Friday, June 09, 2017

PERJANTAI 09.06.2017

PERJANTAI 09.06.2017
01. NÄIN tämä viikko alkaa olla pientä yhteenvetoa myöten paketissa. Kaikenlaista on tapahtunut viikon aikana, ja paljon avoimia kysymyksiä jää odottamaan seuraavaa viikkoa. Jokunen esimerkki:

02. Englannissa käytiin parlamenttivaalit, joissa ovensuukyselyjen mukaan pääministeri Thereza May voi menettää enemmistön säilyttäen kuitenkin johtoaseman Labourin yllättäessä ennusteet.
USA:n oikeusministeriö pidätti kaksi Hizbullahin jäsentä miestä, jotka suunnittelivat iskuja amerikkalaisia ja israelilaisia vastaan Yhdysvalloissa ja Panamassa. Yksi pidätettiin Bronxissa, toinen New Yorkissa. Heidän tarkoituksenaan oli tukea "Hizbullahin islamilaista Jihad-järjestöä". He saivat aseita ja koulutusta pommin tekemiseksi Libanonissa toimivalta järjestöltä. http://www.timesofisrael.com/us-busts-hezbollah-plot-to-attack-israelis-in-new-york-panama/,

03. Presidentti Trumpin erottama FBI:n entinen johtaja James Comey antoi todistaja-lausuntonsa USA:n senaatin valintakomitealle torstaina. Hän kertoi senaattoreille laatineensa muistion välittömästi kaikista Trumpin kanssa käymistään keskusteluista, jotka olivat henkilökohtaisia ja joita ei tallennettu videolle eikä ääninauhalle, osa oli puheluita. Niistä kuvastuu syvä epäluottamus FBI:n ja Trumpin välillä. Toiseksi niiden uskottavuus vastaa Trumpin antama kuvaa keskusteluista, koska todistajia ei ollut. Demokraatit tulevat varmasti käyttämään Comeyn lausuntoa pyrkimyksissään Trumpin hallituksen kaatamiseksi.
Comey myönsi, ettei Trump painostanut häntä lopettamaan Venäjä suhteiden tutkimuksia, mutta pyysi sitä Flynnin suhteen. Comey sanoo kärsivänsä sisäistä tuskaa erottamisestaan, ja sanoo Trumpin esittämiä verukkeita ja syitä pelkiksi valheiksi.
"Ne olivat valheita, selvästi ja yksinkertaisesti. Olen syvästi pahoillani, että FBI joutui kuulemaan niitä". Hän painotti laatineensa muistiot keskusteluista pelätessään Trumpin valehtelevan keskustelujen luonteesta, painottaen sanaa välittömästi eliminoidakseen muistivirheet. Hän sanoi uskoneensa, että jonain päivänä hän voisi tarvita niitä sekä itsensä että FBI:n suojelemiseksi.
Loppulausunnossaan hän sanoi pyrkineensä estämään erityis-tutkimusneuvoston perustamisen luovuttamalla muistion kopion hänen ystävälleen sen vuotamiseksi julkisuuteen.
"Arvioni mukaan oli tarpeen saada se kansan tietoisuuteen" Comey puolusti toimiaan erottamisen jälkeen.
Republikaanien Kansalliskomitea ja Valkoinen Talon muut kumppanit työskentelevät kuumeisesti eliminoidakseen Comeyn lausunnon aiheuttaman tuhon. Ne pyrkivät kyseenalaistamaan Comeyn uskottavuuden muistioista huomioimatta sitä, että ne on asetettava Trumpin lausuntoa vastaan. Comey vakuutti Trumpille toistamiseen, ettei Trump ollut henkilökohtaisesti tutkimusten kohteena Venäjä-suhteittensa vuoksi.
Presidentti Trumpin uskotaan kiistävän Comeyn lausunnossaan esittämät syytökset, että hän vaati "rehellistä luotettavuutta" ja että hän pyysi Comeyta lopettamaan Flynnin tutkimukset. Trump perustaa puolustuksensa siihen, ettei mitään nauhoja ole olemassa keskusteluista.
Comeyn lausunto herätti kysymyksiä myös Demokraattisten senaattorien parissa, miksei hän sanonut suoraan Trumpille, että pyyntö Flynnin tutkimusten lopettamiseksi on väärin. Comey puolustautui todeten olleensa siinä määrin hämmentynyt kysymyksestä, ettei hän pystynyt vakuuttamaan sen olevan vastoin moraalisia ja eettisiä arvoja.
Camey myös vahvisti uskovansa, että FBI:n aloittamat tutkimukset Trumpin Venäjä suhteista olivat syynä erottamiseen, vaikka tässä on selvä ristiriita: "Koska olen nähnyt hänen itsensä sanovan niin".
http://www.timesofisrael.com/in-high-profile-hearing-comey-says-trump-administration-lied-about-firing/

04. PERSIANLHDELLA viikon alussa alkanut kriisi Qatarin ja sen arabinaapurien välillä jatkuu edelleen kuumana.
Tiistaina Saudi Arabian ulkoministeri Adel al-Jubeir antoi Qatarille uhkavaatimuksen sanoen, että Qatarin tulee 24 tunnin kuluessa lopettaa terrorijärjestöjen kuten Qatarissa toimivien terrori-järjestöjen Hamasin ja Muslimiveljeskunnan tukeminen, sekä kehotti Gulfmaita katkaisemaan suhteensa Qatarin kanssa pakottaakseen sen muuttamaan harjoittamaansa politiikkaa.
Saudi Arabia julkisti yhdessä liittolaistensa kanssa, joilla on suhteita Qatarin kanssa, listan henkilöistä ja järjestöistä, joiden ne sanovat olevan yhteyksissä Qatariin terrorilinkkiensä vuoksi.
Listassa on 59 henkilön ja 12 järjestön nimet, niiden mukana Muslimiveljeskunnan johtaja Yousef al-Qaradawi, mutta ei yhdenkään Hamasin tai sen kanssa yhteisön johtajaa.

"Lista on kohdistettu Qatariin sen epäilyttävän agendan vuoksi, joka viittaa sen politiikan kaksinaisuuteen" sanotaan Saudi Arabian, UAE:n, Egyptin ja Bahrainin lausunnossa perjantai-aamuna. "Se osoittaa, että Qatar ilmoittaa taistelevansa terrorismia vastaan, mutta samalla antaa terrorijärjestöjen toimia vapaasti alueellaan". Listaan kuuluvat Sa´d Al-Ka´bi ja Abd Al-Latif on määritelty USA:n aiemmassa julkaisussa kansainvälisiksi terrori-järjestöiksi, joita vastaan Qatar on jo aloittanut toiminnan. Monet listassa esiintyvät henkilöt ja järjestöt toimivat Qatarissa, Egyptissä, Bahrainissa ja Libyassa.
Katkaistessaan diplomaattisuhteensa Qatarin kanssa Riyad syytti Dohaa Iraniin suhteissa olevien järjestöjen tukemisesta. Näitä ovat Muslimi8veljeskunta, Daesh, Islamin valtio ja Al-Qaida. Toisaalta Saudi Arabiaa syytetään ääriryhmien tukemisesta, etenkin syyskuun 11.09.2001 WTC:n tuplatornien tuhoamisen jälkeen New Yorkissa. USA:n julkaiseman tiedotteen mukaan Qatar jatkaa painostuksesta huolimatta terrorijärjestöjen ja – ryhmien rahoittamista kuten Al-Nusrah Front Syyriassa. http://www.timesofisrael.com/saudi-arabia-allies-issue-qatar-linked-terror-blacklist/,

05. PUOLUSTUSMINISTERTI Avigdor Liberman sanoo, että sopimus tai järjestelyt – kuten hän sitä nimittää – PA/PLO:n arabien kanssa on lähempänä saavuttaa kuin koskaan ennen. Hän ei halunnut mennä järjestelyjen yksityiskohtiin, mutta totesi, että kaikki johtuu Trumpin saapumisesta näyttämölle, mikä on saanut aikaan uuden ajattelutavan arabimaissa, ettei Israel ole rauhan esteena vaan sen avain.
Liberman uskoo, että jos joku tuo Knessetiin sopimusluonnoksen, jonka kaikki "maltilliset arabimaat" ovat hyväksyneet, se saa suuren enemmistön. Se tulisi sisältämään arabimaiden lähetystöjen avaamisen Jerusalemissa, kauppasuhteet ja suorat lennot. Hän lupaa palata asiaan seuraavassa haastattelussa, ehkä jo ensi viikolla Times of Israel tapahtuman yhteydessä.

Hän vakuutti pääministeri Netanyahun toimivan tarmokkaasti sellaisen sopimuksen tai järjestelyn saamiseksi arabien kanssa. Hän myös vihjaa, että se voisi olla erillään Israelin ja PA/PLO:n välisestä sopimuksesta. Libermanin mukaan Valkoinen Talo on laatimassa sellaista sopimusta yhdessä Israelin kanssa.
Lähi-Itään on muodostumassa sunni-arabien ja USA:n välinen liittoutuma, johon Gulfmaat voivat liittyä yhteisessä pyrkimyksessään Iranin kasvavan hegemonian rajoittamiseksi. http://www.timesofisrael.com/liberman-we-are-closer-than-ever-to-deal-with-palestinians/

Edelliseen liittyen voidaan kertoa, että Saksan ja Yhdysvaltain suhteiden viilenemisen vuoksi, Saksa on alkanut etsiä uusia liittolaisia, mutta ehdokkaita ei ole monta. Lähinnä kysymykseen tulisivat Venäjä, ja kauempana idässä Kiina, Vietnam ja Pohjois-Korea. Ehkä Brasilia voisi myös tulla kysymykseen.
Saksan päämääränä on luoda Euroopan yhteinen armeija, mutta sellaisen toteutuminen vie aikaa ja runsaasti varoja, joita Euroopan mailla ei ole.

06. UUTISIA LYHYESTI
• Iranin parlamenttitaloon Teheranissa ja Ruholla Khomeinin mausoleumiin keskiviikkona hyökänneillä terroristeilla oli suhteita Islamin valtioon. Viiden miehen muodostama solu oli vieraillut Mosulissa ja Raqqassa ennen saapumistaan Iraniin elokuussa 2016. Iskussa kuoli ainakin 17 siviiliä ja haavoittui yli 50. Iranin ilmoituksen mukaan kaikki terroristit ammuttiin tulitaisteluissa tai he kuolivat itsemurhaiskussa. Tiedusteluministeriön tiedotteen mukaan terroristit "liittyivät IS:n joukkoihin osallistuen sen suorittamiin rikoksiin Mosulissa ja Raqqassa". IS:n korkea komentaja Abu Aishan tarkoituksena oli suorittaa terrori-iskuja muslimien pyhissä kaupungeissa. Hän tuli Iraniin toisten terroristien mukana 2016. Hän sai surmansa, ja solu pakotettiin muuttamaan pois Iranista, tiedotteessa sanotaan.
Iran torjui Trumpin surun valittelut iskun uhreille inhottavana, koska siinä todettiin Iranin saaneen mitä se oli kylvänyt. Trump sanoi USA:n valittavan ja rukoilevan uhrien omaisten puolesta. Iranin ulkoministeri Mohammed Javad Zarif sanoi USA:n liittolaisten (etenkin Saudi Arabian) tukeneen terroristeja. http://www.timesofisrael.com/iran-tehran-attackers-had-been-to-is-bastions-mosul-raqqa/
• Englannin pääministeri Thereza May kuulutti maahan uudet vaalit uhkapelissään, jossa voiton piti olla etukäteen selvän, mutta terrori-iskut maassa, harjoitettu politiikka ja Mayn epävarma käyttäytyminen aiheuttivat Labourpuolueen yllättävän nousun, mikä vei konservatiivien enemmistön parlamentissa. Labourjohtaja Corbyn vaati pääministeriä tunnustamaan tappionsa ja eroamaan. Pääministeriä varoitettiin vaalien kutsumisesta huhtikuussa pian Brexit referendumin jälkeen. Sitä pidettiin silloin ovelana siirtona, koska konservatiivit olivat gallup-tutkimusten suosikkeja. http://www.timesofisrael.com/theresa-may-the-steady-leader-who-gambled-and-lost/
• Tänään marssitaan Tel Avisissa vuosittaisen LGBTO:n järjestämän häpeämarssin tahtiin. Tänä vuonna keskitytään bi-seksuaaliseen trendiin. Arviolta 200 000 ihmisen uskotaan osallistuvan marssiin, mukana kymmeniä tuhansia ulkomailta tulleita tänne maailman homojen valkoiseen pääkaupunkiin. Marssi alkaa iltapäivällä seuraten hiekkarantojen viereisiä päällystettyjä katuja. Marssin aikana voi varustautua näkemään hyvinkin rohkeita esityksiä kaupungin nuorten osoittaessa vapaa-mielisyyttään. Viranomaiset ovat huolissaan tapahtuman turvallisuudesta, sillä väkivalta näyttää liittyvän marsseihin kaikkialla, missä niitä on järjestetty. Satoja poliiseja valvoo marssia ja poliisi kehottaa kansalaisia jättämään terävät aseet ja raketit kotiin. Polkupyöräilijöitä ja kotieläimiä (kisoja ja koiria) ei suvaita marssialueilla. Rutiinin-omaisia tarkastuksia tullaan suorittamaan yksityisille - oli siihen aihetta tai ei. http://www.timesofisrael.com/security-tight-as-lgbtq-community-set-to-march-at-tel-aviv-pride-parade/
• Israel aloittaa teräksisten esteiden asentamisen koko Gazan vastaiselle rajalleen tunnelien kaivamisen estämiseksi. Samalla se valmistautuu Hamasin häirintäyrityksiin, vaikka Hamas sanoo, ettei se 27 000 koulutetusta armeijastaan huolimatta ole valmis sotaan. Rakentaminen kestää vuoden ja se maksaa 3 miljardia NIS. - USA:n YK:n lähettiläs Nikki Haley käväisi henkilökohtaiesti tutustumassa yhteen Hamasin kaivamaan tunneliin Israelin puolella. Hän kävi yksityisluonteisella vierailulla Länsimuurilla, ja häntä on kierrätetty eri paikoissa, myös helokopterilla, voidakseen antaa hänelle mahdollisimman ehjän kuvan maan geografiasta ja pienuudesta. Hän vieraili Gazan rajan pinnassa olevissa kaupungeissa ja kibbutsissa kuunnellen asukkaitten kertomuksia asumisesta jatkuvan uhan ja pelon alla. http://www.timesofisrael.com/israel-said-set-to-start-work-on-barrier-against-gaza-tunnels/ http://www.timesofisrael.com/nikki-haley-says-it-was-a-blessing-to-visit-western-wall/
• Israelin kulttuuriministeri Miri Regev on vaikean moraalisen ja taiteellisen vapauden taitekohdassa. Hän ei ole vielä antanut kieltoa alastomuudesta, mutta taidenäyttelyjä ja konferensseja järjestävät pelkäävät jo Regevin uhkausten vaikuttavan taiteilijoihin ja heidän ilmaisuvapauteensa. Ennen vuosittaista Israel Festivaalia Regev ilmoitti vastustavansa täysin alastomana pidettyjä tanssiesityksiä, joita kaksi on ehdolla. "Esiintyminen täysin alastomana, olkoon vaikka taiteen varjolla, on vastoin ja vahingollinen Israelin kansan perinteisille perusarvoille ja Israelille juutalaisena ja demokraattisena maana, haavoittaen suurimman kansanosan tunteina" Regev sanoi kirjeessään festivaalin pääsihteerille Eyal Sherille. Sher sanoo, ettei hän muuta suunnitelmiaan ja uskoo suuren yleisön voivan ratkaista, millaista taidetta ne haluavat. Hän ei huomioi, että kansan moraalisia ja eettisiä arvoja loukkaavien alastomien tanssiesitysten vuoksi vahinko on jo päässyt tapahtumaan, eikä sitä voi enää millään korjata. Mistähän johtunee, että pakanuuteen kuuluva alastomuus liitetään aina vapaamielisyyteen ja edistykseen, vaikka se osoittaa takaperoista kehitystä?
http://www.timesofisrael.com/the-culture-minister-doesnt-want-nudity-in-art-shows-but-creators-are-defiant/,
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 24 -33; Tiberias 23 -39; Suolameri 28 -40; Eilat 27 -44 +C-astetta. Sää on hyvin kuuma ja kuiva tanaan, lauantaina lämpötila laskee 17 -28 lukemiin Jerusalemissa ja jatkuen samansuuntaisena lähipäivien aikana.

Wednesday, June 07, 2017

KESKIVIIKKO 07.06.2017

KESKIVIIKKO 07.06.2017
01. Tarpeeksi on tarpeeksi (enough is enough) sanoi Englannin pää-ministeri Thereza May Lontoon sillalla tehdyn terrori-iskun jälkeen, jossa 7 siviiliä kuoli ja 48 haavoittui. Totesin heti otsikon luettuani, että se oli turhan miedosti sanottu, koska se sisältää ajatuksen, että viattomien siviilien murhaaminen määrättyyn rajaan saakka on hyväksyttävissä, kunhan vain ei ylitetä kohtuuden rajoja.
Aamun JP:ssä erään artikkelin otsikko totesi. "Tarpeeksi on tarpeeksi ei ole tarpeeksi" (enough is enough is not enough).
Vuosikymmenet tai – sadat rauhassa asuneiden läntisten demokratioiden näyttää olevan vaikea tunnustaa tosiasiat, että ajat ovat muuttuneet, eikä maailma ole enää sama kuin aiemmin. Länsimaita vastaan on hyökätty, julistamaton sota on aloitettu niitä vastaan. Rauhanajan inhimilliset säännöt ja sopimukset eivät ole enää voimassa, sodat noudattavat omia sääntöjään, joilla pyritään kuitenkin säilyttämään edes jonkinasteinen inhimillisyys ja heikossa asemassa olevien suojeleminen.

Mutta miten toimia, jos vastapuoli ei noudata mitään sääntöjä tai kansainvälisesti hyväksyttyjä sopimuksia? Radikaali terrorismi, jota presidentti Trump kutsui Riyadissa islamilaiseksi terrorismiksi, on kääntänyt kansainväliset sopimukset ylösalaisin: Se hyökkää juuri niitä kansanosia, naisia, lapsia, poikkeavia, vastaan, jotka eivät pysty puolustautumaan; joita tulisi suojella sodan keskellä.
Israelin lasten ollessa pakomatkalla Egyptin työorjuudesta amalekilaiset hyökkäsivät erämaassa kansanjoukkojen jäljessä matkaavia heikkoja, vanhuksia ja sairaita vastaan, joka oli yksi syy siihen, että Israelin Jumala Jahwe antoi käskyn israelilaisille tuhota heidät täydellisesti maan päältä, mitä he eivät noudattaneet.

USA:n presidentti Trump sanoo, että IS:n harjoittaman terrorismin lopettamiseksi IS on tuhottava kokonaan, hävitettävä täysin maan pinnalta. Tämä on kuitenkin globaali ongelma, sillä IS:n ideologia on levinnyt kulkutaudin tavoin kaikkialle maailmassa. Teologit kiistelkööt siitä onko se luonteeltaan uskonnollinen vai maallinen, mutta useimmat terroristit huutavat murhaavansa Allahinsa nimessä, jonka pyhä kirja Koraani vaatii antamaan toisuskoisille kaksi vaihtoehtoa: käänny tai kuole. Hyökkäysten erityiskohteiksi on otettu kristityt ja etenkin juutalaiset, joiden surmaaminen on välttämätön muslimien messiaan, mahdin tulemiseksi.
Manchesterin konserttitaloon hyökännyt terroristi Salman Abedin tunnusti kuuluvansa IS:n (ei Israelin valtion, kuten sunnuntain raportissa väärin totesin) joukkoihin. Lontoon sillalla murhannut terroristi huusi; Tämä on Allahin hyväksi.
Muslimien terrorijärjestöjen kohteena on Jerusalemin valloittaminen, sillä sinne he haluavat perustaa uuden maailmanlaajuisen kalifaattinsa pääkaupungin. Mekka on sunni-muslimien pyhin kaupunki, jonka myös shiiat hyväksyvät, mutta Jerusalemilla on kokonaan toisen tasoinen imago henki-maailmassa.

USA:n presidentti Trump ja Lontoon pormestari Sadiq Khan ovat joutuneet outoon sanaharkkaan Lontoon terrori-iskujen johdosta. Khan kehotti lontoolaisia pidättymään peloista seuratessaan poliisin sekä liikenne-esteiden lisääntymistä kaduille.
Trump twiittasi sunnuntaina vastauksena Khanin kommenttiin, ettei Khanin tule vähätellä Lontoon terrori-iskuja. Trump lisäsi kritiikkiään maanantaina todeten, että Khanin pateettinen vähättely terrorismista vaatii nopeaa uudelleen harkintaa, sillä sitä on vaikea kaupitella maailman medialle (MSM)

Sadiq Khan kuuluu oppositiopuolueeseen, hän on ensimmäinen muslimipormestari länsimaisessa maailmassa. Hän on suosittu harkitsevan ja arvokkaan käyttäytymisensä vuoksi. Pääministeri Thereza May puolustaa Khania sanoen, että hän toimii hyvin.
Khan antoi sunnuntaina Reutersille pitkän kirjoituksen terrori-iskuista Lontoossa ja mitä toimia kaupunki ottaa niiden johdosta. Hän ei ole vielä vastannut Trumpin viimeiseen viestiin
Khan kehottaa Mayn hallitusta peruuttamaan Trumpin syksyksi suunnitellun vierailun, todeten, että hänellä on muita kiireitä. Vieraillessaan syyskuussa 2016 Chicagossa hän tuki Hillary Clintonin vaalintaa presidentiksi. Hän vastustaa Trumpin laatimaa matkustus-kieltoa joistakin muslimimaista todeten, että se
nostattaa muslimien äärijärjestöjen iskuja Yhdysvalloissa. Khan sanoo, että poliisin läsnäolo ja valmistautuminen hyökkäyksiin kuuluu elämään suuressa kaupungissa kehottaen ihmisiä varomaan. http://www.jpost.com/American-Politics/Trump-accuses-Muslim-London-mayor-of-pathetic-excuse-over-attack-statement-494921

02. ISRAELISSA tilanne tiivistyy entisestään kiinnostuksen kohteen keskittyessä Jerusalemiin ja Temppelivuoreen. Pääministeri Netanyahu palasi Afrikan matkaltaan alkaen uudelleen ottaa poliittiset ohjakset käsiinsä kotimaassa. Hän tapasi Afrikassa useita läntisen Afrikan maiden johtajia pyrkien solmimaan uusia suhteita ja lämmittelemään entisiä. Hänen viestinsä heille oli: Ystävyys ja yhteistoiminta edellyttää vastavuoroisuutta. Hän kritisoi laimeasti Afrikan maiden automaattista äänestämistä Israelin vastustajien ja vihollisten mukana – vaikka se voisi tuodakin määrättyjä taloudellisia etuja, mitä länsimaissa kutsutaan lahjonnaksi, mutta voi olla muualla osa liiketoimintaa.

Puhuessaan Knessetin kuuden päivän sodan 50-vuotisjuhlassa tiistaina Netanyahu lupasi, ettei hän aiheuttaisi tragediaa yhdellekään Juudean ja Samarian juutalaisyhteisössä asuvalle kansalaiselle. Tämä on osa hänen kampanjaansa oikeistojohtajien kokoamiseksi taakseen tulevaa käyttöä varten.
Bibin lausunnon voidaan tarkoittavan sitä, että rauhankeskustelut ovat tulossa ja Israelin tulee valmistautua suuriin myönnytyksiin.
Hän on jo vihjaillut C-alueitten määrättyjen osien luovuttamiseksi PA:n valvontaan B-alueiksi, jonne he voivat rakentaa. Ne ovat hyvän tahdon osoituksia, jotka PA hylkäsi suoralta kädeltä liian vaatimattomina. Käenpojalla on aina nälkä.

Netaznyahu vihjaili puheessaan, että Israelin ongelmana on 50 vuotta jatkunut formula, joka on muotoutunut osaksi rauhan-keskusteluja, ja katsoo Trumpin omaksuneen saman kannan.
"Meillä on edelleen tämä ongelma, jopa USA:n uuden hallituksen otettua vallan kahvan Yhdysvalloissa".
Kuten artikkelissa todetaan, monen israelilaisen toiveet pikaisesta
muutoksesta USA:n Lähi-Idän politiikassa eivät ole toteutuneet heidän odotustensa ja aikataulunsa mukaisesti.
USA:n lähetystö on edelleen Tel Avivissa ja sen muutto siirtyi tulevaisuuteen. Sen sijaan Trump vakuuttaa paneutuvansa tarmokkaasti Lähi-Idän ongelmiin, joista Israelin ja PA/PLO:n väliset rauhantunnustelut ovat osa. Trump solmi 110 miljardin USD asesopimuksen Saudi Arabian kanssa, joka aiheuttaa huolestuneisuutta turvallisuusvirkailijoissa.
"Samalla kun haluamme saada sopimuksen aikaan PA/PLO:n arabien kanssa, tulemme suojelemaan Juudean ja Samarian asuttamisprojektia ja vahvistamaan sitä", Bibi lupaili. "Keskusteluissa maailman johtajien kanssa – sen ohessa, että PA/PLO:n tulee tunnustaa juutalaiseksi valtioksi – selitin heille, että jokaisella on oikeus asua omassa kodissaan, eikä ketään saa karkottaa omasta talostaan". Hän vihjailee tällä mahdollisuuteen, että tulevassa rauhansopimuksessa juutalaisasukkaitten sallitaan jäädä asumaan koteihinsa PA:n hallitsemilla alueilla. Bibi lienee unohtanut Abbasin vakuutuksen, ettei yhtään juutalaista saa jäädä asumaan Palestiinan valtiossa.
Bibi selittää, ettei kysymys ole maa-alueista, vaan sitä, että Israelin valtio tunnustetaan juutalaiseksi valtioksi. Hän vakuuttaa, että työtä on vielä paljon tehtävä sen uppoamiseksi johtajien kalloihin, mutta että merkkejä on asenteen muutoksista. Hän myös lupaili, että päinvastaisista lausunnoista huolimatta pientä rakentamista suurten yhteisöblokkien rajojen ulkopuolelle sallitaan johtuen maaston muodoista. "Tämä antaa meille toimintavapauden".
Palautuen 67-sotaan Bibi muistutti taas kerran, ettei Israel miehittänyt Juudean ja Samarian alueita, vaan vapautti ne Jordanian miehityksestä, minkä vain Englanti ja Pakistaan tunnustivat kuuluviksi Jordanialle. "Emme me hyökänneet itsenäiseen maahan ottaaksemme sen hallintaamme, emme me ottaneet mitään vierasta maata – tämä on meidän maamme".http://www.timesofisrael.com/pm-to-right-wing-leaders-no-settler-will-be-uprooted-in-peace-deal/,

03. UUTISIA LYHYESTI
• Trump sanoo, että hänen Lähi-Idän vierailunsa sai aikaan kriisin Persianlahdella, joka koskee Qataria. Twiitti-sivun
viestissään Trump sanoi ymmärtävänsä Qatarin naapuri-maiden Saudi Arabian, Bahraimin, UAE:n ja Egyptin katkaistessa diplomaattisuhteensa sen kanssa. Hän sanoo viitanneensa Qatariin vakuuttaen arabijohtajille Riyadissa, ettei radikaaleja ideologisia johtajia tule rahoittaa. Edellä mainitut 4 arabimaata ovat ystävällisissä suhteissa USA:n kanssa, ja niiden antama diplomaattinen tuki Qatarille sai USA:n epämukavaan asemaan. Tämä haitta korjautui osaksi maanantaina, mutta kriisi jatkuu.
Qatar tukee avoimesti Iranin vaikutuksen laajentumista. Sen alueella on 10 000 USA:n sotilasta ja suuri sotilastukikohta sijaitsee siellä. Lentoyhtiöt peruuttivat lentonsa Qatariin, ja rajojen sulkeminen tyhjensi kauppojen hyllyt.
Qatarin ulkoministeri Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani sanoi tiistaina, että Kuwait tarjoutui välittämään kiistassa.
Qatarin emiiri Sheikki Tamim bin Hamad Al-Thani sai viestin Kuwaitin johtajalta Sheikh Sabah al-Ahmad Al-Sabah, jossa hän pyysi Qatarin emiiriä siirtämään maanantai-illaksi suunniteltua puhettaan antaakseen aikaa sovitteluille.
Filippiinit ilmoitti peruuttavansa kansalaistensa 200 000 Qatarissa työskentelevien sopimukset toistaiseksi. Saudi Arabiassa, Qatarissa ja Bahrainissa työskentelee yhteensä miljoona Filippiinien kansalaista.
Jemenin kv. tunnustettu hallitus katkaisi maanantaina suhteensa Qatariin. USA:n ulkoministeri Rex Tillerson pyysi osapuolia sopimaan keskinäiset erimielisyytensä.
Saudi Arabia kuten Egypti syyttävät Qatarian Muslimiveljes-kunnan ja Al-Qaidan tukemisesta, jotka uhkaavat kummankin maan turvallisuutta ja tasapainoa.
Dohasta ja Dubaista suunnitellut lentovuorot Eurooppaan tullevat kulkemaan toistaiseksi Iranin ja Turkin kautta. http://www.timesofisrael.com/trump-says-his-middle-east-visit-prompted-qatar-crisis/
• Qatar on ollut Hamasin suurin rahoittaja Gazassa, mikä nyt kriisin syventyessä on joutumassa vaikeuksiin. Saadakseen ulkomaiden tukea ja rahoitusta Hamas pyrkii kaikin tavoin suurentelemaan gazalaisten kärsimyksiä saarron alla.
Tämä tarkoittaa, että gazalaisten elinolot kurjistuvat entisestään. Gazan kauppasaarto on kansainvälinen, sen tarkoituksena on estää Hamasin aseistautuminen. Egypti valvoo omaa rajaansa Siinailta, ja Israel valvoo omaansa. Hamasin 10 vuoden kuristuspolitiikan seurauksena Gazassa on puutetta sähköstä, vedestä ja työpaikoista. Nuorista 60 % on työttömänä tuhansien odottaessa harvinaista tilaisuutta päästä saartotoimien läpi ulkomaille. Gallupin mukaan puolet kansasta on halukas muuttamaan pois Gazasta, mutta Hamasin kannatus on edelleen 30 %. Gazan asukasmäärä on luotettavien tilastojen puuttuessa epävarma, mutta lienee 1,8 miljoonaa.
Poliittisesti Gazaa hallitseva Hamas on irrottautunut Fatahista ja PA/PLO:n valvonnasta. Hamas ei tunnusta Israelin olemassa oloa, vaan haluaa sen tuhoamista. YK:n mukaan Gaza tulee elinkelvottomaksi muutaman vuosi-kymmenen kuluessa juomakelpoisen veden loppuessa ja suolaantuessa, eikä viemärivesiä puhdisteta. Ne lasketaan Välimereen, josta ne kulkeutuvat Israelin hiekkarannoille. Hamasin tiedottaja Salah Barhaweel sanoo, ettei alistuminen PA:n valvontaan tule kysymykseen, eikä muutosta saada aikaan niin kauan, kuin 82-vuotias Abbas on vallassa Juudeassa ja Samariassa. http://www.timesofisrael.com/after-decade-of-hamas-rule-gaza-short-on-freedom-jobs-power/
• Juudean ja Samarian siviilihallinnon suunnittelun alakomitea hyväksyi 1.asteen, jota kutsutaan nimellä deposit-plan, jolla laillistetaan 102 asuntoyksikön rakentaminen Amonasta karkotetuille 42 ja uusille perheille. Se on ensimmäinen uusi juutalaisyhteisö 25 vuoteen, vaikka Bibi väittää, ettei Juudeassa ja Samariassa ole rakennus-rajoituksia. 2 kuukauden aikana päätöksestä on mahdollisuus valittaa.
Tämä on kuitenkin yksi aste prosessissa, joka voi peruuntua kokonaankin. Hallitus ei osaa suunnitella tulevaisuutta. Gush Katifin pakolaisista 2005 osa on edelleen ilman asuntoa ja toimeentuloa. Komitea hyväksyi 255 asunto-yksikön rakentamisen Kerem Reim Ofran lähelle. http://www.timesofisrael.com/plans-for-new-amona-settlement-advanced/
• Oikeusministeri Ayelet Shaked ilmoitti tiistaina, että kaikissa hallituksen lakialoitteissa tulee olla maininta sen soveltamisesta myös Juudeassa ja Samariassa. Tämä voi tarkoittaa, että hallitustasolla valmistellaan esitystä, jolla Juudea ja Samaria liitetään osaksi Israelin valtiota. Vireillä olevan lakiesityksen mukaan Juudean ja Samarian juutalaisilla on oikeus ostaa maata arabeilta. Jordanian lain mukaan se on kuolemantuomion uhalla kielletty. http://www.timesofisrael.com/in-step-toward-annexation-ministers-demand-new-laws-include-settlements/
• Entinen IDF:n komentaja Benny Gantz varoittaa, että keskinäinen taistelu Israelin sisällä kuluttaa maan puolustus-kykyä. Haifa U-gallup kertoo, että kansallinen vastustuskyky osoittaa kansalaisten isänmaallisuuden. Gantz varoittaa, että sisäiset taistelut kuluttavat sitä. http://www.timesofisrael.com/ex-army-chief-warns-infighting-is-wearing-away-israels-defenses/
• Gazalainen mies sai surmansa yrittäessään rikkoa turvallisuusaitaa raja-alueella sotilaitten avattua tulen häntä kohti varoitusten jälkeen. http://www.timesofisrael.com/palestinians-say-gaza-man-shot-dead-by-idf-in-southern-strip/
• USA:n YK:n lähettiläs Nikki Haley saapuu Israeliin tänään 3 päivän vierailulle. Matkalla hän kävi kertomassa YK:n ihmisoikeusneuvostolle, että ellei se lopeta Israelin musta-maalaamista, USA vetäytyy pois sen työskentelystä. USA maksaa suurimman osan sen kuluista. YK:n ja sen alaisten instituutioiden toiminta on osoitus demokratian pimeästä puolesta, joka pahimmillaan on enemmistön ylivaltaa vähemmistön yli, joka ei saa ääntään kuuluviin. Se antaa myös otollisen tilaisuuden korruptioon ja äänten ostamiseen, eli suomeksi lahjontaan. http://www.timesofisrael.com/us-to-quit-human-rights-council-if-it-wont-reform-haley-indicates/
• Tuoreen raportin mukaan 7 ihmistä kuoli ja 4 otettiin panttivangeiksi aseistettujen miesten tukeutuessa Iranin parlamenttirakennuksen ja Ruholla Khomeinein mausoleumiin Teheranissa. Hyökkääjät sanovat olevansa IS:n kannattajia. Valtion media sanoi, että ainakin kaksi itsemurhaiskua tehtiin hyökkäyksen aikana. Yksi turvallisuus-vartija sai surmansa tulitaistelussa hyökkääjien kanssa parlamenttitalon käytävissä useiden haavoittuessa. Hyökkääjiä oli 3, kahdella heistä Kalashnikov, yhdellä pistooli. – Tiedot hyökkäyksestä Khomeinin mausoleumiin ovat vielä hajanaisia, mutta niihin osallistui neljä hyökkääjää, yksi heistä nainen. Kuolonuhreja on myös siellä. http://www.timesofisrael.com/one-dead-hostages-taken-during-attack-on-iranian-parliament/
• 8 kuukauden häkkyröinnin jälkeen 9 000 Etiopian juutalaisilla on toiveita päästä lopulta Luvattuun Maahan. Ensimmäiset 72 maahanmuuttajaa lennätetään tänään, kaksi muuta tässä kuussa. http://www.timesofisrael.com/after-8-month-hiatus-ethiopian-immigrants-land-in-israel/,
SÄÄTILAT TÄNÄÄN'
Jerusalem 20 -30; Tiberias 22 -39; Suolameri 29 -39: Eilat 27 -40 +C-astetta. Sää pysyy helteisenä sapattiin asti, jolloin ilma viilenee hieman.

Sunday, June 04, 2017

SUNNUNTAI 04.06.2017

SUNNUNTAI 04.06.2017
01. MAAILMA on tulossa entistä vaarallisemmaksi paikaksi asua, mutta onko meillä muita mahdollisuuksia?
Lontoon suositulla London Bridge alueella ja läheisellä markkina- paikalla terroristit surmasivat ainakin 6 – ehkä 7 – viatonta siviiliä ja haavoittivat ainakin 20 muuta sunnuntain vastaisena yönä.
Poliisi ampui kolme terroristia kuoliaaksi, joista kahdella oli vaarattomat pommivyöt yllään. Lontoon Sillalla terroristit ajoivat henkilöautollaan yleisö-joukkoon lähettäen heidät suin päin pakoon, ja romutettuaan autonsa siitä hyppäsi ulos kolme terroristia, jotka alkoivat huitoa puukoillaan kaikkia eteensä joutuneita siviilejä. Haavoittuneiden joukossa oli poliisiupseeri, joka sai pahoja mutta ei hengen-vaarallisia iskuja päähänsä, kasvoihinsa ja jalkaansa.
Tämä muistuttaa toukokuussa sattunutta terrori-iskua samalla sillalla, jossa 6 ihmistä sai surmansa.
Poliisi tutkii mahdollisuutta, että osa terroristeista on edelleen vapaalla jalalla etsien tilaisuutta iskeä uudelleen. http://www.timesofisrael.com/police-confirm-6-victims-3-suspects-killed-in-london-terror-attacks/,
http://www.timesofisrael.com/london-attackers-wore-fake-suicide-vests-police/,
http://www.timesofisrael.com/london-police-declare-hit-and-run-stabbing-terrorism/,
Silminnäkijät kertoivat kolmen terroristien huutaneen astuessaan ulos autostaan: "Tämä on Allahin hyväksi" ennen kuin aloittivat summittaisen puukotuksensa. Pääministeri Thereza May sanoi varovaisesti, että se oli potentiaalinen terrori-isku. Poliisin tiedotteen mukaan isku oli terroritapahtuma (terrorist incident). Sunnuntain vastaisena yönä sattunut isku on osa Englantia kohdanneesta islamilaisesta terrorihyökkäysten sarjasta, joista kaksi viimeistä kahden kuukauden kuluessa.
Itsemurhapommittaja surmasi Manchesterissä toukokuussa 2017 22 nuorta ihmistä – joukossa pieniä lapsia – haavoittaen 116. Teon suorittaja Salman Abedi kuului Islamin Valtion seuraajiin.
22.03.2017 viisi ihmistä sai surmansa ja yli 55 haavoittui
Westminster sillalla Lontoossa. Poliisi ampu hyökkäyspaikalla i Kahlid Mahmoodon kuoliaaksi, jota kutsuttiin "yksinäiseksi sudeksi".
05.12.2015 schitzopheriaa sairastava mies puukotti kahta ihmistä Lontoon Leytenstone maanalaisen asemalla kaksi päivää sen jälkeen, kun Englanti teki ensimmäisen ilmaiskunsa jihadisteja vastaan Syyriassa. 30-vuotias Muhadin Mire Somaliasta tuomittiin elinkautiseen vankeuteen. http://www.timesofisrael.com/london-ramming-stabbings-could-be-latest-in-string-of-islamist-terror-attacks/

02. MANILASSA Filippiineillä aseistetut miehet hyökkäsivät lomanviettoalueen kasinoon sytyttäen sen tuleen, joko vahingossa tai tarkoituksella. Poliisi ei osaa sanoa, oliko kyse terrorismista. Aikaisin perjantaina tehdyssä Iskussa kuoli ainakin 36 ihmistä, osa heistä myrkyllisistä savukaasuista. Hyökkääjät pimensivät TV-ruudut kivääreillään, kaatoivat bensiiniä pöydille sytyttäen ne tuleen. Surmansa saaneilla ei ollut luodinreikiä, mikä osoittaa heidän kuolleen tukehtumalla savukaasuihin huoneisiinsa. Poliisin mukaan sillä ei ollut yhteyksiä taisteluun ISIS-joukkoja vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/230464http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/230450,

03. Filippiinien armeija jatkaa armotonta taisteluaan maahan tunkeutuneita ISIS ja niiden kanssa liittoutuneita joukkoja vastaan.

Filippiinienm ilmavoimat hyökkäsivät ISIS tukiasemia vastaan Marawissa maan eteläosissa pommittaen alueita, joissa niiden arvioitiin piileskelevän. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/230441

www.atimes.com kertoo Steve Quaylen artikkelissa Filippiinien armeijan käymästä taistelusta ISIS-seuraajia vastaan Marawissa. Taisteluissa IS-seuraajan Filippona Maute ryhmän taistelijoita vastaan on saanut surmansa sekä malesialaisia että indonesian kansalaisia. Seitsemättä päivää kestäneissä taisteluissa 61 militanttia, 20 hallituksen sotilasta ja 17 siviiliä raportoidaan saaneen surmansa. Filippiinien sovittelija kenraali Jose Calida ilmoitti virallisesti, ettei kysymys ole enää kapinaliikkeestä, vaan
se on muotoutunut ulkomaisten terroristien maahan tunkeutumiseksi, jotka seuraavat ISIS:n taisteluhuutoa.
Singaporen isäministeriö ilmoitti, että Singaporen kansalainen Ali Abdul Rahiman on asunut Mindanaossa ja että hän on osallistunut terroriin liittyviin hyökkäysiin alueella 1990-luvulta lähtien. Hänen osuuttaan Marawin taisteluihin tutkitaan. Filippiinit ovat aikaisemminkin joutuneet terrorihyökkäysten kohteeksi. Indonesialainan. Al-Qaidan kanssa liittoutunut terroriryhmä Jemaah Islamiah perusti sotilaallisen koulutuskeskuksen Filippiinien eteläosaan 1994. Siitä lähtien filippiiniläisten tiedetään kouluttaneen militantteja Malesiaan, Singaporeen, Thaimaahan ja muihin Aasian kaakkoisosan maihin sekä arabimaihin. IS:n verkoston pelätään levittäytyneen laajemmalle kuin tiedetään. Filippiinien Maute-ryhmän perustivat Omar ja Abdullah Maute, veljekset, jotka olivat oleskelleet Lähi-Idässä palaten sitten kotimaahansa. Tämä ääri-islamistinen ryhmä johtaa Marawin piiritystä. Se osallistui aiemmin rikollisiin toimiin, mutta saatuaan islamistisen tartunnan Lähi-Idästä liittoutui IS:n seuraajiin. Ainakin kolmen muun filippiiniläisen ryhmän tiedetään liittyneen IS:än. http://www.atimes.com/article/islamic-state-jihad-explodes-southeast-asia/,
Filippiinien presidenttiä Rodrico Dutertea syytetään kovista otteista taistellessaan huumeiden salakuljettajia ja rikollisuutta vastaan, mutta kuten edellä osoitetaan, kysymys on elämästä ja kuolemasta, jossa huumeiden salakuljetus on osa varainhankintaa. Duterte suunnittelee matkaa Israeliin välineitten hankkimiseksi taisteluissaan jihadisteja vastaan, joita myös Israel käy.

04. PA:n opetusministeri Sabri Saidam sanoo tukevansa oppikirjoissa esitettyjää Israelin vastaisia solvauksia ja häväistyksiä, sillä "niiden tarkoituksena on turvata palestiinalainen kertomus". "Israel pitää kiinni omista kartoistaan ja sankareistaan, ja palestiinalaiset tekevät samoin omistaan". Hän sanoo holokaustiin viitaten, että Israelin tulee opettaa kouluissaan "nakbasta", katastrofista, jonka he kärsivät Israelin itsemäsityessä. Hän väittää Israelin vaatiman uudistuksen päämääränä olevan valmistaa palestiinalaisia opiskelijoita työmarkkinoille.
Sabri Saidam valvoo uuden opetusohjelman valmistumista PA:n
kouluja varten. Se julkistetaan kesäkuun 3. päivänä.
Hän sanoo toivovansa, että koulutus ja harjoitukset valmistavat opiskelijoita entistä paremmin työmarkkinoiden vaatimuksiin.

Äskettäin "Timesille" myöntämässään haastattelussa Saidam puolustaa Israelin tuomitsemia PA:n opetusohjelmia, joissa kiihotetaan opiskelijoita Israelin vastaisuuteen ja konflikteihin. Hän sanoo, että kartta, joissa Israelia ei esiintynyt, joissa Israelin olemassaoloa ei tunnusteta ja joissa terroristeja kutsutaan marttyyreiksi, on saanut alkunsa konfliktin vanavedessä.
"Kun konflikti lopulta lopetetaan, kaikki tuo loppuu" hän väittää. Hän lupaa aloittaa holokaustin opettamisen palestiinalaisille, kun Israel aloittaa nakban opettamisen omissa kouluissaan.

Saidamin valvoman uudistuksen tärkein elementti koskee ylioppilas tutkintoa (tawjihi). Uudessa järjestelmässä opiskelijat voivat uusia jopa neljä tutkintoa, jos he epäonnistuvat tai haluavat korottaa arvosanojaan brittien A-tason mukaisesti.
Opettajat pitävät salkkua (portfolio) kustakin opiskelijasta, jossa heidän suorituksensa mitataan, innovaatíon, aloitteellisuuden, ajanhallinnan, esitystaidon, johtavuuden ja paineen alla tapahtuvan työskentelyn alueilla.
Saidam uskoo näillä uudistuksilla opiskelijoitten voivan päästä toteuttamaan piileviä lahjojaan, joita perinteinen opetus-menetelmä ei pysty tuomaan esiin. (steve-jobs, viitaten henkilöihin, jotka menestyivät elämässä vaikka epäonnistuivat kouluopinnoissaan, kuten Bill Gates ja Steve Jobs).
Vuonna 2016 nuorten palestiinalaisten (15 -29) työttömyys oli
39 %. Ilman korkeampia opintosuorituksia omaavat palestiinalaiset menestyivät paremmin työmarkkinoilla kuin sellaisen oppiarvon hankkineet.

SAIDAM ei tunnusta, että Israelin Knessetissä hyväksymät kartat ja määritelmät ovat hyväksi palestiinalaisille. "Haluan esittää karttoja, jotka palestiinalaiset voivat hyväksyä. Israelin esittämässä versiossa sen maa-alue ulottuu Niilinvirrasta Eufratvirtaan, mutta lopullista rajaa ei tiedetä, se muuttuu".
Saidam selittää, että myös Israel nimittää katujaan ja puustojaan tunnettujen henkilöitten ja tapahtumien mukaan, ja PA tekee samoin. Hän ei suostu näkemään eroa useita siviilejä murhanneen terroristin ja aidon ihmisystävän välillä. Hän ei myöskään halua tunnustaa historiallisia ja uskonnollisia faktoja suhteessa kuvitelmiin, joissa nykyisyys ja historian faktat sekoittuvat harhanäkyihin ja toiveisiin.

UNRWA, jonka ylläpitämissä kouluissa opiskelee palestiinalaista Juudeassa ja Samariassa 312 000, Jerusalemissa 50 000 sekä Gazassa 262 000, pyrki saamaan muutoksia PA:n opetus-ohjelmiin, minkä johdosta PA katkaisi suhteensa sen kanssa tilapäisesti, mutta solmien ne myöhemmin uudelleen.
Saidam sanoo, ettei kukaan PA:n ulkopuolella saa oikeutta tutkia ohjelmaa ennen sen ottamista käyttöön. "Sen ovat kirjoittaneet palestiinalaiset palestiinalaisille; carriculumkeskus, joka ottaa vastaan kommentteja internetin kautta, mutta uudistettu ohjelma tulee voimaan suunnitellun aikataulun mukaisesti".
http://www.timesofisrael.com/defending-new-curriculum-against-incitement-charges-pa-education-chief-says-hes-safeguarding-palestinian-narrative/,

05. UUTISIA LYHYESTI
• Israel suunnitteli ydinpommin räjäyttämistä Siinailla, jos kuuden päivän sota olisi kääntynyt katastrofiksi maalle kirjoittaa New York Times viitaten äskettäin julkistettuun haastatteluun, kutsuen sitä tuomiopäivän näkymäksi, mihin ei kuitenkaan ollut aihetta käyttää IDF voittojen ansiosta. Varmistaakseen Israelin elinehdot vihamielisessä ympäristössä ja valtavan ylivoiman alaisuudessa Israel valmisteli tuomiopäivän aseen varoittaakseen arabimaita, kuten Israelin johtava ydinfyysikko Avner Cohen yhdessä prikaatinkenraali Yitzhak Yaacovin kanssa kertoo. Raportin mukaan Yaakov valvoi suunnitelman laatimista. Cohen vakuuttaa, että se on viimeinen kuuden päivän sodan salaisuus. Hän selittää, että niissä oloissa Israelin selviytymismahdollisuudet olivat heikot, ja se oli pakotettu turvautumaan kaikkiin mahdollisuuksiin elämän ja kuoleman välisessä leikissä, jossa armoa ei anneta.
Pieni laskuvarjo-osasto lähetettäisiin pääministerin ja sotilaskomentajan käskystä Siinaille Egyptin armeijan harhauttamiseksi ja ajan varaamiseksi valmisteluille ydin pommin räjäyttämiseksi.
He uskoivat räjäytyksen sieni-pilven ja valon välähdyksen näkyvän kauas, ehkä Kairoon saakka. Israel ei koskaan ole tunnustanut julkisesti omaavansa ydinaseita, mutta johtavat henkilöt ovat epäsuorasti viitanneet niihin, viimeksi Shimon Peres. Yaacov pidätettiin syytettynä salaisuuden paljastamisesta, mutta hän sai lopulta 2 vuoden tuomion, jota ei toteutettu, salaisten tietojen vuotamisesta julkisuuteen. http://www.timesofisrael.com/israel-planned-to-detonate-atomic-bomb-in-sinai-if-six-day-war-went-wrong/
• Presidentti Trump sanoo Lontoon viimeisten hyökkäysten osoittavan hänen muslimeja koskevan matkustuskieltonsa oikeellisuuden. Hän vetoaa korkeimman oikeuden päätökseen asiassa, jota monet vastustavat. http://www.timesofisrael.com/trump-uses-london-terror-attack-to-push-his-travel-ban/,
• PA:n olympiakomitean puheenjohtaja ja potentiaalinen puheenjohtaja Jibril Rajoub sanoi lauantaina armollisesti, että "tottakai Israel saa pitää Temppelivuoren länsimuurin hallussaan, mutta Temppelivuori kuuluu PA:n valvontaan". Puhuessaan TV-2;n ohjelmassa Rajoub ylisti presidentti Trumpia, jonka hän uskoi pystyvän runnomaan sopimuksen Israelin ja PA:n välille, vaikka moni on siinä epäonnistunut. Fatahin keskuskomitean jäsenenä hänen lausunnollaan on kantavuutta. Hän johtaa myös PA:n jalkapalloliittoa pyrkien FIFA:n päättäjiä sulkemaan Juudean ja Samarian alueella toimivat juutalaiset joukkueet kansainvälisten turnausten ulkopuolelle, osana Israelin julistamista laittomaksi. http://www.timesofisrael.com/top-pa-official-of-course-jews-must-be-sovereign-at-western-wall/
• Satoja mielenosoittajia kokoontui oikeuskansleri Avichai Mandelbittin asunnon lähettyville vaatien Netanyahun tuomitsemista, ja toiseksi vastustaen korkeimman oikeuden päätöstä osoittaa mieltään julkisten viranomaisten kotien ulkopuolella. Mielenosoitukset pidettiin Petah Tikvassa. http://www.timesofisrael.com/hundreds-rally-near-a-gs-home-over-netanyahu-probes/
• Juutalaisyhteisöjen johtajat Juudeassa ja Samariassa sanovet, että pääministerin lupaama 2 600 asuntoyksikön hyväksyminen ensi viikolla on aivan liian pieni. He katsovat sen tarkoittavan, että Netanyahu ylläpitää osittaista rakennuskieltoa juutalaisille Juudeassa ja Samariassa, vaikka vakuuttaa aivan muuta. http://www.timesofisrael.com/settler-leaders-say-governments-construction-plans-insufficient/
• Raporttien mukaan Qatar karkottaa maastaan useita Hamasin korkeita virkailijoita, jotka ovat nauttineet siellä kissanpäiviä paettuaan IDF:n vastatoimia. Tämä johtunee artikkelin mukaan etenkin Saudi Arabian vaatimuksesta. Hamas kieltää, että sen virkailijoita karkotettaisiin Qatarista. http://www.timesofisrael.com/hamas-main-backer-qatar-said-to-expel-several-members/
• Pääministeri Benyamin Netanyahu matkusti Länsi Afrikan maiden ECOWAS konferenssiin Ugandassa puhuakseen siellä ja voidakseen voittaa kannatusta YK:n jäsenmaissa. Marokon kuningas Mohamed VI ei halua liata käsiään vääräuskoisen kättelyssä – ja ehkäpä vielä juutalaisnaisen Sara Netanyahun kanssa, ja kiitti kunniasta: Kiitos mutta ei kiitos. Näin se tasa-arvo toteutuu arabimaissa. http://www.timesofisrael.com/pm-heads-to-west-african-summit-seeking-support-at-un/
• SÄÄTILAT TÄNÄÄN Jerusalem 19 -29:; Toberias 21 -35: Suolameri 28 -38; Eilat 27 -39 +C-astetta. Sää vähän viilentyy, mutta keskiviikosta lähtien lämpötila alkaa nousta uudelleen.