Friday, January 13, 2017

PERJANTAI 13.01.2017

PERJANTAI 13.01.2017
01. Ei eilisten sääennusteiden mukaan pitänyt sataa, mutta maa on kuitenkin aivan märkä kuten aina sateen jälkeen. Näin se menee ihmisten ennusteen mukaan: Ihminen päättää, Jumala säätää. Mutta ei silti, sateita kaivataan Israelin maahan, sillä olemme jo tammikuun puolivälin tietämissä, eivätkä luonnonpensaat, manteli- ja pähkinäpensaat ole, vielä kukassa. Vain muutamat kuivuuden vaivaamat narsissit ja syklaamit ovat uskaltautuneet avaaman ensimmäiset kukkanuppunsa, kuten kävi ilmi maaseudulle tekemämme retken aikana. Toivoa paremmasta on kuitenkin hyvä pitää yllä. Koko Euroopan pohjois- ja keskiosa aina Kreikan ja Italian hiekkarantoja myöten ovat raporttien mukaan raakalaismaisen arktisen polar vortexin kourissa lumisateineen ja pakkasineen. Miten mahtanevat maahanmuuttajat ja pakolaiset pärjäillä kesävaatteissaan teltoissaan asuen? Kymmeniä kylmyyteen kuolleita raportoidaan etenkin Puolassa, mutta uhrien lukumäärän pelätään nousevan tuhansiin vuoden aikana. https://watchers.news/2017/01/11/arctic-blast-europe-casualties-january-2017/,

02. SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 06 -13; Tiberias 11 -18; Suolameri 13 -21; Eilat 10 -19 +C-astetta. Ennusteen mukaan taivas vaihtelee puolipilvisestä pilvettömyyteen ilman sateita, mutta etenkin huomiseksi ennustetaan kovia, epämukavia tuulia.

03. AUSCHWITZIN kuolemanleirin korjaustyöt Puolassa muodostavat töistä vastaaville ainutlaatuisen haasteen.
Auschwitz-Birkenaun leirien ränsistyneet ja hoitamattomat parakit, joissa vangitut ihmiset asuivat, puhdistetaan huolellisesti, lahonneet tai vuosikymmenien aikana hävinneet korvataan uusilla. Vuonna 1940 rakennetut tiilirakenteiset parakit sekä tiilirakenteisten kaasu- ja krematorioiden rauniot pyritään kokoamaan uudelleen lauta laudalta ja tiili tiileltä, kuten artikkelissa todetaan.
Korjaustäiden päämääränä on säilyttää tuleville sukupolville kouriintuntuvat todisteet siitä, mihin diktatorinen hallinto voi johtaa riippumatta kansan korkeasta sivistystasosta ja edistyksestä, kuten kävi natsi Saksassa Hitlerin aikana.

Auschwitz-Birkenaun kuolemanleireissä Oswiezim-kaupungin läheisyydessä surmattiin n. 1.1 miljoonaa ihmistä, valtaosa heistä juutalaisia ilman oikeudenkäyntiä, vain siksi, että he olivat juutalaisia. Puola oli silloin Saksan miehittämä, ja Puolan hallitukset ovat pyrkineet tekemään pesäeroa natsien hallintoon selittäen, ettei heillä ollut mahdollisuutta estää massamurhia.
Korjaustöiden johtaja Ewa Cyrulik sanoo, ettei leirin rakennuksia ole tarkoitus kaunistella, vaan säilyttää ne mahdollisimman paljon alkuperäisessä asussaan tai palauttaa ne siihen. Rakennusasiantuntijat sanovat, että olisi yksinkertaisempaa poistaa huonosti rakennetut rakennukset ja rakentaa kaikki uudelleen, mutta samalla hävitettäisiin sen alkuperäisyys.
Korjaustyöt aloitettiin syyskuussa 2015 ja kahden ensimmäisen parakin korjaustöitä jatketaan arvioiden mukaan seuraavan parin vuoden ajan. Koko leirin kunnostustöiden arvioidaan kestävän kymmenen vuoden ajan, ja maksavan miljoonia USD.

AUSCHWITZIN rakennukset rakennettiin ennen natsien miehitystä ja ne toimivat armeijan parakkeina, Niiden kunto on parempi kuin parin kilometrin päässä sijaitsevan Birkenaun leirin, jonka rakennukset rakennettiin heikommin ja huonoimmista tarvikkeista palvelemaan yksinomaan kuolemaan tuomittujen väliaikaisina asuntoina. Birkenaun leirissä on 45 korjausta kaipaavaa tiilistä rakennusta. Ewa Cyrulik sanoo, että rakennusten korvatut osat jätetään tarkoituksellisesti selvästi poikkeavaan asuun.

PROJEKTISTA vastaa Auschwitz-Birkenau Säätiö, joka vakuuttaa pystyvänsä hoitamaan kustannukset, joiden määrä tähän mennessä nousee 2.7 miljoonaan Euroon. Lahjoituksia on saatu 101 miljoonaa Euroa, josta Saksa lahjoitti 60 miljoonaa Euroa. http://www.timesofisrael.com/unprecedented-work-underway-to-preserve-auschwitz-site/

04. Pariisissa sunnuntaina tammikuun 15. päivänä alkava Lähi-Idän kansainvälinen "rauhankonferenssi, jonka tarkoituksena on haavoittaa Israelia ja sen päämäärää saavuttaa rauha", on pääministeri Netanyahun torstaina antaman arvion mukaan petollinen alusta lähtien, eikä Israel katso olevansa sidottu sen mahdolliseen päätöslauselmaan.
"Se on Ranskan ja PA/PLO:n keskeinen juoni, jonka tarkoituksena on saada yksi uusi Israel-vastainen lauselma, joka tulee tunkemaan rauhan saavuttamisen entistä kauemmas" sanoi Netanyahu tuomitessaan yksipuolisen konferenssin Norjan ulkoministeri Borge Brenden kanssa pidetyssä lehdistö-tilaisuudessa. Brende sanoi, että Norja tulee olemaan yksi n. 70 maata käsittävässä konferenssissa, mutta lupasi huolehtia siitä, että konferenssi tulee olemaan "vivahderikkaampi", mitä hän sitten tarkoittaneenkin. Ranska on vuosikaudet pyrkinyt saamaan lusikkansa Lähi-Idän sekametelisoppaan, mutta kukaan ei ole ottanut sen tekemiä aloitteita todesta.

Israel ei osallistu Pariisin konferenssiin, mutta sen suurin huoli on siinä, että joku vie konferenssin mahdollisen päätöslauselman YK:n turvallisuusneuvoston vahvistettavaksi. Obaman hallituksella on siinä tapauksessa vajaa 5 päivää aikaa suorittaa toinen puukotus ystävämaana pitämänsä Israelin selkään. Obaman hallituksen jäsen vakuuttaa, ettei näin tapahdu, mutta kuka enää luottaa Obaman vilpittömyyteen?

Ranskan presidentti Francoise Hollande totesi sunnuntaina, että vain Israel ja PA/PLO voivat ratkaista keskinäiset erimielisyytensä kahdenkeskisissä suorissa neuvotteluissa, lisäten torstaina, että Israelin turvallisuuden kannalta kahden valtion periaatteen toteuttaminen on välttämätön. USA:n ulkoministeri John Kerry sanoo myös osallistuvansa Pariisin konferenssiin.

Trumpin nimittämä ulkoministeriehdokas Rex Tillerson sanoi USA:n senaatin hiillostamistilaisuudessa, että UNSC:n päätöslauselma viime kuussa haavoitti rauhan mahdollisuutta. "On monella muotoa outoa neuvotella sellaisen kanssa, joka kieltää toisen olemassaolon. Miten sellainen osapuoli voisi koskaan toteuttaa sopimuksen häntä koskevat velvoitteet, jos hän ei hyväksy vastapuolensa olemassaoloa? Sellainen päätöslauselma on hyödytön" Tillerman totesi. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-derides-paris-peace-summit-as-last-gasp-of-the-past/

05. PA/PLO:n kiistanalainen puheenjohtaja Mahmoud Abbas ei ole vielä varmistanut osanottoaan Pariisin konferenssiin, mutta hän ilmoittaa tapaavansa Ranskan presidentti Francois Hollanden tai hänen hallituksensa jäseniä kahdenkeskisessä keskustelussa. Ilmoitus annettiin sen jälkeen, kun Abbas oli keskustellut Hollanden kanssa puhelimessa.
Israel ei osallistu Pariisin konferenssiin, jota pääministeri Netanyahu pitää yksipuolisena, mutta pääministeri vakuuttaa toistamiseen olevansa valmis suoriin keskusteluihin PA/PLO:n johdon kanssa ilman ennakkoehtoja - kuitenkin edellyttäen, että PA/PLO tunnustaa Israelin juutalaisena valtiona.

Mahmoud Abbas esittää vaatimuksenaan, että Israelin tulee ensin tunnustaa hyväksyvänsä Palestiinan valtion rajoiksi 1949 aselepolinjat ja sen pääkaupungiksi Jerusalemin itäiset osat, mikä tulisi siirtämään Israelin 1949 aselepolinjojen itäpuolelle rakentamat lähiöt kuten Gilo ja Har Homa arabivaltion puolelle.
Myös arabipakolaisten paluuoikeus entisille asuinpaikoilleen tai hyväksyttävän korvauksen maksaminen on Israelin kannalta kohtuuton vaatimus.
Kaikkein huolettavin kysymys koskee Israelin turvallisuutta, joka tulisi olemaan mahdollisesti Israelille vihamielisen valtion valvonnassa sekä rannikon asukas- ja talouskeskittymien sekä Jordanin laakson osalta. Tämä yhtälö on ratkaisematon ongelma, mihin liittyy lisäksi Jerusalemin vanhan kaupungin ja erityisesti Temppelivuoren omistus ja käyttöoikeus, josta Israel ei voi koskaan luopua.
1967 kuuden päivän puolustussodan jälkeen, jossa Israel karkotti Juudeaa ja Samariaa sekä Jerusalemin itäosia vuodesta 1948 miehittäneet Jordanian armeijan joukot, Israelin silloin vahvana miehenä tunnettu Moshe Dayan luovutti Temppelivuoren päivärutiinin valvonnan Jordaniassa päämajaansa pitävälle islamilaiselle wagf-säätiölle mutta säilyttäen omistusoikeuden Israelilla.
Tämä oli onneton päätös, jonka seurauksena wagf toimii kuin se omistaisi Vuoren suorittaen siellä - sopimuksen ja Jerusalemin kuntalakien vastaisesti ja ilman arkeologien valvontaa - toistuvia muutos- ja lisätöitä aiheuttaen korvaamatonta vahinkoa alueen arkeologisille kalleuksille ja Temppelien historian tutkimukselle. http://www.timesofisrael.com/abbas-to-hold-bilateral-talks-in-paris-in-coming-weeks/, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/223228,

06. UUTISIA LYHYESTI
• Trumpin USA:n ulkoministeriksi nimittämä Rex Tillerson totesi senaatin ulkomaan asiain valiokunnan istunnossa, että voidakseen saavuttaa itsenäisen valtion PA/PLO:n arabien tulee luopua väkivallasta – eikä vain luvata sitä, vaan toteuttaa sitä käytännössä. "Heidän tulee ainakin lopettaa tai estää sen suorittaminen käytännössä". Sen lisäksi hän murehti siitä, etteivät osapuolet ole pystyneet tekemään kompromisseja, mitä ilman asiat eivät etene. Hän sanoo havainneensa useita tilaisuuksia, joita johtajat eivät ole pystyneet hyödyntämään. Tillerson sanoi tunteja kestäneen hiostamisen aikana hyväksyvänsä kahden valtion periaatteen tavoittelemisen arvoisena, mutta arvioi sen toteuttamisen vievän aikaa. http://www.timesofisrael.com/in-confirmation-hearing-tillerson-slams-anti-settlements-un-resolution/,
• Hän vastasi JStreetin tukeman Tim Kanen kysymykseen, mitä USA:n tulisi tehdä, että USA:n tulee luoda suosiolliset edellytykset hedelmällisille neuvotteluille. USA:n Israelin lähettilääksi nimitetty David Friedman sanoi, ettei kahden valtion toteuttaminen ole kiireellinen, eikä myöskään ainoa vaihtoehto. http://www.timesofisrael.com/trump-secretary-of-state-pick-two-state-solution-must-remain-the-aspiration/
• USA:n republikaaneista 74 % kannattaa Israelia ennen PA:n arabeja. Demokraateista 33 % kannattaa Israelia. Rako Israelin tukemisesta USA:n pääpuolueiden välillä on suurempi kuin koskaan. Republikaaneista 11 % kannattaa PA/PLO:n arabeja, demokraateista 31 %. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/223222
• USA:n oikeusministeriö aloittaa tutkimukset tavasta, millä FBI käsitteli Hillary Clintonia vastaan nostettuja syytöksiä, joissä haluttiin vastauksia kysymyksiin Hillaryn E-maileista. Oikeusministerin tähtäimessä on etenkin FBI:n johtaja James Comey, jota Hillary syyttää presidenttiyden menettämisestä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/223221
• Trumpin puolustusministeriksi nimittämä James Mattis vastasi senaatin kuulusteluissa Israelin pääkaupungista, että hänen käsittääkseen Tel Aviv on Israelin pääkaupunki, koska sinne ovat keskittyneet Israelin hallituksen ministerit. Oliko tämä tietämättömyyttä vai tarkoituksellista hämäystä, on epäselvää, mutta Israelin puolustusministeriön päämaja on sijainnut Tel Avivissa, joskin sen siirtoa Negevissä olevaan armeijan tukikohtaan valmistellaan edelleen. Israelin parlamentti ja valtaosa hallituksen ministeriöistä ovat kuitenkin pääkaupungin Jerusalemin alueilla. Mattis sanoi tukevansa USA:n virallista politiikkaa, jonka mukaan Jerusalemin asema on kiistanalainen ja ainakin nimellisesti YK:n valvonnassa. Hän kuulutti parempia suhteita Israelin ja arabimaiden välille, missä USA voisi toimia välittäjänä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/223200
• Hamas on pystynyt edistymään cyber-teknologian hallinnassa, mistä osoituksena on mm. se, että se pystyi hakkeroimaan IDF:n sotilaitten kännyköitä ja sijoittamaan sinne kuvia kurvikkaista naisista voidakseen niiden avulla houkutella sotilaita asettamiinsa sieppausansoihin. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Analysis-Hamas-honeypot-operation-shows-a-sophisticated-cyber-espionage-unit-478219,


Wednesday, January 11, 2017

KESKIVIIKKO 11.01.2017

KESKIVIIKKO 11.01.201701.

01.USA:n takavasempaan pian poistuva presidentti Barack Hussein Obama, alias Barry Soetoro, matkusti USA:n varustamalla erikoisesti presidentin käyttöön rakennetulla helikopterilla entiseen korikaupunkiinsa Chicagoon pitääkseen jäähyväispuheen USA:n ja kaupungin väestölle, jonka parissa hän vietti miehuus-vuotensa ennen valintaansa USA:n ja maailman johtajaksi.
20 000 ihmistä oli raporttien mukaan päässyt tai onnistunut hankkimaan sisäänpääsylipun, jonka hinta oli enimmillään 5000 USD. Varakkaita ihmisiä näyttää edelleen olevan USA:ssa.

Krokodiilin kyyneleitä silmäkulmastaan pyyhkien – tai ehkä ne oli niitä kärpäsiä, jotka häntä seuraavat, minkä vuoksi häntä nimiteltiin Belsebuliksi, kärpästen herraksi – vajaan kahden viikon päästä entiseksi presidentiksi muuttuva Obama pyrki kaikin tavoin esittelemään, miten niiden 8 vuoden aikana, jotka hän johti USA:n kansaa, "Yhdysvallat on muuttunut vauraammaksi ja turvallisemmaksi, eikä yhtään suurta terrori-iskua ole niiden vuosien aikana tapahtunut USA:ssa". Hän kehotti kansaa pysymään optimistisena kyvystään säilyttää Amerikka demokraattisena.
Obama palasi puheessaan aina uudelleen Amerikan kansan kykyyn muutokseen luodakseen paremman tulevaisuuden jopa haastavinakin aikoina, millä hänen uskotaan tarkoittaneen saavutuksiaan diplomatian alueilla, mistä sopimus Teheranin mullah hallituksen kanssa on hänen saavutustensa huippu.

Toiseksi hän muistutti mieliin diplomaattisuhteiden solmimisen Kuban marksilaisen hallituksen kanssa todeten, että "jos hän olisi julkisesti ennustanut uuden luvun aloittamisesta Kuuban kanssa, tai sulkea Iranin ydinaseohjelman laukaustakaan ampumatta, tai eliminoida syyskuun 11. 2001 WTC:n tuplatonien suunnittelijan, sekä toteuttaa avioliiton tasa-arvoisuus tai turvata sairaus-vakuutus 20 miljoonalle kansalaiselle, olisit ehkä sanonut epäuskoisesti, että päämäärämme olivat asetettu liian korkealle", hän maalaili korjaten: "Mutta niin me teimme. Näin te teitte, te olitte avain muutokseen". 
Obama puuttui myös USA:n aina läsnä oleviin rotumellakoihin todeten, että tilanne on muuttunut suosiolliseksi 8 vuoden aikana, mutta varallisuuden jakautuminen heikoimmassa asemassa olevien keskuuteen ei ole toteutunut, joten työtä riittää. "Lakien säätäminen ei riitä, tarvitaan myös sydänten muuttumista" hän julisti lähes herätyssaarnaajan innolla.
Obama puolusti ohjelmaansa maahan pyrkivien siirtolaisten muuton helpottamiseksi, sillä aikoinaan maahan muuttaneet irlantilaiset, italialiset ja puolalaiset eivät heikentäneet maata vaan omaksumalla sen tavoitteet vahvistivat sitä. Hän muistutti mustista ja muista vähemmistöistä, mukaan lukien pakolaiset ja siirtolaiset ja köyhät, sukupuolensa vaihtaneet kuten myös monet keskiluokan valkoiset amerikkalaiset ovat nähneet maailmassa tapahtuvan taloudellisen, teknologian ja kulttuurin muutoksen.

OBAMA muisti armeija palvelevien naisten ja miesten erinomaista rohkeutta, tiedustelu-upseereita, turvallisuusmiehiä ja heitä tukevia diplomaatteja, jotka estivät ulkomaisten terrorijärjestöjen iskut kotimaassamme kuluneitten 8 vuoden aikana. Hän vähätteli Bostonin ja Orlandon tapahtumia, jotka kuitenkin kehottavat pysymään valveilla. Hän muistutti, miten hänen johdollaan USA eliminoi terrorijohtajia Osama bin Ladenia myöten, jonka USA:n erikoisjoukot kävivät surmaamassa Pakistanissa kysymättä lupaa maan hallitukselta. "Johtamamme maailman koaliittio ISIS-joukkoja vastaan on vapauttanut puolet sen miehittämistä alueista. ISIL tullaan murskaamaan eikä kukaan Amerikkaa uhkaava tule koskaan olemaan turvassa".

"8 vuoden aikana olemme taistelleet saattaaksemme taistelun terrorismia vastaan vakaalle lailliselle pohjalle. Siksi poistimme kidutuksen, suljimme Gitmon (turvallisuusvankilan) ja kehitämme lakeja suojellaksemme yksityisyyttä ja siviilioikeuksia. Sen vuoksi hylkään amerikkalaisten muslimien vastaisen syrjimisen.
Sen vuoksi emme voi vetäytyä globaaleista taisteluista, inhimillisistä ja naisten oikeuksista, homojen ja lesbojen (LGBT) oikeuksista riippumatta siitä, miten epätäydellisiä ponnistelumme voivat olla, tai miten tarkoituksenmukaisemmalta näiden arvojen jättäminen huomiotta näyttäisi olevan.  Tästä johtuen meidän tulee kehottaa kansalaisia pysymään

PRESIDENTTI Obaman puhetta referoidessa ei voi välttyä huomioimasta hokemaa: "Kukapa se kissan hännän nostaa, ellei kissa itse", ja toiseksi "itsekehu haisee", varsinkin, jos se perustuu kuvitelmiin ja valheisiin.
Eräs Obaman ensimmäisiä iskulauseita oli muutoksen saamisen ohella (yes, we can) oli Amerikan palauttaminen sille kuuluvaan asemaan maailmassa, kuten hän sanoi. Tämän vuoksi hän systemaattisesti erotti useita satoja USA:n armeijan johtavia ja avainasemassa olevia kenraaleita ja amiraaleja heikentäen siten ratkaisevasti sen voimaa ja valmiutta. Toiseksi hän vähensi armeijan aseitten ja varusteitten valmistusta ja tilauksia vaarantaen sen kyvyn puolustaa maataan kriisitilanteissa. Tällä hetkellä USA:n suuret lentokoneitten emälaivat ovat kotisatamissa tai telakoilla, vaikka maailma elää jatkuvan maailmansodan uhan alla. Pearl Harbourin toistuminen olisi väistämätön, jos 3. maailmansota puhkeaisi, mitä monet tarkkailijat ennustavat lähitulevaisuudessa.
Obaman sallimien siirtolaisten ja pakolaisten muutto Yhdysvaltoihin ilman tavanomaista seulontaa on tuonut maahan aitojen parempaa elintasoa ja turvallisuutta etsivien ohella satoja ellei tuhansia potentiaalisia terroristeja, joiden kerrotaan liittoutuvan Meksikon huumekartellien kanssa tehdäkseen iskuja useissa USA:n kaupungeissa samaan aikaan. Tämä on se "vihollinen keskellämme". Uhkaukset ovat kohdistuneet erityisesti Donald Trumpin vihkimistilaisuuden aikaan 20.01.2017.
Voidaan kysyä aiheellisesti: Onko USA turvallisempi nyt 8 vuotta kestäneen Obaman presidenttikauden jälkeen kuin ennen sitä?
Jostain syystä johtuen Obama sivuutti kokonaan hänen ja Netanyahun väliset tulehtuneet suhteet kuten myös koko rauhanprosessin Israelin ja PA/PLO:n välillä, minkä ratkaiseminen oli yksi hänen tavoitteistaan. Ehkä hän tajusi, ettei niissä ollut mitään hurrattavaa eikä hänen perintöään (legacy) kohottavaa. 


02.USA:n pian entinen presidentti Barack Obama sanoi TV-2:n haastattelussa Ilana Dayanin johtamassa Uvda-showssa tiistaina, että hän epäilee pääministeri Netanyahun vilpittömyyttä hänen sanoessaan kannattavansa kahden valtion periaatetta, mutta että hänen toimensa kertovat aivan muuta.
Obama sanoi myös kuin ohjeena Trumpille, että USA:n tuki juutalaisten kylille ja kaupungeille Juudeassa ja Samariassa huonontaa Israelin ja PA/PLO:n arabien välisiä suhteita.
Presidentiksi valittu ja valintakollegion hyväksymä presidentti Donald Trump toisti vaalipuheissaan useaan kertaan, että USA:n lähetystö muutetaan Tel Avivista Jerusalemiin. Hän nimittämänsä Israelin lähettiläs David Friedman tukee vahvasti juutalaisten rakentamia siirtokuntia Juudeassa ja Samariassa sekä haluaa toimia Jerusalemin lähetystössä.

OBAMA totesi haastattelussa, että juutalaiset siirtokunnat ovat nousseet esteeksi kahden valtion periaatteen toteuttamiseksi. Hän syyttää Bibiä epärehellisyydestä sanoessaan kannattavansa yhtä uutta arabivaltiota Israelin sydän alueille, mutta "kokemus on osoittanut, että jos häntä painostetaan rakentamaan lisää juutalaisten asuntoja Juudeaan ja Samariaan, hän suostuu siihen". Obama selitti, että Netanyahun ja hänen välisten suhteittensa kehitys huonompaan suuntaan johtuu pääasiassa Bibin hallituksen harjoittamasta politiikasta, jota hän ei voi hyväksyä. "Todellisuudessa tätä ongelmaa ei voida ratkaista ilman, että Israelin ja PA/PLO:n johtama kansa haluavat sitä". Obaman mielestä juutalaisten rakentaminen Juudeassa ja Samariassa tekee kahden valtion toteuttamisen lähes mahdottomaksi.

Netanyahu vakuutti äskettäin, että hänellä on ehdottoman pätevät todisteet, että Obaman hallitus oli UNSC:n hyväksymän päätöslauselman 2334 sanamuotojen taustalla, kuten hän toisti tiistaina. Bibin käyttämät termit USA:n hallituksen toimista hävettävinä ja Israel-vastaisena salaliittona loukkaa Obaman narsistista itsetuntoa.
"Me emme tukeneet sitä emmekä rohkaisseet sitä" Obama vakuutti. Hän kiisti ehdottomasti Dayanin kysymyksen Israelin tuntemasta petoksesta: "Haluan olla totuudellinen sinulle. Tuon kaltaiset liioittelut ja lausunnot eivät perustu tosiasioihin".
Hän totesi, että ne voivat sopia Bibin politiikkaan ja republikaanien tavoitteisiin USA:ssa, mutta että ne ovat perusteettomia. Painostettuna kysymyksellä, miksi hän turvautui tällaiseen arveluttavaan tekoon virkansa lopussa, Obama totesi, että "hän on edelleen presidentti ja halusi tehdä sen, mikä on oikein". Hänen mielestään pidättäytyminen UNSC:n äänestyksestä oli paras toimi rauhanprosessin edistämiseksi.
Obama väitti, että hänen hallituksensa on toistamiseen kehottanut PA/PLO:n johtajia lopettamaan väkivallan. Tämä hänen mielestään osoittaa, ettei hän ollut liian lempeä arabeille. Obama tähdensi, ettei USA tee eroa Jerusalemin ja muiden alueitten välillä Juudeassa ja Samariassa. "Jopa Israelin mielestä Jerusalemin itäosan kohtalo ratkaistaan neuvotteluissa".
Obama kuitenkin tähdensi, että hänen hallituksensa tuki ehdottomasti Israelin turvallisuutta erimielisyyksistä huolimatta. http://www.timesofisrael.com/obama-unfettering-settlement-support-will-create-worsening-situation/

03.DEBKAFILe käsittelee Jerusalemin kysymystä artikkelissaan, josta otan muutamia kohtia. DF:n artikkelissa todetaan aluksi, että Donald Trump nimitti 35-vuotiaan vävypoikansa Jared Kushnerin johtamaan Israelin ja PA/PLO:n välisten ongelmien ratkaisemiseksi todeten, että hän voi olla hyvin suureksi avuksi pitkään jatkuneitten ristiriitojen selvittelemisessä. "Hän voisi olla erittäin hyvä siinä, hän tuntee alueen".
Kushnerin voisi olettaa voivan toimia saumattomasti USA:n Israelin lähettilään Friedmanin kanssa. Sen sijaan ulkoministeriksi nimitetyn Tillermanin suhtautuminen on vielä epäselvää, mutta hän toimi ennen irtautumistaan työelämästä ja jäätyään eläkkeelle useitten muslimimaitten hallitusten ja johtajien kanssa, niiden mukana Iran. Miten tämä vaikuttaa hänen toimiinsa, on avoin kysymys. Hänellä on suhteita niihin, mutta entä Israeliin?

TRUMPIN suunnittelutiimi on tiettävästi aktiivisesti toimimassa kehitellen useita etenemismalleja lähetystön siirtämiseksi.
Trump ei varmaan voi jättää huomiotta muitten valtioitten sekä Euroopassa että Lähi-Idässä että myös PA/PLO:n suhtautumista Jerusalemin asemaan. Jordanian kuningas Abdullah II ilmoitti, että lähetystön muutto Jerusalemiin on punainen varoituslinja hänelle. PA/PLO:n johto uhkaa sytyttää tuleen koko Lähi-Idän, ja Abbas sanoo kiihottavansa arabikansoja hyökkäyksiin USA:n lähetystöjä vastaan alueillaan.

DF:n mukaan USA on varannut avoimen ja tyhjän maa-alueen Talbiotin itäosista, lähellä Jubal Mukaberin arabilähiötä ja Abu Torin lähiötä, jossa asuu sekä juutalaisia että arabeja. Erään mallin mukaan USA rakentaisi ensin vain rakennusten perustukset ja jäisi odottamaan tilanteen kehitystä. Alue toimi brittien sotilaallisena

04.SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 06 -12; Tiberias 09 -18; Suolameri 13 -21; Eilat 08 -20 +C-astetta. Taivas on osalla seuraavia päiviä aurinkoinen, osalla osittain tai kokonaan pilvessä, ilman sateita.

05.UUTISIA LYHYESTI
·        Donald Trump tyrmää vääristellyt videot, jotka venäläisten lähteitten mukaan otettiin Trumpin Venäjän vierailun aikana vuonna 2013. Videoissa pyritään halventamaan Trumpia seksisuhteissa vieraitten naisten kanssa. Trump kiisti tiedot poliittisena noitavainona CNN:n julkistettua raportin, jonka mukaan tiedustelujohtajat informoivat Trumpia viime perjantaina Venäjän sekaantumisesta USA:n presidentin vaaleihin. CNN:n ohella New York Times (NYT) kertoo useitten amerikkalaisten viranomaisten olevan tietoisia tilaisuudesta. CNN ei julkaissut yksityiskohtia, mutta Buzzfeed julkaisi koko 35-sivuisen dokumentin. CNN:n mukaan aineiston kokosi M16 entinen agentti, jonka USA:n tiedustelu palkkasi tutkimaan Trumpin taustoja viime vuoden puolenvälin tienoissa. Myös Trumpin asianajaja Michael Cohen on mukana häväistysdokumentissa. Cohen kiistää syytökset todeten, ettei hän koskaan ollut Prahassa, Tsekissä tai Venäjällä, kaikki on vääristelty, hän sanoo. Tämä on odotettua, sillä USA:n Demokraatit vakuuttavat tekevänsä kaikkensa estääkseen Trumpin vihkimisen. http://www.timesofisrael.com/trump-slams-fake-news-russia-has-compromising-info-on-him/
·        Israelin arabiliikemiehet ja kauppiaat sulkivat liikkeensä vastalauseeksi siitä, että IDF tuhosi 11 laittomasti rakennettua rakennusta Qalansawessa. Kaupungin pormestari erosi virastaan myötätunnon osoittamiseksi. Jännitys Israelin ja arabien välillä on korkealla UNSC:n lausunnon 2334 sekä UNESCO:n päätöksen johdosta. IDF ja poliisi ovat tehostaneet valmiuttaan mellakoiden leviämisen pelossa. Oppositio ja arabit syyttävät, että talojen hätiköity tuhoaminen päätettiin suorittaa kansan huomion siirtämiseksi pois Amonan tuhoamisesta sekä Azarian oikeuden päätöksestä lähipäivinä. http://www.timesofisrael.com/israeli-arabs-launch-strike-over-destruction-of-illegal-houses/
·        USA:n viimeisiä päiviään ulkoministerinä toimiva John Kerry aikoo osallistua Pariisin rauhankonferenssiin, joka alkaa 15.01.2017. Israelissa pelätään, että konferenssissa julkaistaan julkilausuma, jossa tuomitaan Israelin rakentaminen Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemin itäosissa UNSC lauselman 2334 mukaisesti, ja että joku kaistapää vie sen UNSC:n vahvistettavaksi ennen Trumpin virkaan vihkimistä. http://www.timesofisrael.com/kerry-to-attend-mideast-peace-conference-in-paris/
·        Juutalainen Kotimme puheenjohtaja Naftali Bennett kehottaa käyttämään tilaisuutta hyväkseen ennen 20. päivää informoidakseen Trumpia lähetystön muutosta sekä Juudean ja Samarian C-alueitten, joilla Israelilla on täysi hallinta- ja turvallisuusvastuu, liittämisestä muuhun osaan Israelia. C-alueet ovat n. 60 % kokonaispinta-alasta Juudeassa ja Samariassa, B-alueet, joissa PA vastaa hallinnosta ja Israel turvallisuudesta, ovat n. 22 % kokonaispinta-alasta.
C-alueilla asuu n- 450 000 juutalaista, ja 75 000 arabia, joskin heidän lukumäärästään ei olla varmoja. Bennett sanoo, että arabeille voitaisiin antaa pysyvä oleskelulupa tai maksaa korvauksia, jos he mieluummin haluavat muuttaa muualle, kuten Jordaniaan, jonka asukkaista 65 % on peräisin Juudeasta ja Samariasta. http://www.timesofisrael.com/bennett-we-must-seize-unique-opportunity-of-trumps-first-weeks-to-tell-him-what-israel-wants/
·        Kuorma-autolla 4 IDF:n upseerikoulutusta käyvää murhanneen ja 17 muuta haavoittaneen arabiterroristin kotiväki sanoo, ettei heillä ollut mitään tietoa perheen jäsenen Ibrahim Fadi al Qunbarin murha-aikeista. IDF vakuutti heti murhan jälkeen, että terroristin totitalo tullaan tuhoamaan välittömästi, eikä hänen ruumistaan palauteta hautaamista varten, joka tulisi tehdä 24 tunnin kuluessa. Perheen kotitalo sijaitsee Jabel Mukaber arabilähiössä pääkaupungin kaakkoisosassa. Terroristi oli jonkin aikaa Israelin vankilassa, mutta päästettiin vapaaksi toteamuksella, ettei hän aiheuttanut turvallisuusvaaraa. Hänen arvellaan kuuluneen ISIS:n salaisiin joukkoihin. http://www.timesofisrael.com/we-knew-nothing-dont-blame-us-say-relatives-of-jerusalem-truck-terrorist/
·        Muslimioppinut Yusuf al- Qaradawi sanoo tulleensa mielenmuutokseen, eikä enää kehota käyttämään itsemurha-taktiikkaa arabiasian ajamiseksi, sillä nyt voidaan käyttää muita menetelmiä. Abbas sanoo, että turvautuminen UK:n turvallisuusneuvostoon ja muihin YK:n alaisiin instituutioihin on diplomatia-intifada. Miten hänen oppinsa otetaan vastaan Gazassa Hamasin ja muiden terrorijärjestöjen taholla, on toinen asia. http://www.timesofisrael.com/the-cleric-who-legitimized-suicide-attacks-against-israel-has-reversed-his-ruling-hamas-isnt-listening/
·        Libermanin lausunnoista voidaan päätellä, että hän katsoo PA/PLO:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin olevan vastuussa arabien hyökkäysten lisääntymisestä viime viikkojen aikana. Tämä alkaa muistuttaa sitä, miten Jasser Arafat piiritettiin Mukatan hallintokeskukseen Ramallahiin. Kiihotus väkivaltaan jatkuu entiseen tahtiin PA:n lastentarhoissa, kouluissa ja julkisissa tiedotusvälineisä huolimatta Israelin toistuvista syytöksistä ja valituksista PA/PLO:n tukijamaille.  http://www.timesofisrael.com/liberman-pins-blame-for-jerusalem-truck-attack-on-abbas/ http://www.jpost.com/Israel-News/IDF-reveals-recent-significant-increase-of-violent-incidents-across-West-Bank-478053,

·        Venäjä kiistää virallisesti vääriksi Trumpia ja muita USA:n johtajia häpäisevät videot ja kirjoitukset. "Aivan selvästi niiden tarkoituksena on vahingoittaa Venäjän ja USA:n välisiä diplomaattisuhteita". http://www.timesofisrael.com/russia-denies-holding-compromising-information-on-trump/
·        Lähes 30 000 PA: alueoilta ja arabimaista muuttanutta laitonta beduiini-siirtolaista asuu tällä hetkellä Negevissä. Moniavioisuus on Israelissa virallisesti kielletty, mutta sitä harjoitetaan laajalti beduiinien parissa, eivätkä viranomaiset yleensä puutu asioihin. Beduiinikysymys räjähtää muutaman vuoden kuluessa viranomaisten silmille, sillä heidän lukumääränsä kasvaa nopeasti, ja esim. Negevissä he ovat pian enemmistönä voiden vaatia rajoitettua itsemääräämisoikeutta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/223108
Sunday, January 08, 2017

SUNNUNTAI 08.01.2017


 SUNNUNTAI 08.01.2017
01.SUNNUNTAIAAMU valkeni aurinkoisena ja viileänä, joskin ennusteen mukaan puolipilvisyys vallitsee tänä päivänä. Huomenna sen sijaan voi tulla paikallisia sadekuuroja kovan tuulen myötäileminä lämpötilan romahtaessa tämän päivän lukemista 05 -10 lukuihin 03 -09 ja edelleen seuraava päivänä sitäkin alemmas päivälämpötilojen alkaessa hitaan nousemisen.
LÄMPÖTILAT TANAAN
Jerusalem 05 -10; Tiberias 10 -15; Suolameri 11 -22; Eilat 08 -19 +C-astetta. Tiistaista lähtien taivaankansi selkenee ja lämpötila nousee vähän toiselle kymmenelle pääkaupungin alueilla. Sateitten mahdollisuus on olemassa huomenna, mutta ajoittaisena.
EILATIN kaupunki maan eteläisimmässä kolkassa tunnetaan turismistaan, ja sen mukaisesti kaupunki pyrkii kehittämään vierailleen mielen-kiintoisia nähtävyyksiä ja elämyksiä hiekkarannoilla lekottelun ohella, mikä ei onnistu vuoden ympäri eikä sovi kaikkien toiveisiin.
Monet turistit lienevät tienneet sinisen jalokiven kaivauksista ja hyödyntämisestä koruihin, mutta jännittävämmät elämykset koetaan sittenkin dolfiini-akvaariossa, jonne vapaina uiskentelevat merieläimet tulevat esittäytymään turisteille oman aikataulunsa mukaan, mikä voi aiheuttaa joittenkin odotuksille pettymyksiä.
ToI:n julkaiseman artikkelin mukaan Eilatin doofiiniriutta avattiin 1990 tarkoituksella osoittaa ihmisen ja merieläimen tuttavallista tapaamista. Vähitellen laumoissa liikkuvat delfiinit uskaltautuivat lähelle uimarantoja, ei ruuan tai makupalojen toivossa – mikä on kiellettyä - , vaan tutkiakseen elinympäristöään tai paetessaan vaaraa avomerellä. Liian innokkaat turistit ja nopeilla moottoriveneillään liikkuvat ihmiset ovat aiheuttaneet dolfiinien elin- ja ruokailutapojen muutoksia, mitä rantoja valvovat vapaaehtoiset tai palkatut työntekijät pyrkivät estämään. 
Vedenalaisten lasiseinillä varustettujen hallien ohella turisteille tarjotaan tutustumista värikkääseen vedenalaiseen maailmaan snorkkeleilla varustettuina tai sydänmeren sukeltamisella, mitä edellyttää opetusta tarvittavien varusteiden käyttämiseen.
Sen ohella turistit voivat tutustua harvinaisten kalojen museoon, kilpi-konna ja polttavilla piikeillä varustettujen rauskujen altaisiin. Elokuvateatterissa esitetään videoita ja filmejä meren elämästä. Viimeisin uutuus lienee 30 miljoonan NIS kustannuksin rakennettu Lähi-Idän suurin akvaario, joissa hait, piikkirauskut, mursut ja lukuisat muut meren elävät uiskentelevat pelottomina. Mielenkiintoisin elämys koetaan kuitenkin kulkemalla 15 metriä pitkän lasitunnelin läpi, jossa ihminen kokee olevansa osa meren elämää. Joillekin se voi olla liiankin jännittävä - ellei peräti pelkoa herättävä kokemus -villien merieläinten uiskennellessa vapaina joka puolella.
Illalla voi pistäytyä luistelemassa Eilatin jäädytetyillä jääradoilla ja ihailla auringonlaskua, joka usein värittää iltataivaan mahtavalla paletilla. http://www.timesofisrael.com/sharks-above-your-head-and-other-upgraded-attractions-in-thriving-eilat/

02.ISRAELIN poliisi jatkaa epäkiitollisia tutkimuksiaan pääministeri Netanyahun väitetyistä lahjuksista israelilaisilta ja amerikkalaisilta miljardööreiltä. Tutkimukset pitäisi hoitaa salaisina, mutta julkisuuteen niistä tihkuu tietoja, jotka voivat joko edistää tai häiritä poliisin tutkimuksia. Lisäksi uteliaat journalistit eivät kaihda käyttää hylättäviäkin keinoja löytääkseen aineksia raflaaviin artikkeleihin, jotka voisivat edistää heidän omaa uraputkeaan.

HAARETZ raportoi sunnuntaina, että poliisiupseerit ovat saaneet käsiinsä ääninauhoja, joiden tarkoitus lienee epäselvä tai jopa mystinen, mikä voi johtaa tutkimuksia harhateille tai sitten tukea muita tutkimustuloksia. Raportissa mainitut äänitykset eivät artikkelin mukaan välttämättä liity epäilyksiin taloudellisista palveluista korvauksena saaduista eduista. Ne paremminkin kertovat keskusteluista liikemiesten ja Netanyahun välisestä palvelu ja korvaus (quid pro quo) menetelmästä, jossa liike-
miesten pääministerin poliittisen aseman tukemiseen antama apu voisi johtaa korvauksiin, joiden arvo voi nousta omaisuuksien mittaisiksi. Netanyahun kanslia kieltäytyi kommentoimasta asiaa.  
ARTIKKELISSA mainitaan äänityksestä nimeltä "Case 2000", joka voi olla tuhoisa pääministerin imagon kannalta, mutta ei laillisuuden kannalta, kuten tutkimusten suorittajia lähellä olevat tahot ilmaisivat.

