Friday, June 02, 2017

PERJANTAI 02.06.2017

PERJANTAI 02.06.2017
01. USA:n presidentti Donald Trump teki viikon aikana muutamia tärkeitä päätöksiä, joita toisia maailmalla hämmästellään suu auki, ja toisia Israelissa pettyneinä ja petettyinä.
Ensimmäinen koski maailmalla merkkipaaluna pidettyä ja valtaosin hyväksyttyä ilmaston muutossopimusta, josta käytetään nimitystä Pariisin sopimukset (Paris accords).

02. ToI:n julkaisemassa Julie Pacen laatimassa artikkelissa sanotaan pahansuovasti, että Trump muutti mottonsa "America first" muotoon "America Alone" (Amerikka ensin, Amerikka yksin). Alaotsikossa todetaan, että luopumalla Pariisin sopimuksista USA:n presidentti on jättänyt liittolaisensa epätoivoisiksi ja globaalin huolehtimisen ulkopuolelle.
Artikkelissa kerrotaan, miten Trumpin tekemä kielteinen päätös julkistettiin torstaina Valkoisen Talon ruusutarhassa suurin fanfaarein jättää USA:n eristetyksi maapallon tilaa koskevassa keskeisessä kysymyksessä. "Se osoittaa, että USA vetäytyy pois liittosopimuksesta, jota se oli muotoilemassa 18 kuukautta sitten. Lähes 200 valtiota liittyi merkkipaaluna pidettyyn sopimukseen, joka runnottiin kasaan presidentti Obaman aikana. "Nyt USA seisoo sivussa valtioitten kanssa kuten Syyria ja Nicaragua, joka jättäytyi sivuun pitäen sopimuksen arvoperusteita riittämättöminä" Pace kirjoittaa. "Se on katkera pala Euroopan uskollisille liittolaisille, jotka aloittivat voimallisen kampanjan vakuuttaakseen Trumpille, että Amerikan johtoasema in keskeinen taisteltaessa ilmaston muutoksia vastaan. Edes Vatikaanin suora pyyntö ei pystynyt vakuuttamaan presidenttiä".

EU:n globaalia ilmastinmuutosta seuraava korkein virkailija Miquel Arias Canete kutsui Trumpin päätöstä surulliseksi päiväksi globaalille yhteisölle, Pace kirjoittaa. "Huolestuneille liittolaisilleen Trumpin päätös vetäytyä Pariisin sopimuksesta on erityisen hälyttävä viime viikolla tehdyn ensimmäisen kansainvälisen matkansa jälkeen. Trump luennoi julkisesti NATO-liittolaisilleen niiden sotilaallisista sitoumuksista esittämättä mitään erityistä tukea yhteiselle puolustussopimukselle, joka on muodostanut trans-Atlantin turvallisuuden ytimen vuosikymmenien ajan".
PACEN arvion mukaan Trumpin järkyttävä asenne jätti epämääräisen vaikutuksen, etteivät USA:n pitkään jatkuneet sitoumukset liittolaisilleen ole USA:n uudelle presidentille enempää horjumattomia kuin muuttumattomiakaan. "Eikä Trump tehnyt torstaina mitään tyynnyttääkseen tuota huolestuneisuutta" Pace toteaa ja lisää, että Trumpin päähuolena oli maailman reaktio hänen kielteiseen päätökseensä. "Hän väitti, että samat maat, jotka suorastaan rukoilivat USA:n jatkavan Pariisin sopimuksissa, itse asiassa pilkkasivat USA:n osallistumista. Todellakin, Trumpin kannattajat ihastelivat päätöstä, joka toteutti sekä hänen vaalilupauksensa että hänen laajempaa vakuutustaan asettaa Amerikan intressit ennen kaikkea muuta".
Presidenttiehdokkaana Trump syytti pontevasti presidentti Barack Obamaa antautumisesta toisille maille neuvotellessaan paitsi Pariisin sopimuksista, myös manikansallisista kauppasopimuksista, sekä sopimuksesta, jolla pyritään hillitsemään Iranin ydinase-haaveita Pace kirjoittaa lisäten, että Trumpin lupausten pitäminen on ollut sekavaa. Hän vetäytyi nopeasti Tyynenmeren maitten sopimuksesta, jonka Obaman hallitus neuvotteli, mutta pitää voimassa ydinasesopimusta niin kauan, kuin Iran toteuttaa velvollisuutensa.
http://www.timesofisrael.com/rejecting-climate-pact-trump-tilts-america-first-toward-america-alone

03. TRUMPIN päätös vetäytyä ulos Pariisin sopimuksista aiheuttaa kritiikkiä sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa.
Sekä Euroopan maitten johtajat että vihreät ryhmät ovat reagoineen vihaisesti ja pettyneinä Trumpin kielteiseen päätökseen vetäytyä pois Pariisin sopimuksista. Maailman toiseksi suurin carbon-kaasujen päästäjä USA jättäytyi pois vuonna 2015 hyväksytyistä sopimuksista. Kriitikot eivät kuitenkaan ole lannistuneet, vaan vakuuttavat puolustavansa sopimusta eikä luopua taistelusta maailman ilmastonmuutosta vastaan. Kolme Euroopan suurinta talousmahtia, Saksa, Ranska ja Italia, julkistivat yhteisen julkilausuman, jossa ne kritisoivat Trumpin päätöstä
todeten, ettei sopimus ole neuvoteltavissa. "Me valitamme USA:n kielteistä päätöstä" lausunnossa todetaan "Sopimukset ovat elin-tärkeitä planeetallemme, yhteiskunnallemme ja taloudellemme". Ne sulkevat samalla pois sopimusten uudelleen neuvottelemisen.
EU:n hallintokomission johtaja Jean-Claude Juncker sanoi, että Trumpin päätös oli väärä. EU:n ilmastotoimien ja energia-komission johtaja Miquel Arias Canete vakuutti myös globaalin johtajuuden jatkavan toimintaansa ilmastonmuutosta vastaan.
Saksan liittokansleri Angelika Merkel esitti "valituksensa päätöksen johdosta vaatien ilmastopolitiikan jatkamista, joka turvaa maailmamme jatkumisen".
Ranskan äskettäin valittu ja virkaansa asetettu uusi presidentti Emmanuel Macron sanoi Elysee-palatsissaan, ettei Priisin sopimuksessa ole mitään neuvotteluna varaa. Hän vakuutti maansa työskentelevän yhdessä USA:n kanssa, mutta ei ilmaston-muutoksesta. Hän kutsui Trumpin päätöstä historialliseksi virheeksi ja kutsui USA:n ilmastotiedemiehiä ja yhtiöitä muuttamaan Ranskaan ja työskentelemään siellä. Pariisin kaupungintalo valaistaan torstaina vihreäksi kritiikin osoittamiseksi.
Roomassa Italian pääministeri Paolo Gentiloni kehotti vastustamaan yrityksiä laimentaa ilmastonmuutosta vastaan käytävää taistelua.
Climate Action Verkoston edustaja sanoi Trumpin päätöksen vetäytyä Pariisin sopimuksista osoittavan hänen hallituksensa irtaantuneen sekä todellisuudesta että muusta maailmasta. Hän ennusti, että eniten siitä kärsivät Amerikan asukkaat, koska "se on täysin vastoin heidän intressejään, terveydenhoitoaan, ruuan-jakelua, työpaikkoja ja tulevaisuutta.
Englannin kuninkaallinen yhteisö (Royal Society) totesi Trumpin päätöksen haittaavan USA:n uudistuspyrkimyksiä puhtaamman teknologian kehittämiseksi. Lausunnossa todetaan, että tulevaisuus on uudessa, puhtaammassa ja uudistuvassa teknologiassa, eikä fossiilisissa energialähteissä. "Sellainen teknologia avustaa meitä taistelussa ilman saastumista vastaan ja varmistamaan suuremman energiaturvallisuuden globaalisti. Presidentti Trump ei pane Amerikkaa ensimmäiseksi, hän velloo
menneisyydessä".
http://www.timesofisrael.com/incensed-europe-to-trump-climate-pact-not-renegotiable/, http://www.timesofisrael.com/us-jewish-groups-slam-trumps-pullout-from-climate-accords/,

04. PRESIDENTTI Donald Trump petti niiden juutalaisten ja monien kristittyjenkin toiveet, jotka odottivat hänen täyttävän lupauksensa USA:n lähetystön pikaisesta muutosta Tel Avivista Jerusalemiin. Hän allekirjoitti viimeisenä päivänä toukokuuta dokumentin, jolla hän presidentille myönnetyn oikeuden mukaan voi siirtää kongressin päätöksen toteuttamista kansallisen turvallisuuden nimissä kuudeksi kuukaudeksi.
USA:n 4 toisiaan seuraavat presidentit ovat vuodesta 1995 lähtien siirtäneet kongressin päätöstä lähetystön muutosta Israelin pääkaupunkiin. Tätä toimenpidettä kutsutaan nimellä waiver. (waive, luopua jostakin)

ToI:n artikkelissa kerrotaan, että kongressin jäsen Gerald Ford kehitteli 1972 ajatusta lähetystön muutosta Jerusalemiin, ja kyseli Israelin USA:n lähettiläältä Yitzhak Rabinilta lähetystön muuttamisesta. ´Noustuaan presidentin virkaan pari vuotta myöhemmin Ford unohti koko kysymyksen. "Soikeasta toimistosta (Oval Office) katsoen asiat nähdään eri tavoin kuin kongressin edustajainhuoneesta" Rabin muistelee Fordin todenneen.
Parikymmentä vuotta edellisen tapauksen jälkeen kongressi teki päätöksen lähetystön muutosta Jerusalemiin, mutta säilytti presidentin oikeuden siirtää sen toteuttamista 6 kuukaudella.

Dokumentissa todetaan, että on välttämätöntä USA:n kansallisten turvallisuusintressien suojelemiseksi siirtää "Jerusalemin Embassy Act" toteuttamista kuudella kuukaudella.
Artikkelissa todetaan, että Israelin oikeiston toivoma ja virkaansa noussut toivepresidentti on osoittautunut toteuttavansa kuitenkin omaa maailmanlaajuista ulkopolitiikkaansa (Amerikka ensin), mihin Israelin on tyydyttävä. Presidentti Trump kehotti jo toimikautensa alussa Israelia hillitsemään setlementtien
rakentamista.
Tuoreessa muistissa on Trumpin ja Abbasin tapaaminen Betlehemissä, jossa Trump syytti Abbasia vihaisella purkauksella valehtelemisesta Washingtonin tapaamisen yhteydessä. "Palkkojen maksaminen terroristeille ei sovi yhteen rauhan-neuvottelujen kanssa" Trump valaisi entistä arkkiterroristia. PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat vähätteli tapausta väittäen, että tapaaminen sujui normaalien perinteiden mukaan. Abbas kuitenkin tunnusti, että tapaaminen oli vaikea ja että Trump puhui kiihtyneellä äänellä.

