Friday, June 16, 2017

PERJANTAI 16,06.,2017

PERJANTAI 16.06.2017
01. AAMUN uutisartikkelit ovat masentavia, jopa hälyttäviä, miten maailman ja Lähi-Idän tilanne voi eskaloitua entisestään. Diplomaatit ja valtioitten johtajat kiertävät maailmaa ja neuvotteluja käydään monella taholla, mutta tuloksia on vähän. Käydään ensin lyhyesti läpi tärkeimpiä ja tarkennetaan jatkossa.

02. Lontoossa järjestettiin online tiedustelu vuosittaisen Al-Quds Israelin vastaisen marssin peruuttamiseksi, joka on tarkoitus marssia Lontoon kaduilla sunnuntaina.
Yli 15 000 kansalaista allekirjoitti peruutuspyynnön.
Al-Quds päivä on vuosittainen tapahtuma, joka järjestettiin Iranin edesmenneen ylimmän kaitsijan Ruholla Khomeinin vaatimuksesta 1979 Israelin tuhoamiseksi. Marssi on herättänyt vastalauseita, sillä aiemmissa marsseissa osanottajat heiluttivat terrorijärjestöjen kuten Hamas ja Hizbullah lippuja.
Anomus Al-Quds marssiin peruuttamiseksi teki Israel-myönteinen BDS-liikkeen vastainen järjestö "North West Israelin Ystävät", ja se osoitettiin Lontoon muslimipormestarille Sadiq Khanille. Siinä todetaan, että aiemmat marssit terrorijärjestöjen tukemiseksi ovat aiheuttaneet ahdistusta maan juutalaisille.
Englannin juutalaisten suojelemiseen keskittynyt Yhteisöjen Turvallisuussäätiön tiedottaja Mark Gardner pitää "erityisen häiritsevänä nähdä Hizbullahin kannattajien avoimesti marssivan mieltään osoittaen Lontoon kaduilla, kuten myös puutteen lain toteutumiseksi koskien Hizbullah-lippujen ja plakaattien avointa esittelemistä tapahtuman yhteydessä antisemiittisen terrori-järjestön tukemiseksi". Sekaannus johtuu osittain siitä, että Englannin hallitus tuomitsee Hizbullahin terrorismin, mutta samalla hyväksyy sen poliittisena järjestönä, jolla on omia kansanedustajia Libanonin parlamentissa ja ministereitä hallituksessa. http://www.jpost.com/Diaspora/15000-plus-sign-petition-against-anti-Israel-rally-in-London-497039

03. UUTISARTIKKELIT kertoivat eilen, että Samarian alueneuvosto aikoo jättää välittömän vastalauseen ID F:n suunnitelmille suostua luovuttamaan maata Kalkiliyan kaupungin laajentamiseksi Israelin täyden hallinnan alaiselle ns. C-alueelle 14 000 asuntoyksikön rakentamiseksi kaupungin laajenemistarpeita varten. Samarian alueneuvoston puheenjohtaja Yossi Dagan sanoi kuulleensa suunnitelmasta sattumalta vieraillessaan Siviilihallinnon toimistossa. Hän sanoi tuohtuneena: "Tämä kaksinaamainen peli ei voi jatkua, Hallitus ei voi kertoa aamulla tekevänsä kaikkensa juutalaisyhteisöjen tukemiseksi ilmoittaen samalla rakentamis-rajoituksista, ja illalla ilmoittaa suostuneensa palestiinalais-kaupungin laajentumisesta C-alueelle". Hän arvioi pääministerin menettäneen järkensä. Puolustusministeri Liberman puolusti päätöstä todeten 8000 asuntoyksikön hyväksymisen tänä vuonna, enemmän kuin koskaan, mutta jätti mainitsematta, että päätös koskee vain 34 juutalaiskylää jättäen 96 ilman rakennuslupia. Pääministerin kanslia vahvisti tiedon TV-2:selle torstai-iltana. Ympäristöministeri Zeev Elkin kirjoitti Bibille, ettei Kalandiyan laajentumista ole hyväksytty turvallisuuskabinetissa.

ISRAELIN arabikansanedustaja Ahmed Tibi (Joint list) kertoi armeijan radiossa torstai-iltana, että Israel on ilmoittanut PA:lle, että 5 arabikaupunkia – jotka ovat A-alueella PA:n täyden hallinnan alaisina – voivat laajentaa alueitaan rajojensa ulkopuolelle C-alueelle. Nämä kaupungit ovat Ramallah, Hebron, Tulkarem, Jenin ja Kalkliya.
Artikkelissa todetaan, että päätös alueluovutuksista on sopu-soinnussa USA:n suunnitelmien kanssa Palestiinan ongelman ratkaisemiseksi laajemman Lähi-Itää koskevan rauhansopimuksen kanssa, jota käytännössä hoitaa Trumpin nimittämä sovittelija Jason Greenblatt. Hän saapuu Israeliin uudelleen lähiaikoina. Hän edustaa kantaa, että suotuisan ilmapiirin kehittämiseksi Israelin tulee tehdä selviä myönnytyksiä, mutta PA:n myönnytykset olisivat lähinnä kosmeettisia, kuten lupaus lopettaa palkkojen maksaminen murhista tuomittujen tai operaatiossa surmansa saaneen terroristin omaisille ja kiihotuksen lopettaminen.
Sunni-arabimaat voisivat sallia israelilaisten matkustajakoneitten ylilennot matkoillaan Kauko Itään. Kaukaisempana tavoitteena on diplomaattisuhteitten solmiminen sunni-arabimaitten kanssa sekä suhteitten normalisoiminen. Arabimaitten kasvattaminen Israelille suosiollisiksi vuosikymmenien vihankylvön jälkeen ei onnistu hetkessä, se vaatii vuosikymmenien työn. Artikkelissa myös väitetään, että Israelin turvallisuuskabinetti teki maan luovuttamiseksi PA:lle C-alueelta ennen Trumpin Israelin vierailua, mutta että päätös pidettiin salaisena.

Israelin tulevaisuudesta huolestuneet kansanedustajat ja ministerit – joita varmaan on myös vasemmistossa – ovat ilmoittaneet hämmästyksensä kabinetin päätöksistä. Oikeusministeri Ayelet Shaked sanoi Jewish Home puheenjohtajan tukemana, että hän äänesti esitystä vastaan lokakuussa 2016. Puolustusministeri Avigdor Liberman varoitti, että Jewish Home vaatimukset koskien juutalaiskyliä Juudeassa ja Samariassa ovat kasvaneet liian suuriksi. Hänen varoituksensa sisältyy uhka Netanyahun hallituksen kaatumisesta ja Labourin nousemisesta maana johtoon, kuten kävi 1992, jolloin oikeistolainen Tehya-puolue avusti Shamirin hallituksen kaatamisessa, mikä nosti uuden hallituksen johtoon Yitzhak Rabinin, joka pakotettiin alle-kirjoittamaan tuhoiset ns. Oslon sopimukset 1993 Vakoisen Talon ruusutarhassa Bill Clintonin valvonnassa. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Five-Palestinians-cities-to-expand-into-Area-C-497032

Raporteissa spekuloidaan, aivan kuten Rabin muistetaan Oslon sopimuksista, tullaanko Netanyahu muistamaan Palestiinan valtion perustamisesta? Hän on toistanut kannattavansa kahden valtion periaatetta ja Palestiinalle itsehallintoa, mutta ei täysin itsenäisenä, mikä tuskin tyydyttää sunniarabien ja USA:n tahtoa.

04. Israelin arabikansanedustaja Aida Touma-Sliman (Joint List) puhuu yhdessä Israelin entisen ulkoministerin Shlomo Ben Aminin kanssa YK:n forumissa "50 vuotta kestäneen miehityksen huomioimiseksi". PA:n YK:n lähetystön YK:n tiloissa järjestämässä konferenssissa kokoontuvat paneelit käsittelevät aiheita kuten: "Miehityksen jälkeen. Tie kohti Palestiinan itsenäisyyttä ja oikeudenmukaista rauhaa", "50 vuotta kestäneen miehityksen kustannukset ja seuraukset"; "Gazan kaista, oleellinen osa
Palestiinan valtiota". Konferenssin aika on 29. -30. 06.
Konferenssiin osallistuvat B´Tzelemin johtaja Hagai El-Ad, Jewish Coice for Peace johtaja Rebekka Vilkomerson, sekä PLO:n pääsihteeri Saeb Erekat. Konferenssiin osallistuu YK:n virkailijoita, diplomaatteja ja tutkijoita, kuten artikkelissa todetaan.
Israelin YK:n lähettiläs Danny Danon toteaa: "On häpeällistä, että Israelin Knessetin jäsen väärinkäyttää asemaansa ja osallistuu palestiinalaisten kanssa haavoittaakseen Israelia ja YK:ta". Yhtä vähän on hyväksyttävää, että entinen ulkoministeri osallistuu tällaiseen Israelin laillisuuden kieltävään konferenssiin. http://www.jpost.com/Diaspora/Arab-MK-ex-minister-to-speak-at-event-marking-50-years-of-occupation-497028

05. LÄHI-IDÄSSÄ kiehuu kaksi painekattilaa, jotka ilman pikaista hoitoa ja valvontaa voivat räjähtää kasvoille.
Saudi Arabian johtamat ja muutamien sunni-arabimaiden tukemat Qatarin saartotoimet jatkuvat edelleen Qatarin emiirin osoittaessa itsepäisyyttä ja itsenäistä ajatteluaan Iranin tukemana, eikä suostua piirittäjien vaatimuksiin terrorijärjestöjen tukemisesta sekä Iranin vaikutusvallan katkaisemiseen. Iran on toimittanut Qatariin ruokatarpeita, etteivät kauppojen hyllyt tyhjene.
USA on tässä tahtojen välisessä kiistassa pahassa välikädessä. Qatarissa sijaitsee USA:n Lähi-Idän alueen yksi tärkeimmistä lento-tukikohdista ja sillä on maassa 10 000 sotilasta.
Osoittaakseen suhteiden jatkuvan erimielisyyksistä huolimatta USA suostui toimittamaan Qatariin aseita 12 miljardin USD arvosta. Sillä saa jo melkoisen määrän F15 koneita.

KOTOISEMPI ongelmakeitto kuohuu aivan nenämme edessä. Israel on lopultakin ilmoittanut Gazan kaistaa hallitsevalle Hamasille, ettei se toimita enää sähkövirtaa sinne ilman maksua, kuten se on tehnyt ties kuinka monen vuoden aikana. Raporttien mukaan PA esitti vaatimuksen sähkötoimituksen vähentämiseksi. Mikä lienee PA:n lopullinen veruke, mutta Abbas pelkää Hamasin voivan aktivoida toimintansa myös Juudean ja Samarian alueilla.
Israelin, PA:n ja Hamasin lisäksi tähän keitokseen on osallistunut Egypti, joka säännöstelee Siinain ja Gazan välistä rajalinjaa siltä osin, kuin siihen pystyy, koska satojen rajalinjan ali kulkevien tunnelien valvontaa on vaikea järjestää.
Egypti lupaa aloittaa sähköntoimitukset Gazaan, jos Hamas suostuu sille asetettuihin vaatimuksiin.
Hamas uhkaa, että elleivät toimitukset ala pikaisesti, sota voi alkaa koska vain. Hamas ei halua sotaa – ei vielä, vaikka sen 27 000 miehen hyvin koulutettu ja aseistettu armeija onkin valmis.
Israel puolestaan ilmoittaa, ettei sekään halua sotaa, mutta että jos Hamas sen aloittaa, IDF tulee kaatamaan Hamasin hallinnon. Sekä pää- että puolustusministeri vakuuttavat, ettei Israel halua Gazan kaistaa valvontaansa.
Israelin turvallisuuskabinetti teki päätöksen sunnuntaina sähkön toimitusten puolittamiseksi ja on valmis vähentämään niitä edelleen. Viranomaiset toteavat, että Hamasilla on varoja ostaa polttoainetta sähkölaitokseensa, jo se lopettaisi aseitten hankkimisen ja kokoamisen, sekä tunnelien kaivamisen.
Työttömyys ja yleinen köyhyys estävät ihmisiä hankkimasta generaattoreita koteihinsa. Pahiten sähkövirran puuttuminen ja oikullisuus vahingoittavat terveydenhoitoa ja sairaaloiden toimia. Analyytikot laskeskelevat, mitä sähkön toimitukset maksavat ja vertaavat sitä sodasta aiheutuviin kuluihin, ja suosittavat sittenkin suostumaan sähkön toimitusten jatkamiseen, vaikka se on väärin.
http://www.timesofisrael.com/1637848-2/,

06. UUTISIA LYHYESTI
• Sveitsi ilmoittaa tiukentavansa maassa toimivien NGO-järjestöjen rahoittamista. Uuden lain mukaan rahoitus estetään järjestöiltä, jotka harjoittavat antisemitismiä, ja Israelia boikotoivilta BDS järjestöiltä. http://www.timesofisrael.com/switzerland-vows-to-tighten-oversight-of-funding-to-palestinian-groups/
• PA sulkee ne uutiskanavat, jotka tukevat Abbasin kanssa kilpailevia ehdokkaita. Päätös koskee etenkin Hamasia sekä Mohammed Dahlania. http://www.timesofisrael.com/pa-reportedly-blocks-news-sites-affiliated-with-hamas-dahlan/
• YK:n alainen instituutti, nimeltään talous-ja sosiaalikomitea Asian länsiosia varten, valmistelee lauselman julkistamista, jonka mukaan Israelin turvallisuusjoukot pahoinpitelevät palestiinalaisia, harjoittavat kidutusta ja puskaoikeutta. http://www.timesofisrael.com/un-agency-that-issued-apartheid-israel-report-now-alleges-torture-killings/
• USA:n senaatti äänesti 98 -2 vahvistaa Iranin vastaisia sanktioita. Perusteina käytetään ballististen ohjusten testejä sekä muita sopimuksen rikkomisia. http://www.timesofisrael.com/us-senate-overwhelmingly-passes-bill-to-strengthen-iran-sanctions/
• USA:n ulkoministeri Rex Tillerson ilmoitti aiemmin, että PA lopettaa palkkojen maksamisen terroristien omaisille, mutta joutui nyt vesittämään lausuntonsa kongressille todeten, että keskustelut käyvät kuumina asian ympärillä. http://www.timesofisrael.com/tillerson-waters-down-statement-pa-changed-policy-of-terror-payments/
• Venäjä ilmoittaa, että sen joukot ovat surmanneet IS:n itsensä kalifiksi nimittämän Abu Bakr al-Bagdadin myöhään toukokuussa lähellä sen pääkaupunkia Raqqaa. Hänet on ilmoitettu useasti aiemminkin joko haavoittuneeksi tai kuolleeksi, mutta hän on ilmestynyt uudelleen julkisuuteen. Hän yleensä kaihtaa julkisia esiintymisiä. http://www.timesofisrael.com/russian-army-says-it-may-have-killed-islamic-state-chief/
• YK syyttää Yhdysvaltoja, että sen tekemissä tai tukemissa ilmaiskuissa kuolee suhteettomasti siviilejä. Raqqassa raportoidaan 300 ihmisen kuolemasta, mutta lukumäärä voi olla pahasti alimitoitettu. http://www.timesofisrael.com/un-slams-staggering-loss-of-civilian-life-in-us-backed-syria-airstrikes/
• USA lähettää 4 000 sotilasta lisää Afganistaniin. Pentagon sanoo, ettei mitään päätöstä ole tehty asiassa. Presidentti Trump valtuutti Jim Mattisin päättämään joukkojen määrästä Afganistanissa. USA pelkää ISIS:n lisäävän hyökkäyksiään Afganistanissa, mistä on todisteita. http://www.timesofisrael.com/about-4000-more-us-troops-to-be-sent-to-afghanistan

• 500 israelilaista sotilasta osallistuu sotilaallisiin harjoituksiin Kyproksen vuorilla yhdessä 100 Kyproksen sotilaan kanssa. http://www.timesofisrael.com/500-israeli-soldiers-fight-mock-war-in-cyprus-mountains/
• Hebronin palestiinalainen pormestari Tayseer Abu Sneineh ei tunne mitään tunnonvaivoja osallistumisestaan hyökkäykseen 1980, jossa kuoli 6 juutalaista uudisasukasta. Hän vakuuttaa haluavansa nyt rauhaa. http://www.timesofisrael.com/palestinian-mayor-in-hebron-brushes-off-his-violent-past/
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 19 -30, Tiberias 22 -37; Suolameri 27 -37; Eilat 25 -39 +C-astetta. Helteinen sää jatkuu, maanantaina lämpötila nousee.
Wednesday, June 14, 2017

KESKIVIIKKO 14.06.2017

KESKIVIIKKO 14.06.2017
01. FATAH jatkaa ja syventää kiistaansa Hamasin kanssa, jota käydään gazalaisten elämän ja terveydenhoidon kustannuksella. Aiempien tietojen mukaan PA esitti vaatimuksen Israelille, että se pienentää Gazaan toimittamansa sähkön määrää 40 %. Uuden uutisen mukaan Physicians for Human Rights (PHRI) raportoi terveys-ministeriöltä saamansa tiedon mukaan "kolmannes välttämättömistä lääkkeistä ja yli 270 leikkaussalissa ja kiireellisissä tapauksissa käytettäviä käyttövälineitä ei enää voida saada terveysministeriön varastoista ja Gazan sairaaloista.
PHRI-järjestön mukaan puute johtuu siitä, että PA on poistanut varoja, joita tarvitaan terveysoperaatioissa ja lääkintävälineissä. Järjestön antamien tietojen mukaan PA on pienentänyt aiemman 4 miljoonan USD kuukausimaksut 500 000:en USD. Normaalisti operaatioita suoritetaan 13 hallituksen sairaalassa ja 54:ssä tärkeimmällä terveyskilinikalla.

Haaretz raportoi huhtikuussa PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin luotettavan neuvonantajan todenneen, että varojen vähentämisen tarkoituksena saada Hamas luovuttamaan edes osittain Gazan kaistan valvontaa PA:lle.
"Ilemme tietoisia, että tämä kuulostaa julmalta, mutta lopultakin 10 vuotta kestäneen eron ja Hamasin hallinnan jälkeen meidän tulee päättää, annammeko sen jatkaa kaiken valvontaa Gazassa, vai saako PA sen uudelleen hallintaansa" hän spekuloi.

Israelin hallitus päätti sunnuntaina suostua PA:n vaatimukseen Gazaan toimittamansa sähkön määrää tuntuvasti. Päätös nosti selvästi jännitystä Hamasin kanssa, joka varoitti päätöksen voivan aiheuttaa väkivallan alkamisen.
Israelin viranomiaset yhtyvät PA:n esittämään verukkeeseen, että Hamasilla olisi tarpeeksi varoja puutteiden hoitamiseksi, jos se lopettaisi aseiden valmistamisen ja valmistautumisen sotaan.
Israelin hallituksen päätöksen mukaan Gazan arviolta 1.8 miljoonalle kansalaiselle annettava sähkövirta katkaistaan 45 -60 minuutin ajaksi päivässä nykyisen 4 -6 tunnin aikana, jolloin sähkövirtaa toimitetaan Israelista. Sähkökatkokset koskevat erityisen pahoin sairaaloita, joiden hätätilan generaattoreilla ei ole polttoainetta käyttöä varten. Terveysministeriön valvomien sairaaloiden hätätilanteen generaattorit tarvitsevat 430 000 litraa polttoainetta kuukaudessa, 450 000 USD hinnalla.
PHRI:n tilastojen mukaan useimmat syöpäpotilaat eivät voi saada kunnollista hoitoa lääkkeiden ja välineitten puutteen vuoksi. Pahiten kriisi koskee 321 potilasta, jotka kärsivät kroonisista keuhkosairauksista, kuten cystic fibrosis, useimmat heistä lapsia, jotka eivät saa tarvitsemiaan pillereitä ja vitamiineja. Myöskään hengityskoneet eivät toimi toistuvien sähkökatkosten vuoksi.

PHRI vierittää osan syytöksistä Israelin hartioille todeten, että Israel voisi osallistua lääkkeitten ja välineitten toimittamiseen sekä vähentää tiukkoja saartotoimia humanitäärisen avustuksen pääsemiseksi Gazan kaistalle. Tämä koskee myös Egyptiä, joka valvoo oman Gazan vastaisen rajansa yli kulkevaa liikennettä. http://www.timesofisrael.com/with-gaza-ailing-pa-accused-of-slashing-medical-aid-by-nearly-90/

02. ISRAEL neuvottelee sekä Egyptin että EU:n kanssa humanitäärisen kriisin kehittymisen estämiseksi, joka voi johtaa yleiseen väkivalta-aaltoon Gazassa, kertovat raportit keskiviikkona.
HAARETZ Israeli daily kertoo israelilaisiin tietoihin perustuen, että neuvottelut Kairon kanssa on aloitettu, kuten myös EU-maiden kanssa ratkaisun löytämiseksi polttoaine-ongelmaan Gazan kaistalla.
Pääministeri Netanyahu haluaa pysytellä poissa kuvioista väittäen, että tilanteen kehittymisessä on kysymys Hamasin ja PA:n välisestä sisäisestä kiistasta. Hän julkisti lausuntonsa päivä sen jälkeen, kun hallitus oli päättänyt suostua PA:n vaatimukseen sähkön toimittamisen vähentämiseksi Gazan kaistalle.
Egypti puolestaan ilmoittaa, että se on valmis hellittämään osaksi rajavalvontaa Gazan rajalla ja lupaa aloittaa sähkötoimitukset Gazaan, jos Hamas luovuttaa Egyptille sen haluavat 17 gazalaista miestä, joita Egypti syyttää terrorismista Egyptin alueella.
Lontoossa ilmestyvän arabiankielisen päivälehden Asharg al-Awsat mukaan Egypti vaatii Hamasilta tarkempaa suojelua rajalla, aseitten salakuljetuksen lopettamista Siinaille sekä tietoja Gazassa toimivien terrorijärjestöjen liikkeistä tunnelien kautta Siinaista Gazaan ja takaisin.
http://www.timesofisrael.com/israel-said-to-be-in-talks-with-egypt-eu-in-bid-to-head-off-gaza-electricity-crisis/,

03. PÄÄMINISTERI kiistää tiedot, joiden mukaan Israel haluaa tilanteen kärjistymistä Gazan raja-alueella. "Ei meillä ole mitään kiinnostusta tilanteen kiihottamiseksi Hamasin kanssa" hän sanoi osallistuessaan Beer Yakovissa suuren rakennusprojektin aloitus-tilanteessa Israelin keksiosassa. "Hamas vaatii, että PA maksaa heidän tarvitsemansa sähkön, ja PA kieltäytyy maksamasta" Netanyahu sanoi todeten, että kiista on Hamasin ja PA:n välinen. Hamas lisäsi löylyä kiukaalle varoittaen, että kriisin jatkuminen voi johtaa sotaan Israelin ja Hamasin välillä.
"Miehittäjän (Israelin) päätös vähentää sähkötoimituksia Gazaan PA:n vaatimuksesta on katastrofaalinen ja vaarallinen" sanoi Hamasin tiedottaja Abdel Latif al-Qanua maanantaina. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-israel-not-seeking-escalation-over-gaza-electricity-crisis/

PUOLUSTUSMINISTERI Avigdor Liberman vakuuttaa estävänsä saaren rakentamiseksi Gazan rannikon edustalle. Tämä siitä huolimatta, että useat avainministerit puoltavat hanketta.
Liberman selitti, että saari, jota Israel ei tulisi valvomaan, aiheuttaa todellisen turvallisuusriskin. Saarelle on suunniteltu satama, lentokenttä ja hotelli, sekä siltayhteys rannikolle. Suunnitelman keinotekoisen saaren rakentamiseksi esitti liikenneministeri Yisrael Katz. Saari olisi 1320 eekkeriä (532 hehtaaria) ja tulisi maksamaan n. 5 miljardia USD. Myös vedenpuhdistuslaitos ja sähkölaitos ovat suunnitelmassa. Israel voisi hoitaa turvallisuuden saaren ympärillä, mutta saaren sisällä valvontaa hoitaisivat kv. poliisivoimat.

04. USA:n ulkoministeri Rex Tillerson sanoo, että PA on hänen tietojensa mukaan muuttanut kantaansa eikä maksa enää terroristien palkkoja.


"He ovat muuttaneet politiikkaansa ja aikovat lopettaa maksut niiden perheille, jotka ovat tehneet murhia tai harjoittaneet väkivaltaa toisia ihmisiä vastaan" Tillerson sanoi.
"Me olemme olleet hyvin selkeitä heidän kanssaan, ettemme hyväksy tätä käytäntöä (palkkojen maksamista terroristeille)".

Presidentti Donald Trump tapasi Abbasin Washingtonissa ja sen jälkeen Israel-matkansa yhteydessä Betlehemissä, jossa hän syytti Abbasia valehtelemisesta edellisessä tapaamisessa, minkä johdosta Abbas oli kuin uitettu koira.
Senaattori Lindsey Graham (R-s.CA) esitti ns. Taylor Force Act, joka estää rahoituksen PA:lle, jos se jatkaa palkan maksamista terrorisien perheille. Nimi tulee USA:n armeijan upseerista Taylor, jonka PA:n terroristi murhasi TA:n hiekkarannalla maaliskuussa 2016. PA on maksanut terroristien perheille 4 miljardia NIS (1.12 miljardia USD) viimeisen 4 vuoden aikana. http://www.timesofisrael.com/tillerson-pa-has-changed-policy-on-paying-terrorists-families/

05. UUTISIA LYHYESTI
• Neo-natsiksi tunnustutunut 21-vuotias Brandon Russell vapautettiin 200 000 USD takuumaksua vastaan tuomarin päätellessä, ettei hän ollut vaaraksi yhteiskunnalle. Hänen asunnostaan Floridassa löydettiin pomminteko tarpeita. Hänen hyökkäyskohteitaan olivat ydinlaitokset, voimalinjat, synagogat ja yksityishenkilöt. Hänet voidaan vapauttaa oikeuden päätöksen nojalla. http://www.timesofisrael.com/neo-nazi-who-allegedly-planned-to-target-synagogues-not-a-threat-says-judge/
• Kuka pelkää George Sorosia? kyselee ToI:n artikkeli. Hänen tiedetään rahoittaneen ainakin Eurooppaan suuntauneen maahanmuuttaja-aallon, tukeneen taloudellisesti vallankaappausyrityksen Makedoniassa ja sponsoroineen poliittisia protesteja Unkarissa. Tämä Unkarista toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvaltioihin muuttanut ja siellä liiketoimillaan rikastunut filantrooppi ajaa uutta maailman-järjestystä, jossa maailma yhdistettäisiin suureksi kokonaisuudeksi ilman kansallisia rajoja tai etnisiä tunto-merkkejä, ja maailman luonnonvarat olisivat NWO:n tíukassa valvonnassa tasapuolisuuden toteuttamiseksi. Ihminen olisi osa koneistoa, eikä elämää olisi sen ulkopuolella. Soros toimi yhteistyössä Saksan natsien kanssa. Forbesin mukaan hän on maailman 29.. rikkain mies. Hänen Open Society Foundatons (OSF) haluaa multikulttuurisen maailman. Puola myönsi hänelle korkeimman kunniamerkin, mutta nyt kutsuu häntä valtion viholliseksi, jota haluaa tuhota maan itsenäisyyden. – Puola on yksi harvoista EU-maista, joka ei ota vastaan matuja, eikä sen alueella ole tapahtunut terroritekoja. http://www.timesofisrael.com/whos-afraid-of-george-soros/
• USA:n YK:n lähettiläs Nikki Haley jatkaa Trumpin lupaamaa ja kuuluttamaa myrkyllisen suon kuivattamista omalla sarallaan. Hän esitti uhkauksen USA:n eroamisesta UNHRC:n toiminnasta ja rahoittamisesta, ellei se muuta Israelia yksipuolisesti tuomitsemaa politiikkaansa. Haley tuomitsi tiistaina viimeisen UNHRC:n raportin epäreiluna valitessaan Israelin yksipuolisesti syytöstensä kohteeksi. Hän sanoi, että UNHRC:n suorastaan lapsellisen yksi-puoliset syytökset haavoittavat eniten sen omaa uskottavuutta saaden sen yleiseksi naurunaiheeksi.
. http://www.timesofisrael.com/haley-slams-un-human-
rights-report-for-singling-out-israel/,
• Pääministeri Netanyahun tapa vaatia ystävämailta vastavuoroisuutta on kriitikkojen mielestä yksipuolinen, sillä se voittaa ystäviä kotona, eikä vakuuta ketään ulkopuolista. Tämä syytös on poliittisesti värittynyt ja väärä, sillä monet Afrikan maat ovat alkaneet nähdä Israelin antaman teknisen ja ihmisystävällisen politiikan tuottavan tuloksia. http://www.timesofisrael.com/browbeating-friend-and-foe-netanyahu-tries-out-an-undiplomatic-foreign-policy/
• 14-vuotias palestiinalaispoika pidätettiin Jerusalemissa hänen vedettyään veitsen esiin jouduttuaan sanaharkkaan ortodoksi-juutalaisten kanssa, Poliisi pidätti hänet. http://www.timesofisrael.com/palestinian-14-arrested-in-jerusalem-after-pulling-knife-in-spat-with-israelis/
• PA haluaa oikeuden päätöksellä pakottaa FIFA:n tekemään päätöksen, jolla juutalaisjoukkueet Juudeassa ja Samariassa suljettaisiin kansainvälisten jalkapallokilpailujen ulkopuolelle. Asiaa ajaa PA:n nimittämä olympiakomitean puheenjohtaja Jibtil Rajoub. Tämä vaatimus lähtee PA:n vaittämästä, että Juudea ja Samaria kuuluvat kokonaisuudessaan heille, mikä on karkea valhe. http://www.timesofisrael.com/palestinians-take-fifa-to-court-over-israeli-soccer-clubs/
• YK uudelleen! YK hakee työntekijöitä Jerusalemin kohteeseensa sanoilla. Jerusalem, Palestiina. Tämä on taas yksi YK:n harjoittamasta ja arabimielisten laatimasta Israelin oikeuden kieltämisestä elää yhtenä valtiona toisen joukossa. http://www.timesofisrael.com/un-ad-for-job-in-jerusalem-palestine-draws-fire/
• USA kielsi lennot useilta kymmeniltä F-35 koneilta lentäjien valitettua hapen puutteesta ohjaamossa. Israelilla on 5 F-35 konetta, mutta ei ole kieltänyt lentoja. Se kuitenkin seuraa tilanteen kehitystä. Israel tilasi kaikkiaan 50 F-35 konetta. http://www.timesofisrael.com/us-grounds-dozens-of-f-35-jets-over-oxygen-problem/,
• Lontoon muslimipormestari Sadiq Khan pyytää Israelilta neuvoja turvallisuuden lisäämiseksi julkisilla paikoilla. Hän sanoo kansliansa saaneen runsaasti monivuotiseen kokemukseen perustuvia ohjeita ja neuvoja israelilaisilta. http://jewishnews.timesofisrael.com/exclusive-sadiq-khan-sought-counter-terrorism-advice-from-israel-after-spate-of-uk-attacks/
• Trumpin nimittämä Lähi-Idän tauhan koordinoija Jason Greenplatt esitteli Israelin virkailijoille Trumpin esittämiä rauhansuunnitelmia. Niiden joukossa on seuraavia kohtia: Rakentamista tulee rajoittaa Juudeassa ja Samariassa; turvallisuus on kehitettävä yhteistyössä Jordanian ja Gulf-maiden kanssa; suhteiden normalisointi arabimaiden kanssa. Neuvottelujen tulisi alkaa syyskuussa huippu-kokouksella Washingtonissa, johon osallistuvat Trumpin lisäksi Netanyahu ja Abbas. Äkkiä katsoen suunnitelma on kuvitteellinen ja tuskin realinen. Israel tuskin suostuu Jordanian ja muiden arabimaiden valvomiin turvallisuus-järjestelyihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/231014,
• Lontoon pilvenpiirtäjässä roihunut tulipalo haavoitti ainakin 50 kansalaista, jotka vietiin sairaalahoitoon. Palo alkoi yhden aikaan aamuyöstä keskiviikkona 27. kerroksessa. Rakennuksessa asuu ainakin 120 perhettä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/231019, http://www.dailymail.co.uk/news/article-4601902/Huge-inferno-West-London-tower-block.html,
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 17 -28; Tiberias 22 -35; Suolameri 27 -37; Eilat
25 -38. Säätila pysytellee samoissa lukemissa, ja säätieteilijät lienevät lentäneen viileämpiin maihin vilvoittelemaan.
Tuore raportti kertoo, että Ruotsin poliisi on lisännyt 8 uutta aluetta, joita poliisi kutsuu erityisen haavoittuviksi. Niissä hätäkuljetusten ja lain noudattamisen valvonta on entistäkin vaikeampaa. Vuonna 2015 Ruotsin poliisi listasi 53 aluetta maassa haavoittuviksi (vaarallisiksi), joissa rikosten korkea määrä ja köyhyys aiheuttavat poliisille haasteita. Nämä alueet voivat myös kätkeä väkivaltaista uskonnollista äärisuuntaa, eivätkä asukkaat edes uskalla raportoida rikoksista kosto-toimien pelossa. Kaupungit Boras, Gothenburg, Landskrona, Malmö, Uppsala ja Tukholma ovat listalla korkealla. https://www.rt.com/news/392009-eight-hoods-added-sweden-no-go-zone/

Sunday, June 11, 2017

SUNNUNTAI 11.06.2017

SUNNUNTAI 11.06.201
01. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu toteuttaa aiemmista lupauksistaan huolimatta PA/PLO:n arabien vaatimusta 1949 aselepolinjojen asettamiseksi Trumpin valvomien rauhan-keskustelujen pohjaksi, mikä ei lupaa hyvää, sillä siihen sisältyy Valkoisen Talon virkailijan vaatimus "setlementti toiminnan" keskeyttämiseksi Juudeassa ja Samariassa.
Tähän periaatteeseen vedoten Netanyahu eittää vaatimuksen, että Juudeassa ja Samariassa asuville juutalaisille ("setlereille, kuten hän kutsuu heitä) annetaan oikeus jäädä asumaan pysyvästi PA/PLO:n valvomille alueille, jota kutsutaan Palestiinan valtioksi.
Edellinen vaatimus sisältyy protokollaluonnokseen, joka raportin mukaan vuoti julkisuuteen ja julkistettiin lauantaina.
Vasemmistolaisen Haaretz lehden raportissa vaatimus oli merkitty "I-kirjaimella" osoittamaan, että se oli Israelin esittämä. Lehden raportin mukaan luonnoksessa ei mainittu Palestiinan valtiota, vaan todettiin vain, että "he saavat jäädä nykyisille paikoilleen". Raportin mukaan Netanyahu esitti USA:n neuvottelijoille, että tämä sisällytetään USA:n laatimaan kehysluonnokseen, mutta hallituksensa kovanlinjan jäsenten painostuksesta poisti sen.

ToI:n artikkelissa todetaan, että Netanyahu esitti vaatimuksensa juutalaisten asemasta Juudeassa ja Samariassa puheessaan USA:n kongressille 2011 vedoten siihen, että heidän asemansa voidaan määritellä vain suorissa neuvotteluissa. Hän totesi puheessaan myös, että joitakin setlementtejä tullaan rauhan-sopimuksessa liittämään Israeliin. Hän toisti tämän vaatimuksensa myöhemmässä puheessaan Davosissa: "Olen todennut aiemmin ja toistan sen tänään, ettei tarkoitukseni ole tuhota yhtään setlementtiä, enkä aio karkottaa yhtään israelilaista".
ToI kertoo hallituksen vaikutusvaltaisen virkailijan todenneen, ettei Bibin tarkoituksena ole tuhota juutalaisia "setlementtejä" eikä karkottaa niissä asuvia juutalaisia edes lopullisissa sopimuksissa. Sen sijaan hän esittää, että heille annetaan vapaa valintaoikeus jäädä paikoilleen PA/PLO:n hallinnon alle, tai muuttaa Israelin alueelle. Pääministeri Yehud Olmert – joka nyt istuu vankilassa oikeuden tuomitsemana - ehdotti samaa 2006.

Abbas totesi puheessaan heinäkuussa 2013 hetkeä ennen rauhankeskustelujen alkamista: "Lopullisessa sopimuksessa emme halua nähdä yhtään israelilaista – siviiliä tai sotilasta – maallamme".

On todella surullista ja traagista, että keskustelut Juudeaan ja Samarian kohtalosta, joissa sijaitsevat eräät juutalaisten pyhimmät paikat – Hebron, Betlehem, Sikem, Eli, Jeriko jne. – neuvotellaan kuin hevoskaupoista ikään huomioimatta niiden uskonnollista ja historiallista merkitystä juutalaisille, jotka turvallisuutensa kustannuksella vaarantavat itsensä vierailemalla Josefin, Josuan, Kalebín, Rakelin ja muiden hautapaikoilla Juudeassa ja Samariassa.
Israelissa onkin virinnyt keskustelu, että ashkenazi-juutalaisten - pääosin ei uskonnollisen ja maallistuneen kansanosan - johtamin rauhankeskusteluihin tulee liittää mukaan sefardi-juutalaisten uskonnollinen vakaumus ja paatos.

Netanyahu pyrkii puheissaan saamaan oikeistojohtajia tukemaan hänen rauhanpyrkimyksiään, mutta hänellä on syvä luottamus- ja uskottavuuspula, jonka kurominen umpeen on vaikeaa. Hän vihjaili puhuessaan Knessetissä, että Trumpin hallitus on rauhan-keskustelujen raameja muotoillessaan liimautunut kiinni perinteiseen rauhan-tekemisen formulaan, jossa tuntuu 50 vuotta kestäneen propagandan vaikutus. "Meillä' on tämä ongelma – jopa uuden Washingtonin hallituksen ottaessa ohjakset USA:ssa" hän sanoi epäsuorasti pyrkiessään kohottamaan asemaansa. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-demanded-settlers-remain-in-place-after-peace-deal-report/

ToI:n julkaiseman raportin mukaan Netanyahu on hyväksynyt 1949-aselepolinjat keskustelujen pohjaksi. Luonnos oli laadittu Obaman hallituksen toimesta. Siinä tunnustetaan Israel juutalaisena valtiona, PA:n vaatimaa pakolaisten paluuoikeutta ei mainittu, mutta Jerusalem mainitaan kummankin valtion pääkaupunkina, kuten Haaretz raportoi sille vuotaneesta toisesta luonnoksesta Abbasin hylättyä ensimmäisen. Netanyahu haluaa poistaa kohdan, jossa vaaditaan Palestiinan valtiolle yhtenäistä ja elinkelpoista maa-aluetta. "Israelin ja Palestiinan valtion välille
vaaditaan turvallisia ja kansainvälisesti tunnustettuja rajoja perustuen ennen 1967 sotaa edeltäviin linjoihin sovituin maavaihdoin. Neuvotteluissa tulee huomioida sen jälkeen tapahtuneet muutokset alueella koskien Israelin turvallisuus-takuita sekä pyrkien välttämään olevan kansan väestönsiirtoja", kuten Haaretz raportoi artikkelissaan.
Netanyahu on toistuvasti vakuuttanut tukevansa Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjä, sekä halunsa vahvistaa niitä. Hän kieltää asettaneensa osittaisen rakennuskiellon Juudean ja Samarian alueilla – koskien tietenkin juutalaisten rakentamista. Käytännössä yhteisöjen johtajat väittävät, että osittainen rakennuskielto on ollut voimassa koko Netanyahun hallitusajan.
Trumpin hallitus tiedottaa, ettei sillä ole mitään rajoituksia juutalaisyhteisöjen rakentamiselle, eikä siten vastusta 2 600 asuntoyksikön rakentamista Juudeaan ja Samariaan. Valkoinen Talo antaa usein ristiriitaisia tietoja medialle, mikä osoittaa, ettei Trump ole vielä pystynyt kuivaamaan myrkyllisiä suoalueita.
http://www.timesofisrael.com/netanyahu-okayed-us-draft-setting-67-lines-as-start-for-talks-report/,http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/230802

Puolustusministeri Avigdor Liberman sanoo, että seuraavassa sodassa Hamasia vastaan Gazassa IDF tulee tuhoamaan Hamasin terrorin infrastruktuurin, mutta ei valloita koko rantakaistaa. Hän esitti nämä huomionsa TV2:n haastattelussa lauantai-iltana vastoin aiempia lausuntojaan, joissa hän vakuutti, että Gazan miehittäminen on ainoa keino rakettitulen lopettamiseksi Gazasta Israelin siviilikohteisiin.
"En todellakaan tunne mitään mielenkiintoa Gazan kaistan uudelleen miehittämiseen" hän vakuutti. Kuitenkin hän sanoi, että jos Hamas pakottaa Israeliin uuteen sotaan, se tulee olemaan Hamasin viimeinen taistelu uhaten tällä, että Hamasin hallinto Gazassa tullaan kaatamaan. Kysymys vain on siitä, kuka tai mikä järjestö tulisi nousemaan Hamasin tilalle. PA tuskin tuntee syvää osanottoa ja mielenkiintoa poliittisten lausuntojen lisäksi.
Oslon sopimuksiin liittyvä ja joissakin rauhankehyksissä mainittu
turvallinen maayhteys Gazasta Länsirannalle jakaisi Israelin valtion maa-alueen kahteen osaan, eikä sitä ole viimeisissä luonnoksissa.

Vaarana on kuitenkin, että Hamasin jälkeen Gazan kaistaa tulisi hallitsemaan Iranin tukema toinen terrorijärjestö, jolla voisi olla entistäkin suurempi kiihko näyttää todellinen luontonsa. Vain Trumpin lupaama laajempi Lähi-Itää koskeva rauhansopimus uusine rajoineen voisi poistaa entisiä pelkoja ja ennakkoluuloja. Ehkä Egypti olisi kiinnostunut ulottamaan valtansa Gazaan, vaikka toisaalta sen kokemukset Siinailta tuskin rohkaisevat siihen mahdollisuuteen. Gaza kuuluu kuitenkin Jumalan juutalaisille lupaamaan Luvattuun Maahan, mikä tulee toteutumaan Hänen laatimansa aikoja ja aikajaksoja käsittävän ohjelman mukaan.
http://www.timesofisrael.com/liberman-israel-has-no-interest-in-conquering-gaza-in-next-war/

Englannin pääministeri Thereza May sai kuningattaren hyväksymän mandaatin jatkaa hallituksensa kanssa ehkä uusin sopimuksin, mutta keskustelut Demokraattisen Unioni-puolueen (DUP) kanssa hallitusyhteistyön jatkamiseksi etenevät hitaasti, sanoi May sunnuntaina aiemman tiedon sopimuksesta osoittautuessa vääräksi. Mayn johtama Konservatiivipuolue menetti enemmistön parlamentissa torstain yllätysvaaleissa.
May tarvitsee nyt Pohjois-Irlannin ääri-oikeistolaisen DUP puolueen 10 kansanedustajan tuen, minkä johdosta vaatimukset hänen eroamisekseen voimistuivat.
Downing Street 10 tiedottaja sanoi pääministerin jatkavan neuvotteluja DUP:n kanssa saadakseen sopimuksen aikaan ennen parlamentin palaamista työhönsä ensi viikolla.
Viimeisten vihjeitten mukaan DUP tulisi tukemaan hallitusta ulkopuolalta, mutta ei liittymään viralliseen liittoon sen kanssa. Englanti tarvitsee hallituksen jatkavan työskentelyään mahdollisimman pian voidakseen jatkaa Brexitin (EU:sta eroamisen) toteuttamista käytännössä.
DUP:n mukaan keskustelut etenevät positiivisesti, mutta ei tiedetä, mikä vaikutus DUP:n abortin ja homovihkimisten vastustamisella tulee olemaan hallituksen toimintaan.

Englannin lehdistö ei ole säästänyt Mayn imagoa nöyryyttävän tappion vuoksi. Sunnuntain The Observe kirjoitti sunnuntain numerossaan: "Luottamuksensa menettänyt, nöyryytetty ja valtansa menettänyt May on menettänyt luottamuksensa ja valtansa puolueessaan, kansansa ja koko Euroopan silmissä".
Sunday Mail kirjoitti websivullaan, että ulkoministeri Boris Johnson on aloittanut toimet hänen syrjäyttämisekseen, ja samaan aikaan Sunday Times raportoi hallituksen ministerien esittävän samansuuntaisia vaatimuksia. Johnson kuitenkin kiisti lehden tiedot vakuuttaen tukevansa Mayn jallitusta.
Työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremyt Corbyn on toistanut vaatimuksiaan Mayn eroamiseksi. Hän sanoo olevansa toiveikas, että Mayn hallitustunnustelut epäonnistuvat ja hänestä leivotaan Englannin uusi pääministeri. Hän lupasi äänestää nurin Mayn hallituksen lakiesitykset todeten, että taistelu vallasta jatkuu.
May menetti kaksi luotettavaa neuvonantajaansa, mitä pidetään henkilökohtaisena menetyksenä pääministerille.
Konservatiivien johtavat virkailijat varoittavat välittömästä johdon vaihtamisesta Brexit neuvottelujen alkaessa Brysselissä ehkä jo kesäkuun 19.päivänä. Konservatiivit voittivat 318 edustajaa 660 edustajan parlamentissa, menettäen 17 edustajan enemmistön.

Skotlannin konservatiivi puolueen puheenjohtaja Ruth Davidsson, joka on aktiivilesbo, sanoo saaneensa ehdottoman vakuutuksen, ettei LGBTI (homojen ja lesbojen) oikeuksia tulla muuttamaan neuvotteluissa DUP:n kanssa, joka vastustaa aborttia ja LGBTI:tä.
Lontoossa osoitettiin mieltä DUP:n osallistumista vastaan hallituksen päätöksen tekoon kutsuen sitä rasistiseksi, sexistiseksi, ja homovastaiseksi, minkä vuoksi se ei sopiva hallituspuolueeksi.
May lupasi puhelinkeskustelussa Saksan kansleri Angelika Merkelin kanssa, että hän on valmis Brexit keskusteluihin EU:n johdon kanssa parin viikon sisällä. EU-neuvoston presidentti Donald Tusk vaatii neuvottelujen aloittamista mahdollisimman pian, joissa viimeistellään Englannin eroaminen 40 vuotta kestäneen EU-jäsenyyden jälkeen. May ilmoitti erosta EU:sta (Brexit) 29. maaliskuuta 2017.
http://www.timesofisrael.com/theresa-may-facing-pressure-to-resign-as-coalition-deal-awaits/,

UUTISIA LYHYESTI
• Pääministeri Netabyahu ja hänen vaimonsa Saran nostama kunnianloukkaus syytös journalisti Igal Sarnaa vastaan sai oikeuden päätöksen, jolla Sarna tuomittiin maksamaan 100 000 NIS syytöksen esittäjille. Sarna raportoi pääministerin ja hänen Sara vaimonsa aviovaikeuksista kirjoittaen niistä FC-sivulleen, jossa hän väitti Saran potkaisseen miehensä ulos autosta riidan seurauksena. Tuomari Azana Alcalay totesi yhtyvänsä ainakin osittain pm:n näkemyksiin, että julkaisu oli häpäisevä ja ruma. Sarna työskentelee Yedioth Aharonoth lehdessä, eikä poistanut julkaisuaan FB:ssä tai kertonut saamansa tiedon lähdettä. PM sai 60 000 NIS korvauksen, Sara 40 000, koska "vahinko oli pienempi".
http://www.timesofisrael.com/reporter-ordered-to-pay-nis-100k-for-claim-netanyahu-was-kicked-out-of-car/
• Trumpin nimittämä oikeuskansleri Jeff Sessions suostuu todistamaan USA:n senaatin tiedustelukomitean edessä. Artikkelin mukaan FBI:n pääjohtajan James Comeyn antama todistus oli siksi tuhoava Trumpin hallitukselle koskien hänen Venäjä-suhteitaan, että hän jopa ehdotti eroavansa paikastaan. Hän tapasi Venäjän lähettilään Sergey Kisliyak kahdesti ennen presidentin vaaleja, mutta ei kertonut siitä senaatille. Pahat kielet ehdottavat, että ehkä tapaamisia oli useampiakin. Sivullista kummastuttaa, mikä Venäjä suhteissa on niin kauhean pahaa, ikään kuin tarttuvaa tautia sairastavan koskettaminen. USA:n ja Venäjän tulee kuitenkin toimia yhdessä lisääntyvän sekasorron vuoksi maailmassa, joka uhkaa koko maailman turvallisuutta. http://www.timesofisrael.com/trumps-attorney-general-to-appear-before-senate-intelligence-committee/
• Israelin johtavat akateemikot kritisoivat kärkevästi opetusministeri Naftali Bennettin suunnitelmia estää tai rajoittaa luennoitsijoiden vapautta esittää omia poliittisia mielipiteitään opiskelijoille istuntojen yhteydessä. Bennett pyysi joulukuussa Asa Kasheria, joka kirjoitti IDF:n eettiset koodit, laatimaan eettiset koodit sisältävän dokumentin, jossa määritellään hyväksyttävät linjat akateemisille luennoitsijoille koskien poliittista aktiivisuutta opetus-tapahtumien yhteydessä. Kasher luovutti äskettäin laatimansa koodit Bennettille, joka aikoo esittää ne Ylimmälle Opetusneuvostolle Israelissa. Niitä ei ole osoitettu minkään poliittisen suunnan tai puolueen ideologiaa vastaan, mutta koska opetusala kokonaisuudessaan nähdään Israelissa vasemmistoa suosivaksi, sen pelätään rajoittavan nimenomaan vasemmiston ideologiaa opettavien toimintaa. Bennett on usein valittanut vasemmiston saamaa suosiota nuorten parissa, mikä on nähtävissä länsimaiden nuorten äänestyskäyttäytymisenä. Nuoret äänestävät vasemmiston puolesta ehkä vain siksi, että he siten protestoivat hallitsevaa järjestelmää ja sen harjoittamaa demokratiaa vastaan. http://www.timesofisrael.com/academia-shudders-at-plan-to-ban-politics-from-university-classrooms/
• Ranskan presidentin Emmanuel Macron En Marche puolue kääntyy nyt äänestäjien puoleen pyytäen heitä varustamaan
enemmistön parlamenttiin, jotta presidentti voisi aloittaa toimet lupaamiensa uudistusten toteuttamiseksi. Äänestyksen ensimmäinen osa käydään tänään, toinen osa ensi sunnuntaina. Ennakoiden mukaan presidentin uusi ja kokematon vasemmistopuolue REM (Republic on the March) saanee ehdottoman tai ainakin johtavan enemmistön vaaleissa. Hänen ennustetaan saavan tänään 30 %, mikä antaisi hänelle mahdollisuuden rökälevoittoon ensi sunnuntaina. http://www.timesofisrael.com/macron-seeks-majority-as-france-votes-for-new-parliament/
• Antisemitismin nousu Euroopassa ei pelota nuoria juutalaisia. Useimmat eivät edes harkitse muuttoa Israeliin – eivät ainakaan vielä – vaikka he sanovatkin olevansa sionisteja. He edustavat samaa ideologiaa ja uskomusta, jonka mukaan heidän isoisiensä kotimaa ei voi potkia heitä ulos eikä alkaa vainota, koska he palvelevat uskollisesti maataan. Näin ajattelivat myös Saksan juutalaiset viimeiseen asti näkyvistä vaaran merkeistä huolimatta. http://www.timesofisrael.com/despite-rising-anti-semitism-young-european-jews-arent-ruled-by-fear/
• Leshomra ryhmä pyrkii viemään vihreän tietoisuuden ortodoksi-juutalaislasten pariin. Ryhmät toimivat sekä kouluissa että yhteisökeskuksissa. Ryhmä opettaa istuttamaan puutarhoja alkeiskouluissa ja lastentarhoissa, sekä yhteisökeskuksissa ääriortodoksien asuma-alueilla, joissa ei juuri nähdä kukoistavia puutarhoja tai istutuksia. http://www.timesofisrael.com/ultra-orthodox-kids-grow-a-green-thumb-in-mitzvah-gardens/

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 16 -29; Tiberias 22 -35; Suolameri 28 -36; Eilat 25 -
39 +C-astetta. Tiistaina lämpötila alkaa nousta uudelleen.