Friday, December 01, 2017

PERJANTAI 01.12.2017

PERJANTAI 01.12.2017
01. OLEMME hyvää vauhtia lähestymässä "Rauhan Ruhtinaan" syntymän muistopäivää – olkoonkin, että sen ajankohdasta ollaan eri mieltä – mutta käytännössä todellisesta rauhasta tuskin voidaan edes puhuakaan, ainakaan Hänen synnyinmaassaan, kuten raportit kertovat suurin otsikoin.
Kauko-Idässä valmistaudutaan ydinsotaan, joka voi helposti levitä maailmanjaakuiseksi katasrofaalisine seurauksineen: joukoittain kuolonuhreja ja haavoittuneita, nälänhätää ja kulkutauteja, massoittaisia kansainvaelluksia turvallisemman elinpaikan löytämiseksi, työttömyyttä ja turvattomuutta.

Eikä tilanne ole paljon positiivisempi Lähi-Idän alueella paikallisten kansojen sotiessa keskenään, tai uhaten sillä toisiaan. Aseita hankitaan entistä runsaammin, jopa enemmän kuin maan resurssit sallisivat, tai maasta löytyisi niiden käyttäjiä, kuten kävi Libyassa, jonka yksinvaltias Muammar Ghaddafi hankki niitä varastot täyteen, mutta ei uskaltanut kouluttaa sotilaitaan niiden käyttäjiksi.

Niin kuin oli Sodoman ja Gomorran aikana, ihmiset elivät normaalia elämäänsä, niin tehdään meidän aikanamme sodan uhkan varjossa tai siitä huolimatta. Amerikoista kerrotaan, että opiskelijat käyttävät saamansa opintovarat joko holtittomaan elämään tai tavaroiden ostamiseen, joita he eivät tarvitse vain tyydyttääkseen onnen tavoitteluaan, koska he ovat menettäneet uskonsa ja toivonsa parempaan tukevaisuuteen.

ISRAELISSAA raportit kertovat kranaattihyökkäyksistä Gazasta Israelin puolelle turva-aitaa, mihin IDF vastasi
lentopommituksin. Israel rakentaa aidan alle satoja miljoonia maksavaa vielä salaista hyökkäystunnelien rakentamisen estävää rakennelmaa, vaikka Gaza kuuluu siihen maapalaan, jonka Israelin Pyhä lupasi valalla vannoen Jaakobin lapsille ja heidän perillisilleen ikuiseksi perintö-osaksi. Tuleeko tämäkin uhraus - kuten Juudean ja Samarian aita - tehdyksi turhaan, osoituksena uskon puutteesta?
Raportit kertovat puukotuksista Aradissa, Samariassa koulu-lasten kivityksistä ja sen lopettamiseksi tulituksesta kohtalokkain seurauskin yhden arabikivittäjän saadessa surmansa. Kuin pisteeksi iin päälle PA/PLO:n taholta vaaditaan kansainvälisiä joukkoja kivittäjien suojelemiseksi.

Miten mahtanevat Betlehemin jouluvalmistelut edetä tänä vuonna? PA:n valvonnassa niistä on tullut PA/PLO:n propaganda tilaisuuksia poliittisine iskulauseineen, terrori-iskuissa surmansa saaneiden arabien kuvineen ja nuorten pioneerien marsseineen PA:n lippujen ja banderollien liehuessa. PA:n harjoittaman painostuksen alla paikallinen kristitty pappi murehtii, että muutamassa vuosikymmessä toteutuvat tunnetun joululaulun sanat "Stille nacht" hiljaisesta yöstä käytännössä viimeisten kristittyjen muuttaessa ulkomaille, tai jopa Israeliin, jossa heitä ei sorreta ja heidän lukumääränsä kasvaa.

Maailma toimii omalla painollaan, ihmiset kihlautuvat – kuten Englannin prinssi Harry (ei Charles kuten sanoin), joka nai amerikkalaisen näyttelijän, jota epäillään juutalaiseksi. Sehän olisikin somaa, sillä Englannin kuningatarhovi on huolellisesti välttänyt vierailua entisessä mandaatissaan, josta muodostettiin Israelin ja Jordanian valtiot. Presidentti Reuven Rivlin ehti jo kutsua parin häämatkalle Israeliin.
02. Israelin odottaessa malttamattomana USA:n presidentti Trumpin viimeinkin ilmoittavan koska USA:n lähetystö muutetaan Tel Avivista "Suuren kuninkaan kaupunkiin", Jerusalemiin, Valkoinen Talo kehottaa israelilaisia panemaan jäitä hattuun ja odottamaan kärsivällisesti, sillä aika ei ole vielä sopiva. Varapresidentti Mike Pence, jonka Israelin vierailu toteutunee lähiaikoina, vakuuttaa, että Trump valmistelee tosissaan lähetystön muuttoa.

Valkoinen Talo julistaa kuin lohdutukseksi, että presidentti Trump harkitsee vähemmän tulenarkaa päätöstä ja julistaa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi - ikään kuin se sitä tarvitsisi - mutta kansainvälinen protokolla vaatii näin, sillä virallisesti Jerusalem on YK:n valvonnassa, jota hallitaan YK:n Pahan Neuvon Vuorella sijaitsevasta päämajasta käsin.
Käytännössä siitä on tullut Israel-vastaisuuden keskus, josta se lähettää arabikuljettajien ajamia ja YK:n tunnuksin varustettuja autojaan Juudean ja Samarian alueille "vakoillakseen ja kerätäkseen todisteita juutalaisten suorittamista paikallisten arabien sortamisesta", sekä valvoakseen laittomia rakennuskohteitaan C-alueilla.

Presidentti Trumpin odotetaan käyttävän edellisten presidenttien tapaan veto-oikeuttaan veivatakseen päätöstä lähetystön siirtämiseksi puolella vuodella. Hänen tulee ilmoittaa siitä maanantaina. Diplomaattipiireissä Washingtonissa liikkuu huhuja, joiden mukaan Trump pitäisi lehdistötilaisuuden keskiviikkona, jossa hän julkistaisi päätöksensä Jerusalemin asemasta. Valkoinen Talo on niiden mukaan kehottanut lähetystöjään etenkin muslimi-maissa valmistautmaan mahdollisiin protesteihin ilmoitukseen lähetystön muutosta, mutta Valkoinen Talo kumoaa tiedot ennenaikaisina.
Toisena vaihtoehtona kerrotaan, että varapresidentti Pence voisi julkistaa Trumpin päätöksen Jerusalemista, ehkä Pencen Israelin vierailun aikana joulukuun puolivälissä.

Jordanian kuningas Abdullah II varoitti Washngtonin vierailunsa aikana Trumpia vaaroista, joita Jerusalemin aseman ja USA:n lähetystön muuttaminen aiheuttaisi potentiaalisine laajoine mielenosoituksineen, joissa Abdullahin kiikkerä asema Jordaniassa voisi pahoin horjua. Myös Jared Kushberi johtamat rauhantunnustelut voisivat vaikeutua entisestään. PA/PLO:n kannan mukaan Jerusalemin itäosasta tulee Palestiinan valtion pääkaupunki.
Israelissa on yhä vakavammin torjuttu pääkaupunkinsa jakamisesta. Knessetin hyväksymän lain mukaan kaupungin itäosien luovuttaminen PA:lle on laiton.
USA:n kongressi hyväksyi v. 1995 lain, jonka mukaan USA:n hallituksen tulee muuttaa lähetystö Tel Avista Jerusalemiin. Hän oli ensimmäinen presidentti, joka siirsi muuttoa kuudella kuukaudella, kuten jokainen presidentti hänen jälkeensä, Donald Trump heidän joukossaan.
Olisi hyvä presidentti Trumpin tutustua paremmin Sakariaan kirjan ilmoitukseen Jerusalemista ennen kuin tarttuu Jerusalemiin, ettei runtelisi itseään kovin pahoin.
(Sak 12:2-4 ) https://www.timesofisrael.com/us-officials-trump-mulls-declaring-jerusalem-israels-capital/,

03. Italiassa arvostetun Giro d`Italia pyöräkilpailun järjestäjät joutuivat kokemaan käytännössä, ettei Jerusalem ole kuin mikä tahansa kaupunki maailmassa. He olivat hyväuskoisesti kirjoittaneet 04.05.2018 alkavien kilpailujen mainoslehtisiin, että kilpailut pidetään Länsi Jerusalemissa. Israelin hallituksen ministerien vastalauseiden vuoksi Firo d`Italia pyöräilytapahtuman yhteydessä torstaina järjestäjät esittivät anteeksipyynnön sanoessaan kilpailujen alkamisesta Länsi Jerusalemissa vakuuttaen, että maininta siitä poistetaan kaikesta kilpailua koskevasta materiaalista. Ensimmäistä kertaa tämä kilpailun ensimmäinen taival neljäs toukokuuta 2018 alkaa Italian ulkopuolella. Ministerit uhkailivat peruuttaa osallistumisensa, ellei tekstiä muuteta. Pahennusta herättävä kohta Länsi Jerusalemista muutettiin muotoon Jerusalemin kaupunki. Ministerit Miri Regev ja Yariv Levin ilmaisivat tyytyväisyytensä muutokseen.

Kilpailun järjestäjät vakuuttavat pyrkineensä vilpittömästi suunnittelemaan kilpailun reitin siten, ettei se loukkaisi kenenkään poliittisia tai muita näkemyksiä. Kilpailun johtaja Maro Vegni sanoo olevansa tietoinen poliittisesta arka-luonteisuudesta ja pyytänyt Italian ulkoministeriön ohjausta reittiä valitessaan. Vegni vakuutti APlle antamassaan lausunnossa, että päämääränä on tehdä kilpailusta urheilullinen tapahtuma ja pysyä poissa politiikasta.
Kilpailujen aloittaminen Israelin pääkaupungista on suuri tunnustus ja PR-tapahtuma maalle, sillä kymmenien tuhansien innostuneitten aktivistien turisti-joukkojen odotetaan osallistuvan kilpailujen seuraamiseen.

Ministeri Miri Regev kutsui kilpailua rauhan ja yhtenäisyyden symboliksi uskoen sen "mainostavan Israelin historiaa, perinnettä ja maagisia näköaloja".
https://www.timesofisrael.com/italian-bike-race-organizers-apologize-for-west-jerusalem-wording/

04. Terrori-iskut ovat alkaneet huolestuttavasti lisääntyä huolimatta Hamasin ja Fatahin sovintoneuvotteluista, jotka ovat juuttuneet lillukanvarpuihin, ellei peräti karikoille Hamasin vaatiessa, että se pitää aseensa siirtäen niitä
Juudeaan ja Samariaan. Lieneväkö viime päivien aikana tapahtuneet terrori-iskut Fatahin halua näyttää Hamasille, ettei se jää missään huonommaksi kuin Hamas ja Jihad. Torstai-iltana kaksi arabimiestä puukotti 19-vuotiasta Ron Yitzhak Kokiaa Aradin bussipysäkillä paeten sen jälkeen paikalta. Tel Avivista kotoin oleva Kokia kuoli paikalla saamiinsa haavoihin, Hänet ylennettiin kersantiksi. Kokia palveli Aradin läheisyyteen sijoitetussa Nahal-prikaatissa.

Poliisi aloitti välittömät etsinnät kahden puukottajan löytämiseksi, jotka nimettiin terroristeiksi, koska heidän uhrinsa oli sotilas, Poliisi asetti tiesulkuja Aradin ympärille ja helikopterit tarkkailivat liikennettä maastossa.
Sotilasta vastaan tehty isku tapahtui ennen 21.30 torstai-iltana. Poliisi epäilee, että terroristit varastivat sotilaan kiväärin, mutta tutkimukset ovat vielä kesken. https://www.timesofisrael.com/youth-stabbed-to-death-in-apparent-terror-attack-was-idf-soldier/

05. Torstaina Qusran arabikylän lähellä tapahtunut välikohtaus, jossa joukko israelilaisia bar-mitzwa lapsia joutui patikoidessaan Migdalim kylästä kohti Kidaa arabien piirittämiksi, jotka alkoivat kivittää heitä haavoittaen sekä kolmea lasta että yhtä turvamiestä. Yhdellä lasten vanhemmista oli ase, jolla hän ampui ensin ilmaan ja sen jälkeen kivittäjiä kohti haavoittaen heistä yhtä, joka kuoli haavoihinsa. Paikalle tulleet sotilaat pelastivat piiritetyt lapset ja hajottivat arabijoukot.
Myöhemmin torstaina juutalaiset asukkaat pyrkivät tunkeutumaan Qusran arabikylään kivittäen sekä ihmisiä että asuntotaloja särkien ikkunoita.
Paikalle kutsutut armeijan sotilaat käyttivät mellakan taltuttamisvälineitä hajottaakseen väkijoukot. Yksi sotilas
haavoittui arabin heittämästä petrolipommista. Kaksi arabia haavoittui juutalaisasukkaitten heittämistä kivistä ja he kivittivät myös paikale kutsutun Punaisen luunsirpin ambulanssia, kuten NGO-järjestön Yesh Din jäsenet kertoivat artikkelin laatineille ToI:n journalisteille. https://www.timesofisrael.com/renewed-clashes-between-settlers-palestinians-following-fatal-shooting/

06. UUTISIA LYHYESTI
• Egyptin entinen presidentti Hosni Mubarak sanoo, että suoralta kädeltä hylkäsi pääministeri Benyamin Netanyahun esityksen v. 1983 Siinain niemimaan muodostamiseksi asuinpaikaksi palestiinalaisille. Idea ei ollut pelkästään Netanyahun keksimä. Vaan siitä keskusteltiin kansainvälisillä areenoilla. Mubarak muisteli keskiviikkona, että osana rauhansopimusta Israelin ja Egyptin välillä Netanyahu heitti idean hänelle 2010. Israel antaisi vastalahjaksi maata Egyptille. Maanantaina Egyptin ulkoministeri Sameh
Shoukri torjui ke.Gila Gamlielin (Likud) esityksen Siinaille muodostettavasta palestiinalaisvaltiosta. Mubarak myös kielsi koskaan myöntyneensä esitykseen PA:n arabien sijoittamisesta Siinaille, jos arabimaat sen hyväksyvät. Egyptillä on vaikeuksia Siinain beduiinien kanssa, eikä halua sinne uusia rettelöitsijöitä ja terroristeja. Egypti syyttää Gazan avustavan IS:n ja Al-Qaidan joukkoja Siinailla. https://www.timesofisrael.com/netanyahu-proposed-settling-palestinians-in-sinai-mubarak-says/
• Jordania kieltäytyy hyväksymästä Netanyahun sovinnon elettä vaihtamalla Ammanin lähettiläänsä. Korkea jordanialainen virkailija sanoo, ettei se riitä.
Israelin tulee tuomita jordanialaisen ampuma vartija
ennen kuin suhteitten palauttaminen voi tapahtua. Israelilainen turvamies Ziv Moyal ampui heinäkuussa kuoliaaksi 2 jordanialaista sanoen toisen heistä hyökänneen heitä vastaan. Tämä aiheutti diplomaattisen kriisin maiden välille. https://www.timesofisrael.com/netanyahu-proposed-settling-palestinians-in-sinai-mubarak-says/
• Israelin sisäministeriön tukema suunnitelma uuden juutalaiskaupungin muodostamiseksi Samariaan on saanut vasemmiston edustajat takajaloilleen. Keskiviikkona sisäministeriön pääsihteerin muodostama erityiskomitea esitti uuden kaupungin muodostamista yhdistämällä neljä pienempää kyläyhteisöä Samarian länsiosassa. Nämä ovat Elkana, Oranit, Shaarei Tikva ja Etz Ephraim. Niiden asukasluku on nyt Orana 9 000; Shaarei Tikva 5 800; Eilakana
4 000, sekä Etz Ephraim 2 200 israelilaista. Yhteensä uuden kaupungin asukasluku tulisi olemaan 21 000 asukasta. Neljä juutalaiskaupunkia on tunnustettu: Maale Adumim 38 000; Shaar HaShomron 22 000; Beitar Illit 52 000 ja Modiin 67 000 asukasta.

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 8 -19; Tiberias 15 -27; Suolameri 17 -27; Eilat 14 -27; +C-astetta huomenna lähes samat lukemat

Wednesday, November 29, 2017

KESKIVIIKKO 29.11.2017

KESKIVIIKKO 29.11.2017
01. JP:n arvostettu kolumnisti Isi Leibler arvioi candidly speaking kolumnissaan nimellä "Storm Clouids gathering over the Region"
(myrskypilvet kokoontuvat alueen ylle) miten "epävakainen poliittinen aktiivisuus on päätä huimaava".
Leibler käsittelee artikkelissaan, että eniten hämminkiä aiheuttavat kohteet aloittaen Syyrian sisällissodasta, jonka hän toteaa lähenevän loppuaan jättäen presidentti Bashar Assadin valtaan sekä antaen Iranin ja sen äpärän Hizbullahin nousta selviksi voittajiksi. Antaessaan Iranin joukoille laillisen oikeuden jäädä Syyriaan presidentti Putin samalla vakuutti, ettei se uhkaisi Israelin turvallisuutta, minkä pääministeri Netanyahu kiisti mahdottomana hyväksyä uhaten sotilaallisilla iskuilla, mikäli tilanne niin vaatii. Hänen on kuitenkin varottava astumista Venäjän varpaille välttääkseen sotkemasta hyviä suhteitaan Pútinin kanssa. Tilannetta hämmentää entisestään Iranin toistuvat uhkaukset Israelin tuhoamisesta, sekä uusimpana uhkaus iskeä Euroopan pääkaupunkeihin pidentämällä ballististen ohjustensa kantomatkaa. Libanonin pääministeri Saad Haririn seikkailut Saudi Arabiassa ja hänen Libanoniin palattuaan peruuttamansa eroaminen pääministerin tehtävistään ovat vain pieni sivupyörre. Libanonin presidentti Michel Aoun antoi käskyn armeijalleen valmistautua Israelin armeijan välittömien iskujen varalta.

SAUDI ARABOA pyrkii kruununprinssi Mohammed bin Salmanin johdolla muodostamaan Iranin vastaisen koaliittion, jossa Israel tulisi olemaan tärkeä linkki. Hän vertasi Iranin ylintä kaitsijaa Ali Khameneita Hitleriin, mikä nostattaa jännitystä maiden välillä. Kaksi entistä saudiministeriä vierailivat Pariisin synagogassa, mitä voi pitää "ennen kuulumattomana ja tärkeänä signaalina". Leibler kuitenkin epäilee tällaisen allianssin kestävän. Sillä saudit ovat olleet valtionsa perustamisesta alkaen juutalaisvaltion perustamista vastaan, ja virallisesti ovat sitä edelleen.

USA:n ja Israelin välisistä suhteista Leibler on kovin niukka-sanainen, Hän toteaa, ettei Trump ole pystynyt toteuttamaan lupaustaan USA:n lähetystön muutosta Jerusalemiin, ja kummastusta on herättänyt ulkoministeri Rex Tillersonin väistöliike PA/PLO:n toimiston sulkemisesta, vaikka se tulisi sulkea kongressin hyväksymän lain mukaan, koska PA/PLO on rikkonut sitä vastaan aloittamalla oikeustoimet Haagin kansansinvälisessä rikosoikeudessa syyttäen Israelia laittomasta setlementti-toiminnasta ja sotarikoksista. Tillersonin mukaan PA/PLO voi jatkaa toimistonsa aktiviteettia USA:ssa muutamin rajoituksin. Tämä kuitenkin kannustaa USA:n ja Israelin vastaisia järjestöjä ja muslimeja laajemminkin uskoen, että länsimaat lopulta kuitenkin perääntyvät, jos pysyy lujana.
Leibler viittaa myös vuotaneisiin tietoihin Trumpin nimittämän tiimin laatimasta Lähi-Idän rauhansuunnitelmasta, joka Israelia koskevalta osaltaan perustuu 1949 aselepolinjoihin ja sisältää arabipakolaisten paluuoikeiden tai tuntuvat korvaukset. Arabi-pakolaisten massamuutto Israeliin on osa PA/PLO:n suunnitelmaa Israelin tuhoamiseksi, joka on tärkeä osa sen perusasiakirjaa.
Sekä USA että Israel ovat kiistäneet vuotojen oikeellisuuden.

Presidentti on vakuuttanut nimittämiensä ministerien tapaan ystävyyttään Israelin kanssa, mutta hän on altis kuuntelemaan neuvonantajiaan sekä ulkoministeriön pitkäaikaisi virkailijoita, joita jäi virastoon Obaman 8 vuoden hallintakauden jälkeen. Monet heistä ovat tunnetusti Israel vastaisia ja arabimyönteisiä. USA on kuitenkin lähes ainoa maa, johon Israel voi asettaa luottamuksensa, ja joka on sen aseiden päätoimittaja. Tämä antaa sille myös mahdollisuuden Israelin painostamiseen kriiseissä.

Israelin sisäpolitiikka on pahasti jähmettynyt aikana, jolloin sen tulisi valmistautua pahimman varalle. Vasemmiston ajojahti maan lehdistön ja muun median tukemana pääministeriä ja hänen perhettään vastaan lamauttaa Netanyahun poliittisen aktivisuuden ja syö hänen kykyään harkita asioita syvällisesti.
Hän ei voi laskea ulkomailla asuvien juutalaisten tukeen, sillä esim. Amerikan juutalaisista 75 % kannattaa Demokraatteja, ja he ovat epäluuloisia ellei peräti vihamielisiä Netanyahua kohtaan. Tätä on pahentanut Netanyahun soutaminen ja huopaaminen Jerusalemin Kotelin jakamista eri ryhmille koskevassa kysymyksessä, sekä haredi-kansan asevelvollisuutta koskevissa erimielisyyksissä toistuvine mielenosoituksineen Jerusalemissa.
Olen raportoinut näistä kysymyksistä aiemmissa raporteissani. Leibler ei käsittele artikkelissaan PohjoisKorean tilannetta, joka vain pahenee päivästä toiseen. Presidentti Kim Jong Un on ollut oudon hiljaa muutaman viikon ajan, mutta nousi taas median valokeilaan ilmoittaessaan, että se on testannut uutta ballistista ohjusta, laukaisten sen tiistaina korkealle lentoradalle Japania kohti. Ohjus lensi 52 minuutin aikana 1000 km pudoten Japanin mereen 200 mailin päähän sen rannikosta.
Amerikkalaiset ovat laskeneet, että ammuttuna normaaliradalle uusi ohjus voi lentää 13 000 km, eli se yltää Amerikan mantereelle. Se yltäisi myös Israeliin. http://www.jpost.com/Opinion/Candidly-speaking-Storm-clouds-gathering-over-the-region-515441

02. Islamin Valtion varoitettiin kääntyvän - menetettyään valtaansa Syyriassa ja Irakissa - uudelleen terroritoimintaan, erityisesti aktivoiden länsimaista tulleita taistelijoitaan heidän palattuaan kotimaihinsa. He ovat vaarallisia, sillä heillä on sukulaisia ja ystäviä ja suhteita valmiiksi, eikä poliisi osaa aina varoa heitä. Toiseksi länsimaihin tulvehtinut muslimivyöry on tuonut sadoittain koulutettuja ja motivoituneita potentiaalisia terroristeja
Tämä varoitus on nyt toteutumassa joulunpyhien lähestyessä.

Islamin valtion tukemat online aktivistit "Mujahideen Armeija" julkaisivat video-otoksen, jossa näytetään IS:n jäsenen leikkaavan pään poikki joulupukilta (Santa Claus), kuten The Epióch Times raportoi. Pään leikkaaminen on fotomontaasilla esitetty tapahtuvaksi Lontoon Regent Street kauppakeskuksessa. Videokuvan vasempaan alalaitaan on asetettu teksti englanniksi, ranskakasi ja saksaksi: "Pian teidän loma-aikananne".
Kuten tekstissä todetaan, IS ei valvo suoraan kaikkia sille suosiollisia ryhmittymiä, vaan antaa summittaisia vihjeitä heille odottaen, että he toteuttavat ne omien suunnitelmiensa mukaan. Tämä vaikeuttaa turvallisuusjoukkoja löytämään iskun mahdollisen suunnittelijan tai suunnittelijat ja estämään potentiaalisen terrori-iskun. He ovat kuitenkin estäneet lukuisien suunnitelmien toteutumisen. Länsimaissa tunnetut pyhät juhla-ja lomakaudet ovat otollisia kohteita - suurten ihmismassojen osallistuessa niihin - saadakseen suuret media otsikot.
USA:ssa julkaistun ohjekirjeen mukaan USA:n kansalaisten tulisi toimia varoen lomajuhlissa ja tapauksissa. Esimerkiksi nostetaan tilanteet Ranskassa, Venäjällä, Ruotsissa, Englannissa, Espanjassa ja Suomessa, jotka todistavat, että IS ja Al-Qaida pystyvät suunnittelemaan ja toteuttamaan terrori-iskuja Euroopassa. Viime vuonna näitä ihmisuhreja vaatineita hyökkäyksiä tapahtui joulumarkkinoilla Berliinissä; ja yökerhossa Istanbulissa. Siksi kaikkien tulee olla erityisen varovaisia, koska iskut voivat tapahtua vähäisellä tai olemattomalla ennakkovaroituksella.
Seuraamassani artikkelissa esitetään useita muita tapauksia.
Australiassa virkailijat sanovat estäneensä uuden vuoden aaton massamurhan automaattiasein pidättäen IS:n myötäilijän Ali Alin, syntyisin Australiassa somalivanhemmille. Hänet pidätettiin ratsiassa Melbournessa Werribeen lähiön asunnossa. Ali oli hankkinut aseita ja suunnitteli murhaavansa mahdollisimman paljon ihmisiä uuden vuoden aaton juhlalisuuksissa.
Maaoman asukkaitten on korkea aika tottua ajatuksen, ettei kaikki ole kuten ennen, maailma on entistä vaarallisempi paikka asua. Ei liene aivan tuulesta temmattu väite, että saatana on päästetty vapaaksi apureineen saattaakseen maailman kaaokseen. https://www.timesofisrael.com/islamic-state-said-to-threaten-terror-attacks-on-christmas/

03. UUTISIA LYHYESTI
• Israelin pääministeri Benyamin Netanyahu teki pikavierailun Keniaan osallistuakseen presidentti Uhuru Keniattan virkaanasettamisseremoniaan. Hänellä voi samalla tavata 11 Afrikan maan johtajia kuten myös osoittaakseen heille Israelin nousevasta kiinnostuksesta solmia suhteita niiden kanssa. Israelilla ei ole suuria voimavaroja tukea niitä taloudellisesti, mutta sen edistynyt maailmanluokkaa oleva teknologia ja tieteellinen edistyneisyys ovat sen tavaramerkkejä.
Israel on myös osoittanut olevansa aina ensimmäisten joukossa tarjoamassa ja toteuttamassa apuaan ihmisen aiheuttamissa tai luonnonkatastrofeissa. Näkyvänä tuloksena vierailusta Israel avaa lähetystön Rwandassa. https://www.timesofisrael.com/in-bid-to-boost-africa-ties-israel-to-open-embassy-in-rwanda/
• Maailman valtioitten turvallisuusmiesten keskittyessä estämään terrori-iskuja maassaan Israelin turvallisuusjoukot valmistautuivat aamuhämärissä tuhoamaan jo useaan kertaan tuhotun mutta aina uudelleen pystytetyn Netiv Ha` avot juutalaisyhteisön, joka NGO-järjestöjen mukaan on osaksi rakennettu arabimaalle. Yhteisö sijaitsee Elazarin lähiössä Etzion blokissa Juudeassa Jerusalemista etelään.
Paikalle oli kokoontunut sadoittain nuoria juutalaisia estääkseen tuhoamisen, jonka aikana tunteet nousivat räjähdyspisteeseen nuorten huudellessa häpäiseviä isku-lauseita mutta myös laulaen isämaallisia lauluja ja hatikwaa, mikä ei juuri koskettanut karaistuneita poliiseja. Israelissa säädetyn regulations lain tulisi antaa taannehtivia lupia väitetyille tapauksille rakentamisesta arabimaalle, mutta jostain kumman syystä lakia ei toteuteta. https://www.timesofisrael.com/security-forces-begin-evacuation-of-netiv-haavot-outpost/
• 70 vuotta sitten 29. marraskuuta 1947 YK:n yleiskokous äänesti Syyria Palestiinan nimellä kulkevan maarepaleen jakamisesta juutalaiseksi ja palestiinalaisvaltioksi. Kuten valistunut lukija hyvin muistaa, kaikki muslimimaat hylkäsivät päätöslauselman, joka ei ole sitova. Englannin ministeri Winston Churchill oli jo ennen sitä jakanut ilman lupaa juutalaisten kotimaaksi tarkoitetun mandaattinsa erottamalla siitä 3/4 osaa Transjordanian palestiinalais-valtioksi Englannin turvallisuustakuun alla. YK järjesti juhlallisuudet 70-vuoden kunniaksi, joskin ilman syytä. https://www.timesofisrael.com/70-years-after-un-vote-israel-is-no-dream/
• PohjoisKorea väittää olevansa täysi ydinvaltio ja omaavansa kyvyn iskeä Yhdysvaltoihin niin halutessaan.
PK raportoi ohjuksensa Hwasong 15 lentäneen 2800 mailia ennen putoamistaan mereen. PK:n Tv kertoi uutisissaan, että uusi ICBM on huomattavasti voimakkaampi kuin aiemmin testatut mallit. PK:n johtaja Kim Jong Un ilmoitti ylpeänä maansa täyttäneen suuren historiallisen saavutuksen ydinvoimiensa vahvistamiseksi. Lausunto herätti vastalauseiden myrskyn maailmalla. USA:n puolustusministeri Jim Mattis kutsui testiä merkittäväksi saavutukseksi ohjuksen rakentamiseksi, joka yltää kaikkialle maailmassa. PK:n ilmoituksen mukaan ohjuksen kanto-matka on normaaliradalla 13 000 km. Testissä ohjus nousi 2800 mailia maanpinnan yläpuolelle, 10 kertaa avaruusaseman sijainnista maahan verraten. "Sen kärkiosa on superiso, jolla on kyky iskeä koko USA:n mantereelle", totesi KCNA. Etenkin EteläKorea ja Japani ovat vihaisia ja ärtyneitä, mutta mitä ne voivat tehdä?
Sota PK:ta vastan olisi erittäin tuhoisa ja verinen.
https://www.timesofisrael.com/north-korea-claims-it-is-fully-nuclear-us-in-striking-range/,
• USA:n entinen ulkoministeri John Kerry, joka on ollut piilossa nuolemassa haavojaan Obaman suoritusten romahtaessa yksi toisensa jälkeen Trumpin kuivatessa hyllyvää suota, toteaa, että Israel, saudit ja Egypti painostivat USA:ta pommittamaan Iranin ydinlaitoksia ennen JCPOA-sopimuksen solmimista. Hän muistaa etenkin Netanyahun aktiivisuuden tavattuaan hänet 2011. https://www.timesofisrael.com/kerry-israel-and-egypt-pushed-us-to-bomb-iran/
• USA:n varapresidentti Mike Pence totesi YK:n päätöksen Israelin maan jakamisen 70-vuotis-tilaisuudessa, että presidentti Trump harkitsee aktiivisesti USA:n lähetystön muuttamiseksi Jerusalemiin. Hän vakuutti uudelleen, ettei USA anna Iranin saada ydinaseita. Hän vakuutti USA:n horjumatonta päätöstä seisoa Israelin rinnalla, eikä Israel tarvitse lausuntoa oikeuteen olla olemassa, se on selvyys. https://www.timesofisrael.com/pence-trump-actively-considering-moving-us-embassy-to-jerusalem/
• Israel esti sveitsiläisen virkailijaryhmän pääsyn Gazaan, koska he olivat tavanneet Hamasin edustajia ennen sitä. https://www.timesofisrael.com/israel-bars-swiss-officials-from-visiting-gaza-after-hamas-meetings-report/
• Netanyahu varoitti Syyrian presidentti Assadia, että IDF tulee iskemään Syyrian alueelle, jos se antaa Iranin perustaa tukikohtia alueelleen., https://www.timesofisrael.com/netanyahu-said-to-warn-assad-well-strike-if-you-let-iran-set-up-bases-in-syria/
• Israelin ensimmäiset naissotilaat ottavat tankin komennon hallintaansa ensimmäistä kertaa virallisesti. Kriitikot vastustavat naisten sijoittamista samaan tankkiin miesten kanssa. Naisia on jo hyökkäysjoukoissa. https://www.timesofisrael.com/first-female-tank-crews-ready-for-deployment-as-critics-fire-fresh-volley/
• Prinssi Harry on julkistanut kihlauksensa amerikkalaisen näyttelijän Meghan Marklen kanssa. Presidentti Rivlin kutsui parin kuherruskuukaudelleen Israeliin. Englannin kuningashuone on huolellisesti välttänyt vierailemasta Israelissa, ties mistä syystä, liekö huono omatunto? https://www.timesofisrael.com/rivlin-invites-prince-harry-and-fiancee-to-honeymoon-in-israel/

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 8 -17; Tiberias 14 -23; Suolameri 16 -26; Eilat 13 -26 +C-astetta, huomenna samat lukemat ilman sateita.

Englantiin on iskenyt 3 viikkoa kestävä arktinen kylmä-rintama, joka voi tappaa – terveysviranomaisten mukaan – jopa 40 000 ihmistä. Viime vuonna kuoli 34 000 ihmistä, vaikka talvi ei ollut yhtä kylmä kuin nyt tuleva. http://www.zerohedge.com/news/2017-11-27/health-officials-warn-40000-could-die-britain-hit-3-week-long-arctic-cold

Sunday, November 26, 2017

SUNNUNTAI 26.11.2017

SUNNUNTAI 26.11.2017
01. PERJANTAINA Egyptin Siinailla tapahtunut terrori-isku etsii vertaistaan raakuudessaan etenkin huomioiden, että sekä terroristit että heidän uhrinsa sanovat olevansa muslimeja. Terroristit ajoivat moskeijan läheisyyteen viidellä SUV-autolla juuri ennen palveluksen alkamista ja imaamin valmistautuessa aloittamaan saarnansa. He asettuivat kaikkien ikkunoitten ja ulko-ovien ulkopuolelle aloittaen tulituksen automaattiaseillaan moskeijan sisään sulloutuneen n. 500 seurakuntalaisen joukkoon heittäen samalla käsikranaatteja. Ulospyrkijöitä ja vielä elossa kiemurtelevia ammuttiin lähietäisyydeltä suoraan päähän tai rintaan. 20 minuuttia kestäneen infernon jälkeen ainakin 305 ihmistä, heistä 27 lasta, oli raakalaisesti murhattu ja 128 haavoittunut. Jotkut perheet menettivät kaikki tai useimmat mies-puoliset perheenjäsenensä. Ambulanssien ajaessa paikalle terroristi tulittivat niitäkin ennen kuin pakenivat paikalta autoillaan.
Perjantain terrori-isku tapahtui pienen ja rauhallisen Al-Rawdah kylän saman nimisessä moskeijassa lähellä Bir Al-Akd-kaupunkia Siinailla El-Rashista länteen, kuten valtion uutistoimisto MENA raportoi. Egyptin pääsyyttäjä Nabil Sadeq sanoi, että terroristeja oli 25 -30, ja he olivat naamioineet kasvonsa, ilman naamioita olivat pitkätukkaisia ja täyspartaisia; he olivat pukeutuneet armeijan tyyppisiin housuihin ja mustiin hellepaitoihin. Yhdellä heistä oli musta banneri kirjoituksella "Ei ole muuta jumalaa kuin Allah ja Mohammed on hänen profeettansa".
Ennen lähtöään paikalta terroristit sytyttivät tuleen 7 seura-kuntalaisten autoa.
Muutamat hengissä säilyneet hämmästelivät selviytymistään saadessaan lääkintähoitoa Islamabadin sairaalassa. Heidän kertomuksensa vahvistavat pääsyytäjän julkaisemaa raporttia tapahtumien kulusta. Jotkut haavoittuneet kertoivat muuttaneensa rauhalliseen Al-Abediin pakoon muualla Siinailla rehottavia terrori-iskuja ja väkivaltaa. Terroristit huusivat IS:n taisteluhuutoa "Allah on suurempi" keskittyessään surmaamaan kaikki hengittävät ja liikkuvat. Moskeija kuului "sufi" muslimi-haaraan, joka on salaileva ja muitten muslimien mielestä harhaoppinen, koska he eivät noudata Koraanin käskyjä kirjaimellisesti.
Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi julisti kolmen päivän suruajan maassa, ja vakuutti hallituksensa kiihottavan terrorismin vastaista taisteluaan Egyptissä. Hän kehotti rakentamaan mausoleumin uhrien muistoksi. Voidakseen paremmin johtaa lupaamiaan vastatoimia hän peruutti Omanin sulttaanikuntaan suunnittelemansa vierailun. Egyptin armeija ja turvallisuusjoukot ovat käyneet toivotonta sotaansa terrorismia vastaan sekä Siinailla, jossa terroristit saavat tukea beduiineilta, että valtakunnan valta-alueella.
Sadoittain sotilaita ja turvallisuusupseereita on kaatunut, ja tuhansittain terroristeja on joko surmattu tai pidätetty ja tuomittu oikeusistuimissa. Ihmisoikeuskysymykset jäävät siinä pakosta vähemmälle tässä epäinhimillisessä sodassa, jossa ei näytä olevan loppua. Ulkomaat niiden mukana USA ja Israel, ovat tuominneet tämän raakalaismaisen iskun tarjoten apua ja osanottoa. Hyökkäykset on tähän saakka kohdistettu kristittyjä ja juutalaisia kohtaan, mutta on nyt Syyrian ja Irakin tapaan kohdistunut myös toisuskoisiin muslimeihin, vaikka IS:n taistelijoita ei varsinaisesti pidetä uskonnollisina. Siinain terrorismi siirtyy yhä lähemmäs Israelin etelärajaa, mikä aiheuttaa oikeutettua huolta rajan pysymisestä turvallisena.
Egyptissä on miljoonia Sufi-haaran seuraajia, jotka pitävät vuosittain tilaisuuksia joihin kuuluivat erikoiset rituaalit ekstaattisine tansseineen ja hurmostiloineen, jota sivulliset vierastavat. Viime vuonna militaristit murhasivat johtavan paikallisen sokean sheikin Suleiman Abu Herazin, jonka pään katkaiseminen videoitiin ja julkaistiin internetissä. Sufit kunnioittavat pyhiä paikkojaan, joissa sijaitsevat heidän pyhien johtajiensa jäännökset. Wahhabit tuhosivat mausoleumit ja hauta-monumentit saudeissa, koska he pitävät sitä epäjumalan palvelemisena.
https://www.timesofisrael.com/survivors-describe-20-minutes-of-terror-in-attack-at-mosque-in-egypts-sinai/, https://www.timesofisrael.com/who-are-the-sufis-associated-with-the-mosque-attacked-in-egypt/,https://www.timesofisrael.com/why-islamic-state-is-obsessed-with-targeting-muslims/,

02. Iranin johtaviin kenraaleihin kuuluva prikaatin kenraali Hossein Salami, Iranin vallankumouskaartin johtajia, varoitti Euroopan valtioita lauantaina, että Iran voi lisätä ballististen ohjustensa kantomatkaa 2 000 km:stä siten, että ne yltävät Eurooppaan.
Hän selitti, että Iran voi puolustautuakseen uhkauksia vastaan.
Hän selitti myös, että Israel pelkää hyökätä Hizbullahia vastaan, koska sen seurauksena olisi juutalaisvaltion tuhoutuminen.
Salami väitti, ettei Iran ole vielä lisännyt ballististen ohjustensa kantomatkaa, koska Eurooppa ei ole uhannut sitä.
Salamin mielestä kantomatkan pitäminen alle 2000 km ei johdu tarvittavan teknologian puuttumisesta, vaan strategisesta doktriinista, mutta tekee sen, jos se kokee olevansa uhattuna.

Vallankumouskaartin komentaja Ali Jafari totesi lokakuussa ensimmäistä kertaa, että ylin kaitsija Ali Khamenei oli asettanut rajoituksia ohjusten kantomatkalle. Hän selitti, että strategisen ajattelun mukaan useimmat meitä kiinnostavat alueen kohteet ovat 2000 km kantomatkan sisällä.
Jo vuonna 2015 Iran raportoi testanneensa Soumar-ohjusta, jonka kantomatka on 2 500 lm, ulottuen aina Budapestiin saakka. Ranska on johtanut vaatimuksia EU:ssa vaatia Irania selittämään ballististen ohjustensa testejä.
Vuonna 2015 Iranin kanssa solmittu JCPOA-sopimus ei suoraan kiellä ballististen ohjusten testaamista, mutta se on noussut yhdeksi keskeisistä puutteista sopimuksessa. EU katsoo virallisesti, ettei sopimus kiellä testejä, mutta USA johtaa mielipiteitä, joiden mukaan Iranin ballistiset ohjukset voidaan varustaa ydinkärjillä. Ranskan presidentti Emmanuel Macron nosti kysymyksen Iranin ohjustesteistä äskettäin kuten myös sen laajennussuunnitelmista alueella. "On oltava lujana koskien Iranin sekä alueellista aktiviteettia että myös sen ballistisia ohjuksia" Macron selitti.
Iran sanoo, ettei sen ohjusohjelma ole neuvoteltavissa.
Prikaatinkenraali Salami totesi, että Saudi Arabia yritti painostaa Israelia hyökkäämään Hizbullahia vastaan, mutta sionistinen
hallitus pelkäsi Hizbullahin ohjuksia ja kieltäytyi, sillä se ymmärsi, että siinä sodassa sionistisen hallitus tulisi tuhoutumaan.
Yli kaitsija Ali Khamenei kehotti "kaikkia muslimimaita yhdistämään voimansa tukeakseen palestiinalaisten pyrkimyksiä oman valtion perustamiseksi ja sionistisen hallituksen syöpäpesäkkeen poistamiseksi Lähi-Idästä".
Israel on ollut yhä huolestuneempi Iranin ja Hizbullahin perustaessa tukikohtiaan Israelin pohjoisrajan tuntumaan Syyrian eteläosassa. Debkafile raportoi, että Iranilla on 13 tukikohtaa Syyrian alueella.
https://www.timesofisrael.com/iran-threatens-to-put-europe-in-missile-range-if-threatened/,
https://www.debka.com/no-headway-putin-netanyahu-conversation-iran-hizballah-removal-golan-border/

03. UUTISIA LYHYESTI
• Ääriortodoksisen UTJ-puolueen johtaja terveysministeri Yaakov Litzman erosi hallituksesta Israelin rautatie-hallituksen sapattitöistä nousseen kiistan vuoksi. Hän ei voinut hyväksyä sitä, että Jerusalemin ja Tel Avivin välille rakennettavan nopean junayhteyden kiskoja jouduttiin asentamaan sapattina. Rautateiden mukaan työ on välttämätön ja siksi monitahoinen, ettei siihen voitu siirtää ei juutalaisia työntekijöitä. Samalla Netanyahin hallitus menettänee 6 kansanedustajan tuen 120 jäsenen Knessetissä jättäen hallitukselle 60 kansanedustajan tuen. Netanyahu kuitenkin vakuuttaa, ettei se kaada hallitusta. Oppositio syyttää Netanyahua tilanteen kärjistämisestä, sillä junayhteys tulee toiminaan vuorokauden ympäri, ja että huoltotöitä joudutaan suorittamaan myös sapattina. Pääministeri toimii toistaiseksi myös Litzmanin vapauttamalla sektorilla, ties monennenko ministeriön johtajana, mikä on varsin outo tilanne demokratiassa. https://www.timesofisrael.com/ultra-orthodox-health-minister-set-to-resign-sunday-over-sabbath-railway-works/
• USA pyrkii yhdessä Israelin kanssa estämään YK:ta julkistamaan "setlementtien mustan listan", jossa tulisi
olemaan muutamia johtavia yhtiöitä. YK.n ihmisoikeusneuvoston vuonna 2016 kokoamaa tietokantaa voitaisiin käyttää perusteena listan laatimiseksi. YK:n ihmisoikeusneuvosto on yksi YK:n elimistä, jonka ainoa työtehtävä on koota ulkomaiden hallitusten tukemien NGO-järjestöjen varsin kyseenalaisia tietoja ja laatia niiden pohjalta Israelia tuomitsevia lausuntoja. Miksi USA ja Israel kuitenkin ovat mukana sen instituutioissa, vaikka se on pelkkä huono vitsi, ollut sitä jo vuosikymmenien ajan? https://www.timesofisrael.com/israel-us-race-to-head-off-un-settlement-blacklist-of-major-firms/
• AfD-puolueen (Vaihtoehto Saksalle) johtaja Alezander Gauland katsoo näytelleensä merkittävää roolia kansleri Angelika Merkelin hallituksen vaikeuksiin ja uskoo ääri-oikeistoon lukeutuvan puolueensa nousevaan voimaan. Gauland sanoi haastattelussa, että 4 vuotta vanha puolue on kyennyt osoittamaan täyttäneensä vaalilupauksensa ja on onnistunut nousemaan mitättömyydestä syyskuun vaalien jälkeen. Gauland sanoo uhitellen, että Merkelin aika on ohi ja hänen on aika siirtyä poliittisesta elämästä. Merkel voitti syyskuun vaalit, mutta kannatus ei riitä hallitsemiseen, vaan hän joutuu etsimään tukea hallitukselleen, eikä se ole helppoa. Merkel arvioi väärin salliessaan lähes rajattoman siirtolaisten tulvan maahansa, mikä on aiheuttanut vastalauseiden tulvan. Monet pitävät AfD-puoluetta antisemiittisenä sen holokaust lausuntojen vuoksi. https://www.timesofisrael.com/german-far-right-savors-new-found-power-as-merkel-flounders/
• Israelin tilastojen mukaan maassa on 40 000 laitonta siirtolaista, useimmat heistä Sudanista ja Eritreasta vuodesta 2016 lähtien. Monet heistä asuvat Tel Avivin eteläosissa ja heidän keskuudessaan rehottaa avoin huumekauppa, prostituutio, väkivalta ja laittomuus. Korkein oikeus puolsi hallituksen päätöstä karkottaa heistä valtaosa. KO:n presidentin Eshter Hayutin asunnon lähettyville kokoontui satakunta Tel Avivin eteläosan asukasta vaatimaan hallitusta toimimaan. Poliisi selitti heille, että puheoikeus on kaikilla, mutta lakeja on noudatettava, pyrkien pitämään heidät poissa Hayuatin asunnon läheltä pidättäen joukon johtajia ja muitakin. Tel Avivin eteläosa on kehittynyt niin vaaralliseksi, etteivät kaupungin virkailijat uskalla mennä sinne ilman poliisin tai armeijan suojaa, eivätkä kaupungin sosiaalipalvelut voi toimia siellä. https://www.timesofisrael.com/dozens-protest-policy-on-african-migrants-outside-chief-justices-home/
• USA uhkaa alentaa diplomaattisuhteitaan Pakistanin kanssa, koska se vapautti lauantaina Mumbain murhaajan koti-arestista. Hän oli yksi murhaajista, jotka murhasivat 168 vuonna 2009 Mumbain Chabad-keskukseen tekemänsä hyökkäyksen aikana. Vapautettu murhaaja Hafiz Saeed johtaa YK:n terrorijärjestöksi luokittelemaa Jamaat-ud –Dawa järjestöä. Saeedista luvataan 10 miljoonan USD palkkio hänen saattamiseksi oikeuteen ja tuomitsemiseksi. . https://www.timesofisrael.com/us-says-it-could-downgrade-pakistan-ties-over-release-of-mumbai-terrorist/
• Fatahin ja Hamasin väliset sovintoneuvottelut Kairossa Egyptin valvonnassa eivät ole johtaneet läpimurtoon, päinvastoin ne ovat juuttuneet Hamasin vastarintaan, jonka taktiikkanakin voi olla sovinnon epäonnistuminen ja syyn vierittäminen PA:n hartioille. Egyptin yleisen tiedustelun johtajan Kahled Fawzyn kanslian pääsihteeri Mazhar Issan ja Israelin salkun haltijan Samah Kamelin ylpeys ja tyytyväisyys neuvottelujen alkamisesta tiistaina oli pahasti ennen aikainen, sillä onnistuneesti alkaneet hääseremoniat ovat muuttuneet epäluuloisiksi ja syytteleviksi. Kiistoja aiheuttavat Hamasin aseet ja rakettiteollisuus, sekä Abbasin asettamat sanktiot Hamasille, joita ei ole poistettu.
https://www.timesofisrael.com/as-unity-process-goes-nowhere-fast-hamas-leaders-tactic-will-be-to-blame-pa/,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 07-17; Tiberias12 -24; Suolameri 15 -25; Eioat 13 -24 +C-astetta, huomenna lähes samat lukemat, ei sateita.