Friday, July 07, 2017

Perjantai 07.07.2017

PERJANTAI 07.07.2017
01. YK:n opetus-, tiede- ja kulttuuriorganisaatio UNESCO äänestänee tänään toisen kerran vajaan viikon aikana koskien juutalaisille pyhien kohteiden määrittämisestä "Palestiinan valtion" perinne-kohteiksi, jotka ovat vaarassa. 21-jäsenen paneeli äänesti tiistaina Jerusalemin itäosista, jotka se määritteli palestiinalaisiksi kaupunginosiksi ja ulotti päätöksen koskemaan koko Jerusalemin aluetta. Äänestyksen tulos 10 ääntä puolesta 3 vastaan 8 pidättyessä äänestämästä, niiden mukana Suomen edustaja. Tänään paneelin uskotaan hyväksyvän Hebronin kaupungin ja sen ulkopuolella olevan Patriarkkain Mausoleumin palestiinalaisiksi perinnekohteiksi. Tullakseen täysin voimaan äänestyksen tulisi antaa esitykselle kahden kolmasosan eli 14 jäsenen enemmistön, mitä tiistain äänestys ei täyttänyt.

UNESCO hyväksyi aiemmissa kokouksissaan Betlehemin Syntymakirkon sekä Jerusalemin eteläpuolisen kulttuurimaiseman Battirkylän ympärillä islamilaisiksi perinnekohteiksi, jotka ovat vaarassa. UNESCO:n paneeli aloitti työskentelynsä toinen päivä ja jatkaa kymmenen päivän ajan Krakovassa, Puolassa.

ISRAELIN ulkoministeriö – jota pääministeri Netanyahu johtaa, koska hän ei ole nimittänyt ulkoministeriä – valittaa, että Hebronin asemaa koskeva esitys "islamilaisena" perinnekohteena ei huomioi juutalaisten tuhansien vuosien siteet kaupunkiin. "He pyrkivät kirjoittamaan uudelleen juutalaisen historian kuten koko alueen historian" sanoo ulkoministeriön tiedottaja Emmanuel Nahshon. Hän syytti myös PA/PLO:n tekemää esitystä siitä, että siinä Patriarkkain Mausoleumin väitetään olevan osa palestiinalaisten kansallista perinnettä.
Hämmästyttää tuo Israelin ulkoministeriön saamattomuus; miksi se ei ole itse tehnyt omia aloitteita noista kohteista juutalaisina kansallisina kohteina, jotka ovat vaarassa; ei juutalaisten vaan muslimien toimien vuoksi. Muistettakoon vain, miten Jordania tuhosi vuosien 1948 -1967 välisenä aikana miehittäessään Juudeaa ja Samariaa sekä Jerusalemin itäosia tuhosi 57 juutalaista synagogaa ja muuta uskonnollista rakennusta yksin Jerusalemin itäosissa, sekä karkottaen kaikki löytämänsä juutalaiset miehittämillään alueilla etnistä puhdistusta harjoittaessaan ilman, että YK puuttui siihen millään tavoin. Josefin hautakammio Sikemissä Nablusin kupeessa on joutunut toistamiseen PA:n arabien tuhotyön alaiseksi Israelin korjatessa vauriot. Josefin hautakammio on juutalaisille tärkeä pyhiinvaelluskohde, jonne ryhmät pyrkivät usein ilman IDF:n lupaa antautuen vaaraan sekä arabien että IDF:n sotilaitten ja poliisien taholta. Hebron annettiin Josualle perinnekohteeksi, jota juutalaiset kunnioittavat suuresti kuten myös Kalebin hautaa Efraimin vuoristossa.

JOS UNESCO hyväksyy Hebronia ja Mausoleumia koskevat PA/PLO:n tekemät esitykset, se osoittaa taas kerran YK:n harjoittaman Israelin vastaisuuden ja antisemitismin.
Israel reagoi rajusti UNESCON hallituksen toukokuussa ratifioidessa 2016 päätöslauselman, jossa kiistetään kaikki Israelin lailliset, historialliset ja uskonnolliset siteet Jerusalemiin kutsuen Israelia "pääkaupunkinsa miehittäjävallaksi". Päätöslauselmassa kritisoitiin Israelin tekemiä arkeologisia kaivauksia Jerusalemissa ja Hebronissa, sekä tuomittiin Gazan kaistan kv. kauppasaarto.
Jerusalemia koskevaa modifioitua esitystä on pyritty pehmentämään painottaen Vanhan kaupungin ja sen muurien merkitystä kolmelle monoteistiselle valtauskonnolle.
Modifioidussa esityksessä Temppelivuorta ei kutsuta enää pelkästään muslimien palvontapaikaksi, eikä Al-Aksa moskeijaa vain sen arabiankielisellä nimellä Haram Al-Sharif. Esityksessä tuomitaan "Israelin miehittäjävallan suorittamat kaivaukset, tunnelityöt ja muut kv. lain mukaan laittomat toimet Itä Jerusalemin alueella, etenkin vanhassa kaupungissa".
Israelin ulkoministeriön julkaiseman tiedotteen mukaan esitys jättää täysin huomiotta juutalaisten usean vuosituhannen takaiset historialliset tosiasiat sekä Hebronista että Jerusalemista Israelin pääkaupunkeina (Hebron 7 vuotta, Jerusalem vuosisatojen ajan.) Juutalaiset tervehtivät toisiaan hajaannuksessa ulkomailla "Ensi vuonna uudelleen rakennetussa Jerusalemissa".
Israelin ulkoministeriö on pyrkinyt USA:n YK:n lähettilään Nikki Haleyn avustuksella pyrkinyt vaikuttamaan YK:n ja sen alaisten
instituutioiden automaattiseen äänestykseen Israelia vastaan.
"Taas yksi omituinen ja merkityksetön UNESCO:n tekemä päätös joka toimii historian ja tosiasioitten kieltäjien hyväksi" sanotaan ulkoministeriön tiedotteessa, jossa näkyy Haleyn vaikutus. "Jerusalem on Israelin pääkaupunki, eivätkä mitkään UNESCO:n päätöslauselmat muuta tätä tosiasiaa. Päätösesitys on surullinen, turha ja pateettinen, eikä se edes saanut enemmistöä äänestyksessä."
Äänestys oli agendan mukaan tarkoitus suorittaa ensi viikolla, mutta PA/PLO:n arabit taktikoivat sen siirtämiseksi tälle viikolle, koska Israelin virkailijat olivat kiinni Hebronia koskevassa asiassa. http://www.timesofisrael.com/unesco-set-to-vote-on-motion-to-declare-hebron-an-endangered-site/
http://www.timesofisrael.com/nikki-haley-urges-unesco-against-wasted-focus-on-hebron-vote/,

02. ISRAELISSA vieraileva Intian pääministeri Narendra Modi sai arvoisensa arvostuksen ja hyväksymisen eilen torstaina Tel Avivissa järjestetyssä massatilaisuudessa, jonne oli kokoontunut tuhansia Intiasta Israeliin muuttanutta intialaista niistä
100 000:sta, joita heitä uskotaan asuvan Israelissa. Ihmiset osoittivat kainostelematta hyväksymisensä sekä Intiaa että Israelia kohtaan, Tilaisuutta kutsutaan Bollywood tilanteeksi, johon sisältyi tanssiesityksiä, konsertteja ja muita intialaisen kulttuurin ilmenemis-muotoja, jotka esitettiin naisten värikkäissä shari-pukineissa miesten pysyessä enimmäkseen länsimaisissa asuissa. Sekä Netanyahu että Modi puhuivat tilaisuudessa vakuutelleen ystävyyttä ja hyväksyntää. Netanyahu vei arvostetun vieraansa jopa hiekkarannalle polskien avojaloin lämpimässä merivedessä, joka ei ollut vielä saastunut Gazan viemärien tyhjentäessä kaikki viemärijätteet puhdistamattomina Välimereen, minkä johdosta Ashkelon on joutunut sulkemaan pahimmin saastuneita hiekkarantojaan.
Modi puhui entisille kansalaisilleen ja muille Israelissa asuville intialaisille hindin kielellä. Tilaisuus muistutti karnevaalitunnelmaa mikä näytti kuvien perusteella arvioiden temmanneen mukaansa molempien maiden pääministerit juhlatunnelmaan.
http://www.timesofisrael.com/in-tel-aviv-jubilant-indian-israelis-go-gaga-for-modi/

03. ToI:n julkaisemassa Raphael Ahrenin laatimassa artikkelissa tarkastellaan Modin vierailua enemmän diplomaattisesta ja poliittisesta perspektiivistä. Artikkelin alussa todetaan, että ilman vaikeutta voidaan arvioida, että vierailu oli suuri menestys.
Kolme päivää kestäneen vierailun aikana pääministeri Modia retuutettiin kohteesta toiseen, tilaisuudesta tilaisuuteen kaikkialla seuranneiden syleilyjen ja selkään taputtelujen seuraamina. Varmaan välillä puhuttiin taloudellisistakin kysymyksistä, mutta niistä annettiin vähän tietoja julkisuuteen.
Artikkelissa todetaan vierailun osoittaneen, että maan ulkoisia suhteita pystytään parantamaan ilman rauhanprosessiakin. Julkisuudessa kumpikaan pääministeri eivät maininneet kahden valtion periaatetta, mutta jos sellainen piileskelikin ajatus-kuvioissa, se pidettiin visusti piilossa juhlatunnelmista. Myöskään toista ilonpilaajaa Irania ei otettu esiin julkisesti, onhan tiedossa, että Intialla on läheisisä taloussuhteita Iranin kanssa.
Pääministeri Netanyahu sai myös kauan odottamansa kutsun vierailla Intiassa, minkä hän mielihyvin hyväksyi. http://www.timesofisrael.com/modi-visit-shows-israel-can-improve-foreign-ties-even-without-a-peace-process/

04. UUTISIA LYHYESTI
• Presidentti Reuven Rivlin avasi torstai-iltana juutalaisten omat olympialaiset, 20. Makkabiaadit, jotka sattuvat samaan vuoteen, kun Israelissa juhlitaan Jerusalemin yhdistämisen 50. vuotta. Avajaistilaisuuteen, jossa puhui myös pääministeri Netanyahu, oli kokoontunut 30 000 urheilijaa ja heidän tukijoitaan. Avajaisprosessiin kuuluneessa marssissa 80 kansallista joukkuetta esittäytyivät edustaen maitaan kaikkialta maailmassa. Rivlin toivotti läsnäolijat tervetulleiksi suurimpiin kisoihin siitä lähtien kun Makkabialaiset alkoivat 85 vuotta sitten. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/232121, http://www.timesofisrael.com/maccabiah-2017-opens-with-a-high-energy-ceremony-and-a-surprise-wedding/,
• Israelin työväenpuolueen johtajavaalien kaksi johtavaa kandidaattia, entinen puolustusministeri Amir Peretz ja Avi Gabbai, entinen Bezek telecommunications johtaja, pyrkivät haalimaan tunnettuja nimiä tuekseen ennen ensi viikon vaaleja. Isaac Herzog ja ke. Erel Margalot tukevat Pereziä, Shgelly Yachimovich sanoo tukevansa Gabbaita. . Ensimmäisessä erässä Peretz sai 32 % äänistä, Gabbai 27 %.
Gabbai sanoo, että jos hän voittaa kakkoserän, nykyinen oppositiojohtaja Isaac Herzog voi jatkaa oppositiojohtajana; Gabbai ei ole Knessetin jäsen eikä voi toimia siinä asemassa. http://www.timesofisrael.com/herzog-margalit-to-endorse-peretz-in-bid-for-labor-leadership/
• Irlantilaisella ja juutalaisella kansanmusiikilla suoritettujen testien mukaan tietokone-ohjelmat voivat nyt säveltää. Sveitsiläiset tutkijat kertoivat torstaina kehittäneensä ATK- algoritmin, joka pystyy kehittämään uusia äänilajeja eri musiikkikappaleissa. "Deep artificial composer DAC pystyy tuottamaan kokonaisia melodioita alusta loppuun, jotka ovat täysin alkuperäisiä", sanoo ohjelman toinen kehittäjä Florian Colombo EPFL Tutkimusyliopistossa Lausannessa Sveitsissä. Hän vakuuttaa, että ne ovat kovin miellyttäviä korville. http://www.timesofisrael.com/test-with-irish-and-jewish-folk-music-shows-computers-can-now-be-composers/
• USA:ssa toimiva "palestiinalainen" aktivisti Linda Sarsour sanoo, että presidentti Trumpin vastustaminen merkitsee hänelle jihadia, pyhää sotaa, Valkoisessa Talossa hallitsevaa fasistista ja valkoista ylivallan edustajaa vastaan. Hän on kiihkeä ja innokas Israelin vastustaja ja BDS:n kannattaja. Hän sanoo, että feministin tulee vihata Israelia. http://www.timesofisrael.com/palestinian-american-activist-says-standing-up-to-trump-like-a-jihad/
• Venäläissyntyinen legenda Boris Kasparov aikoo keskeyttää eläkepäivänsä ja palata shakkiruudun ääreen. Hän vetäytyi syrjään 2005, mutta haluaa palata kisoihin wild card avulla. http://www.timesofisrael.com/chess-legend-kasparov-back-from-retirement/
• Saudit ja heidän kannattajansa syyttävät Qataria yhteistyön puutteesta, joka uhkaa niiden turvallisuutta. Arabimaat esittivät Qatarille 13 vaatimusta, jotka sen tulee toteuttaa voidakseen päästä boikotistaan. http://www.timesofisrael.com/saudi-allies-slam-qatar-non-compliance-as-threat-to-security/
• Hampurissa alkoi G20 huippukokous, mutta paikalliset asukkaat ovat järjestäneet suuria mielenosoituksia, jotka ovat kehittyneet väkivaltaisiksi. Torstaina mielenosoittajat ottivat yhteen poliisien kanssa polttaen poliisiautoja ja haavoittaen 76 poliisia. Mielenosoitukset ovat jatkuneet perjantaina. He vastustavat 2-päiväisiä G20 huippu-kokousta, joka alkaa tänään. http://www.timesofisrael.com/fresh-g20-clashes-in-hamburg-police-cars-torched/
• Jerusalemissa sattuneessa auto-onnettomuudessa 13 –vuotias poika sai surmansa ja 3 muuta haavoittuivat. http://www.timesofisrael.com/13-year-old-boy-killed-3-injured-in-jerusalem-car-accident/
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 19 -29; Tiberias 25 -37; Suolameri 32 -40; Eilat 28 -39 +C-astetta, Aurinkoinen ja helteinen sää jatkuu.
No comments: