Friday, September 29, 2017

PERJANTAI 29.09.2017

PERJANTAI 29.09.2017
01. TÄNÄÄN on Jom Kippurin aattopäivä. Juutalaisten suuri sovituspäivä alkaa tänään auringon laskiessa, ja jatkuu huomenna auringonlaskuun. Ennen tämän illan auringonlaskua syödään myös viimeinen täysi ateria, sillä sovituspäivänä juutalaisen tulee tuntea vuoden aikana tekemiensä syntien taakka myös nahoissaan.
Taistelu poliittisella ja diplomaattisella rintamalla jatkuu kuitenkin ilman taukoa, paastosivatpa juutalaiset tai eivät.

On hyvä muistuttaa mieliin, miten Egypti teki 1973 Jom Kippurina yllätys-hyökkäyksen Suezin kanavan yli. Juutalaiset olivat hyväuskoisesti kuvitelleet, että egyptiläiset sentään kunnioittaisivat juutalaisten suurinta pyhäpäivää ja olivat päästäneet vartiosotilaittensa enemmistön kotiin viettämään paastopäivää. Tämä harhaluulo oli aiheuttaa Israelille katastrofin Egyptin armeijan tunkeutuessa syvälle Siinaille lakaisten tieltään IDF:n armeijan yksiköt. Egypti oli lisäksi saanut runsaasti olalta ammuttavia pst-ohjuksia ja Sam it-ohjuksia, mikä yllätti israelilaiset aiheuttaen suuria menetyksiä sekä panssariyksiköille että ilmavoimille. Oli suuri Jumalan ihme, että Israel pystyi kääntämään sotaonnen pääministeri Golda Meirin suunnitellessa itsemurhaa tajuttuaan virhearvionsa. Se oli yksi niistä tilanteista, joissa IDF harkitsi ydinaseen käyttämistä viimeisenä keinona.

02. ISRAELISSA jatketaan tiistaiaamuna Har Adarin juutalaisyhteisön keittiöportin luona tapahtuneen terrori-iskun jälkipuintia. Yhteisössä parin vuoden ajan siivoustöissä toiminut PA:n arabi ampui kylmäverisesti kolme israelilaista ja haavoitti neljättä saaden itse surmansa syntyneessä tulitaistelussa. Terroristilla oli työlupa ja hän oli ilmeisesti menossa siivoamaan juutalaisperheen kotia pistooli piilotettuna vaatteisiinsa. Voi vain arvioida, oliko hänen tarkoituksensa murhata työnantajaperheensä, mihin hän oli saanut koulutuksen.

Pääministeri Benyamin Netanyahu sanoi odottavansa PA/PLO:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin tuomiota terrori-iskulle, mutta sitä on turha odottaa holokaust-kieltäjän taholta.
Hänen tiedottajansa Nabil Abu Runeineh julkisti hänen puolestaan lausunnon, jossa todetaan: "Presidentti tuomitsee pysyvän asenteensa mukaisesti kaikenlaisen väkivallan, mukaan lukien tämän tilanteen, riippumatta sen aiheuttajasta". Hän ei maininnut Har Adaria eikä terroristia nimeltä tai kansallisuudeltaan. Tätä laimeaa myönnytystä tuskin voidaan pitää kolmen israelilaisen murhan tuomitsemisena. Oliko tämä suunniteltu vastalause Trumpin nimittämän sovittelijan Jason Greenblattin yrityksille herättää henkiin koomaan joutuneet rauhankeskustelut, selvinnee aikanaan. PA ja Hamas pyrkivät taas kerran sopimaan kiistansa. PA:n delegaatio vierailee Gazassa lähipäivinä. Hamasin johto ilmoittaa, ettei PA vaatinut sotilassiipeä luopumaan aseistaan.
https://www.timesofisrael.com/abbas-condemns-har-adar-attack-spokesman-says/,

03. USA:n nimittämän Israelin suurlähettilään David Friedmanin ja USA:n ulkoministeriön välille näyttää kehittyneen uutiskatkos tai tahallinen Friedmanin esittämien lausuntojen mitätöiminen ulkoministeriön virkailijoitten toimesta.
USA:n ulkoministeriön tiedottaja Heather Nauert selitti journalisteille torstaina iltapäivällä, etteivät Friedmanin Walla News websivulla julkistaman haastattelun mielipiteet edusta muutosta USA:n ulkopolitiikassa. Friedman totesi haastattelussa, että hän arvionsa mukaan Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöt ovat osa Israelin valtiota. "Haluan tehdä selväksi, ettei Friedmanin lausunto tarkoita muutosta USA:n politiikassa. Tämä on kristallin selvä" hän vakuutti.
USA:n ulkoministeriö on johdonmukaisesti omaksunut ja käytännössä toteuttanut näkemystään, jonka mukaan Juudea ja Samaria sekä Jerusalemin itäosat ovat miehitettyjä alueita, joita Israelissa on kutsuttu "kiistanalaisiksi", paitsi Jerusalemin itäosat, jotka Israel liitti Jerusalemiin, sen kuntarajojen sisäpuolelle.
Friedman selitti WALLA news haastattelussa, että 1967 YK:n turvallisuusneuvoston hyväksymässä julkilausumassa no 242 todetaan, että Lähi-Idän rauhansopimukseen tulee sisällyttää Israelin armeijan joukkojen vetäminen konfliktin aikana miehittämiltään alueilta. Lausunnossa 242 käytetään tarkoituksellisesti sanontaa "territories" eikä "the territories", mikä tarkoittaisi niiltä kokonaisuudessaan. Tämä antaa Israelille oikeuden pidättää osan miehitetyistä alueista.
"Kun julkilausuma 242 hyväksyttiin 1967, se oli ja on sitä tänään – ainoa merkittävä lausunto, jonka kaikki hyväksyivät" Friedman selvitteli. "Kaikki hyväksyivät sen, etteivät 1949 tulitaukolinjat täyttäneet Israelin turvallisuusvaatimuksia. Israelille jätettiin oikeus pidättää merkittävä osa Länsirannan alueista, mutta palauttaisi ne osat, joita se ei tarvitse turvallisuutensa takaamiseksi. Israel miehittää 2 % Länsirannan alueista".
Israel on myöntänyt PA:lle rajoitetun itsehallinnon sen valvomilla alueilla, joka on n 40 % kokonaispinta-alasta. Israelin täydessä siviili- ja turvallisuusvalvonnan alaisena on 60 % alueista. Joita PA/PLO vaatii osaksi itsenäistä palestiinalaisvaltiota.
PA/PLO katsoo useiden väärininformoitujen maitten tapaan, että Jordanian 1947 itsenäisyys-sodassa miehittämät Juudean ja Samarian sekä Jerusalemin itäosat, jotka Israel vapautti 1967 puolustussodassa, kuuluvat tulevaan Palestiinan valtioon, ja että Israel laittomasti miehittää niitä. Sen mukaan kaikki juutalaisten rakentamat yhteisöt Juudeassa ja Samariassa ovat laittomia.
USA:n ulkoministeriö ja EU ovat käytännössä toteuttaneet omaksumaansa kantaa katsoen juutalaisyhteisöjen olevan rauhan esteenä, mitä myös YK toteuttaa lausunnoissaan katsoen Juudeassa ja Samariassa asuvien juutalaisten rikkovan kv. lakia.
Tämän YK:n omaksuman kannan mukaisesti UNESCO on hyväksynyt useita juutalaisille pyhiä kohteita Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemissa arabimuslimien perinnekohteiksi, vaikka juutalaisten historialliset ja uskonnolliset siteet niihin ulottuvat vuosisatoja ennen kuin islam synnytettiin Arabiassa 600-luvulla, joka tsunamin tavoin vyöryi Lähi-Itään, myös Pyhään Maahan, jota se miehitti 1917 saakka.
Friedman toteaa lyhyesti haastattelussa: "Käsitykseni mukaan setlementit ovat osa Israelia. Tämä on aina ollut odotukseni".
Friedman selvitteli ajatuksiaan edelleen todeten, että ilmeisesti juutalaisyhteisöillä on tärkeitä turvallisuuskysymyksiä, tärkeitä kansallisia, historiallisia ja uskonnollisia siteitä noille yhteisöille, ja uskoakseni ne pitävät itseään israelilaisina ja myös Israel pitää heitä israelilaisina.
Abbasin läheinen avustaja Nabil Shaat totesi twitter-sivullaan näin: "Friedmanin lausunnot ovat hyvin pahoja uutisia kaikille Amerikan yrityksille saada rauha Lähi-Itään". Saeb Erekat, joka odottaa Washingtonissa keuhkosiirtoa, kutsui Friedmanin sanoja "vääriksi ja harhauttaviksi" lisäten, että "ne tekevät mahdottomiksi oikeudenmukaisen ja pysyvän rauhan saavuttamiseksi Lähi-Idässä".
Presidentti Donald Trumpin kanta Israelin ja PA/PLO:N välisiin suhteisiin on ollut häilyvä ja epävakaa kuten voi olettaa keski-verto-amerikkalaiselta, joka ei tunne tosiasioita. Tämä voidaan osaksi laskea hänen neuvonantajiensa puutteeksi kuten myös Israelin hallitusten virheeksi, jotka eivät ole uskaltaneet selvästi ilmaista omaa kantaansa juutalaisen kansan kansallisista, historiallisista ja uskonnollisista oikeuksista Pyhään Maahan.
Trump lupasi vaalipuheissaan kuivattavansa rämeiset suot maassaan, mutta USA:n ulkoministeriön kuivattaminen Obaman ajan rämeiköistä on vielä pahasti kesken. USA:n ulkoministeriö on perinteisesti ollut hyvin arabimyönteinen ja sen henkilökunnassa on edelleen runsaasti Israelia syrjiviä virkailijoita. https://www.timesofisrael.com/washington-rebuffs-own-envoy-over-statement-backing-settlements/
04. USA:n ja PohjoisKorean välinen sanasota jatkuu edelleen tulisena kummankin osapuolen uhatessa toista tuholla, jos niin tarvitaan. USA:ssa on nousemassa esiin mielipide, jonka mukaan ei ole mitään merkkejä PK:n johtajan Kim Jong Unin lieventävän USA:n vastaista kantaansa voidakseen suostua neuvottelemaan asiasta.
USA:n ulkoministeriön korkea virkailija sanoi tiedustelulähteisiin vedoten, että PohjoisKorea koskaan luopuisi ydinohjelmastaan.
Ulkoministeriön Lähi-Idän ja Tyynenmeren korkea virkailija Susan Thornton sanoi torstaina, että hänen osastonsa kuten muutkin federaation agentuurit "testaavat tiedustelujärjestöjen saamaa
vaikutelmaa PK:n asenteesta". Hän kertoi senaatin banking-komitean jäsenille, että hallitus lisää PK:n kansainvälistä eristämistä ja painostusta, odottaen apua Kiinalta, jota kutsutaan Pyongyangin johtavaksi tukijaksi. Senaattori Bob Gorker (R-Tenn) sanoi, että PK:n johtaja Kim Jong Un näkee ydinaseohjelmansa muodostavan elintärkeän elimen hänen hengissä pysymisekseen, eikä siten mikään voi kääntää hänen päätänsä.
Corker uteli tiedustelu-järjestöjen johtajilta ja asiantuntijoilta, mitä USA:n tulisi tehdä saadakseen PK:n luopumaan kyvystään iskeä ohjuksillaan Yhdysvaltoihin. Thornton vastasi, että hänen osastonsa on pyrkinyt vaikuttamaan Kiinan asenteeseen suhteissaan PohjoisKoreaan, ja että ulkoministeri Tillerson on edistynyt lupaavasti sillä alueella. Senaattorit kuitenkin epäilivät, että tiedustelujärjestöt lähes yksimielisesti vastustavat sitä, mitä Tillerson on saanut aikaan. "Se on todella piikkinen asia" totesi senaattori Martk Warner (D-Va).
Senaattorit muistuttivat, että Kiina on USA:n strateginen kilpailija, eikä sen mielen muuttaminen käy hetkessä. Kiina on kuitenkin alkanut huolestua PohjoisKorean vastuuttomasta käytöksestä, mikä voi antaa toivoa sen kannan muuttumisesta. https://www.timesofisrael.com/with-north-korea-seen-hanging-on-to-nukes-senators-question-us-strategy/

05. UUTISIA LYHYESTI
• Israel sulkee Juudean ja Samarian palestiinalaisalueet ja Gazan täysin Jom Kippurin ajaksi. Vain hätäajoneuvot, ambulanssit ja muut humanismin kannalta välttämättömät ajoneuvot päästetään läpi. Har Adarin terrori-isku ja useiden terrorisolujen paljastuminen on saanut turvallisuusjoukot entistä varovaisemmiksi. Myönnettyjä työlupia Israelissa tarkastetaan uudelleen ja harkitaan uusia järjestelyjä. https://www.timesofisrael.com/israel-to-close-of-west-bank-gaza-for-yom-kippur-holiday/
• Tuomittu mutta vapautettu terroristi Leila Khaled on kutsuttu Espanjaan, jossa hän pitää useita puheita Israelin estämisyrityksistä huolimatta. Hänet kutsuttiin puhumaan EU-parlamenttiin tiistaina, ja viikolla lopulla hän puhunee
Madridin yliopistossalauantaina ja toisessa tilaisuudessa ensi viikon alussa.
Brysselin puheessaan hän vertasi sionisteja natseihin todeten: "Ei voida verrata natsien toimia siihen, mitä sionistit tekevät Gazassa. Natsit tuomittiin Nyrnbergissä, mutta ei yhtään sionistia ole vielä kutsuttu vastuuseen teoistaan". Leila Khaled pidätettiin Israelissa 1970 turvallisuusagenttien toimesta. Hänellä oli hallussaan 2 granaattia, joilla hän yritti kaverinsa kanssa kaapata Amsterdamista lähtevän ELAL matkustajakoneen. Hänen kaverinsa sai surmansa pidätyksen aikana. Leila Khaled oli kaapannut 1969 amerikkalaisen matkustajakoneen Damaskokseen, jossa 2 israelilaista matkustajaa pidettiin vankeina 3 kuukautta, ennen kuin heidät vapautettiin syyrialaisia sotavankeja vastaan Israelin vankiloissa. Khaled on PFLP:n (Kansanarmeija Palestiinan vapauttamisreksi) jäsen. PFLP on EU:n terrorijärjestöjen listalla.
Yair Lapid (Yesh Atid) pyrki estämään Khaledin puhuja-matkat, mutta ilman tulosta. NGO-momitor järjestö lähetti vihaisen kirjeen EU:n parlamentille, mutta EU-maihin levinnyt virus nimeltä islamfobia on saastuttanut niiden aivot estäen kaiken järjellisen ajattelun. https://www.timesofisrael.com/lapid-tries-to-block-palestinian-terrorist-hijacker-from-speaking-in-spain/
• Kahta IS:n tukemaa Israelin arabia Umm al-Fahmista syytettiin torstaina Haifan oikeudessa suunnitelmista toteuttaa tuliasein suoritettu hyökkäys Temppelivuorella Jerusalemissa, samaan tapaan kuin heinäkuussa tehty. 26-vuotias Said Gahsoub Mahmoud al-Jabarin jä hänen 16-vuotia apurinsa olivat IS:n agentteja Israelissa. Poliisi pidätti myös kolmannen miehen, 24-vuotiaan Firas Salah Mahmoud al-Mahajnan, jota myös syytettiin oikeudessa. https://www.timesofisrael.com/2-is-backing-arab-israelis-charged-with-plotting-another-temple-mount-shooting/
Aiemmin poliisi pidätti 8-hengen solun Jerusalemin lähiöissä
• Interpol äänesti keskiviikkona myöntäen PA/PLO:lle täyden jäsenyyden, vaikka se ei ole valtio. USA:n korkein lain-laatija Washingtonissa sanoi, ettei hän tule toimimaan PA/PLO:n pidätysmääräysten mukaan. PA:n johtajat vakuuttavat, että se käyttää oikeuttaan vaatia pidätettäviksi keitä se haluaa, mutta kohteina ovat ensi sijassa sen omat kansalaiset, alkaen Abbasin pahimmasta kilpailijasta Mohammed Dahlanista. Ehkä kiireisin tapaus olisi Abbas, joka tunnetaan syvästä korruptiosta ja nepotismista ja ties mistä muusta. https://www.timesofisrael.com/us-others-wont-honor-palestinian-interpol-notices-top-lawmaker-says/
• Israelissa syntyi outo tilanne korkeimman oikeuden presidentin annettua ohjeen, ettei yksikään sen tuomareista saa osallistua juutalaisen asutustoiminnan alkamisen 50-vuotispäivän kunniaksi järjestettyyn seremoniaan. Pro-setlementti Regavim järjestö lähetti valituksen korkeimmalle oikeudelle, joka joutui tekemään päätöksen koskien sen omaa toimintaansa perustellen tilaisuuden boikotointia. Tämä vain kasvattaa repeämää syvien kansankerrosten ja korkeimman oikeuden välillä, josta on kehittynyt vasemmistolaisten NGO-järjestöjen työ-rukkanen. Ei liene ihme, että KO hylkäsi valituksen. https://www.timesofisrael.com/unprecedented-petition-forces-israels-top-court-to-rule-on-its-own-conduct/
Muistutukseksi kristityille, jotka hyljeksivät kristittyjen toimintaa juutalaisten muuttamiseksi muinaiseen kotimaahansa, pyydän lukemaan seuraavat Sanan paikat.
"Katso kätteni hipiään Minä olen sinut piirtänyt, sinun muurisi ovat aina Minun edessäni,
Sinun lapsesi tulevat rientäen, sinun hävittäjäsi ja rauniosi ryöstäjät menevät pois. Nosta silmäsi ja katso ympärillesi, he kokoontuvat, he tulevat sinun tykösi kaikki".
(Jes49:16 -18)
"Näin sanoo Herra, katso, Minä nostan käteni kansakuntien puoleen, kohotan lippuni kansoja kohti, niin he tuovat sinun poikasi sylissänsä ja kantavat tyttäresi olkapäillään, kuninkaista tule sinulle lapsenhoitajat ja heidän ruhtinaistaan heille imettäjät, sinun edessäsi he kumartuvat maahan kasvoillensa ja nuolevat tomun jaloistasi.
Silloin sinä tiedät, että Minä ole herra, ja että jotka Minua odottavat, eivät joudu häpeään". (Jes49:22 -23)
"Muukalaiset rakentavat sinun muurisi ja heidän kuninkaansa palvelevat heitä, sillä vihassani Minä löin teitä, mutta mielisuosiossani armahdan teitä".
"Sillä se kansa tai valtakunta, joka ei sinua palvele, hukkuu ja se kansa hävitetään perin juurin". (Jes49:10, 12)
Wednesday, September 27, 2017

KESKIVIIKKO 27.09.2017

KESKIVIIKKO 27.09.2017
01. ISRAELISSA tiistaiaamuna 07.14 aikaan sattunut terrori-isku on saanut turvallisuusvirkailijat ja PA:n alueilta Israelissa töissä käyviä palkkaavat yksityishenkilöt harkitsemaan, miten turvallista sellainen käytäntö lopulta on. Terroristi, 37-vuotias Nimr al-Jamal, työskenteli 2.5 vuoden aikana juutalaisperheessä Har Adar kylässä, ja hänellä kerrotaan olleen ongelmia vaimonsa kanssa, joka jätti hänet viikkoja sitten, kertoo Shin Bet. Hän oli kotoisin Beit Surik-kylästä. Hän pyrki Har Adar-kylään toisten PA:n arabien kanssa, mutta jostain syystä porttia valvovat turvallisuushenkilöt pysäyttivät hänet tarkempaa tutkimusta varten. Jamal veti esiin kuitenkin piilottamansa käsiaseen ampuen lähietäisyydeltä yhden poliisin ja kaksi vartijaa sekä haavoittaen pahoin kylän turvallisuuskoordinoijaa. Toinen vartija oli kotoisin Abu Goshista, toinen asui Har Adarissa. Har Adarissa työskenteli päivittäin pari sataa PA:n arabia. Kaikkiaan n. 30 000 PA:n arabia työskentelee Israelin puolella. Har Adarin kylän asukkaat, jotka ovat palkanneet arabeja vuosikaudet, sanovat tottuneensa heihin eivätkä jaksa ymmärtää, miksi tällainen äkillinen purkaus tuli, sillä Har Arad tunnettiin yhtenä turvallisimmista juutalaisyhteisöistä.
IDF saartoi Beit Surikin sekä viereisen Bilun arabikylän, sekä suoritti ratsian Jamalin kodissa

Terrori-isku sattui samaan aikaan, kuin USA:n Lähi-Idän erikois-koordinoija Jason Greenblatt suunnitteli aloittavansa uuden neuvottelukierroksen Israelin ja PA/PLO:n välillä. Tilanne näytti otollisemmalta Hamasin suostuttua hajottamaan hallituksensa Gazassa ja ojentamaan hallitusvastuun PA:lle.
Israelin oikeistopoliitikot ovat vaatineen taas kerran kuoleman-tuomion ottamista käyttöön terroristeja tuomittaessa, vaikka se tulisikin aiheuttamaan vastalauseita maailmalta.
Pääministerin entinen turvallisuusneuvonantaja prikaatin kenraali Nitzan Nuriel (res,) kehottaa jatkamaan arabien työllistämistä vihreän linjan takaa huolimatta verisestä terrori-iskusta, koska se rauhoittaisi Juudean ja Samarian arabiväestöä, eikä PA pysty tarjoamaan heille työtä.
Toiset vaativat terroristin perheen karkottamista Libanoniin.
Työlupia saaneita tultaneen tarkastelemaan etistä huolellisemmin. Terroristi Jamalilla oli työlupa, kuten 30 000 muulla. Toiset 20 000 työskentelee Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Attack-puts-scrutiny-50000-Palestinians-who-work-in-settlements-506065, https://www.timesofisrael.com/in-abu-ghosh-bereaved-father-says-hes-proud-of-son-slain-protecting-har-adar/,

02. Pääministeri Benyamin Netanyahu vaatii, että PA/PLO:n tulee virallisesti sekä Mahmoud Abbasin henkilökohtaisesti tuomita tiistaiaamun terrori-isku. Abbas sanoi YK:n yleiskokouksessa pitämässään puheessaan olevansa ylpeä marttyyreistään sekä Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivistä vangeista, joilla tai heidän omaisilleen hän vakuuttaa jatkavansa palkan maksamista.

Trumpin hallitus on ollut hyvin niukkasanainen koskien Israelin ja PA/PLO:n välisiä rauhankeskusteluja, mutta Greenblatt totesi PA:n tukijamaiden konferenssissa New Yorkissa viime viikolla: "USA on syvästi antautunut Israelin ja palestiinalaisten välisen rauhan-sopimuksen saavuttamiseksi". Hän tunnusti USA:n aloittaman prosessin poikkeavan totutusta protokollasta, mutta "vuosia kestäneitten turhauttavien yritysten jälkeen on syytä kokeilla toisenlaista lähestymistapaa".
Greenblatt selitti, ettei hän syytä kumpaakaan osapuolta epä-onnistumisesta, vaan antaa osapuolten esittää omat aloitteensa keskustelujen pohjaksi ja tehdä päätöksensä tulevaisuudestaan.
Greenblatt rsittää Netanyahun kauan sitten tarjoamaa taloudellista sopimusta, jolla PA:n arabien elinoloja kohennetaan kuten veden- ja sähköntoimitusten parantamista, tai teiden ja uusien teollisuus-puistojen rakentamista. Abbas on aiemmin vihaisesti hylännyt sellaiset tarjoukset.

Liikenneministeri Israel Katz sanoi terrori-iskun johdosta, että sillä tulee olemaan vakavat seuraukset antaen Greenblattille selkeän viestin, että Israelin turvallisuus on ollut ja tulee olemaan keskeisellä sijalla Israelin hallituksen politiikassa, joka nousee yli PA:n arabien elinolojen parantamisyritysten.
Kulttuuri- ja urheiluministeri Miri Regev totesi, että arabien tulee tiedostaa, ettei työlupien saanti oikeuta murhaamiseen.
Trumpin hallitus on tiettävästi kehottanut Netanyahun hallitusta tekemään "hyvän tahdon eleitä, kuten teollisuuspuiston rakentaminen Tulkarmin lähelle sekä tienparantaminen Rawabin arabikaupunkiin". Asian oli esillä sunnuntain käbinetin istunnossa, mutta päätöksiä ei tehty. Nyt tilanne on pahentunut entisestään.
http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Har-Adar-attack-an-impediment-to-Greenblatt-peace-effort-506067

03. Automaattisesti toimiva ja liikuteltava tykki kääntyi ympäri tiistain yöllisissä harjoituksissa Golanin kukkuloilla.
Onnettomuudessa sai surmansa IDF:n luutnantti ja kersantti, ja neljä sotilasta haavoittui. Yksi sai pahoja - joskaan ei hengenvaarallisia - vammoja.
Kolmen muun sotilaan vammat olivat lievempiä.
Onnettomuuden vuoksi harjoitukset peruutettiin keskiviikon iltapäivästä sunnuntaihin, eikä liikuteltavia tykkejä saa ajaa pimeässä, kunnes toisin määrätään.
Tykki ajoi soratiellä, joka on samansuuntainen kuin tie no 978. Sitä vastaan tuli toinen autokolonna, minkä vuoksi tykin-kuljettaja yritti kääntää ajokkinsa, mutta vastaantulevien valot häikäisivät näkyvyyden. Kääntyminen epäonnistui ja tykki putosi 8 metriä syvään rotkoon, kertoi IDF:n tiedottaja.
IDF aloitti välittömästi tutkimukset onnettomuuden syistä, mihin osallistuu myös sotilaspoliisin yksikkö. https://www.timesofisrael.com/2-idf-soldiers-killed-4-injured-in-training-accident/,

04. Kurdikansa äänesti maanantaina ei-sitovissa vaaleissa alueensa itsenäistymisestä, mitä Kurdialueen presidentti Masoud Barzani kutsui harjoitukseksi itsemääräämisoikeudesta. Arviolta 70 % äänioikeutetuista osallistui äänestykseen, vaikka tarkkailijat moittivat useista laittomuuksista vaaleissa – kaksoisäänestyksiä tai jopa useaan kertaan jne. Äänestystulos selvinnee tänään.
Monet ulkomaat, niiden mukana USA ja rajanaapurit - olivat kehottaneet kurdeja siirtämään tai peruuttamaan äänestyksen,
mutta niitä jatkettiin kaikesta huolimatta. USA:n hallitus sanoo pelkäävänsä, että vaalit lietsovat väkivaltaa alueella.

Irakin pääministeri Haider al-Abadi kutsui vaaleja strategiseksi ja historialliseksi virheeksi. "En luovu Irakin yhtenäisyydestä, se on kansallinen velvollisuuteni". Hän kehotti tiistaina kurdialuetta ojentamaan lentokenttien valvonnan federaation viranomaisille tai hän julistaa lentokiellon kurdialueille.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan uhkaa kurdeja etnisellä sodalla, jota Turkki on käynyt kurdikapinallisia vastaan vuosi-kymmenien ajan. Iran pelkää omien kurdiensa saavan yllykkeitä nousta hallitusta vastaan.

Kurdipresidentti Barzani kehottaa Irakin pääministeriä Abadia aloittamaan keskustelut ongelmien selvittämiseksi, mikä on parempi tapa kuin esittää uhkauksia ja pelottelulla sodasta. Äänestyspäivän muuttuessa yöksi kurdit valuivat useissa kaupungeissa kaduille juhlien ja raketteja laukoen ilmaan.
Kurdisotilaat taistelevat Irakin sotilaitten rinnalla IS:n joukkoja vastaan Irakissa, mutta liittolaisuus voi rakoilla, elleivät johtajat löydä sopua neuvottelujen aloittamiseksi.

Turkin presidentti Erdogan uhkaili estävänsä kurdialueen öljyn viemisen ulkomaille, mikä tulisi kuristamaan sen talouden. Välimeren rannalle johtava öljyjohto kulkee Turkin kautta.
USA:n ulkoministeriön tiedottaja Heather Nauert sanoi, ettei tämä muuta USA:n historiallisia siteitä kurdeihin, mutta että referendum voi aiheuttaa vaikeuksia kurdeille, ja IS voi yrittää käyttää tilannetta hyödykseen.
YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoi valittavansa äänestystä ja toivovansa, että asiat selvitetään neuvotteluille.
Kurdien vaalikomitean johtaja Sherwan Zerar arvioi, että äänestykseen osallistui 3.3 miljoonaa 4.5 miljoonasta ääni-oikeutetusta.
https://www.timesofisrael.com/iraq-warns-kurds-as-they-claim-victory-in-independence-vote/

05. UUTISIA LYHYESTI
• Englannin labour-puolue hyväksyi tiistain konferenssissa uudet säännöt, joiden mukaan puolueen imagoa ja uskottavuutta häiritsevä jäsen voidaan erottaa puolueesta. Puoluejohtaja Jeremy Corbin totesi, ettei puolue ole ilkeämielinen. Antisemitismiä vastaan taisteleva seuranta-elin totesi lausunnossaan, "etteivät uudet säännöt helpota selvittämään, että antisemitismi on todelle sitä. Tämä on ollut osa labourpuolueen keskeisestä ongelmasta". Holokaustin kieltäminen on laitonta Englannissa, mutta joku silti haluaa kyseenalaista sen sananvapauden nimissä. https://www.timesofisrael.com/britains-labour-party-vows-to-expel-anti-semites-but-leaves-definition-vague/
• Iranin laivaston komentaja vara-amiraali Habibollah Sayyari sanoi tällä viikolla, että laivasto rakentaa uutta risteilijää, joka valmistuu ensi vuonna, sekä ydinkäyttöisiä pinta-aluksia ja sukellusveneitä. Hän vakuutti, että tiedemiehet toimivat tarkoin P5 -1 maiden ja Iranin kesken v. 2015 solmittua ydinsopimusta JCPOA noudattaen
• . Vuoden 2025 jälkeen Iran saa jatkaa koimyrkkyyn käärittyjen kehittyneiden sentrifugien puhdistamista ja ottamista käyttöön teollisuuden tarpeiden tyydyttämiseksi. Israel vastustaa tätä, koska Iran on osoittautunut epäluotettavaksi sopimuskumppaniksi.
https://www.timesofisrael.com/iranian-navy-building-new-
destroyer-nuclear-powered-subs-says-comma
• Saudi Arabia alkaa vihdoinkin nähdä, kenelle kellot soivat Mekkan suuren moskeijan Lontoon Big Bennyn mukaan rakennetussa tornissa, ja antoi naisten ensimmäistä kertaa osallistua urheilustadionilla järjestettyyn kansalliseen tilaisuuteen, ja nyt antaa naisten ajaa komeilla autoillaan. Presidentti Trump katsoi tämän huomion arvoiseksi onnitellen saudijohtoa rohkeudesta nousta uskonnollista mullahjohtoa vastaan. Uusi sukupolvi siellä häärää. https://www.timesofisrael.com/trump-hails-saudi-arabias-positive-step-of-allowing-women-to-drive/
• Israel Beitenu (Israel kotimme) puolue kannattaa kuoleman-rangaistuksen ottamista käytäntöön Har Adarin terrori-iskun seurauksena, ja vaatii lainsäädännön uusimista sen toteuttamiseksi käytännössä. https://www.timesofisrael.com/libermans-party-revives-death-penalty-for-terrorists-bill-after-har-adar-attack/
• Asiantuntijat eivät usko miellyttävistä sanoista huolimatta, että Bahrainin emiirin lupaus sallia kansalaistensa vierailla Israelissa tulee parantamaan diplomaattisia suhteita, ei ainakaan lähitulevaisuudessa. Bahrainin enemmistö on shiamuslimeja, mutta valtaa pitävät sunnit, joihin kuningas Hamad bin Isa al-Khalila kuuluu. https://www.timesofisrael.com/despite-hype-experts-doubt-bahrain-israel-ties-ready-for-prime-time/
• Jerusalemissa Jaffa kadulla kokeillaan sosiaalista pianoa, jota ohikulkijat voivat käydä rämpyttelemässä. https://www.timesofisrael.com/social-piano-experiment-has-jerusalem-passersby-keyed-up/
• Jerusalemin läheisyydessä raamatullisen eläintarhan vieressä suoritetuissa kaivauksissa arkeologit löysivät arvoituksellisen purkin, jonka kannen avattuaan he havaitsivat, että se oli täynnä sammakoita, joilta oli pää katkottu (tuskin IS oli silloin asialla). 4000 vuotta vanha hautajaisvälineistö löydettiin sattumalta "pelastus-kaivausten" yhteydessä. Löytö sijoitetaan aikahistoriassa myöhäiselle tai keskipronssiajalle. Asiantuntijat arvioivat, että sammakoita käytettiin ravinniksi. Kaipa joku oli varastoinut sammakoita pahan päivän varalle. https://www.timesofisrael.com/afterlife-snack-jar-of-toads-popped-open-in-4000-year-old-canaanite-tomb-dig/
• Lontoon poliisi katsoo, ettei pienikään totuuden sirunen terrorin vastaisessa taistelussa ole pahitteeksi, ja lähetti delegaation opettelemaan, miten terrorin vastaista taistelua tulee käydä tehokkaasti. Israelissa on vuosi-kymmenien aikana totuttu siihen, että melkein jokainen uutislähetys sisältää uutisen uudesta iskusta. https://www.timesofisrael.com/afterlife-snack-jar-of-toads-popped-open-in-4000-year-old-canaanite-tomb-dig/

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 16 -27; Toberias 21 -34; Suolameri 23 -33; Eilat 22 -34 +C-astetta, huomenna lähes samoissa lukemissa.
Haluan lopuksi muistuttaa, että seuratessa USA:n kamppailua toistuvia hurrikaaneja, myrskyjä, kuivuutta ja metsäpaloja vastaan tulee helposti mieleen vahingonilo: Siitäpäs sait. Obadja varoittaa kirjassaan "Älä tunkeudu kansani portista hänen hätä-päivänään, äläkä katso iloiten – sinäkin - hänen onnettomuuttansa hänen hätäpäivänänsä, äläkä ojenna kättäsi hänen rikkauteensa hänen hätänsä päivänä. (Obadja 1:13 -15) Myös Jeesus varoitti opetuslapsiaan ajattelemasta, että galilealaisten syntien tähden heille tulivat kaikki nuo tuhot. (Luuk.13:2 -5) On surullista nähdä, miten muutamat koko elämänsä kirkon hengellisestä opetuksesta vastanneet johtajat ovat nousseet myös Israelia ja sen tukijoita vastaan, joita he "herjaten kutsuvat sionistikristityiksi, jotka ovat pahempia kuin helluntailaiset", joita he hyljeksivät. Näinkö Jeesus opetti opetuslapsiaan? Jospa heidän saamansa profetiatkin ovat syntyneet sielullisuuden voimasta?

Sunday, September 24, 2017

SUNNUNTAI 24..09.2017

SUNNUNTAI 24.09.2017
01. TÄNÄÄN saksalaiset menevät vaaliuurnille valitsemaan Bundestagin, Saksan Federaation parlamentin, jäsenet sekä Federatiivisen tasavallan liittokanslerin. Nykyinen liittokansleri Angelika Merkel, Christian Demokratic Union, CDU, johtaa viimeisten gallupien mukaan 34 %:n osuudella äänistä, mutta äärioikeistoa edustava Altenative for Germany, Vaihtoehto Saksalle, AfD, päässee 13 %:n osuudella äänistä ensimmäistä kertaa parlamenttiin ylittäen reilusti 5 %:n äänikynnyksen.
AfD ei pelota suhteellisen vähäistä juutalaista yhteisöä Saksassa suuruudellaan, mutta sen propagandavaikutus voi olla paljon sen kokoa suurempi. AfD syytetään ihmispelosta ja antisemitismistä, sekä sen NatsiSaksan armeijan ylistämisestä.
AfD:n pääehdokas Alexander Gaulant totesi aiemmin tässä kuussa: "Jos ranskalaiset ovat ylpeitä hallitsijastaan ja englantilaiset Nelsonista ja Churchillistä, meillä on oikeus ylpeillä saksalaisesta sotilaasta kahdessa maailmansodassa".
AfD:n 76-sivun puolueohjelmassa ei mainita taistelua antisemitismiä vastaan, eikä Israelin tukemista, mikä aiheuttaa pahoja aavistuksia juutalaisissa Saksassa sekä Israelissa.
Merkelin puolueen ohjelmassa mainitaan Saksan erityinen vastuu Israelin turvallisuudesta.

Kaikella kunnioituksella Merkelin horjumattomasta tuesta Israelilla, jota edustaa puhtaimmin hänen lausuntonsa Israelin Knessetissä 2008, jossa hän totesi: "Saksan antama tuki Israelin turvallisuudelle ei ole neuvoteltavissa", CDU:n toiminta EU:n sisällä aiheuttaa vaikeita kysymyksiä. Saksa on EU:n johtava maa ja sen mielipiteillä on merkittävä vaikutus sen päätöksiin. Siksi Israelissa todettiin tyydytyksellä CDU:n lausunto, jossa sanotaan, että "joka boikotoi Israelin palveluja ja tuotteita, puhuu samalla äänenpainolla kuin tapa, millä kolmas valtakunta kehotti kansalaisia välttämään juutalaisten tavaroiden ostamista".
EU:n julkistaessa 2015 lausunnon, jossa se kehottaa boikotoimaan juutalaisten valmistamia tuotteita Juudeassa ja Samariassa - joita väärin perustein kutsutaan kiistanalaisiksi - ei Merkel eikä kukaan CDU:n riveissä esittänyt vastalausetta.
EU:n tapaa listata "kiistanalaisilla alueilla" juutalaisyhteisöissä valmistetut tuotteet katsotaan yleisesti EU:n harjoittamaksi BDS-toiminnaksi Israelia kohtaan.
Toinen tapaus ilmentää enkä selvemmin Merkelin ilmeisen Israelia tukevan kannan ristiriitaisuuden hänen antaessaan täyden tukensa ulkoministerilleen Sigmar Gabrielille (SDP), vaikka tämä Israelin vierailunsa aikana kieltäytyi tapaamasta Israeliin vihamielisesti suhtautuvaa NGO-järjestöä ehtona pääministeri Netanyahun tapaamiselle.
SDP:n puolueohjelma kuvastaa CDU:n Israelia tukevaa kantaa "erityissuhteesta Israelin turvallisuuden tukemisesta". Se kuitenkin edellyttää Israelin jatkuvaa antautumista rauhan-SDP:n prosessin jatkumiselle. SDP:n johtaja Martin Schulz, joka haastaa Merkelin aseman Federaation liittokanslerina, on useissa yhteyksissä osoittanut vihamielisyytensä Israelia kohtaan. Hän ylisti PA/PLO:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin 2016 Euro-parlamentissa pitämää puhetta, jossa tämä arvioi antisemitismin johtaneen juutalaisten massamurhiin keskiajalla. Toimiessaan EU-parlamentin puheenjohtajana hän esitti Knessetissä väitteen, jonka mukaan PA:n arabi saa 17 litraa vettä jokaisen israelilaisen 70 litraa kohti. Israelin silloinen diasporaministeri Naftali Bennett poistui salista vastalauseena ilmiselvästä valheesta.
Schulz kuitenkin tuomitsi PA:n arabien antisemitismin vaali-keskustelussa Merkelin kanssa heidän väitellessään maahan-muutosta Saksaan. Schulz viittasi nuoriin arabimuuttajiin, jotka oli kyllästetty antisemitismillä kotimaassaan. "Heille pitäisi opettaa, että tässä maassa heidät hyväksytään vain ehdolla, että he omaksuvat Saksan tavan tukea Israelin turvallisuutta".

SDP:n johtajalla Schulzilla tuskin on mahdollisuutta estää Merkelin jatkavan Federaation liittokanslerina, mutta sekä CDU:n että Merkelin asema johtavana puolueena on kärsinyt Merkelin tavasta avata maan rajat esteettömälle siirtolaisuudelle, joka uhkaa tuhota koko Euroopan juutalaiskristillisen kulttuurin muuttaakseen sen sharialakiin perustuvaksi islamin kalifaatiksi. https://www.timesofisrael.com/germany-heads-to-polls-with-merkel-far-rightists-seen-coasting-to-wins/, http://www.jpost.com/Israel-News/What-does-todays-German-election-mean-for-Israel-505767,

02. LIBANONIN presidentti Michel Aoun huitaisi syrjään syytökset, että terrorijärjestöksi luettu Hizbúllah pitää koko Libanonia kahleissaan ja uhkaa sen turvallisuutta kootessaan Libanoniin ohjusarsenaalin, joka ylittää monen itsenäisen maan voimavarat, ja että varastoimalla niitä ja niiden laukaisualustoja asuntotaloihin hän saattaa koko maan Israelin vastatoimien kohteeksi.
Michel Aoun väittää, että "Hizbullah varmistaa Libanonin vastarinnan Israelin valtiota vastaan, eikä siten ole mitään aihetta Hizbullahin riisumiseksi aseista niin kauan, kuin Israel jättää kunnioittamatta YK:n julkilausumat ja kansainvälisen lain". Aoun väittää, "ettei Hizbullah käytä aseitaan Libanonin kansaa, vaan yksinomaan Israelia vastaan, joka miehittää osaa maastamme ja kieltäytyy toteuttamasta YK:n turvallisuusneuvoston päätöstä palestiinalaisten paluuoikeudesta kotimaahansa", kuten Hizbullahille myönteinen Le Figaro raportoi perjantaina julkaisemassaan haastattelussa, Figaro avusti Aounin valintaa Libanonin presidentiksi.
"Hibullahin tuella Aoun pystyi täyttämään voimatyhjiön, joka Libanonissa syntyi 2.5 vuotta aiemmin presidentti Michel Suleimanin erottua". Aoun selittää, että yhteisymmärrys Hizbullahin kanssa on sopimus eikä liittoutuma. Hän uskoo pelastaneensa Libanonin sisällissodalta. "Hizbullah on muuttanut poliittisen kantansa ja kunnioittaa Libanonin itsenäisyyttä, eikä enää haluaa muodostaa siitä islamilaista tasavaltaa". Libanonin 16 vuotta kestänyt sisällissota päättyi Teifin sopimukseen, jolla oli tarkoitus hajottaa kaikki libanonilaset ja ei-libanonilaiset aseelliset ryhmät, mutta Hizbullahin sallittiin pitää aseensa maan eteläosan puolustamiseksi, ja se sai jäseniään Libanonin hallitukseen oikeudella kiistää hallituksen tekemät sille epäedulliset päätökset.

Kysymykseen, olisiko Libanonin kristityt aseistettava voidakseen puolustautua väkivaltaa vastaan, joka murhaa kristittyjä Syyriassa, Aoun kiistää ehdottomasti: "Se ei ole mahdollista, me uskomme armeijan suojelevan meitä". Aoun on maroniitti kristitty. "Me
vahvistamme armeijaa suojaamaan maata ja myös kristittyjä".
Aoun myöntää, että "2006 tapahtunut rajanylitys ja hyökkäys Israelin partiota vastaan johti toiseen Libanonin sotaan, mutta se johtui Israelin ylireagoinnista rajatilanteeseen, joita tapahtuu päivittäin" viitaten IAF:n koneitten ylilentoihin Libanonissa.

AOUN ei näe mitään väärää Hizbullahin aseistamisessa, vaikka YK:n turvallisuusneuvoston päätös 1701 kieltää sen, ja YK:n nimittämä erityiskoordinaattori Sigrid Kaag varoitti Libanonia, ettei aseita saa olla valtion valvonnan ulkopuolisilla ryhmillä.
Vuoden 2006 Libanonin kakkossodan aikana Hizbullah ampui
4 000 rakettia Israelin siviilikohteisiin, Tänään arviot Hizbullahin ohjus-arsenaalista vaihtelevat 100 000 – 150 000 välillä, mikä määrä ylittää IDF:n mahdollisuudet puolustautua ilman suuria siviiliuhreja.
Aounin syytös Libanonin alueen miehittämisestä tarkoittaa pientä maapalaa, jonka Israel vapautti Syyrialta 1973 sodan aikana.
http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Lebanese-president-No-Hezbollah-disarmament-while-Israel-violates-international-law-505744

03. Raporttien mukaan Iran laukaisi tiistaina ohjuksen testatakseen keskimatkan ohjusta, jolla se yltää Israelin alueelle.
Presidentti Donald Trump tarttui raporttiin tuoreeltaan esittäen syytöksen, että koelaukaus kyseenalaistaa Iranin kanssa solmitun JCPOA:sopimuksen, joka kieltää ohjuskokeet.
Iran sanoi omassa lausunnossaan, että se koelaukaisi uuden keskimatkan kantaman ohjuksen.
Trump sanoi lausunnossaan: "iran koelaukaisi ballistisen ohjuksen, jonka kantomatka yltää Israelin alueelle. He työskentelevät yhdessä PohjoisKorean kanssa. Eipä ole häävi sopimus" hän sanoi tweet-sivullaan, jota hän käyttää ilmoituskanavanaan turvallisuus-henkilöiden kauhuksi, koska sitä ei pidetä turvallisena.
Presidentti Trump on vihjaillut useita kertoja harkitsevansa JCPOA-sopimuksen joko peruuttamista tai ainakin muuttamista. Israel pitää sopimusta vaarallisena, koska se antaa Iranille oikeuden vuoden 2025 jälkeen korvata aiemmat uraanin rikastuskoneet uudenaikaisilla centrifugeilla, jotka nopeuttavat prosessia tuntuvasti,
USA:n viranomaiset epäilevät Iranin ja PohjoisKorean ohjus-suunnittelijoiden työskentelevän yhdessä, vaikka näköhavaintoja asiantuntijoitten vaihdosta ei olekaan. Samaa voi olettaa tapahtuvan myös ydinasesuunnittelun alueella.
Presidentti Trump raportoi sopimuksen mukaan kongressille lokakuun 15 päivään mennessä, onko Iran noudattanut sopimusehtoja. Trump sanoi keskiviikkona tehneensä päätöksen, mutta hän ei julkaise sitä vielä. Israelin puolustusministeri Avigdor Liberman sanoi, että koelaukaus vaarantaa koko maailman ja on selvä provokaatio Yhdysvalloille.
https://www.timesofisrael.com/iran-deal-not-much-of-an-agreement-after-missile-test-trump-says/

04. UUTISIA LYHYESTI
• PohjoisKorea järjesti USA:n vastaisen mielenosoituksen maitten välisen sananvaihdon kehittyessä henkilö-kohtaiseksi. PohjoisKorean ulkoministeri varoitti, että hyökkäys Yhdysvaltoja vastaan on väistämätön. Tämä sai puolestaan Trumpin toteamaan, ettei "PohjoisKorean pieni rakettimies ole kauan enää olemassa". USA lähetti pommikoneitaan kauimmaksi Pohjois ja EteläKorean väliselle raja-alueelle voimansa esittämiseksi.
https://www.timesofisrael.com/north-korea-stages-anti-us-
rally-as-war-of-words-escalates/
• Saeb Erekat lensi Washingtoniin uuden keuhkon saamista varten. Mielestäni uuden sydämen saaminen olisi paljon aiheellisempi. Hän antoi "jäähyväisviestin" Palestiinan kansalle PA:n kansallisen TV-kanavan kautta sanoen olevansa ylpeä roolistaan kansansa etujen ajajana. Hän toimi myös PLO:n hallituskomitean pääsihteerinä. https://www.timesofisrael.com/top-palestinian-official-saeb-erekat-in-washington-for-lung-transplant/
• Israel joutui keskeyttämään Tamirin kaasulautan käytön laitteistossa ilmenneen vian vuoksi. Virkailijat toivovat voivansa käynnistää toimitukset keskiviikkona. https://www.timesofisrael.com/officials-hope-natural-gas-supply-to-resume-by-wednesday/
• Kehitysvammaiset järjestivät äkillisen mielenosoituksen sulkien sunnuntaiaamuna pitkältä viikonlopulta töihinsä pyrkivien Tel Avivin valtatien Aiyalon aiheuttaen suuret ruuhkat. Pyörätuoleissaan istuvat vammaiset sulkivat valtatien ja vaativat suurempia korvauksia ja hoitoa. https://www.timesofisrael.com/disabled-protesters-shut-major-tel-aviv-highway/
• Israelissa marihuanan myyminen on sallittua lääkinnällisiin tarpeisiin, kuten viidessä USA:n osavaltiossa. Se on saanut liikemiehet varpailleen vientikaupan äkillisen nousun toivossa. 700 hakemusta on jo jätetty terveysministeriölle, joka sallii kannabiksen viljelemisen lääkkeeksi. https://www.timesofisrael.com/startups-seek-to-cash-in-on-cannabis-but-some-fear-israel-will-take-a-hit/
• Syyrian ulkoministeri Walid Muallem syytti Israelia terrori-jengien tukemisesta puheessaan YK:n yleisistunnossa. Hän myös vakuutti maansa vapauttavan Israelin puoleiset Golanin kukkulat, joita Israel valvoo ja liitti ne valtioonsa. https://www.timesofisrael.com/at-un-syrian-fm-accuses-israel-of-backing-terror-gangs/
• Lontoon Stratford aukiolla jotkut tuntemattomat ruiskuttivat happoa ihmisen silmille haavoittaen viittä ihmistä. Poliisi ei toistaiseksi pidä sitä terrori-iskuna. Yksi mies pidätettiin. Kahdeksan aikaan illalla useat miehet ruiskuttivat myrkyllistä (noxious) ainetta ihmisten päälle. Läheinen olympiastadion suljettiin kaiken varalta. Lontoossa on tehty 431 happohyökkäystä viime vuonna, niistä 398 Stratford aukiolla. https://www.timesofisrael.com/several-hurt-in-suspected-london-acid-attack/
• Sekä Turkki että Irak ovat varoittaneet kurdeja huomenna tapahtuvan neuvoa-antavan äänestyksen vuoksi, jolla pyritään osoittamaan maailmalle kurdien itsenäisyystoiveet. Israelin lippuja on nähty Kurdien omien lippujen ohella, mikä sai Irakin sanomaan: "Ei uutta Israelia Lähi-Itään". https://www.timesofisrael.com/turkey-warns-kurdish-leaders-on-vote-as-parliament-convenes/
• Saudi Arabiassa naiset saivat ensimmäistä kertaa mennä King Fahdi urheilustadiomille juhlimaan kuningaskunnan kansallispäivää, mutta heidät erotettiin miehistä omaan karsinaansa. https://www.timesofisrael.com/in-first-saudi-ariabian-women-allowed-into-sports-stadium/
• Puerto Rico sai tuntea Marian koko voiman, mutta uusi vaara on syntymässä. Kaupungin yläpuolella oleva pato on murtumassa jatkuvien sateitten johdosta. 70 000 ihmistä komennettiin poistumaan kodeistaan ja kaupungista. Marian surmaamia on Karibiassa 33, mutta kansallinen sääpalvelu San Huassa antoi varoituksen äkillisestä tulvimisesta Guajatacajoen varrella asuville ihmisille sanoen, että pato on hajoamassa kokonaan.
Juutalainen rabbi sanoo muinaisten kirjoitusten varoittaneen Irmasta sanoen, että juutalaisen uskomuksen mukaisten neljän elementin – maa, ilma, vesi ja tuli – heprealaisnimien alkukirjaimista muodostuu sana IRMA. https://www.timesofisrael.com/dam-fails-in-puerto-rico-70000-told-to-evacuate/

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 16 -26; Tiberias 22 –ä34; Suolameri 24 -33; Eilat 22-34 C-astetta, huomenna asteen verran enemmän.

Alla olevassa linkissä kerrotaan, mitä kaikkea pahaa hurrikaanit Hardey, Irma ja Maria saivat aikaan Karibianmeren saaristossa sekä Texasin, Floridan ja muissa kaupungeissa saivat aikaan. Se on karua luettavaa, yksin Texasissa miljoona autoa tuhoutui eikä joukkoliikennettä ole Houstonissa, 134 500 asuntoa tuhoutui, eikä kukaan tiedä, miten monta liikerakennusta tuhoutui myös. Viemärivesien purkautuessa kaduille se sekaantuu tulvaveteen aiheuttaen kuvottavan hajun, mihin voi liittyä varioituneen kemiantehtaan myrkkypäästöjä. Missä ovat Houstonin sadat tuhannet asukkaat? Miten he tulevat toimeen? Entä Karibianmeren lähes paljaiksi huuhtoutuneet saaret, minne ihmiset ovat paenneet, ja miten paikoilleen jääneet ovat kokeneet myrskyn raivon? https://eventhorizonchronicle.blogspot.co.il/2017/09/vicious-ugly-face-of-hurricanes-harvey.html