Valkoinen Talo on tietoinen Trumpin päätöksen aiheuttamasta pettymyksestä ja siksi antoi oman lausuntonsa, jossa todetaan, ettei presidentin allekirjoittamaa waiver-dokumenttia pidä nähdä perääntymisenä hänen voimallisesti tuestaan Israelille eikä Amerikan Yhdysvalloille. Seuraavassa lauseessa todetaan:
"Presidentti Trump teki tämän päätöksen nostaakseen onnistuneitten neuvottelujen mahdollisuutta äärimmilleen neuvotella sopimus Israelin ja palestiinalaisten välillä, toteuttaen pysyvän velvollisuuden puolustaa Amerikan kansallisia turvallisuus- intressejä. Mutta – kuten hän on toistanut – hänen tarkoituksensa on muuttaa lähetystö; kysymys ei ole jos muutos toteutuu, vaan koska se tapahtuu."
Trumpin hallituksen lausunto vihjaa, että lähetystön siirtäminen tulee helpottamaan rauhansopimuksen saavuttamista.

ISRAELIN hallitus näkee asiat kokonaan toisesta näkökulmasta.
"Amerikan lähetystön muutto Jerusalemiin ei häiritse rauhan-prosessia. Päinvastoin, se edistää niitä korjaamalla historiallinen epäoikeudenmukaisuuden ja hajottaa palestiinalaisten kuvitelmat, ettei Jerusalem ole Israelin pääkaupunki" Netanyahun kanslia sanoi 14.05.2017 julkaisemassaan tiedotteessa.
Seuraavana päivänä Netanyahun kanslia julkaisi osia tapaamisestaan Trumpin kanssa 14.02.2017 soikeassa toimistossa , jonka yhteydessä Netanyahu kertoi presidentille, ettei lähetystön muutto Jerusalemiin aiheuta verenvuotoa alueella, kuten jotkut ovat pyrkineet saamaan presidentin uskomaan.
Israelin kansallisen turvallisuuden neuvonantajan Yaacov Nagelin laatiman yhteenvedon mukaan lähetystön muutto Jerusalemiin edistää rauhaa eikä päinvastoin. "Tämä antaisi viestin, että me olemme Jerusalemissa pysyäksemme. Lähetystön muutto hajottaisi vastapuolen rakentaman valheen, ettei Israelilla ole mitään yhteyksiä Jerusalemin kanssa, ja pakottaisi heidät lopulta uskomaan, että Israel on täällä aina Jerusalem pääkaupunkinaan".

ToI:n artikkelissa pohditaan edelleen, miksi Trump allekirjoitti siirtomääräyksen, vaikka tiesi sen pahoittavan Israelin hallituksen mieltä ja jopa häiritsevän ystävälisiä suhteita maiden välillä. Ehkä hän uskoi Bill Clintonin tavoin v. 2000, että lähetystön muutto voi häiritä rauhansopimuksen solmimista. Trump voi kuitenkin päättää muutosta, jos neuvottelut Israelin ja PA/PLO:n välillä takkuavat tai epäonnistuvat kokonaan. Ehkä useitten arabi-diplomaattien toistuvat vierailut Valkoisessa Talossa ovat vaikuttaneet Trumpin päätökseen. Tai ehkä hän vain katsoi, että on turvallisempaa noudattaa edellisten osoittamaa linjaa. ´Tai sitten Obaman jättämät agentit Valkoisessa Talossa ovat saaneet kontaktin Trumpin järjenjuoksuun, joka kuumeisesti etsii keinoa, millä tämä lupaus voidaan toteuttaa.
http://www.timesofisrael.com/trump-signs-waiver-to-keep-us-embassy-in-tel-aviv/

05. UUTISIA LYHYESTI
• TRUMPIN nimittämä Lähi-Idän erityislähettiläs Jason Greenblatt on Israelissa tehden tunnusteluja eri suuntiin valmistellessaan suositustaan Trumpille.
Haaretz lehdessä julkaistun artikkelin mukaan Greenblatt on neuvotellut USA:n turvallisuusvirkailijoitten kanssa, jotka monien vuosien ajan ovat etsineet ratkaisuja päivään, jolloin Israelin ja PA/PLO:n välinen rauhansopimus on allekirjoitettu. Osa heistä toimi Obaman hallituksen laskuun, ja joita voisi kutsua Obaman agenteiksi (mole).
Haaretzin mukaan yksi suunnitelmista on ns. Allenin suunnitelma, jonka laati entinen USA:n armeijan kenraali John Allen. Eräs lähde kertoi Greenblattille: "Olet ehkä
Kuullut sanottavan, että koko suunnitelma perustuu teknologiaan. Se ei pidä ollenkaan paikkaansa. Tusinoittain USA:n upseereita ja asiantuntijoita työskenteli kuukausia Allenin suunnitelman kimpussa 4-tähden kenraalin ja entisen USA:n Afganistanin joukkojen komentajan johdolla. Suunnitelma laadittiin useitten keskustelujen pohjalta, joita käytiin korkeiden entisten ja nykyisten Mossadin ja Shin Betin johtajien kanssa". Suunnitelman yksityiskohdat ovat edelleen salaisia, mutta John Kerryn käymät rauhan-tunnustelut 2013 -2014 perustuivat suurelta osin Allonin suunnitelmaan. Nämä tunnustelut epäonnistuivat Abbasin aloitettua salaiset neuvottelut Hamasin kanssa.
Obaman entiset virkailijat kehottivat Greenblattia tutustumaan Allenin suunnitelmaan. Eräs merkki Trumpin kiinnostuksesta siihen on se, että hän nimitti Obaman neuvottelijan Kris Baumanin Israelin asioitten neuvon-antajaksi ja kansallisen turvallisuusneuvoston jäseneksi. Hän osallistui Allenin suunnitelman laadintaan.

Suunnitelmaa kutsutaan myös Pentagonin ja IDF:n suunnitelmaksi, koska sen katsottiin täyttävän Israelin turvallisuusvaatimukset, jos IDF vetää joukkonsa Juudeasta ja Samariasta sekä kotiuttaa siellä asuvat kansalaisensa. Trump uskoo pystyvänsä saamaan hyväksyttävän sopimuksen osapuolten välille. http://www.timesofisrael.com/trump-team-looks-to-obama-era-west-bank-security-plan-report/
• Damaskoksessa viriää uusi toive, että sota alkaa loputakin lähetä loppuaan. Kauppoja aukaistaan kaupungissa lähiöissä, jotka vapautettiin kapinallisten käsistä. http://www.timesofisrael.com/in-damascus-a-general-feeling-that-the-war-is-winding-down/
• Putin sanoo, että Venäjä valmistautuu toimittamaan Turkille S-400 ilmatorjuntajärjestelmän. http://www.timesofisrael.com/putin-says-hes-ready-to-sell-s-400-anti-aircraft-system-to-turkey/
• Evankeliset kristityt rukoilevat Trumpille rohkeutta muuttaa USA:n lähetystö Jerusalemiin. http://www.timesofisrael.com/evangelicals-pray-for-god-to-give-trump-courage-to-move-the-embassy-in-the-future/
• Jerusalemin itäosissa asuvat arabit ovat yhä suuremmassa määrin anomassa Israelin kansalaisuutta ja passia, vaikka heidän on vaikea tunnustaa sitä jo turvallisuussyistä. Tämä siksi, että se helpottaa heidän elämäänsä tuntuvasti. Odotusajat vain ovat pitkät. http://www.timesofisrael.com/reality-drags-more-east-jerusalem-arabs-toward-quiet-israeli-citizenship/
• USA:n juutalaiset ottaneet velvollisuudekseen avustaa Sri Lankan asukkaita, joiden kodit myrskyt hajottivat. Tulvat ja maanvyörymät ovat surmanneet yli 200 ihmistä. http://www.timesofisrael.com/us-jews-providing-emergency-aid-to-storm-struck-sri-lanka/
• Varkaat sytyttivät kasinon tuleen Filippiineillä. Tukipalossa menehtyi ainakin 36 ihmistä, monet heistä myrkyllisten kaasujen vuoksi. http://www.timesofisrael.com/dozens-dead-after-gunman-torches-philippine-casino/
• Ensimmäiseen maailmansotaan sovitettu filmi Wonder Women (Ihmenainen) on voittamassa maailmalla suurta huomiota. Sen pääosan esittäjä Gal Gadot on juutalainen. Tai ainakin näin väitetään. Jotkut arabimaat ovat kieltäneet esittämisen juuri siksi, että pääsankasi on juutalainen. http://www.timesofisrael.com/wonder-woman-showcases-israels-best-export-since-waze/
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 15 -25, Tberias 18 -32; Suolameri 25 -34; Eilat 23 -35 +C-astetta. Taivas on pilvetön, mutta sunnuntaina pilvisyys voi lisääntyä. Lämpötilat alenevat jonkin verran.
Etelänapa manteren kupeesta on irtoamassa valtava jäälautta, muodostaen suurimman jäälautan koskaan. http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-4562042/Antarctic-ice-shelf-crack-close-calving-off.html

..

Tuesday, May 30, 2017

TIISTAI 30.05.2017

TIISTAI 30.05.2017
KOSKA huomenna keskiviikkona on shavuot, viikot tai Lain antamisen ilojuhla, yksi juutalaisten kolmesta suuresta juhlasta, eikä silloin ole soveliasta hikoilla raportin kimpussa, katson asialliseksi antaa lukijoilleni lyhyen yleiskatsauksen päivän kuumimmista kysymyksistä.
01. Iran suostuu tukemaan Hamasin rahoitusta, kertoo Lontoossa toimiva Asharge al-Awsat tiistaina. Hamasin äskettäin valittu uusi johtaja Ismail Haniyeh matkustaa Teheraniin lähiaikoina viimeistelemään sopimusta. Iranin ja Hamasin välit viilenivät Hamasin tukiessa väärää järjestöä Syyriassa. http://www.timesofisrael.com/iran-agrees-to-renew-funding-to-hamas-report/
02. Iran kielsi maanantaina presidentti Trumpin syytökset, että Iran on terrorismin suurin tukija. Trump esitti Iranin vastaisen syytöksensä Saudi Arabian vierailunsa yhteydessä Riyadissa.
http://www.timesofisrael.com/iran-say-trumps-claims-it-sponsors-terrorism-are-irrelevant/
03. Iranin parlamentin puhemies Ali Larijani kehotti puhuessaan tilaisuudessa, jolla kunnioitettiin IDF:n vetäytymisen 17. vuosijuhlaa, palestiinalaisia seuraamaan Hizbullahin esimerkkiä ja vapauttamaan Israelin miehittämät maansa. Hän sanoi, että Israel on suurin uhka alueen väestölle ja inhimillisyydelle. http://www.timesofisrael.com/iran-parliament-speaker-says-israel-a-threat-to-humanity/
04. Presidentti Trump sanoi PA/PLO:n puheenjohtajalle Mahmoud Abbasille Betlehemissä ilmeisen kiihtyneellä äänenpainolla, että Abbas valehteli hänelle Washingtonin tapaamisen yhteydessä, kuten uutislähteet kertoivat. PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat väitti, ettei mitään huutamista tapahtunut. Erekat selitti myös, ettei PA maksa palkkioita tai stipendejä Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsiville vangeille, vaan sosiaaliavustuksia. PA:n budjetissa niitä kuitenkin kutsutaan palkoiksi. Prikaatinkenraali Yossi Kuperwasser kertoi Knessetin komitealle, että PA:n maksama palkka kasvaa vankila-vuosien mukaan, Yli 30 vuotta istunut saa 3 360 USD (12 999 NIS) kuukaudessa. Neljän vuoden aikana PA on maksanut heille yhteensä 1.12 miljoonaa USD eli
4 miljardia NIS.
http://www.timesofisrael.com/palestinians-paid-terrorists-1b-in-4-years-knesset-panel-hears/.
05. Palestiinalaisen liikemiehen Bashar Masrin Qatarin 1.4 miljardin USD budjetilla rahoittamana rakentama kaupunki Rawabi (Kukkulat) on Marsin mukaan tuottanut tappiota, mutta hän uskoo kansainvälisten tavaramerkkien kuten Armani. Calvin Klein, Lacoste ja Michael Kors, vaikutuksen kautta voivansa kehittää kaupungista uusi Silicon Valley. Masrin rakennuttama 450 miljoonan USD kauppakeskus on tarpeen houkuttelemaan oikeanlaisia asiakkaita keskukseen, ja ennen kaikkea oikeanlaisia asukkaita kaupunkiin, joilla on varaa merkkitavaroihin. Kaupungista käytetään myös nimeä Q-keskus, sekä sen muodosta että päärahoittajasta Quwaitista johtuen. Kaupungin iskulause on "Live, Work,Grow (Elä. Tee työtä, Kasva). Voidakseen toimia omavaraisesti kaupunki tarvitsee korkeanteknologian työnantajia. Kaupunki sijaitsee Ramallahista koilliseen. http://www.timesofisrael.com/flagship-palestinian-city-opens-450m-plaza-hoping-to-attract-young-techies/
06. Poliisi pysäytti kaksi 17-vuotiasta arabinuorta Jabel Mukaberin ja Armon HaNatzim lähiön rajalla sijaitsevan tarkastuspisteen lähellä. Toisella nuorista oli täyteläinen selkäreppu, jossa poliisit tunsivat bensiinin hajua. Repusta löydettiin valmiita palopommeja sekä aineita uusien rakentamiseksi. Reppuun oli kirjoitettu "Bahaa Allyan", terroristin nimi, joka 2015 oli mukana ampumisväli-kohtauksessa Armon HaNatzim lähiössä, jossa Allyan yhdessä Bilal Abu Ghanemin kanssa ampuivat ja puukottivat kadun varteen pysähtyneen bussin israelilaisia matkustajia. Nuorten miesten aikomuksena oli hyökätä tarkastuspistettä vastaan. http://www.timesofisrael.com/police-nab-east-jerusalem-teens-with-bag-of-firebomb-ingredients/
07. PohjoisKorea ilmoittaa, että sen viimeinen ballistisen ohjuksen testi onnistui, ja lupaa uusia lahjoja Yhdysvalloille. Ohjus oli Scud-tyyppinen ja se putosi Japaninmerelle. http://www.timesofisrael.com/n-korea-claims-progress-on-efforts-to-prepare-missile-gifts-for-us/
08. Saksan ulkoministeri Sigmar Gabriel sanoo Trumpin heikentäneen länsimaita sekä haavoittaneen Euroopan Unionia. Sigmar Gabriel sanoi maanantaina, että USA:n politiikka koskien ilmaston muutoksia, asekauppoja ja konflikteja aiheuttavat uusia riskejä Euroopalle. Etenkin Saudi Arabian 110 miljardin USD asekaupat USA:n kanssa pelottavat eurooppalaisia. Saksan liittokansleri Angelika Merkel sanoi G7 kokouksen jälkeen, ettei Eurooppa voi luottaa enää Yhdysvaltoihin eikä Englantiin ja sanoi, että Euroopan tulee valita nyt oma tiensä. http://www.timesofisrael.com/german-fm-trump-has-weakened-the-west-hurt-eu-interests/
09. Sisäministeri Arie Deri oli 11 tuntia poliisin hiillostettavana. Häntä epäillään rahanpesusta ja luottamuksen pettämisestä, sekä vero-ja muista rikoksista. Poliisi kuulusteli myös hänen vaimoaan. http://www.timesofisrael.com/police-grill-deri-for-11-hours-on-wide-range-of-graft-allegations/
10. USA, Venäjä ja Iran kiirehtivät kukin valtaamaan oman siivunsa Syyriasta ja Irakista. Mosulin kaupungin vapauttaminen IS:n käsistä alkaa lähestyä loppuaan USA:n tukemien kurdien avulla, mikä on katkera pala Turkille. Iran sanoo onnistuneensa muinaisen Niiniven miehittämisessä. Iranin päämääränä on väylän avaamiseksi Välimerelle ja Israelin rajan tuntumaan, minkä se voi saavuttaa Venäjän ja Syyrian avustuksella. IS:n jättämän tyhjiön pyrkivät täyttämään Iranin puoli-sotilaalliset joukot. Syyrian ja Irakin välisen raja-alueen valvonta on strategisesti tärkeä. http://www.timesofisrael.com/in-the-belly-of-the-beast-on-mosul-sidelines-iran-gains-nineveh-foothold/
11. Yesh Atid puheenjohtaja Yair Lapid sanoo kriittisessä puheen-vuorossaan, että Trumpin junailemat 110 miljardin USD asekaupat jättävät Israelin haavoittuvaan asemaan. Hän syyttää Netanyauhua, ettei tämä pystynyt osoittamaan Trumpille kaupan tuottamia ongelmia monille Lähi-Idän maille ja myös Euroopalle. Vaarana on, että aseita levitetään Saudeista terrorijärjestöille. Ettei vain käy kuten Libyassa, joka hankki valtavat asevarikot, mutta ei kouluttanut miehiä niitä käyttämään. Saudi Arabian mahdollisessa romahduksessa aseita leviäisi laajalle, kuten kävi Libyassa. Lisäksi ne voivat aiheuttaa varustelukilpailun alueella. http://www.timesofisrael.com/lapid-entire-israeli-security-establishment-is-worried-by-trumps-saudi-arms-deal/.
12. Kiina ilmoittaa olevansa valmis aktivoimaan osallisuutensa Lähi-Idän rauhanprosessiin. Kiinan Lähi-Itään nimittävä erityislähettiläs Gong Xiaosheng tapasi maanantai-iltana PA/PLO:n puheen-johtajan Mahmoud Abbasin Ramallahissa. Abbas informoi Kiina lähettiä viimeisistä matkoistaan Yhdysvaltoihin ja Venäjälle, sekä tapaamisestaan Trumpin kanssa Betlehemissä. Kiinan herääminen voi olla vastaveto USA:n aktivoituneille toimille Lähi-Idässä. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Report-China-open-to-active-role-in-advancing-Mideast-peace-process-494312

Sunday, May 28, 2017

SUNNUNTAI 28.05.2017

SUNNUNTAI 28.05.2017
01. MUISTOT yöllisistä mässäilyistä islamin paastokuukauden ramadanin aikana olivat liikaa Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsiville syömälakkoisille terroristeille, ja siksi he päättivät lopettaa lakkonsa lauantaina, sopivasti juuri ennen ramadanin alkua. 40 päivää he olivat kieltäytyneet vankiloiden tarjoamista pihveistä ja kananviilloksista saadakseen vankilaviranomaiset suostumaan heidän vaatimuksiinsa etuisuuksien nostamiseksi: Lisää vierailuaikoja, yleisiä puhelimia ja TV-ohjelmia vangeille, ja muita helpotuksia, he vaativat terroristi Marwan Barghoutin inspiroimassa syömälakossa voidakseen nostaa viiteen elinkautiseen + 40 vuotta tuomitun terroristijohtajan imagoa PA/PLO:n uutta johtajaa valittaessa.
Vankilapalvelun virkailijat sanoivat, ettei mitään neuvotteluja käyty eikä uusia myönnytyksiä annettu.
PA:n virkailijat sanoivat, että lakko peruutettiin, ja että tiedonanto sopimuksesta julkaistaan myöhemmin. He sanovat voittaneensa vankien esittämissä vaatimuksissa. Yhteisesti hyväksytyssä sopimustekstissä PA tullee rahoittamaan vankien omaisten kuukausivierailut, minkä Israel ja Punainen Risti hyväksyivät. Aiemmin vankien omaisten matkat vankiloihin maksoi Punainen Risti, mutta budjettivaikeuksien vuoksi se vetäytyy toisen vierailun maksamisesta kuukaudessa.
PA:n virkailijat vakuuttavat, että vangit onnistuivat vaatimuksissaan uusista etuisuuksista, mutta vankilavirkailijat sanovat, ettei mitään neuvotteluja käyty vankien kanssa eikä mistään uusista säännöistä sovittu. http://www.timesofisrael.com/ending-strike-after-40-days-barghouti-is-now-abbass-undisputed-heir/,

02. Muslimien paastokuukauden ramadanin aikana arabimuslimit paastoavat päivällä, mutta illalla aloitetaan mässäilyt, joissa otetaan takaisin se, mitä päivän aikana menetettiin. Riisi- ja lihapaistoksen valmistamiseen tarvitaan paljon lihaa, ja mistä sitä helpoimmin saa, kuin varastamalla juutalaisilta. Kolme arabia kävivät yöllä varastamasta Kochav HaShachar juutalaiskylän Maale Shlomo lähiöstä Binyamin alueella 150 lammasta aloittaen niiden ohjaamisen kyläänsä. HaShomer Yosh Juudean ja Samarian vartijat havaitsivat varkauden ja - ilmoitettuaan asiasta turvallisuus-
virkailijoille - he lyhyen takaa-ajon jälkeen saavuttivat varkaat, jotka havaittuaan joutuneensa ilmi myös turvallisuuskameroissa pakenivat paikalta. Lampaat palautettiin takaisin omistajilleen.

HaShomer Yosh perustettiin vapaaehtoisista estämään arabien suorittamia varkauksia maatiloilta ja farmareilta Juudean ja Samarian alueilla, mistä on tullut maanvaiva. Varkaudet ja ryöstö-retket ovat muodostaneet perinteisten beduiinien tärkeimmän tulolähteen, ja se käytäntö näyttää elävän arabien keskuudessa. Autoja varastettiin enimmillään 45 000 vuodessa.
Beduiinit sanovat olevansa aitoja arabeja ja halveksivat niitä, jotka elävät vakituisissa asunnoissa ja kaupungeissa. Heidän elämäänsä kuuluu vapaus liikkua telttoineen ja kotieläimineen sopivia laitumia etsien rajoista ja rajoituksista riippumatta. Nykyisin turvajoukkojen vapaaehtoisiin kuuluu 150 jäsentä, jotka ratsuillaan liikkuen avustavat kotieläinlaumojen valvonnassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/230225,

03. PA/PLO:n ilman mandaattia toimiva puheenjohtaja Mahmoud Abbas, jota media kutsuu kuuliaisesti presidentiksi (joskin ilman valtiota), sanoi puheessaan Fatahin vallankumousneuvoston tilaisuudessa Ramallahissa Fatahin johtajille, että PA tukee terroristien esittämiä' vaatimuksia. He lopettivat lauantaina 40 päivää kestäneen syömä-lakkonsa vaatimustensa saavuttamiseksi, joihin kuului enemmän TV-aikojen ja -kanavien tarjontaa vangeille, lisäten, ettei heidän anneta luovuttaa ennen heidän vaatimustensa toteutumista.
Abbas kutsui terroristeja ja murhamiehiä, joista monet oli tuomittu oikeudessa useasta israelilaisen siviilien murhasta tai sen yrittämisestä, sankareiksi välittämättä USA:n presidentti Dolnald Trumpin Betlehemissä esittämästä vaatimuksesta luopua terrorista tuomittujen tukemisesta tai palkan maksamisesta heidän omaisilleen.
Abbas väitti, että vangit esittivät vaatimuksensa vankilapalvelulle kuukautta ennen syömälakon alkamista, mutta ne torjuttiin. Hän kertoi puhuneensa vankien vaatimuksista Trumpin nimittämälle Lähi-Idän erikoislähettiläälle Jason Greenblattille pyytäen häntä välittämään toiveensa Israelin hallitukselle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/230249,

04. Pääministeri Benyamin Netanyahu nimittänee sunnuntaiaamuna druusitaustaisen salkuttoman ministerin olleen Ayoub Karan tietoliikenneministeriksi. Netanyahu piti tätä ministeriötä hallussaan vuodesta 2015, kunnes kolme kuukautta sitten joutui nimittämään ministeri Tzahi Hanigbyn ministeriksi kolmen kuukauden koeajaksi korkeimman oikeuden tehtyä päätöksen, jonka mukaan Netanyahu ei voi toimia tietoliikenneministerinä, kun häntä itseään syytetään rikollisesta toiminnasta koskien median itsenäistä toimintaa maassa.
Kara on toistamiseen sivuutettu tietoliikenneministerin paikkaa täytettäessä, mutta nyt se näyttää toteutuvan hänen edukseen. Ilmeisesti Hanegby ei pystynyt täyttämään Netanyahun häneen asettamia vaatimuksia eikä jatkanut hänen nimitystään. Täten Kara saa nimityksen, joka kohtuuden nimissä kuuluu hänelle ja jota hän on odottanut vuosikaudet.

Hallituksen viikkoistunto pidetään Jerusalem-päivän kunniaksi Länsimuurin tunnelissa Jerusalemin vanhassa kaupungissa. http://www.timesofisrael.com/ayoub-kara-to-be-promoted-to-communications-minister/

05. TEL AVIVIN kaupunki valaisi omistamansa rakennuksen Egyptin lipun värein lauantai-iltana 28.05. osoittaakseen osanottonsa verisen terrori-iskun johdosta koululaisia kuljettavaa bussia vastaan, jossa 29 lasta ja aikuista sai surmansa ja 25 haavoittui.
Tel Aviv on valaissut tätä rakennusta useiden terrori-iskujen johdosta terrorin uhriksi joutuneen maan lipun väreillä.
Viimeksi ennen tätä rakennus valaistiin Englannin Union Jack lipun väreillä Manchesterin verisen nuorisoa vastaan hyökkäyksen johdosta, joka pahoin järisytti saarivaltakuntaa.
Egyptin ilmavoimat iskivät jihadin tukikohtiin Libyassa. IS sanoo, että sen iskut kohdistuvat nyt Libyaan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/230238,

Perjantaiaamuna Egyptin Minya provinssissa koptikristittyjä rukouskokoukseen kuljettavaa bussia vastaan naamioitujen terroristien tulituksessa sai surmansa 29 ihmisiä ja 25
haavoittui, heistä 14 vielä sairaalahoidossa. Isku tehtiin kristittyjä kuljettavaa bussia vastaan, joka oli matkalla St Samuelin luostariin 135 km Kairosta etelään. IS ilmoitti tehneensä iskun.
http://www.timesofisrael.com/tel-aviv-city-hall-lit-with-egypt-flag-in-solidarity-with-cairo-terror-victims/,

06. UUTISIA LYHYESTI
• USA:n presidentti Donald Trump palasi onnistuneelta pika-matkaltaan Lähi-Itään ja Eurooppaan myöhään lauantai-iltana. Kotona Yhdysvalloissa häntä odottivat useat hankalat ja kiusallisetkin kysymykset, joihin tulee puuttua pikaisesti.
Poliisin tutkimukset koskien hänen vävypoikansa Jared Kushnerin suhteita Venäjän viranomaisiin vaalien aikana ovat FBI:n tutkimusten alaisina. Kushnerin väitetään keskustelleen Venäjän lähettilään kanssa salaisen yhteys-kanavan luomiseksi Moskovan kanssa presidentin viran siirron yhteydessä. Raportissa kerrotaan Trumpin olevan harmissaan, ettei hänen henkilökuntansa ole pystynyt vastaamaan ja poistamaan syytöksiä hänen hallitustaan vastaan. Siksi hän harkitsee Valkoisen Talon henkilöstönsä muutoksia. Trumpin pitkäaikainen asíanajaja Marc Kasowitz liittyi muotoutumassa olevaan oikeustiimiin, jonka tehtävänä on vastata tutkimuksiin ja epäilyksiin Venäjän häirinnästä presidentinvaalien yhteydessä. Tiimiin liittynee muita huippuasiantuntijoita myös tietojen välitys kentällä myrskypilvien kerääntyessä Valkoisen Talon ylle. http://www.timesofisrael.com/back-home-after-foreign-trip-trump-faces-slew-of-challenges/
• Jännityksen kasvaessa PohjoisKorean ja USA:n välillä PK:n poikadiktaattori Kim Jonh Un ilmoitti henkilökohtaisesti valvoneensa "uuden asejärjestelmän asentamisesta, joka tulee sotkemaan vihollisen villit unelmat ilmatilan hallinnasta". Järjestelmä on tarkoitettu torjuntaohjusten asentamiseksi ilmeisesti ilmaiskuja suorittavia koneita vastaan. Un kutsui sitä uudentyyppiseksi ilmatorjunnan ohjatuksi asejärjestelmäksi. Se pystyy havaitsemaan ja iskemään eri tahoilta lähestyviä kohteita vastaan.
Järjestelmää testattiin ensimmäisen kerran viime vuoden huhtikuussa, jossa joitain vikoja havaittiin ja ne poistettiin. Un sanoi olevansa järjestelmään tyytyväinen, ja että sen massavalmistus aloitetaan heti sen asentamiseksi eri puolille valtakuntaa. Minju Joson lehti PK:ssa kehotti presidentti Trumpia kuuntelemaan varoituksen ääniä, joita tulee sekä Yhdysvalloista että kansainväliseltä yhteisöltä. http://www.timesofisrael.com/further-stoking-tensions-north-korea-test-launches-new-weapon-system/
• Englanti julkaisi lauantaina kuvan Manchesterin pommi-iskun suunnittelijasta ja suorittajasta Salman Abedista pyytäen kansalaisia ilmoittamaan havainnoistaan poliisille. Viranomaiset ovat laskeneet välittömien uusien iskujen mahdollisuutta kriittisestä vakavaan, mutta myöntää, että useita aukkoja on edelleen täyttämättä. Viranomaiset tarvitsevat tietoja Abedinin liikkumisesta voidakseen hahmottaa ja muodostaa kuvan tapahtumista ennen ja jälkeen pommi-iskun.
http://www.timesofisrael.com/uk-police-release-photo-of-concert-bomber-ask-public-for-info/
• Tuhansia kansalaisia kokoontui Tel Aviviin osoittaakseen mieltään hallituksen toimettomuutta vastaan. Sionistisen Unionin (SU) puheenjohtaja Isaac Herzog kehotti Kulanua ja Yesh Atid puolueita liittymään SU:n johtamaan suureen poliittiseen blokkiin. Rabin aukiolle kokoontunut ihmis-massa julkisti iskulauseensa: "50 vuotta miehitystä" ja ilmaisten samalla kannatuksensa kahden valtion aatteelle. Arvioiden mukaan aukiolle oli kerääntynyt 15 000 -20 000 huolestunutta kansalaista, ehkä jopa 30 000. Vasemmistoa edustavat puhujat syyttivät oikeistolaisen hallituksen harjoittamasta politiikasta vaatien uuden johtajiston valitsemista, joka ottaa askeleita rauhansopimuksen suuntaan. http://www.timesofisrael.com/thousands-rally-for-peace-in-tel-aviv-amid-renewed-us-efforts/
• Norjan ulkoministeri Borge Brende tuomitsi perjantaina Norjan osittain rahoittaman PA:n nimittämisen naisten keskuksen Länsirannalla naisterroristi Dalal Mughrabin
mukaan, sekä poistamaan Norjan logon rakennuksesta. "Terrorihyökkäysten ylistäminen on täysin hylättävää, ja tuomitsen tämän päätöksen mitä vakavimmin mahdollisin termein. Norja ei halua tulla yhdistetyksi instituutioihin, jotka käyttävät terroristien nimiä tällä tavoin. Emme hyväksy Norjan antaman taloustuen käyttämisen sellaiseen tarkoitukseen" Brebde sanoi tuohtuneessa lausunnossaan. Kysymyksessä oleva naisten keskus avattiin aiemmin tässä kuussa Burgan kaupungissa Samariassa.
Dalal Mughrabi johti terroriryhmää, joka 1978 rantautui kumiveneillä rantatielle lähellä Tel Avivia. Ryhmä otti valvontaansa täyden siviilibussin, ja surmasi pelastus-operaation yhteydessä 38 siviiliä, 13 heistä lapsia, haavoittaen 70. Brende sanoo, ettei Norja tiennyt keskuksen nimeämistä terroristin mukaan, ja vaati Norjan nimen poistamista rahoittajien luettelosta, Norjan logon poistamista rakennuksesta välittömästi sekä Norjan avustusten palauttamista. Hän myös vakuutti, ettei Norja osallistu vastaaviin projekteihin, kunnes maa saa vakuutuksen, ettei tämä tule toistumaan.
Israelissa katsotaan, että Norja viimeinkin on ottamassa oikeista askeleita, ellei ole jo liian myöhäsitä. http://www.timesofisrael.com/norway-demands-pa-return-funds-for-womens-center-named-after-terrorist/,
• Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei syyttää, että Saudi Arabia on nyt USA:n lypsylehmä, jolta se imee miljardeja USD aseita vastaan. "Typerä saudihallitus uskoo voivansa runsailla varoillaan ostaa ystävyyttä" hän syyttää. "Saudi Arabia on julma uskovilleen, mutta laupias pakanoille". http://www.timesofisrael.com/irans-supreme-leader-saudi-arabia-a-cow-milked-by-us/,
Kansanedustaja Nissan Shlomiansky (Juutalainen Koti) joutui poliisin kuulusteluun uhkauksella, että kaikkia hänen sanojaan voidaan käyttää häntä vastaan oikeudessa. Epäilykset seksuaalisesta häirinnästä johtivat täyteen kuulusteluun. http://www.timesofisrael.com/police-grill-lawmaker-over-sexual-harassment-allegations/,
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 17 -25; Tiberias 20 -36; Suolameri 26 -36; Eilat 26 -33 +C-astetta. Huomenna lämpötila nousee hieman, taivas yleensä pilvetön tai osittain pilvessä.