Friday, September 15, 2017

PERJANTAI 15.09.2017

PERJANTAI 15.09.2017
01. IRAN MAKSAA Hizbullahille 830 miljoonaa USD kertoo Anna Ahronheim JP:n julkaisemassa artikkelissa. Hizbullah, jota USA pitää terroristijärjestönä ja Englanti sen sotilaallista siipeä, on osoittautunut Syyrian presidentti Bashar Assadin armeijan uskollisimmaksi liittolaiseksi Iranin ja Venäjän tukemana.
Hizbullahilla on n. 22 000 taistelijaa, joista n. 7 000 taistelee Assadin hallituksen vastaisia kapinallisia vastaan Syyriassa. Se on menettänyt kaatuneina n. 2 000 miestään neljän vuoden aikana, mutta saanut arvokasta sotakokemusta ja uudenaikaisten aseitten tuntemusta, jota se uskoo tarvitsevansa lähitulevaisuudessa.

Iranin talous sai tuntuvan piristysruiskeen USA:n ja EU-maiden poistaessa muutamia Iranin vastaisia sanktioita tammikuussa 2016, arvoltaan n. 100 miljardia USD kansainvälisten IAEA:n tarkkailijoitten todettua, että Iran oli asettanut suuren osan ydinohjelmansa uudenaikaisista sentrifugeista "talvisäilöön".
Presidentti Donald Trump suostui poistamaan sanktioita IAEA:n tarkkailijoitten todettua Iranin noudattavan sopimusehtoja, vaikka Trump myöhemmin valittaakin, ettei Iran noudata sen henkeä, tarkoittaen tällä Iranin ohjusohjelman jatkumista ja sen kiivaita sanallisia hyökkäyksiä USA:n ja Israelin hallituksia vastaan.

Israelin IDF:n arvion mukaan Hizbullah on sotakokemuksistaan maksanut kovan hinnan taloutensa kiristymisenä. Hizbullah on levittänyt taistelijoitaan laajalle alueelle Lähi-Idässä. USA:n ja kymmenien muiden maitten, jotka pitävät Hizbullahia terrori-järjestönä, asettamat sanktiot ovat haavoittaneet sen taloutta.
Kesäkuussa USA:n kongressin komitea keskusteli kovennetuista Hizbullahin vastaisista sanktioista, sekä laillisista toimista järjestön talousverkostoa vastaan. Komitean mukaan v.2015 Hizbullahin taloustuen estävä laki (HIPA) ja muut Libanonin pankkien vastaiset toimet ovat kongressin mukaan runnelleet pahoin sen taloutta, mutta sitä on laajennettava muihin maihin, koska Hizbullah muodostaa edelleen merkittävän uhkan Israelin turvallisuudelle.
Iran käyttää satoja miljoonia USD taistelijoilleen Syyriassa ja
Irakissa, sekä Houthi-kapinallisille Jemenissä, jotka taistelevat
Saudi Arabian johtamaa Jemenin hallitusta tukevaa liittoutumaa vastaan. Iran katkaisi taloustukensa Hamasille Gazassa sen asettuessa vastustamaan Assadia, mutta nyt Ismail Haniyehin ottaessa puheenjohtajuuden Hamasissa, Hamas-johtaja Yahya Sinwar ilmoitti elokuussa suhteitten parantuneen, ja Iran lupaa tukea Hamasia 60 -70 miljoonalla USD:lla.

IDF ottaa Hisbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallahin uhkaukset Israelin tuhoamisesta todesta. IDF ilmoitti torstaina aloittaneensa laajojen sotaharjoitustensa Or Hadagan toisen vaiheen, johon osallistuu tuhansia sotilaita kaikista aselajeista. Harjoituksia pidetään maan pohjoisosassa, ja niiden tarkoituksena on simuloida Hizbullahin hyökkäyksen vastaisia taisteluja, joissa IDF miehittää Libanonin eteläosan Alawijoelle saakka.
Vaarallisin Hizbullahin taholta tuleva uhka on kuitenkin sen valtava ohjusarsenaali, jonka sanotaan nousevan 150 000 ohjukseen, niiden joukossa GPS- ja Laser-ohjattuja, joilla se yltää Israelin keskiosiin, aina Dimonaan saakka. Israelin kotirintama on puolestaan harjoitellut satojen tuhansien kansalaisten evakuointia maan pohjoisosista maan etelä- ja keskiosiin. IDF on antanut varoituksia Libanonille, että koska Hizbullah on varastoinut ohjuksiaan asuntotaloihin ja julkisin laitoksiin, ne kaikki ovat sotilaallisia kohteita, jotka sotatilanteessa ovat iskukohteita.
Lisäksi IDF on saanut tietoja, joiden mukaan Iran rakentaa maan-alaisia ohjustehtaita Libanonin eteläosiin. Tällä pyritään eliminoimaan IAF:n hyökkäykset aserekkoja vastaan Syyriasta Libanoniin.
http://www.jpost.com/Middle-East/Iran-News/Iran-pays-830-million-to-Hezbollah-505166

02. USA:n ilmavoimien kenraali John E Hyten, strategisen komennus-kunnan komentaja ja USA:n korkein ydinasevoimien johtaja, arvioi omiin havaintoihinsa ja tiedustelutietoihin perustuen, että PohjoisKorean syyskuun 3. päivänä laukaisema ydinpommi oli todennäköisesti hydrogenpommi. Hänen arvionsa tulee kovin myöhään, sillä lukuisat muut lähteet ovat jo todenneet saman. Lisäksi toiset lähteet arvioivat, että sen voimakkuus oli suurempi,
kuin mitä tähän saakka on kuviteltu.
Tämä havainto paljastaa tosiasian, että PohjoisKorea on siirtynyt ydinaseistuksensa rakentamisessa uudelle tasolle, mikä puolestaan asettaa vakavia haasteita USA:n turvallisuudelle.
Kenraali Hyten antoi lausuntonsa päämajassaan lähellä Omahaa. Hän selitti journalisteille, että vaikka hän ei voinut vahvistaa havaintojaan, maanlaisen räjähdyksen voimakkuus ja muut todisteet vahvistavat sen olleen hydrogenpommin, mikä todistaa PK:n tehneen hyppäyksen fissiopommista hydrogen tasolle.
PohjoisKorea lisäsi "löylyä kiukaaseen" ampumalla ballistisen ohjuksen Japanin yli Tyyneenmereen, jo toisen lyhyen ajan kuluessa, mikä pakotti japanilaiset etsimään pommisuojia.

USA:n puolustusministeri Jim Mattis, joka oli Hytenin päämajassa tiedon ohjuksen ampumisesta, kutsui sitä vastuuttomaksi toimeksi, mikä asetti miljoonat japanilaiset istuvan ankan asemaan suojaa etsiessään. Hän ei halunnut puhua USA:n mahdollisista vastatoimista.
USA:n ulkoministeri Rex Tillerson oli palasmassa Lontoosta koti-maahansa saadessaan tiedon ohjuksesta Japanin yli. Hän oli tavannut Lontoossa Englannin ja Ranskan edustajat keskustellen toimista painostuksen lisäämiseksi Kim Jong Un:in hallitusta vastaan. Hän kehotti kaikkia maailman maita lisäämään painostusta Kimin hallitusta vastaan, ja pyysi Venäjää ja Kiinaa osoittamaan omilla suorilla toimillaan, etteivät ne siedä vastuutonta ohjusten ampumista.

USA:n viranomaiset ovat kieltäytyneet aiemmin määrittelemästä PK:n 03.09.2017 räjäyttämän pommin laatua, mutta Hytenin, Mattisin ja Tillersonin lausunnot vahvistavat aiempia määritelmiä.
Toisen maailmansodan jälkeen USA ja NL kilpailivat keskenään aseuutensa paremmuudesta, mutta tulivat pian lopputulokseen, että molemmilla mailla on edellytykset tuhota toisensa. Tämän johdosta ne sopivat varoittavansa toisiaan ennen ballistisen ohjuksen laukaisua ns. punaisella puhelimella. Tämä johti MAD-sopimukseen (mutually assured distruction) erehdyksessä syntyneen vastaiskun estämiseksi.
Punaista puhelinta jouduttiin käyttämään usein.

PohjoisKorean arvaamattoman hallituksen kanssa se ei ehkä tulisi toimimaan.
https://www.timesofisrael.com/us-nuclear-commander-assumes-north-koreans-tested-h-bomb/

03. Israelilainen freelance riippumaton tiedustelu-analyytikko Ronen Salomon on vuosien ajan pyrkinyt selvittämään Syyrian hallituksen aseiden kehitystä, kertoo Times of Israelin kanssa jakamassaan tutkimusraportissa havaitsemistaan yhteyksistä Valkovenäjän (Belarus) ja Syyrian välillä. Belarus ei ole ollut median otsikoissa, mutta sen ääni on kuultu yhä useammin viime aikoina sen yhteistyöstä Assadin hallituksen kanssa, Salomon kertoo. Hän uskoo, että Belarus on työskennellyt yhteistyössä Syyrian kanssa sen keskimatkan ohjusten osumatarkkuuden kehittämiseksi, toimien Syyrian sotilaallisen tieteellisten opintojen ja tutkimusten keskuksen kanssa, jota IAF:n hävittäjät pommittivat – kuten uskotaan - viime kuussa aiheuttaen sille tuntuvaa vahinkoa.
Salomon oli yksi ensimmäisistä, jotka kertoivat IAF:n ilmaiskuista Syyrian ydinreaktoria vastaan v. 2007. Hänen kirjoituksensa iskusta julkaistiin Yedioth Aharonot lehdessä yhdessä Ronen Bergmanin kanssa. Hänellä on oma bloginsa nimellä "Intelli Times", johon Israelin media usein viittaa.
Artikkelin yhteydessä olevissa valokuvissa näytetään tieteellisen opinto- ja tutkimuskeskukselle (CERS) lähellä Masyafia Syyriassa, aiheutuneista tuhoista. Salomonin tietojen mukaan keskuksessa kehitettiin myös sekä biologisia että kemiallisia aseita.

LÄNSIMAAT ovat vuodesta 2012 epäilleet CERS:n toimivan tiiviissä yhteistyössä Syyrian kanssa, mutta antaneen korkean tason know-how opastusta myös Iranin ballististen ohjusten kuten Fateh 2 osuma-tarkkuuden lisäämiseksi, joka ei ole ollut tyydyttävä.
Valkovenäläiset yhtiöt ovat epäilysten mukaan tarjonneet - ei vain M600 järjestelmän kehittämiseksi - vaan ovat valmiit myymään teknologiaansa Hizbullahille tärkeillä alueilla, kuten lentokone-järjestelmät, miehittämättömät pienkoneet sekä maasta merelle ammuttavat ohjukset.
https://www.timesofisrael.com/under-the-radar-belarus-seen-quietly-helping-assad-boost-missile-program/.

04. UUTISIA LYHYESTI
• Puukkoa kädessään heiluttava naisterroristi hyökkäsi sotilaspartiota kohti Pariisin Chatelet metroasemalla perjantaina 6.30 am huudellen muslimien tapaan allahu akhbar. Sotilaat olivat varuillaan ja toimivat ripeästi ja tehokkaasti saaden hyökkääjän hallintaansa, kuten puolustusministeri Florebce Parly totesi, Poliisi tunsi hyökkääjän ennestään. Ranska on ollut korkean hälytyksen alainen v. 2015 Charley Hebdo:n satiirisen toimistotiloihin tehdyn hyökkäyksen jälkeen, jossa kuoli 12 ihmistä. Hyökkäyksen johdosta hallitus aloitti operaation "Sentinelle", johon osallistuu n. 7 000 sotilasta maassa vartioiden korkean hyökkäysuhan alaisia kohteita kuten turismikeskukset ja uskonnolliset rakennukset. https://www.timesofisrael.com/knife-wielding-man-attacks-soldier-in-paris-no-injuries/.
• Israelin viranomaiset kiistävät tiedot, joiden mukaan Venäjä olisi kieltäytynyt pitämään Iranin poissa Israelin pohjoisrajan tuntumassa, kuten media raportoi. Israel ei ollut ollenkaan tyytyväinen USA:n ja Venäjän kesken laaditusta sopimuksesta, jolla pyrittiin järjestämään IS:n jättämien alueitten hallinto. Israelin virkailijat sanoivat olevansa tyytyväisiä Netanyahun ja Putinin välillä viime kuussa Sochissa käydyn keskustelun tulokseen. Aiemman raportin mukaan Israel vaati 60 -80 km:n puskurivyöhykettä Syyrian puolelle rajaa. TV2 ja Haaretz raportoivat Putinin luvanneen vain 5 km:n vyöhykettä ilman Hizbullahia ja Irania, joka pyrkii kaikin voimin saamaan asemia ja tiedustelubunkkereita Israelin pohjoisrajan tuntumaan. USA:n ja Venäjän välinen sopimus on sanamuodoltaan epätarkka, mikä antaa mahdollisuuden eri tulkintoihin. https://www.timesofisrael.com/official-denies-report-moscow-rebuffed-plea-to-keep-iran-away-from-border/
• Terrori-isku Lontoossa. Parsons Green line maanalaisessa junassa räjäytetty kotitekoinen pommi aamuruuhkan aikaan ihmisten ollessa menossa työhönsä tai muuten vain seikkailemaan, aiheutti melkoisen paniikin ja ryntäyksen ihmisten pyrkiessä turvaan junan läheisyydestä, Muutamien ihmisten yli käveltiin ja toisia tuupittiin pois tieltä, useilla olivat kasvot verissä, jollakin puolet tukasta pyyhitty pois heidän kompuroidessaan kadulle johtaviin portaisiin. Eri tavoin haavoittuneita tai palaneita ihmisiä oli useita, mutta ilmaisesti kukaan ei kuollut. Raportti ei mainitse pommin tuonutta, miten hänen kävi ja kuka hän oli. Poliisi tunnusti hetken nikoteltuaan, että terrorismista siinä oli kysymys-.
https://www.timesofisrael.com/several-said-hurt-in-blast-on-london-underground/
• Kaksi Hamasin taistelijaa sai surmansa mentyään kaivettuun tunneliin. Yksi tapahtui Gazan kaupungissa, toinen Khan Younisin lähellä. He olivat Hamasin sotilassiiven azza din al-Qassam jäseniä. Israel aloitti äskettäin salaisen maanalaisen esteen rakentamisen koko Gazan ja Israelin väliselle rajalle uskoen, etteivät gazalaiset pysty kaivamaan kymmeniä metrejä maan pinnalta olevan esteen ali. https://www.timesofisrael.com/2-hamas-fighters-die-in-separate-gaza-tunnel-collapses/
• Presidentti Trump allekirjoitti lain, jolla tuomitaan supremacists Yhdysvalloissa. Trump totesi aiemmin, että Charlottesvillen mielenosoituksissa oli hyviä kavereita, mutta tunnusti myöhemmin, että oli muutama pahakin.
https://www.timesofisrael.com/trump-signs-resolution-
condemning-white-supremacists/
• Opetusministeri Naftali Bennett ja oikeus-ministeri Ayelet Shaked (molemmat Jewish Hime) aloittavat yhdessä kampanjan voidakseen saattaa Israelin korkeimman oikeuden sille kuuluvaan asemaan. Sen varsinainen tehtävä tulisi olla valvoa. että hallituksen päätökset ovat lainmukaisia. Käytännössä se on kuitenkin siepannut oikeuden jopa estää Knessetin hyväksymien lakien voimaan tulon, mikä on vastoin peruslakeja. Toiseksi korkein oikeus on antautunut NGO- ja muiden vasemmisto-järjestöjen käsikassaraksi, mikä hämmentää kansaa ja kaivaa maata sen demokraattiselta järjestelmänalta. Bennett ja Shaked vakuuttavat, että tarkoituksena on vahvistaa maan perustuslaillisia lakeja korkeimman oikeuden kustannuksella, eli palauttaa tasapaino lakia säätävän ja oikeusjärjestelmän välille. Kriitikot sanovat sen heikentävän korkeimman oikeuden asemaa. Heidän esitykseensä kuuluu uusi peruslaki; ns. juutalaisen valtion laki, joka on keskusteltavana Knessetissä; sekä toinen Knessetin (lakia säätävän elimen) peruslaki, joka oikeuttaa Knessetin kiertämään ja tekemään tyhjäksi korkeimpien oikeus-laitosten päätökset asioissa, joissa tuomarit pyrkivät peruuttamaan Knessetin hyväksymiä lakeja.
https://www.timesofisrael.com/shaked-bennett-propose-constitutional-law-to-circumvent-supreme-court/
• Pääministeri Netanyahu jatkaa Amerilassa aloittamaansa vierailua. Hän vieraili Argentiinassa, jossa syyttäjä tunnusti, että Alberto Niesman murhattiin päivää ennen kuin hänen oli tarkoitus esittää tutkimuksensa tulokset juutalaisten keskuksen terrori-iskusta. Hän vierailee Columbiassa ja Meksikossa pyrkien selittämään, miksei Israelin pääministeri ole vieraillut maassa aiemmin. Hän päättää vierailunsa New Yorkissa, jossa hän puhuu YK:n yleiskokouksessa, jota johtaa Israelin lähettiläs, YK:n varapresidentti Dani Danon, sekä tapaa hyvän ystävänsä presidentti Donald Trumpin. Voi vain rukoilla ja pyytää, että hän voisi unohtaa kotoiset ongelmansa keskittyäkseen diplomatiaan, joka koskee koko maailmaa. https://www.timesofisrael.com/in-mexico-netanyahu-seeks-a-pardon-for-not-visiting-sooner/
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 18 -28; Tiberias25 -36; Suolameri 27 -36; Eilat 24 -37 +C-astetta, huomenna ei suuria muutoksia, aurinkoa riittää.No comments: