Friday, May 12, 2017

PERJANTAI 12.05.2017

PERJANTAI 12.07.2017
01. PRESIDENTTI Donald Trumpin Israelin vierailu 21. -23. toukokuuta on kiihdyttänyt sekä vierailukohteiden valmisteluja että poliittisella lohkolla ennusteita siitä, mitä Trump lopulta tulee esittämään etukäteen lupaamiensa rauhankeskustelujen aloittamiseksi. Kukaan ei - ehkä Trump mukaan lukien – tiedä, mikä on hänen kuningasajatuksensa, mitä hän tulee pohtimaan ja viimeistelemään kuninkaalle valmistetussa vuoteessaan King David hotellissa. Trump on liikemaailmassa tottunut nopeisiin päätöksiin, joista hän vastaa itse, ja hänen oletetaan soveltavan totuttua tapaansa myös politiikassa.
Jerusalem Post otsikoi aamun etusivun ykkösuutisensa suurin kirjaimin: "Abbas on päättänyt allekirjoittaa rauhansopimuksen Israelin kanssa presidentti Trumpin ohjauksessa". Artikkelin on laatinut JP:n päätoimittaja Yaacov Katz lisäten: Trump suunnittelee aloittavansa uuden keskustelujen kierroksen vierailunsa aikana.
Kaikella kunnioituksella, päätoimittajallakin on oikeus mieli-piteeseensä. Haluaisin kuitenkin varoittaa, ettei tämä ole ensimmäinen kerta, kun PA/PLO:n ilman mandaattia toimiva puheenjohtaja Mahmoud Abbas on luvannut maat ja mannut silloin, kun se sopii hänen politiikkaansa länsimaiden kosiskelemiseksi, jotka nielevät hänen lipevät sanansa kakistelematta ilman kritiikkiä. Puhuessaan omalle kansalleen arabiaksi hän kuitenkin esittää asiat päinvastoin.

Ronald Pääministeri Netanyahu on järkyttynyt ja vihoissaan Israelin ystävänä tunnetun miljardöörin Ronald Lauderin tarjottua päivällisen Abbasille ennen tämän tapaamista presidentti Trumpin kanssa, ja sen yhteydessä opastaneen Abbasia, miten Trumpille täytyy puhua. Lauder toimii WJC:n presidenttinä ja on luultavasti yksi Trumpin luotetuimmista neuvonantajista, joka kehuu tunteneensa Trumpin 50-vuoden ajalta. Hän lienee ohittanut jopa miljardööri Sheldon Adelsonin Trumpin suosiossa ja vaikutus-vallassa. Lauder on jo kauan ajanut Israelin ja PA/HAMAS välisen konfliktin sovittelemista kehottaen myös Egyptin presidentti Abdel Fattah el-Sisiä käyttämään vaikutusvaltaansa asian
edistämiseksi. Hän kertoi journalisteille avoimesti tapaamisestaan Abbasin kanssa puuttumatta keskustelujen yksityiskohtiin.
Netanyahu sanoo, etteivät ihmiset ymmärrä, miten suuri vaikutus-valta Lauderilla on Trumpiin, ja aavistelee pahinta. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Abbas-has-decided-to-sign-peace-deal-with-Israel-490530

02. PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas tapasi Venäjän "tsaarin", presidentti Vladimir Putinin Sochin lomakeskuksessa torstaina. He keskustelivat Israelin ja palestiinalaisten välisistä rauhankeskusteluista. Abbas totesi, ettei pysyvää rauhaa osapuolten välille voida saavuttaa ilman Venäjän osallisuutta.
"On mahdotonta selvittää Palestiinan ongelmaa ilman Venäjän merkittävää osallistumista rauhanprosessiin" Abbas sanoi TASS:in raportin mukaan. Hän myös ilmaisi halukkuutensa koska vain osallistua Putinin tarjoamaan trilateraali kokoukseen Netanyahun kanssa koska vain. Myös Netanyahu on aiemmin ilmoittanut suostuvansa siihen ilman ennakkoehtoja.

Putin painotti palestiinalaisten ja Venäjän välisiä lujia siteitä. "lähihistoriassa suhteemme ovat pysyneet lämpiminä perustuen luottamukseen" Putin sanoi TASS:n mukaan. "Vuosien ajan olemme pyrkineet ratkomaan yhden modernin maailman avain-kysymyksistä, mikä koskee Lähi-Itää, joten keskustelua riittää". Aiemmin torstaina he osallistuivat videokonferenssiin Venäjän rahoittaman kuusikerroksisen talous- ja kulttuurikeskuksen
vihkimistilaisuuteen Betlehemissä. Keskuksessa on teatteri, kokoustila, karate ja judosalit, kahvila sekä ulosvuokrattavia toimistotiloja, kuten PA:n virallinen uutistoimisto WAFA kertoi.

ABBAS tapasi aiemmin USA:n presidentti Trumpin Washingtonissa, vakuuttaen olevansa valmis yhteistyöhön Trumpin kanssa ja tapaamaan Netanyahun Trumpin valvonnassa. Puhuessaan Saksan presidentti Steinmeierin kanssa Ramallahissa hän ei maininnut ennakkoehdoista kuten setlementtitoiminnan jäädyttämisestä tai 1967 sotaa edeltävistä aselepolinjoista Palestiinan valtion rajoina pääkaupunkinaan Jerusalemin itäosa.
Ehkä se oli muistilipsaus Abbasille, mutta Abbasin ulkomaan-asioitten neuvonantaja Nabil Shaat kieltäytyi kommentoimasta asiaa vain lisäten, että siitä sovitaan Trumpin johtamissa neuvotteluissa. Abbasin ulkomaiden kierros jatkuu. Hän matkustaa sunnuntaiksi Intiaan tavaten pääministeri Narenda Modin, joka oli vierailulla Israelissa Intian laivaston sota-alusten vieraillessa samaan aikaan Haifassa.
http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Abbas-Moscow-essential-to-resolving-conflict-490533

03. HIZBULLAH:n pääsihteeri Sayydet Hassan Nasrallah sanoo järjestönsä tyhjentäneen kaikki tukikohtansa Syyrian vastaisella rajalla ja ilmoitti, että rajan suojeleminen on nyt Libanonin armeijan velvollisuutena.
Nasrallah sanoi, että "Israel on paloissaan ja huolissaan mistä tahansa tulevasta konfliktista Hizbullahin kanssa, sillä se tietää, että se tulisi tapahtumaan miehitettyjen palestiinalaisalueiden sisällä", tarkoittaen tällä Israelin maata.
IAF:n äskettäiset ilmaiskut Hizbullahin kohteita vastaan Syyriassa ovat nostattaneet jännitystä Israelin ja Hizbullahin välillä.
Israel ilmoitti iskeneensä Hizbullahin asevarikkoon Damaskoksen lentokentän ulkopuolella ja tuhonneensa 100 ohjusta.
Aiemmin uutislähteet ovat kertoneet, että Hizbullahilla on
150 000 ohjusta sijoitettuina asuintaloihin eri puolille Libanonia. Osa ohjuksista on varustettu laser- tai GPS-ohjauksella niiden kantomatkan kattaessa lähes koko Israelin alueen. IDF ilmoitti jokin aika sitten, että sotatilanteessa kaikki ohjusten sijoituspaikat ovat potentiaalisia kohteita, ja että siviiliuhrimäärät tulevat olemaan suuret. Tämä tiedoksi UNHRC:lle.

NASRALLAH sanoi Syyrian konfliktin siirtyneen nyt uuteen vaiheeseen, mutta että tilaisuuteen taistelujen lopettamiseksi tulee tarttua. Venäjä ilmoitti äskettäin suunnitelmastaan neljän turvavyöhykkeen perustamisesta Syyriaan, mitä USA vielä tutkii todeten, että siihen sisältyy useita avoimia kysymyksiä. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Hezbollah-says-future-war-with-Israel-could-take-place-in-Israeli-territory-490494

04. UUTISIA LYHYESTI
• Venäjä ilmoitti tällä viikolla - hälventääkseen Israelin epäilyjä, että iranilaisia ja turkkilaisia sotilaita sijoitettaisiin Syyrian puoleiselle Golanille valvomaan Venäjän ehdottamaa de-escalation väkivallan vähentämis-alueita -, että venäläiset sotilaat tulevat valvomaan Israelin pohjoisrajan takana olevia alueita. Israelin kannalta yksi strategisesti arimpia alueita ovat Hermonin vuori ja alueet sen läheisyydessä, joissa Israelin, Libanonin ja Syyrian rajat leikkaavat. Suunnitelmaan kuuluu myös YK:n tarkkailijoiden (UNDOF) lisääminen, kuten Debkafile on jo aiemmin raportoinut. USA:n asevoimien pääesikuntien komentajien muodostaman konferenssin puheenjohtaja Joseph Dunford oli äskettäin vierailulla Israelissa keskustellen Syyrian tilanteesta ja muutoksista rajan takana IDF:n komentajan Gady Eisenkottin kanssa tiistaina 09.05. USA:n ja Venäjän diplomaatit ovat myös keskustelleet Israelin huolesta. Vaikka Israelin ja Turkin väliset diplomaattisuhteet ovat hiljalleen palautumassa normaalitasolle, Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan laukoo ajoittaisia täyslaidallisia Israelin suhteen, joita ei voida sivuuttaa olankohautuksella. Viimeiseksi Erdogan kehotti "muslimeja sadoin tuhansin vierailemaan Jerusalemissa, jota ei voida luovuttaa Israelilla, joka haluaa juutalaistaa sen", kuten hän sanoi. Toinen arka alue Israelille on Yarmoukin alue lähellä Israelin ja Jordanian rajaa, jossa ISIS ja siihen liittoutunut Khaled bin al-Walid armeija toimivat. Jotkut ennustavat, että Erdogan tulee johtamaan muslimijoukkoja, jotka miehittävät Jerusalemin. http://www.debka.com/article/26047/Russian-monitors-for-Syrian-Golan---not-Iranians
• Hizbullah syyttää, että Israel lähetti Libanonin kansalaisille tuhansia puheluita ja tekstiviestejä, joissa pääsihteeri Hassan Nasrallahia syytetään varamiehensä Mustafa Badreddinen murhasta. Puheluita ja viestejä tulvi Libanoniin torstai-iltana Nasrallahin puheen aikana. Hizbullah syyttää Israelia ja Saudi Arabiaa psykologisen sodankäynnin aloittamisesta aiheuttaakseen hajaannusta Libanonin luottamuksessa vastarintaan hajaannuksen
aiheuttamiseksi. Monet puhelut ja tekstiviestit näyttävät tulleen Hizbullahin tiedostustoimistosta, kuten ynetnews raportoi. Nasrallah puhui televisioidussa ohjelmassa Badreddinen murhan vuosijuhlan muistotilaisuudessa. Israel ilmoitti aiemmin, että hänen omat miehensä murhasivat hänet. Saudi Arabian suorittama tutkimus toteaa, että hänet murhattiin Nasrallahin käskystä. http://www.timesofisrael.com/hezbollah-blames-israel-as-lebanese-sent-thousands-of-anti-nasrallah-texts/
• Pääministeri Benyamin Netanyahu sanoo lausunnossaan ennen presidentti Trumpin Israelin vierailua, että kaikkien maiden lähetystöjen tulee sijaita Jerusalemissa. "Jerusalem on Israelin kansan ikuinen pääkaupunki, ja siksi on sopivaa että kaikkien lähetystöjen, ennen kaikkea ystävämaamme Yhdysvaltain lähetystön, tulee muuttaa Jerusalemiin". Pääministeri puhui Likudin tilaisuudessa torstaina. Israelissa on pyritty hiljentämään välillä ylikuohuvaa tunnekuohua puhuttaessa Jerusalemista ja etenkin Temppelivuoresta. Tällä pyritään valmistelemaan Trumpin itsensä ilmoittamaa kantaansa Jerusalemin asemasta ja USA:n lähetystön muutosta Tel Avivista pääkaupunkiin. Tämä siksi, että kukaan ei varmuudella tiedä, mitä hän ilmoittaa. Hän otti Abbasin vastaan Valkoisessa Talossa lähes kuninkaallisin toivotuksin ja vakuutuksin ystävyydestä, ja monet arabijohtajat ovat vierailleet hänen luonaan pyrkien saamaan oman näkökantansa Trumpin tajuntaan. Hän on voinut presidentti Rooseveltin tavoin muuttaa mielensä arabimaiden painostuksen alla. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-all-foreign-embassies-chiefly-us-should-be-in-jerusalem/,
• Israelin vankilatoimen johtaja Orit Adato torjuu syömälakossa olevien terroristivankien syytökset huonosta kohtelusta ja monista puutteista elämässään. He lienevät unohtaneen, että he kärsivät ja heidän tulee tuntea nahoissaan kärsivänsä yhteiskunnan heille antamista tuomioista rikostensa vuoksi. Adato muistuttaa, että heidän olonsa ovat paremmat kuin lähes missään maassa viitaten
esimerkkeihin, joissa vangin elämä on pelastettu suorittamalla yhteiskunnan varoin suoritetulla kirurgisella operaatiolla. Lisäksi he voivat opiskella yliopistotutkintoihin saakka, mihin heillä ei olisi ollut varaa vapaina ollessaan. Puneisen Ristin edustaja sai luvan tutkia Marwin Barghouti hänen väitetyn terveytensä huononemisen vuoksi. http://www.timesofisrael.com/we-saved-the-life-of-hamass-gaza-leader-says-israels-ex-prison-chief-dismissing-strikers-complaints/,
05. SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 17 -27; Tiberias 20 -33; Suolameri 25 -34; Eilat 22 -35 +C-astetta. Kuiva ja helteinen sää jatkuu ennusteajan loppuun asti, eli maanantaihin saakka. Lämpötila nousee pääkaupungin alueella maanantaina lukemiin 20 -31, ollen sunnuntaina 23 -34 astetta.

Wednesday, May 10, 2017

KESKIVIIKKO 10.05.2017

KESKIVIIKKO 10.05.2017
01. ISRAELISSA valmistellaan kuumeisesti presidentti Donald Trumpin Jerusalemin vierailua. Järjestelyjä näyttää haittaavan tosiasia, etteivät USA:n järjestelyt ole vielä valmiit, eikä siten tiedetä hänen vierailusuunnitelmistaan eri kohteissa. Vain se näyttää varmistuvan, että hän asettuu valtavan kokoisen seurueensa kanssa King David hotelliin ja on varannut koko hotellin käyttöönsä. Hotellin toimintaoperaatioitten johtaja Sheldon Ritz, joka hoitaa kaikki diplomaattiset vierailut hotellissa, sanoo, että "vaikka hotelli joutuu peruuttamaan kaikki muut varaukset Trumpin vierailun toukokuun 21 -23 välisenä aikana, menetykset ovat minimaaliset verrattuina siihen, että voimme majoittaa tiloihimme USA:n presidentin". Asia varmistunee hyvissä ajoin ennen matkan alkamista.
Hotelli palaa normaalirutiiniin pari tuntia sen jälkeen, kun Trumpin presidentillinen kone on jättänyt Israelin ilmatilan. Vasta silloin pääsee hotellin henkilökunta vapautuneisiin tiloihin. Tämä koskee kaikkien valtiojohtajien vierailua hotellissa.
Amerikkalaiset ovat tilanneet yli 1000 hotellihuonetta, minkä johdosta joudutaan sulkemaan pari muuta Dan-ketjun hotellia.
USA:n vierailua valmistelevat tiimit saapuvat maahan toukokuun 19. ja 20. päivä. Heihin kuuluu 350 USA:n salaisen palvelun jäsentä, sekä yksiköitä laivaston Navy Seals ja Army Rangers.
Jotkut Trumpin seurueesta asuvat toisissa Jerusalemin hotelleissa, mutta Trumpin tytär Ivanka puolisonsa Jared Kushnerin kanssa asuvat King David hotellissa kuten myös ulkoministeri Rex Tillerson, puolustusministeri James Mattis sekä kansallisen turvallisuuden neuvonantaja H R McMaster.

KING DAVID hotellilla on 3 superylellistä hotellisviittiä: Jerusalem, Presidential ja Royal Suite, joihin korkeat vieraat majoitetaan. Keskimääräinen maksu on 5 500 USD/yö. Sviitti on kooltaan suuren huoneiston kokoinen, sisältäen "kuninkaankokoisella" vuoteella varustetun makuuhuoneen, suuren Egyptin-tyylisen pesuhuoneen erillistiloin suihkua ja WC-pyttyä varten, laajan olohuoneen, siihen liittyvän ruokailuhuoneen ja hyvin varustettuine pienoiskeittiöineen, vaikka tuskinpa Melanie tarvitsee sitä. Tiloja voidaan erottaa tarpeen mukaan paljeovilla toisistaan.

King David hotelli sijaitsee erillään kadun varresta eikä siinä ole lasista julkisivua. Sviiteistä on esteetön näkymä Jerusalemin vanhaan kaupunkiin tarjoten ainutlaatuisen panorama-näkymän.
Presidentinsviitillä on oma erillinen ilmastointijärjestelmänsä, ettei myrkyllisiä kaasuja voida levittää sinne ilmastoinnin kautta. Sviitti on rakennettu pomminkestäväksi, että vaikka hotelli räjäytettäisiin, sviitti säilyy ehjänä blokkina. Sen sisällä olevat voisivat haavoittua, mutta säilyisivät hengissä.

USA:n presidentin valtiovierailut ovat kaikkine turvallisuus- ja muine järjestelyinen valtavat kuten myös kustannukset. USA järjestää Dan Panorama hotelliin lehdistökeskuksen sekä Amerikan virkailijoitten että Israelin informaatiotiimien käyttöön, sekä arviolta 120 mukana seuraavan journalistin ja 50 -70 muun matkalaisen tarpeita varten. Erikoisuutena mainitaan, ettei hotelli perinteensä mukaisesti varusta punaista mattoa vierailua varten, mutta tämä voinee muuttua, jos amerikkalaiset haluavat.
Presidentin konetta seuraa aina ilman tunnusmerkkejä varustettu ns. "tuomiopäivän koe", jossa ovat koodit, joilla presidentti voi antaa käskyn ydinohjusten laukaisemiseksi.
http://www.jpost.com/American-Politics/No-red-carpet-at-the-King-David-for-Trump-490231,

02. PRESIDENTTI Trump erotti tiistaina FBI:n johtajan James Comeyn, mikä artikkelin kirjoittajan Julie Pacen mielestä yllätti kaikki, vaikka sitä on ounasteltu jo kauan. Artikkelissa myös todetaan, että maan korkeimpaan poliisitoimeen kuuluvan johtajan erottaminen on hyvin harvinaista, eikä sitä ole tapahtunut presidentti Rickhard Nixonin ajoista lähtien. Trump osoittautuu siten ensimmäiseksi epäilyttäväksi (dubious) presidentiksi Nixonin jälkeen, joka uskaltautuu erottaa hänen ja hänen avustajiaan toimiaan tutkineen FBI:n johtajan haastaen samalla instituutin, joka luotiin nimenomaista tarkoitusta varten saadakseen myös maan korkeimmat viranomaiset vastuullisiksi toimistaan.
Presidentin vaalien alla FBI:n johtaja Comey julkisti johtamansa instituutin aloittaneen tutkimukset Trumpin ja hänen avustajiensa epäillyistä yhteyksistä Venäjän kanssa vain 10 päivää ennen vaaleja, mikä herätti epäilyjä hänen yrityksestään vaikuttaa äänestäjiin. Comet perui ilmoituksensa, mutta vahinko oli päässyt tapahtumaan, joka iski häntä itseään kantapäähän.

TRUMPIN kanslia ilmoittaa, että Comeyn erottamisen syynä oli FBI:n haparoiva tutkimus Hillary Clintonin neuvonantajan Huma Abedinin vastuuttomasta tavasta käsitellä salaisia dokumentteja, sillä hänen miehensä Anthovy Weinerin sylimikrosta löydettiin niitä sadoittain, jotka Abedin oli toimittanut hänelle. Trump antoi tunnustusta FBI:n toimille ja Comeille tehdä oikea päätös.
FBI:n taholta kerrottiin vain tunteja ennen Comeyn erottamista, että dokumentteja oli vain pieni määrä.

Trumpin päätös erottaa FBI:n johtaja Comey herättää vastustusta demokraattien parissa, vaikka he syyttävät FBI:tä Hillaryn häviöstä vaaleissa. FBI:n arvovalta ja uskottavuus ovat myös kolhiutuneet pahoin sen haparoivan toiminnan ja lausuntojen vuoksi.
Trump on järjestelmällisesti torjunut kaikki epäilyt hänen tai hänen avustajiensa vahingollisista suhteista Venäjän kanssa.

Trumpin päätös hajottaa myös republikaanien leiriä, sillä hänellä on todella ollut myös epäilyttäviä otteita ja hän on tehnyt päätöksiä, joiden mielekkyyttä voidaan kritisoida. Kriitikot muistuttavat, että Trump oli tottunut liikemaailmassa siihen, että hän tekee yksin päätökset, ja että hän soveltaa tätä toimiessaan maansa presidenttinä. Hän unohtaa, että demokraattinen hallinto-valta edellyttää asioitten tutkimista komiteoissa ja valiokunnissa ennen päätösten tekemistä. He näkevät pahana sen, että Trump erotti Comeyn tutkimusten ollessa kesken. http://www.timesofisrael.com/trump-thrusts-us-presidency-into-perilous-area/, http://www.timesofisrael.com/after-comey-dismissal-democrats-call-for-special-prosecutor-on-russia-probe/, http://www.timesofisrael.com/what-now-for-the-fbis-trump-russia-probe/,
03. VENÄJÄN ulkoministeri Sergey Lavrov tapaa USA:n presidentti Donald Trumpin Valkoisessa Talossa keskiviikkona. Presidentti Trump ilmoitti äskettäin, että USA:n ja Venäjän väliset suhteet ovat nyt alempana kuin pitkään aikaan. Lavrov ei ole vieraillut Valkoisessa Talossa sen jälkeen, kun Venäjä miehitti ja liitti Krimin niemimaan Venäjään vuonna 2013.
USA:n ulkoministeri Rex Tillerson vieraili Kremlissä 12. huhtikuuta luodatakseen erimielisyyksien syvyyttä. Avoimesti maailmalla puhutaan kylmän sodan palaamisesta maitten välille, vaikka Trump on painottanut diplomaattisuhteiden normalisointia.

Suhteet painuivat kuitenkin entistä alemmas Trumpin syyttäessä Venäjän osallisuutta Syyrian ilmavoimien epäillystä kemiallisin asein tehdystä ilmaiskusta kapinallisten valvomaan kaupunkiin. Rangaistukseksi USA ampui 59 Tomahawk-ohjusta Välimerellä sijaitsevista sota-aluksistaan lentokentälle, josta Syyrian koneet olivat lähteneet pommituslennolle tuhoten kolmanneksen Syyrian ilmavoimista, mutta varoen haavoittamasta sen läheisyyteen majoittuneita Venäjän armeijan sotilaita.

USA:n ja Venäjän on kuitenkin toimittava yhdessä voidakseen lopulta löytää ratkaisun Syyrian sisällissodan lopettamiseksi, joka on surmannut 400 000 syyrialaista ja aiheuttanut valtavan pakolaisongelman miljoonien paetessa taisteluja Syyriassa.
Venäjä esitti laatimansa suunnitelman neljän turvallisuus- vyöhykkeen perustamiseksi, joissa aseitten ja ilmapommitusten käyttö on kielletty. USA:n puolustusministeri James Mattis sanoo, että suunnitelmaa tukitaan vielä, ja että siihen liittyy lukuisia kysymyksiä, joihin odotetaan vastauksia. Venäjän laatimaan suunnitelmaan eivät kuulu alueet, joilla USA:n johtama koaliittio taistelee IS:n joukkoja vastaan. http://www.timesofisrael.com/trump-may-meet-top-russian-diplomat-in-white-house-says-us-official/

04. USA:n presidentti Trump yrittää ujuttaa Netanyahua ja Abbasia kuin käärmettä pulloon pyrkien välttämään myrkyllistä pistoa. Israelissa todetaan tyydytyksellä, että Trump vältti piston
kieltäytymällä vierailemasta Jasser Arafatin haudalla Ramallahin Mukata hallintokeskuksessa, mitä Abbas toivoi. PA/PLO:n neljäksi vuodeksi valittu mutta kahdettatoista vuottaan puheenjohtajana toimiva Mahmoud Abbas sen sijaan katsoo innokkaana päivään, jolloin hän voi toivottaa Trumpin tervetulleeksi Betlehemiin tämän Israelin vierailun yhteydessä. Abbas kertoo yllättyneensä ystävällisestä ja arvostavasta vastaanotosta Valkoisessa Talossa, ja sanoo Trumpin voivan hyvinkin pystyä runnomaan sopimuksen Israelin ja PA/PLO:n välillä.
Abbas sanoo olevansa tapaamaan Netanyahun koska vain, kuitenkin selittäen samaan hengen-vetoon, että neuvottelujen pohjana ovat pääministerinä toimineen Ehud Barakin vuonna 2008 esittävät kartat, joissa Barak oli valmis luovuttamaan 97 % Juudeasta ja Samariasta sekä vaihtamaan loput sadasta %:sta samanarvoisella maalla, pitäen rajoina 1949 aselepolinjoja, joita Israelissa pidetään Auschwitzin rajoina. Suunnitelmaan sisältyi myös maayhteys Gazasta Juudeaan ja Samariaan halkaisten Israelin maan kahtia.
Abbas selitti Saksan presidentti Steinmeyerille Ramallahissa, että hän kannattaa kahden valtion periaatetta 1967 rajoilla, mikä sallii Israelin ja Palestiinan valtion elävän rinnakkain turvallisina, rauhassa ja ystävyydessä. Steinmeyer sanoi, että aikaa on tuhrattu aivan liikaa sen toteuttamiseen, lisäten, että kahden valtion periaate on ainoa toteuttamiskelpoinen ratkaisu.

Presidentti Trump vakuutti tavatessaan Abbasin Washingtonissa, että hänen uskoakseen rauhansopimus on käden ulottuvilla. Hän perustaa uskomuksensa kokemuksiinsa liikemaailmassa, jossa hän kunnostautui vaikeiden sopimusten solmimisessa.
Israelissa katsottiin suu auki, miten Abbas lateli valheen toisensa perään Trumpin kuunnellessa ymmärtämättä, että hän kuunteli emävalheita, mitä islamin moraali ja etiikka eivät kiellä.
Kansainvälisessä diplomatiassa näyttää olevan kiellettyä totuuden paljastaminen, vaikka valheellisuus olisi kaikkien nähtävissä. Kuvaava esimerkki tästä ovat UNESCO:n viimeiset päätökset. http://www.timesofisrael.com/abbas-says-hes-ready-to-meet-netanyahu-as-part-of-trump-peace-push/,
05. UUTISIA LYHYESTI
• Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA aristelee päätöksen tekemistä asiassa, jossa ei pitäisi olla mitään ongelmia. PA:n olympiakomitean puheenjohtaja Jibril Rajoub esitti PA:n nimissä vaatimuksen, että Juudeassa ja Samariassa toimivat juutalaiset jalkapallojoukkueet tulee sulkea kansainvälisten ottelujen ulkopuolelle. Tasapuolisuuden nimessä myös kaikki PA:n joukkueet tulisi sulkea samalla tavoin. Muslimien vaikutus tuntuu yhä selvemmin kaikilla aloilla. http://www.timesofisrael.com/fifa-delays-decision-on-israeli-settlement-soccer-clubs/
• Israelin oikeusministeri Ayelet Shaked varoittaa presidentti Trumpin Israelin vierailun alla, että erot Israelin ja PA/PLO:n näkemysten välillä ovat liian suuret, jotta Trumpin toivomat rauhanneuvottelut voisivat alkaa. ToI:n julkaiseman artikkelin kirjoittaja Ben Sales kertoo, miten Shaked vieraili Hebronin juutalaisyhteisössä, joka pyrkii selviytymään 150 000 muslimin asuttamassa kaupungissa. Elämä ei ole heille helppoa, sillä Hebron tunnetaan useitten terroristien kaupunkina, ja jossa Hamasilla on paljon kannattajia. Shaked kehotti juutalaisia Hebronissa rakentamaan, hyödyntäen USA:n presidentin myötämielisyyttä. Vastaus terrorismiin on rakentaa, silloinkin, kun tulevaisuus näyttää mustalta. http://www.timesofisrael.com/shaked-when-two-state-deal-goes-nowhere-trump-will-think-out-of-the-box/,
• IDF:n parissa ruoditaan toistuvia tapauksia, joissa kysymys on joko aseettoman ja neutraloidun miehen surmaamisesta epäillen, että hänellä voi olla pommivyö tai ase piilotettuna vaatteisiin, tai toistuvista syytöksistä upseereita vastaan, jotka ovat käyttäneet arvovaltaansa naissotilaitten alistamiseksi laittomiin suhteisiin. IDF tulee aina taistelemaan voidakseen säilyttää moraalisen ryhtinsä ja vuosituhansien muotoutuneet juutalaisen uskonsa vaatimat oikeamielisyyden ja tasapuolisuuden periaatteet vaipumatta tasolle, missä vastustajat ne täysin hylkäävät.
Seuraamassani artikkelissa selvitetään kysymystä, miten IDF:n pääasianajaja prikaatinkenraali Sharon Afek näkee.
http://www.timesofisrael.com/israels-military-advocate-general-defends-taking-hebron-shooter-to-trial/,
• Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan kehotti kaikkia maailman muslimeja tulvimaan Temppelivuorelle puolustamaan Al-Aksa moskeijaa, jolla ei ole mitään hätää ja jonka ainoa uhka tulee muslimien taholta, jotka vievät sinne palopommeja ja ilotulitusraketteja, joilla he pommittavat aluetta suojelevia poliiseja ja turisteja. Erdogan, joka haluaa rakentaa kalifaatin Ottomaanien raunioille, pyrkii esiintymään muslimien suojelijana, mikä on vaikeaa, koska hän ei ole arabi. Presidentti Reuven Rivlin vastasi hänelle, että juutalaiset ovat olleet enemmistönä Jerusalemissa Ottomaanihallinnosta lähtien. Jerusalemia ei tarvitse juutalaistaa, se on jo sitä, ollut vuosisatojen ajan.
http://www.timesofisrael.com/in-jab-at-turkey-rivlin-says-jerusalem-has-jewish-majority-since-ottoman-rule/
• PA:n terroristivangit olleet pari viikkoa syömälakossa vaatien kännyköitä, lisää vierailuja, opiskeluvapautta yliopistoarvoon saakka ja muuta pienempää. Marwan Barghouti joutui vartijoitten ansaan, jotka olivat piilottaneet hänen selliinsä suklaapatukoita ja jotain muuta, jotka hän söi halukkaasti. Nyt PA vaatii, että YK tarttuu heidän asiaansa. Heidän asianajajansa Abdelhardy Nasser väittää, ettei Israel ole vastannut heidän vaatimuksiinsa, ja vaati lopetettavaksi eristyssellit, kidutukset, lääkintähoitojen poistamisen sekä hallinnollisen pidätyksen ja kollektiivisen rangaistuksen. http://www.timesofisrael.com/palestinians-appeal-to-un-over-hunger-striking-prisoners/
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 20 -34; Tiberias 22 -41; Suolameri 27 -42; Eilat 26 -39 + C-astetta. Huomisesta alkaen lämpötila alenee. Taivas on pilvetön, mutta tuuli voi haitata ajoittain.
Denverin metroalueella sattui 08.05. outo raesade Kadut olivat täynnä golfpallon kokoisia rakeita.
http://www.geoengineeringwatch.org/geoengineering-frequency-transmissions-and-weather-warfare/?inf_contact_key=ad34e8acabf345674c2ebe14b583ad16a865fa9c099aa564795fe548ce6bc512, http://strangesounds.org/2017/05/denver-hailstorm-videos-pictures.html.


Sunday, May 07, 2017

SUNNUNTAI 07.05.2017

SUNNUNTAI 07.05.2017
O1. RANSKA äänestää tänään uudesta presidentistään, joka tulee johtamaan maataan presidentti Francoise Hollanden siirtyessä syrjään. Johtava ehdokas on keskustaa edustava Emmanuel Macron, jolle viimeiset gallupit lupaavat 68 % äänistä, haastajalle äärioikeistoa edustavalle 48-vuotiaalle Le Penille 42 %. '
39-vuotias Macron on naimisissa 64-vuotiaan entisen opettajansa kanssa, joka erosi miehestään voidakseen suostua Macron kosintaan. Ehkäpä Emmanuel tarvitsi enemmän äitiä kuin vaimoa. Hänellä ei ole kokemusta politiikasta eikä häntä ole aiemmin valittu äänestyksen kautta mihinkään virkaan.
On enneaikaista tietää, miten satojen tuhansien dokumenttien ja E-mailien varastaminen ja julkaiseminen online Macronin kampanjasta vaikuttaa äänestykseen, mutta romantiikka on aina viehättänyt ranskalaisia. Vaalikomitea varoittaa, että hakkeroitujen tietojen levittäminen voi olla rikollista.
Hillary Clintonin dokumenttien hakkeroinnista USA:ssa syytettiin Venäjän valtionjohtoista kampanjaa, mutta Ranskan tapauksessa kysymys on arvailujen varassa. Ensimmäistä kertaa Ranskan historiassa kummallakaan valtapuolueella ei ole edustajaa loppuvaaleissa.
Macron voitti 23.04. esivaalit 24.01 % äänimäärällä, Le Pen sai äänistä 21.3 %. Macron on suosittu varakkaimpien keskuudessa; Le Penin kannattajat tulevat maaseudulta sekä köyhyydessä eläviltä alueilta. http://www.timesofisrael.com/macron-le-pen-face-off-in-dramatic-final-vote-of-french-election/, http://www.timesofisrael.com/russian-effort-suspected-in-french-election-hacking-attack/,
MACROn sanoo kannattavansa kahden valtion periaatetta neuvottelujen pohjaksi Israelin ja PA/PLO:n välisessä kiistassa. Hän sanoo, ettei hänen presidenttikaudellaan Ranska tule tunnustamaan yksi-puolisesti Palestiinan valtiota. La Pen syyttää häntä globalistiksi, joka kannattaa globaalia keskusjohtoista hallintoa ilman valtioitten välisiä rajoja. "Kannatan vahvaa Ranskaa EU:n sisällä, joka tarjoaa turvallisuutta" hän
vakuuttaa. Tuntemattomasta finanssiasiain pankkiirista potentiaaliseksi presidentiksi nousseen nuoren miehen ura on ollut meteorinen, kuten artikkelissa todetaan. Erottuaan presidentti Hollanden johtamasta hallituksesta hän perusti vuosi sitten puolueen "En Marche", marssilla.
Emmanuel Macron kertoo avoimesti omasta elämästään. Hän on kotoisin keskiluokan perheestä Amiensista Ranskan kaakkoisosassa. Hän alkoi tarmokkaasti ja peräänantamattomasti kosiskella draama-opettajaansa nyt 64-vuotiasta Brigitte Trogneuxia, 3-lapsen äitiä, joka erosi miehestään 2007 ja suostui Macronin kosintaan. Macron katsoi parhaaksi osallistua henkilökohtaisesti vaalityöskentelyyn havaittuaan, että Le Pen kasvatti suosiotaan vierailemassa Amiensin tehtaassa, jonka työntekijät aluksi buuattuaan hänelle keskustelivat hänen kanssaan tunnin verran. Aivan vaalien kynnyksellä julkaistut hakkerien paljastukset ovat voineet muuttaa tilannetta dramaattisesti.
Marine LE PEN puolestaan on ollut Ranskan politiikassa mukana vuosi-kaudet. Hänen isänsä Jean-Marie Le Pen eteni 2002 loppuvaaleihin saakka, mutta hävisi keskusta-vasemmiston Jacques Chiracille selvin numeroin. Le Pen uskoo olevansa Ranskan ensimmäinen naispresidentti. Hän oli ehdokkaana 2012 päätyen kolmanneksi 18 % kannatuksella. Hän on kahdesti eronnut, lapsen äiti, mutta hän valvoo yksityiselämäänsä huolellisesti julkisuudelta. Hänen nykyinen miesystävänsä on FN:n varapresidentti Louis Aliot, mutta he esiintyvät harvoin julkisuudessa.
Le PEN haluaa rajoittaa tuntuvasti siirtolaisuutta, erota EU:sta sekä irrottaa Ranskan EURO-valuutasta.
http://www.timesofisrael.com/in-french-vote-two-radically-different-visions-for-countrys-future/,
Ray Starman sanoo, että Macron on Ranskan Obama. Sosialistista keskustalaiseksi muuttunut Rotschildt pankkiiri on marionetti, joka tanssii EU:n tahtiin globalistien rahoittamana. Hänen vaalikampanjansa muistuttaa Obaman kampanjaa nauttien median suosiota, joka kutsuu häntä Ranskan JFK:ksi (J F Kennedyksi). Starman kutsuu Macronin politiikkaa katastrofaaliksi Ranskalle, sen teollisuudelle, työllisyydelle ja itsenäisyydelle, eli tavalliselle kansalaiselle, ja kuoliniskuksi Ranskalle. http://usdefensewatch.com/2017/05/macron-is-french-for-obama/,
02. Netanyahun kabinetin muutamat ministerit ehdottavat, että Israelin tulee sanoa irti YK:n vuokrasopimus Arnon HaNatzim vuokratikoistaan Jerusalemissa, joissa sijaitsevat sen keskeiset virastot.
Ulkoministerin virkailijat varoittavat, että YK nauttii diplomaattista immuniteettia eikä sen karkottaminen ole aivan yksinkertaista, sillä se tulisi sotimaan kansainvälisiä lakeja ja solmittuja sopimuksia vastaan.
YK:n vuokratilojen irtisanomista on vaadittu vastauksena YK:n elimien harjoittamaan Israelin itsenäisyyden kieltävien päätöslauselmien johdosta, joista UNESCO:n hallituksen täpärästi tekemä päätöslauselma kiistää Israelin historialliset ja uskonnolliset oikeudet ja siteet Jerusalemiin, Temppelivuoreen sekä Patriarkkain mausoleumiin Hebronissa ja Raakelin hautakammioon Betlehemissä käyttäen niistä lausunnoissaan pelkästään musliminimiä ja Israelista miehittäjävaltiona.
Kulttuuriministeri Miri Regev vaati, YK:n vuokrasopimus tulee ottaa uudelleen hallituksen käsittelyyn. YK on toiminut vuokraamissaan tiloissa vuodesta 1967 lähtien. Viimeisten raporttien mukaan YK on suorittanut muutos- ja lisärakentamista alueella ilman Jerusalemin kaupungin lupaa ja valvontaa. Alue, jolla vuokratilat sijaitsevat, on kokonaan Israelin valtion maata kuuluen Jerusalemin Arnon HaNatzim-lähiöön. Regev sanoi hallituksen istunnossa, että Israel on nauttinut itsenäisyydestä 50 vuotta 67-sodan jälkeen, eikä siten ole mitään tarvetta tulitauon tarkkailijoiden jatkuvaan asumiseen ja toimintaan Jerusalemissa.
UNESCO:n päätöslausemassa todetaan, että kaikki Israelin tekemät Jerusalemin itäosia ja Temppelivuorta koskevat päätökset ja sopimukset ovat mitättömiä. (Null and void)
Pääministeri Netanyahu alensi joulukuussa YK:n päätöslauselman 2334 jälkeen YK:lle maksettavaa maksua 6 miljoonalla USD, ja UNESCO:n Israelin vastaisen viiden päätöslauselman vuoksi toiset 2 miljoonaa. http://www.timesofisrael.com/foreign-ministry-set-to-warn-un-cant-be-evicted-from-jerusalem-report/
03. USA:n kongressin jäsenet kehottavat Trumpin hallitusta tunnustamaan Jerusalemissa syntyneiden USA:n kansalaisten syntymäpaikaksi Jerusalem Israel. 52 lainlaatijaa kongressissa murehtivat USA:n ulkoministeriön tapaa jättää Jerusalemissa syntyneitten USA:n kansalaisten lasten syntymäpaikasta pois nimen Israel. Kongressin kirjeessä ulkoministeri Rex Tillersonille painotetaan, ettei tällaisella muutoksella tulisi olemaan mitään kansainvälisiä vaikutuksia, kuten USA:n ulkoministeriön virkailijat ovat väittäneet. He viittaavat Taiwanin esimerkkiin, jonka asema on myös avoin Kiinan vaatiessa sitä.
Kuitenkin Taiwanissa syntyneitten passiin hyväksytään merkintä syntymämaaksi Taiwan eikä Kiina. USA:n kongressi hyväksyi 2003 lain, jonka mukaan Jerusalemissa syntyneitten syntymätodistukseen täytyy merkitä Jerusalem, Israel USA:n korkein oikeus totesi päätöksessään vuonna 2015, että vain USA:n presidentillä on perustuslaillinen oikeus ja voima tunnustaa vieraita valtioita ja kokonaisuuksia. http://www.timesofisrael.com/us-lawmakers-urge-trump-administration-to-recognize-jerusalem-births-as-in-israel/
04. UUTISIA LYHYESTI
• Saksan presidentti Farbk-Walter Steinmeier aloitti lauantai-iltana 3-päiväisen Israelin vierailunsa. Hänen kansliansa ilmoitti jo ennen vierailua, ettei hän tapaa Israelin hallituksen boikotoimia NGO-järjestöjä, kuten Breaking the Silense, joka Saksan ulkoministerin Sigmar Gabrielin vierailun aikana aiheutti lähes parantumattoman haavan diplomaattisiin suhteisiin maiden välillä.
Presidentti Steinmeier esitti heti saavuttuaan maahan, että hän haluaa tutustua Jerusalemin Mahane Yehuda markettiin. Presidentti Reuven Rivlin oli valmis toimimaan oppaana, ja niin presidentit Steimeierin Elke Budenbender-vaimon kanssa suuntasivat sapatin loputtua matkansa ulkoilmamarkettiin. Suurin osa pienistä kauppapuodeista oli jo suljettu, mikä' mahdollisti esteettömän näkymän alumiinisäleikköjen graffiti-luomuksiin. Saksalaisena Steimeier nautti oluet Rivlinin kanssa pubissa pääosin nuorten muodostaman väkijoukon kanssa.
Steinmeyer vieraili Israelissa toimiessaan ulkoministerinä.

Presidentti Steinmeier tapaa Netanyahun sunnuntaina. Maanantaina hän tapaa PA/PLO:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin Ramallahin Mukata päämajassa. Hänen uskotaan puuttuvan NGO-järjestöjen boikotointiin Heprealaisessa Yliopistossa sunnuntai-iltana pitämässään puheessa, tähdentäen kansalaisjärjestöjen merkitystä valtion demokratialle. Hänen tulisi kuitenkin tehdä selkeä ero aidosti kriittisten ja valtion turvallisuutta vaarantavien NGO-järjestöjen välillä. http://www.timesofisrael.com/rivlin-germanys-steinmeier-tour-jerusalems-iconic-mahane-yehuda-market/
• Nigeriassa 82 Boko Haram terrorijärjestön 3 vuotta sitten sieppaamaa Chibok koulutyttöä, monet heistä kristittyjä, päästettiin vapaaksi lauantaina vankien vaihtokaupassa. Monet koulutytöt oli pakotettu pakkoavioliittoon terroristien kanssa. Tämä on suurin vapautettaviksi sovitussa 300 koulutytön sieppaus-operaatiossa. Presidentti Muhammadu Buharin kanslian ilmoituksen mukaan hallitus oli tehnyt sopimuksen alustavasti 21 Chibok-tytön vapauttamisen jälkeen, joko vankien vaihtona tai maksamalla lunnaat. Boko Haram aloitti siviilien sieppaukset huhtikuussa 2014 nostaen sen pian maailman tietoisuuteen. Monet lasten vanhemmat ovat jo kuolleet. Tytöt pakotettiin avioliittoon kaappaajiensa kanssa ja joutuivat synnyttämään lapsensa erämaan karuissa olosuhteissa. Ennen lauantaina toteutettua vapauttamista 105 tyttöä oli vankina, 113 tytön kohtaloa ei tiedetä. Vapautetut tytöt löydettiin Bankin kaupungissa Borno-valtiossa lähellä Cameronia. He tapaavat Nigerian presidentin maan pääkaupungissa Abujassa sunnuntaina.
Boko Haram on aktiivinen alueella, ja perjantaina USA ja Englanti varoittivat ulkomaisten sieppauksista Borno-valtiossa Kumshe-Banki akselilla. Tuhansien Boko Haram vuosien aikana sieppaamien vankien joukossa on 276 Chibok koulutyttöä.
http://www.timesofisrael.com/nigeria-says-82-chibok-girls-free-in-boko-haram-exchange/,
• Italian viranomaiset kertovat, että Afrikasta Libyan kautta Eurooppaan pyrkivien määrä on noussut 30 % viime vuoteen verrattuna. Perjantaina ja lauantaina viranomaiset pelastivat 6 000 muuttajaa epätoivoisessa pyrkimyksessään löytää rauhallisempi asuinpaikka. Osa heistä ovat jo Italian rannikolla, mutta osa heistä, noin 730, ovat edelleen laivoissa odotellen doctors without borders (lääkärit ilman rajoja) käyntiä ennen rantautumista. Libyan rannikkovartijat kertoivat AFP:lle pelastaneensa 170 muuttajaa, mutta loput oli jätettävä kaluston puutteen vuoksi. Aiemmin löydettiin 3 000 muuta ajelehtimassa merellä kumiveneissä tai omatekoisissa lautoissa. Kalastajien kerrotaan pelastaneen perjantaina 371 muuttajaa merestä Libyan Zuwaran kaupungin ulkopuolella.
Vuonna 2016 yli 4 500 muuttajaa on kuollut tai ovat kadoksissa. Tänä vuonna toiset tuhat muuttajaa kokivat saman kohtalon. http://www.timesofisrael.com/6000-migrants-rescued-in-mediterranean-in-two-days/,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 15 -24; Tiberias 18 -31; Suolameri 23 -32; Eilat 21 -38 +C-astetta. Taivaankansi on pilvetön ja lämpötiloissa tapahtuu äkillinen hyppäys hellelukemiin, Suolamerellä ja Eilatissa yli 40 astetta. Keskiviikon lukemat Jerusalemissa: 21 -34 +C-astetta.
Ennätysmäärä kuolleita merieläimiä huuhtoutuu pitkin USA:n länsirannikkoa, ja tm'on viranomaisten mukaan vain jäävuoren huippu. Osalla eläimistä on ollut verenvuotoa, monilla aivo-infektioihin. Haikalat ja tappaja valaat ovat myös entistä suuremmin joukoin lähestyneet rannikkoa säikytellen ja paikoin hyökkäillen lomanviettäjiä. http://enenews.com/alarm-record-die-off-of-marine-life-along-west-coast-huge-numbers-washing-up-on-shore-this-is-just-the-tip-of-the-iceberg-several-types-of-animals-found-dead-hemorrhaging-from-brain-i,