Friday, April 14, 2017

PERJANTAI 14.04.2017

PERJANTAI 14.04.2017
01.TÄLLAISET viikot ovat mukavan lyhyitä, muutama arkipäivä ja taas sapatti. Tämä sopii minun arkirutiiniin, vaikka eihän eläkeläisen kiireitten tulisi olla rasittavia. Moni heistä kuitenkin valittaa, ettei aika tahdo riittää mihinkään. Kysymys lieneekin enemmän totutusta tavasta kuin pakosta, sillä kiireiseen työelämään tottuneet tuntevat suorastaan syyllisyyttä joutilaisuudesta, eivätkä osaa hellittää. Joka tapauksessa huomenna on sapatti, ja ensi viikon maanantaina on samoin sapatti merkkinä pessahin loppumisesta.

Aamulla ilma tuntui oudon viileältä ja kostealta eilisen lämpimän jälkeen, vaikka mittarissa oli 12 +astetta. Pikkulinnut oivat jo heränneet sirkuttelemaan ja mustarastaskin esitti pienen näytön uudesta repertuaarista, jota se on harjoitellut viikon aikana. Harmoniaa särki pahoin variksen karkeat rääkäisyt kuin muistutuksena, ettei elämä ole pelkkää ruusuilla tanssimista.
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 12 -19; Tiberias 18 -24; Suolameri 21 -26; Eilat 21 -27 +C-astetta. Taivas pysyttelee puolipilvisenä sunnuntaihin saakka, jolloin pilvet lakaistaan pois, ja ilman lämpötila nousee maanantaina lukemiin 12 -23 +astetta.
02.POHJOIS-KOREA on tiedustelutietojen mukaan valmistautumassa ydinpomminsa testaamiseen. Pyongyongin hallitus varoitti "suuresta tapahtumasta" loppuviikon aikana, minkä USA:n virkailijat katsovat tarkoittavan uutta ydinpommin testiä, mistä kertoo myös lisääntynyt aktiivisuus ydintesti-alueella. Pohjois-Korea viettää lauantaina perustajansa Kim IL Sungin syntymän 105 vuosijuhlaa. Yhdysvaltalainen seurantaryhmä 38North raportoi Pumggue-ri testialueen olevan "varustettu ja valmis". Voice of America raportoi USA:n hallituksen raporttia ja muita lähteitä lainaten, että Pohjois-Korea on asentanut ydinräjähteen tunneliin ja että se voitaisiin räjäyttää lauantaina AM Korean aikaa. USA:n presidentti Donald Trump on toistamiseen vakuuttanut, että hän tulee estämään Pyongyangia kehittämästä ydinkärjellä varustettua ohjusta, joka yltää Yhdysvaltioihin antaen avustajilleen tehtäväksi valmistelemaan kaikkia mahdollisuuksia sen estämiseksi. Hän varoitti samalla, ettei USA anna ennakko-varoitusta sotilaallisista iskuistaan ulkomailla. Trump vastasi journalistien kysymykseen torstaina, onko USA:n Afganistanissa räjäytetty GBU-43/B massiivinen ilmapommi, joka tunnetaan kutsumanimellä "Kaikkien pommien äiti", tarkoitettu varoitukseksi Pyongyongille, ettei hän tiedä, miten he sen ottavat, eikä sillä lopulta ole merkitystä. USA voi iskeä ennen ydintestin suorittamista.
YK on asettanut lukuisia sanktioita Pohjois-Koreaa vastaan sen ydin- ja ballististen ohjusten valmistusohjelmien vuoksi. Presidentti Trump kertoi Wall Street Journalin haastattelussa, että hän lähetti Kiinan presidentti Xi Jinpingin kautta viestin Pohjois-Korealle, että USA:lla on sekä lentotukialuksia että ydinsukellus-veneitä alueella.
Trump kertoi kuunnellessaan Kiinan presidentti Xin 10 minuuttia kestävää selostusta Floridassa tulleensa uusiin ajatuksiin, että vaikka Kiinalla on valtava sotilaallinen kapasiteetti poistaakseen Pohjoi-Korean asettaman uhkan, ettei se ole aivan niin yksinkertaista. "Se ei ole siten, kuin ajattelisit".
Trump vakuutti kuitenkin, että ellei Kiina sitä tee, Yhdysvallat tulee toimimaan yksin liittolaistensa kanssa.  http://www.timesofisrael.com/us-may-launch-pre-emptive-strike-on-north-korea-ahead-of-nuclear-test-officials-warn

03.ENSIMMÄISTÄ kertaa taisteluolosuhteissa USA pudotti suurimman ei-ydinpomminsa nimellä "Kaikkien pommien äiti", 11 tonnin painoisen GPU-43 ilmaräjähdys-pomminsa, jota USA:n ilmavoimat kutsuvat nimellä MOAB. (Mother of all Bombs). Nimi muistuttaa oudosti mooabilaisten nimeä, joka oli MOAV (moab, Isästä), sillä Lotin kaksi tytärtä saivat pojan isästään sukurutsauksen seurauksena, luullen että e olivat ainoat eloonjääneet maailmassa.
Pentagonin tiedottaja Adam Stump sanoi, että se oli ensimmäinen kerta, kun pommia käytettiin tositilanteessa.
Se räjäytettiin 7.32 pm (15.02 GMT) ISIS joukkojen käyttämän tunnelikompleksissa Nangarnar provinssissa Achin alueella Afganistanissa, lähellä Pakistanin rajaa.
ISIS joukot ovat tappioittensa kasvaessa joutuneet turvautumaan yhä enemmän pommiansoihin, bunkkereihin ja tunneleihin. Siksi tämä pommi on oikea ase omien menetysten vähentämiseksi.
USA:n armeijan kenraali John W Nicholson totesi, että USA jatkaa operaatioitaan Ajganistanissa, kunnes ISIS on tuhottu siellä. http://www.timesofisrael.com/us-drops-largest-non-nuclear-bomb-on-is-target-in-afghanistan/, http://www.wnd.com/2017/04/trump-another-very-very-successful-mission/,

ETELÄ-Korean merivoimien komentaja kenraaliluutnantti Jun Jin –goo kehotti torstaina 30 000 miehen vahvuisia joukkojaan valmistautumaan iskeäkseen armotta kostaakseen Pohjois-Korean provokaatiot. Puhuessaan komentajanvaihto-seremoniassa hän sanoi eliittijoukkojen pelanneen avainroolia eturintamassa puolustaakseen maataan. Hän kehotti joukkojaan ylläpitämään täyden valmiuden taisteluhengen mukaisesti armotta kostaakseen vihollisen aiheuttamat provokaatiot.
Japanin pääministeri Shinzo Abe sanoi jännityksen todella kohonneen uudelleen elpyneen aktiivisuuden lisääntyessä Pyongyogin ydinaseen testialueella. Hän oletti, että Pohjois-Korea on voinut kehittää tavan varustaa ohjuksensa Sarin-kaasukärjillä.
Japani on kasvavalla huolella seurannut Pohjois-Korean ydinaseen ja ballististen ohjusten kehittämistä uhaten ampua alas kaikki sen yli ammutut ballistiset ohjukset.
Raportti kertoo, että ainakin 36 ISIS taistelijaa sai surmansa USA:n pudottaessa MOAB-pomminsa Afganistanissa tunneliverkostoon.

04. USA:n presidentti Donald Trumpin vaikutus on alkanut toden teolla siivota myös YK:n ummehtuneita vallan käytäviä ja työtiloja, minkä on pannut alulle USA:n nimittämä uusi YK:n lähettiläs Nikki Haley, joka korkeita piikkikorkojaan näytellen totesi AIPAC;n konferenssissa, että hän on valmis potkaisemaan jokaista, joka tästä lähtien esittää valheellista propagandaa Israelista.
Sanoma näyttää edenneen jo UNRWA:n saakka, joka on aloittanut prosessin sen ylläpitämissä PA:n ja Hamasin kouluissa käytetyn opetusohjelman (carriculum) uusimiseksi ja saattamiseksi vastaamaan historian tosiasioita sekä poistamaan ohjelmaan kuuluvat lasten kouluttaminen terrorismiin ja taisteluleikkeihin. Israel on vuodesta toiseen valittanut asiasta sekä YK:ssa että EU:ssa, jotka tukevat oppikirjojen ja materiaalien hankintaa vuosittain vain saadakseen lausunnon, ettei niissä ole havaittu mitään lapsia vahingoittavaa tai väärää.
PA:n kulttuuri- ja opetusministeriö sanoi Ramallahissa antamassaan lausunnossa katkaisevansa suhteensa UNRWA;n kanssa, kunnes se korjaa suunnitelmansa muutokset Palestiinan opetusohjelmaan UNRWA:n kouluissa.
Ministeriön lausunnoissa väitetään UNRWAn rikkovan maan lakeja ja syyllistyvän maanpetokseen miehityksen alla asuvaa ja identiteettinsä ja kansallisen vapautensa oikeuksien puolesta taistelevaa Palestiinan kansaa vastaan. Opetus-ministeri Sabn Sadam sanoi, ettei hänen ministeriönsä tule alistumaan kenenkään alle eikä hyväksymään häväistystä palestiinalaisten historiaa ja taistelua vastaan. UNRWA:n toimisto Ammanissa lähetti luonnoksia muutoksista Gazaan tutustumista varten. Raportin mukaan muutoksia halutaan tekstiin, jossa puhutaan taistelusta ja sukupuoliroolista, sekä poistamaan kohdat, joissa käsitellään poliittisia kysymyksiä tai koskien islamin fundamentalismiä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/228137

05.UUTISIA LYHYESTI
·        15 000 ihmistä osallistui Shasin pessahin kunniaksi järjestämään rabbiiniseen konferenssiin Jerusalemin Teddy Stadionilla. Arie Deri jatkaa rabbi Ovadiyan aloittamaa opetusalan vallankumousta, ja hänet otettiin lämpimästi vastaan konferenssissa, jonne osanottajia oli tullut busseilla pitkin maata. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/228117
·        Isreaelin arabikansanedustaja haluaa lopettaa happamen leivän jakelun kiellon sairaaloissa pessahin aikana. Hän katsoo sen diskriminoivan arabipotilaita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/228112
·        Kymmeniä tuhansia ihmisiä tungeksi Länsimuurin edustalle seuraamaan papillista siunausta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/228136
·        NASA sanoo lausunnossaan, että Saturnuksen pieni kuu Enceladus voi olla inhimilliselle elämälle sopiva. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/228129
·        Patriarkkain Mausoleumi Hebronissa on myös Israeliin saapuvien turistien suosima kohde, jossa järjestettiin pääsiäisajan rukouksia Tzfat päärabbin Shmule Eliyahun johdolla.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/228096

 ,  Wednesday, April 12, 2017

KESKIVIIKKO 12.04.2017

KESKIVIIKKO 12.04.2010
01.MAANANTAI-ILTANA syötiin Israelissa perinteinen seder-ateria. Se oli alkuna 7 päivää kestävälle pääsiäis- (pessah) ajalle, jonka aikana juutalaiset syövät happamatonta leipää. Ennen ensimmäistä päivää heidän tulee korjata pois kaikki hapan kodeistaan. "Pesah-viikon ensimmäisenä päivänä pitäkää pyhä kokous, ja samoin myös seitsemäntenä päivänä pyhä kokous. Mitään työtä älköön tehtäkö niinä päivinä, paitsi mikä on tarpeen ruuan valmistamiseksi", kuten Torassa kehotetaan. "Ja viettäkää tätä happamattoman leivän juhlaa, sillä juuri sinä päivänä Minä vein joukkonne pois Egyptin maasta; sen tähden pitäkää tätä päivää ikuisena säädöksenä sukupolvesta sukupolveen".
(2.Ms.12:16 -17)
Israel sulki kaikki yhteydet PA:n valvomille alueille Juudeassa ja Samariassa sekä Hamasin valvoman Gazan kaistan pessahin ajaksi, mutta kristityille annettiin erikoisoikeus vierailla pyhissä kokouksissaan Israelin puolella.

02. Kautta juutalaisen historian juutalaiset on tunnettu siitä, etteivät he ole välinpitämättömiä myöskään vihollistensa kärsimyksistä. Tämä tuli selvästi ilmi tavasta miten liberaalit ja ortodoksiset juutalaiset sisällyttivät pääsiäisajan liturgeihinsa osia, joissa muistetaan tragedioita, joita on tapahtunut rajojemme takana.
ToI kertoo artikkelissaan, miten Tel Avivissa seurakuntalaiset resitoivat "surevien rukouksen" Syyrian sisällissodassa surmansa saaneitten omaisten puolesta.
Beit Danielin reformi synagogan rabbi Gilad Kariv mainitsi - johtaessaan seremoniaa seisten "elämän puuta" esittävän seinämaalauksen edessä - juutalaisen pakonomaisen tarpeen tuomita sodan väkivaltaisuuden. Bar mitzvah poika johti
Seurakunnan rukoukseen kunnioittaakseen Syyrian kansaa, jota israelilaiset ovat pitkään pitäneet vihollisinaan. (virallisesti Israel on edelleen sotatilassa Syyrian kanssa)
"Kun joku sisällyttää jotakin rukoukseensa, hän kohottaa sen tietoisuuden korkeammalle tasolle" rabbi Kariv sanoi. "Me julistamme, että Syyrian kansa on juurtunut syvimpään osaan sieluamme sekä yksilöinä että yhteisönä".