Edellä kerrottu aiheuttaa kysymyksiä, miten Haaretz sai äänitykset haltuunsa, ja toisaalta kuka poliisissa vuotaa tietoja medialle? Poliisia on toistuvasti moitittu tutkimustulostensa vuotamisesta julkisuuteen, mikä voi pahoin vahingoittaa sekä tutkimusten suorittajien että niiden kohteena olevien imagoa.
Netabyahu sanoi sunnuntaina olleensa hämmästynyt poliisin saamien tietojen korkeasta tasosta, mutta hän oli myös hyvin valmistautunut kuulusteluihin, kuten Haaretz raportoi.

NETANYAHUN asianajaja Yaacov Weinroth vähätteli poliisin esittämiä todisteita todeten, ettei kyse ollut rahasta eikä lainasta, eikä mistään, mikä todistaisi rikoksista, joten "olen täysin rauhallinen ja pysyn rauhallisena". Hän vakuuttaa, ettei lahjojen vaihtaminen ystävien kesken ole laitonta tai rikollista.

Poliisi kieltäytyy antamasta yksityiskohtia, etteivät ne häiritsisi tutkimuksia, ja toisaalta poliisi kehotti samasta syystä Netanyahua välttämään keskustelua kuulustelujen yksityiskohdista. TV-2 kertoi lauantain ohjelmassaan pääministerin pyytäneen John Kerryä käyttämään vaikutusvaltaansa Hollywoodin elokuvatuottaja Milchanin viisumin muuttamisesta pitkäaikaiseksi oleskeluksi USA:ssa, mikä todellakin tapahtui. Weinroth pitää tätäkin pelkkänä ystävän palveluksena ilman mitään rikollista tarkoitusta. http://www.timesofisrael.com/police-said-to-have-recordings-of-netanyahu-businessman-discussing-quid-pro-quo/

03.HEBRONISSA haavoittuneen terroristin kuoliaaksi ampunut IDF:n lääkintäkersantti Elor Azarian vankeusaikaa voidaan lyhentää tuntuvasti, jos hän lupaa pidättyä valittamasta ja esittämästä tyytymättömyyttään oikeuden antamaan päätökseen. Tämä muistuttaa sian ostamista säkissä tietämättä, onko siellä sika vai koiranraato. Raportin mukaan IDF:n sotilastuomioistuimen syyttäjä voi harkita vankeusajan tuntuvaa lyhentämistä. Azaria tuomittiin kolmen tuomarin tribunaalissa viime viikon keskiviikkona syylliseksi miehentappoon, josta enimmäistuomio on 20 vuotta vankeutta.
Media on tuohtunut siitä, että monet korkean tason johtajat ja poliitikot vaativat Azarian armahtamista jo ennen tuomion julistamista. Syyttäjä vakuuttaa, että vankeusajan lyhentämisestä voidaan sopia, jos Azaria osoittaa yhteistyöhalua, mutta ettei hän voi täysin välttää vankeutta ilman presidentin armahtamista. Syyttäjän virasto ei mielellään päästä käsistään syytettyä, jolla ei ole tarpeeksi voimakkaita tukijoita, joita Azarialla ei ole, etenkään, jos sillä voidaan saavuttaa poliittisia etuja.

TUOMARI-TRIBUNAALI omaksui päätöksessään kaikki syyttäjän esittämät argumentit hyläten puolustuksen esittämät todisteet, että haavoittuneena maassa makaava terroristi oli edelleen vaarallinen, koska hänen käyttämänsä päällystakki voi peittää mahdollisen pommivyön, ja lisäksi hänen käyttämänsä verinen puukko oli edelleen hänen kätensä ulottuvilla. Tuomarit eivät myöskään ottaneet huomioon, miksi terroristia ei ollut tutkittu 15 minuutin aikana, mitkä hän makasi maassa, eikä hänelle annettu lääkintäapua. Tämä on johtanut epäilyihin, että tuomarien päätös oli tehty ennen istuntoa ja vahvasti poliittinen, mikä erottaa lisää entisestäänkin jakaantunutta juutalaista kansaa.

04.UUTISIA LYHYESTI
·        Floridassa Fort Lauderdale lentoasemalla sattunut terrori-isku, jossa 26-vuotias Esteban Santiago ampui kuoliaaksi viisi matkustajaa ja haavoitti kahdeksaa (kuutta) muuta, muistuttaa järkyttävästi sitä, mitä tapahtui 1972 Tel Avivin lentokentällä. Silloin japanilaisen Red Army terrori-järjestön kolme agenttia pystyivät tuomaan laukuissaan aseet ja käsikranaatit, jotka he vetivät esiin laukuistaan saatuaan ne haltuunsa karusellista. He ampuivat kuoliaaksi 26 ihmistä.
Esteban Santiago asui Alaskassa, jossa hänellä oli mielen-terveysongelmia, joiden takia hänet poistettiin IDF:n palveluksesta, mutta psykologit antoivat hänelle terveen paperit. Hän käytti hyväkseen USA:n lakia, joka sallii lataamattoman aseen viemisen lentokoneeseen, jos se on erillisessä kotelossa, jonka lukon vain omistaja voi aukaista.
Santiago sai aseen haltuunsa, meni sen ja patruunoitten kanssa WC-tilaan, jossa hän latasi aseen, ja tultuaan takaisin halliin alkoi tulittaa ihmisiä.  Poliisi pyrkii selvittämään, mikä oli hänen motiivinsa. http://www.timesofisrael.com/echoes-of-tel-aviv-1972-in-florida-shooting/, http://www.wnd.com/2017/01/who-gave-this-guy-his-gun-back-twice/,
·        Hallituskoaliittion puheenjohtaja David Bitan (Likud) sanoo, että Netanyahu voi jatkaa pääministerinä vaikka häntä vastaan nostettaisiinkin rikossyytteet. Bitan ei usko poliisin saamien todisteiden edellyttävän syytteitä rikoksista, koska pelkkä keskustelu eri aiheista, jotka voivat toteutettuina olla rikollisia, eivät tee hänestä lain rikkojaa. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-can-stay-in-power-even-if-criminally-charged-lawmaker-says/
·        USA:n presidentiksi valitun Donald Trumpin vävypoika, se "kiltti juutalaispoika", Jared Kushner, jonka vaimo Ivanka Trump kääntyi juutalaisuuteen, lupaa hakeutua irti liikeyhteyksistään saatuaan tärkeimmän neuvonantajan aseman Trumpin muotoilemassa hallituksessa. Toinen este hänellä on ollut nepotismi, eli lähiomaisen suosiminen hallitusta koottaessa, minkä USA:n laki myös kieltää. Hän on selvittänyt asiaa Federaation viranomaisten kanssa, jotka suosittavat hänen esteettömyyttään virkaa vahvistettaessa. http://www.timesofisrael.com/trump-son-in-law-kushner-eyes-business-exit-ahead-of-white-house-role/
·        Moderni kielijärjestö, Modern Language Association, MLA yksi Amerikan johtavista järjestöistä, äänesti Israelin akatemian boikottia vastaan äänin 113 -79. Boikottia tukevien akateemikkojen korkea määrä kuitenkin hämmästyttää. Järjestö päätti myös sanoutua irti BDS:n boikottivaatimuksista. http://www.timesofisrael.com/modern-language-association-rejects-bds-bid/,
·        IAN:n aluksen kanssa yhteen törmännyt kalastaja Muhammad al-Hissi katosi onnettomuuden aikana, ja nyt kolme vuorikautta jatkuneitten etsintöjen jälkeen hänet julistettiin kuolleeksi. Nuhammad al-Hissin setä Nidal al-Hissi kertoi, että israelilainen alus ajoi kalastajan veneen yli katkaisten sen kahtia ja kääntäen sen ympäri. Kalastajat voivat kalastaa kuuden merimailin syvyisellä kaistalla Gazan rannikon edustalla. Sotilaiden mukaan alus oli saattamassa toista alusta myrskyävällä merellä, kun onnettomuus tapahtui. Merivoimat jatkoivat kadonneen kalastajan etsimistä 3 päivän ajan, ja jatkavat sitä edelleen. Kadonneen 33-vuotiaan kalastajan symbolinen hautausseremonia suoritettiin eilen satojen ihmisten seuratessa. http://www.timesofisrael.com/gaza-fisherman-who-collided-with-israeli-ship-declared-dead/
·        IDF:n eteläisen armeijan komentaja joutui tyynnyttelemään egyptiläisen upseerin värikästä sanailua, kun häneltä kysyttiin hänen mielipidettään Gazan asukkaista. Siinä käytiin läpi aasit ja aasintammat sekä Gazan miesten äidit ja muut lähiomaiset kiihtyneessä äänilajissa, joka ei kestä painettua tekstiä. Egypti on tuhonnut useita satoja tunneleita, joita Gazasta on kaivettu Siinaille. On aina ollut tunnettua, etteivät Egyptin ja Gazan Hamasin välit ole olleet ystävällisiä, mikä on korostunut Abdel Fattah al-Sisin noustua Egyptin presidentiksi, joka syyttää Hamasin hallintoa sekaantumisesta Egyptin sisäisiin asioihin sekä liittoutumisesta Siinain islamin militaristien kanssa. Hamas-johtaja Ismail Haniyeh sai luvan matkustaa Egyptin kautta haj pyhiinvaellusmatkalle Mekkaan useiden muiden Hamasin johtohenkilöiden kanssa, heidän mukanaan Hamasin tärkein operaattori Tawhi Mushtaha, 57, joka on läheinen Gazan vahvan miehen Yahya Simwarin kanssa. Haniyeh on edelleen ulkomailla. Mushtaha vapautettiin Gilad Shalitin vapauttamisen yhteydessä vuonna 2011. Hän on yksi Hamasin johtavista miehistä, jotka sanelevat sen politiikan suunnan. Toinen välien rikkoontumiseen vaikuttanut asia lienee salafistien suosion kasvaminen Gazassa. Aseitten ja rakettien valmistamiseen tarvittavien materiaalien salakuljettamiseen Siinailta Gazaan on osallistunut Islamin Valtio, jonka uskotaan rahoittavan suuren osan toiminnasta http://www.timesofisrael.com/the-enemy-of-my-enemy-egypt-thaws-toward-hamas/,
·        Israel ilmoittaa keskeyttävänsä 6 miljoonan USD maksujen suorittamisen YK:n operaatioihin seurauksena UNSC:n päätöslauselman 2334 hyväksymisestä. Päätöslauselmassa tuomitaan kaikki Israelin rakentamat kylät ja kaupungit Juudeassa ja Samariassa laittomiksi ja sinne kotinsa perustaneet juutalaiset lainsuojattomiksi antaen PA/PLO:n terroristeille avoimen valtakirjan hyökätä juutalaisia vastaan. Se myös katsoo, että Israel laittomasti miehittää Juudeaa ja Samariaa sekä Jerusalemin itäosia, mukaan lukien Temppelivuori, josta se käyttää arabialaista sanaa Haram al-Sharif. Tämän johdosta Vuoden wagf-säätiön arabivartijat kieltävät juutalaisia käyttämästä Vuoresta sen kansainvälisesti hyväksyttyä termiä Temppelivuori. USA on YK:n suurin rahoittaja, ja kongressi harkitsee rahoituksen keskeyttämistä YK:n räikeän Israel-vastaisuuden vuoksi. http://www.timesofisrael.com/israel-cuts-6-million-in-un-funding-over-anti-settlement-vote/
·        PA/PLO:n johtajat Abbasta myöten ovat aloittaneet valtavan kampanjan Trumpin suunnitelmia vastaan muuttaa USA:n lähetystö Jerusalemiin. Abbas sanoo sytyttävänsä koko arabimaailman tuleen, jos tämä toteutuu, ja väittää arabimaitten karkottavan USA:n lähetystöt alueiltaan. Hän puhuu myös rauhanprosessista ikään kuin se toimisi, vaikka se on ollut koomassa koko Abbasin hallinnon ajan. Se mies ei pysty puhumaan mitään lisäämättä siihen puolet valheita. http://www.timesofisrael.com/abbas-warns-us-not-to-go-ahead-with-aggressive-embassy-relocation/
·        Egyptin koptikristityt viettivät lauantaina joulujuhlaa jatkuvan pelon vallassa.
Edes kirkot eivät ole enää turvallisia, he valittavat. Viimeisen terrori-iskun vuoksi 11.12. 2016, jossa sai surmansa 28 kirkossa palvovaa ihmistä sunnuntaimessun aikana, iloista joulujuhlaa sävyttävät pelko ja syvä suru sukulaisten menetyksen johdosta. Miksi UNSC ei puutu tällaisiin räikeisiin rikoksiin, vaan puuhastelee Israelin sisäisten asioitten kimpussa, joista UNSC:n jäsenmailla ei ole mitään tietoa? http://www.timesofisrael.com/fearful-egypt-copts-mark-christmas-after-church-bombing/
·        ISIS antaa ohjeita polttopullojen rakentamiseksi. Islamin Valtio on alkanut uutta terroriaaltoa pitkin maailmaa joutuessaan luopumaan suuresta osasta miehittämiään maita Irakissa ja Syyriassa. Se tarkoittaa myös uutta uhkakuvaa Israelin rajoilla ja Juudeassa ja Samariassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/222924
·        USA:n turvallisuusjärjestöt varoittavat, että ISIS ja Meksikon huumekartellien lähettämät terroriryhmät odottavat komentoa aloittaakseen terrori-iskut useisiin USA:n kaupunkeihin samanaikaisesti. Kuka antaa heille komennon? WND:n toisessa artikkelissa kerrotaan, että vastaus komennon antajasta sisältyy tähän artikkeliin. Hillary Clintonin suhteet Muslimiveljeskunnan kanssa ulottuvat paljon syvemmälle kuin ne, joita hänellä oli Huma Abedinin kautta. Se on se "vihollinen keskellänne". http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/222924