Friday, May 05, 2017

PERJANTAI 05.05.2017

PERJANTAI 05.05.2017
01.USA:n presidentti Donald Trump suunnittelee aloittavansa Lähi-Idän rauhanprosessin yhdellä rysäyksellä. Hän ei halua tehdä sitä yksin, vaan hän puuhaa suurta koaliittiota sen toteuttamiseksi.
Trump aloittaa Lähi-Itään ja Eurooppaan suuntautuvat vierailunsa 19. toukokuuta. Hän lentää ensiksi Saudi Arabiaan, Riyadiin, jonne saudit pyrkivät kokoamaan muslimimaiden johtajia yhteiseen huippu-kokoukseen. Sen päämääränä on luoda yhteinen rintama Iranin ja ääri-islamin aiheuttamaa uhkaa vastaan. Israelin ja Gazan alueilla asuvien arabien välisen konfliktin ratkaisemisen ehdot arabien näkökulmasta katsoen lienevät myös keskusteltavina. Israelin oletetaan olevan osa tätä suurta liittoutumaa.

Saudi Arabiasta presidentti Trump lentää Israeliin 22.05., päivää ennen Jerusalem-päivää. Hänen aikataulunsa Israelissa tulee olemaan tiukka, sillä hänellä on tarkoitus tavata Israelin korkeinta johtoa ja vierailla Betlehemissä, jossa hän voisi tavata Abbasin, mutta tämä tapaaminen on vielä epävarma. Aiemmin Trumpin avustajat sanoivat, että presidentti haluaa pitää suuren Israelia koskevan linjapuheen Masadassa, joka oli juutalaisten kapinan viimeinen tukikohta, jonka roomalaiset valloittivat vain havaitakseen, että sen puolustajat olivat tehneet joukko-itsemurhan. "Ei koskaan uutta Masadaa", Israelissa vannotaan. Vierailulla Masadassa olisi suuri symbolinen merkitys Israelissa".

ISRAELISTA presidentti Trump lentää Brysseliin NATO-maiden kokoukseen ja sieltä Sisiliaan G7 maiden huippukokoukseen. Rooman vierailunsa yhteydessä hän haluaa tavata paavi Francis I:n Vatikaanissa 24.05.
Presidentti Trump totesi lehdistökonferenssissa aloittavansa vierailunsa todella historiallisella tapaamisella Saudi Arabiassa kaikkien muslimimaailman johtajien kanssa. "Saudi Arabia on kahden Islamin pyhimmän paikan vartija ja valvoja" hän sanoi. "Siellä tulemme aloittamaan uuden yhteistyön ja tuen rakentamisen muslimi-liittolaistemme kanssa taistelussa ääriaineksia, terrorismia ja väkivaltaa vastaan luodaksemme oikeudenmukaisemman ja toivorikkaamman tulevaisuuden nuorille muslimeille heidän kotimaissaan".

PRESIDENTTI Trump tapasi PA/PLO:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin keskiviikkona Valkoisessa Talossa, jossa hän vakuutti optimismiaan saada solmittua Israelin ja PA/PLO:n arabien välisen rauhansopimuksen, josta hän käytti sanaa "ultimate deal", lopullinen sopimus todeten pelaavansa mitä roolia tahansa sen saavuttamiseksi.

Puheenjohtaja Abbas sanoi PA:n virallisen uutistoimiston WAFA:n torstaina julkaisemassa kommentissa tuntevansa syvää kunnioitusta Trumpiin rakentavien ja syvällisten keskustelujen jälkeen, mikä osoittaa Trumpin hallituksen lupaavan alun rauhalle. PA:n virallisen TV-kanavan haastattelussa Abbas totesi, että Trump oli innostunut ja että hänellä on poliittinen näky asiasta. "Me keskustelinne monista asioista, mukaan lukien, miten ratkoa nopeasti palestiinalaisten kysymys. Amerikan presidentti oli kiinnostunut ja innokas. Hänellä on poliittinen näky, ja me seuraamme häntä toivoen sen johtavan ratkaisuun". Abbas vaati, että 1949 rajoista ja Jerusalemista tulee sopia ensiksi.

TRUMPIN Israelin vierailun ajankohta on herättänyt spekulaatioita, että hän voi ilmoittaa sen yhteydessä tehden suuren ilmoituksen Jerusalemin asemasta. "Mikä voisi olla sopivampi ajankohta ilmoittaa USA:n lähetystön muuttamisen Jerusalemiin kuin päivä, jolloin ollaan siellä juhlimassa israelilaisten ystäviemme kanssa tätä hyvin merkittävää Jerusalemin vapauttamisen 50. vuosipäivää?" sanoi kongressin jäsen Ron DeSantis (R-Fl). DeSantis johtaa kongressin valvoman kansallisen turvallisuuden alakomiteaa. Hän valvoo USA:n kaikkien lähetystöjen toimintaa maailmassa ja kävi vierailunsa aikana alku-vuodesta tutkimassa potentiaalisia embassin rakennustontteja Jerusalemissa, eikä hän ole ainoa, joka kannattaa muuttoa. Varapresidentti Mike Pence sanoi Amerikan juutalaisjohtajille tiistaina, että Trump kehittelee ajatusta edelleen ennakoiden, että presidentti Trump tulee tekemään tärkeän päätöksen asiassa.
USA:n kongressi teki 1995 päätöksen lähetystön muuttamisesta
Jerusalemiin, mutta presidentillä on veto-oikeus puolivuosittain siirtää (waver) kongressin päätöksen toteuttamista. Kaikki presidentit Obamaa myöten ovat hyödyntäneet tätä porsaan-reikää. Obama allekirjoitti siirtonsa joulukuussa: Se vanhentuu toukokuun lopussa, joten Trumpin tulee tehdä jotain asiassa. http://www.timesofisrael.com/white-house-said-to-confirm-trumps-visit-to-israel/,

02.PÄÄMINISTERI Bernyamin Netanyahu syytti PA/PLO:n puheenjohtajaa Mahmoud Abbasia valehtelusta presidentille vasten kasvoja. Hän kiisti Ábbasin väitteen, että he kasvattavat lapsensa ja nuorisonsa rauhan kulttuurissa, samalla opettaen lapsille sotaleikkejä, nimittäen heidän kesäleirejään tunnettujen terroristien mukaan, opettaen koulukirjoissaan vihaamaan ja halveksimaan juutalaisia sikojen ja apinoitten jälkeläisinä sekä välittäen julkisessa mediassaan, lehdistössä, TV- ja radio-ohjelmissaan juutalaisia häpäisevää ja alentavaa materiaalia.

Lisäksi Abbas väisti Trumpin nostaman kysymyksen palkan ja stipendien maksamisesta surmansa saaneiden tai Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien terroristien omaisille. USA:n presidentti Bill Clinton varoitti ulkoministeri James Bakeria tavattuaan PA/PLO:n johtajaa Jasser Arafatia: "Se son of the bitch (huoranpentu) valehteli minulle. Jos et ole varovainen, se valehtelee sinullekin". Valehteleminen nahkansa säilyttämiseksi tai islamin asian hyväksi on täysin hyväksyttyä, jopa suositeltava Koraanissa. Abbas ei liene erityisen uskonnollinen, mutta kyllä hän käy joskus moskeijassa ja jopa kirkossa imagonsa säilyttämiseksi.
'Netanyahu esitti kritiikkinsä tarpeettoman maltillisesti ja laimeasti, vaikka syytä olisi ollut täyslaidalliseen.

Pääministeri Netanyahu totesi torstaina puheessaan Menachem Beginin perinnekeskuksen tilaisuudessa, jossa juhlittiin Beginin johtamaan Likudin voittoa 1977 vaaleissa 30 vuotta kestäneen Labourin johon jälkeen: "Me emme salli Iranin saada ydinaseita, eikä tämä 2015 solmitti kansainvälinen sopimus Iranin kanssa sido käsiämme". Hän varoitti "valtioita, jotka uhkaavat olemassa oloamme, että ne vaarantavat oman olemassa olonsa". Hän vakuutti, että Israelin turvallisuutta koskevissa kysymyksissä ei tulle turvautumaan kompromisseihin. Hän lisäsi, että maailman rauha on uhattuna radikaalien islamistien, ei Israelin vuoksi.
Netanyahu on ollut yksi kiivaimmista Iranin kanssa kaksi vuotta sitten solmitun Iranin ydinteollisuutta koskevan sopimuksen vastustajista saaden samalla presidentti Obaman vihat ylleen. Hän uskaltaa toistaa, että sopimus uhkaa Israelin turvallisuutta ja olemassaoloa sekä johtaa Iranin nousemiseen ydinasevaltioksi.

ISRAEL on kasvattanut puolustusarmeijaansa hankkien parhainta kalustoa, mitä maailma voi tarjota sekä kouluttaen kansan-armeijaansa yleisen sekä naisten että miesten asevelvollisuudella hankkimiensa aseitten käyttämiseen. Israelin aseteollisuus on antanut oman panoksensa kehittämällä useita huippuluokan ase- ja ohjusten torjuntaan tarkoitettujen järjestelmien rakentamiseksi, jossa se edustaa huippuluokkaa maailmassa. USA:n myöntämä 3.1 miljardin vuosittainen avustus on näytellyt tässä tärkeää roolia. Israelin puolustusarmeija IDF seuraa tarkkaa moraalista ja uskonnollista agendaansa taisteluissa, joissa sen vastustajat ovat hylänneet ne kaikki.

NETANYAHU kosketteli torstain puheessaan myös UNESCO:n tekemää päätöstä Israelin itsenäisyyspäivänä, jossa se kiistää juutalaisten oikeudet ja siteet vuosituhantiseen riippuvuuteen Jerusalemiin ja Temppelivuoreen, ja muihin juutalaisten pyhiin kohteisiin, kuten Patriarkkain mausoleumi Hebronissa ja Raakelin hautakammio Betlehemissä, jotka UNESCO määrittelee pelkästään islamin pyhiksi kohteiksi eliminoiden niiden heprealaiset nimet. UNESCO:n tapa nimittää Israelia miehittäjävaltioksi osoittaa päätöslauselman laatijoitten syvää juutalais- ja israelilaisvihaa syrjäyttäen vuosituhantiset historialliset ja uskonnolliset todisteet ja perinteet samalla väittäen edustavansa niiden tukijoita. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-warns-israel-not-bound-by-2015-iranian-nuke-deal/

03.UUTISIA LYHYESTI
·        Kiistanalaisen binaari-option BO laillisuus on kielletty Kanadassa, mutta Israelin kysymystä koskevan lainsäädännön viivästyminen kiistojen vuoksi, lain noudattamista seuraavat valvojat ovat valmistelemassa omaa lainsäädäntöä, jossa se kielletään täydellisesti. Binaarioptio-teollisuuden arvioidaan pyörittävän vuosittain 5 -10 miljardin USD rahamäärää. Israelissa Times of Israel on dokumentoinut suuren osan siitä rikolliseksi tai forex-rikolliseksi. BO-teollisuus työllistää tuhansia israelilaisia ja se on toiminut maassa ainakin 10 vuotta vähäisellä tai olemattomalla lainsäätäjien vastustuksella. Binaari-optiota mainostetaan valheellisilla filmeillä, joissa esitetään osan-ottajien suurellista elämää ylellisyydessä. Lähes kaikki siihen takertuneet ovat lopuksi menettäneet omaisuutensa. Hallituksen ensimmäinen lainsäädäntöön johtava esitys tehtiin helmikuussa tänä vuonna. http://www.timesofisrael.com/as-israeli-bill-to-ban-binary-options-stalls-canada-prepares-law-of-its-own/
·        Israelin syyttäjäntoimiston johtava syyttäjä Liat Ben-Ari varoittaa, että pääministeri Netanyahun korruptioepäilyjen tutkimukset (Case 1000) voivat johtaa syytetoimiin. Puhuessaan oikeustoimen konferenssissa torstaina hän vähättelee pääministerin asianajajien esittämiä väitteitä, että kysymys on vain hyvien ystävien antamista lahjoista hänen perheelleen. Ben-Ari nimitettiin äskettäin oikeus-tiimin johtoon, joka valvoo Case 1000 tutkimuksia. Ben-Ari sanoo, että hänen on vaikea hyväksyä, että satojen tuhansien NIS arvoiset lahjat ovat pelkästään ystävyyden nimissä annettuja. "Lahja on hyväksyttävä toimi, mutta se ei pysty selittämään kaikkia lahjoja" hän selittää. Case 1000:ssa on kysymys Australiassa asuvasta miljardööristä James Packerista, jonka antamat lahjat ärsyttävät tutkijoita. Toisessa tapauksessa, Case 2000, on kysymys Israelissa asuvasta lehtimogulista Arnon Moses, jonka kanssa tehty hyvitys (quid pro quo) sopimus olisi tehty Yedioth Aharonot lehden kilpailijan Israel Hajom levikin pienentämiseksi lain-säädännön kautta, jota ei koskaan tapahtunut.
Pääministeri ei ole koskaan myöntänyt syyllistyneensä laittomien lahjojen vastaanottamiseen hyvitystä vastaan. Tzachi Hanegdy Likudista kritisoi Ben-Aria siitä, että hän on julkistanut tutkimukset, joita ei ole näytetty toteen. http://www.timesofisrael.com/top-prosecutor-hints-pm-heading-toward-indictment/.
·        USA:n presidentinvaalien Hillary Clintonin varapresidentti-ehdokas Bernie Sanders oli Al-Jazeeran haastateltavana, jossa hän rohkeasti - ja kuten näyttää ilman sensuuria - sai esittää mielipiteensä Jazeeran julkaisemassa haastattelussa. Vermontin senaattori Sanders kielsi monessa kysymyksessä Jazeeran haastattelijan Dena Takrurin kysymyksissään esittämän väitteen. Kysymykseen BDS järjestön Israelia häpäisevään ja boikotoivaan toimintaan Sanders vastasi, että BDS tekee enemmän vahinkoa omalle imagolleen kuin Israelille. Takrurin kysymykseen, eikö Sanders pyrkinyt peittämään Israelin tekemiä vääryyksiä allekirjoittaessaan kirjelmän Yk:n pääsihteerille, jossa häntä vaadittiin poistamaan UNSC;n ohjelmasta Israelin vastainen agenda, sanders sanoi kiivaasti olevansa eri mieltä. "No no, Israelilla on monia ongelmia, enkä lakkaa kritisoimasta sitä, mutta Israelin toistuva syyttäminen ihmisoikeusrikoksista, jotka voivat olla totta maissa kuten Saudi Arabia tai Syyria, joista ainakaan Saudi Arabiassa nainen ei saa ajaa autoa, on väärin. Hän viittasi Egyptiin, jossa tuhannet ihmiset mätänevät vankiloissa, joten vain Israelin syyttäminen ei ole oikein. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Bernie-Sanders-rejects-anti-Israel-agenda-in-interview-with-Al-Jazeera-489835
·        IDF, Shin Bet ja poliisi pidättivät kolme PA:n arabimiestä epäiltyinä osallisuudesta 10 ampumistapaukseen Samarian pohjoisosan juutalaisyhteisöissä Shavey Shomron ja Shaked. Tulituksissa, jotka kohdistuvat myös sotilaita vastaan, aiheutui tuhoa omaisuudelle, mutta ilman ihmisvahinkoja. Suoritetuissa kotitarkastuksissa M-16 kivääri löydettiin piilotettuna lasten vuoteen alle. 2 pidätetyistä ovat kotoisin Fahman kaupungista Jeninin alueella.


·        2 poikaa Bnei Brakista on ollut kateissa eilisestä alkaen. He ovat iältään 8- ja 12-vuotiaat. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/229168,
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 13 -24; Tiberias 18 -30; Suolameri 22 -34; Eilat 22 -34 +C-astetta, lämpötila pysyttelee tämän päiväisissä lukemissa, taivaankansi on tänään ja huomenna puolittain pilvien peitossa, sunnuntaina kirkastuu.


No comments: