Sunday, April 16, 2017

SUNNUNTAI 16.04.2017

SUNNUNTAI 16.04.2017
01. SUNNUNTAI aloittaa normaalisti uuden viikon, mutta koska huomenna maanantaina on erityissapatti, tällä kertaa se on myös tynkäviikon viimeistä edellinen päivä. Tiistaina alkavat aikataulut noudattaa normaalitahtiaan.
Ennusteet lupaavat puolipilvistä säätä tänään kuten koko ennusteajan loppuun saakka, Lämpötilat ovat vielä suhteellisen alhaiset, mutta noussevat loppuviikon aikana hellelukemiin siten, että keskiviikon lämpötilaennuste on 15 -25 astetta. ToI:n ennusteen mukaan taivas selkenee tiistaista alkaen.
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 10 -20; Tiberias 15 -25; Suolameri 19 -29; Eilat 16 -30 +C.astetta.
Lämpötilat näyttävät nousevan Eurooppaa uhkaavasta hyisen kylmästä ilmamassasta huolimatta, jonka tulisi ennusteen mukaan syleillä Euroopan maita 10 päivän ajan. Tämä "Polar Vortexin" nimellä tunnettu ilmiö leviää ennusteen mukaan Euroopan pohjoisosista aina Italiaan, Espanjaan ja Afrikan pohjoisosiin. Vaikka sen ei ennusteta tulevan Lähi-Itään, sen kylmät tuulet voivat tuntua myös näillä alueilla. Sen pelätään vaikuttavan tuhoisesti hedelmäpuiden kukintaan sekä viljapeltojen oraille. Se tulisi aiheuttamaan hedelmien ja viljatuotteiden puutetta ja hintojen nousua.
Ainakin 25 ihmistä kuoli ja 16 muuta on kadoksissa kovien sateitten aiheuttamissa tulvissa ja maanvyörymissä Iranin luoteisosissa parin viimepäivän aikana. Vedenpinta nousi paikoin 40 sm, mitä ei ole nähty viimeisen 40 vuoden aikana. Kovimmat sateet tulivat 14.huhtikuuta. https://watchers.news/2017/04/15/at-least-25-killed-after-massive-floods-hit-iran/
WENAN tulivuori Italiassa on siirtynyt uuteen vaiheeseen, joka voi ennustaa uuden purkauksen alkamista. Äkilliset maanjäristykset alkoivat vuorella uudelleen kolmen päivän lepotauon jälkeen. https://watchers.news/2017/04/14/new-eruptive-episode-begins-at-mount-etna-italy/
Syklooni Cook runtelee Uutta Seelantia, Filippiineillä oli M6.0 maanjäristys. Luonnonvoimat näyttävät oleva oudon rauhattomia.
02.TURKKI äänestää tänään muutoksista perustuslakiinsa, jolla presidentti Erdoganin hallinto muutetaan autoritääriseksi.
Yli 55.3 miljoonaa Turkin kansalaista äänestävät neuvoa antavassa äänestyksessä (referendum), joka antaisi presidentti Recep Tayyip Erdoganille mahdollisuuden suurimpaan valtaan perustajansa Mustafa Kemal Atatyrkin ja hänen seuraajiensa jälkeen.
Mielipidetiedustelut, joihin Turkissa on totuttu suhtautumaan suurella epäluulolla, ennustavat toisistaan suuresti poikkeavia tuloksia vaaleissa, mutta analyytikot sanovat, että kyllä-äänien saamasta suosiosta huolimatta tulosta on vaikea ennustaa.
Turkissa puolueet ja ehdokkaat kampanjoivat aivan vaalien kynnykselle saakka, mutta presidentti Recep Tayyip Erdogan uskoo vahvasti esityksen voittavan enemmistön. Hän kuitenkin varoittaa äänestäjiä herpaantumasta, vaan äänestämään.

JOS esitys saa enemmistön vaaleissa, se tulee muuttamaan hallintojärjestelmän USA:n tapaan presidentti-johtoiseksi. Se tulisi siirtämään pääministerin ja toimeenpanevan järjestelmän presidentin johtamalle järjestelmälle, jossa presidentillä on oikeus nimittää ministerit. Uusi järjestelmä otettaisiin käyttöön vuoden 2019 marraskuun vaalien jälkeen.
Presidentti Erdogan valittiin pääministeristä nykyiseen asemaansa vuonna 2014 toimittuaan sitä ennen pääministerinä vuodesta 2003. Suurimmat muutokset kyllä-tulos tulisi aiheuttamaan Turkin ulkopoliittisissa suhteissa. Erdogan varoitti Brysseliä, että uuden järjestelmän myötä hän tulee allekirjoittamaan kaikki parlamentin päätökset, kuten päätöksen kuolemanrangaistuksen ottamisesta käyttöön, joka tulisi automaattisesti lopettamaan haaveet päästä EU:n jäseneksi NATO-jäsenyytensä lisäksi.

Erdoganin oli vaikea hyväksyä, etteivät liittolaismaat tulleet hänen tuekseen heinäkuun 15.päivän kaappausyrityksen jälkeen. Pääoppositiopuolueen Republikaaninen Kansanpuolue (CHP) puheenjohtaja Kemal Kilicdaroglu varoittaa, että vaaleissa päätetään, säilyykö Turkki demokraattisena valtiona vai siirtyykö se yhden miehen johtamaksi diktatuuriksi. Tulevaisuus näyttää, pystyykö hallitseva Oikeus- ja kehityspuolue (AKP) toimimaan tasapainottavana tekijänä kansallismielisten ja konservatiivisten kurdien välillä.
Turkin vaalit pidetään elävän terroriuhkan alla, sillä sekä ääri-muslimit että kurdit uhkaavat iskeä kohteisiinsa vaalipäivänä. Viranomaiset pidättivät 19 islamilaista äärilaudan edustajaa Aegean alueella Izmirin kaupungissa alkuviikosta. Dogan uutistoimiston mukaan 49 epäiltyä pidätettiin Istanbulissa viikon aikana. Vaaleja valvoo yli 33 500 poliisia pelkästään Istanbulissa. http://www.timesofisrael.com/tense-turkey-braces-for-crunch-referendum-on-erdogan-powers/

Turkki on presidentti Erdoganin alaisuudessa siirtynyt yhä selvemmin islamlaiseksi tasavallaksi, jossa sharia-lain edellyttämät rangaistustoimet tulevat olemaan oikeuslaitosten päätösten perusteina. Voi vain kuvitella, mitä ääri-islamia toteuttava Turkki olisi saanut aikaan EU:ssa sen täysivaltaisena jäsenenä? Todennäköisyyden mukaan se olisi kiihdyttänyt Euroopassa jatkuvaa islamilaistumista yhä nousevan siirtolaisuustulvan ja pysyvästi valtioihin asumaan jääneiden muslimien painostuksen alla. Tämä tendenssi on selvästi havaittavissa useissa EU-maissa.

Esimerkkinä voidaan ottaa Ranskan presidentin vaalikampanja, jossa oikeistojohtaja Marien Le Pen syyttää gallupeja johtavaa keskustan ehdokasta Emmanuel Macronia liian pehmeäksi muslimeja kohtaan 8 päivää ennen vaaleja. Macron puolusti huipputukijaansa Mohamed Sanouta, joka kritisoi kovin sanoin Charlie Hebdo uutislehteä sen julkaisemien profeetta Muhammedia käsitteleviä pilapiirroksia v, 2015. Macron sanoi hänestä: "Hän teki pari enemmän radikaalia tekoa, mutta muuten hän on hyvä mies" todeten, ettei hän halua erottaa Saouta.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/228167

03.USA:n varapresidentti Mike Pence matkusti sunnuntaina Seouliin Etelä-Koreaan voidakseen paremmin seurata tilanteen kehitystä Korean niemimaalla, jossa eletään ydinsodan kynnyksellä, kuten viikon aikana maailmaa kuohuttavat artikkelit ovat kertoneet.
Odotettua ydinaseen testiä ei Pohjois-Koreassa suoritettu lauantaina, kuten pelättiin, ja sen estämiseksi USA:n ilmavoimien uhkaamat tuhoiset ilmaiskut ydinlaitoksia vastaan siirtyivät.
Pencen Kauko Idän matka, joka suuntautuu Korean lisäksi Japaniin, Indonesiaan ja Australiaan, suunniteltiin jo kuukausia sitten, mutta se olisi tuskin voinut tapahtua otollisempaan aikaan jännityksen noustessa huippulukemiin ja USA:n liittolaismaiden epäillessä presidentti Trumpin lopullisia päätöksiä jännityksen laukaisemiseksi tavalla tai toisella.

Sunday Times raportoi, että presidentti Trumpin johtavat sotilas-neuvonantajat olivat kertoneet britti-kollegoilleen, että Washington harkitsee ennalta ehkäisevien iskujen mahdollisuutta PohjoisKorean ydinlaitoksia vastaan uskoen, että Trumpilla on tarvittava tulivoima niiden neutraloimiseksi.
Lehden antamien tietojen mukaan USAn puolustusministeri James Mattis keskusteli kysymyksestä brittikollegansa Michael Fallonin kanssa pari kuukautta sitten, ja että vastaavanlainen keskustelu oli käyty brittivirkailijoitten ja Trumpin kansallisen turvallisuuden neuvonantajan H R McMasterin kanssa. Brittien asiantuntijoitten mukaan "kaikki on otettu pöydälle, ja että he tekevät kaikkensa uhkan poistamiseksi".
Hyökkäysmahdollisuudet ja niiden aiheuttamat seuraus- vaikutukset USA:n liittolaismaille ovat Pencen käymien keskustelujen pääaiheina.

04.UUTISIA LYHYESTI
·        Kanadan vanhin juutalaisyhteisö ottaa kiitollisena vastaan uuden lisäyksen kulttuuriinsa – historiallisen museon. Keskittyen juutalaisten vaikutukseen Montrealin kaupungin historiaan museossa tullaan esittämään lisäksi Leonard Cohen, taiteita, maamerkkejä ja jopa perinneruokia. http://www.timesofisrael.com/canadas-oldest-jewish-community-welcomes-new-addition-a-history-museum/
·        Englannin ulkoministeri Boris Johnson sanoo, että Syyrian presidentti Bashar Assad on arkkiterroristi, mikä Venäjän on korkea aika huomata, ja että Assad on sekä kirjaimellisesti että kuvaannollisesti myrkyllinen. Hän kehottaa Moskovaa valitsemaan puolensa kysymyksessä viitaten Assadin käyttämiin kemiallisiin aseisiin, joita hän kutsuu kauhistuttaviksi ja umpimähkäisiksi, epätarkoiksi. http://www.timesofisrael.com/syrias-assad-is-an-arch-terrorist-british-fm/
·        Englantilainen 21-vuotias opiskelijatyttö seisoi raitiovaunun peräosassa IDF:n sotilaan rinnalla, kun juuri mielisairaalasta vapautettu PA:n arabi iski häntä kuolettavasti surmaten hänet. Terroristi, jota ToI:n artikkelissa kutsutaan tappajaksi, tunnusti poliisin kuulusteluissa puukottaneensa Hannah Bladon kuoliaaksi saadakseen hänen vieressään seisovan sotilaan surmaamaan hänet. Opiskelijatyttö oli vähää aikaisemmin antanut istuimensa vauvaa sylissään pitävälle naiselle.
Terroristi Jamil Tamimi, 57, sanoi tehneensä murhan
voidakseen tulla surmatuksi ja marttyyriksi.  PA:n harjoittama aivopesu näyttää tuottaavan hyvää hedelmää myrkyttäessään poikkeavien, nuorison ja lasten mielet ideologialla, jonka korkein tavoite on murhata juutalaisia. http://www.timesofisrael.com/uk-student-was-standing-near-killer-because-she-gave-up-her-seat-for-woman-with-baby/
·        PA:n poliisi paljasti Neblusissa IDF:n valeasussa liikkuvat agentit ja pidätti heidät, mutta vapautti heidät myöhemmin harmittomasti. Nämä kaksi IDF:n sotilasta olivat ehkä suorittamassa salaista operaatiota Nablusissa (Sikem), kun PA:n turvallisuusjoukot pidättivät heidät kuulusteluihin. He pääsivät vapaiksi pian COGAT avustuksella. http://www.timesofisrael.com/undercover-idf-soldiers-detained-by-pa-police-in-nablus/
·        Iranin presidentti Hassan Rouhani sanoo, ettei Iran tarvitse kenenkään lupaa ohjustensa rakentamiseen. Hänen mukaansa Iran rakentaa niitä puolustukseksi USA:n ja syöpä-pesäkkeen Israelin hyökkäysuhan vuoksi. http://www.timesofisrael.com/rouhani-iran-does-not-need-permission-to-build-missiles/
·        USA:n armeijan Afganistanissa pudottaman kaikkien pommien äidin MOAB:in uhriluku on noussut 90:en pommin aiheuttamien puhdistusten edistyessä. Massiivinen pommi on viralliselta nimeltään GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast. Se räjäytettiin torstaina ISIS joukkojen käyttämän tunneliverkoston yläpuolella. Monet katsovat, että se oli kenraaliharjoitus iskuihin muita uhkakuvia vastaan, joita on sekä Korean niemimaalla että Iranissa. http://www.timesofisrael.com/is-death-toll-hits-90-from-huge-us-bomb-in-afghanistan/
·        Assad pidätti itsellään satoja tonneja kemiallisia aseita, sanoo kenraali Zaher al-Sakat, joka aktiiviupseerina itse sai komennon niiden käyttämiseen siviilejä vastaan. http://www.timesofisrael.com/defected-syrian-general-assad-retains-hundreds-of-tons-of-chemical-weapons/
·        Syyrian Valkoiset Kypärät (vapaaehtoiset siviilit) väittävät, että terroristi surmasi ainakin 100 siviiliä linja-autossa, joka kuljetti aputarpeita kahteen piiritettyyn kaupunkiin hallituksen ja kapinallisten välisen sopimuksen mukaisesti. Opposition edustajat sanovat, että pommi tuhosi bussin varastot. Bussin tarkoituksena oli kuljettaa sitä odottavat pakolaiset hallituksen valvomalle alueelle. Pakolaisten kuljettaminen oli viivästynyt hallituksen ja kapinallisten väitellessä, keitä voitaisiin viedä turvaan. Kapinallisten edustaja sanoi, että suunnattomassa räjähdyksessä kuoli myös 30 siirtoa valvovia kapinallisten sotilasta.  http://www.timesofisrael.com/syria-car-bombing-targets-evacuation-convoy-kills-at-least-24/
·        21 ihmistä pidätettiin Kaliforniassa Trumpin kannattajien ja häntä vastustavien iskiessä yhteen, Berkeleyssä tehdyn marssin aikana, 2 haavoittui, pidätyksiä jatketaan.  http://www.timesofisrael.com/21-arrested-in-california-as-trump-supporters-opponents-clash/
·        Pelko ja murhe ovat täyttäneet Kopti-kristittyjen pääsiäisen vieton huolimatta presidentti el-Sisin asettamista turvatoimista kaikkiin kristittyjen laitoksiin Egyptissä. Palmusunnuntaina Aleksandriassa ja Kairossa koptikirkkoihin tehdyssä kahdessa pommi-iskussa sai surmansa ainakin 45 seurakuntalaista. Piispa Tawadros ilmoitti aiemmin, että surun vuoksi perinteiset juhlallisuudet peruutetaan tänä vuonna, mutta rukouskokouksia voidaan järjestää kirkoissa. http://www.timesofisrael.com/fear-and-grief-mar-easter-mass-celebrations-in-egypt/Post a Comment