SUNNUNTAI 30.09.2018

SUNNUNTAI 30.09.2018
01. Gazan hallitsevan Hamasin ja IDF:n välillä pitäisi olla voimassa ilman allekirjoitettua sopimusta sovittu tulitauko Kairon aseleponeuvottelujen ajan, mutta käytännössä se ei toimi ollenkaan.

Perjantaina Israelin ja Gazan kaistaa erottavan turva-aidan varteen eri kohdille kokoontui kaikkiaan arviolta 20000 mielenosoittajaa, jotka pyrkivät soluttautumaan aidan läpi Israelin puolelle ja heittäen 100 kotitekoista pommia ja käsikranaatteja IDF:n sotilaita kohti. Onneksi yksikään sotilaista ei haavoittunut, mutta sotilaat turvautuivat vaikeimmissa tapauksissa käyttämään kovia luoteja mellakantorjuntavälineiden lisäksi.

Hamasin terveysminiteriön mukaan 7 gazalaista sai surmansa, osa heistä luodeista, ja yli 500 haavoittui eriasteisesti.
IDF:n pioneerit jatkavat mielenosoittajien heittelemien pommien ja kranaattien neutraloimista turva-aidan varrella.

Myös rikollisten tuhopoltto-ilmapallojen aiheuttamia tulipaloja, joita syntyi yli kymmeneen eri kohteiseen, joutuivat eri palokunnat ja yksityiset siviilit sammuttamaan eri kohteissa lähellä rajan pintaa.
IAF:n koneet tekivät ainakin 2 pommituslentoa Gazan kaistalle, valiten yleensä iskunsa kohteiksi avoimet harjoituskentät, varastot ja aseitten kokoamisverstaat. Iskut tehdään yleensä öisin uhrien vähentämiseksi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252554,

JP lisää edelliseen Hamasin terveysministeriön antamia tietoja.
Tuhannet gazalaiset osallistuivat kaatuneitten hautaamisseremoniaan El-Burej pakolaisleirissä ja Khan Yunisissa eilen.

PA:n uutistoimiston Wafan mukaan 508 ihmistä haavoittui perjantain mielenosoitusten aikana, 90 heistä kovista luodeista, 35 oli lapsia, 4 naista, 4 avustavia lääkintämiehiä ja 2 journalistia.

Pääministeri Benyamin Netanyahu kertoi journalisteille New Yorkissa perjantaina, että Israelin valmistautuu kaikenlaisiin kehitystapahtumiin Gazassa painottaen, etteivät nämä ole vain joutavia sanoja.
Hän syytti PA/PLO:n puheenjohtajaa Mahmoud Abbasia Gazan talouden huonontumisesta lähelle täydellistä romahdusta.

Tavatessaan Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisin YK:n yleiskokouksen aikana New Yorkissa, hän pyysi Egyptiä avustamaan rauhantilan palauttamiseksi Gazassa, koska nykyinen kaaosmainen tilanne vaarantaa sekä Israelin että Egyptin turvallisuuden.

Lehtitietojen mukaan IDF on viime aikoina nostanut huomattavasti joukkojensa määrää turvallisuusaidan Israelin puolella valmistautuen nopeaan vastareaktioon, mikäli Hamas antaa käskyn massahyökkäyksestä Israelin puolelle.
Hamasilla on 2 tavoitetta: panttivankien sieppaaminen ja rajan pinnassa sijaitsevan kibbutsin tai maatilan miehittäminen, mitä voitaisiin käyttää neuvotteluissa Israelin kanssa Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien Hamasin jäsenten, terroristien, vapauttamiseksi.
IDF on tietoinen tästä, ja siksi tekee kaikkensa sen estämiseksi. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/gaza-news/Seven-Palestinians-killed-hundreds-injured-in-riots-along-Gaza-border-568311,

02. Hamasin delegaatio matkusti Kairoon voidakseen pelastaa romahtamaisillaan olevat sovintokeskustelut Fatahin ja Hamasin välillä sekä aselepokeskustelut Hamasin ja Israelin välillä. Läntisten lähteiden mukaan Egyptin tiedustelu-virkailijat yrittivät tyynnytellä Hamasin terrori-ryhmän johtoa tarjoten heille palaamista PA:n aikaisempaan vaatimukseen keskustelujen jäädyttämiseksi.

Lähteen mukaan Kairon yritykset saavuttaa uudelleen Hamasin johtoryhmän luottamus sen jälkeen, kun se suututti terroriryhmän hyväksymällä PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin vaatimuksen keskustelujen jäädyttämisestä niiden ollessa lähes valmiit elokuun lopulla.

Gazan delegaatiota johtivat Khalil al-Hayya (Hamasin apulaisjohtaja Gazassa) ja Saleh al-Arouri, joka edustaa ulkomailla Hamasin johtoa. Al-Arouri on Israelin etsittyjen terroristien listalla, mutta hän sai erityisluvan matkustaa Egyptiin ja Gazaan.

Abbas varoitti, että minkä tahansa sopimuksen ilman hänen lupaansa antaa PA:lle oikeuden pysäyttää kuukausittaisten 100 miljoonan USD maksut Gazaan.

Hamasin delegaation saavuttua Gazasta Kairoon lauantai-iltana egyptiläiset päättivät antaa etusijan Fatahin, Hamasin ja muiden terroriryhmien välisille sovintokeskusteluille, keskustelujen joutuessa pattitilanteeseen aiheuttaen vihaisia sanallisia hyökkäyksiä, sekä pidätysaaltoihin molempien osapuolten jäsenten ja kannattajien kesken Länsirannalla ja Gazassa.

Keskustelujen romahdettua Hamas päätti kiihdyttää mielenosoituksiaan Gazan raja-alueella painostaakseen Egyptiä aselevon saavuttamiseksi.
Hamas tehosti mellakoiden ohella omaa propagandatoimintaansa Internetissä julkaisten parin nuoren palkitsemisen erityisansioista rohkaistakseen nuoria seuraamaan heidän esimerkkiään väkivaltaisten mellakoiden aiheuttamiseksi IDF:n sotilaita vastaan.
Hamas käytti myös kovaäänisiä kehottaessaan Gazan nuoria osallistumaan nykysin lähes päivittäisiin mielenosoituksiin, jotka usein johtavat väkivaltaan.

Hamasin ja IDF:n sotilaitten välisissä yhteenotoissa surmansa saaneiden gazalaisten lukumäärä lähentelee 190 ihmistä. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5360926,00.html,

03. PA/PLO:n ilan mandaattia toimivan puheenjohtajan Mahmoud Abbasin veton keskeyttäessä sekä Hamasin ja IDF:n väliset aseleponeuvottelut että Fatahin ja Hamasin väliset sovintokeskustelut, Hamas aloitti kampanjan Fatahin jäsenten ja tukijoitten pidättämiseksi Gazassa, sekä kiihotuskampanjan Abbasia vastaan hänen valmistautuessaan puhumaan YK:n yleiskokouksessa. Tämä herätti arvelut ja pelon, että Egypti luopuu yrityksistä sovinnon löytämiseksi Fatahin ja Hamasin sekä muiden terroriryhmien välille.

Abbasin puuttuminen Kairon neuvotteluihin, perustuu hänen määritelmäänsä, että vain PA/PLO voi laillisesti edustaa palestiinalaisia ja vain sen puheenjohtaja (presidentti, kuten häntä kutsutaan) voi allekirjoittaa sopimuksia, jotka koskevat kaikkia palestiinalaistyhmiä.

Hamasin kiihdyttämät "March of the Return" nimellä tunnettuja mielen-osoitukset, jotka alkoivat toukokuun lopulla ja ovat kehittyneet lähes päivittäisiksi mellakoiksi, joissa ihmisiä haavoittuu ja kuolee ilman näkyvää tulosta olojen parantumiseksi Gazan kaistalla, voivat lopulta johtaa aseelliseen konfliktiin IDF:n ja Hamasin/Islamic Jihadin välillä.
Kummatkin osapuolet vakuuttavat, etteivät ne halua sotaa tässä vaiheessa, mutta Egyptin vetäytyminen välittäjän roolistaan lisää suuresti tilanteen räjähtämisen vaaraa Gazassa.

Ynetnews kertoo Fatahin pyrkineen saamaan Gazassa asuvien tukea Abbasille ennen hän YK:n puhettaan, mutta Hamas esti ne varoittaen Fatah-johtajia Gazassa tukemaan Abbasia ja kieltäen julkiset tukimainokset.
Samaan aikaan Hamasin turvallisuusjoukot pidättivät tusinoittain Fatahin jäseniä ja kannattajia Gazassa.

PA vastasi siihen pidättämällä Hamasin kannattajia Juudeassa ja Samariassa.
Arabien pidätyssellit eivät ole mitään lomahotellihuoneita, eikä palvelu siellä edes eurooppalaista vankilatasoa. Kuulustelut perustuvat väkivallan ja pieksemisten summittaiseen käyttöön tunnustuksen saamiseksi, mikä on tärkeä henkilön tahdon murtamiseksi.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5360652,00.html,

04. IDF:n lähteet paljastavat, että Hamas on poistanut kaikki pidikkeensä, ja on hyvää vauhtia etenemässä uuteen taistelukierteeseen Israelin kanssa.

Paikalliset virkailijat Gazan rajan tuntumissa olevissa juutalaisyhteisöissä ovat julkistaneet uudet turvallisuusohjeet asukkaille.
Tämä on katsottu tarpeelliseksi, sillä Gazasta Israelin puolelle tuulten mukana lähetettyihin ilmapalloryppäisiin on yhä useammin liitetty tuhopolttoja aiheuttavien materiaalien ohella räjähteitä.
Pian niihin kai liitetään Syyrian tapaan hermokaasukanistereita.

Tällaiset heliumkaasulla täytetyt rikolliset tuhopolttoja aiheuttavat lentävät objektit voivat suotuisan, mereltä maalle, tuulen mukana lentää jopa 30 km.
Äskettäin havaittiin kolmen heliumpalloryppään lentävän Gush Etzionin taivaalla lähellä Hebromia. Niitä lähetetään km. 12 pallorypästä päivässä.

On vain ajan kysymys, koska ensimmäiset ihmisuhrit tuhansien luonnon ja havinaisten eläinten ja kasvilajien tuhoutumisen ohella saavat poliittiset päättäjät tajuamaan, ettei lilanne voi jatkua loputtomiin.
Hamas on pidättäytynyt rakettien ampumisesta, mikä antaa juutalaisille rajan pinnassa tilaisuuden lepoon, mutta kaikki tajuavat, että tilanne on tilapäinen.
Tuhopolttopalloryppäät eivät aiheuta sireenien ulvontaa, mutta sytytettyjen tuhopolttojen sammuttaminen jatkuu keskeytyksettä. https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5360540,00.html,

05. Puolustusministeri Avigdor Liberman sanoo kansallisen terrorinvastaisen toimiston torstaina ilmoittaneen paljastaneensa Hamasia rahoittavan ja terroria taloudellisesti tukevan infrastruktuurin Gazassa sekä Juudeassa ja Samariassa.
Kampanjaan osallistuivat IDF, verohallitus ja turvallisuusjärjestö Shin Bet.

Raportin mukaan vaatekauppiaitten epäillään kuljettaneen suuria kontteja Gazan kaistalle korkean Hamasin jäsenen Hamed Khudarin omistaman taloudellisen vaihto-liiketoiminnan kautta.
Liberman julisti tämän liikeketjun terrorijärjestöksi, ja varoittaen liikemiehiä Gazassa siitä, painosti heitä toimimaan yhteistyössä hänen kanssaan taloudellista etua vastaan.

"Työskentelemme Hamasia vastaan kaikilla rintamilla, hyökäten sen asevarastoihin ja kuivettaen sen talouslähteet" Liberman twiittasi lisäten: "Tämän vuoksi perustin kansallisen taloudellisen sodankäynnin esikunnan terrorismia vastaan yhdessä Shin Betin, armeijan ja verohallinnon kanssa, ja se on jo tuottanut tuloksia.

Liberman sanoi taistelun terroria ja terroristeja vastaan jatkuvan sen agentteja ja taloudellista infrastruktuuria vastaan kaikin tavoin, mutta viisaasti.
Tuhansittain tekstiilitavaroita myydään Gazassa ja Juudeassa ja Samariassa, näennäisesti Hamasin hyväksi, Hamasin operaattorien ja heidän perheittensä palkkojen maksamiseksi, mutta myös aseiden hankkimiseen ja vihamielisten operaatioiden rahoittamiseen.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5360151,00.html,

06. UUTISIA LYHYESTI
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoo, että Moskova on jo aloittanut
S-300 ilmatorjuntajärjestelmien lähettämisen Syyrian armeijalle. Hän sanoo sen olevan seurausta Venäjän Iljyush IL-20M alas ampumisesta 17.09.2018, jossa kuoli 15 venäläistä sotilasta ja josta se syyttää Israelia.
Kaksi Venäjän armeijan 124 Antonov kuljetuskonetta laskeutuivat torstaina ja perjantaina Latakian lähellä sijaitsevalle lentokentälle.
Koneet toivat mukanaan tarvikkeita ja logistiikkaa, jotka raportin mukaan lastattiin koneisiin matkan aikana.

Vladimid Mikheyev radioelektronisesta teknologiasta sanoi perjantaina, että koneet kuljettivat Krasukha ja Zhitel elektronisia vastatoimintayksiköitä Syyrian armeijan ilmapuolustuksen vahvistamiseksi "elektronisen varjon" suojassa. Kremlin tiedottaja vakuutti, etteivät järjestelmät ole mitään kolmatta valtiota vastaan. Kysymys on Venäjän sotilaitten turvallisuudesta, ja siksi tarvitaan näitä elektronisia laitteita heidän suojaamisekseen.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5360417,00.html,
https://www.debka.com/russia-ramps-up-anti-israel-measures-in-syria-for-possible-war-of-attrition/,

Netanyahu vakuutti lauantaina, että vaikka hän vastustaa kahden valtion periaatetta Israelin turvallisuuden vuoksi, hän lupaa tarkastella USA:n laatimaa rauhansuunnitelmaa kiinteästi ja avoimin mielin.
Presidentti Trump vaatii, että koska hän on tehnyt jotain todella hyvää Israelille, sen tulee vastavuoroisesti tehdä jotain hyvää palestiinalaisille.
Tässä tulee vastaan Israelin kokemukset, joiden mukaan myönnytysten tekeminen on vain pahentanut tilannetta Israelin kannalta.

Israelin tulee rukoilla, ettei Hyvä Jumala antaisi sille Ehud Barakin kaltaista pääministeriä, joka vaati harkitun riskin ottamista esittäen 98 %:n alue-luovutuksia ilman katetta. Se on uhkapeliä juutalaisen kansan kustannuksella, jota Israelin vasemmisto on harjoittanut Oslon sopimuksista lähtien ja jo ennen sitä.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5360385,00.html,

PA/PLO jätti kanteen ICJ:lle, kansainväliselle YK:n alaiselle oikeusistuimelle USA:n suorittamaa lähetystönsä muuttoa vastaan Tel Avivista Jerusalemiin. PA/PLO perustaa syytöksensä siihen, että USA:n toimi rikkoo kansainvälisiä sopimuksia ja se tulee peruuttaa.

IJC, joka tunnetaan myös nimellä "Maailman Oikeus", sanoo lausunnossaan PA/PLO:n vaateen perustuvan 1961 Viinin konvention päätökseen diplomaattisista suhteista, jonka mukaan valtion tulee asettaa lähetystönsä isäntämaan alueelle. Vaikka Israel valvoo sotilaallisesti Jerusalemia, sen omistusoikeus on kiistanalainen.

Virallisesti Jerusalem on YK:n valvonnassa, jonka valvontayksikkö toimii Jerusalemin eteläosassa "Pahan Neuvon Vuorella".
Trump määräsi joulukuussa lähetystön muuton Jerusalemiin.
IJC on YK:n alainen elin valtioitten välisten kiistojen ratkaisemiseksi.

YK:n yleiskokous tunnusti v. 2012 PA/PLO:n ei-valtion jäsenen tarkkailu- maaksi Vatikaanin tapaan, mutta ei valtion asemaa.
PA/PLO väittää, USA:n lähetystön vaikeuttavan Palestiinan valtion perustamista, ja vaatii sen rajoiksi 1949 aselepolinjoja pääkaupunkinaan Jerusalemin itäosa, sekä pakolaisten paluuoikeutta.
Avigdor Liberman kritisoi Abbasin YK:n puhetta todeten, että "Sen sijaan, että hän tarttuisi Israelin ja USA:n ojennettuun käteen, hän haluaa vain kostoa, ja saattaa koko alueen vastaiskujen syöveriin".

Hamasin tiedottaja Hazem Qassam tyrmäsi Trumpin esittämän kuvan kahdesta valtiosta todeten sen edustavan äärioikeiston näkemystä. Trumpin päätös lähetystön muutosta ja Jerusalemin asemasta hän totesi: "Ne osoittavat hänen aliarvioivan palestiinalaisten aseman, minkä on aiheuttanut Abbasin esittämän palestiinalaisten aseman heikkous". https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5360350,00.html,

Tuhansia palvovia kokoontui keskiviikkona papilliseen siunaustilaisuuteen Jerusalemin Länsimuurin viereiselle aukiolle, heidän mukanaan USA:n Israelin lähettiläs Daniel Friedman. Pappeja kutsutaan hepreaksi nimellä kohen, joka on eri maassa muotoutunut eri muotoihin, jotka paremmin sopeutuvat kunkin kielen vaatimuksiin. Friedman sanoi etuoikeudekseen siunata Israelin kansaa. Hän on ortodoksijuutalainen ja ilmeisesti kohen, vaikka nimessä se ei näy. Seremonia suoritetaan Sukkotin lomakauden aikana.
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5358665,00.html,

"Herra siunatkoon sinua ja varjelkoon sinua; Herra valistakoon kasvonsa sinun yllesi ja olkoon sinulle armollinen; Herra kääntäköön kasvonsa sinun puoleesi ja antakoon sinulle rauhan".

Tänään on simchat Toran aattopäivä. Simchat Torah on juutalaisen lain antamisen ilojuhla. Se päättää 50 vuorokautta kestäneen korkeasti pyhien päivien kauden. Silloin torahrullaa kannetaan kansan keskuuteen jokaisen pyrkiessä koskettamaan siihen iloiten ja laulaen sekä tanssien.

SÄÄTILATTÄNÄÄN
Jerusalem 21 -32, Tiberias 26 -41; Suolameri 29 -39; Eilat 28 -40 +C-astetta. Huomenna vähän viilenee, ja taivas on toistaiseksi puolipilvinen.






Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019