Friday, June 02, 2017

PERJANTAI 02.06.2017

PERJANTAI 02.06.2017
01. USA:n presidentti Donald Trump teki viikon aikana muutamia tärkeitä päätöksiä, joita toisia maailmalla hämmästellään suu auki, ja toisia Israelissa pettyneinä ja petettyinä.
Ensimmäinen koski maailmalla merkkipaaluna pidettyä ja valtaosin hyväksyttyä ilmaston muutossopimusta, josta käytetään nimitystä Pariisin sopimukset (Paris accords).

02. ToI:n julkaisemassa Julie Pacen laatimassa artikkelissa sanotaan pahansuovasti, että Trump muutti mottonsa "America first" muotoon "America Alone" (Amerikka ensin, Amerikka yksin). Alaotsikossa todetaan, että luopumalla Pariisin sopimuksista USA:n presidentti on jättänyt liittolaisensa epätoivoisiksi ja globaalin huolehtimisen ulkopuolelle.
Artikkelissa kerrotaan, miten Trumpin tekemä kielteinen päätös julkistettiin torstaina Valkoisen Talon ruusutarhassa suurin fanfaarein jättää USA:n eristetyksi maapallon tilaa koskevassa keskeisessä kysymyksessä. "Se osoittaa, että USA vetäytyy pois liittosopimuksesta, jota se oli muotoilemassa 18 kuukautta sitten. Lähes 200 valtiota liittyi merkkipaaluna pidettyyn sopimukseen, joka runnottiin kasaan presidentti Obaman aikana. "Nyt USA seisoo sivussa valtioitten kanssa kuten Syyria ja Nicaragua, joka jättäytyi sivuun pitäen sopimuksen arvoperusteita riittämättöminä" Pace kirjoittaa. "Se on katkera pala Euroopan uskollisille liittolaisille, jotka aloittivat voimallisen kampanjan vakuuttaakseen Trumpille, että Amerikan johtoasema in keskeinen taisteltaessa ilmaston muutoksia vastaan. Edes Vatikaanin suora pyyntö ei pystynyt vakuuttamaan presidenttiä".

EU:n globaalia ilmastinmuutosta seuraava korkein virkailija Miquel Arias Canete kutsui Trumpin päätöstä surulliseksi päiväksi globaalille yhteisölle, Pace kirjoittaa. "Huolestuneille liittolaisilleen Trumpin päätös vetäytyä Pariisin sopimuksesta on erityisen hälyttävä viime viikolla tehdyn ensimmäisen kansainvälisen matkansa jälkeen. Trump luennoi julkisesti NATO-liittolaisilleen niiden sotilaallisista sitoumuksista esittämättä mitään erityistä tukea yhteiselle puolustussopimukselle, joka on muodostanut trans-Atlantin turvallisuuden ytimen vuosikymmenien ajan".
PACEN arvion mukaan Trumpin järkyttävä asenne jätti epämääräisen vaikutuksen, etteivät USA:n pitkään jatkuneet sitoumukset liittolaisilleen ole USA:n uudelle presidentille enempää horjumattomia kuin muuttumattomiakaan. "Eikä Trump tehnyt torstaina mitään tyynnyttääkseen tuota huolestuneisuutta" Pace toteaa ja lisää, että Trumpin päähuolena oli maailman reaktio hänen kielteiseen päätökseensä. "Hän väitti, että samat maat, jotka suorastaan rukoilivat USA:n jatkavan Pariisin sopimuksissa, itse asiassa pilkkasivat USA:n osallistumista. Todellakin, Trumpin kannattajat ihastelivat päätöstä, joka toteutti sekä hänen vaalilupauksensa että hänen laajempaa vakuutustaan asettaa Amerikan intressit ennen kaikkea muuta".
Presidenttiehdokkaana Trump syytti pontevasti presidentti Barack Obamaa antautumisesta toisille maille neuvotellessaan paitsi Pariisin sopimuksista, myös manikansallisista kauppasopimuksista, sekä sopimuksesta, jolla pyritään hillitsemään Iranin ydinase-haaveita Pace kirjoittaa lisäten, että Trumpin lupausten pitäminen on ollut sekavaa. Hän vetäytyi nopeasti Tyynenmeren maitten sopimuksesta, jonka Obaman hallitus neuvotteli, mutta pitää voimassa ydinasesopimusta niin kauan, kuin Iran toteuttaa velvollisuutensa.
http://www.timesofisrael.com/rejecting-climate-pact-trump-tilts-america-first-toward-america-alone

03. TRUMPIN päätös vetäytyä ulos Pariisin sopimuksista aiheuttaa kritiikkiä sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa.
Sekä Euroopan maitten johtajat että vihreät ryhmät ovat reagoineen vihaisesti ja pettyneinä Trumpin kielteiseen päätökseen vetäytyä pois Pariisin sopimuksista. Maailman toiseksi suurin carbon-kaasujen päästäjä USA jättäytyi pois vuonna 2015 hyväksytyistä sopimuksista. Kriitikot eivät kuitenkaan ole lannistuneet, vaan vakuuttavat puolustavansa sopimusta eikä luopua taistelusta maailman ilmastonmuutosta vastaan. Kolme Euroopan suurinta talousmahtia, Saksa, Ranska ja Italia, julkistivat yhteisen julkilausuman, jossa ne kritisoivat Trumpin päätöstä
todeten, ettei sopimus ole neuvoteltavissa. "Me valitamme USA:n kielteistä päätöstä" lausunnossa todetaan "Sopimukset ovat elin-tärkeitä planeetallemme, yhteiskunnallemme ja taloudellemme". Ne sulkevat samalla pois sopimusten uudelleen neuvottelemisen.
EU:n hallintokomission johtaja Jean-Claude Juncker sanoi, että Trumpin päätös oli väärä. EU:n ilmastotoimien ja energia-komission johtaja Miquel Arias Canete vakuutti myös globaalin johtajuuden jatkavan toimintaansa ilmastonmuutosta vastaan.
Saksan liittokansleri Angelika Merkel esitti "valituksensa päätöksen johdosta vaatien ilmastopolitiikan jatkamista, joka turvaa maailmamme jatkumisen".
Ranskan äskettäin valittu ja virkaansa asetettu uusi presidentti Emmanuel Macron sanoi Elysee-palatsissaan, ettei Priisin sopimuksessa ole mitään neuvotteluna varaa. Hän vakuutti maansa työskentelevän yhdessä USA:n kanssa, mutta ei ilmaston-muutoksesta. Hän kutsui Trumpin päätöstä historialliseksi virheeksi ja kutsui USA:n ilmastotiedemiehiä ja yhtiöitä muuttamaan Ranskaan ja työskentelemään siellä. Pariisin kaupungintalo valaistaan torstaina vihreäksi kritiikin osoittamiseksi.
Roomassa Italian pääministeri Paolo Gentiloni kehotti vastustamaan yrityksiä laimentaa ilmastonmuutosta vastaan käytävää taistelua.
Climate Action Verkoston edustaja sanoi Trumpin päätöksen vetäytyä Pariisin sopimuksista osoittavan hänen hallituksensa irtaantuneen sekä todellisuudesta että muusta maailmasta. Hän ennusti, että eniten siitä kärsivät Amerikan asukkaat, koska "se on täysin vastoin heidän intressejään, terveydenhoitoaan, ruuan-jakelua, työpaikkoja ja tulevaisuutta.
Englannin kuninkaallinen yhteisö (Royal Society) totesi Trumpin päätöksen haittaavan USA:n uudistuspyrkimyksiä puhtaamman teknologian kehittämiseksi. Lausunnossa todetaan, että tulevaisuus on uudessa, puhtaammassa ja uudistuvassa teknologiassa, eikä fossiilisissa energialähteissä. "Sellainen teknologia avustaa meitä taistelussa ilman saastumista vastaan ja varmistamaan suuremman energiaturvallisuuden globaalisti. Presidentti Trump ei pane Amerikkaa ensimmäiseksi, hän velloo
menneisyydessä".
http://www.timesofisrael.com/incensed-europe-to-trump-climate-pact-not-renegotiable/, http://www.timesofisrael.com/us-jewish-groups-slam-trumps-pullout-from-climate-accords/,

04. PRESIDENTTI Donald Trump petti niiden juutalaisten ja monien kristittyjenkin toiveet, jotka odottivat hänen täyttävän lupauksensa USA:n lähetystön pikaisesta muutosta Tel Avivista Jerusalemiin. Hän allekirjoitti viimeisenä päivänä toukokuuta dokumentin, jolla hän presidentille myönnetyn oikeuden mukaan voi siirtää kongressin päätöksen toteuttamista kansallisen turvallisuuden nimissä kuudeksi kuukaudeksi.
USA:n 4 toisiaan seuraavat presidentit ovat vuodesta 1995 lähtien siirtäneet kongressin päätöstä lähetystön muutosta Israelin pääkaupunkiin. Tätä toimenpidettä kutsutaan nimellä waiver. (waive, luopua jostakin)

ToI:n artikkelissa kerrotaan, että kongressin jäsen Gerald Ford kehitteli 1972 ajatusta lähetystön muutosta Jerusalemiin, ja kyseli Israelin USA:n lähettiläältä Yitzhak Rabinilta lähetystön muuttamisesta. ´Noustuaan presidentin virkaan pari vuotta myöhemmin Ford unohti koko kysymyksen. "Soikeasta toimistosta (Oval Office) katsoen asiat nähdään eri tavoin kuin kongressin edustajainhuoneesta" Rabin muistelee Fordin todenneen.
Parikymmentä vuotta edellisen tapauksen jälkeen kongressi teki päätöksen lähetystön muutosta Jerusalemiin, mutta säilytti presidentin oikeuden siirtää sen toteuttamista 6 kuukaudella.

Dokumentissa todetaan, että on välttämätöntä USA:n kansallisten turvallisuusintressien suojelemiseksi siirtää "Jerusalemin Embassy Act" toteuttamista kuudella kuukaudella.
Artikkelissa todetaan, että Israelin oikeiston toivoma ja virkaansa noussut toivepresidentti on osoittautunut toteuttavansa kuitenkin omaa maailmanlaajuista ulkopolitiikkaansa (Amerikka ensin), mihin Israelin on tyydyttävä. Presidentti Trump kehotti jo toimikautensa alussa Israelia hillitsemään setlementtien
rakentamista.
Tuoreessa muistissa on Trumpin ja Abbasin tapaaminen Betlehemissä, jossa Trump syytti Abbasia vihaisella purkauksella valehtelemisesta Washingtonin tapaamisen yhteydessä. "Palkkojen maksaminen terroristeille ei sovi yhteen rauhan-neuvottelujen kanssa" Trump valaisi entistä arkkiterroristia. PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat vähätteli tapausta väittäen, että tapaaminen sujui normaalien perinteiden mukaan. Abbas kuitenkin tunnusti, että tapaaminen oli vaikea ja että Trump puhui kiihtyneellä äänellä.

Valkoinen Talo on tietoinen Trumpin päätöksen aiheuttamasta pettymyksestä ja siksi antoi oman lausuntonsa, jossa todetaan, ettei presidentin allekirjoittamaa waiver-dokumenttia pidä nähdä perääntymisenä hänen voimallisesti tuestaan Israelille eikä Amerikan Yhdysvalloille. Seuraavassa lauseessa todetaan:
"Presidentti Trump teki tämän päätöksen nostaakseen onnistuneitten neuvottelujen mahdollisuutta äärimmilleen neuvotella sopimus Israelin ja palestiinalaisten välillä, toteuttaen pysyvän velvollisuuden puolustaa Amerikan kansallisia turvallisuus- intressejä. Mutta – kuten hän on toistanut – hänen tarkoituksensa on muuttaa lähetystö; kysymys ei ole jos muutos toteutuu, vaan koska se tapahtuu."
Trumpin hallituksen lausunto vihjaa, että lähetystön siirtäminen tulee helpottamaan rauhansopimuksen saavuttamista.

ISRAELIN hallitus näkee asiat kokonaan toisesta näkökulmasta.
"Amerikan lähetystön muutto Jerusalemiin ei häiritse rauhan-prosessia. Päinvastoin, se edistää niitä korjaamalla historiallinen epäoikeudenmukaisuuden ja hajottaa palestiinalaisten kuvitelmat, ettei Jerusalem ole Israelin pääkaupunki" Netanyahun kanslia sanoi 14.05.2017 julkaisemassaan tiedotteessa.
Seuraavana päivänä Netanyahun kanslia julkaisi osia tapaamisestaan Trumpin kanssa 14.02.2017 soikeassa toimistossa , jonka yhteydessä Netanyahu kertoi presidentille, ettei lähetystön muutto Jerusalemiin aiheuta verenvuotoa alueella, kuten jotkut ovat pyrkineet saamaan presidentin uskomaan.
Israelin kansallisen turvallisuuden neuvonantajan Yaacov Nagelin laatiman yhteenvedon mukaan lähetystön muutto Jerusalemiin edistää rauhaa eikä päinvastoin. "Tämä antaisi viestin, että me olemme Jerusalemissa pysyäksemme. Lähetystön muutto hajottaisi vastapuolen rakentaman valheen, ettei Israelilla ole mitään yhteyksiä Jerusalemin kanssa, ja pakottaisi heidät lopulta uskomaan, että Israel on täällä aina Jerusalem pääkaupunkinaan".

ToI:n artikkelissa pohditaan edelleen, miksi Trump allekirjoitti siirtomääräyksen, vaikka tiesi sen pahoittavan Israelin hallituksen mieltä ja jopa häiritsevän ystävälisiä suhteita maiden välillä. Ehkä hän uskoi Bill Clintonin tavoin v. 2000, että lähetystön muutto voi häiritä rauhansopimuksen solmimista. Trump voi kuitenkin päättää muutosta, jos neuvottelut Israelin ja PA/PLO:n välillä takkuavat tai epäonnistuvat kokonaan. Ehkä useitten arabi-diplomaattien toistuvat vierailut Valkoisessa Talossa ovat vaikuttaneet Trumpin päätökseen. Tai ehkä hän vain katsoi, että on turvallisempaa noudattaa edellisten osoittamaa linjaa. ´Tai sitten Obaman jättämät agentit Valkoisessa Talossa ovat saaneet kontaktin Trumpin järjenjuoksuun, joka kuumeisesti etsii keinoa, millä tämä lupaus voidaan toteuttaa.
http://www.timesofisrael.com/trump-signs-waiver-to-keep-us-embassy-in-tel-aviv/

05. UUTISIA LYHYESTI
• TRUMPIN nimittämä Lähi-Idän erityislähettiläs Jason Greenblatt on Israelissa tehden tunnusteluja eri suuntiin valmistellessaan suositustaan Trumpille.
Haaretz lehdessä julkaistun artikkelin mukaan Greenblatt on neuvotellut USA:n turvallisuusvirkailijoitten kanssa, jotka monien vuosien ajan ovat etsineet ratkaisuja päivään, jolloin Israelin ja PA/PLO:n välinen rauhansopimus on allekirjoitettu. Osa heistä toimi Obaman hallituksen laskuun, ja joita voisi kutsua Obaman agenteiksi (mole).
Haaretzin mukaan yksi suunnitelmista on ns. Allenin suunnitelma, jonka laati entinen USA:n armeijan kenraali John Allen. Eräs lähde kertoi Greenblattille: "Olet ehkä
Kuullut sanottavan, että koko suunnitelma perustuu teknologiaan. Se ei pidä ollenkaan paikkaansa. Tusinoittain USA:n upseereita ja asiantuntijoita työskenteli kuukausia Allenin suunnitelman kimpussa 4-tähden kenraalin ja entisen USA:n Afganistanin joukkojen komentajan johdolla. Suunnitelma laadittiin useitten keskustelujen pohjalta, joita käytiin korkeiden entisten ja nykyisten Mossadin ja Shin Betin johtajien kanssa". Suunnitelman yksityiskohdat ovat edelleen salaisia, mutta John Kerryn käymät rauhan-tunnustelut 2013 -2014 perustuivat suurelta osin Allonin suunnitelmaan. Nämä tunnustelut epäonnistuivat Abbasin aloitettua salaiset neuvottelut Hamasin kanssa.
Obaman entiset virkailijat kehottivat Greenblattia tutustumaan Allenin suunnitelmaan. Eräs merkki Trumpin kiinnostuksesta siihen on se, että hän nimitti Obaman neuvottelijan Kris Baumanin Israelin asioitten neuvon-antajaksi ja kansallisen turvallisuusneuvoston jäseneksi. Hän osallistui Allenin suunnitelman laadintaan.

Suunnitelmaa kutsutaan myös Pentagonin ja IDF:n suunnitelmaksi, koska sen katsottiin täyttävän Israelin turvallisuusvaatimukset, jos IDF vetää joukkonsa Juudeasta ja Samariasta sekä kotiuttaa siellä asuvat kansalaisensa. Trump uskoo pystyvänsä saamaan hyväksyttävän sopimuksen osapuolten välille. http://www.timesofisrael.com/trump-team-looks-to-obama-era-west-bank-security-plan-report/
• Damaskoksessa viriää uusi toive, että sota alkaa loputakin lähetä loppuaan. Kauppoja aukaistaan kaupungissa lähiöissä, jotka vapautettiin kapinallisten käsistä. http://www.timesofisrael.com/in-damascus-a-general-feeling-that-the-war-is-winding-down/
• Putin sanoo, että Venäjä valmistautuu toimittamaan Turkille S-400 ilmatorjuntajärjestelmän. http://www.timesofisrael.com/putin-says-hes-ready-to-sell-s-400-anti-aircraft-system-to-turkey/
• Evankeliset kristityt rukoilevat Trumpille rohkeutta muuttaa USA:n lähetystö Jerusalemiin. http://www.timesofisrael.com/evangelicals-pray-for-god-to-give-trump-courage-to-move-the-embassy-in-the-future/
• Jerusalemin itäosissa asuvat arabit ovat yhä suuremmassa määrin anomassa Israelin kansalaisuutta ja passia, vaikka heidän on vaikea tunnustaa sitä jo turvallisuussyistä. Tämä siksi, että se helpottaa heidän elämäänsä tuntuvasti. Odotusajat vain ovat pitkät. http://www.timesofisrael.com/reality-drags-more-east-jerusalem-arabs-toward-quiet-israeli-citizenship/
• USA:n juutalaiset ottaneet velvollisuudekseen avustaa Sri Lankan asukkaita, joiden kodit myrskyt hajottivat. Tulvat ja maanvyörymät ovat surmanneet yli 200 ihmistä. http://www.timesofisrael.com/us-jews-providing-emergency-aid-to-storm-struck-sri-lanka/
• Varkaat sytyttivät kasinon tuleen Filippiineillä. Tukipalossa menehtyi ainakin 36 ihmistä, monet heistä myrkyllisten kaasujen vuoksi. http://www.timesofisrael.com/dozens-dead-after-gunman-torches-philippine-casino/
• Ensimmäiseen maailmansotaan sovitettu filmi Wonder Women (Ihmenainen) on voittamassa maailmalla suurta huomiota. Sen pääosan esittäjä Gal Gadot on juutalainen. Tai ainakin näin väitetään. Jotkut arabimaat ovat kieltäneet esittämisen juuri siksi, että pääsankasi on juutalainen. http://www.timesofisrael.com/wonder-woman-showcases-israels-best-export-since-waze/
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 15 -25, Tberias 18 -32; Suolameri 25 -34; Eilat 23 -35 +C-astetta. Taivas on pilvetön, mutta sunnuntaina pilvisyys voi lisääntyä. Lämpötilat alenevat jonkin verran.
Etelänapa manteren kupeesta on irtoamassa valtava jäälautta, muodostaen suurimman jäälautan koskaan. http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-4562042/Antarctic-ice-shelf-crack-close-calving-off.html

..
Post a Comment