SUNNUNTAI 19.11.2017

SUNNUNTAI 19.11.2017
01. USA pyrkii laatimaan yksityiskohtaisen rauhansuunnitelman Israelin ja PA/PLO:n välille. Raportin mukaan USA investoi useita vuosia ponnisteluissaan, jonka päämääränä on myös osoittaa, miten tosissaan Trumpin hallitus on kattavan ja kestävän sopimuksen saavuttamiseksi.
Sopimusluonnoksen innokkain laatija on Lähi-Idän sovittelija Jason Greenblatt, joka ei ole kiinnostunut siihen käytetystä ajasta, vaan pyrkii saamaan "kaikki ankat samaan laumaan", eli kaikkien osapuolten näkemysten kokoaminen, minkä pohjalta lopullinen luonnos laaditaan, ennen kuin suunnitelma julkaistaan kansalle. Valkoisen Talon rauhantiimi ei halua asettaa mitään aikarajoja valmistellessaan kehyksiä vakaville keskusteluille. Tiimi pyrkii pysyttelemään myös puolueettomana suosimatta kumpaakaan osapuolta toisen kustannuksella.
Greenblatt selittää JP:lle antamassaan haastattelussa, ettei tiimi perusta ponnistelujaan aiempiin epäonnistuneisiin suunnitelmiin, vaan leipoo oman kakkunsa uuden strategian pohjalta. Trumpin tiimi lähtee kokonaan toiselta näkökulmalta käsitellessään kysymystä "setlementeistä" Juudeassa ja Samariassa, jotka Obama katsoi rauhan esteeksi. Trumpin tiimi hylkää tämän ja antaa rakentamiselle lähes vapaat kädet, sillä "se ei ole rauhan esteenä vaan edistää sen saavuttamista". Tiimi tiedostaa, että juutalaisten rakentaminen voi vesittää arabien toiveita Palestiinan valtion perustamiseksi koko alueella Juudeassa ja Samariassa sekä Gazassa, mutta pyrkiessään hillitsemään valvomatonta rakentamista ja mielellään vain suurten juutalaisyhteisöjen kuntarajojen sisällä, se ei aseta rakennettavien asuntojen määrää, eikä rakentamiskieltoja kuten Obaman aikana tehtiin.
Trumpin neuvottelutiimi näkee sekä positiivista että negatiivista siinä, miten tilanne kehittyy ajan kuluessa.
http://www.jpost.com/American-Politics/Eyeing-detailed-plan-Trump-team-expects-peace-talks-to-last-up-to-two-years-514554

02. Israelin TV-2 käsitteli lauantain ohjelmassaan Trumpin rauhan-
tiimin ponnisteluja rauhansopimuksen laatimiseksi väittäen, että se perustui suunnitelmasta vuotaneisiin tietoihin.
TV2:n raportin mukaan presidentti Trump on vastoin aiempaa vaiteliasuuttaan kahden valtion periaatteesta, on nyt valmistautumassa tunnustamaan Palestiinan valtion. Trumpin tiimin suunnitelmaan kuuluu maan vaihtoja, mutta vastoin Obaman suunnitelmia, palestiinalaisen valtion rajat eivät perustu 1949 aselepolinjoihin eli ns. vihreään linjaan.
Trumpin tiimin suunnitelmassa IDF saa jäädä Jordanin laaksoon turvatakseen Israelin itärajan, mutta IDF:n vaatimus valvoa myös Juudean ja Samarian alueita on vielä harkinnan alaisena.
Jerusalemin asema Israelin jakamattomana pääkaupunkina sovitaan vasta prosessin loppuvaiheessa, kuten myös USA:n lähetystön siirtäminen Jerusalemiin, kuten TV2 raportoi.

Tyydyttääkseen PA/PLO:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin toiveita suunnitleman mukaan PA/PLO saa satoja miljoonia USD kehitysvaroja, jotka tulevat pääosin arabivaltioista.
Valkoinen Talo sanoi julkaisemassaan tiedotteessa, etteivät TV2:n raportissa mainitut kysymykset ole totta. "Mitä voimme sanoa, on se, että olemme hedelmällisissä keskustekuissa kaikkien kiinnostuneiden osapuolten kanssa ja olemme valinneet aiemmasta poikkeavan polun rauhansopimuksen luomiseksi". Siinä myös todetaan, ettei tiimi halua asettaa keinotekoisia aikarajoja, eikä keskustelujen jatkamisen ohella ole muita kilpailevia suunnitelmia.
Pääministeri Netanyhau tuomitsi TV2:n raportin suoralta kädeltä todeten, että pääministerin reaktio riippuu suunnitelman sisällöstä ja etenkin siitä, turvaako se Israelin turvallisuusvaateet. Netanyahu antaa tunnustusta Trumpin tiimille sen pyrkiessä laatimaan suunnitelmansa ilman ennakkokäsityksiä. http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Proposal-wont-uproot-Jews-or-Arabs-514577

03. USA:n ulkoministeriön virkailija ilmoitti, että kongressin laatiman lain mukaan ulkoministeri Rex Tillerson ei ´voi uudistaa tässä kuussa vanhentuvaa lupaa PA/PLO:n toimiston toiminnan jatkamisseksi Washingtonissa. Lain mukaan PA/PLO ei voi operoida USA:ssa vaatiessaan Haagin kansainvälistä oikeutta asettamaan rangaistustoimenpiteitä Israelia vastaan. Virkailija täsmensi, että PA/PLO.n toiminnan rajoittaminen koskee myös sen toimistoa Washingtonissa.
PA/PLO:n virkailijat sanovat yllättyneensä toimiston sulkemisesta, vaikka he ovat varmaan tietoisia rajoituslaista.
PA:n uutistoimisto WAFA kertoi PA/PLO:n presidenttikanslian ilmoittaneen hämmästyksensä päätöksestä, jonka AP raportoi. Sen rapottin mukaan PA/PLO:n ulkoministeri Riyad Maliki sanoi uhitellen, ettei sen johtajat anna USA:n mustamaalasten painostaa sitä suostumaan neuvotteluihin Israelin kanssa. Abbasin tiedottaja ja korvaan kuiskuttelija Nabil Abu Rudeinah sanoi, että Trumpin ja Abbasin välisen yhteisymmärryksen mukaan osapuolet pyrkivät välttämään raflaavia lausuntoja, jotka voivat häiritä positiivisen ilmaston muodostumista neuvotteluille. Hän täsmensi myöhemmin, että USA:n päätöksellä voi olla vakavia seurauksia sekä rauhanprosessille että USA:n ja arabien suhteille. Hän kuitenkin liioittelee PA:n vaikutusvaltaa uudessa tilanteessa. Saudit ovat yhä enemmän halukkaita rankaisemaan PA/PLO:n johtajia vuosikausia kestäneistä neuvotteluista ja miljardeista USD avustuksista ilman mitään mainittavia tuloksia.
Tämä on kuitenkin USA:n lain vaatima toimenpide, kuten Bibi toteaa.
http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Palestinians-say-they-wont-be-blackmailed-by-US-move-to-close-PLO-office-514559

04. UUTISIA LYHYESTI
• Juutalainen Koti (Jewsih Home) puolueen ministeri Uri Ariel sanoi, että Kansallinen Unioni ryhmä eroaa hallituksesta, jos uutiset Trumpin tiimin rauhansuunnitelmista ja Palestiinan valtion tunnustamisesta pitävät paikkansa. Kansallinen Unioni on liitossa Jewish Home puolueen kanssa. Kansallisen Unionin puheenjohtaja ja hallituksen maatalousministeri Uri Ariel vakuutti lauantaina, ettei se voi jatkaa hallituksessa, joka tunnustaa Palestiinan valtion. https://www.timesofisrael.com/jewish-home-minister-threatens-to-bolt-coalition-over-trump-peace-plan/
• USA ja Israel vakuuttavat, ettei raportti, että ne TV2:n Hadashot mukaan olisivat valmiit tunnustamaan Palestiinan valtion, ole totta. Kumpikaan maa ei ole valmis tunnustamaan Palestiinan valtiota, vaikka USA:n mukaan se ei valttämättä noudata 1949 aseleposopimuksen linjoja. TV2:n mukaan uuden arabivaltion tunnustaminen Israelin sydänalueille Juudeaan ja Samariaan ja Gazaan, olisi yksi avain-kysymyksistä neuvottelujen aloittamiseksi. https://www.timesofisrael.com/us-israel-dismiss-tv-report-claiming-trump-ready-to-recognize-palestinian-state/
• Israelin turvallisuusjoukot joutuivat juutalaisasukkaitten hyökkäyksen kohteeksi pyrkiessään poistamaan asukkaitten tiesulkua tiellä, joka johtaa paitsi Kiryat Arbaan myös läheiseen arabikylään. Juutalaisasukkaat protestioivat perjantaina tapahtuneen autolla suoritetun terrori-iskun vuoksi, jossa kaksi juutalaista haavoittui, yksi 70-vuotias mies kohtalaisesti ja toinen 37-vuotias mies hengen vaarallisesti taistellen hengestään sairaalassa. Turvallisuusjoukot pidättivät 3 mielenosoittajaa paikalla. Oikeistolainen laillista apua tarjoava järjestö Honenun edustaja sanoi poliisin käyttäneen rajua väkivaltaa.
https://www.timesofisrael.com/3-detained-for-attacking-police-palestinians-at-protest-over-ramming-attack/
• Netanyahun vaivanaika jatkuu poliisin päättäessä kutsua hänet taas uuteen hiillostamistilaisuuteen. Tämä koskee ulkomaisten rahoittajien antamia lahjoja, sikareita ja shampanjaa, joiden arvo ylittää poliisin mukaan kohtuuden rajat. Mitä Bibi tarjosi vastalahjaksi, jos mitään muuta kuin lämmintä kättä, sitä poliisi pyrkii selvittämään.
https://www.timesofisrael.com/netanyahu-to-be-questioned-a-6th-time-in-graft-probes-on-sunday/,
• Puolustusministeri Avigdor Liberman kehottaa arabimaita solmimaan rauhan Israelin kanssa voidakseen keskittyä Iranin laajenevaa vaikutusta ja valtaa vastaan. Hän selittää, että Dash alkaa olla voitettu ja sitä seuraa Iran. Hän viittaa Egyptin esimerkkiin, jossa presidentti Anwar Sadat teki rohkean päätöksen ja solmi rauhan Israelin kanssa, joka on pitänyt solmimisesta lähtien kummankin maan eduksi. https://www.timesofisrael.com/liberman-urges-arab-nations-to-make-peace-with-israel-and-confront-iran/
• USA:n ydinaseita valvovan armeijanosaston komentaja ilmavoimien kenraali John Hyten vakuuttaa, että jos Trump antaa laittoman komennon ydinaseen käyttämiseksi, hän tulee kieltäytymään kunnaista. https://www.timesofisrael.com/us-nuclear-commander-would-resist-illegal-order-for-strike/
• Libanonin pääministeri Saad Hariri lensi presidentti Emmanuel Macron pyynnöstä Pariisiin, jossa hän Libanonin presidentti Aoun mukaan lepää muutaman päivän ennen paluutaan Libanoniin keskiviikkona. Presidentti Trump otti yhteyttä Macroon keskustellen hänen kanssaan, miten lopettaa Teheranin yritykset häiritä Lähi-Idän tasapainoa, sekä Haririn paluusta Libanoniin, jossa hänen henkensä voi joutua vaaraan. Hän pakeni Riyadiin paljastuneen murha-yrityksen vuoksi.
https://www.timesofisrael.com/with-hariri-in-france-trump-and-macron-discuss-countering-iran-hezbollah/,
• Muuttolinnut ovat sadoin miljoonin muuttamassa edelleen lämpimämpiin maihin levättyään Hula laaksossa, mutta kymmenet tuhannet kurjet ovat seuranneet maailman lämpenemistä ja päättäneet talvehtia Hula laaksossa. Valtio syöttää niille päivittäin 8 miljoonaa tonnia jyviä pitääkseen ne poissa maanviljelijöitten pelloilta.
https://www.timesofisrael.com/tens-of-thousands-of-migrating-cranes-stay-out-winter-in-israels-north/,

SSÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 09 -20; Tiberias 15 -27; Suolameri 15 -28; Eilat 17 -298 +C-astetta, huomenna asteen verran vähemmän.


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019