Friday, October 06, 2017

PERJANTAI 06.10.2017

PERJANTAI 06.10.2017
01. MEINAA tässä mennä päivät sekaisin, kun aina on pyhäpäivän tai sapatin aatto. Mutta hyvä se vain on, ettei pääse jämähtämään paikoilleen, kun aina on oltava varpaillaan, ettei töppää. Elämme siis keskellä succot-viikkoa, joka jatkuu vielä useita päiviä päättyäkseen korkeasti pyhään päivään ensi viikolla.

02. Eipä näytä olevan helppoa USA:n presidentti Donald Trumpillakaan, joka joutuu toistuvasti selvittelemään maataan kohdanneita katastrofisia luonnononnettomuuksia ja sen ohessa tekemään koko maailmaa koskevia päätöksiä, usein vastoin läheisten ministeriensä ja neuvonantajiensa suosituksia.

Trumpin tulee ennen 15.lokakuuta esittää kongressille, onko Iran noudattanut JCPOA:n nimellä kulkevan kansainvälisen sopimuksen Irania koskevia velvoitteita. Jon hän katsoo, ettei Iran ole elänyt niiden mukaan, kongressi voi määrätä uusia Iranin vastaisia pakotteita, ja Iran voi toteuttaa uhkaksensa vetäytyä pois sopimuksesta ja jatkaa kesken jääneitä uraanin rikastustoimia nopeilla sentrifugeilla, mikä nopeuttaa ydinpommin vaatimaan 90 %:n tasoon rikastetun uraanin määrän kasvattamista. Iranin presidentti Hassan Rouhani vakuuttaa, että Iran voi muutamassa päivässä aloittaa uudelleen rikastustoimet, jos niin päätetään.

Kuten Caroline Glick selittää aamun kolumnissaan "Trump ja Obaman kolmas kausi", ongelman ydin siinä, ettei ole todellista eroa Obaman ja Trumpin välillä, ei Lähi-Idässä eikä muuallakaan, eikä USA lopultakaan tiedä, mikä tilanne on Iranissa, sillä sopimuksessa vaadittuja IAEA:n tarkastuksia ei ole voitu suorittaa, koska Iran on määritellyt tarkastuspaikat sotilaallisiksi kohteiksi, eikä hyväksy niihin ulkopuolisia tarkastajia. IAEA on joutunut antamaan lausuntonsa Iranin antamiin tietoihin perustuen. http://www.jpost.com/Opinion/COLUMN-ONE-Trump-and-Obamas-third-term-506779,

03. Puolustusministeri Jason Mattis sekä ulkoministeri Rex Tillerson ovat antaneet Irania puoltavan lausuntonsa. Presidentti Trumpin ja hänen avainministeriensä välille näyttää olevan pahaa verta. Trump joutui keskiviikkona ikävän raivontunteen valtaan kuultuaan, että Tillerson kutsui häntä nimellä "moron", joka tarkoittaa heikkolahjaista tai debiiliä. Trump antoi Amerikan poikapartiolaisia koskevan poliittisen arvion. Tillerson johti partiojärjestöä aikoinaan, eikä voinut niellä Trumpin väheksyvää lausuntoa.
Sekä Mattis että Tillerson tunnettiin ennen nimittämistään korkeisiin virkoihinsa suorasanaisiksi miehiksi, jotka eivät aina harkitse sanojaan, mitä heiltä kuitenkin odotetaan.

Tillerson pyrki tasoittelemaan aiheuttamaansa hämminkiä ulkoministeriön lehdistötilaisuudessa todeten, että Trumpin hallitus on saavuttanut useita merkittäviä diplomaattisia ansioita 9 kuukautta kestäneen kautensa aikana. Hän kielsi koskaan aikoneensa erota toimestaan ylistäen päällikköään älykkääksi haluamatta palata NBC:n julkaisemaan tilanteeseen, jossa hän NBC:n mukaan esitti kriittisen arvion Trumpista. Ulkoministeriön tiedottaja Heather Nauert kielsi Tillersonin solvaavan lausunnon todeten, ettei sellaista koskaan tapahtunut.

Presidentti Trump järjesti torstaina hätäisesti valmistellun tiedotustilaisuuden ja sen jälkeisen photo-op tilaisuuden, johon journalistit koottiin valtion suureen ruokasaliin, jossa Trumpin kutsumat johtavat sotilasupseerit illastivat vaimoineen. Tilaisuuden tarkoituksena oli osoittaa hyvien suhteiden jatkumisen presidentin ja korkeiden upseerien välillä ajoittaisista kärkevistä lausunnoista huolimatta.
Trump osoitti sanansa journalisteille saatuaan heidät ruokasaliin todeten: "Herrat lienevät tietoisia, mitä tämä tarkoittaa? Voisiko se olla tyyntä myrskyn edellä"?
"Minkä myrskyn, herra presidentti" heitti eräs reportteri. "ISIS? PohjoisKorea? Iran?" jättäen kysymykset leijumaan ilmaan.
"Tulette pian tietämään sen" presidentti vastasi.
Trump antoi samalla tunnustusta korkeille upseereille todeten: "Meillä on maailman suuria sotilashenkilöitä tässä huoneessa, kuten voin teille todeta".
Aiemmin torstaina Trump oli kiitellyt kokoontunutta upseeri-joukkoa, heidän mukanaan puolustusministeri ja armeijan yleisesikunta-päällikkö - todeten, että he keskustelevat kiireisistä sotilas-kysymyksistä, jotka maata kohtaavat, niiden mukana PohjoisKorea ja Iran. Hän sanoi, että "suurta edistystä on saatu aikaan IS:n ryhmittymän suhteen, kuten media tulee pian havaitsemaan".

Trump käsitteli lyhyesti PohjoisKoreaa todeten: "Me emme voi antaa tämän diktatuurin uhkailla maatamme tai liittolaisiamme kuvaamattoman suurilla ihmisuhreilla. Me tulemme tekemään, mitä meidän tulee tehdä sen estämiseksi, ja se tulee tapahtumaan, jos välttämätöntä, uskokaa minua". Hän sanoi odottavansa noita huoneessa olevia laatimaan hänelle useita sotilaallisia optioita, ja jos niin tarvitaan, paljon nopeammalla aikataululla".
https://www.timesofisrael.com/trump-during-photo-shoot-talks-of-calm-before-the-storm/

04. UUTISIA LYHYESTI
• Elkanan juutalaisyhteisöstä kotoisin ollut juutalaismies 69-vuotias Reuven Schmerling meni työasioissa Israelin arabikaupunkiin Kfar Qassem. Hänen kuoliaaksi puukotettu ruumiinsa löydettiin keskiviikkona varastosta. Shin Bet asetti kiellon asian julkistamiseen tapahtumien yksityis-kohdista, mutta hänen perheensä jäsenet uskovat, että se oli ilman epäilyä terroriteko. Hänet haudattiin kotikaupunkiinsa Elkanaan Samariassa perjantaina ilta-päivällä. Hän olisi täyttänyt 70 vuotta succotin aikana, kuten joka vuosi. Nyt syntymäpäivän juhla muuttui surupäiväksi.
Schmerlingin ruumis löydettiin keskiviikkona iltapäivällä, hänen ruumiissaan todettiin väkivallan merkkejä. Hän omisti puu/kivihiilibisneksen Kvar Qassimissa, ja hänen ruumiinsa löysi hänen poikansa yhdestä varastosta ilmoittaen asiasta poliisille ja hätäapupalvelulle. Hänellä oli 4 lasta. https://www.timesofisrael.com/family-of-jewish-man-murdered-in-kafr-qassem-convinced-it-was-terrorism/
• IDF perui osan aiemmasta täydellisestä liikennekiellosta Juudean ja Samarian sekä Gazan alueiden ja Israelin välillä succot-loman aikana ja ilmoitti torstaina antavansa osalle työntekijöistä Juudean ja Samarian alueilla luvan päästä työpaikoilleen 11 päivää kestävän kiellon aikana. Muutamat ministeriöt olivat pyytäneet tätä. Kielto alkoi 12.lokakuuta klo 1200, ja loppuu 14.lokaskuuts keskiyöllä. https://www.timesofisrael.com/some-palestinian-workers-to-be-permitted-israel-entry-amid-holiday-closure/
• Hamasin jäsen Saleh al-Aroun oli niiden Hamas-johtajien joukossa, jotka karkotettiin Qatarista aiemmin tänä vuonna. Hamas päätti antaa tunnustusta hänen rohkealle toiminnalleen ja nimitti hänet Hamasin poliittisen toimiston apulaisjohtajaksi Ismail Haniyehin alaisuudessa. Hänen aiempi tehtävänsä oli toimia terrorijärjestön Israelin Länsi-rannan operaatioitten johtajana. Hamasin poliittisen toimiston johtaja Khaled Mashaal erosi toimestaan toukokuussa tänä vuonna.
Arourin uskotaan suunnitelleen kolmen juutalaisen yeshiva-opiskelijan sieppaamisen ja murhan 2014, mikä johti 2014 kesäsotaan Protective Edge. Arouri muutti Qatarista Libanoniin ja hänet havaittiin Beirutissa elokuussa. Puolustusministeri Avigdor Liberman sanoo, että Arouri jatkaa terrori-iskujen suunnittelua, ja pyrkii syventämään suhteita Hamasin ja Hizbullahin välillä. Arouri kärsi useita tuomioita Israelin vankiloissa, ja hän oli yksi Gilad Shalitin vapauttamisoperaationn yhteydessä 2011 vapautetusta 1027 terroristista. Arouirin nimitys Hamasin johtajistoon ei lupaa hyvää Israelille, etenkin jos Hamasin ja PA:n välinen sopimus toteutuu ja Gaza ja Länsiranta joutuvat yhteisen Fatahin johtaman hallituksen alaisiksi. https://www.timesofisrael.com/hamas-appoints-alleged-west-bank-terror-chief-as-deputy-leader/
• Israelilaiset nuoret muodostavat yöllisiä partioita Amerikasta maahan levinneen oudon klovni-villityksen vastapainoksi. Klovneiksi pukeutuneet ja naamioituneet nuoret ovat aiheuttaneet paniikkia ja pelkoa väijyessään pimeillä kujilla ja pelotellen etenkin lapsia ja nuoria. Partioita on koottu rantakaupungeissa, joihin villitys on pahimmin pesiytynyt. https://www.timesofisrael.com/israeli-teens-form-night-patrols-as-clown-panic-sweeps-country/
• Sodan kurimuksessa elävän Syyrian joukkue sai viimeislillä minuuteilla ennen peliajan loppumista toiveen kiistan-alaisen rangaistuspotkun ansiosta, joka vieri maaliin. Maali nosti Syyrian toiveet päästä tasoihin Australian kanssa Maailman Cupin kisailussa. Ottelu pelattiin Sydneyssä torstaina. Peli päättyi tasan 1 – 1 Omar al Somanin junaillessa 85. minuutilla tuomitun rangaistuspotkun maaliin. https://www.timesofisrael.com/soccer-disputed-penalty-lifts-syria-world-cup-hopes/
• Saudi Arabian iäkäs ja sairaalloinen kuningas Salman vieraili Moskovassa torstaina keskustellen presidentti Vladimir Putinin kanssa. Historialliseksi luonnehditussa tapaamisessa Salman kritisoi arkkivihollistaan Irania, jonka kanssa Venäjällä on liittosuhde. Salman antoi tukensa kahden valtion ratkaisulle Israelin ja PA/PLO/HAMAS välisessä ongelmassa. Hän solmi vierailun yhteydessä miljardin USD puolustus- ja energiasopimuksen Venäjän kanssa. Saudit ovat järjestelmällisesti vaatineet Assadin eroa, koska Syyrian presidentti Hafez al-Assad oli Libanonin entisen pääministerin, saudimonarkian ystävän. Rafik Haririn murhaiskun takana 14.02.2006. Saudi Arabia ja Venäjä ovat usein olleet nenät vastakkain Afganistanissa, Syyriassa, Irakissa ja Jemenissä ja vastakohtaisuuksia on edelleenkin, mutta kylmät realiteetit ovat pakottaneet maita etsimään yhteisiä intressejä USA:n jättämän aukon täyttämiseksi. Saudeilla on rahaa ja Venäjällä on pitkälle kehitettyjä ydinaseita, ja Venäjän aseteollisuuden tuotteita, joita saudit tarvitsevat Iranin vastapainoksi. Yhdistävä tekijä on myös öljy, jonka hinnasta molempien maiden talous on riippuvainen. Saudit voivat vaikuttaa hinnan nousemiseen OPEC:n jäsenenä, mistä molemmat hyötyvät. Turkin presidentti Recep Tyyip Erdogan puolestaan lähestyy Irania tehden virallisen vierailun sinne äskettäin. https://www.timesofisrael.com/in-moscow-saudi-king-slams-iran-signs-billion-dollar-defense-energy-deals/
LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem14 -24, Tiberias18 -29; Suolameri 23 .33; Eilat 21 .32
+C-astetta. Huomenna 16 -26; aurinkoinen sää jatkuu.

Arabit ja beduiinit – jotka pitävät itseään aitoina arabeina –
jatkavat Israelissa vuosituhantista perintöään ratsioiden
suorittamiseksi naapuriyhteisöihin, mikä oli yksi keskeisitä
tulonlähteistä erämaassa asuessaan. Äskettäin beduiini teki
ratsian juutalaisen omistamalle viinitilalle varasten 250 kg
viinirypäleitä ja pahoinpidellen omistajaa. Arabien harjoittama
varastaminen juutalaisista maatiloista on vaikea ongelma, ja
he harrastavat sitä muutenkin, kuten autojen varastamista.
Maailmalle tulvan tavoin rynníneet muslimit vaativat sharialain
toteuttamista kaikissa maissa, joihin he menivät. Olisi viisasta
toteuttaa sharialakia muslimeihin, mutta ei muihin.
Annettakoon se heille, Jospa se hillitsisi heidän varastamis-
intoaan j a auttaisi heitä luopumaan Aatamin aikaisista
tavoistaan.
http://www.jewsnews.co.il/2017/10/06/more-demands-
muslim-migrants-angrily-declare-we-want-sharia-laws-in-non-
muslim-countries.html
,Wednesday, October 04, 2017

KESKIVIIKKO 04.10.2017

KESKIVIIKKO 04.10.2017
01. JUUTALAISTEN pyhät juhla-ajat jatkuvat Mooseksen kirjoissa annettujen ohjeitten ja lakien mukaan. Juutalaiset ovat viettäneet niitä vuosisadasta toiseen myös karkotuksessa (galut) eläessään, mutta ne ovat saaneet aivan toisenlaisen merkityksen Israelin maassa, jossa koko kansa pyrkii noudattamaan niitä.
Tänä iltana kukon hätistellessä kanojaan yöpuulle alkaa Lehtimajanjuhla (Succot); sen ensimmäinen ja seitsemäs päivä ovat korkeasti pyhiä, eikä silloin sallita minkään työn tekemistä. Näitä päiviä vietetään Herran kunniaksi, joka suojasi juutalaisia matkalla Pyhään Maahan päivällä pilvillä ja yöllä tulen loisteella.
"Ja Herra puhui Moosekselle sanoen: Puhu israelilaisille ja sano: Tämän seitsemännen kuun (Tishdey) viidentenätoista päivänä on Lehtimajanjuhla Herran kunniaksi; se kestää seitsemän päivää. Ensimmäisenä päivänä pidettäköön pyhä kokous, älköön yhtäkään askaretta toimitettako sinä päivänä". (3Ms23:34 -35) Muistona siitä, että juutalainen kansa asui 40 vuotta tilapäisissä majoissa erämaassa, sen tulee rakentaa lehtomaja, jossa heidän tulisi asua seitsemän päivän ajan. Lehtimajoja rakennetaan lähes jokaisen asunnon ja talon lähelle. Jotkut nukkuvat niissä, mutta useimmin niissä syödään välipalaa ja juodaan kahvia.

Omaksumansa tavan mukaisesti IDF sulkee kaikki rajanylityspaikat succotin ajaksi, eikä arabityöntekijöitä päästetä Israelin puolelle. Sulku alkaa tiistai-iltana 12.00 am ja kestää sunnuntai-iltaan saakka. Sulku toteutetaan turvallisuussyistä, mutta humanitäärinen, lääkintä- ja kriittinen liikenne sallitaan Juudeassa ja Samariassa sekä Gazan kaistalla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/236294,

Barcelonan juutalaisjohtajat vakuuttavat toimittavansa normaalit lehtimajanjuhlapalvelukset huolimatta Espanjan poliisin ja Katalonian (Catala) itsenäisyyttä vaativien mielenosoittajien välisestä verisestä väkivaltaisuudesta. Juutalaisyhteisön johtaja autonomisessa, omaa kieltään puhuvan Katalonian pääkaupungissa, Victor Sorenssen sanoi, etteivät tapahtumat suoraan kosketa juutalaisia, koska ne ovat pääasiassa poliittista keskustelua. Espanjan 45 000 juutalaisesta asukkaasta 15 000 asuu Barcelonassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/236190

02. PA:n järjestämä suuri delegaatio matkusti Gazaan valmistelemaan Gazan kaistan hallinnon siirtämistä Hamasilta PA:lle. Delegaatio, jota johtaa PA:n pääministeri Rami Hamdallah, tapaa Gazassa Hamasin johtajia, poliittista johtajaa Ismail Haniyjeiä ja "pääministeriä Yahya Simwaria. Egypti lähetti paikalle oman delegaationsa valvomaan, että kaikki sujuu suunnitelmien mukaan

Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sissi sanoi, että PA:n ja Gazan arabien välinen sovinto voi olla tilaisuus laajemmalle alueelliselle rauhalle Lähi-Idässä. Hän totesi koko maailman odottavan palestiinalaisen kansan ponnistelujen tuloksia sovinnon saavuttamiseksi, ja antaa tunnustusta sen päättäväisyydelle voittaa kaikki esteet. Hänen aiemmin äänitetty puheensa esitettiin molemmille osapuolille tiistaina. "On mahdollisuus toteuttaa rauha alueelle, jos kaikki osapuolet toimivat yhdessä". Egyptin delegaatiota johtaa tiedustelujohtaja Khaled Fawzi, joka soitti Sisin puheen PA:n ja Hamasin delegaatioille.

Kairossa sovittu sovintodokumentti jätti useita avainkysymyksiä auki, ja ne nousevat nyt esiin. Israelin kannalta tärkein on Hamasin aseistariisuminen, mutta Hamas sanoo pitävänsä aseensa.
https://www.timesofisrael.com/egypt-hails-opportunity-for-palestinian-unity/

03. ISRAELIN pääministeri Benyamin Netanyahu sanoi osallistuessaan Likudin osaston tilaisuuteen Maale Adumimissa tiistaina, että minkä tahansa arabihallituksen tulee ensimmäisenä toimenaan hajottaa Hamasin terrorijärjestön sotilaallinen siipi sekä lopettaa kaikki yhteytensä Iranin kanssa.
"Me edellytämme kenen tahansa. Joka puhuu rauhanprosessista, tunnustavan Israelin ja tietenkin tunnustavan juutalaisen valtion. Emme tule hyväksymään valheellista sovintoa, jossa palestiinalaisryhmät sopivat keskenään meidän
kustannuksellamme".
Hän selitti tarkemmin, että Israelin vaatimukset ovat selkeät. Tunnustaa Israel juutalaisena valtiona, hajottaa Hamasin sotilas-yksiköt ja katkaista suhteet Iranin kanssa, joka vaatii tuhoamme.

Juutalainen Kotimme puolueen puheenjohtaja, opetusministeri Naftali Bennett esitti vaatimuksen, että Israelin tulee lopettaa arabityöntekijöiltä keräämiensä verovarojen maksaminen Abbasin johtamalle Hamasin hallitukselle. Hän sanoo, että kysymys on enemmän Abbasin voimien liittämisestä terrorijärjestöön. "Varojen siirtäminen Hamasin hallitukselle merkitsee niiden siirtämistä IS:lle, raketteja tullaan ampumaan vastalahjaksi". Hän haluaa, että saadakseen varat käyttöönsä Hamas suostuu palauttamaan kahden Gazassa kaatuneen IDF:n sotilaan ruumiit ja kolmen vangitun Israelin kansalaisen vapauttaminen, tunnustaa Israelin juutalaisena valtiona ja lopettaa Israelin vastaisen kiihotuksen.

PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas sanoi maanantaina, ettei hän salli Hamasin pitävän aseensa Gazassa samaan tapaan kuin Hizbullah Libanonissa, ja vaatii täyttä kontrollia Gazassa, mukaan lukien sen rajat, turvallisuus ja kaikki ministeriöt. Abbas puhui näin Egyptin uutisaseman CBC haastattelussa, mikä osoittaa ongelmien alkavan kasaantua sovinnonteon ylle.

USA:n presidentti Donald Trump on päättäväisesti ponnistellut rauhanneuvottelujen alkamiseksi tavaten sekä Netanyahun että Abbasin YK:n yleiskokouksen aikana New Yorkissa viime kuussa.
Hän lähetti Lähi-Idän sovittelijan Jason Greenblattin Israeliin tunnustelemaan keskustelujen mahdollisuutta. Greenblatt totesi lausunnossaan tervehtivänsä tyydytyksellä sovinnon eleita Hamasin ja Fatahin välillä, mutta esitti vaatimuksenaan, että yhtenäishallituksen tulee täysin toteuttaa väkivallattomuutta, tunnustaa Israelin valtio, hyväksyä ennen tehdyt päätökset ja velvoitteet osapuolten välillä, sekä rauhanomaiset neuvottelut. https://www.timesofisrael.com/netanyahu-palestinian-reconciliation-comes-at-the-expense-of-our-existence/

04. ToI:n julkaiseman artikkelin mukaan presidentti Trump etsii keinoja kiertää vaalilupauksensa Iranin kanssa solmitun JXPOA:n kansainväkisen sopimuksen pitämisen edelleen voimassa menettämättä kasvojaan ilman Trumpin tunnustusta Iranin noudattavan sopimusehtoja ja välttäen keskustelun sen uudelleen neuvottelemisesta. IAEA vakuuttaa Iranin noudattavan ehtoja, Trump sanoo, ettei Iran noudata sopimuksen henkeä hyökätessään sanallisesti sekä Yhdysvaltoja että Israelia vastaan. USA:n kongressin vaatima 90 päivän arviointiaika päättyy pian, jolloin Trumpin tulee raportoida kongressille tilanteesta.
Trump on pahoin juuttunut kahden kallion väliseen rakoon, josta hän hakee ulospääsyä. Hän ei haluaisi pettää lupauksiaan sopimuksen peruuttamiseksi tai uudelleen neuvoteltavaksi, mutta hänen on vaikea haastaa IAEA;n lausunnon uskottavuus.
Trump sanoo, ettei hän haluaisi vahvistaa Iranin sopimuksen noudattamista tehtyään sen jo kahdesti 3 kk:n välein. Jos hän ei vahvista sitä, Iranin sanoo hylkäävänsä koko sopimuksen ja peruvan sitoumuksensa siihen.

Trumpin hallituksen sisällä sopimuksen jatkamista puolletaan avoimesti. Kenraali Joseph Dunfotd, USA:n yleisesikunnan puheenjohtaja, uskoo sopimuksen toimivan ja Iranin hidastaneen ydinteollisuutensa edistymistä.
USA:n puolustusministeri Jim Mattis vastasi senaatin kysymykseen asiasta, että USA:n pysyminen sopimuksessa on USA:n intressien mukainen.
Presidentti Trumpin tulee päättää asia ennen 15.10, jolloin Kongressin vaatima aika päättyy. Jos Trump päättää, että hänen nähdäkseen Iran rikkoo sopimusehtoja, hänen ei tarvitse vastata kongressin vaatimukseen, mutta hallituksen ministerit joutuvat tyynnyttelemään sen johdosta todennäköisesti noussutta kansain-välistä kohua ja rauhoittelemaan liittolaisiaan. Israelin kanta ei siinä enää ole avain, ja se heitettäneen bussin alle.
Mattis arvioi, että Trump aikonee antaa kielteisen lausunnon kongressille silti peruuttamatta sopimusta. https://www.timesofisrael.com/to-save-face-and-iran-deal-us-seeking-ways-around-recertification-minefield/,

05. UUTISIA LYHYESTI
• Israelin puolustusministeri Avigdor Liberman sanoo, että Syyrian presidentti Bashar Assad on voittanut vuonna 2011 alkaneen sisällissodan, joka kehittyi kansainväliseksi konfliktiksi. Libermanin mukaan pitkä jono valtioita ovat nyt onnittelemassa Assadia pyrkien saavuttamaan hänen suosionsa.
Liberman puhui asiasta tiistaina Walla websivun mediauutisissa todeten, että entiset Assadin viholliset pyrkivät hänen puheilleen. Assadin liehittelijöiden joukossa ovat länsimaat sekä maltilliset sunni-arabimaat. Assadin kortti kääntyi dramaattisesti suosiolliseksi Venäjän tullessa näyttämölle, josta USA oli poistunut jättäen voimatyhjiön.
Israelin ja Syyrian välillä on muodollinen sotatila, mutta ne sopivat YK:n avustuksella 1973 sodan jälkeen tulitauosta, jota Syyria on tunnollisesti noudattanut estäen terroristien hyökkäykset rajan yli Israelin puolelle.

Israel on pysytellyt sivussa Syyrian konfliktista kuitenkin avustaen joitain pieniä kapinallisjoukkoja. Israelin suurin huoli on ollut kehittyneiden aseiden ja ohjusten kuljetus Syyrian kautta Libanoniin Hizbullahille, jonka sotilaita taistelee Assadin joukkojen rínnalla Iranin tukemana. IAF on iskenyt ohjuksillaan useisiin asesaattueisiin Damaskoksen lentokentältä Libanoniin. Israelin lähialueen suurin uhka on Hizbullah, jonka pääsinteeri Hassan Nasrallah katsoo uskonnolliseksi velvollisuudekseen Israelin tuhoamisen, jonka se toteuttaisi vaarantaen Libanonin kansan. Nasrallah antoi äskettäin lausunnon, jossa hän sanoi, ettei Israelissa löydy turvallista paikkaa ja kehotti niitä, jotka haluavat pysyä hengissä, muuttamaan pois. https://www.timesofisrael.com/defense-minister-says-syrias-assad-victorious-in-civil-war/
• Puhuessaan Maale Adumimissa Netanyahu vakuutti
rakentavansa tuhansia asuntoja Juudeaan ja Samariaan.
Hän sanoi kannattavansa Maale Adumimin ajamaa
"Suurempi Jerusalem" suunnitelmaa suurten
uutalaisyhteisöjen siirtämistä pääkaupungin kuntarajojen
sisäpuolelle. Hän vakuutti, että Maale Adumim pysyy aina
Israelissa istuessaan kaupunginpormestarin Benny
Kashrielin rinnalla.
Hän selitti, että hänen varovainen uusien asuntojen
hyväksymispolitiikkansa johtui siitä, ettei hän halunnut
hämmentää Trumpin hallitusta, mutta nyt hän ei näe enää
tarvetta siihen, ja katsoo tulleensa käännekohtaan. Hän
katsoo, ettei rakentaminen Juudeassa ja Samariassa ole
vastoin Trumpin mielipidettä.
Israelissa on pitkään odotettu Maale Adumimin liittämistä
Jerusalemiin, mukaan lukien kaupunkien välinen E1 alue,
jonne EU pystyttää laittomia setlementtejä beduiineille.
Ajatuksen Suurempi Jerusalem esitti mk. Yoav Kisch (Likud),
ja sitä kannattaa tiedusteluministeri Israel Katz, Sen mukaan
pääkaupunkiin liitettäisiin Maale Adumin, Givat Zeev, Beitar
Illit ja Efrat sekä Etzion Block. Niiden asukkaat voisivat
äänestää vaaleissa, mutta he eivät olisi Israelin täyden
kansalaisuuden alaisia. Niiden liittäminen pääkaupunkiin
nostaisi sen juutalaisenemmistöä merkittävästi. Niissä asuu
130 000 israelilaista. Pääkaupungin ympärillä asuvat arabit
poistettaisiin sen asukasluettelosta ja heille rakennettaisiin
oma kunta.
https://www.timesofisrael.com/in-maale-adumim-
netanyahu-promises-thousands-of-new-west-bank-homes/

• Genessaretinjärvi, josta käytetään myös nimi' Galileanjärvi, Kinneretin - tai Tiberiaanjärvi, jatkaa vedenpintansa alentamista siten, että sen pelätään saavuttavan ennätysalhaisen tason muutamassa kuukaudessa.
Viranomaiset ovat suunnitelleet merivedestä puhdistetun veden pumppaamista Kinneretiin kuivumisen estämiseksi. Sen vedenpinnan korkeus on nyt 214.13 metriä meren-pinnan alapuolella, 1.10 metriä alemman punaisen merkin alapuolella. Vedenpinta laskee n. 1 sm:n vuorokaudessa. https://www.timesofisrael.com/thirsty-sea-of-galilee-sinking-toward-lowest-level-ever-recorded/
• Israelissa on levinnyt omituinen klovnivillitys, jonka taustalla on teattereissa esitetty Steven Kingin elokuva "IT", "SE", jossa esitetään viemäreissä asuvaa klovnia, joka tulee esiin viemäreistä siepatakseen lapsia. Kauhufilmi on saanut aikaan ilmiön, jossa asukkaat väittävät nähneensä pimeässä väijyviä klovneja tai siksi pukeutuneita. Israelin sairaaloihin palkatut klovnit valittavat, että tämä ilmiö aiheuttaa pahaa verta heitä kohtaan ja vahingoittaa heidän imagoaan. Poliisi sanoo valituksien johdosta, ettei pukeutuminen klovnin vaatteisiin, maalattuihin kasvoihin tai puneiseen nenään ole rikollista, mutta jos niitä käytetään ihmisten ja etenkin lasten ja nuorten pelottelemiseen pimeällä, poliisi voi puuttua asiaan yleisen rauhan ja järjestyksen rikkomisesta. https://www.timesofisrael.com/for-israels-real-clowns-sick-counterfeit-pranksters-no-laughing-matter/
• Las Vegasin massamurha on osoittautunut oudoksi tapaukseksi, joka ei sovi kuvaan. Stephen Paddck, 64-vuotias eläkeläinen, jolla ei ollut rikosrekisteriä, oli upporikas omistaen 2 lentokonetta useita kartanoita eri puolella Yhdysvaltoja, ja joka hänen ystäviensä mukaan oli seurallinen ja normaali kansalainen, joka pelasi uhkapeliä suurin panoksin. Useita aseita hän oli koonnut asuntoonsa, joista hän 2 automaattiasetta kuljetti hotellisviittiinsä. Hän lähetti vähän ennen tapausta 100 000 USD filippiiniläiselle tyttö-ystävälleen, joka pian matkustaa Yhdysvaltoihin. Nainen oli naimisissa kahden muun miehen kanssa. Poliisi on täysin ymmällä, mikä oli hänen motiivinsa tappaa yli 58 ihmistä hotellin ikkunoista ja haavoittaa yli viittäsataa. Järki sanoo, ettei mielenhäiriöön joutunut suunnittele murhia viikkoja etukäteen, kuten hän teki. Oliko tämä false flag järjestetty tapaus? NWD arvioi, että voi olla.
IS ilmoitti, että Paddog oli heidän taistelijansa ilmoittaen pitkän arabiankielisen nimen.
https://www.timesofisrael.com/las-vegas-shooter-stephen-paddock-64-had-no-criminal-background/, https://theconservativetreehouse.com/2017/10/03/curiouser-and-curiouser-vegas-shooters-girlfriend-used-multiple-ids-multiple-ss-numbers-and-married-two-men-simultaneously/#more-139402, http://fromthetrenchesworldreport.com/hotel-guest-next-door-las-vegas-shooter-saw-multiple-gunmen/209094,

SÄÄTILAT YÄNÄÄN Jerusalem 15 -26; Tiberias 21 -33; Suolameri24 -33: Eilat 21 -33 +C-astetta, ei suuria muutoksia lähiaikoina, mutta taivas on puolittain tai kokonaan pilvinen.

Sunday, October 01, 2017

SUNNUNTAI 01.10.2017

SUNNUNTAI 01.10.2017
01. JOM KIPPUR, juutalaisen kansan suuri sovituspäivä, sujui ilman terrori-iskuja, joita aina pelätään juhlapäivien aikana, mutta lääkintäjoukot joutuivat silti työskentelemään koko päivän ajan. 2229 ihmistä hoidettiin syistä, jotka tavalla tai toisella liittyivät paastopäivän viettoon. 1355 ihmistä jouduttiin kuljettamaan ambulanssilla sairaalaan jatkohoitoa varten
134 raskaana olevaa naista joutuivat synnytyspolttoihin ja paramedics (avustavat lääkintämiehet) avustivat seitsemää heistä synnytyksessä kodeissa tai ambulansseissa ennen sairaalaan kuljettamista.
Perjantai-iltana 75-vuotias mies hukkui uidessaan meressä, eikä häntä saatu virkoamaan. Runsaasti pienempiä loukkaantumisia tuli lasten ajaessa pyörillä, rullaluistimilla. ja muilla liikuntavälineillä, joita etenkin lapset käyttivät leikkiessä autoista vapailla kaduilla.
Lääkintämiehet hoitivat 34 ihmistä Kamanneh-kylässä syntyneen käsikähmän seurauksena, jossa 33-vuotiasta miestä puukotettiin yläruumiiseen.
Ashdodissa ja Acressa lääkintäjoukkoja ja ambulansseja kivitettiin lasten ja nuorten toimesta, ne eivät olleet kansallisesti väritettyjä, Negevissä yksi poika putosi hevosen selästä ja vietiin sairaalaan, Sapatin aikana Ashkelonin kansallispuiston alueella 27-vuotias turisti löydettiin meressä kuolleena.

Loukkaantumisten ohella poliisi raportoi useista rikollisista tapauksista Jom Kippurin aikana. Pisgat Zeevin lähiössä Jerusalemin pohjoispuolella nuorukainen joutui nuorisojoukon pahoinpitelemäksi ja hänen sähkö-käyttöinen pyöränsä varastettiin. Autoa kivítettiin Pat-risteyksessä Jerusalemin eteläpuolella. Mea Shearemissa syttyi tulipalo yhdessä asunnossa, mutta se sammutettiin nopeasti. Kahden perheen välinen riitely johti nyrkkitappeluun Shuafat-lähiössä pääkaupungin luoteisosassa. https://www.timesofisrael.com/paramedics-treat-over-1500-people-over-yom-kippur/, Jerusalem Post, Judy Siegrel 01.10.2017.

02. HAMAS on kurkkua myöten täynnä ongelmia, jotka sitä kohtasivat kaapattuaan vallan Gazan kaistalla PA:lta lähes verettömässä vallansiirrossa 2007. Sovittuaan Kairossa vallan luovuttamisesta uudelleen PA:lle tarkkailijat kyselevät mielessään miten tämä voisi poiketa lukuisista aiemmista yrityksistä sovinnon luomiseksi Hamasin ja Fatahin välille. Sovittelevia ja positiivisia lausuntoja ovat kummankin osapuolen johtajat lausuneet vuosien kuluessa, mutta käytännössä niiden toteuttaminen on osoittautunut kuvitelmaksi.

Maanantaina valtava 460 hengen delegaatio, johon kuuluu PA:n virkailijoita, turvallisuushenkilöstöä, vesi-ja sähköalan asiantuntijoita ja tietenkin poliittisia agitaattoreita, matkustaa Ramallahista Gazaan tarkoituksenaan palauttaa PA:n hallituksen valta Gazan kaistalle. Delegaatiota johtaa PA:n pääministeri Rami Hamdallah.

Edellinen yritys nähtiin v. 2014, jolloin Hamas ja Fatah juhlallisesti julkistivat sopimusdokumenttinsa, jolla perustettaisiin yhteishallitus. Se oli nahkamuna.
PA/PLO:n ilman mandaattia hallitseva Mahmoud Abbas taisi saada kylmät varpaat, ja aloitti häikäilemättömän Gazan talouden kuristuskampanjan. Abbas kieltäytyi maksamasta Hamasin virkailijoitten palkkoja Gazassa, ja sitten Hamasin agentit sieppasivat kolme israelilaista yeshiva-opiskelijaa ja kylmästi murhasivat heidät. Kesällä 2014 Israel kävi lyhyen Protective Edge nimellä tunnetun sodan Hamasia vastaan. Abbas jatkoi Gazan kaistan kuristamista kieltäytyen toimittamasta sinne sähköä, mikä johti kriisiin terveyshuollon, vesi-ja viemärilaitteiden toiminnan keskeytymiseen ja yleiseen kaikkien välttämättömyystarvikkeiden puutteeseen. Israel toimitti kaiken aikaa satoja rekkalastillisia tarvikkeita ja ruokatarpeita Gazaan, mutta Egypti piti Rafahin terminaalin tiukasti kiinni terroristien pelossa.

Kairossa solmitun sopimuspaperin kaikkia yksityiskohtia ei ole julkistettu, mutta Hamas on jo todennut, ettei Hamasin sotilassiipeä ad-Din al Qassam prikaatia ole siirretty PA:n valvontaan. Kuka tulee valvomaan sen asevarastoja, joihin kuuluu sekä ulkomailta salakuljetettuj a että Gazassa valmistettuja raketteja ja ohjuksia sekä Hamasin kaivattamia tunneleita sekä Egyptiin että Israelin puolelle?

Artikkelissa todetaan, että jotain on kuitenkin muuttunut edellisistä. Hamasin johto on uusiutunut, Khaled Mashaal asuu ulkomailla. Hänen tilalleen valittiin Ismail Haniyeh Shati-ryhmästä, ja Yahya Sinwar Khan Younis pakolaisleiristä. Haniyen johtaa poliittista kenttää, Sinwar toimii pääministerin asemessa.
Mitä PA:n delegaatio saa aikaan Gazassa ja mihin Hamas lopulta tähtää, nähtäneen aikanaan. Hamas voi muuttaa toimintansa Hizbullahin tapaiseksi terrorijärjestöksi toimien Iranin tuella PA:n sisällä.
Sinwar sanoi, että hän ehdottomasti kannattaa sovintoa ja uhkaa "vääntää niskat nurin keltä tahansa, joka vastustaa sitä". Hän selittää, että Hamasin terrorijohtaja Mohammed Deif kannattaa sovintoa, kuten sotilassiiven komentaja. Hamas lupasi hajottaa Hamasin hallituksen, toimeenpanevan komitean, jo ennen Abbasin puhetta YK:n täysistunnossa, mitä Sinwar pitää suurena myönnytyksenä PA:lle. Hamas on kuitenkin kansainvälinen organisaatio, jonka kokeilu Gazassa ei välttämättä heikennä sen asemaa, päinvastoin se voi seurata Hizbullahin esimerkkiä osallistumalla Fatahin rinnalla poliittiseen elämään säilyttäen sotilaallisen asemansa, mikä parantaisi sen asemaa kansainvälisesti. Mohammed Dahlanin asema on auki.
https://www.timesofisrael.com/sick-of-running-gaza-hamas-may-be-aiming-to-switch-to-a-hezbollah-style-role/,

03. KURDIEN äänestettyä 97 %:n enemmistöllä alueensa itsenäistymisen puolesta Irakin kurdialueen ympärillä sijaitsevat valtiot ja järjestöt ovat alkaneet
käytännössä toteuttaa uhkauksiaan ja varoituksiaan, joita ne antoivat ennen äänestystä. Tarkkailijat ennakoivat, etteivät kaikki kuitenkaan toimi aivan aiempien esitystensä mukaisesti, sillä todellisuus harvoin vastaa kuvitelmia. Israel on ehkä selvimmin esittänyt myönteisen kantansa, mutta USA:n hallitus ei ole täysin julkistanut lantaansa. Trumpin hallituksen mukaan kurdien itsenäisyystoiveet tulevat hajottamaan aluetta entistä enemmän.
Irakin hallitus siirsi joukkojaan Kurialueen rajoille. Turkki uhkaa etnisellä puhdistussodalla, jos Kuristan perustetaan. Ensi askeleena on öljytoimitusten keskeyttäminen Turkin alueen kautta Välimerelle ennen sotilastoimia.

Hizbullahin pääsihteeri Hazzan Nasrallah sanoi puheessaan, että kurdien maanantaina suorittama referendum uhkaa useita rajavaltioita: Irakin lisäksi vaarassa ovat Turkki, Syyria ja Iran, joilla on laaja kurdivähemmistö.
Nasrallah arvioi puheessaan, että kurdien referendum vaikuttaa myös muihin valtioihin, mukaan lukien Saudi Arabia, jolla on laaja shia-muslimi-vähemmistö. Hän kritisoi kärkevästi Saudi Arabiaa, joka on Iranin veri-vihollinen ja jota sunnimuslimit pitävät vääräuskoisena.
Iran aloitti Kurdialueen painostuksen jäädyttämällä öljykaupan sen kanssa. Iran kielsi kuljetusyhtiöitä ja rekankuljettajia lopettamaan öljytuotteiden kuljettamisen Iranin ja Kurdistanin välillä.
'
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi lausunnossaan valittavansa, että Irakin kurdien juhlivan äänestystulosta myös Israelin lippuja heiluttaen. "Tämä osoittaa sen, että tämä hallitus (Irakin pohjoisosassa) jatkaa historiallisia suhteitaan (Israelin tiedustelujärjestön) Mossadin kanssa, että ne toimivat käsi kädessä" hän väitti. Turkin pelkona on, että sen omat kurdit aktivoituvat entistä yksimielisemmin kurdien itsenäisyyden ajamiseksi.
https://www.timesofisrael.com/hezbollah-leader-kurdish-vote-will-sow-division-in-region/

04. UUTISIA LYHYESTI
• ISRAELIN poliisi pidätti aiemmin pidättämiensä kolmen lisäksi kolme muuta, joiden he uskovat syyllistyneen Tel Avivin Ichilov-sairaalassa tapahtuneeseen väkivaltaisuuteen, jossa tuohtuneitten potilaitten sukulaiset ja ystävät pahoinpitelivät kolmea turvallisuusvartijaa hakaten heitä ja katkoen ruumiinjäseniä. Poliisi löysi 3 viimeistä epäiltyä piileskelemässä asunnossa Bat Yamissa TA:n eteläpuolella.
Tilanne alkoi kolmen aikaan am torstaina 19-vuotiaan naispotilaan valitettua sairaalan henkilökunnalle, ettei hän ollut saanut kunnollista hoitoa. Nainen, joka oli isänsä seurassa, yritti siepata sairaanhoitajan kännykän, jolloin turvallisuusvartijat menivät väliin. Nainen luultavasti soitti sukulaisilleen, jotka puolen tunnin kuluttua saapuivat sairaalan ensiapusisäänkäynnin eteen vaatien päästä sisälle. Vartijoiden estettyä sen he pahoinpitelivät vartijoita paeten sitten paikalta. Turvallisuusvartijat saivat lieviä ja keskivaikeita vammoja. Poliisi pidätti naispotilaan ja hänen isänsä kuulusteluja varten. Sairaalan henkilökunta oli vähän ennen tilannetta pitänyt mielenosoituksen sairaalan ulkopuolella henkilökuntaa vastaan lisääntyneen väkivallan johdosta. Nainen oli uhkaillut henkilökuntaa aiemminkin.
https://www.timesofisrael.com/police-arrest-3-more-suspects-in-assault-on-tel-aviv-hospital-guards/
• Ruotsissa Gothenburgissa arviolta 600 avoimesti antisemitismiä kannattavan Nordic Resistance Movement (Pohjolan vastarintaliike NMR)) jäsentä ja kannattajaa marssivat täysin mustiin pukeutuneina yrittäen ulottaa marssinsa synagogan lähelle, minkä mellakkapoliisit estivät. Syntyneessä nujakassa yksi mellakkapoliisi haavoittui useiden muiden saadessa eriasteisia vammoja. Poliisi oli valmistautunut marssiin ja estivät 20:n Tanskasta ja Saksasta saapuneen henkilön pääsyn maahan osallistuakseen marssiin. Marssin aikataulua lyhennettiin, ettei se häiritsisi lähellä tapahtuvaa jalkapallomatsia. Polisi oli aiemmin ripustanut kaduille mainosjulisteita, joissa ihmisiä kehotettiin jäljittelemästä Saksan natsien marsseja 1930 -1940.

Vastamielenosoittajat pyrkivät useaan otteeseen ryntäämään poliisiketjujen läpi päästäkseen käsiksi NMR:n marssijoihin. Useita henkilöitä pidätettiin. He heittelivät poliiseja kohti pulloja, kiviä ja keppejä haavoittaen heitä. NMR:n jäsenet olivat kaiken aikaa mellakka-poliisin suojeluksessa, ja marssin jälkeen heidät kuljetettiin kiireesti pois Gothenburg-aukiolta estääkseen mellakoiden muuttumisen verisiksi tappeluiksi. Poliisi pidätti myös NRM:n johtajan Simon Lindbergin, jota vaaditaan vapautettavaksi välittömästi. Poliisi pidätti kaikkiaan n. 50 henkilöä.

Ruotsin pääministeri Stefan Löfgren sanoi Tallinnan EU-kokouksen yhteydessä antamassaan lausunnossa, että paljon enemmän on tehtävä natsismin ja ääriainesten nousun estämiseksi.
https://www.timesofisrael.com/hundreds-of-anti-semites-march-in-sweden-on-yom-kippur-50-arrested/
• New Yorkissa marssittiin rodullisen tasa-arvoisuuden puolesta Jom Kippurina muutamien juutalaistenkin osallistuessa siihen sunnuntaina. https://www.timesofisrael.com/with-racial-justice-march-on-yom-kippur-some-jewish-groups-opt-for-sunday-in-ny/
• Liikuntavammaiset eivät olleet täysin tyytyväisiä hallituksen tarjoukseen heidän asemansa parantamiseksi, ja järjestivät uuden mielenosoituksen sunnuntaina Tel Avivissa. He sulkivat Hasira-risteyksen Herzliassa aiheuttaen liikenteelle suuria vaikeuksia. Mielenosoittajat sanoivat, ettei heitä oltu kutsuttu hallituksen neuvotteluihin, ja siksi tilanne ei ole muuttunut miksikään.
Netanyahun "historiallisen" tarjouksen mukaan 244 000 vammaista saavat 700 – 1800 NIS kuukaudessa lisää 4 osassa vuosina 2018 -2021 yhteensä 4.2 miljardia NIS. 60 %:n vammainen saa 2 100 NIS lisää v, 2021 saakka, täysin hoitoa tarvitsevat + 4 500 NIS kuukaudessa. https://www.timesofisrael.com/rejecting-deal-some-disabled-protesters-vow-to-keep-blocking-roads/
• Vuosisatojen ajan oloihinsa tyytyneet tai alistetut etniset ja muut vähemmistöryhmät ovat maailmalla yleistyneen vapausaatteen aktivoimina rohkaistuneet noustakseen vaatimaan heidän asemansa huomioimiseksi ja mahdollisesti itsemääräämisoikeuden saavuttamiseksi, eivätkä Espanjan Catalonian asukkaat ole siinä jääneet sivuun. Itsenäisyyspyrkimyksiä on ollut siellä jo kauan.

Cataloniassa oli tarkoitus pitää referendum, neuvoa antava äänestys sunnuntaina samaan tapaan kuin kurdialueilla Irakissa aiemmin.
Espanjan perustuslakioikeus on siirtänyt vaalit ja Espanjan keskus-hallitus sanoo, että vaalit ovat laittomat. Catalonian asukkaat ovat kuitenkin päättäneet äänestää kaikesta huolimatta, ja he ovat kokoontuneet ilmoitettuihin äänestyspaikkoihin, kouluihin, poliisiasemille ja muihin, vaikka hallitus sanoo, että useimmat niistä ovat sinetöidyt eikä virkailijoita ole paikalla. Äänestyspäätös tehtiin syyskuun alussa, ja jännitys on noussut siitä alkaen. Polisin ohjeiden mukaan väkivaltaa tulee välttää. Poliisilla on oikeus takavarikoida äänestyslippuja ja – laatikoita, mikä voi aiheuttaa väkivaltaa. Espanjan hallitus vastustaa Catalonian itsenäisyyttä siksikin, että sen osuus valtion kassaan on viidennes Espanjan 1.1 triljoonan E:n budjetista.

Oikeusistuimet ja poliisi ovat yrittäneet mitätöidä äänestyksen teknisen suorittamisen takavarikoiden äänestyslippuja ja pidättäen avainhenkilöitä, sekä purkaen internetyhteyksiä äänestyspaikoille internetin kautta tapahtuvan äänestyksen estämiseksi. Espanjan jouduttua syvenevien talousvaikeuksien kouriin, Catalonian asukkaat katsovat, että he pärjäävät paremmin ilman keskushallintoa. Catalonian aktivistit vakuuttavat, että jos kyllä äänet voittavat, he julistavat maan itsenäiseksi 48 tunnin kuluessa.
Catalonian virkailijat eivät ole asettaneet minimi-äänestysmäärää, mutta toivovat, että yli 2.3 miljoonaa äänestää, kuten 2014 näyte-vaaleissa. Äänestyskelpoisia on kaikkiaan 5.3 miljoonaa.
Espanjan ulkoministeri Alfonso Dastis sanoo yksioikoisesti, että Catalonian äänestys on laiton, eikä ansaitse kansainvälistä huomiota. https://www.timesofisrael.com/defying-police-catalans-gather-at-polling-stations-for-separation-vote/
SÄÄTILAT TÄNÄÄN Jerusalem 19 -27; Tiberias 22 -34; Suolameri27 -34; Eilat 24 -36 +C-astetta, huomenna 17 -30 Jerusalemissa.