Huhtikuun 4. päivän aamuna tehdyt ilmahyökkäykset Khan Sheikhoun kaupunkia vastaan, jotka ilmeisesti tehtiin kemiallisia aseita käyttäen surmaten suuren joukon ihmisiä ja haavoittaen lukuisia muita, ovat järkyttäneet sekä juutalaisia että muita kansoja syvästi. Tämä sai liberaalit ja ortodoksiset juutalaiset sisällyttämään Israelissa pessah-ajan rukouksiinsa osia, joissa muistetaan tragedian uhreiksi joutuneita. Tämän katsotaan sopivan erityisesti nyt pessah-aikaan juutalaisten juhliessa vapautumistaan Egyptin työorjuudesta.  
Israelin reformijuutalaiset ovat myöskin velvolliset sisällyttämään rukouksiinsa pyyntöjä Syyrian puolesta, sekä omistamaan sapatin ennen pääsiäistä, jota kutsutaan nimellä Shabbat Ha Gadol, Syyrialle sekä mainitsemaan syyrialaiset ainakin kahdesti seder-illallisen aikana, jossa käydään läpi Israelilaisten pako Egyptin työorjuudesta, kuten Torassa kerrotaan. Ensimmäinen kerta voi olla ennen rauhanrukousta, jonka laati 18-luvun hassidic-rabbi Nachman Breslausta. Toinen tilaisuus on rituaaliin kuuluva seder-ateriaan osallistuvien pudottaessa sormenpäällään viinipisaran kullekin kymmenestä visauksesta, joilla Jumala löi Egyptin kansaa saadakseen sen antamaan juutalaisille vapautensa. http://www.timesofisrael.com/recalling-lessons-of-passover-israelis-pray-for-their-syrian-enemies/

03.ISRAELIN pyrkiessä keskittymään pääsiäislomansa viettoon ja muistamaan kiitollisina Egyptistä vapautumistaan, maailman meno jatkuu entisellä painollaan johtajien pyrkiessä löytämään ratkaisuja eri puolilla maailmaa kehittyvään yhä ilmeisempään suursodan syttymisen mahdollisuuteen, jossa ydin- ja muiden massatuhoaseiden pelätään näyttelevän suurta ellei keskeistä osaa.
 Syyrian ilmaiskuissa käytetyt kemialliset aseet omaa kapinallista kansanosaansa vastaan ovat karsineet pois epäileviä, joiden on vaikea uskoa, että valistunut aikamme sallisi niiden käyttämisen.
PohjoisKorea uhkaa Yhdysvaltoja ydinaseillaan, joiden kuljettamiseen se on kehittänyt useita ballistisia ohjuksia. Iskukohteina olisivat ensimmäisessä vaiheessa USA:n liittolaismaat Japani ja Etelä-Korea, sekä sen tukikohdat Kauko-Idässä.
Lopullisena päämääränä ovat iskut USA:n mantereelle, joka tulisi purkamaan USA:ssa yleisen käsityksen, ettei kukaan maailmassa uskalla haastaa Amerikan Yhdysvallat sen omalla maaperällä.

YK:n turvallisuusneuvosto (UNSC) käsittelee tänään keskiviikkona Syyriassa 04.04. tehtyjä kemiallisia iskuja ja äänestänee USA:n Britannian ja Ranskan laatimasta päätöslauselmasta, jossa vaaditaan presidentti Bashar Assadin hallitusta työskentelemään yhdessä tutkimusten suorittamiseksi verisistä 04.04 ilmaiskuista Khan Sheikhoun kaupunkiin Idlibin maakunnassa Syyriassa. Päätöslauselma poikkeaa jonkin verran viime viikolla esitetystä luonnoksesta. Äänestys suoritettaneen 19 00 GMT.
USA:n ulkoministeri Rex Tillerson on samaan aikaan Moskovassa taivuttaakseen "Venäjän tsaaria" harkitsemaan uudelleen Syyrian presidentti Assadin hallitukselle antamaansa tukea.
Päätöslauselmassa Khan Sheikhoun kemiallista iskua kutsutaan kauhistuttavaksi. Tekstissä ilmaistaan UNSC:n täysi tuki Kemiallisten Aseitten käytön Kielto-Organisaation (OPCW) sekä UN-OPCW tutkimuspaneeleille niiden pyrkiessä määrittämään, kuka voidaan katsoa vastuulliseksi niiden käyttämisessä.

Assadin hallitusta vaaditaan luovuttamaan lentosuunnitelmat, lentologit, ja muuta informaatiota sotilasoperaatioistaan ilmaiskujen päivänä, sekä luovuttamaan lentokoneitten komentajien nimet sekä päästämään YK:n tutkijat tukikohtiinsa.
Khan Sheikhoun kaupunkiin 04.04.2017 tehdyissä ilmaiskuissa sai surmansa 87 siviiliä, heistä 31 lasta, haavoittuneita oli 100.
Venäjän uskotaan kaatavan päätöslauselman veto-oikeudellaan. http://www.timesofisrael.com/un-security-council-will-vote-wednesday-on-syria-gas-attack-probe-us/

04.UUTISIA LYHYESTI
·        Republikaanien kongressiehdokas Ron Estes voitti tiistaina täpärällä 8 pisteen erolla demokraattisen kilpailijansa James Thömpsonin, mutta republikaanien presidentinvaalien yhteydessä ero oli 27 pístettä. Hän tulee korvaamaan Mike Pompein, joka valittiin CIA:n johtoon. http://www.timesofisrael.com/a-narrow-win-for-us-republicans-in-first-post-trump-election/
·        Koptikirkot Egyptin eteläosissa eivät tule järjestämään pääsiäisjuhlallisuuksia tänä vuonna kunnioittaakseen niiden surua, jotka surevat ISIS-joukkojen pommi-iskuissa Palmu-sunnuntaina 45 surmattua jäsentään, sanoo Minyan hiippakuntakaupunki. Minyan kaupungin ortodoksi hiippakunta sanoo, että tavanomaisten juhlallisuuksien asemesta järjestetään liturgisia rukouksia. Minyan provinssissa on Egyptin suurin koptikristittyjen asujamisto, ja he tavallisesti järjestävät suuret kirkkorukoukset lauantaina ja viettävät pääsiäissunnuntain runsaitten aterioitten nauttimiseksi sekä vierailemalla sukulaisiaan. http://www.timesofisrael.com/churches-in-southern-egypt-will-not-celebrate-easter/
·        Valkoisen Talon henkilökunta osallistui perinteeksi tulleeseen seder-illalliseen, mutta presidentti Trump eivätkä läheiset juutalaiset perheenjäsenet osallistuneet illalliseen. Trumpin hallituksen jäsen David Shulkin oli ainoa, joka edusti hallitusta. Seder-illallinen tarjoiltiin Intian sopimuksen huoneessa Eisenhower hallitusrakennuksessa. Ruoka-aineet olivat kosheria, kertoi VT:n apulaislehdistö-sihteeri Sarah Huckabee Sanders ToI:n journalistille. http://www.timesofisrael.com/trump-a-no-show-at-white-house-seder/
·        Espanjan Algeciras satamakaupungin poliisi pystyi estämään 267 kg:n kokaiinierän toimittamisen Israeliin. Kokaiini oli sullottu hiili-säkkeihin, jotka oli laivattu Colimbiassa, ja olivat matkalla Ben Gurionin lentokentälle Israeliin. Raportissa kerrotaan, että Israelin valkokauluskansalaiset käyttävät entistä enemmän kokaiinia, eivätkä kv huumekartellit ole tietämättömiä asiasta, kertoo YK:n World Drug raportti.  http://www.timesofisrael.com/spain-busts-267-kg-shipment-of-cocaine-en-route-to-israel/
·        Hawaii vaatii täyden oikeusituimen käsittely presidentti Trumpin esittämän vetoomuksen kuulemistilaisuudessa. Hawaii katsoo, että Trumpin uudistettu matkustuskielto Yhdysvaltoihin kuudesta muslimimaasta on valtakunnalle tärkeä' ja siksi sitä tulee käsitellä poikkeustapauksena.  http://www.timesofisrael.com/hawaii-asks-full-court-to-hear-trump-travel-ban-appeal/
·        Presidentti Donald Trump sanoi keskiviikkona Fox Business haastattelussa, ettei USA ole lähettämässä sotilaitaan Syyriaan eikä laajentaa operaatioitaan siellä, huolimatta äskettäin tehdystä ohjusiskusta kaupungin lentokenttää vastaan, josta kemialiset pommit lähetettiin Khan Sheikhoutiin. Hän tähdensi, että USA:n perimmäinen päämäärä on ISIS-joukkojen tuhoaminen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/228049
·        Valkoisen Talon tiedottaja Sean Spicer pyytää anteeksi virhettään väittäessään, etteivät edes juutalaiset joutuneet Hitlerin kaasuttamiksi, ja että hän vertasi Assadin kaasu-iskuja holokaustiin, joilla ei ole mitään yhteistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/228040
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 19 -30; Tiberias 22 -29; Suolameri 26 -37; Eilat 24 -39 ´C-astetta. Lämpötiloissa tapahtuu raju pudotus huomisesta alkaen. Paikalliset sadekuurot ovat mahdollisia, ja taivas on puolipilvessä huomisesta alkaen.Sunday, April 09, 2017

SUNNUNTAI 09.04.2017

SUNNUNTAI 09.04.2017
01.MITTARISSAMME oli aamulla kymmenisen lämpöastetta, ennusteen mukaan 11, joten oikeilla jäljillä ollaan. Taivaan kansi oli puolittain pilvien peitossa kuten koko ennusteajan, mutta lämpötiloissa tapahtunee selvä hyppäys ylöspäin.
LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 11 -19; Tiberias 15 -24; Suolameri 19 -26; Eilat 19 -32 +C-astetta. Kuten jo mainitsin, huomisesta alkaen lämpötila alkaa nousta hellelukemiin siten, että keskiviikon lukemat ovat 18 -30. Ilma on ennusteen hyvin kuiva ja kuuma.
02.USA:n Välimerellä olevista kahdesta sota-aluksesta syyrialaiselle Shayrat lentokentälle ampumien 59 Tomahawk risteilyohjuksen jälkipyykkiä käydään laajalla rintamalla.
Ensimmäisenä reaktiona on Venäjän presidentti Vladimir Putinin ilmoitus, että ohjushyökkäys itsenäistä valtiota vastaan, jonka kanssa USA ei ole sodassa, vahingoittaa pahoin Venäjän ja USA:n välisiä suhteita. Venäjä ja Iran tukevat Syyrian hallitusta.

Maailman johtajat ovat suurelta osin antaneet tunnustusta USA:n presidentti Donald Trumpin päätökselle korjata edeltäjänsä päätös olla hyökkäämättä tilaisuuden saatuaan vastauksena Syyrian presidentti Assadin omaksumaan tapaan käyttää kemiallisia aseita hyökkäyksissä kapinallisia joukkoja vastaan.

Israelin, Englannin, Ranskan, Saksan, Ukrainan, Puolan, Saudi Arabian, Jordanian, Australian ja Kanadan johtajat ylistivät USA:n tekemiä ohjusiskuja sanoen niiden olleen oikeutettuja suhteessa Syyrian suorittamaan epätavallisen epäinhimilliseen sotarikokseen Khan Sheikhoutin kaupunkia vastaan. USA:n perjantaiaamuna suorittamat ohjusiskut tehtiin samalle lentokentälle, josta kemialliset hyökkäykset tehtiin Idlibin provinssissa. Ilmaiskuissa Khan Sheikhoun kaupunkiin sai surmansa 74 siviiliä, heistä kymmeniä lapsia, 550 haavoittui.
USA:n ulkoministeri Rex Tillersonin aiemmin tälle viikolle suunniteltu Moskovan vierailu toteutunee kaikesta huolimatta, vaikka Venäjän ulkoministeri Sergey Lavrov kritisoi USA:n motiiveja iskeä maata vastaan, joka sotii terrorismia vastaan. "Tämä hyödyttää ainoastaan ääriaineksia ja muodostaa uusia uhkakuvia alueelliselle ja globaalille turvallisuudelle" hän sanoi.
Ulkoministeri Tillerson sanoi puolustuksekseen, että iskut kohdistettiin valittuihin kohteisiin lentoasemalla - mukaan lukien 20 syyrialaista hävittäjää – mutta jättäen kiitoradat koskematta. Syyrialla on 5 muuta lentotukikohtaa, jotka ovat täysin kunnossa. Pentagon lisäsi varoneensa, etteivät ohjukset vahingossa iskeneet kentällä varastoituihin aseistettuihin sariinieriin.
USA:n puolustus- ja tiedustelu-upseerit sanovat tutkivansa, olivatko kentän ulkopuolelle sijoitetut Venäjän erikoisjoukot osallistuneet ilmaiskuihin.
Tillerson sanoi, että USA:n tulevat toimet suunnitellaan tilanteen kehityksen mukaan.

Venäjän ja Iranin sotilasjohtajat lupasivat lauantaina jatkaa taistelua terroristeja vastaan. Kenraali Valery Gerasimov ja kenraalimajuri Mohammad Begheri keskustelivat puhelimessa tuomiten "Amerikan suorittaman operaation Syyrian lentokenttää vastaan, joka on hyökkäys itsenäistä valtiota vastaan" IRNA kertoi. Lauantaina suoritettu ilmaisku samaan kaupunkiin surmasi naisen, kuten Lontoossa toimiva Syyrian ihmisoikeusjärjestö raportoi. Raportissa ei sanottu, olivatko koneet Venäjän vai Syyrian. http://www.timesofisrael.com/assad-allies-vow-to-keep-battling-terrorism-in-syria/

03.Debkafile kertoo artikkelissaan, että USA:n insinöörijoukot työskentelevät kellon ympäri rakentaessaan suurta uutta lento-tukikohtaa Syyrian pohjoisosaan suoritettuaan ensin loppuun neljän muun lentokentän laajennukset Syyrian ja Irakin rajan tuntumassa. Tämä tulee samaan aikaan, kun kongressin jäsenet ja poliitikot Washingtonissa arvailevat, oliko hyökkäys Shayratin lentokenttää vastaan alkuna sarjalla uusia hyökkäyksiä. DF kertoo edelleen, että USA haluaa siirtää Turkin Incirlikin tukikohdan Syyriaan rakennettavalle Tabqa lentokentälle, joka on vain 40 lm Islamin Valtion pääkaupungista Raqqasta.
Incirlikin lentoasema Turkissa on ollut USA:n armeijan käytössä vuodesta 2002 lähtien.
Tabqan lentoasema tulee palvelemaan joukkojen kokoamis-paikkana yhteistoimintajoukoille USA:sta, Kurdishtanista ja Saudi Arabiasta niiden valmistellessa yhteistä suurta operaatiota Raqqaa vastaan. Kun Tabqan kenttä on valmis, sen kapasiteetti tulee DF:n mukaan olemaan kaksinkertainen verrattuna Venäjän lentokoneiden ja helikopterien määrään alueella. USA:n Air Mobiliti Command pudotti laskuvarjoilla Tabqan alueelle kurdien ja arabien joukkoja, jotka vapauttivat alueen ISIS-joukkojen vallasta.  
Saksa on USA:n tavoin vetämässä joukkonsa ja varusteensa pois Turkista välien huonontuessa presidentti Recep Tayyip Erdoganin itsevaltaisten päämäärien johdosta. http://www.debka.com/article/26004/US-Air-Force-to-quit-Incirlik-move-to-Syria-base

04.Israelin hallituksen toimien koordinaattori territorioissa (COGAT) varoittaa, että nopeasti kasvava humanitäärinen kriisi uhkaa Gazan kaistaa. Armeijan antamien tietojen mukaan 96 % vedestä on Hamasin valvomalla Gazan kaistalla juomakelvotonta.
COGAT on ottanut yhteyttä kansainvälisiin avustusjärjestöihin pyytäen niiltä avustuksia ja projektiensa aikaistamista tilanteen pelastamiseksi kriisiltä, kertoi Armeijan Radio sunnuntaina.

Viime viikolla COGAT johtaja kenraalimajuri Yoav Mordechai lähetti kirjelmän kansainvälisille järjestöille Israelissa sekä ulkoministeriölle. Hän varoittaa kirjelmässään, että kaistan pohjavesivaranto on turmeltu vuosittaisella liiallisella pumppauksella, ja että arvioitu 96 % juomavedestä siellä on juomakelvotonta.
Tämä on toinen Mordechain lähettämä kirjelmä 6 kuukaudessa. YK:n paikallisedustaja Nickolay Mladenov esitti syvän huolestumisensa nousevasta jännityksestä Palestiinan territorioissa ja kehotti Hamasia PA:n hallitusta ottamaan vastuun Gazan kaistasta.

05.UUTISIA LYHYESTI
·        Kymmenet tuhannet vihaiset kansalaiset osoittivat mieltään Gazan kaupungissa lauantaina palkkojen leikkauksia vastaan. PA teki keskiviikkona päätöksen, jolla hallituksen virkailijoiden palkkoja Gazassa leikataan 30 %. Mielenosoittavat vaativat hallituksen erottamista. Osa heistä ilmoitti myös aloittavansa syömälakon. Pääministeri Rami Hamdasllah puolusti leikkauksia selittäen, että ne johtuvat kansainvälisten avustusten pienenemisestä. http://www.timesofisrael.com/tens-of-thousands-protest-in-gaza-against-pa-salary-cuts/
·        Israel varoittaa Hamasia Gazassa, että polttoaine-toimitukset Israelista lopetetaan, ellei Hamas maksa laskujaan valittaen samalla, että kansa siinä kärsii.
PA on samoin jättänyt laskunsa maksamatta luottaen siihen, että kansainväliset järjestöt pakottavat Israelin toimittamaan sähköä, polttoainetta ja muista tarvikkelta. Israelin sähköyhtiö IEC tekivät syyskuun puolivälissä sopimuksen, jonka mukaa PA maksaa lähes 2 miljardin (530 USD) laskuaan ilmeisesti vähitellen tai toimitukset lopetetaan. Sähkökatkoksia on havaittu Betlehemissä ja Jerikossa johtuen maksujen viivästymisestä. http://www.timesofisrael.com/israel-warns-hamas-fuel-supply-will-halt-if-bills-go-unpaid/,
·        Tel Avivissa nainen katosi jäljettömiin hänen poikansa mystisen kuoleman jälkeen. Nyt Tel Avivissa rakennus-työmaalta löydetty naisen ruumis on kadonneen naisen. http://www.timesofisrael.com/body-found-in-tel-aviv-police-suspect-its-missing-woman/
·        Norjan poliisi neutraloi räjähtävän esineen Oslon keskustassa. Poliisi pidätti epäillyn. Poliisi ei halua kertoa yksityiskohtia enempää pommista kuin pidättämästään henkilöstä. Pommi löydettiin maanalaisen sisäänkäynnin läheltä. Poliisi teki ratsioita ravintoloihin ja baareihin, mutta ei halua kertoa enempää. . http://www.timesofisrael.com/norway-police-neutralize-bomb-outside-oslo-subway-station/
·        Ruotsissa kuormurimurhaajan tapaus on herättänyt vihaa ja herättänyt keskustelua siirtolaisuudesta ja Ruotsin harjoittamasta avointen ovien politiikasta. Poliisi pidätti epäillyn, 30-vuotiaan miehen, joka on kotoisin Uzbekistanista. Hänet oli pidätetty aiemmin, mutta vapautettiin poliisin luokiteltua hänet rajatapaukseksi. Iskussa kuoli 4 ja 15 haavoittui ihmistä Tukholman keskustassa.  http://www.timesofisrael.com/truck-attack-angers-swedes-raises-questions-about-immigration/
·        Hizbullahin sotilaallisen siiven johtaja Mustafa Badreddine tuli avanneeksi suutaan väärässä paikassa väärään aikaan, sillä hän arvosteli Iranin päämääriä muodostaa shia-muslimien kuunsirppi, johon kuuluisi Syyrian pohjoisosa. Hän sai surmansa mystisessä räjähdyksessä Damaskoksen lentokentällä, josta syytettiin Israelia. Hän oli Hassan Nasrallahin kakkosmies, joka valittiin Imad Mugniyehin tilalle hänen saatua surmansa teloituksessa. Viime kuussa Al-Arabiya raportoi, että Badreddinen teloituksesta sopivat Nasrallah ja Iranin vallankumouskaartin johtaja Qassem Soleiman. Israelin esikuntapäällikkö Gadi Eisenkott vahvisti lehden raportin todeksi. http://www.timesofisrael.com/fatal-dissent-when-a-hezbollah-commander-argued-with-iran/
·        Israel voi joutui muuttamaan asennoitumistaan Venäjän presidentti Putinin suhteen USA:n Syyriaan tekemän ohjusiskun seurauksena. Putin antoi jokin aika sitten Bibille selvät nuotit joiden mukaan Syyriassa toimitaan. Israelin johtajiston ehkä turhan innokas iskun tukeminen ei ole voinut jäädä Kremliltä huomioimatta, ja tämän pelätään voivan vaikuttaa Venäjän hillitsevään vaikutukseen Hizbullahin ja Iranin suhteen. http://www.timesofisrael.com/israel-may-be-heading-for-a-harder-time-with-russia-in-syria/