Friday, March 09, 2018

PERJANTAI 09.03.2018

PERJANTAI 09.03.2018
01. Keskiviikon raportti venyi myöhemmäksi kuin mitä arvioin, sillä Michalin neuvottelu kesti pitempään kuin oletettiin, ja sen päätteeksi nuoret halusivat syödä kunnolla. Siispä ajettiin TA:n Ikeaan, jossa nautittiin maailmankuulut lihapullat. Valmistamani kahvit juotiin kotona, eikä sekään pahalta tuntunut. Kolmen jälkeen pääsin jatkamaan raportin viimeistelyä, Pyydän anteeksi, jos joku lukijoistani tunsi tulleensa syrjityksi.
Tänään on kuitenkin uusi päivä, joka haluaa muistuttaa, ettei kesä ole vielä tullut, vaikka eilen oli lämmintä enimmillään 27 astetta. Tälle päivälle ennustetaan 17 astetta.

02. Pääministeri on nauttinut viikon verran kansansuosiota Washingtonissa, jossa hän osallistui AIPAC:in konferenssiin pitäen siellä suurta huomiota herättäneen puheensa. Paluu arkeen tapahtuu kuitenkin rajusti ja ilman suosionosoituksia. Netanyahu kokoaa hallituksensa viikkokokoukseen sunnuntaina. Hän palaa kotimaahansa tänään perjantaina, seuraten sivusta hallitusyhteistyön jäsenten ponnisteluja löytää lopullinen muotoilu sopimukselle, jolla kriisiksi kehittynyt skisma koskien haredi-ortodoksi juutalaisten vapauttamista asepalveluksesta voidaan selvittää ilman vaaleja, joita kukaan ei halua.
Neyanyahun oletetaan selvittävän hallitus-yhteistyön ministereille ja puoluejohtajille, mitä suunnitelmia hänellä on vaalien suhteen sopimuksesta huolimatta, ja miten hän aikoo jatkaa, jos poliisi suosittelee syytöstoimia.

Oikeusministeri Ayelet Shaked on neuvotellut entisen Shas-ministerin Ariel Attasin ja UTJ:n kansan-edustajien kanssa alkuperäisestä haredi-laista, joka sallii täyden vapautuksen. Esitys hyväksyttäneen jallitus-puolueitten kansanedustajien toimesta, jotka muodostavat ministeri-komitean, hyväksymistä varten sunnuntain istunnossa.
Lakiesitys hyväksytään sen jälkeen Knessetin ensilukemassa maanantaina, ja valmistellaan mahdollisine muotoiluineen sen jälkeen komiteassa Knessetin lomakauden aikana. Lakiesitys on tarkoitus hyväksyä Knessetissä pikavauhtia touko-tai kesäkuussa.
Näin uskotaan voitavan siirtää tuo kiusallinen ja hallituksen toimia häirinnyt tekijä tulevalle hallitukselle, ja säästää kansa ennenaikaisilta ja tarpeettomilta vaaleilta.
Haredin esittämä lakiesitys ei ole kaikkien mieleen, ja puolustusministeri Avigdor Liberman vastustaa sitä. Hän syyttää haredi johtajia koko kansan pitämistä pantti- vankinaan vaatiessaan, että lakiesitys tulee hyväksyttää Knessetissä ennen v. 2019 budjettia. Hän näyttää alistuneen toistaiseksi. http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Shaky-coalition-deal-awaits-Prime-Minister-Netanyahus-okay-544634

03. Knessetin toiminta on kuitenkin menettänyt toimintakykynsä, ei siksi etteikö olisi hallitus-puolueitten sopimusta kahden lain käsittelyä varten, vaan siksi, ettei ollut kansanedustajia tarpeeksi paikalla lakien käsittelemiseksi.
Yksi lakiesitys estäisi tuomitun terroristin pyrkimykset asettua ehdokkaaksi Knessetiin. Peruslakina se vaatii 60 kansanedustajaa. Toinen koskee ikärajan alentamista lapsen automaattisesta huostaan ottamisesta. Esitys hyväksyttiin, mutta koska sitä äänesti 33 kansanedustajaa, se peruttiin, koska se on toistaiseksi epävarma budjettikysymys. http://www.jpost.com/Israel-News/Analysis-Knesset-in-limbo-for-sessions-final-week-544644

04. Entinen syyrialainen kenraali Shaarag Zuhari al-Saqit paljasti Maariv-lehdelle, että Iran rakentaa ja testaa lyhyen- ja keskimatkan kemiallisin kärjin varustettuja ohjuksia Syyriassa. Saqit johtaa kemiallisten aseitten havaitsemis- ja seurantakeskusta Belgiassa. Hän vakuutti myös, että Iranin lähin liittolainen Hizbullah on saanut näitä ohjuksia, enimmäkseen Assadin hallitukselta, joka pyrkii tällä tavoin piilottelemaan niitä kansainväliseltä tarkkailulta.
Pariisissa antamassaan haastattelussa Saqit sanoi, että suuri osa Syyrian kemiallisista aseista, jotka olivat piilotettuina kansain- välisiltä tarkkailijoilta, oli siirretty Libanoniin Hizbullahille. Hän sanoi, että Iran on tärkein kemiallisten aseitten valmistaja Syyrian presidentti Bashar Assadin hallitukselle jatkaen: Iranin tiedemiehet teknikot ja sotilaskenkilöt kehittävät kemiallisin kärjin varustettuja ohjuksia, joiden kantomatka on
5 -35 km, ja joita voidaan kuljettaa autoissa tai pienten armeijanyksiköitten toimesta.
Saqit vakuutti, ettei kysymys kemiallisista aseista ole ollenkaan poistettu neuvottelu-pöydiltä varoittaen samalla Eurooppaa. http://www.jpost.com/Middle-East/Former-Syrian-official-to-Maariv-Hezbollah-has-chemical-weapons-544567

05. Gazan räjähdysaltis tilanne - ei pelkästään sotilaalliselta kannalta, joka sekin uhkaa räjähtää silmille - vaan myös ihmisoikeus-kysymyksenä on lopultakin alkanut saada huomiota maailman asioista päättäjien silmissä. YK an antanut toistuvia varoituksia ja ennustuksia, kuinka monen vuoden päästä Gazan kaista on asumiskelvoton.
Asioista vastaavat lupaavat tällä kertaa ei vain tilanteen toteamista, vaan myös konkreettisia toimia – edellyttäen, että niille löytyy rahoittaja aikana, jolloin maailmassa on lukuisia kriisipesäkkeitä ja lisää tulee.

Ensimmäinen havainto toimista oli torstaina Kairossa pidetty kokous, jota seuraa Lähi-Idän rauhansovittelija Jason Greenblattin järjestämä aivoriihi-istunto Valkoisessa Talossa ensi viikolla. Siinä pyritään "löytämään ratkaisuja ongelmiin, jotka Hamas on aiheuttanut", kuten Greenblatt kirjoitti op-ed artikkelissaan Washington Postissa torstaina. Se oli ensimmäinen vihje aivoriihestä VT:ssa.
ToI:n artikkelissa muistutetaan, että monet tekijät haluaisivat mieluummin laistaa sen, jos se on julkinen. Toiseksi potentiaaliset osanottajat voisivat saada Tumpin hallituksen hämilleen.
PA/PLO on ilmaissut puheenjohtajansa Mahmoud Abbasin suulla, ettei se osallistu minkäänlaisiin Trumpin hallituksen järjestämiin neuvotteluihin ilmoittaen syyksi Trumpin joulukuussa ilmoittaman tunnustuksen Jerusalemista Israelin pääkaupunkina. USA asetti Hamasin terrorijärjestöjen listalle, ja sen johtajan Ismail Haniyehin erityisterroristiksi.
Qatar, joka on vuosikaudet tukenut Gazan kaistaa miljoonilla USD, on itse joutunut USA:n liittolaisen Saudi Arabian epäsuosioon. Turkki, joka käytti myös varojaan poliittisista syistä Gazan avustamiseksi, on huonoissa väleissä USA:n kanssa, joka tukee kurdeja
Syyriassa.
YK varoittaa viimeisissä lausunnoissaan, että Gazan hallinto on romahtamassa.
Israelin armeijan komentaja Eisenkott varoitti hallitusta, että Gazan tilanne voi kehittyä hallitsemattomaksi anarkiaksi ja jopa sodaksi.

Egypti, joka myös valvoo Gazan liikennettä Gazan rajallaan, syyttää Hamasia Siinain kapinallisten tukemisesta, ja pyrkii sulkemaan rajan ohjusten ja jihadistien pääsyn estämiseksi Gazasta Siinaille.
Israel toimittaa Gazan kaistalle n. 450 rekka-autollista välttämättömyystavaroita, ruokaa ja vettä sekä antaa sinne sähkövirtaa sekä öljyä ja kaasua. Hamasin ohjelmaan kuuluu Israelin täydellinen tuhoaminen.
Gazasta kaivetaan jatkuvasti hyökkäys-tunneleita Israelin puolelle, jonka lopettamiseksi Israel asentaa rajalle salaisia laitteita, jotka ilmaisevat tunnelien rakentamisen. Gazasta on Egyptin puolelle Siinaille kaivettu túhansia tunneleita, joiden kautta liikenne jatkuu virallisen terminaalin sulkemisesta huolimatta. Egypti on tuhonnut
niitä sadoittain, mutta niitä kaivetaan uusia.
Hamas valittaa sähkövirran puutteesta Gazassa, mutta videokuvien perusteelle on voitu todistaa, että Hamas varastaa sähköä sairaaloille ja kouluille menevistä kaapeleista. Puhtaan veden puute ja sairaaloiden vaikeudet sähkövirran loppumisen vuoksi ovat todellisia, kuten myös viemärijätteiden puhdistamisen laiminlyöminen, jonka johdosta ne valuvat mereen ja sieltä aaltojen mukana hiekkarannoille.
Hamasin ja Fatahin väliset sovinto-neuvottelut alkoivat positiivisen hengen vallassa, mutta käytännössä ne on katkaistu. Abbas vaatii, että Hamasin tulee antaa valta täysin PA:lle edellytyksenä neuvotteluille, ja on keskeyttänyt palkkojen maksamisen Gazan virkailijoille painostaakseen Hamasia. https://www.timesofisrael.com/white-house-to-convene-gaza-stakeholders-for-summit-on-saving-strip/

06. UUTISIA LYHYESTI
• Arabiliitto päätti äskeisessä kokouksessaan, että Jerusalem on Palestiinan valtion pääkaupunki. Samalla liitto kehotti Abbasia nielemään kiukkunsa ja hyväksymään Trumpin tiimin laatiman rauhansopimuksen, joka on vielä salainen tai hänet syrjäytetään.
Arabidiplomaatti totesi Egyptin lehdessä, että PA/PLO:n arabien tulisi ottaa sen, mitä heille nyt tarjotaan, sillä samaan aikaan setlementit vahvistuvat ja lisääntyvät. https://www.timesofisrael.com/arabs-advising-abbas-to-accept-trump-peace-plan-or-risk-losing-out-report/
• PohjoisKorean yksinvaltias Kim Jong Un lähetti kutsun USA:n presidentille Donald Trumpille tapaamisesta. Trump sanoo olevansa halukas, jos kutsu tukee Pyongyangista. Kim lupaa keskeyttää ydintestit EteläKorean presidentti Moonin pyynnöstä, etteivät ne häiritsisi toiveita huippukokouksesta toukokuussa tai ennen sitä. Tätä pidetään valtavana käännekohtana valtioitten johtajien välillä, jotka ovat uhanneet toisiaan tuholla ja sodalla. Tämä olisi ensimmäinen kerta, kun USA:n presidentti tapaa PohjoisKorean presidentin. https://www.timesofisrael.com/trump-to-meet-north-korean-leader-after-invite-from-pyongyang/
• Kommunismista johtuu, että Itä Euroopan juutalaisjohtajat ovat suurelta osin naisia. USSR:n feminismi leimaa edelleen monen entisen NL:n alueen maita. Ukrainassa esim. mies harvoin avaa oven antaen etusijan vieraalle naiselle. NL toteutti sukupuolten tasa-arvon aikana, jolloin USA:ssa ja monissa Euroopan maissa naisilla ei ollut äänioikeutta todetaan artikkelissa.NL päätti pitää naisten päivän 8.3.1918, jonka YK hyväksyi ja aloitti oman naisten päivän juhlimisen. https://www.timesofisrael.com/eastern-europes-jews-are-being-led-by-women-partially-thanks-to-communism/
• Englannin työväenpuolueen eroava puheenjohtaja Jeremy Corbyn oli aktiivijäsen Facebook ryhmässä, johon kuului holokaustin kieltäjiä ja anti-semiittejä, kuten äskettäin paljastettiin.
Corkyn oli jäsenenä Palestine Live
ryhmässä ainakin vielä viime vuonna,
vaikka sanoo eronneensa siitä 2015
tultuaan oppositiojohtajaksi. Tutkija ja
blogaaja David Collier julkistaa 280-
sivuisessa raportissaan yksityiskohtia
ryhmän jäsenten toimista ja käyttämistä
iskulauseista. Hitlerin Mein Kamf oli
yleinen ja suosittu kirja, jota suoriteltiin
kaikkien luettavaksi.
https://www.timesofisrael.com/before-
elected-labour-leader-corbyn-was-part-
of-an-anti-semitic-facebook-group,
USA:n ja Israelin sotilaat harjoittelevat
yhdessä tilannetta varten, jossa Israel on
joutunut massiivivisen ballististen
ohjusten hyökkäyksen kohteeksi.
Harjoituksen nimi on Juniper Kobra.
https://www.timesofisrael.com/us-idf-
troops-train-to-protect-israel-from-
ballistic-missiles-together/

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 6 -17; Tiberias 12 -22;
Suolameri 15 -27; Eilat 13 -31 +C-astetta,
Puolipilvistä
huomenna vähän viilenee.Wednesday, March 07, 2018

KESKIVIIKKO 07.03.2018

KESKIVIIKKO 07.03.2018
Michalin työasian vuoksi joudumme käymään tänään Ashdodissa, ja koska haluan mukaan alku-kevään kukkaloistoa todistamaan, pyrin laatimaan raportin tiivistellen. Koska näkö-kykyni alkaa hämärtyä, kävin kysymässä silmälekurilta, joko silmätroppi on valmis, jonka tutkijat Israelissa ovat kehittäneet, Sen pitäisi tehdä leikkaukset ja jopa silmälasitkin tarpeettomiksi, mutta se on käytettävissä yleisölle vasta muutaman vuoden kuluttua. Siispä lekuri suositteli operaatiota. Se pitänee suorittaa lähitulevaisuudessa. http://healthnewstiptodayil.dailynews.ovh/index.html?a=99420&chm_sub6=006185cb30ce2af49f89a1b9dc78ee9e38&chm_sub7=00cd6fc9da973b95b8b5a88d0253677fe5&chm_sub8=JPost.com&chm_DCID=29273397593198668&chm_ZID=7771,

01. Israelin pääministeri Netanyahu on USA:ssa vielä useita päiviä, jossa hän pyrkii osoittamaan AIPAC:in konferenssivieraille, mitkä ovat Israelin minimivaatimukset turvallisuutensa säilyttämiseksi. Hän puhui eilen AIPAC:in konferenssissa saaden raikuvat suosion-osoitukset. On sillä miehellä lujat hermot – vai Taivaan Isäkö lie vahvistanut, ettei hän anna kotoisten ongelmien häiritä kansain-välisiä suhteitaan. "Pelkkiä lillukanvarpuja ne vaan ovat", hän uskottelee. Hänen pitäisi kyllä tietää, sillä hän on joutumassa korruptio-tutkimusten keskeiseksi henkilöksi. Lisäksi hänen johtamansa oikeisto-keskusta hallitus keikkuu veitsen terällä. Haredi/ortodoksi ryhmittymä on ottanut kovan linjan, eikä aio antaa periksi tuumaakaan.

Maassa liikkuu huhuja, joiden mukaan Bibi syyttää UTJ:n johtajaa rabbi Yaakov Litzmania uusien vaalien masinoimisesta, joka puolestaan syyttää, että Bibi se haluaa vaaleja korruptio-ongelmiensa vuoksi. Sekä BIBI että Litzman kiistävät kiivaasti huhut kutsuen niitä vain huhuiksi, ilman näyttöä. http://www.jpost.com/Israel-News/Benjamin-Netanyahu/WATCH-LIVE-Prime-Minister-Benjamin-Netanyahu-addresses-AIPAC-Conference-544319. http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Police-go-for-indictment-with-Filber-conviction-with-Hefetz-544412,
Smith Instituutin polling-osaston suorittaman tutkimuksen mukaan 79 % haluaa yeshiva-opiskelijoitten osallistuvan asepalvelukseen, 21 % ei tiedä tai ei halua tunnustaa. Neljä viidestä juutalaisesta aikuisesta kuitenkin haluaa, että oikeudet ja velvollisuudet tulee jakaa koko kansalle. http://www.jpost.com/Israel-News/Huge-majority-of-public-against-Haredi-basic-law-for-IDF-exemptions-544351.

02. Kahden valtion periaate ratkaistaessa Israelin ja PA/PLO:n johtamien arabien välistä ongelmaa, on artikkeleitten mukaan saamassa kannatusta, USA:n laatimassa luonnoksessa rauhansopimukseksi se on lähtökohtana, mutta Palestiinan valtio olisi vähemmän kuin täysin itsenäinen, eli Israel tulisi valvomaan turvallisuuspolitiikkaa ja ulkomaisia suhteita. Setlerit ovat myöskin jakaantuneet, mikä olisi sopiva ratkaisu-malli. He ovat tulleet AIPAC-konferenssiin joukolla esittämään omat näkemyksensä, vaikka hajaantuneinakin.
Yllättävästi konferenssin johtaja sanoo kannattavansa kahden valtion periaatetta, lieneekö sitten viisasta hänen puuttua näin keskeiseen kysymykseen katederilta käsin, on yksi uusi mauste tässä sopassa. Olisi ehkä ollut parempi pitää yksityismietteet sisässään julkistamatta niitä tässä vaiheessa. https://www.timesofisrael.com/as-us-and-israel-move-right-settlers-reassess-relationship-with-aipac/

03. Korkein oikeus jäädytti korvausten maksamisen juutalaisperheille, jotka olivat pystyttäneet talonsa Juudeassa ja Samariassa ilman hallituksen hyväksymistä ja rakennuslupia. Useissa tapauksissa maan omistusoikeus on kiistanalainen, vaikka KO käsitteleekin NGO-järjestöjen sille esittämiä valituksia todellisina, mitä voitaneen pitää oikeuden tahallisena väärin käyttämisenä. KO ei itse tutki valitusten perusteita, se kuuluu alueoikeuksille. Kysymys NGO-järjestöjen asemasta siirtyy vuodesta toiseen, koska hallitus ei ole saanut tarvittavaa tukea Knessetissä ulkomaisen avustusten varassa toimivien NGO-järjestöjen saamista ruotuun lainsäädännön kautta. https://www.timesofisrael.com/high-court-freezes-compensation-to-owners-of-razed-west-bank-homes/

04. PA/PLO:n ilman mandaattia toista-kymmentä vuotta johtanut puheenjohtaja Mahmoud Abbas alkanee lopultakin tunnustamaan, että hänkin on vain kuolevainen Jasser Arafatin tapaan, vaikka arabit syyttävätkin Israelia Arafatin myrkyttämisestä ilman näyttöä. Joka tapauksessa Abbasin seuraajasta on alettu puhua julkisuudessa, mikä on aiemmin ollut maanpetokseen verrattava rikos. Abbas lienee 82-vuotias, ja terveys alkaa osoittaa heikkenemisen merkkejä, jonka väitetään johtuvan unen puutteesta, ja varmaan pääsäryistä, joita hänellä lienee usein ja runsaasti.


05. Vahvin seuraajaehdokas Abbasille on Mahmoud Aloul.
ToI kertoo artikkelissaan, mikä mies on tämä Mahmoud. Otan siitä muutamia kohtia.
Mahmoud Aloul on vanhan kaartin jäseniä,
valittuna tulisi seuraamaan edeltäjiään. Abbasin sanotaan suosivan Aloulia siksi, että hän kannattaa kansan-vastarintaa eikä aseellista taistelua juutalaisten karkottamiseksi itsenäisyytensä saavuttamiseksi. Käytännössä ne tarkoittavat samaa, ensimmäinen kosiskelee länsimaita, mikä on tarpeen avustusten saamiseksi. Aloul pidätettiin 1967 Fatahin jäsenyydestä ja terrorismin tukemisesta. Hän istui 3 vuotta Israelin vankilassa, jonka jälkeen hänet karkotettiin Jordaniaan. Israelin itäraja vuotaa, josta Aloul on esimerkki, Hän soluttautui Israeliin, jossa hänet valittiin PLO:n osaston johtoon, joka valvoo terrori-iskuja Israelin puolelle, ja jakoi avustuksia arabiryhmille Juudeassa ja Samariassa, Jerusalemin itäosissa sekä Gazassa. Tämä osasto oli jonkin aikaa Abu Jihadin (Kahlid al-Wazir) valvonnassa, jonka Israel teloitti Tunisiassa 1988. Aloul muutti PLO:n mukana Libanoniin, ja osallistui useisiin taisteluihin IDF:n sotilaita vastaan, myös 1982 Libanonin sodassa. Hän meni Libanonista karkotettujen PLO:n jäsenten mukanaTunisiaan, josta hän Oslon sopimusten myötä pääsi muuttamaan Juudeaan ha Samariaan. Aloul järjesti useita harjoitusleirejä arabimaihin. Abu Jihadin jälkeen Aloul nimitettiin "miehitettyjen territorioitten komitean" johtoon. 1995 Abbas nimitti hänet Nablusin kuvernööriksi. https://www.timesofisrael.com/who-is-mahmoud-al-aloul-touted-as-abbass-possible-heir/
Aloulin henkilöhistoriaa tutkien on vaikea uskoa, että jännitys Israelin ja PA/PLO:n välillä raukeaisi, vaikka toisaalta uusi mies voi yrittää hankkia kannuksensa yrittämällä jotain muuta. Abbasin nouseminen avoimesti maailman johtavan valtion päämiestä vastaan osoittaa joko aivojen pehmenemistä, tai sulaa hulluutta, sillä USA on PA/PLO:n suurin taloudellinen tukija EU:n ohella, eivätkä arabimaat enää jaksa innostua PA/PLO:n arabien "kärsimyksistä, jotka he ovat itse aiheuttaneet". Abbas vakuutti, ettei hän hyväksy minkäänlaisia USA:n tiimin laatimia suunnitelmia, ja kieltäytyi tapaamasta varapresidentti Mike Penceä tämän Israelin vierailun aikana. Abbasin sanotaan pelkäävän tukevansa leimatuksi petturiksi ja luottamuksensa menettäneeksi, jota arabit pitävät kuolemaakin pahempana.

06. Jännitys Israelin juutalaisten ja PA/PLO:n arabien välillä on tuoreen gallupin mukaan nousemassa. Sekä juutalaiset että arabit sanovat olevansa entistä epäúskoisempia, että "nämä kansat voisivat asua rauhassa ja turvallisina rinnakkain", kuten rauhan-sopimusluonnoksissa on Bushin ajoista lähtien totuttu kirjoittamaan. Sekä Israelin arabien että PA/PLO:n arabien tunnustus Israelista ja sen juutalaisesta karaktääristä on oleellisesti vähentynyt 2015 -2017 välisenä aikana, kerto Haifan yliopiston suorittama ja keskiviikkona julkistettu tutkimus. Tämä siitä huolimatta, että Israelin arabit pitävät Israelia hyvänä maana asua, ja yhä useampi PA/PLO:n arabi haluaa elää Israelin puolella rajaa. https://www.timesofisrael.com/support-for-coexistence-plunging-among-jewish-and-arab-israelis/

07. AIR INDIA sai kuin saikin luvan matkustaja-koneilleen lentää Israelin ja Intian välillä ylittäen Saudi Arabian maan. Lentoaika Riyadista Tel Aviviib lyhene useita tunteja, mikä tuntuu lennon mukavuudessa ja sen hinnoissa. Sopimus tehtiin Intian ja Saudi Arabian kesken, eikä muslimien tarvinnut puristella "Israelin juutalais-neuvottelijoitten saastaisia käsiä", kuten Abbas asian ilmaisisi. https://www.timesofisrael.com/march-7-2018/

08. Iranin vastaus Ttumpin hallituksen vaatimuksiin Iranin ja P5+1 maiden kesken solmitun kv. JCPOA sopimuksen muuttamiseksi Iran ilmoittaa kolmin-kertaistavansa ohjustuotantonsa. Iranin ilmavoimien komentaja Amir Ali Hajizadeh kritisoi vallankumouskaartin ilmavoimien päämajassa länsimaiden teeskentelyä yrittäessään valvoa Iranin sotilaallisia tavoitteita ja rajoittaa sen ohjustuotantoa. Hänen kritiikkinsä julkaistiin pari päivää sen jälkeen, kun Ranskan ulkoministeri Jean Yves Le Drian vieraili Iranissa yrittäen samalla saada Irania rajoittamaan ohjus-tuotantoaan ja niiden myyntiä Lähi-Idässä. https://www.timesofisrael.com/defiant-iran-says-missile-production-has-tripled/

09. Israelin uuden lain mukaan Hamasin jäsenet Jerusalemin itäosissa voivat menettää pysyvän asumisoikeutensa. Sisäministeriö saa sen mukaan peruuttaa asumisoikeuden, jos he ovat menettäneet luottamukselliset suhteensa Israelin kanssa. Lain toteuttaminen tullee herättämään runsaasti vastustusta ja nostattamaan ristiriitoja Israelin viran-omaisten kanssa, mutta se selventää Israelia tukevien ja vihaavien välit. https://www.timesofisrael.com/hamas-members-in-east-jerusalem-could-lose-residency-under-new-law/

10. Oikeisto-rabbi valittaa, että Israeliin tulvii gay-kulttuuri. Raman Gan Yeshivan johtaja rabbi Yehoshua Shapira kehottaa seuraajiaan taistelemaan perinteisten perhe-arvojen puolesta. Tiistaina pitämässään puheessa hän kuulutti petinteisten perhearvojen nostamista kunniaan ja valitti, että juutalaisten maasta on tullut LGPT-stan maa. Rabbi Shapira sanoi puheessaan konferenssissa, että homoseksuaalikulttuuri on sairaus, joa leviää maassa. Sitä vastaan tulee taistella. https://www.timesofisrael.com/right-wing-rabbi-says-israel-flooded-with-gay-culture/

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 13 -23; Tiberias 14 -27; Suolameri 22 -29, Eilat 19 -33 +C-astetta. Huomisesta alkaen puolipilvistä, lämpötila nousee useita asteita.
USA:n luoteisosissa ennustetaan parin jalan lumisateita, jotka vaikeuttavat matkustamista teillä. Yli 2000 lentoa on peruutettu. http://www.dailymail.co.uk/ne5471469/ Another-noreaster-threatening-communities-East-Coast.html
Sunday, March 04, 2018

SUNNUNTAI 04.03.2018

SUNNUNTAI 04.03.2018
01. Pääministeri Benyamin Netanyahu matkusti Sara-vaimonsa kanssa viiden päivän matkalle Amerikkaan, jonka aikana hänellä on kiireinen ohjelma neuvotteluissa USA:n johtavien henkilöitten kanssa, heidän mukanaan presidentti Donald Trump.

Ennen matkaa poliisi oli hiillostanut sekä Saraa että Benyaminia viisi tuntia sapatin aattona, mikä voi kertoa poliisin vähät välittävän valmistautumisesta sapatin-viettoon. Poliisin kuulustelujen pitäisi olla salaisia, mutta sen verran tihkui julkisuuteen, että poliisi uskoo saaneensa raskauttavia todisteita molempia epäiltyjä vastaan.
Toiseksi Netanyahu vakuutti lauantai-iltana, että hän uskoo hallituksensa selviävän sekä noista, että Haredi- ja ultraortodoksien antamasta uhka-vaatimuksesta, että ongelma erivapauudesta asepalveluksessa tulee ratkaista 2 viikon sisällä, tai hallitus kaatuu. Talousministeri Moshe Kahlon yhtyy ulti-maatumiin omilla perusteluillaan .
Pääministeri vakuutti, ettei noitten vuoksi ole mitään syytä mennä uusiin vaaleihin, ehkä vuoden puolivälissä, kuten otaksutaan. Netanyahu sanoi, että hallitus jatkaa toimiaan marraskuuhun 2019, jolloin on säännönmukainen vaaliaika.

Aikaisemmin lauantaina hallituspuolueet varoittivat, että hallitus on vaarassa kaatua.
Hadashot News raportoi, että Israel on menossa uusiin vaaleihin, arvion mukaan kesäkuussa 2018. Raportissa spekuloitiin, etteivät hallituspuolueet enempää kuin pääministerikään halua vaaleja. mutta ellei ultraortodoksi-koaliittio pehmennä vaatimustaan, tilanne karkaa käsistä, sillä hallituspuolueet eivät kestä negatiivista palautetta, minkä ortodoksien vaatima laki asepalvelus-vapautuksesta aiheuttaisi.

Apulaisulkoministeri Tzipi Hotoveli vakuutti TV-10 ohjelmassa, ettei Likud pelkää uusia vaaleja. "Likudin suosio nousee gallupeissa, mutta yhteisen hyvän vuoksi hallituksen pitäisi voida istua sille suodun ajan. En näe poliittista kriisiä, jota ei voitaisi ratkaista. Suosittelen poliittisille puolueille, jotka haaveilevat uusien vaalien kynnyksellä, ja jotka luultavasti poistuisivat vaaleissa, tämän
kriisin ratkaisemista".
Nimeltä mainitsematon Likudministeri totesi Haarezdaily toimittajalle, "ettei haredi-ultraortokdoksi-koaliittio suostu antamaan periksi, sillä se on joutunut panttivangiksi rebbe Gurin pihassa": Hän viittasi UTJ:n johtajaan rabbi Yaakov Litzmaniin, joka haluaa jatkaa hallituksen painostamista Lain saamiseksi hyväksytyksi Knessetissä.

Talousministeri Moshe Kahlon (Kulanu) varoitti perjantaina pääministeriä, että 2019 budjetti on saatava hyväksýtettyä Knessetissä kahden viikon aikana, tai hallitus kaatuu. Kulanulla on 10 edustajaa Knessetissä. Kahlon sanoi taistelevansa budjetista loppuun saakka. https://www.timesofisrael.com/netanyahu-no-reason-to-head-to-early-elections-over-draft-law/

02. Amerikan Israel Julkisten Asian Neuvosto (AIPAC) avaa sunnuntaina Washingtonissa vuosittaisen politiikan konferenssinsa. AIPAC tunnetaan yhdestä vaikutusvaltaisimmista Israelia tukevista järjestöistä Yhdysvalloissa. ToI:n artikkelissa todetaan, että päällisin
puolin tilanne näyttää ruusuiselta. Presidentti Trump osallistunee konferenssiin - tai lähettää lämpímän tervehdyksensä - mutta hallitusta edustaa varapresidentti Mike Pence. Konferenssin varsinainen darling (lempi-lapsi) on kuitenkin USA:n YK:n lähettiläs Nikki Haley, joka esitti viime vuonna Israelia tukevan ohjelmansa, ja on kunnostautunut tuulettamalla koko YK:n koneistoa, ja etenkin sen alaisia alajärjestöjä kuten UNHRC, suhteettomasta Israelin tuomitsemisestaan.

Netanyahu osallistuu AIPAC konferenssiin – pitäen puheen siellä – ja kolme Israelin oppositio-johtajaa, Avi Gabbay, Tzipi Livni ja Isaac Herzog, ovat myös mukana.

Konferenssiin osallistuu 18 000 AIPAC tukijaa – heistä 3 500 opiskelijaa – jotka varmaan seuraavat tarkasti jokaista sanaa, mitä siellä lausutaan. Konferenssi on erittäin tärkeä erityisesti nuorille pro-Israel aktivisteille, joista odotetaan seuraavan sukupolven johtajia.
Artikkelissa muistutetaan, että Amerikassa
on heikosti kannatusta yhdenpuolueen
toimille, eikä Israelin tukeminen AIPAC:issa tee poikkeusta. Tuki Israelille ja sen pääministerille, joka on hyvää pataa Trumpin ja republikaanien kanssa, nähdään yhä enemmän republikaanien politiikkana, josta Demokraatit ovat vieraantuneet. Artikkelin mukaan tämä hajaantuminen nähtiin vuosi sitten varsin kouriintuntuvasti.

Demokraattien juutalainen presidentti ehdokas Bernie Sanders kieltäytyi osallistumasta AIPACin konferenssiin viime vuonna ja jatkoi kampanjointiaan Salt Lake Cityssä, jossa hän piti voimakkaasti Israelia tuomitsevan puheen. Hän syytti Israelia epäsuhtaisesta vastauksesta hyökkäyksiin, sekä sairaaloiden, koulujen ja pakolaisleirien pommittamisesta v. 2014 kesäsodan aikana Gazassa, ja vaati Israelin Gazan kansain-välinen saarron lopettamista, vaikka Egypti saartaa Gazaa samalla tavoin Siinailta.

Presidenttiehdokas Trump otettiin 2017 vastaan hyväksymis-huudoin viime vuonna, mutta hänen viittauksensa "presidentti Obamaan viimeisestä vuodesta pahimpana, mitä Israelille on koskaan tapahtunut", sai monet, etenkin mustat, kongressivieraat haukkomaan henkeään uskomattomana, että presidenttiehdokas sillä tavoin soimasi julkkisesti USA:n presidenttiä.
Konferenssin johto esitti seuraavana aamuna anteeksipyynnön Obaman vastaisista kommenteista mainitsematta Trumpia nimeltä. Nyt odotetaan, miten presidentti Trump otetaan vastaan konferenssissa. Hän on ilmi selvästi ja ilman epäröintiä ilmaissut Israel myönteisyytensä vierailemalla Länsimuurilla, tunnustanut Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi ja päättänyt muuttaa USA:n Tel Avivin lähetystönsä Jerusalemiin. Hän haluaa Iranin kanssa solmitun kv. JCPOA sopimuksen uudelleen muotoilua ja että siihen lisätään Iranin ohjusteollisuuden valvonta osaksi YK:n valvontatoimia.

Trumpin nimittämä rauhantiimi jatkaa Israelin ja PA/PLO:n arabien välisen rauhansopimuksen muotoilta, ja lupaa julkistaa sen sopivaksi katsomallaan ajalla.
Tiimin suunnitelmasta on julkisuudessa
esitetty osia, mitkä Valkoinen Talo kiisti
välittömästi virheellisinä.

Trumpin viimeaikaiset lausunnot ja päätökset antavat kuitenkin viitteitä, että vuoden kestänyt kuherrusaika Trumpin kanssa on päättynyt, ja edessä on karkea arki.
Trumpin tiimin oletetut suunnitelmat Palestiinan valtion tunnustamiseksi – vaikka ehkä ilman täyttä itsenäisyyttä, Jerusalemin jakaminen, ja sen vahanosan julistaminen YK:n valvomaksi alueeksi, herättää kylmiä väreitä israelilaisten selkäpiissä. Juutalaisia ei tyydytä Länsimuurin liittäminen Israeliin, he haluavat saada oikeuden rukoilla avoimesti Temppelivuorella ilman wakfin ja poliisin suorittamaa seurantaa.
Viime kuussa suoritetun PEW-gallupin mukaan republikaanit tukevat vahvasti Israelia, mutta demokraattien kannatus vähenee. Tämä ei välttämättä lupaa hyvää Amerikan polarisoituneessa monipuolue- ympäristössä. Vastakohtaisuudet ovat kehittyneet vaarallisen korkeiksi. https://www.timesofisrael.com/for-aipac-in-a-polarized-america-bipartisanship-is-a-near-impossible-challenge/

03. UUTISISA LYHYESTI
• Kiinan presidentti Xi Janpingin vahvistaessa yksivaltaista otettaan vallankahvasta elinikäisenä presidenttinä Kiinassa presidentti Trump arvioi lauantaina, että ehkä tulevaisuudessa joku USA:n tuleva presidentti voisi tehdä samoin. Trump puhui republikaanisille lahjoittajille pidetyn lounaan aikana, josta CNN sanoo saaneensa videon.
Kiinan lainlaatijat kokoontuvat maanantaista lähtien hyväksyäkseen lain, joka antaa XI:lle oikeuden hallita ilman määräaikaa, sekä poistaakseen lait, jotka estävät Kiinaa tulemasta diktatuuriksi. Kiinan talous on hyvää vauhtia nousemassa maailmantalouden johtoon, ja Kiinan valuutta juan maailman reservi-valuutaksi syrjäyttäen US dollarin. https://www.timesofisrael.com/trump-maybe-us-will-have-a-president-for-life-someday/
• Libanonilainen kirjailija ja näyttelijä Ziad Itani pidätettiin viime marraskuussa syytettynä yhteis-toiminnasta Israelin kanssa, jonka kanssa Israel on virallisessa sotatilassa. Häntä vastaan oli tehnyt väärän syytöksen (frame) libanonilainen naisagentti, kostoksi erottamisesta turvallisuuspalvelusta. Agentti teki sopimuksen hakkerin kanssa, joka sai Itanin väärin perustein syylliseksi kostoksi siitä, että hän oli menettänyt toimensa, raportoi paikallinen lähde.
Daily Star kertoo, että sisäisen turvallisuuden upseeri majuri Susan Hajj Hobeiche suunnitteli kosto-operaation syyttäen näyttelijää toimimisesta yhteis-työssä olemattoman libanonilaisen nais-puolisen turvallisuusupseerin kanssa, joka oli Mossadin agentti.
Tapaus sattui samaan aikaan, kun jännitys oli Libanonissa korkealla Libanonin pääministerin Saad Haririn paettua Saudi Arabiaan peläten tulevansa teloitetuksi isänsä tapaan.
Hobeiche vihastui Itanin julkistettua Twitterissä videopätkän hänestä
"Twitter- pitämisestä". Hobeishe sanoi pitävänsä uutisesta, jonka mukaan saudinaiset saavat ajaa autoa, mutta kielsi sen pian todeten, että vain ehdolla, että auto on miinoitettu räjähteillä. Hän syytti Itania työnsä menettämisestä.
Hakkeri pidätettiin, mutta ei tiedetä, onko Itani vapautettu, tai mikä on Hobeichen asema. https://www.timesofisrael.com/lebanese-actor-accused-of-collaborating-with-israel-said-framed-by-agent/,
• Kosiskellakseen Hamasia PA sisällytti 2018 budjettiinsa 20 000 Hamasin työntekijää. PA:n pääministeri Rami Hamdallah kehottaa Hamasia luovuttamaan Gazan valvonnan PA/PLO:lle. Puheenjohtaja Mahmoud Abbas vaatii, että ehtona sovitteluneuvotteluille Hamasin täytyy luopua Gazan hallinnastaan. https://www.timesofisrael.com/in-overture-to-hamas-pa-includes-20000-of-its-employees-in-budget/
• Puolalainen virkailija sanoo, että Saksa voi olla meille velkaa 950 miljardia USD Toisen Maailmansodan rikoksista. https://www.timesofisrael.com/polish-official-germany-may-owe-poland-850-billion-for-wwii/https://www.timesofisrael.com/first-poland-holocaust-law-complaint-targets-argentina-paper/

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 13 -23, Tiberias 15 -28; Suolameri 21 -29; Eilat 17 -31 +C-astetta. Aurinkoista, huomenna vähän lämpenevää.