Wednesday, December 13, 2017

KESKIVIIKKO 13.12.2017

KESKIVIIKKO 13.12.2017
01. Pääministeri Benyamin Netanyahu rohkaisi mielensä ja meni kuin menikin leijonien Brysselin luolaan välittämättä kotoisten vihamiestensä hyökkäyksistä häntä ja hänen perhettään vastaan. Kuten esikuvansa Daniel hän selvisi sieltä hengissä joskin henkisesti haavoitettuna.
Jos Bibi arveli voivansa muuttaa pedon mielen, hän erehtyi käden nuolemisesta huolimatta. Peto on peto ja toimii luonteensa mukaisesti, se täytyy ymmärtää, mutta ei sitä tarvitse hyväksyä.

Pääministeri Netanyahu käväisi ensin Pariisissa, jossa hän tapasi presidentti Emmanuel Macron, joka ystävällisistä sanoista huolimatta totesi Trumpin Jerusalemin asemaa koskevan lausunnon monimutkaistavan rauhanprosessin edistämistä. Lisäksi hän sanoi "Trumpin informoineen häntä USA:n suunnittelemasta, joka poikkeaa aiemmista aloitteista, ja joka tulee vavisuttamaan tasapainotilaa".
Uutislähteet kertovat TV-10 mukaan Netanyahun sanoneen Macrolle, ettei hän vielä tunne sen yksityiskohtia, mutta luvanneen Macrolle olevansa valmis kompromisseihin ja myönnytyksiin.
Raportissa kerrotaan edelleen, että tavatessaan maanantaina EU:n ulkomaanasioitten satraapin Mogherinin Netanyahu kertoi hänelle: "Trump valmistelee vakavaa rauhanaloitetta, joka tulee ottaa vakavasti. Hänen Jerusalemia koskeva lausuntonsa herätti runsaasti aaltoja, mutta niiden rauhoituttua hänen suunnitelmansa otetaan esille". Hänen kerrotaan lisänneen: "Trumpin lausunto Jerusalemista oli varovaisesti muotoiltu, Se on syytä lukea huolellisesti. Se ei sulje ovea neuvotteluilta sopimuksen synnyttämiseksi".

Pääministerin kanslia kielsi TV-10 raportin pääkohdat. "Me kiellämme ehdottomasti, että pääministeri puhui kompromisseista ja myönnytyksistä. Hän sanoi; "Trumpin suunnitelma on haaste sekä hänelle että PA/PLO:n puheen-johtaja Mahmoud Abbasille. Euroopan intressissä on ilmeinen tarve nähdä asiat eri tavalla".
TV-10 raportissa todetaan edelleen, että sekä Macron että Mogherini epäilivät Netanyahun lupausta joustaa neuvotteluissa.

Yhteisessä lehdistökonferenssissa sunnuntaina Macron ilmaisi tyytymättömyytensä USA:n Jerusalemin tunnustamiseen Israelin pääkaupunkina ja kehotti Netanyahua osoittamaan rohkeutta rauhankeskustelujen edistämiseksi.
Netanyahu puolestaan totesi, että "Jerusalem on yhtä paljon Israelin pääkaupunki kuin Pariisi on Ranskan pääkaupunki. Mitä pikemmin PA:n arabit tunnustavat tämän, sitä pikemmin edistymme".

Puhuessaan myöhemmin sunnuntaina journalistien kanssa Netanyahu sanoi, että Jerusalem tulee olemaan yksi keskustelujen pääkohdista, ja "ettei hän koskaan ole sulkenut pois mahdollisuutta keskustella siitä; arabeilla on oma asenteensa siitä, ja he voivat tuoda sen vapaasti esille". Bibi vakuutti, ettei hän vastusta keskusteluja, mutta hänellä on rajoituksia niiden lopputuloksista.

Seisoessaan EU:n ulkoasiain johtajan Mogherinin rinnalla EU:n päämajassa Brysselissä maanantaina Netanyahu sanoi "uskovansa sopimuksen syntyyn, ja että useimmat EU-maista tulevat lopulta tunnustamaan Jerusalemin Israelin pääkaupunkina ja muuttamaan lähetystönsä sinne".

Mogherini kielsi Bibin uskomuksen todeten, ettei sellaista tule tapahtumaan, sillä "EU on yhtenäinen ja pitäytyy kansainvälisiin lausuntoihin koskien Jerusalemia". Hän haluaa jatkaa EU:n politiikkaa tukien PA/PLO:n päätöstä maksaa terrorismin tukemista EU:n veronmaksajain kustannuksella. EU on PA/PLO:n suurin taloudellinen ja diplomaattinen tukija ummistaen silmänsä tosiasialta, että se tukee terrorismia. Mogherini vakuutti EY:n pitävän kiinni Jerusalemin jakamisesta. "Rauhansopimus tulee tapahtua kahden valtion periaatteen mukaisesti ja siten että rajalinja noudattelee 1967 aselepo-sopimuksen linjoja".

https://www.timesofisrael.com/netanyahu-told-macron-hed-make-concessions-within-trump-peace-plan-report/
EU:n politiikassa on turha odottaa suunnan muutosta niin kauan, kuin nykyisen käytännön mukainen demokratian vastainen järjestelmä jatkaa toimintaansa, jossa EU:n johto nimittää virkailijansa sisäisillä valinnoilla ilman vaaleja. Siten Brysselin korkea raati voi jatkaa illuminaatin johtamaa uuden maailmanjärjestyksen mukaista tuhoon johtavaa politiikkaansa, kunnes uudet jäsenmaat pystyvät vaikuttamaan sen muuttamiseksi. Mogherini lienee luettavissa samaan tasoon Argentiinan entisen presidentin Kirchnerin kanssa, joka toimikaudellaan esti tutkimusten suorittamista juutalaisten Amia-järjestön terrori-iskusta peläten niiden paljastavan oman Iranille myönteisen politiikkansa. Eurooppa olisi kuitenkin luonnollinen Israelin tukija.

02. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan kutsui OIC:n (Organisation of Islamic cooperation) presidenttinä hätäkokouksen Istanbuliin, jonka pääaiheena on Trumpin lausunto Jerusalemista Israelin pääkaupunkina, jonne USA muuttaa lähetystönsä parhaaksi katsomanaan ajankohtana, vaikka valmistelut sen toteuttamiseksi aloitettiin.
Tänään keskiviikkona Istanbuliin kokoontuvan konferenssin tarkoituksena on saada kaikkien 57
muslimimaan johtajat tukemaan yhteistä lausuntoa
Trumpin antaman lausunnon kieltämiseksi. Trumpin päätös Jerusalemista aiheutti mielenosoituksia useissa muslimimaissa, joissa osoitettiin solidaarisuutta PA/PLO:n arabeille ja kiellettiin Israelin valtion olemassaolon oikeus.

Trump puolusti päätöstään todeten, että lukuisten epäonnistumisten jälkeen rauhan saamiseksi oli tarpeen aloittaa ponnistelut uudelta pohjalta. Trump vakuutti, ettei hän lausunnossaan puuttunut enempää Israelin ja PA/PLO:n välisiin kuin Jerusalemin rajoihin, vaan jätti ne neuvottelujen varaan tulevissa rauhankeskusteluissa.

Erdogan, joka pitää sekä konferenssin alku-että loppupuheen, hyökkäsi ennen konferenssin alkamista rajusti Israelia vastaan kutsuen sitä terrorivaltioksi, joka tappaa lapsia. Hän haluaa konferenssin antavan Israelia tuomitsevan julki-lausuman, mutta Iranin johtaman shia-muslímien ja Saudi Arabian johtaman hallitsevan sunni-suunnan kokoamiseksi yhteiseen rintamaan USA:n johtamaa johtamaa Israelille myönteistä rintamaa vastaan ei ole helppoa, vaikka historiassa sunnit ja shiat ovat pystyneet kokoamaan rivinsä yhteistä vaara vastaan islamin joutuessa vaaraan.
Asiantuntijat epäilevät, että islam olisi vaarassa, ja että muslimit pystyisivät unohtamaan keskinäiset
riitansa keskittyäkseen USA:n vaikutusta vastaan. Monet osapuolet, kuten Egypti, Saudi Arabia ja UAE tuskin ovat valmiit vaarantamaan suhteensa USA:n kanssa, vaikka ne kärsivätkin kovia iskuja Obaman hallituksen aikana Obaman suosiessa Irania. PA/PLO:n vaatimuksesta Kairossa kokoontunut arabiliiga kehotti Yhdysvaltoja perumaan Trumpin lausunnon, mutta ei vaatinut käytännön toimia arabimaiden taholta. Istanbulin OIC:n konferenssin ei uskota pystyvän siitä poikkeavaan lausuntoon.

Erdogan on käynyt lukuisia puhelinkeskusteluja pyrkien saamaan laajemman vastarinnan. Yhteisessä lehdistötilaisuudessa Ankarassa maanantaina Erdogan totesi Venäjän presidentti Putinin ottaneen samantapaisen kannan tuomiten Israelia bensiinin heittämisestä liekkeihin. https://www.timesofisrael.com/erdogan-seeks-to-galvanize-muslim-leaders-over-jerusalem/

03. UUTISIA LYHYESTI
• Tavatessaan Brysselissä EU:n ulkoministereitä Netayahu sanoi, että EU hemmottelee PA/PLO:n arabeja lapioimalla kymmeniä miljoonia Euroja sen pohjattomaan säkkiin pystymättä seuraamaoan niiden käyttöä, ja lupaamalla sille maat ja taivaat ilman todellista tarkoitusta, mikä saa kansan uskomaan valheita. Bibi kyseli: Millaisen Palestiinan
valtion EU haluaa: Costa Rican vaiko Jemenin? https://www.timesofisrael.com/skeptical-netanyahu-to-eu-on-palestinian-state-would-it-be-costa-rica-or-yemen/
• Sheikki Hassan Yousej oli niiden kymmenien Hamasin jäsenten ja kannattajien joukossa, jotka IDF:n ja Shin Betin joukot pidättivät yön aikana pidetyissä ratsioissa Juudeassa ja Samariassa. Shin Bet syyttää Yousefia terroristien tukemisesta. Hamas on avoimesti vaatinut arabeja aloittamaan uuden intifadan. Hamasin johtaja Ismail Haniyeh ylisti hyökkäyksiä IDF:n sotilaiuta vastaan kutsuen sitä "siunatuksi intifadaksi". https://www.timesofisrael.com/senior-hamas-leader-among-dozens-arrested-overnight-in-west-bank/
• Tiistaina Gazasta ammuttiin raketti kohti Ashkelonia, mikä sai hälytyssireenit soimaan. Raketti ei aiheuttanut vahinkoa, mutta ÍAF kävi muistuttamassa, ettei se ole sopivaa, ja iski Hamasin kohteisiin Gazan pohjoisosassa. https://www.timesofisrael.com/idf-strikes-hamas-position-in-gaza-after-rocket-launch/
• Kaksi Islamic Jihadin miestä saivat surmansa heidän autossaan kuljettamiensa pommien räjähdettyä. Jihad syytti Israelia räjähdyksestä, joka sen ilmoituksen mukaan tapahtui moottoripyörässä sen ollessa jihadtöissä. https://www.timesofisrael.com/idf-denies-killing-palestinian-islamic-jihad-members-in-gaza-blast/
• Aseistetut naisterroristit Abu Quds prikaatista vannovat vapauttavansa sieluillaan Palestiinan sitä ryöstäviltä juutalaisilta, kuten he kirjoittivat tweet-sivullaan. He ovat alkeis-koulun oppilaita. Satoja Al-Quds prikaatin naisjäseniä burchaan pukeutuneina marssivat Gazan kaduilla polttaen Israelin ja USA: lippuja ja kiroten Trumpia. https://www.timesofisrael.com/female-terrorists-in-gaza-threaten-intifada-after-trump-announcement/
• Israelin vähemmistöryhmät vaativat parempaa koulutusta lapsilleen rekisteröityen valtion ylläpitämiin kouluihin taatakseen lapsilleen paremman tulevaisuuden, sanovat haredi ja arabilasten vanhemmat. Asiaa tutki Shoresh instituutti, joka selvitti lasten vanhempien haluavan lapsensa pois uskonnollisista kouluista pitäen valtion kouluja parempina. https://www.timesofisrael.com/haredi-arab-parents-seeking-better-education-for-children-report-shows/
• Ben Gurioin kansainvälinen lentokenttä suljettiin 15 minuutin ajaksi, koska taivaalle oli tullut ilmeisesti harhaantunut miehittämätön kone (drone) vaarantaen lentoliikennettä. https://www.timesofisrael.com/wayward-drone-briefly-grounds-flights-at-ben-gurion/
• Vuoden hanukkalahja tulee Amazonilta.
8 episodia (yksi iltaa kohti) käsittävä lämmin, lipeväkielinen ja äärimmäisen juutalainen televisio on herättänyt ihastusta katsojissa. Se etenee vauhdilla mikä vaatii nopeaa älyä ja tarkkaa seuraamista, sanoo Jordan Hoffman. https://www.timesofisrael.com/amazon-gifts-us-8-marvelous-episodes-of-jewish-dramedy-like-weve-never-seen/
• Uusin Star Wars filmi nimeltään viimeinen jeti The Last Jedi; episode VIII. Asettaa likaiset saappaansa ulommaksi kuin mikään aiempi koskaan on uskaltanut. Filmin näyttelijät käyttävät aseita ja välineitä, joita emme vielä käytä ja he kohtaavat olentoja, joita eivät ole koskaan aiemmin nähneet. Filmi on artikkelin mukaan tehty ymmärtävällä huumorilla, joten tiukkapipoiset älkööt vaivaituko. https://www.timesofisrael.com/new-star-wars-movie-goes-where-no-jedi-has-trod-before/
• Hanukka ei kuitenkaan lupaa ihmettä kaikille. Tämän joutunee kokemaan hallituksen koordinaattori David Bitan (Likud) jonka ongelmat lisääntyvät sitä mukaan kuin tutkimukset etenevät, pakottaen hänet harkitsemaan eroa tai pysymään asemassaan
välttääkseen pidätystä. Eipä ole hanukkamieltä nostattavaa juhla-aikana. https://www.timesofisrael.com/in-the-face-of-graft-evidence-coalition-whip-mulled-resigning-report/
• PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas on herännyt koomasta ja sanoi ensi töikseen, ettei USA:n rauhanaloitteella ole tulevaisuutta, ja julisti ennen tehdyt sopimukset mitättömiksi. Yleisesti uskotaan, että kahden välisten sopimusten peruuttaminen vaatii molempien osapuolten suostumisen, mutta arabit eivät välitä lännen moraalikäsityksistä. Abbas oli raahautunut Istanbuliin osallistuakseen OIC:n konferenssiin, jossa hän saadakseen muutaman irtopisteen kertoi tämän havaintonsa. Hän vaatii Jerusalemia Palestiinan valtion pääkaupungiksi, sillä "ilman sitä Lähi-Itään ei tule rauhaa eikä sopua". https://www.timesofisrael.com/no-more-us-role-in-peace-process-abbas-declares/

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 7 -17; Tiberias 12 -24; Suolameri 16 –26; Eilat 13 -24 +C-astetta, huomenna samoin .


No comments: