Friday, March 16, 2018

PERJANTAI 16.03.2018

PERJANTAI 16.03.2018
01. Tänään sapatin aattona taivas on puolipilvinen, lämpöä ulkona aamulla alle 10 astetta ja noussee ennusteen mukaan päivän aikana 16 asteen tienoille. Pääministeri Netanyahu johtaa edelleen maataan lukuisista epäilyistä ja syytöksistä huolimatta, ja talous jatkaa vahvana työttömyyden laskiessa. Hallitusta heilutellut kriisi haredi-kansan asepalveluksesta vapauttamisen vuoksi on saatu rauhoittumaan – vain toistaiseksi – mutta Israelin sisäinen rauha on palautettu, sekin vain toistaiseksi.
PA:n johto julisti perjantain raivon päiväksi Trumpin Jerusalemin aseman muuttamisen johdosta. PA/PLO kiihottaa arabiryhmiä hyökkäämään sotilaita ja "setlereitä" vastaan heti perjantain aamurukousten jälkeen. Se tarkoittaa väkivaltaisia yhteenottoja sekä Temppelivuorella että muuallakin maassa. https://www.timesofisrael.com/palestinians-call-for-fresh-day-of-rage-to-mark-us-jerusalem-recognition/,
Israelin naapurimaissa väkivalta ja rauhattomuus jatkuvat jos mahdollista entistäkin verisimpinä ja sekavampina.
Syyrian armeija pyrkii puhdistamaan Damaskoksen lähiöissä, etenkin Ghoutassa, vielä piileskelevistä ISIS-joukkoista. Turkki katsoi otollisen tilaisuuden antaneen sille mahdollisuuden lähettää pommittajansa ja joukkonsa Syyrian alueella kurdien asuttamalle vyöhykkeelle piirittäen Afrin kaupungin. Syyrian hallitus katsoi Turkin loukanneen maan itsenäisyyttä ja lähetti armeijansa yksiköitä puolustamaan Afrin kaupunkia. Siten Syyria taistelee NATO-maata Turkkia vastaan, mikä voi antaa Turkille NATO maana aiheen pommittaa Damaskosta.
Turkin sanotaan pakottavan kurdeja kääntymään islamin uskoon miehittämillään alueilla maailman sulkiessa silmänsä kuvitellen, että paha uni menee ohi, kun ei tee mitään.
Turkin viha kurdeja vastaan johtunee siitä, että Turkissa asuvat kurdit ovat vuosi-kymmenet taistelleet itsehallinnon saavuttamiseksi Turkissa, joka pitää kurdeja terroristeina. Kurdien haaveet itsenäisyydestä murenivat Irakin pohjoisosassa Iranin puuttuessa tilanteeseen.
Katsotaan seuraavaksi aamun uutisaiheita yksityiskohtaisemmin.
02. USA:n YK:n lähettilään Nikki Haleyn suunnitelmissa on kurittaa maita, jotka äänestävät YK:ssa USA:n tahdon vastaisesti. Haley laatii muistion, jossa Yhdysvaltoja vastaan äänestäneitten maiden talousapu poistetaan tai sitä rajoitetaan. Tämä on yksi keino painostaa YK:n jäsenmaita äänestämästä automaattisesti joukon mukana USA:ta ja Israelia vastaan.
Foreign Policy torstaina julkistaman raportin mukaan Haley viittaa yhteen esimerkki-tapaukseen, jossa kolme maata äänestivät YK:n yleiskokouksen julkilausuman puolesta, jossa tuomitaan presidentti Trumpin päätös tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi ja muuttaa USA:n lähetystö Tel Avivista Israelin pääkaupunkiin.
Raportin mukaan 40 YK:n jäsenmaata ovat vaarassa menettää USA:n vuosittaisen tuen. Dokumentissa nimeltään "Amerikan ensimmäinen avustuspolitiikka" kehotetaan harkitsemaan uudelleen Amerikan osuudesta 4.9 miljoonan USD avustukseen koulun rakentamiseksi Ghanaan, 6.6 miljoonaan ilmastonmuutos-ohjelmaan Vietnamissa, sekä 3.1 miljoonan USD ammatti-koulutukseen Zimbabwessa. Dokumentissa todetaan, että USA antoi 580 miljoonaa USD noille kolmelle maalle, mutta ne äänestivät sitä vastaan YK:n elimissä.
Dokumentista voidaan nähdä, että muslimi-maat Lähi-Idässä ja muualla ovat poikkeuksia. Tämä näyttäisi, että USA:n myöntämä poikkeus sitä vastaan äänestäneille maille tehdään poliittisin tai taloudellisin vaikuttein. https://www.timesofisrael.com/haley-plan-would-cut-development-aid-to-countries-not-backing-us-at-un-report/

03. Presidentti Donald Trump jatkaa oman hallituksensa ja lähimpien neuvonantajiensa puhdistamista henkilöistä, joihin hän on menettänyt luottamuksensa.
Ulkoministeri Rex Tillersonin poistaminen oli tärkeimpiä, sillä Tillerson ei pystynyt asettumaan Trumpin ajatusten taakse Irania ja PohjoisKoreaa koskevissa kysymyksissä. Raporteissa kerrottiin, että Trump erottaisi tärkeimmän kansallisen turvallisuusneuvon-antajansa H R McMasterin, kuten
Washington Post raportoi torstaina.
Valkoinen Talo kiisti välittömästi raportin. Lehden raportin mukaan Trump ei halua nöyryyttää McMasteria, ja toiseksi hänen seuraajansa tulee voida valmistua tehtävään. Trumpin tärkein neuvonantaja talousasuoissa Gary Cohn erosi tehtävistään kuun alussa. Trump kutsui Cohnia globalistiksi. https://www.timesofisrae.com/report-mcmaster-out-as-top-trump-security-aide/

04. UUTISIA LYHYESTI
• Talousministeri Moshe Kahlon (Kulanu) varoittaa, että hän eroaa hallitus-yhteistyöstä, jos pääministeriä vastaan nostetaan syytteet korruptiosta. "Jos oikeustoimet aloitetaan Netanyahua vastaan, minä en pysty jatkamaan hallituksessa". Netanyahun hallituksen kohtalo on siten oikeuskansleri Mandel-blittin käsissä, jolla on vaikea ongelma ratkaistavinaan, miten paljon asiassa painavat Netanyahun merkittävät ansiot diplomatiassa ja talouden kestävyyden ohjailemisessa. Toinen painava kysymys on, voiko Israel antautua uusiin vaaleihin ja diplomaattiseen paitsioon aikana, jolloin Israelia uhkaavat lukuisat ulkoiset vaarat. Lisäksi hän joutunee harkitsemaan, miten suotuisat suhteet presidentti Trumpin kanssa kestävät uuden pääministerin kanssa, joka voi edustaa vasemmisto-keskustaa. https://www.timesofisrael.com/kahlon-says-he-would-leave-coalition-if-pm-indicted/
• Israelin entinen pääministeri Ehud Olmert, joka tuomittiin korruptiosta ja oikeuden häiritsemisestä 19 kuukaudeksi vankilaan, josta hän kärsi 16.,5 vuotta. on kirjoittanut omaelämäkertansa, jossa hän käsittelee elämäänsä pääministerinä ja sen jälkeen tuomittuna vankina.
Yedioth Ahronut julkaisi siitä otteita torstaina.
Olmert sanoo olleensa hyvin kuuliainen vanki, tehneensä oman osansa vangeille annetuista velvoitteista, lattian luuttuamisesta ruuan valmistamiseen saakka ilman etuoikeutta.
Hän kuvaa entistä pääministeriä Ehud Barakia, joka melkein rukoili Olmertia hyväksymään hänet Kadiman listoille erottuaan Labourista huonon ennusteen vuoksi. "Barak halusi vain uuden pohjan, jolta ponnistaa uudelleen", hän sanoi. Olmert ei näe mítään hyvää pääministeri Netanyahussa eikä hänen vaimossaan, jotka molemmat ovat epäiltyinä korruptiosta ja valtion varojen väärin käyttämisestä.
Olmertia ja muita varten kunnostettiin Ramlen Maasiyaju vankilaan VIP-siipi 4 miljoonan NIS hinnalla. Hänellä oli kavereinaan vankilassa muita korkeita virkailijoita, jotka tuomittiin Holyland rakennusprojektiin liittyvistä laittomista toimista. Olmertin kanslaipäällikkö Shula Zaken tuomittiin 11 kuukaudeksi vankilaan, josta hän kärsi vain kaksi kolmannesta hyvän käytöksen ansiosta. https://www.timesofisrael.com/olmert-goes-on-the-offensive-in-forthcoming-autobiography/
• Johtavat länsimaat, Englanti, USA. Saksa Ranska saivat uutta vettä myllyynsä kaksoisagentin teloitus-yrityksestä Lontoossa, jonka uhri Skripal ja hänen 33-vuotias tyttärensä Julia ovat edelleen koomassa. Venäjää syytetään Skripalin murhayrityksestä, minkä seurauksena Englanti karkotti joukon venäläisä diplomaatteja ja kehotti boikotoimaan venäläisiä tuotteita. Venäjä uhkaa vastata samalla mitalla. Lopullinen niitti on lähettiläiden karkotus, eli suhteiden katkaiseminen. Israel tuomitsi yrityksen mainitsematta Venäjää nimeltä. Länsimaiden Venäjän vastaiset boikotti-Utoimet ovat käsittääkseni lyhyt-näköisiä ja lpukkaavia, joilla ei nosteta ainakaan kansainvälistä yhteistoimintaa. Tämä voi kostautua länsimaille varsin epämiellyttävästi. https://www.timesofisrael.com/israel-condemns-uk-nerve-agent-attack-without-mentioning-russia/, https://www.timesofisrael.com/us-accuses-russia-of-ongoing-operation-to-hack-energy-grid/, n
• Ulkomailla asuvat Israelia puolustsvat merkittävät henkilöt ovat vedonneet pääministeiin, että hän peruuttaisi päätöksen 38 000 Afrikan maista ilman lupaa tulleiden karkotuspäätöksen. Korkein oikeus päätti siirtää karkotus-päivää. Monet heistä ovat menneet piiloon tukijoittensa luokse tai muuten hävinneet tutkan vaikutuspiiristä. https://www.timesofisrael.com/prominent-israel-advocates-urge-netanyahu-to-reverse-course-on-deportations/

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 6 -16; Tiberias 11 -22; Suolamerin14 -25. Eilat 14 -28 +C-astetta, Tänään puolipilvistä, huomenna aurinkoista, sitten taas puolipilvistä, lämpötila nousee pari astetta.

YHTEENSATTUMAN VUOKSI SUNNUNTAIN RAPORTTI TULEE MYÖHÄSSÄ, EHKÄ MAANANTAINA.

Saudien kruununprinssi Mohammed vin Salman, että jos Iran saa ydinpomin, saudit rakentevat sen myös.
PA/PLO valuíttaa käyhyyttään, mutta sen edustajat Baltimoressa asuiavt 5 tähden Seasons hotellissa. Parin päivän lasku: 14.258.20 USD mukana shampakjaa, huonepalvelu ja muuta mukavaa. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/PA-officials-living-large-at-5-star-hotel-14250-bill-including-champagne-545259.
EteläAfrikka syyttää Israelia apartheidistas ja kieltäytyi ottamasta vastaan apua Israelista. Juomaveden loppuessa Kap Kaupungista se joutui kuitenkin pyytämään apua Israelista, jolla on valmiit laitteet meriveden puhdistamiseksi ja sen säästötoimista.

No comments: