Wednesday, March 01, 2017

KESKIVIIKKO 01.03.2017

KESKIVIIKKO 01.03.2017
01.Täytyypi ihan tarkistaa, että kirjoitin päivämäärän oikein, eli nyt on ensimmäinen päivä maaliskuuta, eikä karkauspäivä, vaikka aamuhartaudessa luin vahingossa Oswald Chambersin 29.02. tekstin. Ihan hyvä teksti sekin, ei siinä mitään, mikä tilaston vuoksi tulkoon mainituksi.  
Paljon on taas maailmalla tapahtunut kuten myös kotirintamalla, jossa lopulta julkaistiin valtiontarkastajan Joseph Shapiran raportti v. 2014 Gazan kesäsodasta, josta käytetään nimeä Protective Edge. Eikä taivas ole pudonnut, vaikka huomion kohteiksi joutuneet voivat tulkita asioita toisin. Surkeinta kohtaloaan valittavat ne keskellä talvea kodeistaan karkotetut Ofran yhdeksän perhettä tietämättä, minne mennä. Hallitus ei näytä piittaavan siitä, miten ihmiset tulevat toimeen, kunhan vain poliittinen korrektiivisuus tulee saavutetuksi. Karmeinta Amonan ja Ofran karkotuksissa on se, että korkeimman oikeuden päätökset tuhota nuo juutalaisyhteisöt perustuvat Yesh Hadin NGO-järjestön esittämiin väitteisiin maapohjan arabiomistuksesta, mitä mikään puolueeton elin ei ole niitä tarkastanut, eikä Knessetin äskettäin hyväksymä laki, joka antaa hallitukselle valtuudet pakkolunastaa maata niin halutessaan, koskenut vielä Ofraa.
Tämäkin kummajainen täytynee niellä, vaikka pahalta se maistuu.

02.SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 12 -17; Tiberias 15 -21; Suolameri 21 -26; Eilat 15 -24 +C-astetta. Tänään ja koko ennusteajan aina lauantaihin saakka taivas on puolipilvinen ja paikallisia sadekuuroja esiintyy. Lämpötila laskee myös siten, että perjantain lukemat ovat 08 -13 astetta, alkaen sen jälkeen hitaasti nousta inhimillisiin lukemiin.

Heprealaisen yliopiston tutkijat väittävät, että kasvojesi ilmeiden perusteella on mahdollista arvata melkoisen korkealla toden-näköisyydellä nimesi. He sanovat havainneensa, että ihmisen nimeen sisältyy määrättyjä odotuksia ja toimintoja, jotka puolestaan vaikuttavat identiteettiisi ja ulkonäköösi. Ruth Mayon ja Uonat Zwebnerin johtama tutkijaryhmä esittivät ihmisten valokuvia joukolle ihmisiä ja pyysivät heitä valitsemaan heille nimet neljän nimen listasta. He valitsivat oikeat nimet suuremmalla asteella kuin pelkästään sattuman vuoksi. Tutkijat päättelivät tuloksista, että 38 %:n oikea valinta edustaa suurempaa tulosta kuin 25 %:n arvaamalla saatu tulos. He havaitsivat myös, että olettamus päti myös iästä ja etnisyydestä riippumatta. Tutkijat tekivät kokeita sekä Israelissa että Ranskassa. Niistä ilmeni, että israelilaisten oli vaikeampaa identifioida ranskalaisia nimen perusteella, tai ranskalaisten israelilaisia. Tämän perusteella he arvioivat, että kulttuuriperinne vaikuttaa nimen ja kasvojen ilmeen riippuvaisuuteen.   
Voit tehdä omakohtaisen testin artikkelin yhteydessä olevalla kuvalla ja 4 nimen listalla.

03.PRESIDENTTI Donald Trump osallistui kongressin istuntoon, jossa tuomittiin antisemitismi. "USA seisoo yhtenäisenä tuomitessaan vihan ja pahan sen kaikissa muodoissaan" Trump sanoi kongressin edustajille pitämässään puheessa. Hänen puhettaan edelsivät pommiuhkaukset useita juutalaiskeskuksia (JCC) ja hautausmaita vastaan eri puolilla maata.
Ensimmäisessä kongressin molempien kamarien yhteisistunnossa "mustan kuukauden loputtua" tiistaina 28.02.2017 pitämässään puheessa Trump sanoi äskettäin lisääntyneiden pommiuhkausten ja juutalaisten hautausmaiden häpäisemisen olevan muistutuksena kansamme tiestä ihmisoikeuksien kunnioittamiksi ja työstä, joka meitä odottaa.

Presidentti Trump viittasi pommiuhkauksiin juutalaiskeskuksia vastaan ja vandalismiin juutalaishautausmailla sekä Kansas Cityn ampumatapauksen viime viikolla, jotka "muistuttavat meitä, että vaikka me olemme poliittisesti hajonnut kansa, kansamme seisoo yhtenäisenä tuomitsemassa vihan ja pahuuden kaikissa muodoissaan".
Viime viikon aikana satoja juutalaisia hautakiviä Pennsylvaniassa ja Missourissa oli kaadettu ja juutalaiset instituutiot saivat pommi-uhkauksia – maanantaina yksistään 29 – viidennen pommiuhkan- ja hyökkäysaallon tammikuusta lähtien. USA:ssa on esiintynyt lukuisia muita antisemiittisiä tapahtumia vaalien jälkeisinä päivinä, mukaan lukien hakaristien ja rasististen, halventavien kirjoitusten raapustaminen kouluissa ja muissa instituutioissa.
Trump tapasi muutamaa päiviä aiemmin Valkoisessa Talossa ryhmän USA:n oikeuskanslereita, joille hän vihjaili epäilevänsä, että pommiuhkaukset on voitu esittää poliittisin motiivein.
Pennsylvanian oikeuskansleri Josh Shapiro, joka on juutalainen, sanoi BuzzFeed reportterille, että Trump kutsui pommiuhkauksia, joiden vuoksi lähes 100 juutalaiskeskusta jouduttiin evakuoimaan – paheksuttaviksi lisäten Trumpin sanoneen, että joskus tarkoitus oli päinvastainen selittämättä, mitä hän tarkoitti.
Valkoinen Talo ilmoitti, että Shapiron tulkinta ei vastaa Trumpin tarkoitusta.
Tiistaina Hillaryn varapresidenttiehdokas Tim Kaine lähetti avoimen kirjeen FBI:n johtajalle James Comeylle kehottaen häntä aloittamaan yleisen tutkinnan suuresti kohonneen uhkausaallon vuoksi juutalaiskeskuksia vastaan koko maassa. Hän sanoi juutalaisten kärsivän kasvavaa pelkoa ja hätää juutalaisvastaisten uhkausten vuoksi. Samoin juutalaisjärjestöt ovat vaatineet Trumpilta tekoja sanojen asemesta.
Reformijuutalaisten unionin presidentti rabbi Rick Jacobs tunnusti presidentin puheen voimallisen vaikutuksen, mutta "keskeinen kysymys on terrorikampanjan tutkimus ja lopettaminen". Israelin oppositiojohtaja Isaac Herzog kehotti hallitusta varautumaan juutalaisten pakolaismassojen tulvaan USA:sta. http://www.timesofisrael.com/trump-opens-joint-session-of-congress-with-condemnation-of-anti-semitism/

"Seiskäämme yhdessä juutalaisten veljiemme ja siskojemme rinnalla, sanoi Indianan pormestari Lloyd Winnecke presidentti Trumpin tuomitessa antisemitismin hyökkäysaallon.
FBI aloitti tutkimukset luokkahuoneen ikkunassa havaitun ilmeisen luodinreiän vuoksi. Temple Adath B´nai Israel synagogan rabbi Gary Mazo Evansvillessä, havaitsi luodinreiän tiistaiaamuna arvellen, että se ammuttiin sunnuntaiaamuna, raportoi 14 News.com. FBI arvioi, että tapaus lienee viharikos. Evansvillen pormestari Winnecke kutsui ampumista "iljettäväksi vihan ja kiihkoilun toimeksi, mitä ei voida suvaita".
"Mitä tapahtuu täällä ja pitkin USA:n maata, on sairasta ja tuomittavaa käyttäytymistä. Lapsemme kaipaavat parempia roolihahmoja kuin nuo, jotka toimivat vihan ja laittomuuden alaisina". http://www.timesofisrael.com/fbi-to-probe-apparent-bullet-hole-at-indiana-synagogue/,

04.VALTIONTARKASTUSVIRASTON Gazan kesäsotaa koskeva raportti julkaistiin eilen illalla. Valtiontarkastajan Joseph Shpiran kauan odotettu raportti v.2014 Protectiv Edge nimellä kulkevasta Gazan kesäsodasta osoittaa, että IDF oli valmistautumaton Hamasin kaivamiin tunneleihin Gazasta Israeliin, ja että pääministeri Netanyahu epäonnistui pitämään turvallisuuskabinettia valvonnassaan (tai väheksyi sen merkitystä).
Raportti suomii kovin sanoin sekä sotilaallista että poliittista johtoa sodan aikana.
Raportissa osoitetaan selviä aukkoja sotilaallisessa tiedustelussa ennen sotaa, sekä selvästi määriteltyjen operatiivisten suunnitelmien puute tunnelien tuhoamiseksi. Raportissa vihjataan, että nuo puutteet ovat voineet johtaa tarpeettomiin IDF:n sotilaitten menehtymiseen 50-päiväisen sodan aikana.

Raportin keskeisimmät syytökset kohdistuvat kuitenkin pääministerin kansliaan, joka ei informoinut turvallisuus-kabinetin jäseniä maan alla kulkevien tunnelien aiheuttamasta uhasta. Raportti julkaistiin kansalle vasta tiistaina, mutta poliitikoille ja armeijan upseereille jaettuja raportin luonnoksia on vuotanut lehdistölle jo toukokuusta 2016 lähtien. Poliitikot ja armeijan upseerit ovat esittäneet kriittisiä arvioitaan raportista kuukausia ennen sen julkistamista.
Raportin yksi osa käsittelee tunneleita ja IDF:n suunnitelmia niiden tuhoamiseksi varsin ylimalkaisesti. Toisessa osassa esitetään paljon tarkemmin tunnelien aiheuttamaa uhkaa.

Operaatio Protective Edge sai alkunsa siitä, että Hamasin agentit sieppasivat 3 juutalaista yeshiva-opiskelijaa 12.06.2014  ja murhasivat heidät. Heidän löytämisekseen aloitettiin laaja operaatio Brothers Keeper. (Veljeni Vartija)
Israelin turvallisuusjoukot pidättivät satoja epäiltyjä Juudeassa ja Samariassa, useimmat heistä Hamasin jäseniä.
Hamas aloitti satojen rakettien ampumisen Israelin puolelle, vaikka se oli keskellä talouskriisiä PA/PLO:n kieltäytyessä maksamaan sadoille tuhansille Hamasin jäsenille.
IDF vastasi lähettämällä lentokoneitaan ja helikoptereitaan Gazan ylle tuhoamaan Hamasin asevarikoita, aseverstaita, varastoja sekä harjoituskenttiä varoen osumasta siviileihin.

Heinäkuun 7. päivänä 2014 hallitus hyväksyi Gazan operaation. 10 ensimmäisen päivän aikana IDF kävi tavanomaista sotaa Hamasia vastaan, mutta edettyään muutaman sadan metrin päähän turvallisuusaidasta IDF:n upseerit havaitsivat tunnelien aiheuttaman uhan ja keskittyivät niiden tuhoamiseen, ja operaatio pysähtyi siihen. Seuraavien viikkojen aikana IDF tuhosi 30 tunnelia, joista 14 ulottui Israelin puolelle turvallisuusaitaa. Sotilaat joutuivat istuvan ankan asemaan, joita Hamasin pyssymiehet ja tarkka-ampujat tulittivat käsiasein ja kranaatein joutumatta itse suureen vaaraan. He olivat miinoittaneet rakennuksia, kouluja ja moskeijoita sekä varastoineet aseita ja pommeja kaivamaansa tunneliverkostaan Gazan alueella.

Terminologialtaan epämääräinen tukitaukosopimus allekirjoitettiin 28.elokuuta 2014. Hamas oli laukonut tuhansia raketteja ja kranaatteja Israelin siviilikohteisiin, aina Tel Avivin ja Jerusalemin esikaupunkeihin saakka, jonne Hamasin Siinailta salakuljettamat sekä parannetut kotitekoiset raketit ylsivät.
Israelin menetykset olivat 74 kuollutta, heistä 68 sotilaita, joista 11 kuoli tunnelien kautta Israelin puolelle tulleitten pyssymiesten toimesta. Kuusi surmansa saanutta olivat siviilejä.
Gazan arabeista sai surmansa arviolta 2000 ihmistä, joista IDF:n laskelmien mukaan puolet siviilejä, Hamasin laskelmissa 70 %. Maailmassa on syytetty Israelia vähäisestä uhrimäärästä, se vaatii, että juutalaisten kuolleita pitää olla saman verran. Maailmalla ei haluta ymmärtää, että Hamas oli tieten tahtoen asentanut rakettialustojaan asutusalueitten keskelle, ja tunnelien alkupää oli sijoitettu rakennusten sisälle, jotka oli miinoitettu.
Aseita ja ammuksia sijoitettiin moskeijoihin ja kouluihin. Hamas käytti siviilejä ihmiskilpinä pakottaen naisia ja lapsia talojen katoille estääkseen IAF:n pommitukset.
Valtion tarkastajan Joseph Shapiran raskain syytös kohdistuu pääministeriin, joka halusi leikkiä kenraalia ja johtaa sotaa yksin pitäen hallituksensa ministerit ulkona operaation kulusta ja tiedustelutiedoista väittäen, että ministerit ovat epäluotettavia. Opetusministeri Naftali Bennet kävi omalla luvallaan tutustumassa tilanteeseen Gazan rintamalla haastatellen sotilaita, koska hän halusi tietää tunnelien aiheuttaman uhan, Tämä aiheutti korjaamattoman särön Bennettin ja puolustusministeri Moshe Yaalonin välille, joka syyttää Bennettiä tunkeutumisesta sotilasalueelle taistelujen aikana. http://www.timesofisrael.com/blistering-gaza-war-report-scorches-netanyahu-yaalon-and-gantz-over-tunnel-failures/
Raporttien mukaan Hamas on kaivanut 15 uutta tunnelia Israeliin, ja Hizbullah on samoin kaivanut omia tunneleitaan Libanonista Israelin puolelle.

05.UUTISIA LYHYESTI
·        Egyptin presidentti Abdel Fatah al.Sisi on joutunut puolustuskannalle kristittyjen koptiperheitten alkaessa paeta Siinailta IS:n harjoittaman systemaattisen vainon vuoksi. Kymmeniä koptiperheitä on paennut Egyptin puolelle. Yksi perhe murhattiin IS:n toimesta ja heidän talonsa poltettiin El-Arishissa. IS syyttää kopteja, että he asettuivat armeijan puolelle sen kaataessa Mohammed Mursin hallituksen 2013. Eräs IS:n jäsen videoi kristittyjen vastaisen puheensa tehden viime joulukuussa itsemurha-iskun koptikirkkoon Kairossa surmaten 11 ja haavoittaen 29 ihmistä. Armeijan edustaja sanoo sen tekevän kaikkensa siviilein suojelemiseksi, mutta Israelin kanssa tehty rauhan-sopimus rajoittaa Egyptin armeijan joukkojen ja aseistuksen määrää Siinailla. Israel on antanut sille oikeuden lisätä joukkojaan Siinailla, koska IS uhkaa myös Israelia.  http://www.timesofisrael.com/sisi-defends-anti-is-fight-after-copts-flee-sinai/
·        Israelin poliisi poisti eilen viimeiset aktivistit Ofran tuhoamista vastustavat kylästä ja lähetti raivaustraktorinsa tuhoamaan kylän 9 pysyviksi asuinrakennuksiksi rakennetut talot tasoitellen maan arabeille sopivaan kuntoon.
Tämä on yksi uusi osoitus Israelin hallituksen harjoittaman
politiikan järjettömyydestä, mikä johtunee siitä, ettei maahan ole vielä ilmaantunut johtajaa, joka voisi laatia kansaa yhdistävän kokonaissuunnitelman, ja joka myös pystyisi toteuttamaan sitä ulkoisesta vastustuksesta huolimatta. Oppositio syyttää, että Netanyahun taktiikkana on vain tilanteen säilyttäminen ennallaan, eli hän toimii syntyvien ongelmien ratkaisijana. Rukouspyynnöt tulee osoittaa Israelin Pyhälle, joka nostaa ja alentaa kansojen johtajia. http://www.timesofisrael.com/police-removing-last-protesters-in-ofra-settlement-home-demolition/
·        Negevin eteläosassa eilen sattunut äkillinen raekuuro aiheutti tulvia, minkä johdosta Eilatin lentokenttä suljettiin ja liikenne tärkeillä maanteillä katkaistiin. Ryhmä 12.luokkalaisia yläGalileasta oli retkeilemässä Nahal Netafim kanjonissa, jossa he viettivät yönsä. Äkillinen raekuuro runsaine sateineen tuli yllätyksenä. Vapaaehtoiset yhdessä poliisin kanssa toimittivat 130 opiskelijaa Eilatiin. He olivat hyvässä kunnossa, eikä kukaan loukkaantunut. http://www.timesofisrael.com/130-teens-rescued-from-flooded-campsites-near-eilat/
·        Islamilaisen Tasavallan Uighurista tulleet taistelijat sanovat palaavansa kotimaahansa "saaden veren vuotamaan kuin virrat". Uighurit asuvat vähemmistönä Kiinassa. Kiina on vuosikaudet syyttänyt ulkomailla asuvia Uighur-asukkaita väkivaltaisuuksien lietsomisesta Kiinan Xinjiand-provinssissa maan länsiosassa, missä Uihghurit asuvat. Puolen tunnin video julkaistiin pian sen jälkeen, kun IS oli teloittanut yhden petturin informaation antamisesta vihollisille. http://www.timesofisrael.com/bloody-islamic-state-video-puts-china-in-cross-hairs/
·        Isaac Herzog vaatii Netnayhua eroamaan kriittisen Gaza-raportin vuoksi. Netanyahu joutunee Knessetin jäsenten tenttiin vastaamaan häntä vastaan esitettyihin syytöksiin. http://www.timesofisrael.com/opposition-mks-skewer-netanyahu-over-gaza-war-report/, http://www.timesofisrael.com/netanyahu-to-be-questioned-by-lawmakers-on-gaza-war-report/,http://www.timesofisrael.com/we-deserve-answers-families-of-slain-soldiers-say-after-gaza-report/,
·        Kiina ja Venäjä estivät YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman hyväksymisen, jossa Syyriaa syytetään kemiallisten aineitten käyttämisestä Syyrian sodassa. http://www.timesofisrael.com/russia-and-china-veto-new-un-sanctions-on-syria/
·        Gazan sodassa kaatuneen IDF:n sotilaan isä kummastelee, mikä se sellainen armeija on, joka ei halua voittaa. IDF:n ja hallituksen johtoa syytetään siitä, että ne keskeyttivät Gazan 2014 operaation kesken, vaikka ne olisivat voineet kaataa Hamasin hallinnon. Jos Hamas kaadetaan, sen tilalle tulee PA/PLO tai Hamas ja IS, joilla on vankka sija Juudean ja Samarian arabialueilla. Miksi IDF:n tulisi sotia PA/PLO:n hyväksi, joiden lopullinen päämäärä on Israelin tuhoaminen ja eloonjääneitten juutalaisten karkottaminen tai orjuuttaminen, kuten PA:n arabit avoimesti sanovat? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/225912
·        Brooklinin yläasteen opiskelijat Midwoodissa evakuoitiin pommiuhan vuoksi, joka esitettiin opiskelijoille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/225891
·        Moshe Feiglinin perustama uusi puolue ZEHUT, identiteetti, piti ensimmäisen konferenssissa Tel Avivissa. Feiglin edusti Likudia Knessetissä, mutta Netanyahu karkotti hänet puolueesta. Feiglin sanoi puheessaan, että tässä historiallisessa konferenssissa puolue aloittaa vallan siirtämisen takaisin kansalle.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/225875,


Post a Comment