Sunday, May 14, 2017

SUNNUNTAI 14.05.2017

SUNNUNTAI 14.05.2017
01. PRESIDENTTI Donald Trumpin Israel-vierailu on journalistien ja analyytikoiden keskeisenä aiheena ennustelujen ja arvioiden heitellessä puolelta toiselle. Mikä on hänen ohjelmansa Jerusalemissa? Tapaako hän Betlehemin vierailunsa yhteydessä PA/PLO:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin? Kutsuuko Trump Netanyahun mukaan Betlehemiin komikantaneuvotteluun hänen valvonnassaan? Tuntuisi melkoisen hätäiseltä tällaisen valmistelemattoman tilaisuuden järjestäminen, vaikka huomioitaisiinkin Trumpin mieltymys nopeisiin päätöksiin.
Korkea USA:n virkailija vakuuttaa, ettei ole mitään suunnitelmia Abbasin ja Netanyahun välisen tapaamisen järjestämiseksi tämän vierailun yhteydessä. Trump tavannee Abbasin Betlehemissä, mutta Abbasin toivoma käynti Jasser Arafatin haudalla on ilmeisesti haudattu lopullisesti.
Turvallisuusjärjestelmät aiheuttavat harmaita hiuksia presidentin turvallisuudesta vastaaville, ja siitä tulevat huolehtimaan USA:n salaisen palvelun ja armeijan erityisjoukkojen yksiköt.

SEKÄ Israelin että PA/PLO:n parissa odotetaan suurella mielen-kiinnolla, mitä Trump tulee esittämään kahdenkeskisissä keskusteluissaan ja julkisissa puheissaan täysin lukossa olevien rauhankeskustelujen vapauttamiseksi. Jotkut ounastelevat, että Trump voisi järjestää kolmikantakeskustelut internetin välityksellä, mutta siitäkään ei ole mitään konkreettista esitettävänä.

Analyytikot painottavat, että presidentti Trumpin Lähi-Idän matka on uskonnollisesti painottunut huomioiden hänen vierailunsa alkamisen Riyadissa, islamin uskon synnyinmaassa, jatkuen sieltä Israeliin juutalaisuuden ja kristinuskon synnyinseuduille, ja sieltä Roomaan ja Vatikaaniin, jossa sijaitsee roomalaiskatolisen kirkon keskusjohto.
Trumpin oletetaan esittävän henkilökohtaisia kehotuksia ja toiveita painottaen optimismiaan lopullisen sopimuksen löytämiseksi, mutta hänellä ei liene aikaa diplomaattisiin keskusteluihin tiiviin ohjelman vuoksi.
Trumpin läheiset neuvonantajat vakuuttavat, ettei presidentti Trump tule koskaan pakottamaan Israelia sopimukseen,
joka ei edistäisi Israelin turvallisuutta esittäen toiveen, että jokainen israelilainen olisi tietoinen siitä. Hän on huolestunut siitä, miten paikalliset journalistit esittävät asioita lukijoilleen. Voidakseen hälventää ylisuuria odotuksia hän vihjaa, että Trump voi jopa pidättyä julkisista lausunnoista tässä vaiheessa.

PA/PLO:n arabien keskuudessa pelätään, että Trump voi puuttua terroriteoista ja murhista tuomittujen omaisille maksettuihin palkkoihin ja stipendeihin. Israelissa tätä pidetään kiihottavana ja moraalittomana, mutta PA/PLO:n korkeat virkailijat sanovat, että vain henkisesti sairas ihminen voi sanoa niin. He katsovat, että heidät pidätettiin ja tuomittiin poliittisista syistä.
USA:n kongressin käsittelyssä on ns. Taylor Force lakiesitys, joka tehokkaasti keskeyttää avustusten suorittaminen PA/PLO:lle, ellei se suostu lopettamaan maksujärjestelmää "marttyyreille". Presidentin neuvonantajat vakuuttavat, että Trumpin tarkoituksena on parantaa suhteita PA/PLO:n kanssa, eikä uhkailla tai painostaa heitä tuen lopettamisella. "Trumpin päämääränä on osoittaa haluaan arvostusta ja itsemääräämisoikeutta palestiinalaisille kuten myös horjumatonta tukeaan juutalaiselle valtiolle", totesi Trumpin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja H R McMaster.
Presidentti uskoo kahden valtion periaatteeseen, mutta sanoo voivansa hyväksyä yhden valtionkin. Hän uskoo myös, että rauha on mahdollinen ja haluaa lähestyä ongelmaa uudelta näkökulmalta. Hän katsoo yhteisen Iranin aiheuttaman uhan poistaneen arabien ja välillä vallinneita epäluuloja, ja siksi alueen ilmapiiri on muuttunut, analysoi eräs virkailija. "On yhteinen häpeä, ellemme pysty hyödyntämään sitä " hän arvioi. http://www.jpost.com/Diaspora/Trump-will-step-slowly-into-Mideast-peace-process-top-officials-say-490623

02. APULAISULKOMINISTERI Tzipi Hotoveli oli kutsunut mukaansa 50 kansainvälistä opiskelijaa ja kolme laskuvarjojääkäriä, jotka sattuivat olemaan valokuvaajan tähtäimessä hänen laukoessaan ikonisen valokuvan 1967 sodan loppuvaiheissa IDF:n jo karkotettua Jordanian arabilegioonan miehittäjät Jerusalemin
vanhasta kaupunginosasta sekä Juudeasta ja Samariasta.

Artikkelissa kerrotaan, miten Hotoveli asteli suuren turvallisuus-joukon saattelemana Leijonaportista polkua pitkin jota IDF:n sotilaat ja korkeinta johtoa kulkivat kohti Temppelivuorta. "Sotilaat astuivat tähän paikkaan 2000 vuotta kestäneiden karkotusten jälkeen. Minä tulen sukupolvesta, jonka aikana Jerusalemin yhdistäminen on tosiasia" hän sanoi journalisteille.

Hotoveli halusi antaa viestin presidentti Trumpille ennen hänen Israelin ja Jerusalemin vierailuaan, sekä ennen Jerusalemin yhdistämisen 50-vuotisjuhlaa. Hän kehottaa Trumpia toteuttamaan vaalilupauksensa muuttaa USA:n lähetystö Tel Avivista Jerusalemiin, mutta sen lisäksi tunnustamaan Jerusalemin yhdistämisen tosiasiana, jota lähetystön muuttaminen symboloi.
Trumpin tulisi ehdottomasti pidättyä tunnustamasta Palestiinan valtion pääkaupunkia Jerusalemin itäosaan, vaikka se olisikin mahdollinen.
Presidentti Trumpin tulee päättää kesäkuun 1. päivään mennessä, haluaako hän käyttää edellisten presidenttien tapaan veto-oikeuttaan muuton siirtämiseksi. Hotoveli antaa ohjeen, ettei Israelin ikuisen pääkaupungin jakaminen ole missään tapauksessa mielekästä, vaikka se poliittisesti olisikin mahdollista.
Jerusalemin vanhassa osassa ja itäosien lähiöissä asuu arviolta 350 000 arabia, joista useimmilla on Israelin sininen ID-kortti. Hotoveli sanoo, että juutalaiset ja arabiasukkaat asuvat niin läheisessä vuorovaikutuksessa, että erottaminen ei ole mielekästä eikä useimmissa kohdissa mahdollistakaan.
Jerusalemin arabiasukkaat ovat runsain määrin pyrkineet muuttamaan pääkaupungin länsiosiin aina, kun huhut rauhan-sopimuksesta ja Jerusalemin jakamisesta lisääntyvät. He eivät halua asua PA/PLO:n valvomilla alueilla.
Pääministeri Benyamin Netanyahu, joka pitää myös ulkoministerin salkkua kainalossaan, kehottaa lausunnoissaan kaikkia ulkomaita muuttamaan lähetystönsä Israelin pääkaupunkiin. http://www.jpost.com/Israel-News/Hotovely-issues-pre-visit-warning-to-Trump-Dont-divide-Jerusalem-490653

03. UUTISIA LYHYESTI
• EMMANUEL MACRON vihitään tänään sunnuntaina Ranskan presidentiksi. Hän on kokematon ja uusi kansansa johtajaksi eikä hänellä ole aiempaa kokemusta poliittisen viran hoitamiseksi. Ranskan kansa on kuitenkin kyllästynyt vanhan kaartin jahruamiseen ja toimettomuuteen, minkä johdosta Ranskan asema kansainvälisesti on vähentynyt siinä määrin, ettei sen tekemiä aloitteita oteta vakavasti, kuten on osoittautunut esityksille Lähi-Idän rauhan ratkaisuille, joita kukaan ei ole tukenut. Kansa halusi antaa mahdollisuuden uudelle miehelle epäilystä huolimatta. Astuttuaan punaista mattoa pitkin ELYSEE palatsiin Pariisin keskustassa hänelle ojennetaan suljetussa tilaisuudessa koodit, joilla hän voi antaa komennon ydinaseiden laukaisemiseksi. Ranskan väistyvä presidentti Farncois Hollande junaili Macronin nousun ensin neuvonantajaksi ja sitten talouden ministeriksi. Hän on selvästi mielissään suojattinsa nousemisesta työnsä jatkajaksi todeten: "En ojenna valtaa poliittiselle vastustajalle, se on siksi paljon yksinkertaisempaa". Ranskassa tapahtuneista terrori-iskuista johtuen turvatoimet ovat vallansiirron aikana valtavat. ELYSEE palatsi ja läheinen Champs Elysee ovat suljettuja kuten myös läheiset rakennuskompleksit. 1500 poliisia vartioi presidentin palatsia ja läheisiä katuja, joista useat ovat suljettuja. Perinteen mukaiset 21 tykinlaukausta, vierailut kaupungintalolla ja virallinen lounas ja muut juhlallisuudet Emmanuel Macron hoitaa 64-vuotiaan vaimonsa Brigitten kanssa.
Macron julkaisee nimittämänsä pääministerin nimen maanantaina, jonka jälkeen hän matkustaa ensimmäiselle valtiovierailulleen presidenttinä Saksaan, jota pidetään EU:n moottorina ja kansleri Angelika Merkeliä sen ohjaajana. Kesäkuussa Macron joutuu kasvotusten "vaalien kolmannessa kierroksessa, kansan valitessa parlamentin jäsenet kaksi-päiväisillä vaaleilla. http://www.timesofisrael.com/macron-set-to-take-office-as-french-president/
• AL-Qaidan julkaisemassa propagandafilmissä Osama bin Ladenin poika – yksi monista - Hamza bin Laden kehottaa iskemään juutalaisia ja amerikkalaisia kohteita vastaan kaikkialla maailmassa. 10 minuutin videon alussa esitetään kuvauksia terrori-iskuista useilla paikoilla maailmassa, mukaan lukien Israelissa. Hamza bin Laden rohkaisee muslimeja iskemään asuinpaikoissaan juutalaisia ja usalaisia kohteita vastaan, myös Amerikassa, lännessä ja miehitetyssä Palestiinassa. "Tietäkää, että rangaistuksen aiheuttaminen juutalaisille ja ristiretkeläisille siellä, missä te asutte, on tuskallisempi ja vakavampi viholliselle" sanotaan viestin käännöksessä Al-Qaidan median As Sahabin mukaan. Aseina kehotetaan käyttämään ampuma-aseiden lisäksi muista välineitä, joilla tarkoitettaneen puukkoja ja autoja, joita terroristit käyttivät Israelissa 2015 ja 2016. http://www.timesofisrael.com/osama-bin-ladens-son-calls-for-attacks-on-jews-americans/,
• PohjoisKorean äskettäin laukaisema ballistinen ohjus ammuttiin epätavallisen korkealle tasolle. Se lensi 30 minuutin ajan ennen putoamistaan Japaninmereen. Tämä herätti välittömän huolen, että ammutti ohjus voi yltää 4500 km:n päähän. Japanin puolustusministeri ilmoitti välittömistä vastatoimista. Ohjuksen laukaisemisen ajankohdan uskotaan olevan varoitukseksi USA:n Japanin ja Euroopan laivastojen kokoontumiselle yhteisiin harjoituksiin Tyynellemerelle. Ohjus on aiemmin tuntematon, se lensi 30 minuutissa 800 km saavuttaen 2000 km:n korkeuden. Asiantuntijat pidättyvät kommenteista ennen tarkempia tutkimuksia ohjuksesta. http://www.timesofisrael.com/north-korea-may-have-fired-new-type-of-missile-with-longer-range/
• Juutalainen Koti puolueen puheenjohtaja Naftali Bennett sanoo, että Israelin tulee luopua bunkkeri-diplomatiasta, jota se tähän asti on noudattanut, tai ulkomaat päättävät sen kohtalosta. Hän esitti lauantaina vaatimuksen omasta näystä tulevasta Lähi-Idästä, tai vieraat valtiot päättävät sen kohtalosta, hän sanoi. Viitaten pääministeri
Netanyahun Bar Ilan yliopistossa pitämään puheeseen, jossa hän sanoi kannattavansa kahta valtiota, Bennett väitti sen tuoneen Israelille boikotteja, terrorismia ja vakavan demograafisen uhkan. "On aika muuttaa tuo kaikki". Opetusministeri Bennett esitti kahta tietä eteenpäin. Ensimmäinen on Bar Ilan politiikan jatkaminen, mikä tähtää Palestiinan valtion perustamiseen, Gazan lisäksi. Tämä "epäonnistunut messiaaninen" polku on tuonut verenvuodatusta, diplomatian heikkenemisen ja demograafisen katastrofin.
Toinen polku on se, että Israel esittää uuden aloitteen, joka perustuu taloudelliseen kehitykseen, jossa Israel ulottaa itsenäisyytensä kaikkiin Israelin osiin Juudeaa ja Samariaa; Gazan tilanteen vakiinnuttaminen ja Israelin vahvistaminen turvallisuuden, tiedustelun ja taloudellisena pilarina alueella. Seuramassani artikkelissa todetaan Bennettin pelkäävän, että sen sijaan että Trump antaisi Israelille vapaat kädet – kuten toivottiin - hän näyttää asettavan Abbasin diplomaattisen näyttämön keskelle. Netanyahun mielestä Israelin vastaiset boikottitoimet ovat seurausta siitä, ettei hyväksytä juutalaisen valtion olemassa oloa.
Sionistisen Unionin johtaja Isaac Herzog totesi, että Trumpin erityislähettiläs kansainvälisissä neuvotteluissa Jason Greenblatt oli painottanut, että Valkoisen Talon päämääränä on saavuttaa rauha Israelin ja PA/PLO:n välille. Herzog kyseenalaistaa Netanyahun rauhanpyrkimykset ja sen sijaan toimivan koaliittionsa säilyttämiseksi. http://www.timesofisrael.com/bennett-israel-must-ditch-bunker-diplomacy-or-have-our-fate-decided-by-others/
• Israelissa vieraileva Jordanian kansalainen puukotti Jerusalemin poliisia niskaan ja päähän. Poliisi säilytti toimintavalmiutensa vetäen aseensa esiin ja ampuen hänet kuoliaaksi. Jordanian lauantaina julkaisemassa lausunnossa sitä kutsutaan katalaksi murhaksi vaatien tarkempia tietoja Israelin hallitukselta. Pääministeri Netanyahu sanoi vihaisessa lausunnossaan: On korkea aika, että Jordania luopuu kaksoisroolistaan ja tunnustaa tosiasiat. Jordanian kuningashuoneen turvallisuus lepää Israelin suojeluksessa. http://www.timesofisrael.com/jordan-calls-killing-of-jerusalem-attacker-a-heinous-crime/
• USA:n ja Saudi Arabian väliset neuvottelut 300 miljardin USD asekaupoista ovat loppusuoralla.
http://www.timesofisrael.com/us-saudi-arabia-in-final-stages-of-negotiating-300-billon-arms-deal/
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 18 -34; Tiberias 20 -39; Suolameri 26 -38; Eilat 23 -39
+C-astetta.
Säätila jatkuu hyvin kuivana ja helteisenä.Post a Comment