Sunday, August 13, 2017

SUNNUNTAI 13.08.2017

SUNNUNTAI 13.08.2017
01. KÄYDÄÄN ensin läpi paikallisia uutisia ennen puuttumista kansainvälisiin kysymyksiin, niin pelottavia kuin ne ovatkin.

02. POLIISI julkisti turvallisuuskameran ottaman videon tilanteesta, jossa 60-vuotias arabinainen yritti puukottaa haredimiestä 11.40 aikaan lauantaina lähellä Damaskosporttia ja raitiotieasemaa, Yritys kuitenkin epäonnistui ja mies pääsi pakoon. Nainen ei kuitenkaan hellittänyt vaan yritti puukottaa 31-vuotiasta arabimiestä haavoittaen häntä olkaan. Mies vietiin Hadashan sairaalaan saaman hoitoa; haava ei liene vakava.
Poliisi pidätti naisen kuulusteluja varten ilman vaurioita. Poliisi teki myöhemmin ratsian naisen kotiin takavarikoiden tietokoneen ja dokumentteja tutkimuksia varten. Naisen tekoon on voinut vaikuttaa riita miehensä kanssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/233807.

03. DF:n erikoisjoukot pidättivät muutamaa päivää aiemmin kolme PA:n arabia lähellä Beit Elia. Joukot tunnistivat arabit aiemmista tuliasein tehdyistä hyökkäyksistään sotilaita vastaan, ja sieppasivat heidät kuulusteluja varten ilman välikohtauksia. He olivat tehneet hyökkäyksen tuliasein vähän ennen pidätystä IDF:n tukiasemaa vastaan aiheuttaen tuhoa, mutta yhteisön siviilit eivätkä sotilaat kärsineet vahinkoa. IDF:n tiedottajan mukaan arabit olivat tulleet paikalle Jilazun arabikylästä paeten sinne takaisin hyökkäyksensä jälkeen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/233472,

04. KYMMENET tuhannet muslimit olivat kokoontuneet perjantaina Al-Aksan moskeijaan Temppelivuorella osallistuakseen perinteisiin rukouksiin ja kuullakseen imaamin pitämän saarnan. Imaami Ismail al-Nawadeh selvitteli siinä Jerusalemin asemaa muslimeille. Hän sanoi "saarnassaan" - jos sitä voidaan kutsua sillä nimellä – että "palestiinalaisten ja islamin herääminen, jonka näimme vastauksena yrityksiin muuttaa Al-Qudsin (Jerusalemin nimi arabiaksi) sen karaktääriä ja vahingoittaa sitä ovat todisteena siitä (kaupungin pyhyydestä), eikä mikään vedä vertoja sen pyhyydelle lukuun ottamatta Medinaa ja Mekkaa" imaami sanoi Hamasille myönteisen uutislehden Palestine mukaan. Hän väitti puheessaan muslimien omistavan lailliset oikeuden Al-Qudsiin eikä kellään ole oikeutta luopua tästä pyhästä paikasta. "Al-Quds pysyy avaimena sotaan ja rauhaan" hän julisti.
Israel asetti metallinpaljastimia ja videokameroita Temppeli-vuorelle johtaville porteille sen jälkeen, kun kolme Israelin arabia Umm el-Fahmista olivat murhanneet 2 poliisia ja haavoittaneet kolmatta vuorelle johtavan portin lähellä pyrkien pakenemaan Al-Aksaan, mutta poliisit saivat heidät kiinni Vuoren ylätasanteella ampuen heidät kuoliaiksi. He saivat tuliaseensa Al-Aksasta, mikä mitätöi muslimien väitteet pyhätön kunnioittamisesta.

Jordaniassa päämajaansa pitävän Vuoren päivärutiinista vastaavan muslimisäätiö Wagfin ja PA:n vaatimuksesta Israel peruutti päätöksensä poistaen paljastimet ja kamerat porteilta, minkä jälkeen näennäinen rauhantila palautui Temppelivuorelle.

Netanyahun johtama hallitus koki häpeällisen tappion antautuessaan täysin muslimien kohtuuttomiin vaatimuksiin. Metallinpaljastamia on asennettu myös sekä Mekkan että Medinan moskeijoiden sisään-käynteihin, kuten myös uskonnollisten rakennusten sisään käynteihin kaikkialla maailmassa. Israelissa lähes jokaisen merkittävän kokoontumispaikan ja supermarketin ulko-ovilla on metallinpaljastimia, eivätkä ne häiritse kenenkään mielenrauhaa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/233817

05. POLIISI löysi pommin Beitar Jerusalemin jalkapalloseuran omistajan Eli Tabibin Tel Avivin kodin lähettyviltä. Perjantaiaamuna paikalle kutsutut poliisin pioneerit havaitsivat, että kodin läheisyyteen asennettu epäilyttävä esine oli pommi. Talon omistaja Eli Tabib on tällä hetkellä lomamatkalla ulkomailla. Pommi räjäytettiin hallitusti ilman, että siitä aiheutui vauriota ihmisille tai omaisuudelle. Tabibin kodin lähellä olevat kadut suljettiin liikenteeltä lähempiä tutkimuksia varten.
Eli Tabib omistaa Beitar Jerusalemin klubin, mutta hän luovutti
seuran puheenjohtajuuden Eli Ohanalle.
Eli Tabib on aiemminkin joutunut hyökkäysten kohteeksi. Hänen autoaan on tulitettu kranaatein ja tainnutuskranaatein ja häntä on tulitettu ampuma-asein.
Israelin premier league kausi 2017 alkaa viikon päästä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/233785

06. KORKEA Hamasin virkailija Gazassa raportoi, että Al Quds Al-Qassam Prikaatit ovat ehdottaneet Hamasin johdolle yleisen suunnitelman, jonka tarkoituksena on helpottaa elinkelvottomiksi muuttuneita olosuhteita Gazassa, kuten turkkilainen Anadolu News kertoi artikkelissaan.
Suunnitelmaan kuuluu neljä kohtaa, jotka voisivat muodostaa Gazaan "turvallisuustyhjiön". Se puolestaan sallisi Hamasin kehittää eri suhteita Israelin kanssa, mukaan lukien sotilaallinen.
Gazaa hallitsee nyt Hamasin nimittämä hallitus, jota tässä kutsutaan nimellä "komitea". Se toimii itsenäisesti hallituksen tavoin. Maaliskuussa valittu komitea valvoo eri toimistoja sekä siviiliasioitten hoitoa Gazassa.
Palestiinan Auktoriteetti valvoo Juudeassa ja Arabiassa asuvien arabimuslimien elämää. Se vaatii, että Hamasin tulee hajottaa muodostamansa komitea antaakseen hallitusvallan Gazassa takaisin PA:lle.
PA ja Hamas ovat pitäneet useita neuvotteluja Egyptin välityksellä sovittaakseen keskinäiset ongelmansa ja sopineet yhteisestä hallinnosta, mutta ne ovat lopulta kariutuneet. PA/PLO:n 82-vuotias puheenjohtaja Mahmoud Abbas, jonka 2006 alkanut 4 vuoden virkakausi päättyi useita vuosia sitten, on pahimman kilpailijansa Mohammed Dahlanin pelottelemana aloittanut Gazan kansan kuristamiskampanjan poistamalla virkailijoitten palkkoja ja luovuttamasta Gazalle kuuluvaa tukeaan saadakseen kansan pakottamaan Hamasin luopumaan vallastaan. Hamas kaappasi vallan Gazassa 2007 lähes verettömässä kapinassa, eikä ole tosissaan halunnut luopua siitä.
Viimeiset sovintoneuvottelut Dohassa kariutuivat Hamasin vaatimukseen, että sen edustajia tulee Islamic Jihadin kanssa ottaa osaksi PA:n hallitusta ja PLO:n jäseniksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/233782

07. Mahmoud Abbasin vallanhimo ja pelko vallankaappauksesta kasvaa sitä mukaa, kuin hänen maallinen loppunsa lähenee. Abbasin tai hänen hallintonsa kritisoiminen on ehdottomasti kielletty, ja sen rikkomisesta tulee automaattinen poliisin pidätys ja kuulustelut, joissa ihmisoikeudet on unohdettu.
PA/PLO:n puheenjohtaja Abbas antoi "presidentin käskykirjeen", joka antaa hallitukselle oikeuden pidättää kenet hyvänsä syytettynä "kansallisen yhteyden vahingoittamisesta".
Abbasin masinoima sananvapauden räikeä rajoittaminen on tähdätty erityisesti sosiaalista mediaa ja uutistoimistojen websivuja vastaan, kuten AP raportoi perjantaina. Presidentin käskykirjeen sanamuoto on tarkoituksellisen epätarkka, mikä antaa hallitukselle oikeuden esittää syytöksiä kansallisen yhteyden ja sosiaalisen rakenteen vahingoittamisesta.
Pogromi julkistettiin ilman julkista polemiikkia kysymyksestä, mikä antaa aiheen epäillä, että se on Abbasin hallituksen huomattavin askel mielipiteen ilmaisuvapauden rajoittamiseksi PA/PLO:n valvomilla alueilla Juudeassa ja Samariassa.
Palestiinan kehityksen ja mediavapauden keskus MADA raportoi, että hallitus esti 30 websivun toiminnan viime kuussa. Useimmat toimintansa menettäneet websivut olivat suhteissa Abbasin kilpailijan Mohammad Dahlanin tai Gazaa hallitsevan Hamasin kanssa. Jotkut sivuista tulivat IS:n toimintaa Syyriassa ja Irakissa, Mada kertoo AP:n tietoihin perustuen. Uuden lain perusteella PA pidätti 5 journalistia, kertoi yksi pidätettyihin kuulunut lakimies ja toinen PA:n arabien journalistien yhdistykseen kuulunut.
Uusi laki antaa "oikeudelle valtuudet määrätä sen rikkojat vankeuteen viidestä vuodesta elinkautiseen, riippuen rikoksen valtiolle aiheuttamasta vahingosta".
Abbasin kanslian virkailija kieltäytyi kommentoimasta asiaa sanoen, että se kuuluu poliisille ja hallituksen virkailijoille. Abbas on toistuvasti tiukentanut etenkin journalistien vapauksia, mutta myös yksityishenkilöitten vapautta sosiaalisessa mediassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/233804
08. PA/PLO:n korkea virkailija, jonka nimeä ei paljasteta, mutta usein viittaa Saeb Erekatiin, vakuuttaa, ettei ole mitään mieltä neuvotella Israelin kanssa niin kauan, kuin pääministeri Benyamin Netamyahu on poliisin rikostutkimusten alaisena. Hän viittaa aiempaan pääministeri Ehud Olmertiin, joka 2008 tarjosi PA/PLO:lle lähes 99.5 % Juudean ja Samarian alueista, tuhansien pakolaisten paluuta Israeliin, Jerusalemin jakamista, maayhteyttä Gazasta PA:n alueille ja monia muita myönnytyksiä, vaikka hänellä ei ollut hallituksen eikä Knessetin vahvistusta myönnytyksiinsä. Virkailija sanoi, että silloin oltiin lähellä sopimusta, mutta että PA/PLO vetäytyi tarjouksesta, koska Olmertin asema oli epävarma. Olmert joutui pian eroamaan rikossyytösten vuoksi.

USA:n presidentti Donald J Trumpin sponsoroimat rauhan-neuvottelut ovat nousemassa uudelleen julkisuuden valo-keilaan. Trumpin nimittämien neuvottelijoiden Jared Kushner, erityis-lähettiläs Jason Greenblatt sekä apulaisturvallisuus-neuvonantaja Dina Powell matkustavat Lähi-Itään tällä viikolla. Artikkelin mukaan he aloittavat maratonkeskustelut keskustelleen vuoron perään Israelin ja PA/PLO:n neuvottelijoiden kanssa.
USA:n delegaatio käy ennen Israeliin saapumistaan Saudi Arabiassa, UAE:ssa, Jordaniassa, Egyptissä ja Qatarissa saapuen Israeliin elokuun loppupuolella.
Jared Kushner, joka kävi raporttien mukaan lähes myrskyisiä keskusteluja PA:n johdon kanssa, on sittemmin esittänyt epäilyksiä, että sovintoa on yleensä mahdollista saavuttaa aivan lähituntumassa, jos ollenkaan. Tämä sai muutamat PLO:n johtoryhmään kuuluvat kuten Haman Ashrawi toteamaan, että Kushner jääväsi itsensä sillä lausunnolla, vaikka hän sanoi sen yksityiskeskustelussa, joka vuodatettiin julkisuuteen.
Ashrawi, jolla on tohtorin arvo USA:n yliopistosta, kuuluu Jasser Arafatin koulukuntaan, joka muistaa sujuvasti mentorinsa Israelin vastaiset teesit maan varastamisineen ja miehityksineen sekä olemattoman Palestiinan kansan orjuuttamisesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/233825

09. PA/PLO julkaisi PA:n You Tube kanavalla propagandavideon hepreaksi, jonka tarkoituksena on demoralisoida Israelia.

Video on osa kampanjaa, jota PA/PLO o käynyt PA:n arabien sosiaalisessa mediassa viime viikkojen aikana. Se viittaa Temppelivuoren äskeisiin tapahtumiin ja Al-Aksan sekä Jerusalemin pyhyyden korostamiseen arabimuslimien pyhinä kohteina, joita maahan tunkeutuneet juutalaiset miehittävät ja saastuttavat pelkällä läsnäolollaan. Linkissä mainitussa artikkelissa kerrotaan lähemmin videon sisällöstä ja sen Israelia häpäisevästä teemasta. Se kehottaa murhaamaan juutalaisia, repimään heidät kappaleiksi, puukottamaan heitä ja tekemään heille, mitä ei ole koskaan ennen tehty.
"Oi setleri, Shin Bet agentti, sotilas, poliisi, minä hyökkään kimppuusi, Teen mitä ei ole ennen tehty Al-Aksa moskeijan vuoksi, jotta juutalaiset tietäisivät, kuka minä olen – muslimi, arabi, palestiinalainen. Minä tapan sinut, vannon uskontoni kautta". Siihen voitaisiin kai lisätä: Olen raakalainen, pahan hengen riivaama, joka ei ole vastuussa eikä tunnontuskissa teoistaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/233828

10. Kreikkalaiskatolinen kirkko valmistautuu vastustamaan kirkon omistamien kiinteistöjen ja maan myymiseksi juutalaisille ostajille. Aiemmin julkisuudessa ostajat on pidetty tarkoin salassa, mutta nyt näyttää asian tulevan julkisuuteen. Theophilos III vaatii maailman johtajia estämään kirkon omaisuuden myymisen juutalaiselle ostajaryhmälle. Pyhän Maan kreikkalais-ortodoksinen patriarkka Theopholius III ilmoitti lauantaina, että kirkko tulee valittamaan maan ja omaisuuden myymisestä.

Kysymys ei ole enää olekaan taloudellisesta kysymyksestä, vaan siinä löyhkää pahasti Israelin vastainen politiikka. Kirkko esti aiemminkin kirkon omaisuuden myymisen, silloin sillä perusteella, että sen oli sopinut myöhemmin syrjäytetty patriarkka, ja myynti-sopimus oli sen vuoksi laiton. Jerusalemin alueoikeus vahvisti kauppasopimuksen2 viikkoa sitten avaten siten tien kolmelle omaisuudelle lähellä Jaffaporttia, vuokraten ne 99 vuoden ajaksi Ateret Cohanim järjestölle, joka pyrkii saamaan haltuunsa ja edelleen juutalaisille aiemmin traditionaalisesti muslimialueilla pääkaupungin itäosissa.
http://www.timesofisrael.com/greek-orthodox-church-aims-to-block-jerusalem-property-sales-in-court/

11. Iranin parlamentti äänesti sunnuntaina esityksestä, jolla se luovuttaa 520 miljoonaa USD ohjusohjelman kehittämiseksi taistelussa Washingtonin aloittamaa seikkailun- ja sanktioitten haluista politiikkaa vastaan sekä voimistamaan maan vallan-kumous-kaartin operaatioita ulkomailla. Parlamentin puheen-johtaja Ali Larijani sanoi pahaenteisesti, että USA:n tulee tiedostaa, että tämä oli ensimmäinen reaktio USA:n kongressin asettamiin uusiin Iranin vastaisiin sanktioihin. Päätöstä tukevat sekä Oranin hallitus että ulkoministeriö, sanoi apulaisulkoministeri Abbas Araghchi.
http://www.timesofisrael.com/iran-votes-to-raise-spending-on-missiles-guards-to-challenge-us/,

12. SANASOTA USA:n ja PohjoisKorean välillä jatkuu edelleen Trumpin varoittaessa, että USA on "kogged and loaded", eli valmiina iskemään. Puolustusministeri "hullukoita" Mattis varoittaa, että sota tulisi olemaan hirmuinen ja suosittelee neuvotteluja. Kiinan presidentti Xi sanoo, että jos PK hyökkää, Kiina tukee Yhdysvaltoja, mutta jos USA iskee ensin, Kiina tukee PK:a. Venäjän kokenut ulkoministeri Sergei Lavrov valittaa Trumpin käyttämää kovaa kieltä ja suosittelee, että USA ottaa ensimmäisen askeleen sovinnon löytämiseksi. Saksan liittokansleri Angelika Merkel suosittaa diplomatian käyttämistä. Jännitystä alueella lisää USA:n ja EK:n yhteiset sotaharjoitukset, jotka alkavat 21. elokuuta.
http://www.timesofisrael.com/xi-urges-trump-to-avoid-exacerbating-north-korea-tensions/

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 21 -33; Tiberias 26 -39; Suolameri 28 -39; Eilat 28 -43 +C-astetta, huomenna ehkä asteen verran alempi kuin tänään.

No comments: