Monday, April 23, 2018

MAANANTAI 23.04.2018

MAANANTAI 23.04.2018
Tilannekatsaus
Tässä katsauksessa kerron aluksi omasta tilanteestani, sekä yleiskatsauksen Israelista ja alueen maista.
01. Saamani silmätulehdus sai minut - perheen nuorimpien vaatimuksesta - käymään silmälekurin tarkastuksessa, joka passitti minut edelleen Shaar Zedekin sairaalaan, jossa todettiin oikean silmän saavuttaneen tason, joka edellytti leikkausta varoittaen samalla, että sen saaminen voi kestää 4 viikkoa. Muutaman tunnin päästä sairaalasta ilmoitettiin, että paikka vapautui alle viikon sisällä, 16.04.
Operaatio kesti alle kolme tuntia, ja sen jälkeen silmäni suojaksi asetettiin suojakalvo, jota tuli pitää vuorokauden ympäri. Kalvo poistettiin parin päivän päästä, mutta silmän välittämä näkymä oli sumuinen. Kolmen päivän sisällä näkökyky kirkastui yllättäen, ja sen uusi tarkastus suoritetaan huomenna tiistaina.
Ymmärrykseni mukaan uudelle linssillä varustettu oikea silmä, joka näyttää kaiken hopeanhohtoisessa valossa, tarvinnee kuitenkin synkronointia vasemman kanssa, jonka välittämä näkymä on pinttyneen beesin värinen.
02. Samaan aikaan silmäoperaation kanssa sain Israelissa tavanomaisen talviflunssan, joka alkoi tavallisella kylmettymisellä muuttuen pian täydeksi flunssaksi, jota olen aiemmin menestyksellä pystynyt vastustamaan, mutta aiempien hoitojen johdosta vastustuskykyni lienee heikentynyt. Flunssan mukana tulivat, yleinen heikkouden tunne, huimaukset, ruokahalun väheneminen sekä paksun limaisen nesteen kerääntyminen hengityselimiin ja pään onkaloihin, joista sitä saa jatkuvasti köhiä pois, ja joka aiheuttanee hengitysvaikeudet siten, että portaiden kautta nousu kerroksesta toiseen saa haukkomaan henkeään. Nyt se osoittaa helpottamisen oireita. Aloimme olla huolissamme, mikä vaikutus kolmella tiputusnesteellä voisi olla tähän, mutta lääkärimme Strauss kehotti vain jatkamaan tiputusta vielä seuraavien 3 viikon aikana. Röntgenkuvan mukaan keuhkoissa ei ole tulehdusta.
03. Näiden terveyshuolien aikana pyrimme hoitamaan osamme kaatuneitten muistopäivän surussa, ja iloitsemaan Israelin kanssa juutalaisen kansan itsenäisyydestä 70-vuotisella taivalluksella, johon on sisältynyt useita sotia ja jatkuvaa taistelua terrorismia ja arabien harjoittamaa väkivaltaa vastaan. Tämä on merkkinä ulkomailla asuville juutalaisille, että erämaavaellus on päättynyt, ja että heidän on aika palata kotiin rakentamaan Israelia Isän Jumalan kunniaksi.
04. Iloamme vapaasta Israelin maasta himmensi onnettomuus, joka sattui vielä Markun syntymäpäivänä 20.04. Hän käväisi lähi-superissa täydentämässä varastojamme, kun paluumatkalla kuorma-auto tuli sivutieltä varoituskolmion takaa murjoen oikeapuoleisen etuoven korjauskelvottomaksi. Se ei kuitenkaan vahingoittanut Maijaa, joka istui etuistuimella oven vieressä. Ovea ei saa auki, mikä hankaloittaa auton käyttöä, mitä ilman tässä maassa on vaikea tulla toimeen. Nyt odottelemme, että jossain vapautuisi Toyota Camrin oikeanpuolinen etuovi; uusi maksaisi maltaita. Paja lupasi hoitaa korjauksen 3 000 NIS hinnalla.
Kansainvälisiä aiheita
05. USA:n presidentti Donald Strump kehotti sunnuntaina hillitsemään liikoja odotuksia neuvotteluista Pohjois-Korean kanssa. "Ehkä he romuttavat testialueensa, ehkä eivät, aika tulee näyttämään", hän totesi sanoen, että toteutus on mutta kuin sopimus, ja se voi vaatia aikaa. PK ilmoitti lauantaina luopuvansa ydinaseen ja ohjusten testeistä romuttaen alueet, joissa niitä tehtiin, sekä keskittyvänsä taloudelliseen kasvuun ja rauhaan.
Israelissa puntaroidaan, miten tämä tulee vaikuttamaan Iranin ja kansainvälisen ryhmän P5-1 sopimaan JCPOA sopimuksen muuttamiseen tai peruuttamiseen. Länsimaat ovat Saksan johdolla vastustaneet Trumpin päätöstä joko muuttaa sopimusta tai vetäytyä siitä irti. Iran varoittaa, että sillä tulisi olemaan tuhoiset seuraukset.
Tarkkailijat ovat hekin ymmällä, onko PK:n aloittama rauhanprosessi aito, vaiko vain suuri PR-kampanja. http://www.jpost.com/International/Trump-says-long-way-to-go-on-North-Korea-crisis-552478

06. Saksan liittokansleri Angelika Merkel sanoo, että huonokin sopimus on parempi kuin ei mitään sopimusta. Hän puhui erityishaastattelussa useista asioista, myös Saksan ja Israelin välisistä suhteista, joiden hän sanoi alkaneen ennen hänen aikaansa, ja joita hän tukee voimallisesti. Hän arvioi, että Israelin tilaamat sukellusveneet vaikuttavat positiivisesti Israelin turvallisuuteen. Saksa maksaa osan niiden hinnasta, jota Israelissa tulee arvostaa. http://www.jpost.com/Israel-News/Merkel-Imperfect-Iran-deal-is-better-than-no-deal-at-all-552424
07. ISA lähettää massiivisen delegaation osallistumaan USA:n Jerusalemin lähetystön avajaisiin.
Delegaatiota johtaa USA:n talousministeri Steven Mnuchin. 40 senaattoria molemmista puolueista osallistuu matkaan, kuten myös alahuoneen jäseniä ja juutalaisjohtajia. Sekä USA:n YK:n lähettiläs Nikki Haley ja varapresidentti Mike Pence harkitsevat osallistumista. Jared Kushner ja hänen Ivanka vaimonsa ovat mukana. Osanottajamäärällä ja henkilöillä halutaan osoittaa USA:n tarkoittaa täyttä totta, jonka Trump lupasi toteuttaa joulukuun 6.päivän puheessaan. USA:n delegatioon kuuluu 250 jäsentä toukokuun 14. päivän USA:n lähetystön avaamistilaisuuteen Jerusalemissa.
Pian USA:n lähetystön muuton jälkeen Guatemala seuraa esimerkkiä, jota seurannee Romania välittämättä presidenttinsä vastustuksesta. Kaikkiaan puolen kymmentä maata on ilmaissut halunsa seurata perässä. http://www.jpost.com/Israel-News/Treasury-Secretary-to-head-massive-US-delegation-to-embassy-ceremony-552455
08. Iranin ulkoministeri Mohammad Javar Sharif sanoi sunnuntaina, ettei usko Israelin ja Iranin sanailun johtavan sotaan. Hän sanoi, että USA:n johtaman liittoutuman ilmaiskut Syyriassa olivat vastoin kansainvälistä lakia. Tämä on kätevä tapa vetää kansainvälinen laki joka paikkaan, eikä kukaan näytä tuntevan, mikä se on. http://www.jpost.com/Middle-East/Iran-FM-No-desire-for-regional-war-Netanyahu-I-put-my-faith-in-the-IDF-552440,
09. Heprealaisen Yliopiston tiedemiehet ovat kehittäneet ihmisen genoman kartan käyttäen uusinta geeni- teknologiaa ja ihmisen alkion soluja. Professori Nissim Benvenisti, Yliopiston Azrieli keskuksen emosolun ja geneettisen tutkimuksen johtaja yhdessä kollegoittensa kanssa julkistivat tutkimustensa tukokset Nature Cell Biology lehdessä. Uusi genome tutkimus antaa oivan keinon kaikkien ihmisen geenien toiminnan kartoittamiseksi. He analysoivat käytännössä lähes kaikki ihmisen genoman kehittäen yli 180 000 etäistä mutaatiota, käsittäen CHRSPR-Cas 9 tutkintateknologiaa käyttäen uudenaikaisia emosoluja, jotka ryhmä äskettäin eristi. http://www.jpost.com/HEALTH-SCIENCE/Israeli-scientists-generate-atlas-of-the-human-genome-using-stem-cells-552495
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 10-21; Tiberias 14 -28; Suolameri 18 -29; Eilat 17 -30 +C-astetta.
Sadetta ja tulvia luvataan Israelin eteläosassa, muualla lämpötila nousee jyrkästi ennusteen mukaan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/244834.
No comments: