Friday, May 05, 2017

PERJANTAI 05.05.2017

PERJANTAI 05.05.2017
01.USA:n presidentti Donald Trump suunnittelee aloittavansa Lähi-Idän rauhanprosessin yhdellä rysäyksellä. Hän ei halua tehdä sitä yksin, vaan hän puuhaa suurta koaliittiota sen toteuttamiseksi.
Trump aloittaa Lähi-Itään ja Eurooppaan suuntautuvat vierailunsa 19. toukokuuta. Hän lentää ensiksi Saudi Arabiaan, Riyadiin, jonne saudit pyrkivät kokoamaan muslimimaiden johtajia yhteiseen huippu-kokoukseen. Sen päämääränä on luoda yhteinen rintama Iranin ja ääri-islamin aiheuttamaa uhkaa vastaan. Israelin ja Gazan alueilla asuvien arabien välisen konfliktin ratkaisemisen ehdot arabien näkökulmasta katsoen lienevät myös keskusteltavina. Israelin oletetaan olevan osa tätä suurta liittoutumaa.

Saudi Arabiasta presidentti Trump lentää Israeliin 22.05., päivää ennen Jerusalem-päivää. Hänen aikataulunsa Israelissa tulee olemaan tiukka, sillä hänellä on tarkoitus tavata Israelin korkeinta johtoa ja vierailla Betlehemissä, jossa hän voisi tavata Abbasin, mutta tämä tapaaminen on vielä epävarma. Aiemmin Trumpin avustajat sanoivat, että presidentti haluaa pitää suuren Israelia koskevan linjapuheen Masadassa, joka oli juutalaisten kapinan viimeinen tukikohta, jonka roomalaiset valloittivat vain havaitakseen, että sen puolustajat olivat tehneet joukko-itsemurhan. "Ei koskaan uutta Masadaa", Israelissa vannotaan. Vierailulla Masadassa olisi suuri symbolinen merkitys Israelissa".

ISRAELISTA presidentti Trump lentää Brysseliin NATO-maiden kokoukseen ja sieltä Sisiliaan G7 maiden huippukokoukseen. Rooman vierailunsa yhteydessä hän haluaa tavata paavi Francis I:n Vatikaanissa 24.05.
Presidentti Trump totesi lehdistökonferenssissa aloittavansa vierailunsa todella historiallisella tapaamisella Saudi Arabiassa kaikkien muslimimaailman johtajien kanssa. "Saudi Arabia on kahden Islamin pyhimmän paikan vartija ja valvoja" hän sanoi. "Siellä tulemme aloittamaan uuden yhteistyön ja tuen rakentamisen muslimi-liittolaistemme kanssa taistelussa ääriaineksia, terrorismia ja väkivaltaa vastaan luodaksemme oikeudenmukaisemman ja toivorikkaamman tulevaisuuden nuorille muslimeille heidän kotimaissaan".

PRESIDENTTI Trump tapasi PA/PLO:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin keskiviikkona Valkoisessa Talossa, jossa hän vakuutti optimismiaan saada solmittua Israelin ja PA/PLO:n arabien välisen rauhansopimuksen, josta hän käytti sanaa "ultimate deal", lopullinen sopimus todeten pelaavansa mitä roolia tahansa sen saavuttamiseksi.

Puheenjohtaja Abbas sanoi PA:n virallisen uutistoimiston WAFA:n torstaina julkaisemassa kommentissa tuntevansa syvää kunnioitusta Trumpiin rakentavien ja syvällisten keskustelujen jälkeen, mikä osoittaa Trumpin hallituksen lupaavan alun rauhalle. PA:n virallisen TV-kanavan haastattelussa Abbas totesi, että Trump oli innostunut ja että hänellä on poliittinen näky asiasta. "Me keskustelinne monista asioista, mukaan lukien, miten ratkoa nopeasti palestiinalaisten kysymys. Amerikan presidentti oli kiinnostunut ja innokas. Hänellä on poliittinen näky, ja me seuraamme häntä toivoen sen johtavan ratkaisuun". Abbas vaati, että 1949 rajoista ja Jerusalemista tulee sopia ensiksi.

TRUMPIN Israelin vierailun ajankohta on herättänyt spekulaatioita, että hän voi ilmoittaa sen yhteydessä tehden suuren ilmoituksen Jerusalemin asemasta. "Mikä voisi olla sopivampi ajankohta ilmoittaa USA:n lähetystön muuttamisen Jerusalemiin kuin päivä, jolloin ollaan siellä juhlimassa israelilaisten ystäviemme kanssa tätä hyvin merkittävää Jerusalemin vapauttamisen 50. vuosipäivää?" sanoi kongressin jäsen Ron DeSantis (R-Fl). DeSantis johtaa kongressin valvoman kansallisen turvallisuuden alakomiteaa. Hän valvoo USA:n kaikkien lähetystöjen toimintaa maailmassa ja kävi vierailunsa aikana alku-vuodesta tutkimassa potentiaalisia embassin rakennustontteja Jerusalemissa, eikä hän ole ainoa, joka kannattaa muuttoa. Varapresidentti Mike Pence sanoi Amerikan juutalaisjohtajille tiistaina, että Trump kehittelee ajatusta edelleen ennakoiden, että presidentti Trump tulee tekemään tärkeän päätöksen asiassa.
USA:n kongressi teki 1995 päätöksen lähetystön muuttamisesta
Jerusalemiin, mutta presidentillä on veto-oikeus puolivuosittain siirtää (waver) kongressin päätöksen toteuttamista. Kaikki presidentit Obamaa myöten ovat hyödyntäneet tätä porsaan-reikää. Obama allekirjoitti siirtonsa joulukuussa: Se vanhentuu toukokuun lopussa, joten Trumpin tulee tehdä jotain asiassa. http://www.timesofisrael.com/white-house-said-to-confirm-trumps-visit-to-israel/,

02.PÄÄMINISTERI Bernyamin Netanyahu syytti PA/PLO:n puheenjohtajaa Mahmoud Abbasia valehtelusta presidentille vasten kasvoja. Hän kiisti Ábbasin väitteen, että he kasvattavat lapsensa ja nuorisonsa rauhan kulttuurissa, samalla opettaen lapsille sotaleikkejä, nimittäen heidän kesäleirejään tunnettujen terroristien mukaan, opettaen koulukirjoissaan vihaamaan ja halveksimaan juutalaisia sikojen ja apinoitten jälkeläisinä sekä välittäen julkisessa mediassaan, lehdistössä, TV- ja radio-ohjelmissaan juutalaisia häpäisevää ja alentavaa materiaalia.

Lisäksi Abbas väisti Trumpin nostaman kysymyksen palkan ja stipendien maksamisesta surmansa saaneiden tai Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien terroristien omaisille. USA:n presidentti Bill Clinton varoitti ulkoministeri James Bakeria tavattuaan PA/PLO:n johtajaa Jasser Arafatia: "Se son of the bitch (huoranpentu) valehteli minulle. Jos et ole varovainen, se valehtelee sinullekin". Valehteleminen nahkansa säilyttämiseksi tai islamin asian hyväksi on täysin hyväksyttyä, jopa suositeltava Koraanissa. Abbas ei liene erityisen uskonnollinen, mutta kyllä hän käy joskus moskeijassa ja jopa kirkossa imagonsa säilyttämiseksi.
'Netanyahu esitti kritiikkinsä tarpeettoman maltillisesti ja laimeasti, vaikka syytä olisi ollut täyslaidalliseen.

Pääministeri Netanyahu totesi torstaina puheessaan Menachem Beginin perinnekeskuksen tilaisuudessa, jossa juhlittiin Beginin johtamaan Likudin voittoa 1977 vaaleissa 30 vuotta kestäneen Labourin johon jälkeen: "Me emme salli Iranin saada ydinaseita, eikä tämä 2015 solmitti kansainvälinen sopimus Iranin kanssa sido käsiämme". Hän varoitti "valtioita, jotka uhkaavat olemassa oloamme, että ne vaarantavat oman olemassa olonsa". Hän vakuutti, että Israelin turvallisuutta koskevissa kysymyksissä ei tulle turvautumaan kompromisseihin. Hän lisäsi, että maailman rauha on uhattuna radikaalien islamistien, ei Israelin vuoksi.
Netanyahu on ollut yksi kiivaimmista Iranin kanssa kaksi vuotta sitten solmitun Iranin ydinteollisuutta koskevan sopimuksen vastustajista saaden samalla presidentti Obaman vihat ylleen. Hän uskaltaa toistaa, että sopimus uhkaa Israelin turvallisuutta ja olemassaoloa sekä johtaa Iranin nousemiseen ydinasevaltioksi.

ISRAEL on kasvattanut puolustusarmeijaansa hankkien parhainta kalustoa, mitä maailma voi tarjota sekä kouluttaen kansan-armeijaansa yleisen sekä naisten että miesten asevelvollisuudella hankkimiensa aseitten käyttämiseen. Israelin aseteollisuus on antanut oman panoksensa kehittämällä useita huippuluokan ase- ja ohjusten torjuntaan tarkoitettujen järjestelmien rakentamiseksi, jossa se edustaa huippuluokkaa maailmassa. USA:n myöntämä 3.1 miljardin vuosittainen avustus on näytellyt tässä tärkeää roolia. Israelin puolustusarmeija IDF seuraa tarkkaa moraalista ja uskonnollista agendaansa taisteluissa, joissa sen vastustajat ovat hylänneet ne kaikki.

NETANYAHU kosketteli torstain puheessaan myös UNESCO:n tekemää päätöstä Israelin itsenäisyyspäivänä, jossa se kiistää juutalaisten oikeudet ja siteet vuosituhantiseen riippuvuuteen Jerusalemiin ja Temppelivuoreen, ja muihin juutalaisten pyhiin kohteisiin, kuten Patriarkkain mausoleumi Hebronissa ja Raakelin hautakammio Betlehemissä, jotka UNESCO määrittelee pelkästään islamin pyhiksi kohteiksi eliminoiden niiden heprealaiset nimet. UNESCO:n tapa nimittää Israelia miehittäjävaltioksi osoittaa päätöslauselman laatijoitten syvää juutalais- ja israelilaisvihaa syrjäyttäen vuosituhantiset historialliset ja uskonnolliset todisteet ja perinteet samalla väittäen edustavansa niiden tukijoita. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-warns-israel-not-bound-by-2015-iranian-nuke-deal/

03.UUTISIA LYHYESTI
·        Kiistanalaisen binaari-option BO laillisuus on kielletty Kanadassa, mutta Israelin kysymystä koskevan lainsäädännön viivästyminen kiistojen vuoksi, lain noudattamista seuraavat valvojat ovat valmistelemassa omaa lainsäädäntöä, jossa se kielletään täydellisesti. Binaarioptio-teollisuuden arvioidaan pyörittävän vuosittain 5 -10 miljardin USD rahamäärää. Israelissa Times of Israel on dokumentoinut suuren osan siitä rikolliseksi tai forex-rikolliseksi. BO-teollisuus työllistää tuhansia israelilaisia ja se on toiminut maassa ainakin 10 vuotta vähäisellä tai olemattomalla lainsäätäjien vastustuksella. Binaari-optiota mainostetaan valheellisilla filmeillä, joissa esitetään osan-ottajien suurellista elämää ylellisyydessä. Lähes kaikki siihen takertuneet ovat lopuksi menettäneet omaisuutensa. Hallituksen ensimmäinen lainsäädäntöön johtava esitys tehtiin helmikuussa tänä vuonna. http://www.timesofisrael.com/as-israeli-bill-to-ban-binary-options-stalls-canada-prepares-law-of-its-own/
·        Israelin syyttäjäntoimiston johtava syyttäjä Liat Ben-Ari varoittaa, että pääministeri Netanyahun korruptioepäilyjen tutkimukset (Case 1000) voivat johtaa syytetoimiin. Puhuessaan oikeustoimen konferenssissa torstaina hän vähättelee pääministerin asianajajien esittämiä väitteitä, että kysymys on vain hyvien ystävien antamista lahjoista hänen perheelleen. Ben-Ari nimitettiin äskettäin oikeus-tiimin johtoon, joka valvoo Case 1000 tutkimuksia. Ben-Ari sanoo, että hänen on vaikea hyväksyä, että satojen tuhansien NIS arvoiset lahjat ovat pelkästään ystävyyden nimissä annettuja. "Lahja on hyväksyttävä toimi, mutta se ei pysty selittämään kaikkia lahjoja" hän selittää. Case 1000:ssa on kysymys Australiassa asuvasta miljardööristä James Packerista, jonka antamat lahjat ärsyttävät tutkijoita. Toisessa tapauksessa, Case 2000, on kysymys Israelissa asuvasta lehtimogulista Arnon Moses, jonka kanssa tehty hyvitys (quid pro quo) sopimus olisi tehty Yedioth Aharonot lehden kilpailijan Israel Hajom levikin pienentämiseksi lain-säädännön kautta, jota ei koskaan tapahtunut.
Pääministeri ei ole koskaan myöntänyt syyllistyneensä laittomien lahjojen vastaanottamiseen hyvitystä vastaan. Tzachi Hanegdy Likudista kritisoi Ben-Aria siitä, että hän on julkistanut tutkimukset, joita ei ole näytetty toteen. http://www.timesofisrael.com/top-prosecutor-hints-pm-heading-toward-indictment/.
·        USA:n presidentinvaalien Hillary Clintonin varapresidentti-ehdokas Bernie Sanders oli Al-Jazeeran haastateltavana, jossa hän rohkeasti - ja kuten näyttää ilman sensuuria - sai esittää mielipiteensä Jazeeran julkaisemassa haastattelussa. Vermontin senaattori Sanders kielsi monessa kysymyksessä Jazeeran haastattelijan Dena Takrurin kysymyksissään esittämän väitteen. Kysymykseen BDS järjestön Israelia häpäisevään ja boikotoivaan toimintaan Sanders vastasi, että BDS tekee enemmän vahinkoa omalle imagolleen kuin Israelille. Takrurin kysymykseen, eikö Sanders pyrkinyt peittämään Israelin tekemiä vääryyksiä allekirjoittaessaan kirjelmän Yk:n pääsihteerille, jossa häntä vaadittiin poistamaan UNSC;n ohjelmasta Israelin vastainen agenda, sanders sanoi kiivaasti olevansa eri mieltä. "No no, Israelilla on monia ongelmia, enkä lakkaa kritisoimasta sitä, mutta Israelin toistuva syyttäminen ihmisoikeusrikoksista, jotka voivat olla totta maissa kuten Saudi Arabia tai Syyria, joista ainakaan Saudi Arabiassa nainen ei saa ajaa autoa, on väärin. Hän viittasi Egyptiin, jossa tuhannet ihmiset mätänevät vankiloissa, joten vain Israelin syyttäminen ei ole oikein. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Bernie-Sanders-rejects-anti-Israel-agenda-in-interview-with-Al-Jazeera-489835
·        IDF, Shin Bet ja poliisi pidättivät kolme PA:n arabimiestä epäiltyinä osallisuudesta 10 ampumistapaukseen Samarian pohjoisosan juutalaisyhteisöissä Shavey Shomron ja Shaked. Tulituksissa, jotka kohdistuvat myös sotilaita vastaan, aiheutui tuhoa omaisuudelle, mutta ilman ihmisvahinkoja. Suoritetuissa kotitarkastuksissa M-16 kivääri löydettiin piilotettuna lasten vuoteen alle. 2 pidätetyistä ovat kotoisin Fahman kaupungista Jeninin alueella.


·        2 poikaa Bnei Brakista on ollut kateissa eilisestä alkaen. He ovat iältään 8- ja 12-vuotiaat. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/229168,
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 13 -24; Tiberias 18 -30; Suolameri 22 -34; Eilat 22 -34 +C-astetta, lämpötila pysyttelee tämän päiväisissä lukemissa, taivaankansi on tänään ja huomenna puolittain pilvien peitossa, sunnuntaina kirkastuu.


Wednesday, May 03, 2017

KESKISVIIKKO 03.05.2017

KESKIVIIKKO 03.05.2017
01.ISRAEL juhli eilen tiistaina 02.05. itsenäisyytensä 69. syntymä-päivää alkaen maanantai-iltana auringon laskettua sodissa ja terrori-iskuissa surmansa saaneen 23 544 israelilaisen muisto-päivän jälkeen.
Itsenäisyyspäivän tilaisuudet alkoivat maanantia-iltana yhteisellä tilaisuudella, johon kuului perinteinen soihdun sytyttämis-seremonia IDF:n kunniavartioiden ja maan johtajien puheiden sekä monien kutsuvieraiden juhlistaessa tilaisuutta.
Tiistain merkittävimpiin tapahtumiin kuuluivat IAF:n järjestämät lentonäytökset, joihin osallistuivat upouudet stealth F-35 hävittäjät ensimmäisessä julkisessa näytöksessään kansalle. Näytös ulotettiin Negevin pääkaupungista Beershebasta Jerusalemiin ja Haifaan. Osa akrobaattisista esityksistä tapahtui Karmelin ja rannikon sekä Välimeren yläpuolella.

02.ISRAEL sai viettää juhlapäivänsä ilman pelättyjä terrori-iskuja tai niiden yrityksiä, mutta "kansainvälinen yhteisö", johon PA:n johtajat toistamiseen viittaavat, ja Hamas pitivät huolen siitä, ettei Israel pääsen nukahtamaan laakereilleen. Tosin yksi terrori-isku rekisteröitiin tiistaina. Puukolla aseistautunut paikallinen mies pääsi tunkeutumaan Netivotin yeshivaan puukottaen neljää opiskelijaa, joiden ikä vaihteli 70 -45 vuosien välillä, ennen puolta päivää tiistaina. Kolme heistä haavoittui vaikeammin, yksi lievästi. Poliisin arvioiden mukaan isku oli rikollinen, ei terroriin liittyvä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/228978,

03.UNESCO järjesti tiistaina omat juhlansa Israelin itsenäisyyspäivän kunniaksi - tai häpäisemiseksi näkökannasta riippuen.
YK:n alaisen järjestön 58-jäseninen hallitus julkisti äänestyksen
jälkeen laatimansa resoluution, julkilausuman, jossa se taas kerran kiisti Israelin oikeuden pääkaupunkiinsa Jerusalemiin.
22 jäsenmaata hyväksyivät julkilausuman; 23 pidättyi äänestämästä ja 10 maata äänestivät lausumaa vastaan.
Päätöslauselman esittivät UNESCO:lle Algeria, Egypti, Libanon, Marokko, Oman, Qatar ja Sudan.
"Päätöslauselma miehitetystä Palestiinasta" toteaa, ettei Israelilla ole laillisia tai historiallisia oikeuksia mihinkään osaan Jerusalemia. UNESCO:n hallituksen jäsenmaihin katsoen etukäteen pidettiin selviönä, että päätöslauselma tulee saamaan enemmistön äänestyksessä. Huomio kiinnitettiinkin siihen, miten monta maata olivat "nähneet valon" ja muuttaneet aiemmin automaattisen kantansa päivänselvän historiallisen tosiasian suhteen.  
Israel on työskennellyt voimallisesti pystyäkseen vaikuttamaan sen kanssa diplomaattisissa tai kauppasuhteissa oleviin maihin, ja äänestyksen tulos osoittaakin työn kantaneen hedelmää. Edellisenä vuonna laadittua Israelin vastaista päätöslauselmaa tuki 33 hallituksen jäsenmaata, nyt vain 22.

Israelin YK:n lähettiläs Danny Danon tuomitsi päätöslauselman jyrkin ja kärkevin sanoin. "Tämä yksipuolinen ja karkean valheellinen päätös ja yritykset kyseenalaistaa yhteydet Israelin ja Jerusalemin välillä eivät tule muuttamaan yksinkertaista tosiasiaa, että tämä kaupunki on juutalaisen kansan historiallinen ja ikuinen pääkaupunki. Israel ei tule pysymään vaiti tämän häpeällisen päätöslauselman suhteen".
Israelin diplomaatit pyrkivät ennen äänestystä estämään eurooppalaisten ja arabien välisen sopimuksen, jonka mukaan neuvoston jäsenmaat joko äänestävät päätöslauselman puolesta tai pidättyvät äänestämästä vähemmän hyökkäävästä tekstistä.
Pääministeri Netanyahu soitteli Euroopan maitten johtajille pyrkien taivuttamaan heitä hylkäämään lauselman.
Netanyahu sanoi aiemmin, että Israel kiistää UNESCO:n oikeuden olla olemassa esittäessään lauselmaa, joka torjuu juutalaisen kansan vuosituhantisen siteen Israelin pääkaupunkiin. Puhuessaan Raamattu-tietokilpailun tilaisuudessa itsenäisyyspäivänä hän sanoi, että juutalaisilla on syvemmät juuret Jerusalemissa kuin missään muussa paikassa maailmassa. "Ei ole toista kansaa maailmassa, jolle Jerusalem on pyhä ja tärkeä kuin juutalaiselle kansalle, vaikka UNESCO kiistää selvän tosiasian, että kautta juutalaisen historian Jerusalem on ollut kansan sydän".
Hän halveksi UNESCO:n tavan nimittää Temppelivuorta arabi-nimellä Haran Al-Sharif, ja Länsimuuria nimellä Al-Burak tasanne.
UNESCO:n päätöslauselma 201 EX/PX/FR.30.1 vahvistaa Jerusalemin vanhan kaupungin ja sen muurit tärkeiksi kolmelle monoteistiselle uskonnolle. Se myös toteaa, että Patriarkkain mausoleumi Hebronissa ja Rachelin hautakammio Betlehemissä ovat myös tärkeitä juutalaisudelle, kristinuskolle ja islamille, vaikka se nimittää niitä räikeän yksipuolisesti muslimikohteiksi käyttäen myös niistä vain musliminimiä.  http://www.timesofisrael.com/on-independence-day-unesco-okays-resolution-ignoring-jewish-links-to-jerusalem/

USA:n viranomainen räpsäytti INESCO:a yksipuolisen Jerusalemia koskevan päätöslauselman vuoksi. USA:n YK:ssa toimivan edustaja  totesi, että taas kerran USA hylkää UNESCO:n hyväksymän Israelin vastaisen päätöslauselman. "Kuten YK:n järjestelmän alaisissa muissakin osissa UNESCO:n jäsenmaat käyttävät sitä välineenä Israelin valtion syyttämiseksi ja sen laillisuuden kieltämiseksi". http://www.timesofisrael.com/us-official-raps-biased-unesco-statement-on-jerusalem/

04.Israelin kulttuuri- ja urheiluministeri Miri Regev tulee vaatimaan, että YK:n kulttuurijärjestölle luovutetut toimistotilat Jerusalemissa on suljettava UNESCO:n häpeällisen päätöslauselman johdosta. TV-kakkosen mukaan johtavaan hallituspuolueeseen Likudiin kuukuva ministeri Regev tulee esittämään hallituksen keskiviikon kokouksessa YK:n toimistotilojen sulkemista Jerusalemissa.

UNESCO:lla on toimistotilat YK:n Armon HaNatzim lähiössä YK:n Aselevon Valvontaorganisaation (UNSCO) kuten myös YK:n erityis koordinaattorilla Lähi-Idän rauhanprosessissa Nickolay Mladenovilla. Alue, jota kutsutaan "Pahan neuvon vuoreksi", vuokrattiin 1967 YK:lle valvomaan Israelin ja arabinaapurien
välistä aselepoa 1967 kuuden päivän puolustussodan jälkeen.  Ministeri Regev sanoo, että Israelin tulee peruuttaa vuokra-sopimus ja palauttaa Armon HaNatzim lähiössä sijaitseva alue Jerusalemin kaupungin käyttöön, jolle se kuuluu. TV-2:n mukaan Regev kääntyy asiassa ulkoministeriön ja muiden asiasta kiinnostuneitten virastojen puoleen. Hän viittasi samalla Regavim järjestön ilmoitukseen, että YK suorittaa alueella rakennustöitä, joille se ei ole hakenut lupaa. Toiminta on jatkunut vuosien ajan. Regev kutsui syytöksiä vakaviksi, jotka tulee tarkistaa mahdollisimman pian. Jerusalemin alueoikeudelle maaliskuussa  järjestölle myönnettyä immuniteettia laittomaan rakentamiseen Israelin valtion omistamalla kiinteistöllä. Laittomiin rakennus-projekteihin kuuluvat rakenteellisten muutosten suorittaminen 1930-luvun historialliseen rakennukseen, laiton useamman kerroksen toimistorakennuksen rakentaminen, varastotilojen rakentaminen sekä YK:n henkilökunnan käyttöön laittoman bensiiniaseman asentaminen, kuten Regavim selvitti websivullaan. http://www.timesofisrael.com/israeli-minister-calls-to-shut-unescos-jerusalem-office-after-contentious-vote/

Itse asiassa YK ja UN ovat toistuvasti rakentaneet laittomia etäsiirtokuntia (outposts) Juudeassa ja Samariassa sekä Negevissä Israelin täyden valvonnan alaisille C-alueille valtion maalle saadakseen PA:lle näyttöjä (facts on ground) tulevia neuvotteluja varten. IDF on tuhonnut niitä toistuvasti etenkin Maale Adumimin ja Jerusalemin väliselle E-1 alueelle, jonka Israel haluaa rakentaa yhdistämään nämä kaupungit. Infrastruktuuri on jo pääosin vedetty alueelle, mutta hallitus viivyttelee päätöksen tekemiseksi. http://www.timesofisrael.com/israeli-minister-calls-to-shut-unescos-jerusalem-office-after-contentious-vote/

05.UUTISIA LYHYESTI
·        Terrorijärjestöksi USA:ssa nimetty Hamas esitteli maanantaina - israelilaisten surressa terrorin uhrejaan - reformoidun ohjelmansa, jossa se on lieventänyt joitain räikeimpiä kohtia parantaakseen imagoaan ulkomaiden silmissä. Israelissa tuomitaan yritys maailman mielipiteen
sumentamiseksi, mutta että siinä on edelleen vaatimus koko Palestiinan alueen vapauttamiseksi joesta mereen, eli Israelin valtion tuhoaminen. Dokumentissa hyväksytään Palestiinan valtion perustaminen 1967 aselepolinjoilla, mutta hylätään Israelin valtion perustamisen 1948. Siinä katsotaan, että Israelin valtion perustaminen oli laiton väittäen, että koko Israelin maa kuuluu palestiinalaisille. Lisäksi siinä vaaditaan arabipakolaisten ja heidän jälkeläistensä paluuoikeutta entisille asuinsijoilleen. Viisi sivua käsittävä dokumentti runnottiin kasaan 4 vuotta kestäneitten sisäisten keskustelujen tuloksena. Ohjelma julkistettiin Dohassa, Qatarissa, Khaled Mashaalin toimiessa esittelijänä. Mashaal asuu maanpaossa Qatarissa. Hän sanoi jo kuukausia sitten eroavansa Hamasin johtajuudesta, mutta hänen seuraajaansa ei ole nimetty.
Dokumantissa todetaan Balfourin julistus ja kaikki vastaavat julistukset sen jälkeen tyhjiksi ja mitättömiksiksi. (null and void)
Dokumentissa ei hyökätä juutalaisia vastaan – estääkseen syytökset antisemitismistä – vaan Israelia (sionismia) vastaan miehittäjänä.  http://www.timesofisrael.com/new-hamas-program-softens-language-retains-ultimate-goals/
·        Ihmisoikeusjärjestö Human rights Watch syyttää Hamasia Gazassa laittomasta kahden henkisesti sairaan israelilaisen pitämisestä vangittuina, ja vaatii Hamasia kohtelemaan heitä inhimillisesti sekä ottamaan yhteyttä heidän perheisiinsä. Hamas pitää myös kolmen IDF:n sotilaan ruumiita hallussaan suostumatta vaihtamaan heitä. Hamas väittää heidän elävän, vaikka ei ole esittänyt todisteita. http://www.timesofisrael.com/rights-group-blasts-hamas-for-holding-mentally-ill-israelis/,
·        Hamas esitti Israelille uhkavaatimuksen suostua Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien syömälakossa olevien terroristien vaatimuksiin 24 tunnin sisällä, tai Hamas tulee tekemään yksipuolisia ratkaisujaan, joihin kuuluu vankien vaihdon yhteydessä vapautettavien vankien määrän lisääminen. Ultimaatumin esitti Hamasin sotilaallinen siipi izza-din al-Qassem prikaati. Jokaista lisä vankilapäivää kohti terroriryhmä esittää 30 vapautettavan vangin nimet.
Hamas ilmoittaa, että syömälakossa on 1 500 vankia, mutta Israelin antamien tietojen mukaan heitä on 890 satojen irtauduttua lakosta. Lakon suunnittelija ja johtaja on viiteen elinkautiseen + 40 vuotta tuomittu Marwan Barghouti, joka havittelee Abbasin paikkaa. PA ilmoitti äskettäin hänen terveytensä huonontuneen lakon aikana, mutta Israelin viranomaiset toteavat: Tulkoon syömään, ruoka on valmis.
Vankien vaatimuksiin kuuluvat toinen sukulaisten vierailu-oikeus kuukaudessa (Punainen Risti peruutti sen varojen loputtua); vierailuoikeuden peruuttamisen lopettaminen turvallisuussyistä: vierailuajan lisääminen 1.5 tuntiin sekä akateemisten ja yliopistoon johtavan opiskelun salliminen. He myös vaativat TV:n selleihinsä sekä yleisöpuhelimia. http://www.timesofisrael.com/hamas-gives-israel-24-hours-to-meet-palestinian-prisoner-demands/
·        Presidentti Donald Trump ja PA/PLO:n ilman mandaattia (laittomasti) toimiva puheenjohtaja Mahmoud Abbas valmistautuvat keskiviikkona 03.05. sovittuun tapaamiseen Valkoisessa Talossa. Republikaaniset senaattorit vaativat, että Abbasin tulee luvata lopettaa terroristien ja heidän perheittensä tukeminen länsimaista saamillaan varoilla. Abbas haluaa Trumpin tunnustavan 1949 aselepolinjat rajoiksi kuvitteelliselle Palestiinan valtiolle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/229020,
·        USA:n varapresidentti Mike Pence sanoo, että Trump harkitsee vakavissaan USA:n lähetystön muuttamista Jerusalemiin. Puhuessaan Valkoisen Talon intialaisessa teehuoneessa Eisenhower toimistossa Israelin itsenäisyys-päivänä hän toisti, että Valkoinen Talo harkitsee lähetystön muuttamiseksi Tel Avivista Jerusalemiin. Tiistain tilaisuudessa olivat mukana Israeliin agreditoitu lähettiläs David Friedman, Israelin USA:n lähettiläs Ron Dermer, USA:n talousministeri Stevenb Mhuchin, Texasin senaattori Ted Cruz, Utah senaattori Orrin Hatch, edustaja Debbie Wasserman Schulz (D Fl) Valkoisen Talon avustaja Sebastian Gorka, joka voi joutua eroamaan väitetyistä yhteyksistään Unkarin antisemiittiseen ryhmään.  http://www.timesofisrael.com/pence-trump-continues-to-give-serious-consideration-to-embassy-move/,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 14 -24; Tiberias 19 -26; Suolameri 22 -32; Eilat 21 -33 +C-astetta. Tänään on puolipilvistä huomisesta alkaen pilvetöntä. Lämpötiloissa ei ole odotettavissa suuria heittoja.
Albertaan ennustetaan kuivuutta tulevan kesän aikana. Kaliforniassa jokin syö merieläinten aivoja.Sunday, April 30, 2017

Sunnuntai 29-04.2017

SUNNUNTAI 30.04.2017
01.Nouseva aurinko väritti koko itäisen taivaan kannen punaiseksi, ja se myös värjäsi ilman vaaleanpunaiseen hämyyn. Lieneekö tämä enteellistä paria seuraavaa päivää ajatellen, sillä tänä iltana auringon laskiessa alkaa kaatuneitten muistopäivä, ja heti sen perään maanantai-iltana Israelin itsenäisyyspäivä. Monet ovat kyselleet, miksi suru ja ilo ovat laitetut niin lähelle toisiaan? Israelin historiassa se on kuitenkin ollut leimaa antava piirre. Aamulla on suru, mutta illalla jo ilo.

Israelin Jumala Jahve lupasi Abrahamista lähtien kanaanilaisten kasojen asuman maan hänelle ja hänen jälkeläisilleen ikuiseksi perintöosaksi, mutta päästyään vapautumaan Egyptin työorjuudesta ja samoiltuaan 40 vuotta Arabian niemimaalla, juutalainen kansa sai lopulta ylittää Jordanjoen aloittaakseen luvatun maan omistamisen. Mutta ei sitä annettu heille hopealautaselta, kyllä he joutuivat taistelemaan jokaisesta maapalasta. Se maa kuului kuitenkin nyt heille, eikä tarvinnut työskennellä pakon alla vierasta hallitsijaa palvellen. Heidän tuli muistaa taistelujen ja voittojen aikana, että Jahven antama lupaus karkottaa kansat heidän edellään vaati heille annettujen käskyjen tarkkaa noudattamista, kuten vähäisen Ain kaupungin valtaus kouriintuntuvasti osoitti.

Israelin Jumalan Jahven palauttaessa juutalaista kansaa pakana-kansojen erämaasta takaisin heille luvattuun maahansa, he ovat joutuneet taistelemaan maahan tunkeutuneita vieraita arabikansoja ja beduiineja vastaan, jotka väittävät omistavana maan, vaikka vuosisatoja kestäneen heitteillejätön vuoksi maa autioitui piikkipensaita kasvavaksi joutomaaksi, "jonne jouduttiin menemään keihäs ja jousi kädessä", kuten profeetat ilmoittivat.  
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 17 -29; Tiberias 17 -33; Suolameri 24 -35; Eilat 23 -34 +C-astetta. Tänään ja huomenna on kuumaa ja kuivaa, tiistaina lämpötila hieman romahtaa lukemiin 17 -24 +C-astetta. Pilvisyys lisääntyy tiistaina, mutta taivas selkiytyy uudelleen keskiviikkona.
02.Israelin valtion täyttäessä tiistaina 69 vuotta, maan väkiluku on rekisterikeskuksen laskelmien mukaan 8 680 000 kansalaista. Kasvua edellisvuodesta on 1,9 %, mukana 174 000 vauvaa.
Vuoden aikana syntyi 174 000 lasta, 44 000 ihmistä kuoli ja maahan saapui 30 000 uutta siirtolaista. Nykyisen syntyvyyden jatkuessa Israelin väkiluku saavuttaa v. 2048 15.2 miljoonan rajan.
Israelin modernin valtion syntyhetkellä v. 1948 maassa asui vain n. 806 000 asukasta, heistä vähän yli 520 000 juutalaista, eli 6 % maailman juutalaisten lukumäärästä 11,5 miljoonaa.  
Nykyään juutalaisten lukumäärä maailmassa on arvioiden mukaan 14.4 miljoonaa, joista 43 % on rekisteröitynyt Israelin kansalaisiksi. Vuonna 1948 kansalaisten arvioitu elinikä naisilla oli 67.6 ja miehillä 64.9 vuotta, vuoden 2015 lopussa se oli naisilla 84.5 ja miehillä 80.9 vuotta.
Juutalaisten lukumäärä on 6 484 000, eli 74.4 % väestöstä. Arabien lukumäärä on 1.8 miljoonaa eli 20.8 %. Muita kuin arabikristittyjä ja toisia etnisiä ryhmiä edustavien lukumäärä oli 399 000, eli 4.4 % väestöstä.  Israelin juutalaisväestöstä 75 % on syntynyt Israelissa, lähes puolet heistä toisen sukupolven kansalaisia. 1948 juutalaisista vain 35 % oli syntynyt maassa.

54.3 % väestöstä ovat 19 -64 ikävuosien välillä; yli 65-vuotiaita oli 11.1 %; alle 18-vuotiaita oli 34.6 %. Vuoden 2015 lopussa yli 90-vuotiaita oli maassa 45 000 kansalaista.
44 % kansalaisista katsoo olevansa sekulaareja; 24 % ovat traditionaalisia mutta ei uskonnollisia; 12 % traditionaalisia uskovia; 11 % ovat uskonnollisia; ultraortodokseja on 9 %.
Ei-juutalaisesta väestöstä 52 % oavat uskonnollisia; 21 % sekulaareja; 23 ei kovin uskonnollisia; 4 % uskonnollisia.
Jerusalem on maan suurin kaupunki 865 700 asukkaallaan; pienin yhteisö on Neve Zohar etelässä, siinä asuu 71 kansalaista.


03.POHJOIS-KOREA uhoaa jatkavansa testejään sekä ydinaseilla että ballistisilla (mannertenvälisillä) ohjuksillaan kansainvälisestä painostuksesta huolimatta.
Israelin puolustusministeri Avigdor Liberman antoi hävyttömän häpeämättömän lausunnon kutsuen Pohjois-Korean diktaattoria Kim Jong Unia nimellä mielipuoli (madman), mikä sai sen johdon uhkaamaan Israelia armottomalla, tuhat-kertaisella rangaistuksella, eikä tämä ole ainoa uhkaus juutalaisvaltiota vastaan. Libermanin olisi syytä purkaa mielipahaansa pienessä miesporukassa, eikä laukoa sitä kaiken maailman ruodittavaksi. Pohjoiskorea toimii läheisessä yhteisymmärryksessä Iranin kanssa, sekä ydinpommin että ohjusten rakentamisessa, mikä antaa sen uhkauksille selvää kantavuutta.

USA:n presidentti Donald Trump sanoi sunnuntaina julkaistussa TV-haastattelussa uskovansa, että Kiinan presidentti tulee painostamaan PohjoisKoreaa sekä ohjus- että ydinasetestien vuoksi. CBS:n ohjelmassa "Face the Nation" Trump sanoi olevansa onneton, jos PohjoisKorea tekee ydinkokeita, mutta arvioi, ettei Kiinan presidentti Xi Jinping myöskään ole mielissään niistä. Vastauksena kysymykseen "tarkoittaako tämä sotilasoperaatiota", Trump vastasi: "En tiedä, tarkoitan: katsotaan".

LAUANTAINA PohjoisKorean suorittama ohjustesti epäonnistui.
Se oli jo kolmas kuukauden sisällä, mutta se osoittaa kuitenkin maansa johtajan Kim Jong Unin itsepäisyyttä Washingtonin selkeistä varoituksista huolimatta sen lentotukialuksen harjoitellessa operaatioitaan lähellä sen aluevesiä. Tämä viimeinen ohjus lensi pari minuuttia ja räjähti sen sirpaleitten pudotessa Tyyneen Valtamereen. Jotkut raportit esittävät, että USA sabotoi ohjuksen ohjauskeskuksen tietokoneohjelman.
EteläKorean analyytikko Moon Seong Mook sanoi, että ohjuksen epäonnistunutkin lento antoi tärkeitä tietoja sen ampujille. Ohjus ammuttiin jyrkälle radalle, ettei se lentäisi liian kauas. Ohjuksen moottorin lisäksi testattiin ohjuksen eri vaiheiden irtoamista.

ETELÄKOREAN ulkoministeriön lausunnossa laukaus tuomittiin ilmeisenä loukkauksena UNSC:n päätöslauselmia vastaan ja sen hallituksen hyökkäävästä ja vastuuttomasta asenteesta. Ministeriön lausunnossa varoitetaan PohjoisKorean hallitusta
jatkamasta tuhoon johtavaa kansainvälisen mielipiteen hylkäämistään, ja lopettamaan leikkimästä tulella koko maailman silmien edessä.
Egyptissä vierailulla ollut paavi Francis I varoitti, että suuri osa inhimillistä maailmaa ja sen kulttuuria.  tullaan tuhoamaan, jos jännitys Korean niemimaalla saa jatkua. Hän kehotti uudistettua YK:ta ottamaan johdon neuvoteltaessa hyväksyttävän päätöslauselman. Hän varoitti katastrofaalisista seurauksista, ellei maailma pysty estämään jännityksen kohoamista. Hän lensi sunnuntaiaamuna Kairosta takaisin Roomaan.

04.UUTISIA LYHYESTI
·        Presidentti Trump esitti lauantaina Filippiinien presidentille Rodrigo Dutertelle "ystävällisen puhelinkeskustelun" aikana kutsun vierailla Yhdysvalloissa. Heidän keskustelunsa pääaiheena oli PohjoisKorean aiheuttama uhka sen toistuvien ohjus- ja ydinasetestien vuoksi. Valkoisen Talon julkaisemassa tiedotteessa todetaan: "Se oli hyvin ystävällinen keskustelu, jonka aikana kaksi johtajaa keskustelivat Kaakkois-Aasian kansojen liittoutuman (ASEAN) huolesta alueellisesta turvallisuudesta, mukaan lukien PohjoisKorean aiheuttama uhka". Siinä todetaan edelleen, että he keskustelivat Filippiinien hallituksen kovasta taistelusta vapauttaakseen maan huumeista, vitsauksesta, joka vaikuttaa moniin maihin maailmassa.
Presidentti Dutertea on syytetty brutaaleista otteista huumeiden salakuljettajia vastaan, mikä sai Barack Obaman polttamaan päreensä hänen kansaan kutsuen häntä nimellä "Son of the Bitch". Amnesty International arvioi, että Duterte on voinut syyllistyä rikokseen inhimillisyyttä vastaan. Reuterin äskettäin julkistaman arvion mukaan lähes 9 000 ihmistä on kuollut operaatioissa. Israel vie aseita Filippiiniin, ja harkitsee Duterten Israelin vierailua. http://www.timesofisrael.com/trump-invites-philippines-president-to-us-in-friendly-call/
·        Arabimedia raportoi Sky News in Arabic Syyrian opposition havainnoista, joiden mukaan IAF>n helikoptereita nähtiin lähellä Quneitraa tapahtuneitten räjähdysten aikana. Syyrian armeijan lähteet kiistävät raportin. Sky News raportin mukaan ilmaiskut tehtiin Syyrian armeijan yksiköitä vastaan. Räjähdyksissä ei ole raportoitu mahdollisista uhreista, eikä Israelin hallitus kommentoi asiaa. http://www.timesofisrael.com/arab-media-reports-israeli-strike-on-syrian-army-near-border/
·        Rooman paavi Francis I toisti aiemmin antamansa lausunnon, jossa hän vertaa pakolaisleirejä natsien keskitys-leireihin, välittämättä juutalaisryhmien pyynnöistä olla käyttämättä näin ristiriitaisia vertauksia. Vastauksena saksalaisen reportterin kysymykseen, tekikö hän ehkä sanallisen lipsauksen väittäessään tuota, paavi sanoi, että joissakin kokoamisleireissä muuttajat on aidattu ilman mahdollisuutta päästä pois. Toiset muistuttavat keskitys-leirejä, paavi toisti. Amerikan juutalaiskomitea AJC kritisoi terävästi paavin lausuntoa kehottaen häntä valitsemaan terminologiansa tarkemmin. http://www.timesofisrael.com/pope-repeats-refugee-concentration-camps-remarks/
·        Israelin oikeusministeri Ayelet Shaked valittaa, että Israel menetti kultaisen tilaisuuden presidentti Trumpin luvattua vaalipuheissaan USA:n Israelin lähetystön muuttamiseksi Tel Avivista Jerusalemiin. "Israel menetti suuren tilaisuuden" hän sanoo. "Israel ei osannut hyödyntää USA:n hallituksen alkuperäistä avoimuutta ajatella alueellisesta diplomatiasta laatikon ulkopuolella". Hän viittaa Trumpin hallituksen 100 ensimmäisen päivän saavutuksiin, joista tämä olisi muodostanut erinomaisen näytön. Shaked myöntää, että Trump voi vielä toteuttaa tuon lupauksensa, mutta että hän on nyt hillittömän kovan painostuksen alaisena arabimaitten, mutta myös vasemmiston taholta. http://www.timesofisrael.com/shaked-failure-to-secure-us-embassy-move-a-great-missed-opportunity/
·        PA:n 12.vuotta ilman mandaattia toimiva puheenjohtaja Mahmoud Abbas tavannee USA:n presidentti Trumpin Washingtonissa 03.05.2017. PA:n tiimi lensi hyvissä ajoin Washingtoniin valmistelemaan tapaamista ja taivuttamaan Trumpin hallitusta huomioimaan Abbasin esittämät tärkeät vaatimukset. Ennen matkaa Abbas on tehnyt pesäeroa Gazaa hallitsevaan Hamasiin, jota USA pitää terrori-järjestönä. PA:n siviiliasioiden ministeri Hussein al-Sheikh ilmoitti virallisesti torstaina COGAT, Juudean ja Samarian siviilihallinnon, johtajalle kenraalimajuri Yoav Mordechaille, että toukokuun alusta lähtien PA lakkaa maksamasta Israelin toimittamaa sähköä Gazaan. Gazan oma sähkölaitos lopetti toimintansa viikko sitten polttoaineen loputtua. Israel on tässä todella vasaran ja alasimen välissä. Jos se suostuu maksamaan sähkölaskut, se on poissa omilta kuluttajilta, jos se ei maksa, sähkön toimittamisen lopettaminen lopullisesti voi nostattaa Gazan uuteen sotaan Israelia vastaan, eikä sekään ole ilmaista. Onko Israelilla moraalisia velvoitteita arabeja vastaan, joiden päämääränä on Israelin tuhoaminen? http://www.timesofisrael.com/eyeing-his-trip-to-trump-abbas-takes-on-hamas-reins-in-hunger-strike-protests/
·        Abbas vannoo, että PA tulee jatkamaan stipendien ja kuukausipalkkojen maksamista Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien terroristien kuten myös surmansa saaneiden omaisille, sekä jatkaa tapahtumien puistojen ja katujen nimeämistä heidän mukaansa. Israel sulkee Juudeaan ja Samariaan johtavan liikenteen itsenäisyyspäivän ajaksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/228812
·        Poliisi pidätti 17 mielenosoittamisen epäilyistä Jerusalemin itäosissa. Oikeus määräsi Temppelivuorella pidätetyt juutalaiset vapautettaviksi ennen itsenäisyyspäivää. http://www.timesofisrael.com/police-arrest-17-from-east-jerusalem-on-suspicion-of-rioting/,
·        Hamasin perustajajäseniin kuuluva Mahmoud al-Zahat syyttää, että Abbas syyllistyy rikokseen inhimillisyyttä vastaan kieltäytyesään maksamasta Gazan käyttämän sähkön. Israel aloitti jokin aika sitten käytännön, jonka mukaan se kokoaa Israelissa työskentelevien maksamista veroista vaaditut 11 miljoonaa NIS kuukaudessa Gazan sähkön maksamiseksi. Nyt Abbas kieltää tämän, koska se oma talous keikkuu jatkuvasti vararikon uhan alla. http://www.jewishpress.com/news/eye-on-palestine/palestinian-authority/hamas-co-founder-abbas-committing-crimes-against-humanity/2017/04/30/
·        USA lähettää merijalkaväkeä Syyriaan taistelemaan ja samalla suojelemaan kurdisotilaita Tutkin iskuilta pelkästään sillä, että ovat mukana. Turkki ei voi iskeä joukkoihin, joissa on amerikkalaisia sotilaita.  http://www.debka.com/article/26034/US-Marines-in-Syria-to-defend-Kurds-against-Turkey