseksi ja sen säästötoimista.

Wednesday, March 14, 2018

KESKIVIIKKO 14.03.2018

KESKIVIIKKO 14.03.2018
01. Järki voitti, kuten Naftali Bennett totesi pääministeri Netanyahun suostuttua kompromissiin ns. haredilain hyväksymisen suhteen. Se on kuitenkin vain osavoitto, jolla kriisi vältettiin, sillä seuraava hallitus joutuu käsittelemään sitä uudelleen. Ennenaikaiset vaalit kuitenkin vältettiin, mikä on hyvä asia. Raportin mukaan Netanyahu olisi halunnut uudet vaalit, mutta oman Likud-puolueen ministerit uhkasivat äänestää haredilakia vastaan, ellei Bibi suostu joustamaan.
Esitys hyväksyttiin sillä, että kaksi Jewish Home ministeriä saivat erivapauden äänestää sitä vastaan. Likud olisi menestynyt hyvin vaaleissa, sillä gallupit lupasivat sille 30 paikkaa Knessetissä, kun Sionist Union olisi saanut 11 paikkaa (nyt 24), Yesh Atid olisi
noussut kakkoseksi.
Haredi-lakiesitys etenee nyt omalla painollaan, ja hallituskriisi on vältetty toistaiseksi. https://www.timesofisrael.com/pm-only-agreed-to-end-coalition-crisis-under-threat-of-party-mutiny-sources/https://www.timesofisrael.com/coalition-deal-prevents-elections-but-may-just-postpone-stand-off/ https://www.timesofisrael.com/coalition-deal-prevents-elections-but-may-just-postpone-stand-off/

02. Hallituskriisin ohessa on ToI:n artikkelin mukaan nousemassa uusi puolue, joka Hadashot gallupin mukaan olisi saamassa tarpeeksi kansan kannatusta ylittääkseen 4 %:n äänikynnyksen ja noustakseen ehkä tärkeäksi tekijäksi seuraavaa hallitusta muodostettaessa.
Kansanedustaja Orly Levy-Abekasis oli Israel Beitenun jäsen, joka kaksi viimesitä vuotta toimi itsenäisenä. Hän halusi pitää puolueen jäsenyyden, mutta hänet poistettiin siitä ja pakotettiin näin perustamaan oman puolueen voidakseen osallistua vaaleihin.
Vaikka puolueelle ei ole nimeä eikä vaali-ehdokkaitakaan, se saisi gallupin mukaan 5 edustajaa Knessetiin, kun Israel Beitenu olisi vaarassa pudota Knessetistä.
Puolueen perustaminen tuli ajankohtaiseksi maanantaina uhkaavien ennenaikaisten vaalien vuoksi kesäkuussa. Gallupin antama suosio voi rohkaista häntä virallistamaan
puolueensa.
Levy-Abekasis sanoo turhautuneensa Israel Beitenun toimintaan, joka ei vastannut enää sitä, mitä hän halusi siltä. Hänen uusi puolueensa tulee keskittymään teemoihin kuten riskialttiitten lasten, vanhusten, köyhien, kansanasuntojen tarpeisiin, eli kansanryhmiin, jotka ovat todellisessa hädässä, eikä vain vaalien iskulauseisiin.
Orly Levy-Abekasis sanoo taistelleensa yhdeksän vuotta näiden kysymysten hyväksi ja katsoo ajan kypsyneen oman puolueen perustamiseksi. https://www.timesofisrael.com/orly-levy-abekasis-israels-newest-political-wildcard/,

03. Palestiinalaisiksi itseään kutsuvat PA/PLO:n arabit ovat uudelleen vaikeuksissa, mikä johtuu pääasiassa Israelin vasemmiston Tunisiasta kutsumien Jasser Arafatin pyssymiesten otettua vallan Gazassa sekä Juudean ja Samarian arabikaupungeissa ja kylissä. PJO oli silloin ennen Israeliin muuttoa vararikossa ja hajoamaisillaan menetettyään arabi-maitten suosion. Israelin vasemmisto pelasti PLO:n kantaen näin osavastuun kaikesta siitä julmuudesta, mihin "palestiinalaiset" ovat syyllistyneet.
Gazan kaista on nyt suurissa vaikeuksissa. Juomakelpoista vettä on vähän, sähkön jakelu lakkoilee jatkuvasti sallien vain muutaman tunnin käytön päivittäin, ja Hamas varastaa sairaaloiden ja koulujen sähköa omiin tarpeisiinsa. Viemärilaitos ei sekään toimi, koská puhdistuslaitoksilla ei ole sähköä tarpeeksi. USA:n lopetettua YK:n alaisten komiteoitten kuten UNRWA taloudellisen tukemisen varat ovat loppumassa, mikä pakottaa sen etsimään kuumeisesti uusia tukijoita. Arabimaat ovat kurkkua myöten kyllästyneet PA/PLO:n venkoiluun osoittaen haluttomuutensa jatkaa tukeaan ilman pysyviä tuloksia.
Maapallon valtaa pitävät valtiot kokoontuvat Roomaan torstaina keskustellakseen UNRWA:n ja sen tukemien pakolaisleirien tulevaisuudesta, joka jo on epävarma USA:n poistettua satojen miljoonien USD tukensa.
UNHRW:alla on varoja koulujen ja lääkintä-palvelujen hoitamiseksi vain toukokuun loppuun. Presidentti Trump painostaa PQ/PLO:ta odottaessaan sen lopettavan USA:n vastaisen boikottinsa USA:n tunnustettua Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi joulukuussa.
YK odottaa EU-maiden täyttävän osan taloustarpeesta, mutta odottavat etenkin Persian Gulfmaiden ottavan päävastuun.
UNRWA työllistää 20 000 ihmistä Lähi-Idässä, .valtaosa heistä "palestiinalaisia". Netanyahu vaatii, UNRWA:n lakkauttamista ja tuen jakamisen siirtämistä YK:n yleiselle tukijärjestölle.
Israel syyttää YK:n elimiä Israelin syrjimisestä PAS/PLO:n arabien hyväksi sekä juutalais-ja Israelin vastaisuuden lietsomisesta valvomissaan kouluissa. Trump sanoo, ettei USA saa edes kiitosta kymmenien satojen miljoonien dollarien tuestaan vuosittain. https://www.timesofisrael.com/un-palestinian-agency-in-urgent-search-for-cash-at-global-gathering/

04. Trumpin hallituksen virkailijat työskentelivät viikkojen ajan saadakseen haluamansa arabimaat ja Israelin edustajat yhteisen pöydän ääreen onnistuen siinä tiistaina. Vielä viimeiseen saakka jotkut diplomaatit ilmaisivat haluttomuutensa osallistua Valkoisen Talon sponsoroimaan konferenssiin ja istua saman pöydän ääreen.
Lopulta kaikki kutsutut näkivät osallistumisen tarpeellisuuden.
Tilaisuudessa oli mukana kansallisen turvallisuuden virkailijoita Israelista, Saudi Arabiasta, UAE:ta, Omanista ja Bahrainista osallistuen tähän epätavalliseen tilaisuuteen, joka voisi olla alkuna alueelliselle dialogille Israelin ja palestiinalaisten välisestä rauhasta ennen Turmpin rauhantiimin laatiman suunnitelman julkaisemista.
Osanottajat istutettiin suuren pöydän ympärille siten, ettei istujilla ollut
mahdollisuutta suoriin keskusteluihin toistensa kanssa. Trumpin tiimiin kuuluivat Jared Kushner ja Jason Greenblatt.
Pari tuntia käytettiin alustaviin huomaituksiin ja esittelyihin, ennen kuin päästiin itse asiaan.
USA:n tiimi vakuutti, miten tärkeää on puuttua Gazan tilanteen hoitamiseen rauhansopimuksesta huolimatta, niin tärkeä kuin se onkin. USA painotti Gazan kaistan tärkeyttä rauhansopimuksen onnistumiseksi, ja valitti, ettei PA suostunut lähettämään edustajaansa konferenssiin, jossa keskusteliin Gazan hallinnon siirtämisestä PA/PLO:n valvontaan. Qatarin osuutta Gazan kaistan ja Hamasin tukemisesta ei mainittu, ettei se häiritsisi keskusteluja. 6 tuntia kestäneestä tilaisuudesta ei annettu tiedotetta, päätettiinkö siellä toimenpiteistä. Yksi virkailija totesi, että tukevaisuus kertoo, mitä saavutettiin, mutta se oli kuitenkin alkua. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Convening-Israelis-and-Arabs-White-House-says-Gaza-central-to-peace-effort-545022

05. UUTISIA LYHYESTI
• Israelin laivaston korkea virkailija sanoi JP:n haastattelussa, joka julkaistaan kokonaisuudessaan perjantaina, että viisi sukellusvenettä on välttämättömyys, alle sen haittaa toimintaa, ja 6 venettä lisää toiminnan joustavuutta. Hän vakuutti, ettei kohu hankinnan yhteydessä olleista epäselvyyksistä vaikuta toimintaan. Hän
vakuutti, että henkilökunnalle on selvitetty tilanne alusta lähtien ja toivoi, että mahdolliset sotkut selvitetään mahdollisimman pian. Hän ei sano havainneensa mitään epätavallista aktiivisuutta. Hän sanoi, että suhteet sukellusveneitten rakentajaan ThyssenKrupp ovat ammattimaiset ja kaikin puolin kunnossa. http://www.jpost.com/Israel-News/Rare-interview-Senior-navy-officer-sheds-light-on-submarine-scandal-545046
• Tukholman kansainvälisen rauhan-tutkimuksen Instituutti toteaa raportissaan, että Israel on 5. sijalla aseitten toimittamisessa maailmassa 1.26 miljardin USD arvosta, jota edeltävät USA, Venäjä, Ranska ja Saksa. Israelin tärkeimmät aseitten ostajamaat ovat Intia, Vietnam ja Azerbaijan, mutta raportissa painotetaan, ettei se vaikuta osyajamaiden diplomatiaan, sillä kaikki nuo maat äänestävät useimmiten Israelia vastaan maailman järjestöissä. Intia on suurin aseostaja Israelista 1.9 miljardia USD ennen Ranskaa ja USA:ta.
Toisena on Voietnam 142 miljoonan USD arvosta, Azerbaijan 137 miljoonaa USD. http://www.jpost.com/Israel-News/Israels-top-arms-clients-India-Vietnam-Azerbaijan-545027,
• Sadat iDF:n sotilaat ja 650 USA:n meri-sotilaita ja laivasto harjoittelevat yhdessä Israelin eteläosassa harjoituksessa, nimeltään Juniper Cobra. Lähtökohtana on tilanne, jossa Israeliin ammutaan naapurimaista 1000 ohjusta päivässä. Harjoitukset ulottuvat lähelle asutus-alueen ja tunneliverkoston sotaa. USA:n merisotilaat eivät osallistu harjoituksiin ohjusiskuihin, vaan sen 650 sotilasta harjoittelevat Tze´elim armeijan tukikohdassa useita operatiivisia tilanteita, mukaan lukien elävä tulitus ja tykistön harjoitukset kehittääkseen yhteensopivuutta ja yhteistoimintaa liittolaisten kesken.
Everstiluutnantti Marcus Mainz sanoi, että harjoittelu IDF:n sotilaitten kanssa on uskomatonta. Hän sanoo, että molemmilla armeijoilla on runsaasti kokemusta, mutta IDF:n käymät sodat ja konfliktit antavat meille tilaisuuden verrata oppimaamme ja kehittää kykyjämme. http://www.jpost.com/Israel-News/Hundreds-of-US-Marines-IDF-troops-train-in-southern-Israel-544963
• Englannin tunnetuin avaruustiedemies professori Stephen Hawking joutui lopulta antamaan periksi ALS-sairaudelle, joka runteli hänen fyysistä olemustaan. Hän kuoli 76-vuoden ikäisenä. Hän syntyi 08.01.1942 Hän sairasti amyotrophoc lateral sclerosis (ALS) ja lääkärit antoivat hänelle elinaikaa muutaman vuoden, mutta hän taisteli sitä vastaan, vaikka loppuajalla halvaantui liikkuen pyörätuolilla eikä pystynyt enää kommunikoimaan toisten kanssa muuta kuin tietokoneen puhe-synthesizerin välityksellä.
Hänen tutkimuskohteensa oli avaruus, josta hän antoi lukuisia teorioita. Hänen aivonsa toimivat loppuun saakka. https://www.timesofisrael.com/british-scientist-stephen-hawking-dead-at-age-76/
• Presidentti Trump erotti ulkoministerinsä Rex Tillersonin ja nimitti hänen paikalleen CIA:n johtajan Mike Pompeon. Israelilaiset ovat innoissaan, sillä hänet tunnetaan lämpimänä Israelin ystävänä. Iranin kanssa solmitun JCPOA sopimuksen uusiminen ja keskustelut PojoisKorean kanssa lienevät olleet päävaikuttimet nimittää uusi mies johtamaan keskusteluja. CIA:n johtajaksi nimitettäneen ensimmäisen kerran naisjohtaja Gina Haspel. http://www.jpost.com/American-Politics/Pompeo-very-positively-disposed-to-Israel-strong-critic-of-Iran-deal-545010
• PA:n pääministeri Rami Hamdallah yritti autosaattueineen osoittaa, että Gaza kuuluu hänen valtansa alle, mutta hän hädin tuskin pelastui pommi-iskusta, joka haavoitti seitsemää ihmistä. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/gaza-news/Palestinian-Authority-Prime-Ministers-motorcade-targeted-by-explosion-544946
• Saudiprinssi Mohammed bin Salman suunnittelee valtavaa kaupunkia NEOM Punaisenmeren rannoille ulottuen Saudi Arabiasta Jordaniaan ja Egyptiin. Pyrkimyksenä on edistää noiden maitten taloudellista ja yhteiskunnallista liittymistä toisiinsa. Israelissa jotkut laskeskelevat, miten siitä voisi hyötyä, mutta harva lienee nähnyt, että Punaisestamerestä tulisi kolmen muslimimaan sisäjärvi. Miten Israelin laivaliikenne selviäisi siitä? http://www.jpost.com/Middle-East/Saudis-eye-economic-integration-with-Egypt-Jordan-544940

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 8 -21, Tiberias12-26; Suolameri 18 -29, Eilat 18 .32 +C-astetta, Tänään kirkasta, huomenna pilvistyy ja sateita on luvassa.

.

Sunday, March 11, 2018

SUNNUNTAI 11.03.2018

SUNNUNTAI 11.03.2018
01. PÄÄMSTERI Benyamin Netanyahu palasi ilmeisen onnistuneelta viiden päivän vierailultaan Washingtonissa, jossa hän osallistui AIPACin konferenssiin pitäen siellä puheen ja tavaten lukuisia merkki-henkilöitä, heidän joukossaan presidentti Trump, mutta nyt ovat edessä arki ja kitkuiset neuvottelut ääriortodoksien ja puolustus-ministeriön välillä, joista kumpikaan ei halua antaa periksi.
Ortodoksit vaativat yeshiva-opiskelijoitten täyttä vapautusta asepalveluksesta. Puolustusministeri Liberman pitää vatimusta kohtuuttomana.
Netanyahu kutsuu neuvotteluun tänään sunnuntaina - keskusteltuaan Shasin ja UTJ:n johtajien knssa lauantai-iltana - kaikki hallitusyhteistyön puolueiden johtajat yhteiseen neuvottelutilaisuuten.
Jännitys näyttää vain tiivistyvän, ja sekä Moshe Kahlon että Liberman uhkaavat erolla.
Lauantai-illan kokouksessa Shas ja UTJ selvittivät vaatimuksensa: Sopimuksen haredin ja oikeuskanslerin kanssa tulee olla pysyvä, Kahlonin tulee tukea esitystä kaikissa käsittelyissä,ja Liberman tulee julkisesti luvata noudattaa neuvottelujen alla olevaa
lakia sen tultua voimaan. http://www.jpost.com/Israel-News/Netanyahu-dives-into-coalition-negotiations-pushes-for-2019-election-date-544718
Julkisuuteen vuotaneitten tietojen mukaan keskustelut Bibin ja ääriortodoksien välillä päättyivät ilman tulosta. https://www.timesofisrael.com/netanyahus-meeting-with-ultra-orthodox-ends-without-decision/

02. Netanyahun entinen pääneuvonantaja Nir Hefetz kertoi raportin mukaan poliisille olevansa valmis tapaamaan Bibin ja Saran poliisin tarkkailun alaisena. Poliisi käyttää siinä videonauhoja tai muita todistus-kappaleita, joita esitetään tilaisuudessa poliisin tarkkaillessa epäillyn reaktioita sen aikana. Ynetnews raportin mukaan poliisi on kuulustellut Netanyahua vain kerran, mutta aikoo kutsua Netanyahun uuteen kuulusteluun lähiaikoina. Poliisilla on kolme valtion todistajaa, jotka ovat toimineet pääministerin kanssa, mutta ovat nyt suostuneet todistamaan häntä vastaan. https://www.timesofisrael.com/ex-netanyahu-confidant-reportedly-agrees-to-confront-pm-and-his-wife/

03. USA:n presidentti Trimp on suostunut tapaamaan PohjoisKorean yksinvaltiaan Kim Jong Unin toukokuussa. Paikka ja päivämäärä ovat vielä auki.
Presidentti Trump on innoissaan Kim Jongin tarjouksesta ja uskoo neuvottelujen tuottavan valtavia tuloksia vakuuttaen, että USA haluaa tehdä rauhan PohjoisKorean kanssa huolimatta vuosia kestäneestä epä-luulosta ja keskinäisestä syyttelystä.
Trump sanoo saaneensa rohkaisevia viestejä sekä Kiinan että Japanin johtajilta vakuuttaen, että PohjoisKorea pitää lupauksensa keskeyttää ohjus-testit. Lisäksi se tutkii mahdollisuuksia luopua ydin-aseista, joka on suuri asia, kuten Trump sanoi. Hän kiitteli USA:n lujuutta uhkausten keskellä, mikä vakuutti PK:n johtajan suostumaan neuvottelemaan rauhasta. https://www.timesofisrael.com/trump-sees-tremendous-success-in-upcoming-north-korea-talks/
04. Englannissa jatkuvat tutkimukset Venäjän kaksoisagentin ja hänen tyttärensä myrkyttämistapauksesta. Poliisi kutsui avukseen armeijan kemialliseen sodankäyntiin erikoistuneita sotilaita.
Sergei Skripal ja hänen 33-vuotias tyttärensä löydettiin tunnottomina kaupungin Avonjoen rannalla. Heidät vietiin ambulanssilla paikalliseen sairaalaan perjantaina. He olivat edelleen tunnottomina sairaalassa. He olivat saaneet myrkytyksen hyvin harvinaisesta hermoagentista.
Poliisi, joka avusti tutkimuksissa, on vakavassa kunnossa kuten 21 muuta ihmistä. 66-vuotias Skripal on entinen Venäjän armeijan tiedustelu-upseeri, joka tuomittiin 2006 vakoilusta Englannin hyväksi. Hänet vapautettiin 2010 vakoilijoiden vaihdon yhteydessä. Hän asettui asumaan Salisburiin 140 km Lontoosta lounaaseen.
Perjantaina poliisi kutsui tapausta selvittämään 180 merisotilasta, sotilaita ja ilmavoimien henkilöitä, jotka ovat erikoistuneet kemiallisiin aseisiin, sekä
puhdistus- ja huoltotoimiin.
Tutkimuksissa pyritään selvittämään, saivatko he myrkytyksen kotonaan, vai syötyään sunnuntailounaan ravintolassa ja mentyään sen jälkeen paikalliseen pubiin. Poliisi rauhoittelee kansaa todeten, ettei ole mitään vaaraa ihmisille, sillä hermomyrkky hajaantuu nopeasti.
Pöliisi pyrkii selvittämään, missä myrkky on valmistettu, ja miten se tuotiin paikalle. Kaikki tapaukseen liittyvät ajoneuvot, ambulanssi ja poliisiaúto, on puhdistettu. Ravintola ja pubi, jossa Skripal kävi, on puhdistettu, kuten myös hautapaikka hautakivineen, jonne Skripalin vaimo Ludmila ja poika Alexander ovat haudattuina. Ludmila kuoli syöpään 2012, poika Alexander sai surmansa auto-.onnettomuudessa ollessaan lomalla Venäjällä, tai maksasairauteen.
Skripalia ja hänen tytärtään hoitanut lääkäri eivätkä sairaanhoitajat saaneet tartuntaa.
Venäjän ulkoministeri Sergey Lavrov lupasi apua tapauksen selvittämisessä. Ilmeisesti Kremlin ei ollut osallistunut tapaukseen. https://www.timesofisrael.com/uk-military-chemical-experts-aid-police-in-spy-poison-probe/

05. Ryhmä israelilaisia lainlaatijoita osallistui kansainväliseen parlamentaarikkojen forumiin Pietarissa (St.Petersbúrg) viime lokakuussa. Knessetin edustajat olivat Sharren Heskel (Likud), Haim Jelin (Yesh Atid), Yorssi Yonah ja Nacjman Shai (Sionist Union) sekä Knessetin puhemies Yuli Edelstain ja sihteeri Yardena Meller- Horowitz. He yrittivät puhua forumissa, mutta heitä solvattiin niin, että he katsoivat parhaaksi poistua salista protestiksi siitä, ja useista Israelin vastaisista päätöslauselmista.
Palestiinalainen NGO-ryhmä julisti lauantaina Kuwaitin parlamentin puhemiehen Marzoug al-Ghanimin "vuoden 2018 henkilöksi". Hänen ansionsa olivat alatyyliset huudot ja solvauksen Israelin kansanedustajille. Videossa näytetään, miten Ghanim solvasi Israelin kansanedustajia "miehittäjiksi" ja "lasten murhaajiksi".
Monet palestiinalaisryhmät ja arabit ylistävät Ghamia siitä, että "hän karkotti israelilaiset salista" Kunnianosoituksen antoi Jerusalemin itäosassa toimiva Jerusalem Intellectual Forum, jolle PA antoi lisenssin nimittää vuoden henkilö.
PA/PLO:n ilman mandaattia toimiva puheen-johtaja Mahmoud Abbas "siunasi Ghanimin päätöksen". InteJllectual Forumin puheen-johtajan Abu Afilehin mukaan lausunnosta, joka julkaistiin Kuwaiti News Agencyn julkaisussa. Abbas ylisti Ghanimia "kansallisesta roolista tukiessaan Palestiinan asiaa. Ghanimille annettiin kunnianosoitus hänen tukensa vuoksi Palestiinan kansan oikeanmukaisille oikeuksille". https://www.timesofisrael.cm/palestinians-honor-kuwaiti-official-for-heckling-knesset-members/

06. UUTISIA LYJYESTI
• Juutalainen komedia on vakava asia, sanoo Jeremy Dauder kirjassaan "Jewish Comedy; Serious History". Hän sanoo, että se on yhtä laaja kuin juutalainen historia kokonaisuudessaan. Dauber on Yiddishin kielen ja kirjallisuuden sekä kulttuurin professori Columbian ylipistossa, sekä lukuisten juutalaista kirjallisuutta käsittelevien kirjojen kirjoittaja, mukaan lukien Sholem Aleichem elämäkerta, joka oli mukana kansallisen juutalaiskirjan palkinto- listassa v, 2015. Hän on opettanut juutalaista huumoria yliopistossa 15 vuoden ajan. https://www.timesofisrael.com/from-sholem-aleichem-to-broad-city-scholar-presents-tradition-of-jewish-humor/
• Israelin Jordanian lähetystö Ammanissa om ollut ilman Israelin edustajaa viime heinäkuusta lähtien, minkä aiheutti ampumis-välikohtaus israelilaisen turvallisuusmiehen ammuttua 2 jordanialaista ilmeisen tilanteen väärin-ymmärryksen seurauksena. Israelilla ja Jordanialla on rauhansopimus, mutta rauha ei ole koskaan levinnyt kansaan saakka, eikä kuningas Abdullah II ole hänkään erityisesti Israel-fani. Näillä eväillä on kuitenkin menty eteenpäin. Nyt Jordania näyttää hyväksyneen Ammanin uuden lähettilään. https://www.timesofisrael.com/jordan-set-to-approve-new-israeli-ambassador report/
• Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoo, että Venäjän passin omaavat juutalaiset Amerikassa ovat voineet olla USA:n presidentin vaaleihin sekaannusta aiheuttaneet. AJC sanoo, että Putinin lausunto on verrattavissa "Protocolls of Elders of Zion" väärennykseen. Demokraatit syyttävät, että venäläiset agentit olivat sekaantuneet Trumpin vaalityöhön, ja että Trumpin läheiset neuvonantajat ovat olleet yhteyksissä heihin vaalien jälkeenkin. https://www.timesofisrael.com/ajc-says-putins-comments-on-jews-like-protocols-of-the-elders-of-zion/
• Hallitusyhteistyön puoluejohtajat syyttävät Netanyahua viime minuuttien yrityksistä välttää ennenaikaiset vaalit. Jewish Home johtaja Naftali Bennett sanoo, että on olemassa raja, johon saakka puolueet voivat suostua vastuuseen Netanyahun kanssa siinäkin tapauksessa, että hän saa syytteet. Heidän oli määrä tavata tänään viime hetken yritykseen löytää ratkaisu, joka tyydyttäisi sekä haredi- että muuta kansaa. Bibiä syytetään halusta mennä vaaleihin, sillä gallupit lupaavat voittoa. https://www.timesofisrael.com/coalition-heads-finger-pm-amid-last-ditch-efforts-to-prevent-early-elections/

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 6 -16; Tiberias 12 -23: Suolameri 15 -26; Eilat 14 -26, puolipilvustä, huomenna asteen verran lämpenevää.


S