Sunday, February 26, 2017

SUNNUNTAI 26.02.2017

SUNNUNTAI 26.02.2017
01.ISRAEL odottaa selvitystä, miksi Uusi Seelanti oli yksi UNSC:n päätöslauselman 2334 laatijoista ja äänesti sen puolesta joulukuussa viime vuonna? Ihmetystä herättää nimenomaan se, että Uuden Seelannin ulkoministeri Murrey Mc.Cully oli Israelissa pari viikkoa ennen YK:n turvallisuusneuvoston (UNSC) istuntoa neuvotellen pääministeri Netanyahun kanssa 90 minuutin ajan, mutta ei maininnut sanallakaan päätöslauselmasta. "Onko tämä tapa, millä ystävät toimivat" pääministeriä lähellä oleva viranomainen kyselee. UNSC:n päätöslauselma 2334 hyväksyttiin äänin 14 -0, USA:n pidättyessä äänestämästä, mutta kieltäytyessä käyttämästä veto-oikeuttaan, mikä oli Israelille suuri pettymys. Sitä pidetään USA:n presidentti Barack Hussein Obaman alias Barry Soetoron viimeisenä osoituksena pääministeri Netanyahua kohtaan tuntemastaan vastenmielisyydestä.

Uuden Seelannin ohella UNSC:n päätöslauselman laatijoina toimivat Senegal, Venezuela ja Malesia.
Israel reagoi UNSC:n päätöslauselmaan katkaisemalla diplomaattiset ja kaupalliset suhteensa Senegalin ja Uuden Seelannin kanssa. Senegalin kanssa Israelilla oli kahdenvälisiä avustustoimia, jotka myös keskeytettiin välittömästi. Israelilla ei ole diplomaattisia suhteita Venezuelan ja Malesian kanssa.

UUDEN Seelannin pääministeri Bill English keskusteli Australian pääministeri Malcolm Turnbullin kanssa UNSC:n päätös-lauselmasta ja sanoi saaneensa kuvan, ettei Turnbull hyväksynyt Uuden Seelannin käyttäytymistä sen laatimisessa ja äänestäessä sen puolesta.
Turbull tuomitsi UNSC:n lauselman 2334 op-ed artikkelissaan, joka julkaistiin australialaisessa lehdessä päivää ennen Netanyahun vierailua maassa.
Pääministeri Bill English, joka tuli pääministeriksi John Keyn erottua joulukuussa 2 viikkoa ennen YK:n päätöslauselmaa, tunnustaa, että Israel tunsi tulleensa syvästi loukatuksi, mutta uskoi suhteiden vähitellen normalisoituvan, vaikka diplomaatti-suhteet tuskin palautuvat aivan lähitulevaisuudessa. http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Wellington-surprised-Israel-by-sponsoring-anti-settlement-UN-resolution-482555,

02.Keskustellessaan Australian ulkoministeri Julie Bishopin kanssa pääministeri Netanyahu teki selväksi., ettei Israel tule koskaan luovuttamaan Juudean ja Samarian turvallisuuden takaamista minkään kolmannen osapuolen vastuulle. Hän selitti kokemusten osoittavan kansainvälisten joukkojen epäonnistuneen turvaamaan suojamaansa valtioita naapurimaiden väkivaltaisilta hyökkäyksiltä.

PÄÄMINISTERI Netanyahua lähellä oleva nimeämätön virkailija puhui sunnuntaina pääministeriä seuraavien journalistien kanssa informaatio-tilaisuuden aikana.
Pääministeri Netanyahu kutsui vierailuaan Australiassa - ensimmäistä Israelin toimivana pääministerinä – ihmeelliseksi ennen nousemistaan koneeseen aloittaakseen 20 tuntia kestävän lentomatkan kotimaahansa. Hän tapasi 2 päivää kestävän virallisen valtiovierailun aikana Australian johtavia henkilöitä, mukaan lukien pääministeri Malcolm Turbull ja oppositiojohtaja Bill Shorten. Kaupallisten suhteitten ohelle – jotka ovat surkean alhaiset, vain 1 miljardi USD – keskusteluissa kosketeltiin etenkin turvallisuusyhteistyön ja turistimatkojen lisäämistä. Turnbull kutsui Israelia "ihmeeksi".  
Australia on ollut monille antisemitismiä ja terrorismia pakeneville juutalaisille neitseellisen luvattu maa, mutta sen utuisen haaveellinen kuva on nopeasti himmentynyt väkivaltaisuuden lisääntymisen vuoksi, mikä kohdistuu myös maan laajaan juutalaisväestöön. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-israel-wont-relinquish-security-control-of-west-bank/

03.PÄÄMINISTERI Netanyahu vältti antamista tukeaan kahden valtion periaatteelle, mutta keskustellessaan oppositiojohtaja Bill Shontenin kanssa tämä kertoi journalisteille sanoneensa selvästi ja yksiselitteisesti, että hänen mielestään juutalaisten rakentamat kylät ja kaupungit Juudeassa ja Samariassa ovat esteenä rauhalle. Hän nosti tämän kysymyksen keskustelun aiheeksi tavatessaan pääministeri Netanyahun perjantaina Sidneyssä.
Shorten ja kolme keskusteluun osallistunutta Australian työväenpuolueen jäsentä ilmaisivat keskusta-vasemmistoon lukeutuvan puolueensa tuen kahden valtion periaatteelle Israelin ja PA/PLO:n välisen konfliktin ratkaisemiseksi.
"Me haluamme Israelin säilyvän rauhassa ja turvassa, mutta me myös tuemme palestiinalaisten oikeutta omaan valtioonsa" Shroten kertoi journalisteille tapaamisen jälkeen. "Me ilmaisimme hyvin selvästi ja yksiselitteisesti, että setlementit ja niiden laajentaminen ovat esteenä rauhalle ja tuhoavina rauhan-prosessille". Hän vakuutti maansa pääpuolueitten ihailun Israelille ja jatkuvan tukensa sille.

NETANYAHUN kanslerin antamassa tiedotteessa todettiin hänen keskustelleen Shortenin kanssa diplomaattisista ja alueellisista kysymyksistä kuten Syyria, Iran ja palestiinalaiset, sekä esittäneen huolensa Iranin ydinasehaaveista ja laajennustavoitteista alueen johtavaksi valtioksi.
Australian työväenpuolueen entiset johtomiehet kuten entinen pääministeri Kevin Rudd ja Bob Hawke sekä entiset ulkoministerit Gareth Evans ja Bob Carr, ovat tuskastuneina rauhanprosessin hitauteen vaatineet, että Australian tulee liittyä 137 muuhun valtioon, jotka jo ovat tunnustaneet sen, ja antaa Palestiinan valtiolle diplomaattinen tunnustus.

Netanyahu esitti näille "entislle" raflaavan kysymyksen: "Haluan esittää molemmille entisille pääministereille kysymyksen: Minkälaisen valtion puolesta te puhutte? Valtiosta, joka vaatii Israelin tuhoamista? Valtiosta, jonka aluetta radikaali islam tulee välittömästi käyttämään hyökkäyksiin Israelin alueelle?" Hän jätti mainitsematta kahden valtion periaatteen lehdistötilaisuudessa pääministeri Malcolm Turnbullin kanssa, joka ilmaisi tukevansa kahden maan periaatetta, mutta kahdenkeskisten neuvottelujen tuloksena. http://www.timesofisrael.com/meeting-pm-australia-labor-head-pushes-palestinian-state/,

04.SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 13 -21: Tiberias 12 -24; Suolameri 18 -26; Eilat 16 -30 +C-astetta.
Tänään on aurinkoista koko maassa ja lämpötila ihastuttavan miellyttävä, jopa niin, että voimme avata ovia ja ikkunoita lämmön johtamiseksi sisätiloihin. Huomisesta lähtien pilvisyys alkaa lisääntyä ja keskiviikkona ennustetaan paikallisia sadekuuroja jopa Suolamerellä, jossa perínteen mukaan sataa vain kerran vuodessa. Lämpötila laskee samalla 10 -16 lukemiin.

KAZAKHSTANISSA on niin suuret lumikinokset, että asukkaitten tulee kaivaa tunneleita lumeen päästäkseen ulos kodeistaan. Lumituiskut ovat olleet niin  runsaita etenkin Pincechnoen kaupungissa, , että osa valtion aktiivisuudesta on pysähtynyt kokonaan. http://strangesounds.org/2017/02/there-is-so-much-snow-in-kazakhstan-right-now-that-people-have-to-build-tunnels-to-get-out-of-their-homes.html

05.UUTISIA LYHYESTI
·        Ennen valtiontarkastajan laatiman Gazan 2014 kesäsotaa kuvaavan raportin julkistamista silloinen puolustusministeri Moshe Yaalon, jonka Netayahu erotti ilman seremonioita, vakuuttaa, että IDF:n Gazan operaatio oli erinomainen.
"Ensi viikon aikana tulemme kuulemaan paljon operaatiosta Protective Edge" Yaalon kirjoitti lauantaina FB:n sivullaan.

"He tullevat kertomaan, että emme tienneet; että emme kertoneet heille; ettemme raportoineet heille; ja suurin valhe: ettemme olleet varustautuneet sotaan, ja siksi hävisimme. Se kaikki on pötyä".
Valtiontarkastajan raportti tullaan julkistamaan tiistaina. Siitä vuotaneiden tietojen mukaan siinä syytetään, ettei IDF ollut valmistautunut sotaan eikä Hamasin kaivamiin tunneleihin Gazasta Israelin puolelle. Siinä syytetään myös poliittisia johtajia, etteivät he johtaneet sotaa kunnolla.

Yaalon syytti opetusministeri Naftali Bennettiä, joka ilman IDF:n lupaa soluttautui etulinjaan haastatellen sotilaita tunneleista. Yaalon totesi FB:n sivullaan: "Toiset vuotavat salaisuksia julkisuuteen, toiset taistelevat". Hän todisteli tilastotietojen ja videoiden avulla puhuvansa totta.

IDF:n komentaja kenraaliluutnantti Gadi Gantz kesäsodan aikana antoi tunnustusta armeijan tiedustelulle ja sen johtajalle Aviv Kochaville todeten, että tiedustelu oli erinomainen. Hän kutsui Kochavia parhaaksi tiedustelu-johtajaksi viimeisen 40 vuoden aikana ja vakuutti olevansa valmis seuraavaan sotaan tämänlaisen tiedustelun kanssa. http://www.timesofisrael.com/yaalon-gantz-come-out-swinging-ahead-of-gaza-war-report/
·        Ranskan presidentin vaaleissa äärioikeistoa edustava ehdokas Marine Le Pen voi ToI:n artikkelin mukaan voittaa samojen voimien avulla, jotka saivat aikaan Englannin brexitin, eroamisen EU:sta, ja nostivat Donald Trumpin valtaan USA:ssa. Tämän kaiken taustalla on ideologinen harhanäky, jonka mukaan maailma on yksi yhteinen koostumus ilman rajoja, rotuja tai kansallisuuksia. Sen seurauksena Euroopan maat ovat joutuneet islamin hyökyaallon kouriin, joka käyttäen hyväkseen olematonta rajavalvontaa ja hyväksyvää lainsäädäntöä, joka suosii vähemmistöjä ja toisinajattelijoita sekä siirtolaisia, sekä ulkoisen rahoituksen turvin, on tukehduttamassa valtioitten talouden, sekä murskaamaan perinteiset lännessä arvokkaina pidetyt moraaliset, eettiset ja uskonnolliset arvot, pyrkien tunkemaan niiden tilalle omaa sharia-lakiaan, joka perustuu satoja vuosia sitten vallinneisiin olosuhteisiin ja hallintomalliin väittäen edustavansa kehittyneempää kulttuuria.
Kansojen alkaessa havaita traagisen erehdyksensä ne ovat aloittaneet vastakampanjan voidakseen kääntää kehityksen pyörän valitsemalla maittensa johtoon henkilöitä, jotka pyrkivät palauttamaan perinteisen kulttuurinsa arvot. Taistelu on hidas ja tuskallinen, sillä demokraattinen järjestelmä toimii vaalien kautta. http://www.timesofisrael.com/yes-marine-le-pen-could-win-in-france/
·        JSTREET painostusryhmän ensimmäinen julkinen keskustelutilaisuus, JStreet kansallinen konferenssi Trumpin aikakaudella, alkaa sunnuntaina lauantai-iltana pidetyn avajaistilaisuuden jälkeen. Puhujien joukossa on 6 kongressin jäsentä, 4 israelilaista Knessetin jäsentä, PA/PLO:n rauhanneuvottelijana tunnettu Saeb Erekat, mutta ei yhtään republikaanisen puolueen edustajaa.
Demokraattien presidenttiehdokas Bernie Sanders, joka hävisi Hillarylle, väittää tukevansa lujasti juutalaista valtiota. "Uskon Israelin olemassa oloon, sillä on kaikki oikeus tuhota terrorismi. Mutta Gazassa, siellä oli 10 000 haavoittunutta siviiliä ja 1 600 v. 2014 kesäsodassa surmattua. Tätä hän piti suhteettomana lopputuloksena.
·        USA:n Demokraattisen Kansallisen Komitean puheenjohtajaksi valittiin puolueen entinen sihteeri Tom Perez, joka äänestyksessä voitti täpärästi ennakkosuosikin, muslimin, Keitgh Ellisonin. Ellisonin menneisyys antisemitistinä ja kriittisesti Israeliin suhtautuvana ilmeisesti vaikuttivat vaalin tulokseen. Perez nimitti Ellisonin varapuheenjohtajaksi. http://www.timesofisrael.com/tom-perez-elected-to-chair-dnc-defeats-keith-ellison/
·        Hamas syyttää Egyptiä tunnelien korjaamistyössä olleen 3 työntekijän myrkyttämisestä suihkuttamalla tunneliin myrkyllistä kaasua. Egypti on tuhonnut useita satoja Gazasta Siinain puolelle kaivettuja tunneleita, mutta Hamas kaivauttaa niitä lisää ja korjaa tuhottuja. http://www.timesofisrael.com/hamas-blames-egypt-for-death-of-3-in-gaza-tunnel/
·        Ranskan sisäministeri Bruno Le Roux ilmaisi perjantaina syvän paheksumisensa nähdessään "kahden juutalaisen veljen" joutuneen sahalla uhatun hyökkäyksen kohteiksi. Kaksi juutalaista veljestä, 29- ja 17 vuotiaita yarmulkat pääsään joutuivat hyökkäyksen kohteiksi Bondyn lähiössä Pariisissa. Ajaessaan autoaan he joutuivat sanaharkkaan viereisen autoilijan, isä ja poika. kanssa liikennevaloissa. Toisesta autosta huudettiin: "Minä tapan sinut, likainen juutalainen". Heidät pakotettiin pysähtymään baarin edustalla, jossa 5 -6 muuta tuli hyökkääjien tueksi. Yksi hyökkääjistä tuli sahan kanssa haavoittaen toista juutalaista käsiin, toisen ollessa hyökkääjien pitelemänä. Veljeksiä potkittiin ja hakattiin eri puolille ruumista, ja sahan kanssa toimiva yritti osua toisen päähän. Onneksi veljekset pystyivät estämään murhan, mikä oli hyökkääjien tavoitteena. Lopulta hyökkääjät pakenivat paikalta, mutta molemmat veljekset olivat veren tahraamia ja mustelmia täynnä. Ranskan parlamentin juutalainen jäsen sanoi, että antisemitismi kohdistuu Israelia vastaan riippumatta siitä, mitä Israel tekee, yhä enemmän ranskalaisten toimesta. Arvailujen varassa on väite, että äärioikeiston nousu vaaleissa olisi aiheuttamassa väkivallan kasvun, joka alkaa muistuttaa anarkiaa. http://www.timesofisrael.com/french-minister-expresses-indignation-over-latest-anti-semitic-attack/
·        Israelin oppositiossa olevan Yesh Atid puolueen puheenjohtaja Yair Lapid sanoi puhuessaan USA:n kongressille ja senaatille, että jokaisen velvollisuus on taistella Israelin laittomaksi julistamista vastaan. Hän kehotti kongressin molempia kamareita tukemaan presidentti Trumpin päätöstä erota YK:n ihmisoikeusneuvostosta. Hän sanoi tämän taistelun koskevan molempia pääpuolueita, missä tulee unohtaa puolue-erot. Sunnuntaina uutistoimistot raportoivat USA:n hallituksen jättävän eroanomuksen UNHCR:n esitettyä hylkäävänsä Israelin oikeuden antaman 18 kuukauden tuomion IDF:n sotilaalle Elor Azarialle miehentaposta.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/225672
·        USA:n noidat ja muut vastaavat manaajat pyrkivät asettamaan noita-renkaan presidentti Donald Trumpin ja hänen kannattajiensa ympärille. Heillä oli yhteinen kokous New Yorkissa Trumpin tornin edessä, ja sosiaalisilla kanavilla Trumpin vastustajia pyydettiin osallistumaan hengessään maagiseen loitsuun Trumpin hallituksen lamauttamiseksi. Tolaisuuksia jatketaan 3 seuraavan kuukauden aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/225635,
·        Israelin tiedusteluministeri Israel Katz sanoo, että Trumpin hallitus pyrkii avaamaan uuden rauhanprosessin alueellisten sunnivaltioitten tukemana. Artikkelissa sanotaan, että maltillisina pidetyt sunnivaltiot ovat mukana prosessissa, joiden kanssa Trump kehottaa Israelia tiivistämään suhteitaan. Israelilla on diplomaattiset suhteet vain Egyptin ja Jordanian kanssa, mutta joiden kanssa Israelilla on rauhansopimus, mutta joiden kansa on edelleen vihamielinen Israelille. Viha juutalaista ja Israelia kohtaan on suurinta PA/PLO:n ja Hamasin hallitsemilla alueilla, jotka eivät ole edes aloittaneet kansansa opettamiseksi hyväksymään juutalaista naapurikseen, mitä Oslon sopimukset vaativat. Sukupolven ajan kestänyt vihan ja halveksimisen, mitä on opetettu lastentarhoista alkaen yliopistoihin saakka kaikissa tiedotusvälineissä, kääntäminen toiseen suuntaan ei tapahdu hetkessä, se vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä.  http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Israeli-minister-Trump-opening-new-peace-path-with-Israel-Sunni-efforts-482614.
No comments: