Friday, July 14, 2017

PERJANTAI 14.07.2017

PERJANTAI 14.07.2017
01. KÄVÄISIMME eilen suomalaismajatalo Lähteen paikallisjohdon ja vierailijan kanssa tutustumassa Hebronin keskustaan, pääosin sillä David HaMelek-kadulla, josta IDF sulki kaikki juutalaiset liiketilat ja kauppiaat n. km:n matkalla v. 2000 alkaneen intifadan seurauksena, kuten seinäteksti kertoo. IDF;n sotilaat olivat vartiopaikoillaan eikä muita ihmisiä näkynyt juuri ollenkaan, vain muutama bussilastillinen turisteja silloin tällöin, muuten tunnelma oli unettavan rauhallinen - joskin taustalla voi tuntea jännityksen, joka voi muuttua hetkessä väkivaltaiseksi. Seurasin, miten muuan nuori arabinainen lähestyi sotilaita, jotka valpastuivat apatiastaan sen verran, että nousivat tarkkailemaan naisen liikkeitä. Miten helppoa naisen olisi ollut tulla veitsen kanssa iskeäkseen sotilaita, joista toisen olisi olettanut suojaavan aseellaan toista tämän puhuessa naisen kanssa. Ihmettelen edelleen, miksei IDF:n sotilaille opeteta lähitaistelutaktiikkaa; 3 vuoden koulutukseen voisi kuvitella mahtuvan parin kolmen viikon hyvin tarpeellisen lähipuolustustaktiikan opettamisen.

02. PÄÄMINISTERI Netanyahu matkustaa tänään Pariisiin osallistuakseen sunnuntaina Vel`d`Hiv 75-vuotisseremomiaan, muistona Ranskan juutalaisille, jotka holokaustin aikana massa-pidätettiin karkotettaviksi natsien kuoleman-leireille. Kaikkiaan 13 000 juutalaista pidätettiin 1942 luovutettaviksi natseille. Heidät kuljetettiin Auschwitzin kuolemanleirille. Ranskan presidentti Jacques Shirac esitti v. 1946 anteeksipyynnön "tämän anteeksiantamattoman toimen vuoksi".

Ranskan palestiinalaisten solidaarisuusjärjestön presidentti Bertrand Heilnronn lähetti kirjeen yhdessä Ranskan juutalaisen historioitsijan Dominique Vidalin kanssa, jossa he kysyivät: "Mitä tekemistä tällä on Israelin kanssa? Sitä valtiota ei ollut olemassa holokaustin aikana. Israel ei voi esiintyä holokaustin uhrien ainoana perijänä" kirjeessä todetaan. "Israelin hallituksen johtaja, joka kuuluu oikeistoon, Israelin äärioikeistoon, ei kuulu Vel´d`Hiv, Ranskan juutalaisten luovuttamisen, muistotilaisuuteen".
Ranskan kommunistinen puolue julkisti tiedotteen, jossa se toteaa: "Muistotilaisuuden tulee lähettää voimakas rauhan viesti, eikä Benyamin Netanyahu ole viestin oikea vastaanottaja". https://www.breakingisraelnews.com/91465/anti-israel-groups-protest-netanyahu-visit-paris-holocaust-ceremony/#CtrrL2Y7ztkmbEh6.97.

Pääministeri Netanyahu jatkaa matkaansa Pariisista Budapestiin, Unkariin, jossa häntä odottavat uudet mielenosoitukset ja ongelmat. Hän osallistuu Budapestissä Visegrad-ryhmän, Unkarin, Puolan, Tsekki-tasavallan ja Slovakian, johtajien huippu-kokoukseen. https://www.breakingisraelnews.com/91465/anti-israel-groups-protest-netanyahu-visit-paris-holocaust-ceremony/#CtrrL2Y7ztkmbEh6.97,

03. Netanyahu tulee olemaan ensimmäinen Israelin pääministeri, joka vierailee Unkarissa rautaesiripun poistamisen jälkeen 26 vuotta sitten 1991. Unkarin hallitus on käynyt laajaa tiedostuskampanjaa entistä Unkarin juutalaista – nykyisen USA:n kansalaista – miljardööri George Sorosia vastaan, jonka syytetään toimineen yhteistyössä natsien kanssa hankkien haltuunsa omaisuuksia ostelemalla juutalaisten kiinteistöjä ja takavarikoimalla heidän arvoesineitään ja arvokkaita taulujaan, jotka toimivat pesämunana hänen USA:ssa aloittamilleen liiketoimille.
Pääministeri Netanyahu vakuuttaa 3-päiväisen matkansa toisena tarkoituksena olevan vahvistaa Israelin ja Unkarin välisiä suhteita, kuten myös Unkarin johto toteaa. Molempien maiden hallitusten pyrkimyksiä himmentävää katkera vastakohtaisuus, joka ilmestyi julkisuuteen tällä viikolla. Tiedotteessa Israelin hallitus reagoi negatiivisesti Unkarin hallituksen Soroksen vastaiseen kampanjaan, jota se pitää antisemiittisenä.
Unkarin juutalaiset yhdessä Israelin oppositiopoliitikkojen kanssa ovat kiinnittäneet huomionsa siihen, että Netanyahun liian ei-juutalainen ilmoitustaulukampanjan hyväksyminen, joka keskittyy Unkarin juutalaiseen George Sorosiin, tunnustaa kritisismin miljardööriä vastaan olevan laillisen, ilmeisesti torjuen Unkarin pääministerin maan fasistisen sota-ajan johtajan ja Hitlerin liittolaisen Miklos Horthyn ylistämisen.

Sorosin Ilmoitustaulun kuvassa esitetään leveästi naurava mies tekstillä varustettuna: "Älkäämme salliko Sorosin saavan viimeisen naurun". Tekstillä halutaan osoittaa, että hallitus syyttää Sorosin haluavan pakottaa Unkarin hyväksymään lisää pakolaisia. EU vaatii Unkarilta jokaisesta käännytetystä matusta 250 000 Euroa.
Unkarin 100 000 henkilön juutalaisväestön johtajat syyttävät, että ilmoitustaulukampanja on luonteeltaan antisemiittinen ja se jatkuu Netanyahun vierailun aikana – vaikka toisen uutisen mukaan Uskarin hallitus on pyrkinyt hillitsemään sitä. He syyttävät Netanyahun asettaneen Israelin poliittiset ja taloudelliset edut Unkarin juutalaisyhteisön kohtalon edelle.
Israelin ja Unkarin välinen kauppa on arvoltaan 500 miljoonaa Euroa. Budapest avasi äskettäin 50 miljoonan Euron credit line Unkarin Eximpankissa. Unkari ilmaisi kiinnostuksensa Israelin kaasutoimituksista.
Unkarin ulkoministeri Peter Szijjarto sanoi viime kuussa Israelin vierailunsa yhteydessä: "Unkari ja Israel ovat hyvin tärkeitä poliittisia, akateemisia ja taloudellisia liittolaisia" vastauksena Netanyahun kanslian vihjeeseen, että Budapest ja Jerusalem tutkivat kahdenkeskisen yhteistoiminnan kehittymistä etenkin automaatioteknologian, energian, veden ja akatemian alueilla.
Unkarin viranomaiset ovat todenneet, että ennen tärkeämpiä
neuvotteluja Netanyahun kassa mainostaulut on poistettu, koska ne ovet saavuttaneet tarkoituksensa ja siksi tarpeettomia.
Artikkelin kirjoittajan mielestä vahinko on jo tapahtunut.
George Soros sanoi julkistamassaan lausunnossa olevansa ahdistunut istuvan Unkarin hallituksen käymästä tavasta käyttää antisemitismiä osana tarkoituksellista väärän infon kampanjaa. Unkarin kommunistien Federaation Mazsihisz johtaja Andras Heisler sanoi avoimessa kirjeessään, että vaikka kampanja ei ollut avoimesti antisemiittinen, se voi silti nostattaa hallitsemattomia antisemiittisiä ja muita tunteita. "Tämä myrkyllinen viesti haavoittaa koko Unkaria". Rabbi Zoltan Radnoti, Mazsihszin johtaja, sanoo mainoskampanjan herättäneen uinuvia tunteita. Monet mainostauluista on töhritty Davidin tähdillä ja tekstillä kuten "Likainen juutalainen", rabbi kertoi (vaikka ei Davidin tähti ole häpeäksi). Hänen mielestään mainoskampanja on hylättävä ja vaarallinen.
http://www.timesofisrael.com/in-visiting-hungary-critics-say-netanyahu-puts-realpolitik-ahead-of-ties-with-local-jews/

04. UUTISIA LYHYESTI
• Komean vatsakummun kasvattanut entinen puolustus-ministeri Amir Peretz sanoo odottavansa aikaa, jona Israelia hallitsee Avi Gabbain johtama hallitus. Peretz hävisi äänestyksessä Gabbaille Labourin puheenjohtajavaalin. Hän puhui Gabbain kannattajien hänen kunniakseen järjestetyssä tilaisuudessa, johon osallistui Herzogin lisäksi muita korkeita Labour-johtajia. Peretz kuulutti demokratian tärkeyttä maan hallinnossa, mitä hänen mielestään ilmentää se, että he yhdessä ovat tukemassa uutta Labour-johtajaa. Tuoreen gallupin mukaan Gabbain johtaja Sionistinen Unioni on lähestymässä Yesh Atidia ja on nyt kolmantena. Likud on edelleen johtava puolue. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/232463
• USA:n Israelin lähettiläs David Frieman sanoo, että terrorismi täytyy tuomita ja voittaa. Tämä oli hänen reaktionsa perjantaiaamuna Leijonaportilla tapahtuneeseen terrori-iskuun, jossa 3 terroristia ehtivät haavoittaa kolmea israelilaista ennen kuin heidät eliminoitiin. Israelin kulttuuri- ja urheiluministeri Miri Regev totesi puolestaan. "Murhaava terrori-isku tänä aamuna tapahtui pian sen jälkeen, kun terroristit lähtivät Al-Aksa moskeijasta Temppelivuorella. Meidän tulee tarkoin harkita Temppelivuoren tasapaino-tilaa. Temppelivuori on avattava jokaiselle halukkaalle ilman määrättyjä kellonaikoja, kuten muutkin kohteet Jerusalemissa. Islamsäätiön wagfin valvonta tulee rajoittaa vain Temppelivuoren moskeijoihin, ei koko Temppelivuoren alueeseen". Kolme terroristia lähtivät Temppelivuorelta aamurukousten jälkeen kohti Leijonaporttia. Kahdella heistä oli kiväärit ja yhdellä pistooli. He ampuivat yhden poliisin toisten alettua ajaa heitä takaa. Kolme uhria ovat Hadassan sairaalassa Scopusvuorella. Kahden tila on vakava, yhden keskinkertainen. Poliisi tutkii tilannetta ja sulki Temppeli-vuoren täksi päiväksi vierailijoilta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/232474
• Artikkelit Temppelivuoren terrori-iskusta ivat edelleen haparoivia, mutta tämä lienee tapahtumien kulku: Kolme ampuma-asein aseistettua terroristia tulivat 07.12 aikaan Temppelivuorelta kävellen kohti Leijonaporttia. He ampuivat kolmea alle 30-vuotiasta rajapoliisia, lähtien takaisin kohti Temppelivuorta poliisien takaa-ajamina. He pääsivät Vuorelle, jossa poliisit ampuivat heidät. Yksi terroristeista näytteli haavoittunutta maaten maassa, mutta kimposi äkkiä pystyyn yrittäen puukottaa poliisia. Hänet eliminoitiin ennen kuin hän ehti haavoittaa ketään. Terroristien ID-korteista otetun valokuvan mukaan he olivat Israelin Umm El-Fahm kaupungista. Poliisi ei ole vahvistanut tietoa. 2 rajapoliisia haavoittuivat vakavasti luodeista, yksi luodin siruista lievemmin, kuten raportti kertoo. http://www.timesofisrael.com/three-said-hurt-in-shooting-attack-in-jerusalems-old-city/
• Fatahin tiedotteessa syytetään Israelia yrityksestä käyttää hyväkseen Temppelivuoren ennalta suunniteltua tilannetta.
Hamas ja Jihad puolestaan ylistävät sankarillista tulitusta Temppelivuorella. Hamasin tiedottaja Sami Abu Zuhri sanoo arabien turvautumisen aseisiin olevan luonnollinen seuraus Israelin harjoittamasta terrorismista ennustaen intifadan jatkuvan kansan liittyessä siihen. Fatahin tiedottaja Osama al-Qawashmeh väitti Israelin toimineen ennakko-suunnitelman mukaan ilmaisematta, mikä se mahtoi olla, mutta sanoi, että Fatah hylkää sen ehdottomasti. http://www.timesofisrael.com/hamas-islamic-jihad-lavish-praise-on-heroic-temple-mount-shooting/
• Pääministeri vakuutti ennen Euroopan matkaansa hylkäävänsä vaatimukset status quon muuttamisesta Temppelivuorella terrori-iskusta huolimatta. ToI:n artikkelin mukaan Netanyahu keskusteli maan turvallisuusjohtajien kanssa tilanteesta. Ministerit kuten Erdan kutsuivat hyökkäystä hyvin vakavaksi muutokseksi tähän asti vallinneesta vaatien radikaalia muutosta. Onko Bibin ote herpaantumassa jatkuvan painostuksen alaisena?
http://www.timesofisrael.com/amid-temple-mount-terror-netanyahu-vows-to-uphold-status-quo/,
• Egyptissä kopti- ja evankeliset kirkot ovat peruuttaneet seurakuntien kokoontumistilaisuuksia peläten uusia terrori-iskuja, mitä iedusteluraportit tukevat. http://www.timesofisrael.com/fearing-more-terror-attacks-egypt-churches-suspend-activities/
• Israelin poliisikomentaja Alsheich vahvistaa kahden poliisiupseerin saaneen surmansa perjantaiaamuna Temppelivuorella ja sen läheisyydessä tapahtuneessa terrorihyökkäyksessä. Hän kutsui hyökkäystä ennen näkemättömäksi ja äärimmäiseksi. Hän arvioi, että se tulee vaikuttamaan kansainväliseen diplomatiaan. He olivat Israelin arabeja, kotoisin Umm Al-Fahmin kaupungista nimeltään Muhammad al-Jabarin. http://www.timesofisrael.com/temple-mount-attack-victims-identified-as-police-officers/, http://www.timesofisrael.com/jerusalem-attacker-on-facebook-tomorrows-smile-will-be-more-beautiful/,
• Israel ja PA/PLO:n arabit saavuttivat epätavallisen sopimuksen, jolla turvataan juomakelpoisen veden saanti sekä Juudean ja Samarian, että Gazan arabeille. Ongelmana näissä arabien kanssa tehdyissä sopimuksissa on se, etteivät arabit toteuta niitä käytännössä. PA/PLO:n arabit eivät ole noudattaneet yhtään Oslon sopimuksen kohtia. Vettä ja sähköä he varastavat Israelin asentamista johdoista, myös EU:n ja YK:n rahoittamille laittomille setlementeille rahoittajiensa tieten. YK:n lähettämä tarkkailija ennusti äsken, että Gazan alue tulee asuin-kelvottomaksi kolmessa vuodessa, koska viemäröintiä ei ole toteutettu, mikä pilaa pohjavedet, Maailmanpankin antamat varat meriveden puhdistuslaitoksen rakentamiseksi ovat huvenneet taivaan tuuliin, ruokaa ei ole tarpeeksi, eikä työtä Hamasin orjatyön ohella. Lisäksi Egypti on sulkenut satoja tunneleita Siinaille, mikä on vienyt toimeentulon sadoilta pienyrittäjiltä. Elä siinä sitten! http://www.timesofisrael.com/israel-palestinians-reach-landmark-water-deal-for-west-bank-gaza-strip/

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 27 -33; Tiberias 27 -41; Suolameri 35 -43; Eilat 3i -43 +C-astetta. Hellesää jatkuu edelleen.


Thursday, July 13, 2017

KESKIVIIKKO 12.07.2017

KESKIVIIKKO 12.07.2017
01. VAIKEUKSIA Operan kanssa sen päivitettyä ohjelmansa ja poistettua kaikki speeddial-linkit. Melkoinen hässäkkä siitä syntyi etsiä uuden osoitteet ja aukoa suljetut lukot. Siksi en aluksi pystynyt korjaamaan edellisen raportin virheitä, mutta tämä on elämää internetviidakossa, jossa vieras ja muukalainen on vaikeuksissa. Siihen tulee suhtautua levollisen rauhallisesti.

02. USA:n Israelin lähettiläs David Friedman sekä USA:n Jerusalemin pääkonsuli Donald Blome liittyivät Trumpin nimittämän Lähi-Idän koordinoijan Jason Greenblattin johtamaan neuvottelutiimiin PA/PLO:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin kanssa. Jostakin diplomaattisesta syystä johtuen Abbas halusi tavata USA:n tiimin Jerusalemissa eikä Ramallahissa. Valkoisen Talon korkea virkailija selitti ToI:n toimittajalle, että USA:n tiimi kävi asiallisen ja avoimen keskustelun koskien useita rauhan neuvotteluihin liittyviä aiheita. Hallitus uskoo, että voidakseen antaa jokaiselle paras mahdollinen tilaisuus saavuttaa lopullinen sopimus, on kriittistä käydä neuvotteluja, jotka ovat lähellä presidenttiä, ja siksi neuvottelu-tiimiin liitettiin korkea neuvonantaja Jared Kushner, sekä Jason Greenblatt ja David Friedman".

Valkoisen Talon virkailija sanoi edelleen, että Jason Greenblattin matkan tarkoituksena on luoda perustus rauhanneuvotteluille. Hän kutsui keskusteluja sisäisiksi seuraavan askeleen ottamiseksi, vakuuttaen samalla presidentti Trumpin päätöstä, että työskentely kestävän rauhansopimuksen saavuttaminen Israelin ja palestiinalaisten välille on hänen kiireellisyyslistansa kärjessä.

Neuvottelutilaisuuden aluksi raporttien mukaan Kushner esitteli Israelin tuntemat huolet, joiden mukana oli maksujen lopettaminen tuomittujen tai kuolleiden terroristien omaisille.
Palestiinalais-ja arabilähteiden mukaan neuvottelut eivät menneet hyvin. Abbas syytti USA:n edustajia Israelia suosivasta asenteesta samalla kieltäytyen hyväksymästä vaatimusta maksujen lopettamiseksi. PA:n korkea virkailija totesi, etteivät Kushnerin ja Greenblattin käymät alustavat keskustelut päivää aiemmin
myöskään menneet hyvin, vaan ne kiristyivät loppua kohti USA:n tiimin vaatiessa maksujen lopettamista. PA:n edustajat selittivät, että se kuuluu heidän sosiaaliseen velvollisuuteensa, josta he eivät voi luopua. http://www.timesofisrael.com/us-ambassador-trump-envoy-meet-palestinian-officials-in-jerusalem/,

Tällainen sosiaalinen rikollisten suojeleminen, joka ilmenee PA:n virkailijoiden ja asukkaitten suhtautumisessa niihin, jotka varastavat Israelin puolelta autoista kotieläimiin ja maatalous-työkaluihin, osoittaa, että "Palestiinan kansa" hyväksyy kansana varastamisen ja terrorismin. Monet PA:n korkeat virkailijat ajavat avoimesti Israelista varastetuilla autoilla. Eräs PA:n poliisi-komentaja ajoi autollaan neuvottelutilaisuuteen Israelin poliisien kanssa. Yksi Israelin poliisikomentaja tunnisti PA:n poliisi-komentajan ajaman auton häneltä varastetuksi. Ei tiedetä miten juttu eteni, vaatiko israelilainen autoaan takaisin.

03. Epäilyt lahjusten käyttämisestä Israelin ja Saksan välisessä sukellusvenekaupassa vainoaa pääministeri Netanyahua yhä lähempänä, vaikka häntä vastaan ei olekaan nostettu syytteitä.
Poliisi kuulusteli viimeisten päivien aikana pääministeri asianajajaa David Shimronia varoittaen häntä, että hänen lausuntojaan voidaan käyttää häntä vastaan oikeudessa, kertoi poliisin edustaja keskiviikkona.
David Shimron on yksi kuudesta sukellusvenekauppaan liittyvissä epäselvyyksissä, joita poliisi epäilee korruption ja lahjusten käyttämisestä. Epäilyt Shimronista saivat uutta vauhtia poliisin saatua selville, että Shimron toimi myös veneet valmistaneen Thyssenkrupp agentin Ganorin lakimiehenä.
Thyssenkrupp saksalaisyhtiö rakensi Israelin laivaston tilaamat sekä sukellusveneet että hyökkäysveneet. Yhtiö lienee mukana Israelin tilaamien uusien sukellus- ja ohjusveneitten tarjous-kilpailussa, josta Saksan hallitus teki myönteisen päätöksen.
Shimron kielsi puhuneensa kaupoista Netanyahun kanssa ja kielsi lahjusten käyttämisen ostopäätöksen solmimiseksi. "En ole puhunut yhdenkään valtion virkailijan kanssa laivaveistämön yksityistämisestä, enkä ole ollut yhteydessä yhdenkään valtion virkailijan kanssa Israelin valtion ostamista veneistä" hän sanoi.
David Shimronin epäillään toimineen aktiivisesti 1.5 miljardin USD osto-sopimuksen solmimiseksi, sekä sisällyttäneen siihen Thyssenkrupp yhtiön suunnitteleman telakan rakentaminen Israeliin.
Oikeuskansleri Avichai Mandelblit kehotti Israelin poliisia aloittamaan tutkimukset sukellusvenekaupoista marraskuussa viime vuonna, koska julkisuudessa liikkui huhuja, että Netanyahu olisi antanut periksi houkutuksille hyötyä kaupoista.
Netayahu on kieltänyt kaikki syytökset väärinkäytöksistä hänen taholtaan ja selittää, että Israelin turvallisuuden takaaminen, johon liittyy oleellisesti Välimerellä olevien kaasulauttojen turvallisuus, antoi aiheen käsitellä venekauppoja kiireellisinä. Onko Thyssenkrupp saanut tilauksen ilman tavanomaisia tarjouksia myös muilta yhtiöiltä, on avoin kysymys.
Netanyahun tylysti erottama puolustusministeri Moshe Yaalon tiettävästi vastusti venekauppoja, mikä on voinut vaikuttaa erottamiseen.
http://www.timesofisrael.com/lawyer-questioned-in-sub-affair-named-as-netanyahu-associate-david-shimron/

Entinen Israelin laivaston INF komentaja Eliezer Marom asetettiin kotiarestiin epäiltynä sekaantumisesta sukellus- ja ohjusveneiden kauppoihin Thyssekrupp saksalaisyhtiön kanssa, kertoi TV-kaksi.
http://www.timesofisrael.com/ex-navy-chief-placed-under-house-arrest-after-questioning-in-sub-affair/

04. UUTISIA LYHYESTI
• IDF:n Samariassa toimivat joukot tekivät yöllisen ratsian Jeninin kaupunkiin. Asukkaat pommittivat sotilaita useilla kotitekoisilla petrolipommeilla ja kivillä. Sotilaat vastasivat hyökkäykseen heitä vastaan avaamalla tulen kovilla patruunoilla. Raportin mukaan 2 palestiinalaista sai surmansa ja yksi haavoittui. Yksi sotilas haavoittui lievästi.
IDF:n tiedottajan mukaan armeija tutkii tilanteen syntymistä ja miksi kaksi kuoli. Armeija on antanut ohjeet sotilaille tähdätä kiväärinsä alaraajoihin, ja turvautua kuolettaviin laukauksiin vasta joutuessaan kuolemanvaaraan.
Palestiinalaisten mukaan yhtä ammuttiin päähän ja hän kuoli välittömästi, toinen haavoittui, mutta kuoli sairaalassa. Kolmas haavoittui jalkoihin. IDF pidätti 21 epäiltyä kivien ja palopommien heittelystä, jokunen kivääritulesta, yöllisissä ratsioissa eri kohteisiin Juudeassa ja Samariassa.
Tiistaina poliisi ja sotilaat kävivät Tekoassa tutkimassa terroristin kotia. Hän sai surmansa ajettuaan autonsa kohti sotilaita Gush Etzionissa, mutta osui sähköpylvääseen kaataen sen. Sen jälkeen hän tuli ulos autostaan suurta puukkoa heilutelleen, minkä johdosta sotilaat avasivat kuolettavan tulen häntä kohti.
Maanantain ja tiistain välisen yön aikana sotilaat pidättivät 15 palestiinalaista epäiltyinä kivien heittelystä ja muista rikoksista sekä osallistumisesta "kansan vastarintaan". http://www.timesofisrael.com/idf-troops-exchange-fire-with-gunmen-in-jenin/.
• ARABIMAAT sanovat, että mediassa kerrottu sopimus USA:n ja Qatarin välillä koskien syytöksiä Qatarin osallistumisesta terrorismin tukemiseen, ei ole riittävä sanktioitten poistamiseksi. Vaikka ne tunnustavat Qatarin reagoineen niiden painostuksen alla, ne sanovat, ettei Qatarin sanaan voida luottaa. USA:n ja Qatarin sopimus oli ulkoministeri Rex Tillersonin ensimmäinen huomattava diplomaattinen saavutus. Saudi Arabia, Bahrain, UAE ja Egypti vaativat selviä osoituksia Qatarin emiirin suunnanmuutoksesta, joista yksi on Qatarissa turvapaikan saaneiden terroristien karkottaminen. http://www.timesofisrael.com/arab-states-say-qatar-us-terror-accord-insufficient/
• Mediassa kerrotaan, että IS:n kalifaatin kalifiksi itsensä korottanut Abu Bakr al Bagdadi olisi saanut surmansa USA:n dronen tekemässä ohjusiskussa, mutta USA:n armeijan edustajat eivät voi vahvistaa tietoa. Al-Bagdadin on kerrottu moneen kertaan joko haavoittuneen vaikeasti tai kuolleen, mutta on ilmestynyt piilopaikastaan julkisuuteen, jota hän tavallisesti karttaa. http://www.timesofisrael.com/us-cant-confirm-al-baghdadi-death-reports/,
• Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadin kannattavat ja vastustavat muslimijohtajat joutuivat nyrkkitappeluun Libanonissa TV- kameroiden edessä. Yksi heistä syytti toista, ettei hän suostunut tunnustamaan surua hänen serkkunsa kuoleman johdosta IS:n joukkojen käsissä. Virkailijat yrittivät hillitä nujakoivia, jotka kirosivat toisiaan avoimesti. Toinen oli Libanonin tärkein islam-johtaja, toinen Syyrian parlamentin jäsen.
Tilanteen taltioivat OTV youtube TV-kanavalleen 10.07.2017. Tekstin käänsi englanniksi MEMRI. http://www.timesofisrael.com/pro-and-anti-assad-guests-brawl-on-lebanese-tv/
• Obaman hallituksen aikana Israelin rakentamista tai aikomista rakentaa Juudeaan ja Samariaan sekä Jerusalemin itäosiin, seurattiin suurennuslasin avulla, sillä Obaman doktriinin mukaan kaiken juutalaisen toiminnan tulee loppua Juudeassa ja Samariassa, koska sen katsottiin pahimmin jarruttavan rauhankeskusteluja. Niille ei koskaan selvinnyt se, että juutalaisen valtion tuhoaminen on ollut alusta lähtien PA/PLO:n perimmäisenä tavoitteena. "Setlementtitoiminnalla" on pelkästään toissijainen merkitys PA/PLO:n ja Hamasin päämäärissä. Tämä on muuttunut täysin Trumpin valtakaudella, joskin hänkin kehottaa harkintaan, mikä on paikallaan investointeja suorittaessaan, mikä oli Trumpin erikoisala. Abbasin &co niskoittelu USA:n neuvottelijoiden edessä osoittaa suurta harkinnan puutetta, sillä se tulee kostautumaan ennemmin tai myöhemmin.
http://www.timesofisrael.com/under-trump-settlements-are-no-longer-the-obsessive-center-of-attention/,
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 24 -34; Tiberias 26 -41; Suolameri 34 -44; Eilat 31 -44 +C-astetta. Huomiseksi ennustetaan asteen verran viilenevää, mutta aurinkoinen ja helteinen sää jatkuu toistaiseksi. – Varokaapas muslimien
raakoja partioita Euroopan maissa. http://mobile.wnd.com/2017/07/brutal-muslim-religious-police-now-patrol-europe/
Wednesday, July 12, 2017

keskiviikko 12.07.2017

KESKIVIIKKO 12.07.2017
01. VAIKEUKSIA Operan kanssa sen päivitettyä ohjelmansa ja poistettua kaikki speeddial-linkit. Melkoinen hässäkkä siitä syntyi etsiä uuden osoitteet ja aukoa suljetut lukot. Siksi en aluksi pystynyt korjaamaan edellisen raportin virheitä, mutta tämä on elämää internetviidakossa, jossa vieras ja muukalainen on vaikeuksissa. Siihen tulee suhtautua levollisen rauhallisesti.

02. USA:n Israelin lähettiläs David Friedman sekä USA:n Jerusalemin pääkonsuli Donald Blome liittyivät Trumpin nimittämän Lähi-Idän koordinoijan Jason Greenblattin johtamaan neuvottelutiimiin PA/PLO:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin kanssa. Jostakin diplomaattisesta syystä johtuen Abbas halusi tavata USA:n tiimin Jerusalemissa eikä Ramallahissa. Valkoisen Talon korkea virkailija selitti ToI:n toimittajalle, että USA:n tiimi kävi asiallisen ja avoimen keskustelun koskien useita rauhan neuvotteluihin liittyviä aiheita. Hallitus uskoo, että voidakseen antaa jokaiselle paras mahdollinen tilaisuus saavuttaa lopullinen sopimus, on kriittistä käydä neuvotteluja, jotka ovat lähellä presidenttiä, ja siksi neuvottelu-tiimiin liitettiin korkea neuvonantaja Jared Kushner, sekä Jason Greenblatt ja David Friedman".

Valkoisen Talon virkailija sanoi edelleen, että Jason Greenblattin matkan tarkoituksena on luoda perustus rauhanneuvotteluille. Hän kutsui keskusteluja sisäisiksi seuraavan askeleen ottamiseksi, vakuuttaen samalla presidentti Trumpin päätöstä, että työskentely kestävän rauhansopimuksen saavuttaminen Israelin ja palestiinalaisten välille on hänen kiireellisyyslistansa kärjessä.

Neuvottelutilaisuuden aluksi raporttien mukaan Kushner esitteli Israelin tuntemat huolet, joiden mukana oli maksujen lopettaminen tuomittujen tai kuolleiden terroristien omaisille.
Palestiinalais-ja arabilähteiden mukaan neuvottelut eivät menneet hyvin. Abbas syytti USA:n edustajia Israelia suosivasta asenteesta samalla kieltäytyen hyväksymästä vaatimusta maksujen lopettamiseksi. PA:n korkea virkailija totesi, etteivät Kushnerin ja Greenblattin käymät alustavat keskustelut päivää aiemmin
myöskään menneet hyvin, vaan ne kiristyivät loppua kohti USA:n tiimin vaatiessa maksujen lopettamista. PA:n edustajat selittivät, että se kuuluu heidän sosiaaliseen velvollisuuteensa, josta he eivät voi luopua. http://www.timesofisrael.com/us-ambassador-trump-envoy-meet-palestinian-officials-in-jerusalem/,

Tällainen sosiaalinen rikollisten suojeleminen, joka ilmenee PA:n virkailijoiden ja asukkaitten suhtautumisessa niihin, jotka varastavat Israelin puolelta autoista kotieläimiin ja maatalous-työkaluihin, osoittaa, että "Palestiinan kansa" hyväksyy kansana varastamisen ja terrorismin. Monet PA:n korkeat virkailijat ajavat avoimesti Israelista varastetuilla autoilla. Eräs PA:n poliisi-komentaja ajoi autollaan neuvottelutilaisuuteen Israelin poliisien kanssa. Yksi Israelin poliisikomentaja tunnisti PA:n poliisi-komentajan ajaman auton häneltä varastetuksi. Ei tiedetä miten juttu eteni, vaatiko israelilainen autoaan takaisin.

03. Epäilyt lahjusten käyttämisestä Israelin ja Saksan välisessä sukellusvenekaupassa vainoaa pääministeri Netanyahua yhä lähempänä, vaikka häntä vastaan ei olekaan nostettu syytteitä.
Poliisi kuulusteli viimeisten päivien aikana pääministeri asianajajaa David Shimronia varoittaen häntä, että hänen lausuntojaan voidaan käyttää häntä vastaan oikeudessa, kertoi poliisin edustaja keskiviikkona.
David Shimron on yksi kuudesta sukellusvenekauppaan liittyvissä epäselvyyksissä, joita poliisi epäilee korruption ja lahjusten käyttämisestä. Epäilyt Shimronista saivat uutta vauhtia poliisin saatua selville, että Shimron toimi myös veneet valmistaneen Thyssenkrupp agentin Ganorin lakimiehenä.
Thyssenkrupp saksalaisyhtiö rakensi Israelin laivaston tilaamat sekä sukellusveneet että hyökkäysveneet. Yhtiö lienee mukana Israelin tilaamien uusien sukellus- ja ohjusveneitten tarjous-kilpailussa, josta Saksan hallitus teki myönteisen päätöksen.
Shimron kielsi puhuneensa kaupoista Netanyahun kanssa ja kielsi lahjusten käyttämisen ostopäätöksen solmimiseksi. "En ole puhunut yhdenkään valtion virkailijan kanssa laivaveistämön yksityistämisestä, enkä ole ollut yhteydessä yhdenkään valtion virkailijan kanssa Israelin valtion ostamista veneistä" hän sanoi.
David Shimronin epäillään toimineen aktiivisesti 1.5 miljardin USD osto-sopimuksen solmimiseksi, sekä sisällyttäneen siihen Thyssenkrupp yhtiön suunnitteleman telakan rakentaminen Israeliin.
Oikeuskansleri Avichai Mandelblit kehotti Israelin poliisia aloittamaan tutkimukset sukellusvenekaupoista marraskuussa viime vuonna, koska julkisuudessa liikkui huhuja, että Netanyahu olisi antanut periksi houkutuksille hyötyä kaupoista.
Netayahu on kieltänyt kaikki syytökset väärinkäytöksistä hänen taholtaan ja selittää, että Israelin turvallisuuden takaaminen, johon liittyy oleellisesti Välimerellä olevien kaasulauttojen turvallisuus, antoi aiheen käsitellä venekauppoja kiireellisinä. Onko Thyssenkrupp saanut tilauksen ilman tavanomaisia tarjouksia myös muilta yhtiöiltä, on avoin kysymys.
Netanyahun tylysti erottama puolustusministeri Moshe Yaalon tiettävästi vastusti venekauppoja, mikä on voinut vaikuttaa erottamiseen.
http://www.timesofisrael.com/lawyer-questioned-in-sub-affair-named-as-netanyahu-associate-david-shimron/

Entinen Israelin laivaston INF komentaja Eliezer Marom asetettiin kotiarestiin epäiltynä sekaantumisesta sukellus- ja ohjusveneiden kauppoihin Thyssekrupp saksalaisyhtiön kanssa, kertoi TV-kaksi.
http://www.timesofisrael.com/ex-navy-chief-placed-under-house-arrest-after-questioning-in-sub-affair/

04. UUTISIA LYHYESTI
• IDF:n Samariassa toimivat joukot tekivät yöllisen ratsian Jeninin kaupunkiin. Asukkaat pommittivat sotilaita useilla kotitekoisilla petrolipommeilla ja kivillä. Sotilaat vastasivat hyökkäykseen heitä vastaan avaamalla tulen kovilla patruunoilla. Raportin mukaan 2 palestiinalaista sai surmansa ja yksi haavoittui. Yksi sotilas haavoittui lievästi.
IDF:n tiedottajan mukaan armeija tutkii tilanteen syntymistä ja miksi kaksi kuoli. Armeija on antanut ohjeet sotilaille tähdätä kiväärinsä alaraajoihin, ja turvautua kuolettaviin laukauksiin vasta joutuessaan kuolemanvaaraan.
Palestiinalaisten mukaan yhtä ammuttiin päähän ja hän kuoli välittömästi, toinen haavoittui, mutta kuoli sairaalassa. Kolmas haavoittui jalkoihin. IDF pidätti 21 epäiltyä kivien ja palopommien heittelystä, jokunen kivääritulesta, yöllisissä ratsioissa eri kohteisiin Juudeassa ja Samariassa.
Tiistaina poliisi ja sotilaat kävivät Tekoassa tutkimassa terroristin kotia. Hän sai surmansa ajettuaan autonsa kohti sotilaita Gush Etzionissa, mutta osui sähköpylvääseen kaataen sen. Sen jälkeen hän tuli ulos autostaan suurta puukkoa heilutelleen, minkä johdosta sotilaat avasivat kuolettavan tulen häntä kohti.
Maanantain ja tiistain välisen yön aikana sotilaat pidättivät 15 palestiinalaista epäiltyinä kivien heittelystä ja muista rikoksista sekä osallistumisesta "kansan vastarintaan". http://www.timesofisrael.com/idf-troops-exchange-fire-with-gunmen-in-jenin/.
• ARABIMAAT sanovat, että mediassa kerrottu sopimus USA:n ja Qatarin välillä koskien syytöksiä Qatarin osallistumisesta terrorismin tukemiseen, ei ole riittävä sanktioitten poistamiseksi. Vaikka ne tunnustavat Qatarin reagoineen niiden painostuksen alla, ne sanovat, ettei Qatarin sanaan voida luottaa. USA:n ja Qatarin sopimus oli ulkoministeri Rex Tillersonin ensimmäinen huomattava diplomaattinen saavutus. Saudi Arabia, Bahrain, UAE ja Egypti vaativat selviä osoituksia Qatarin emiirin suunnanmuutoksesta, joista yksi on Qatarissa turvapaikan saaneiden terroristien karkottaminen. http://www.timesofisrael.com/arab-states-say-qatar-us-terror-accord-insufficient/
• Mediassa kerrotaan, että IS:n kalifaatin kalifiksi itsensä korottanut Abu Bakr al Bagdadi olisi saanut surmansa USA:n dronen tekemässä ohjusiskussa, mutta USA:n armeijan edustajat eivät voi vahvistaa tietoa. Al-Bagdadin on kerrottu moneen kertaan joko haavoittuneen vaikeasti tai kuolleen, mutta on ilmestynyt piilopaikastaan julkisuuteen, jota hän tavallisesti karttaa. http://www.timesofisrael.com/us-cant-confirm-al-baghdadi-death-reports/,
• Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadin kannattavat ja vastustavat muslimijohtajat joutuivat nyrkkitappeluun Libanonissa TV- kameroiden edessä. Yksi heistä syytti toista, ettei hän suostunut tunnustamaan surua hänen serkkunsa kuoleman johdosta IS:n joukkojen käsissä. Virkailijat yrittivät hillitä nujakoivia, jotka kirosivat toisiaan avoimesti. Toinen oli Libanonin tärkein islam-johtaja, toinen Syyrian parlamentin jäsen.
Tilanteen taltioivat OTV youtube TV-kanavalleen 10.07.2017. Tekstin käänsi englanniksi MEMRI. http://www.timesofisrael.com/pro-and-anti-assad-guests-brawl-on-lebanese-tv/
• Obaman hallituksen aikana Israelin rakentamista tai aikomista rakentaa Juudeaan ja Samariaan sekä Jerusalemin itäosiin, seurattiin suurennuslasin avulla, sillä Obaman doktriinin mukaan kaiken juutalaisen toiminnan tulee loppua Juudeassa ja Samariassa, koska sen katsottiin pahimmin jarruttavan rauhankeskusteluja. Niille ei koskaan selvinnyt se, että juutalaisen valtion tuhoaminen on ollut alusta lähtien PA/PLO:n perimmäisenä tavoitteena. "Setlementtitoiminnalla" on pelkästään toissijainen merkitys PA/PLO:n ja Hamasin päämäärissä. Tämä on muuttunut täysin Trumpin valtakaudella, joskin hänkin kehottaa harkintaan, mikä on paikallaan investointeja suorittaessaan, mikä oli Trumpin erikoisala. Abbasin &co niskoittelu USA:n neuvottelijoiden edessä osoittaa suurta harkinnan puutetta, sillä se tulee kostautumaan ennemmin tai myöhemmin.
http://www.timesofisrael.com/under-trump-settlements-are-no-longer-the-obsessive-center-of-attention/,
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 24 -34; Tiberias 26 -41; Suolameri 34 -44; Eilat 31 -44 +C-astetta. Huomiseksi ennustetaan asteen verran viilenevää, mutta aurinkoinen ja helteinen sää jatkuu toistaiseksi. – Varokaapas muslimien
raakoja partioita Euroopan maissa. http://mobile.wnd.com/2017/07/brutal-muslim-religious-police-now-patrol-europe/
Sunday, July 09, 2017

SUNNUNTAI 09.07.2017

SUNNUNTAI 09.07.2017
01. UUSI juutalainen työviikko alkaa auringon paahtaessa pilvettömältä taivaalta, mikä ennustaa aamun 23 asteen lämpötilan kohoamista 33 asteen tienoille, kuten ennusteet kertovat, mutta helle vetää välillä henkeä aloittaakseen huomenna uuden nousun. Eilatissa, Suolamerellä ja Kiryat Smonassakin lämpötila on pysytellyt yli 40 asteen. Tämä on kuitenkin pientä verrattuna siihen, mitä tapahtuu joillakin toisilla paikoilla maailmassa. Kalifornian eteläosassa koti-eläimiä on kuollut tuhansittain - 10 000 lehmää – kuumuuteen, ja Iranissa on mitattu lähes 54 asteen lämpötiloja, mikä on ennätys alallaan. Kiinassa, Moskovassa ja Berliinissä on ollut kovia sateita ja niiden seurauksena Kiinassa maanvyörymiä haudaten rakennuksia ja ihmisiä. http://strangesounds.org/2017/07/thousands-of-cows-dying-as-heatwave-bakes-southern-california.html,

02. Phoenixissä hautova helle nosti lämpömittarin lumeta ennatys-korkeuksiin 117 F- astetta (47.2 C-astetta) nostaen kulonuhrien luvun 60:een. Helle on jatkunut kaupungin metroalueilla kesäkuusta lähtien. Kuumuuden johdosta muoviset laitteistot ulkona ovat meltoutuneet siinä määrin, että postilaatikot ja roska-astiat ovat muuttuneet muodottomiksi roikkuen maata kohti kuten nuutuneet kasvit. Seuraavana päivänä ilmoitettiin lämpötilan ennätyksen nousseen 118 F-asteeseen. Kaupunki on asettanut 47 jäähdytysasemaa, 50 lentovuoroa peruutettiin Sky Harbor lentokentällä. Lämpötilan noustessa yli 110 F-astetta ruumis ei pysty jäähdyttämään itseään, mikä voi selittää kuoleman tapaukset, selittävät lääkintäviranomaiset.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-4677014/Phoenix-tempertures-reach-record-breaking-117F.html.

03. Hampurissa kokoontunut G20 klubin 19 jäsenmaan johtajat, mukaan lukien Venäjä, Kiina ja EU, taipuivat USA:n presidentti Trumpin taipumattoman päätöksen edessä tunnustaen USA:n päätöksen irrottautua 2015 Pariisin ilmastosopimuksesta. Lopullisessa lausunnossa lauantaina he kuitenkin totesivat Washingtonin toiveen "työskennellä kiinteästi toisten maitten rinnalla "auttaakseen niitä saamaan ja käyttämään fossiilisia polttoaineita entistä puhtaammin ja tehokkaammin". Uudistaessaan suojauksen vastaisen avainvakuutuksen loppulausunnossa ensimmäistä kertaa vakuutetaan valtioitten oikeus suojata markkinoitaan laillisilla kaupan puolustus-mekanismeilla. Tämä lausunnon kohta antaa tilaisuuden jatkaa Trumpin aloittamaa "Amerikka ensin" politiikkaa. Hän lupasi "ostaa amerikkalaista" ja "palkata amerikkalaisia" vastauksena yleiseen suuttumukseen USA:n laajojen alueitten teollistamisen vastaisuuteen, mikä on nostanut vastustusta liittolaisten keskuudessa varottaen Trumpia eristäytymis-politiikasta.
Katkerasta erimielisyydestä huolimatta loppulausunto merkitsee sitä, että johtavat taloudet ovat päättäneet sulkea rivinsä ja jatkaa viitoittamaansa polkua mielipide-eroista huolimatta.

TURVALLIAUUSJÄRJESTELYT olivat G20 ulkopuolella erittäin tiukat, jossa poltetut tie-esteet, ruhjotut kauppaliikkeet, kivet, törky ja lasinsirpaleet kertoivat anarkistisesta yöstä automaattisein varistetun poliisin pidättäessä ihmisiä, jotka kivittivät heitä talojen katoilta. Yhteenotot poliisin ja mielenosoittajien välillä olivat sulkeneet Melamia Trumpin hotelliinsa perjantaina, estäen häntä osallistumasta retkeen Hampurin satamaan pakottaen G20 organisoijat muuttamaan täydellisesti johtajien omaisille suunnitellun ohjelman. Trumpia edusti Ivanka-tytär.
Lauantaina 70 000 ihmistä olivat marssimassa uudelleen, kuten järjestäjät kertoivat. Tuhannet mellakkapoliisit suojasivat kokouspaikkaa, ja poliisihelikopterit tarkkailivat tilannetta ilmasta.

Poliisin suojamuurin sisäpuolella johtajat kävivät kahdenkeskisiä keskustelujaan, joista jännityksellä odotetuin keskustelutilaisuus käytiin perjantaina presidenttien Donald Trump ja Vladimir Putin välillä. Tilaisuuteen osallistunut USA:n ulkoministeri Rex Tillerson totesi, että Trumpin edellisenä päivänä torstaina julkistama lausunto, jossa kritisoi Venäjän toimia Ukrainassa ja Syyriassa, aiheutti keskusteluun alkujännitystä, mutta että he löysivät nopeasti yhteisen sävelen, josta jatkaa. Trump totesi 2 tuntia ja vartin kestäneen keskustelun jälkeen, että tilaisuus oli valtavan hieno menemättä kuitenkaan yksityiskohtiin.
Trump tapasi lauantaina myös Englannin pääministeri Thereza Mayn luvaten hänelle, että "hän odottaa innolla "erittäin voimallisen" kauppasopimuksen solmimista hyvin, hyvin pian". Trumpin kommentti julkistettiin huolimatta siitä, että EU:n johto oli varoittanut Englantia solmimasta erillisiä sopimuksia ennen kuin sen irtoaminen EU-blokista on toteutunut lopullisesti. EU:n diktatorista johtamistapaa osoittaa sen Unkarille antama uhkavaatimus sakottaa sitä 250 000 Euroa jokaisesta matusta, jonka Unkari käännyttää rajalta.

PRESIDENTTI Trump., joka kehuu olevansa vaikeitten neuvottelujen ratkaisija, joutuu vielä yhteen kiirastuleen, jossa hänen osaamisensa ja lupauksensa punnitaan.
Hän tapaa Kiinan presidentin Xi Jinpiangin, joka lupautui aiemmin toimimaan yhdessä Trumpin kanssa PohjoisKorean ongelman ratkaisemiseksi. PohjoisKorea laukaisi äskettäin uudentyyppisen ballistisen ohjuksen, jonka kärkiosassa tarkkailijat havaitsivat oudon laajennuksen. He arvioivat, että se voi sisältää useita pommeja, myös atomipommeja, jotka on ohjelmoitu iskemään eri kohteisiin. Sen uskotaan yltävän USA:n länsirannikolle saakka.
Trump antoi varoituksen torstaina, että PohjoisKorean miekan-
kalistelulla on seurauksensa todeten sen käyttäytyneen hyvin huonosti, jota aiheuttaa vakavia seurauksia.
http://www.timesofisrael.com/trump-wins-key-climate-trade-concessions-at-stormy-g20/

04. Sekä Israelin että Hamasin johtajat selittävät, että keskustelut kolmen Israelin beduiinin ja kahden sotilaan jäännösten palauttamista Gazasta koskevat neuvottelut ovat edistyneet hitaasti. Kaatuneen sotilaan omaiset kertovat, ettei heille ole kerrottu mitään mahdollisesta vaihdosta. Eräs vääräleuka leukaili, että "Israel toimittaa Gazaan juomavettä ja saa takaisin viemärijätettä, ja vapauttaa tuomittuja terroristeja ja murha-miehiä saaden takaisin ruumiita". Omaisten hautaaminen on kuitenkin juutalaiselle kunnia-asia, joka tulee hoitaa. Beduiinien luvaton ja lainvastainen tunkeutuminen Gazaan on asia erikseen. He ovat kuitenkin Israelin kansalaisia, ja sellaisina heitä kohdellaan, eikä siinä tehdä eroa etnisellä taustalla. Moraalinen kysymys on se, onko oikein tehdä kauppaa ihmisillä? Gilad Shaltin todistamiseksi eläväksi annettua Hamasin videota vastaan Netanyahu vapautti 20 PA:n arabinaisvankia. V. 2011 Shalitin vapauttaminen ostettiin vapauttamalla 1027 terrorismista tuomittua PA:n arabia, joista 40 % palasi terrorismiin. Viimeinen vapautuserä jäi toimittamatta Abbasin rikkoessa sopimuksen. http://www.timesofisrael.com/israel-hamas-said-close-to-first-stage-of-prisoner-swap/

05. Opetusministeri Naftali Bennet, joka johtaa Jewish Home puoluetta, kehottaa Israelia harkitsemaan uudelleen Gilad Shalitin vapauttamisen yhteydessä sovittua periaatetta tuomittujen terroristien vapauttamiseksi surmansa saaneiden sotilaitten ruumiita vastaan. Bennett muistuttaa, että monet vapautetuista terroristeista palasivat entiseen "ammattiinsa" surmaten juutalaisia. Hän muistutti mieleen, että Hamasin nykyinen johtaja Tahiya Sinwar oli yksi Shalitin vaihtokaupassa vapautetuista.
IDF:n sotilaat Hadar Goldin ja Oron Shaul saivat surmansa 2014 kesäsodassa, eikä heidän ruumiitaan saatu haettua kotiin. Bennett, joka on Israelin turvallisuuskabinetin jäsen, kehottaa lisäämään painostusta Hamasia vastaan vakuuttaen samalla, että formula vapauttamisesta on muuttunut, eikä kaatuneitten ruumiista voida enää käydä kauppaa.
Libanonissa ilmestyvä Hizbullahin äänitorvi Al-Akhbar päivälehti kertoi Hamasilta saamiinsa tietoihin perustuen lauantaina, että neuvottelut, joita käydään kolmannen osapuolen kautta, ovat lähellä ratkaisukohtaa. Sopimus olisi saman sisältöinen kuin 2009 tehty 20 naisvangin vapauttaminen Shalitin videota vastaan. Hamasin uskotaan pitävän vankeinaan kolme Israelin beduiinia: Ibrahim Abu Gahnima, Abraham Mengistu ja Hisham al-Sayed.

Israelissa Al-Akjhbar raporttia epäillään valheelliseksi. Kesäsodassa kaatuneitten IDF:n sotilaitten omaiset sanovat, että sota ei koskaan loppunut, ja että elämästä on tullut heille helvetti.
Hamasin edustaja sanoo, ettei sen kanta ole liikahtanut tuumaakaan. Hamas vaatii, että Israelin tulee vapauttaa Shalitin sopimuksen mukaiset viimeisen erän 58 vankia, jotka IDF pidätti uudelleen. Hamasjohtaja Sinwar on vieraillut useita kertoja Kairossa, jossa hän tapasi egyptiläisiä virkailijoita ja myös Mohammed Dahlanin, jota pidetään Gazan pääministerinä. http://www.timesofisrael.com/senior-minister-urges-no-release-of-live-terrorists-for-dead-soldiers/

06. UUTISIA LYHYESTI
• USA:ssa demokraatit tutkivat Trumpin ja hänen omaistensa aiempia suhteita venäläisten kanssa. Trumpin vävypoika Jared Kushner tapasi 2016 Kremlin kanssa suhteissa olleen juristin. Tapaamisessa oli mukana Trumpin vaalimanageri Paul Manafort sekä Trumpin vanhin poika. Demokraattien on vaikea uskoa, että he todella hävisivät presidentin vaalit ja elättelevät toiveita, että Trumpin vaali voidaan kumota. http://www.timesofisrael.com/trumps-son-son-in-law-met-with-kremlin-linked-lawyer-in-june-2016/
• PohjoisKorean johtajat Pyongtangissa ovat vimmoissaan, koska "EteläKorea ja Yhdysvallat pitävät sotaharjoituksia raja-alueella kovilla ammuksilla ja automaattiseilla sekä pudotellen suuria pommeja vihollispesäkkeisiin". PohjoisKorea syyttää Washingtonia alueen puskemisesta lähelle ydinsotaa. USA:n kärsivällisyys on tiukoilla ja Trumpin uskottavuus koetteella. http://www.timesofisrael.com/north-korea-says-us-nearing-nuclear-tipping-point-with-drill/
• Israelin hallituksen toimien koordinaattori territorioissa (COGAT) kenraalimajuri Yoav Mordechai sanoi lauantaina, että Siinailla 23 egyptiläistä sotilasta surmanneisiin hyökkäyksiin armeijan tukikohtaan osallistui entisiä Hamasin izza-din-al-Qassam sotilassiiven jäseniä, jotka olivat soluttautuneet Gazasta Siinaille liittyen siellä IS:n joukkoihin. Mordechai sanoi FB:n sivullaan, ettei Hamas avusta Egyptin armeijan taistelussa terroristeja vastaan Siinaille, vaan antaa IS:n joukoille vapaan pääsyn Siinaille. Hän kyseli: Kuka lopulta hallitsee Gazassa? Mordechai kirjoittaa, että Hamas ja IS ovat saman kolikon kaksi puolta. Egyptin poliisi ilmoitti päivä sen jälkeen, kun jihadistit olivat surmanneet 23 sotilasta hyökkäyksessä harjoitusleiriä vastaan, että sotilaat surmasivat 14 väitettyä IS:n jäsentä.
IS:n joukot olivat tehneet perjantain aikana "useita hyökkäyksiä Siinain niemimaalla useissa tarkastuspisteissä käyttäen autopommeja ja raskasta kivääritulta koordinoi-duissa iskuissa", kuten IS:n tiedote kertoi. http://www.timesofisrael.com/ex-hamas-members-took-part-in-deadly-is-sinai-attack-israeli-general-says/
• Ääri-ortodoksijuutalaisten johtama päärabbinaatti julkisti listan 160 rabbista, heidän joukossaan useita tunnettuja Amerikan ortodoksi- ja reformijohtajia, joihin rabbinaatti sanoo, se ei voi luottaa. Nämä 160 reformi- ja konservatiivi-rabbia on koottu 24 maasta, sekä USA:sta että Kanadasta. Mukana ovat johtajat kuten Ortodoksirabbi Avi Weiss, libaraali-ortodoksi rabbi New Yorkin Riverside lohkosta, sekä Yehoshua Fass, Nefesh B´Nefesh toiminnanjohtaja, joka järjestää ja rohkaisee amerikkalaisten muuttoa Israeliin. Jerusalemin päärabbinaatti valvoo juutalaisten avioliittojen solmimista maassa. Voidakseen saada rabbinaatin hyväksynnän henkilön tulee todistaa juutalaisuutensa, mihin usein riittää rabbin antama todistus aiemmasta seurakunnasta. Rabbinaatissa asioita hoitaa yksi virkamies, rabbi Itamar Tubul, jonka käsien kautta jokainen anomus joutuu kulkemaan. Listan julkistaminen on osa päärabbinaatin ja USA:n reformi. Ja konservatiivi-juutalaisten johtajien välistä keskustelua, kuka on juutalainen. Listassa mainittujen rabbien todistus ei ole pätevä päärabbinaatin käsityksen mukaan. Lista tulee entisestään hajottamaan juutalaisten yhtenäisyyttä ja kykyä taistella ulkopuolisia hyökkäyksiä vastaan Israelin laillisuudesta olla olemassa aikana, jolloin PA/PLO:n johtama Israelin vastainen kansainvälinen kampanja on BDS-liikkeen ohella kuumimmillaan. UNSC:n ja UNESCO:n viimeiset Israelia tuomitsevat päätöslauselmat ovat varoittavia esimerkkejä vaarasta, joka uhkaa tuhota juutalaisen kansan.
http://www.timesofisrael.com/160-rabbis-including-top-us-orthodox-leaders-on-rabbinate-blacklist/,
• Israel ja Jordania pelkäävät, että Iranin suunnitelmissa on raivata esteetön käytävä Irakin ja Syyrian kautta Libanoniin ja edelleen Välimerelle, jota shia-muslimit valvovat. USA:n ja Venäjän keskenään sopima tulitauko Syyrian eteläosaan on kiihdyttänyt pelkoja, joita Jerusalem ja Amman tuntevat Iranin suunnitelmien johdosta. Hizbullah on pystyttänyt ympäristön kehittämis-NGO-järjestön varjolla vakoilu-torneja lähelle rajaa, jotka toimivat sotilaallisina asemina. Iran on rakentanut Libanonin eteläosaan maanalaisia teollisuuslaitoksia, joissa Hizbullah pystyy kokoamaan pitkälle kehitettyjä ohjuksia. Näiden ohella Hizbullahin rakentama tunneliverkosto Libanonin eteläosiin ja rajan ali Israeliin, aiheuttaa harmaita hiuksia IDF:n johtajille ja taistelutaktikoille. http://www.timesofisrael.com/south-syria-truce-to-allay-israel-jordan-fears-about-iran/
• USA:n YK:n lähettiläs Nikki Haley sanoo, että UNESCO:n päätökset Israelin siteistä Hebroniin aj Jerusalemiin polkevat Lähi-Idän historiaa ja tulee poistamaan sen vähäisenkin uskottavuuden järjestön toimiin, jota se enää on nauttinut. Haley lupaa, että USA tulee arvioimaan uudelleen suhteensa ja tukensa UNESCO:on. http://www.timesofisrael.com/haley-calls-unesco-hebron-motion-an-affront-to-history-says-us-to-review-ties/
• Pääministeri Netanyahu sanoi, että Israel maksaa YK:lle vain 1.7 miljoonaa USD vaaditun 11.7 miljoonan USD asemesta, koska UNESCO jatkaa avoimen vihamielistä politiikkansa Israelia kohtaan polkien kaikkia historian ja uskonnollisten faktojen todistuksia juutalaisen kansan siteistä Hebroniin, Patriarkkain Mausoleumiin sekä ikuiseen pääkaupunkiinsa Jerusalemiin. Kaikella kunnioituksella Israel saa kyllä syyttää itseäänkin, sillä se vain seisoo tumput suorina tekemättä omia aloitteitaan, vain odotellen sydän kylmänä, mitä se "rauhan-kumppani" nyt taas on keksinyt Israelin tuhoamiseksi.
http://www.timesofisrael.com/netanyahu-cuts-1-million-more-from-un-budget-following-unesco-hebron-vote/
• Galilelaisesta synagogasta löydettiin vanhin säilynyt mosaiikki, joka kertoo Noan joutumisesta kalan kitaan
Ennen tuntematon lattiamosaiikki löydettiin Rooman vallan aikaisen5. vuosisadan juutalaisesta HUQOQ kylästä alaGalileasta. Mosaiikissa Noan jalat ovat kalansuussa, jonka nielee isompi kala ja sitä edelleen vielä suurempi kala. http://www.timesofisrael.com/earliest-mosaic-of-jonah-and-the-whale-found-in-galilee-synagogue/,
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 22 -33; Tiberias 28 -40; Suolameri32 -42; Eilat 30 -43 +C-astetta. Jerusalemin luvut huomenna ovat 24 -35 +C –astetta, eikä muutoksista ole tietoakaan.