Friday, October 27, 2017

PERJANTAI 27.10.2017

PERJANTAI 27.10.2017
01. Tel Avivista Jerusalemiin johtavan valtaväylän vasemmalla puolella on säilynyt vanha kyläpahanen, nimeltään LIFTA, jota aikoinaan asuttivat pääosin arabit. He joutuivat pakenemaan taistelujen tieltä, eikä sitä ole asutettu uudelleen, vaikka suunnitelmia on laadittu raunioitten hajottamiseksi ja luksustalojen rakentamiseksi niiden tilalle. Kysyntää niillä varmasti tulisi olemaan, mutta arkeologien ja ympäristöaktivistien vastustuksen pelossa suunnitelmat on hyllytetty. Alueella on suorittu tutkimuksia, mutta viranomaiset sanovat niiden olevan keskeneräisiä eivätkä suostu antamaan mitään tietoja tuloksista eivätkä edes keskustelemaan asiasta.
Liftan kylä jatkaa siten historian jäädyttämää aikaansa hylättynä, muutamaa irtolaista lukuun ottamatta ilman asukkaita. Aluetta kuitenkin valvotaan kaupungin toimesta. Virallisesti maa kuuluu valtion omistukseen ns. hylätyn maan oikeudella.
Israelin Maan hallintokunta on suunnitellut tilaisuuden järjestämistä, jossa IAA tulisi ensimmäistä kertaa esittelemään kolme vuotta kestäneiden tutkimusten tuloksia julkisesti.
Pari päivää sitten LIFTA:n kylä liitettiin 25 kohdetta käsittävään listaan vaarassa olevista perinnekohteista, jotka vahvistettaneen UNESCO:n seuraavassa konferenssissa vuonna 2018.
Lifta on Jerusalemin asukkaitten ja turistien suosiossa, jotka ylistävät sitä harvinaisena helmenä, jonka kunnostaminen tulee suorittaa silkkihansikkain. Kylässä on luonnollisen lähteen ympärille muodostunut pieni lammikko, jossa voi käydä uimassa, ja koska vesi vaihtuu yhtenään, se on uimakelpoista. https://www.timesofisrael.com/state-buries-survey-on-ancient-jerusalem-village-slated-for-development/

02. ISRAELIN judokat kilpailivat Kansainvälisen Judo-federaation IJF Abu Dhabissa UAE:ssä järjestämissä grand slam kilpailuissa.
Judoka Tal Flicker sai kultamitalin ja judoka Gili n Cohen pronssia. Tal taisteli miesten sarjassa, Gili naisten alle 52 kg sarjassa. IJF varmisti järjestäjiltä ennen kilpailujen järjestämistä Abu Dhabissa, että Israelin edustajia kohdellaan tasavertaisesti.
IJF:n presidentti esitti kirjeessään vaatimuksen UAE:n Judo
Federaation presidentille, että "kaikkia osanottajia, mukaan lukien Israelin delekaatio, tulee kohdella tasapuolisesti kaikilta osin, ilman mitään poikkeuksia". Kirje toimitettiin myös World Jewish Congress WJC järjestölle, joka edustaa yli sataa juutalaista yhteisöä maailmalla, ja joka oli kehottanut "IJF:a puuttumaan ja suojelemaan Israelin kansallisen judotiimin jäseniä ja säilyttämään urheiluhengen mukaisesti politiikan ja diskriminoinnin poissa urheilusta". Tämä ei toteutunut Abu Dhabissa.
Järjestäjät kuitenkin kielsivät israelilaisia kilpailijoita Israelin symbolien käyttämisestä kilpailuasuissaan ja varusteissaan.
Palkintojen jakotilaisuudessa järjestäjät kielsivät Israelin lipun käytön korvaten sen IJF:n lipulla, sekä kieltäen Israelin kansallis-laulun soittamisen. Kilpailijat joutuivat laulamaan oman Hatikvan seremonian aikana. Tämä boikotointi tapahtui myös 2015 kilpailuissa UAE:ssa.
UAE ei antanut mitään kommenttia, eikä Israelilla ole diplomaattisuhteita sen kanssa.
Israelissa kuitenkin katsotaan, että boikotin asemesta israelilaisten urheilijoitten tulee osallistua kilpailuihin ylpeinä ja arvokkaina edustaen maataan lippujen ja muitten tunnusten alla kaikkialla.
Voisi esittää aiheellisen kysymyksen, miksi sitten järjestää kilpailuja maissa, joiden tiedetään kieltävän Israelin symbolien käytön? Onko raha todella tärkeämpi kuin tasapuolisen ja rehdin urheiluhengen säilyttäminen poliittisista kiistoista huolimatta? https://www.timesofisrael.com/israeli-wins-gold-at-abu-dhabi-judo-tourney-which-refuses-to-play-the-anthem/

03. YK:n Ihmisoikeusneuvoston nimittämä erikoiskirjeenvaihtaja palestiinalaisiksi itseään kutsuvien Juudean ja Samarian sekä Gazan kaistan asukkaita koskevissa asioissa Michael Lynk osoitti todellisen luontonsa ja sydämeensä kätkeytyneen Israelia ja juutalaisia koskevan vihansa kehottaen lehdistötilaisuudessa torstaina asettamaan sanktioita Israelia vastaan perustaen aiemmin julkaistuun raporttiin, jossa viitataan Etelä' Afrikan miehittämiseen loppumiseen Namibiasta esimerkkitapauksena.
Hän kehotti kansainvälistä yhteisöä lisäämään Israelin vastaisia painostustoimiaan maailmalla.
"Israel on hyvin riippuvainen kauppasuhteista ulkomaailman kanssa" vastatessaan kysymykseen, voisivatko sanktiot vaikuttaa Israelin ulkopolitiikkaan.
"Jos sovittaisiin yhdessä, että israelilaiset tarvitsevat viisumin matkustaessaan ulkomaille; jos sovittaisiin, ettei Israelille anneta erivapauksia kauppasopimuksissaan EU-maiden kanssa; jos lukemattomat sotilaallisen ja taloudellisen tai akateemisen yhteistoiminnan muodot Israelin kanssa yhtäkkiä lopetettaisiin, uskoisin, että näkisimme muutoksen meren sekä tavallisen israelilaisen että hallituksen asenteissa", totesi tämä kanadalainen lainopin professori journalisteille.

Israelin yk-lähettiläs Danny Danon totesi kuultuaan Lynkin vihan täyttämän lausunnon, että YK:n ihmisoikeusjärjestö on menettänyt lailliset oikeutensa.
"Mr. Lynk käyttää asemaansa hyväkseen levittääkseen vihan täyttämää kiihotustaan Israelin valtiota vastaan, ja toimii BDS:n agenttina YK:n suojeluksessa" Danon sanoi. "YK:n ihmisoikeus-neuvosto on menettänyt laillisuutensa keskittyessään itsepäisesti Israelia vastaan ja unohtaen varsinaisen tehtävänsä työskennellä todellisten ihmisoikeusongelmien ratkomiseksi niiden vainoamassa maailmassa".
Lynk sanoi lausunnossaan, että Gaza on edelleen miehitettynä, vaikka Israel veti joukkonsa ja karkotti kaikki juutalaisasukkaat sieltä 2005. Hänen mielestään BFD liike maailmalla on eräs mielipiteen vapauden ilmaus protestoidessaan mitä tahansa yhtiötä tai valtiota vastaan. Lynk katsoo, että v. 2007 asetettu kansainvälinen Gazan alueen kauppasaarto aseiden ja niiden valmistamiseen tarkoitettujen materiaalien Gazaan viennin estämiseksi, jota sekä Israel että Egypti valvomilta alueiltaan toteuttavat, on miehityksen muoto.
Näyttää, ettei Lynk ole kuullutkaan USA:n presidentin päätöksestä lopettaa YK:n parissa harjoitettu Israelin vastainen toiminta, joka automaatin tavoin on keskittynyt Israelin boikotoimiseen. https://www.timesofisrael.com/un-rights-official-slammed-for-urging-economic-sanctions-on-israel/

04. UUTISIA LYHYESTI
• Israelin hallituksen päätös liittää Jerusalemin nykyisten kuntarajojen ulkopuolella olevat juutalaisyhteisöt: Maale Adumim, Pisgat Zeev, Betar Illit sekä Gush Etzion (Efrat) Jerusalemin kaupunkiin on odotetusti aiheuttanut vastareaktioita sekä Israelin vasemmiston että PA:n arabien keskuudessa. Vasemmistoa edustavat journalistit sanovat sen tarkoittavan "suuremman Jerusalemin" muodostamista, aivan kuin he kutsuvat Juudean ja Samarian liittämistä
Israelin tarkoittavan "suuremman Israelin" muodostamista unohtaen – ehkä tarkoituksellisesti – että sekä Balfourin julistuksessa että sen Kansainliiton vahvistamassa dokumentissa, jonka YK myöhemmin vahvisti, koko Israelin maa Jordanin vuorista Välimereen kuuluu juutalaisten kotimaahan. Ei ole suurempaa Israelia – ei ainakaan vielä- vaan juutalaisille tarkoitetun maan omistamisesta.

PLO:n hallituksen jäsen Hanan Ashrawi, joka on alkanut uudestaan aktivoitumaan, totesi keskiviikkona, että näiden juutalaisyhteisöjen liittäminen Jerusalemiin merkitsee kahden valtion periaatteen loppua – vaikka PA:n arabit ovat kuukausia sitten todenneet sen kuolleen. "Israelin tarkoituksena on sotilasmiehityksen viivyttäminen eikä sen lopettaminen" Ashrawi totesi.
Israel vapautti Juudean ja Samarian ja Jerusalemin itäosat Jordanian miehityksestä v. 1967 puolustussodassa. Jerusalem on Israelin jakamaton pääkaupunki hallituksen päätöksen mukaan, mikä on tunnustettu useissa laitoksissa ja instituutioissa ja kansan enemmistön keskuudessa.

Esitys Jerusalemin laajentumisesta käsitellään lainlaatijain ministerikomiteassa sunnuntaina, mutta se vaatii Knessetin äänestyksen asiasta. Israel Katzin mukaan neljän yhteisön liittäminen Jerusalemiin nostaisi sen asukasluvun yli miljoonaan. Juutalaisten osuus nousee 150 000, ja samalla 100 000 arabia jäisi rajojen ulkopuolelle. Jerusalemin asukasluku on n. 900 000, joista 540 000 juutalaista ja
330 000 arabia. Liitos nostaisi nykyisen % -suhteen juutalaisten ja arabien välillä nykyisestä 61.1 -37.2 suhteeseen 67 % juutalaisia ja 32 % arabeja.
Hallituksen jäsenpuolue United Torah Judaism UTJ vastustaa liitosesitystä peläten sen sekoittavan haredi-kansan kasvavaa äänestysvoimaa pääkaupungissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/237265
• Jerusalemin länsipuolella Satafin metsässä puhjennut tulipalo on kestänyt vuorokauden ja ainakin 15 palokuntaa ponnistelee saadakseen palon hallintaan. Se on tuhonnut metsää 2 000 dunamin alueelta. Retkeilijöitä kehotetaan pysyttelemään poissa paloalueen lähettyviltä. Palo- ja pelastuspalvelutiimit vahvistettiin JNF:n palomiehillä kolmella alueella, joissa palo riehui edelleen. Osa paloalueesta on jyrkkää vuorenrinnettä, jossa palomiehet ponnistelevat löytääkseen tukevan alustan letkuilleen. 2000 dunamia, (500 eekkeriä) metsää ja pensaikkoa on palanut.
Palon alkusyytä, joka alkoi eilen iltapäivällä, ei ole tiedossa, mutta poliisi estää retkeilijöitä ja muita tarpeettomia ihmisiä pääsemästä paloalueille, sillä palon suuntakin voi muuttua tuulen mukana. https://www.timesofisrael.com/firefighters-still-battling-massive-day-old-blaze-west-of-jerusalem/
• Saudi Arabiassa naisrobotti, jota voitaneen kutsua androidiksi, suuresti ihmistä muistuttava tekninen luomus, saa oikeuksia, joita saudien kuningaskunnassa ei vielä suoda lihaa ja verta oleville tosinaisille. Androidi nimeltä Sophia saa kuningaskunnan kansallisuuden ja oikeuksia, joita musliminaisilla ei ole. Sophia muotoiltiin ja rakennettiin Hanson Robotics tehtaalla Hong Kongissa, rahoitus tulee saudeista. Sophia pystyy ilmentämään tunteitaan ihmisen tavoin kasvonilmeillään ja elekielellä robottien tapaan. https://www.timesofisrael.com/in-saudi-arabia-female-robot-gets-rights-while-real-women-restricted/
• Israelia tukevat opiskelijat estettiin pääsemästä opiskelija-unionin hallitukseen Kanadan McGill yliopistossa. https://www.timesofisrael.com/pro-israel-students-said-barred-from-student-union-board-at-canadas-mcgill/
• Puolustusasiantuntijat ennustavat, että Israelin ja Hizbullahin välinen sotä on väistämätön ja myös erittäin tuhoisa. Sota ei syty ehka aivan välittömästi, mutta kun se tulee – ja kansainvälinen entisten kenraalien muodostama ryhmä Hihg Level Miliotary Group, Korkea Tason Sotilasryhmä, sanoo keskiviikkona julkaistussa raportissaan, että Hizbullahilla on ollut 11 vuotta aikaa organisoitua toisen Libanonin sodan jälkeen. Sinä aikana se on aseistautunut hampaita myöten, kouluttanut sotilaitaan ja hankkinut sotakokemusta Syyrian rintamalta. Raportissa kuvataan strategiaa, mitä kumpikin osapuoli tullee noudattamaan. Hizbullah haluaa vielä märehtiä Syyrian rintaman kokemuksia ennen sotaa, mutta että se katsoo sodan välttämättömäksi pelkästään kasvojen säilyttämiseksi annettuaan lukuisia uhkauksia Israelille. Sodan tuhot tulevat olemaan ennen kokemattomat. Se voi syttyä väärästä tilannearviosta Libanonissa tai Iranissa. https://www.timesofisrael.com/israel-hezbollah-war-is-inevitable-sure-to-be-devastating-defense-experts/

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem16 -27; Tiberias19 -36; Suolameri 24 -33; Eilat 22 -34 +C-astetta, huomenna taivas pilvistyy ja lämpötila romahtaa useita asteita, mutta ei sateita vieläkään.No comments: