Wednesday, February 08, 2017

KESKIVIIKKO 08.02.2017

KESKIVIIKKO 08.02.2017
01.TAIVAANKANSI on repaleisen pilviverhon peittämä Luvatun Maan yllä, mutta vanha sininen taivas pilkottelee pilvien raoista. Lämpötila on tänään suhteellisen korkea, 17 astetta, mutta tuuli on epämiellyttävän kova ja viileä. Huomenna puolipilvisyys jatkuu mutta lämpötila alenee 14 asteen kieppeille. JP:n sääennuste lupailee myös vesisadetta huomiseksi. Perjantaina sää selkenee uudelleen, mutta puolipilvisyys palautuu sapatiksi lämpötilan pysyessä 14 asteen tienoilla.
SÄÄTILAT TÄNÄÄN.
Jerusalem 09 -17; Tiberias 13 -22; Suolameri 17 -24; Eilat 14 -25 +C-astetta. Sateitten vähyys vaikuttaa siihen, ettei luonnonkasvien kukinta ole päässyt vielä alkuun. Käydessämme eilen Tel Avivin eläinpuistossa huomasin, että monet pähkinä- tai mantelipensaat olivat tien varrella täydessä kukassa, mutta ei vielä Jerusalemin ympäristössä. Syklaamit sen sijaan uhmaavat tuulista ja viileää säätä ponnistellen kukkaan kuivuudesta huolimatta monin paikoin Juudean kukkuloilla.
02.Amonan juutalaisyhteisön asukkaat evakuoitiin viime viikon aikana 3000 poliisin voimin osittain väkivaltaisiksi ja hävettävän ikäviksi muuttuneissa tunnelmissa. Korkein oikeus päätteli NGO-järjestön Yesh Din, joka saa rahoituksensa pääosin ulkomailta, sponsoroiman oikeudelle esitetyn haasteen mukaan v. 2014, että osa 42:sta juutalaiskodista oli rakennettu PA:n arabien yksityismaalle ilman vaadittavaa tutkimusta omistusoikeudesta.

IDF:n rekka-autot kävivät hakemassa pois Amonaan pystytetyt siirrettävät parakit (caravans) maanantaiaamuna, mikä antoi puolustus-ministeriön puskutraktoreille vapaat kädet poistaa ensin kylän infra-struktuuri ja sähköistys keskittyen sitten pysyviksi rakennettujen rakennusten hajottamiseen ja maan tasoittamiseen arabien ilkkuessa sivusta seuratessaan israelilaisten tyhmyyttä, joka ei olisi mahdollista islamin hallinnon alaisuudessa. Pään tyhmyydestä kärsii koko ruumis.
Amonan tuhoaminen aloitettiin viime viikon keskiviikkona ja viimeinen linnake synagogaan linnoittautuneet toisiinsa kytketyt aktivistit rabbinsa kanssa saatiin poistettua ennen sapatin alkua. Kuutisen-kymmentä ihmistä, suurin osa heistä poliiseja, osa heistä naisia, haavoittui eriasteisesti väkivaltaisiksi kehittyneissä yhteenotoissa. Pääministeri, joka oli osasyyllinen katkenneisiin neuvotteluihin tilanteen ratkaisemiseksi ilman väkivaltaa, kehtasi sanoa tuntevansa kodeistaan karkotettujen tuskan todeten, että hänet karkotettiin pääministerin asunnosta ja hänet pakotettiin muuttamaan viiden tähden hotelliin. Eräs karkotettava totesi, ettei heitä viety viiden tähden hotelliin, eikä heillä ole paikkaa, minne mennä keskellä talven kylmiä, joten eroa oli. http://www.timesofisrael.com/residents-gone-dismantling-of-amona-outpost-begins/

03.PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu yritti saada ns. regulation lakiesityksen, jolla Juudeaan ja Samariaan pystytetyt ns. etäyhteisöt (outposts) laillistettaisiin, käsittelyn kolmannessa ja lopullisessa äänestyksessä estetyksi ennen Lontoon matkaansa. Laki kuitenkin hyväksyttiin äänen 60 vastaan 52. Entisen pääministeri Menachem Beginin poika Benny Begin oli ainoa koaliittiosta, joka äänesti lakia vastaan. Hän on äänestänyt aiemminkin arabeja vastaan suunnattuja lakialoitteita vastaan, mikä hämmentää hänen lojaalisuuttaan puolueensa päätöksiin sekä hänen poliittisen suuntauksensa oikeellisuutta.

Jos lakia ei olisi saatu hyväksytyksi, Juutalainen Koti puolueen puheenjohtajan Naftali Bennettin mukaan olisi eronnut hallituksesta, mikä olisi kaatanut sen ja aiheuttanut uudet vaalit. Oliko Netanyahun tarkoituksena todella toistaa Amonan tragedia Ofran tapauksessa, jonka korkein oikeus määräsi tuhottavaksi kuukauden sisällä?
Korkein oikeus voi estää regulation lain toteamalla sen perustus-lain vastaiseksi, vaikka maalla ei ole hyväksyttyä perustuslakia. Korkeimmalla oikeudella on tähtäimessä kuitenkin uusi kohde. Juutalaiset ovat rakentaneet 17 kotia Arielin kaupungin itäpuolella. Aluetta kutsutaan nimellä Tapuah West, se on Kfar Tapuah yhteisön lähiö. Korkein oikeus kiinnostui Kfar Tapuahin asemasta v. 2004, määräten Tapuah-West lähiöön pystytetyn synagogan purettavaksi.
NGO-järjestö Yesh Din, joka INN:n mukaan on ääri-vasemmistolainen, esitti korkeimmalle oikeudelle viereisen arabikylän Yasuf asukkaitten nimissä vaateen, että Tapuah West rakennukset tai osa niistä on pystytetty arabien omistamalle maalle. Tähän todistamattomaan väitteeseen perustuen korkein oikeus teki tiistaina päätöksen, jolla talot tulee tuhota. Artikkeli vihjaa, että oikeuden kiireeseen on voinut vaikuttaa regulation lain mahdollinen hyväksyminen.
Kfar Tapuah-kylän entinen pormestari ja Samarian alueneuvoston jäsen David HaIvri syytti hallitusta kysymyksen viivyttelystä, vaikka aikaa sillä olisi ollut hoitaa se kuten Amonankin tapauksessa. "Netanyahu.Benettin hallitus on häpeäksi maalle. He ovat seisoneet käsillään aivan liian kauan suhtautumisessaan Israelin itsenäisyyden ulottamiseksi Juudeaan ja Samariaan" hän uhoaa. "Israelin sydänmaalla asuvien juutalaisperheiden koteja ei tulisi tuhota Israelin valtion toimesta. Israelin kansan on korkea aika tarkistaa näiden kahden puolueen sokea kannatuksensa, sillä ne ovat osoittautuneet suureksi pettymykseksi".
Kansanedustaja Bezalel Smotrich (Juutalainen Koti) syytti korkeinta oikeutta kiirehtiessään päätöksen antamista Tapuah West tapauksessa juuri ennen kuin uusi laki tulee voimaan. Hän syyttää karkeasti korkeinta oikeutta, joka kuvittelee, että kansan-edustajat ovat hölmöjä. "Hölmöjä emme ole, ja me tulemme lopettamaan tämän oikeudenkäytön varjolla harjoitetun tyrannian" Smotrich purkaa sisäistä painettaan.   http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/224571,

Juutalainen Koti kansanedustaja Shuli Mualem-Rafaeli kertoo INN:n toimittajalle, että hänen ohellaan vain Bezalel Smotrich uskoivat regulation lain hyväksymiseen, mutta ilmeisesti Amonan tragedia sai monen muun kansanedustajan muuttamaan mieltään. Mualem-Rafaeli vakuuttaa, että lain käsittely oli vaarassa siirtyä Netanyahun vaatiessa, että se siirretään hänen ja Trumpin välisen Washingtonin keskustelun jälkeen. Mediassa esitetty draama oli pelkästään Netanyhaun aiheuttama, siitä ei edes keskusteltu kansanedustajien kesken eikä heitä informoitu, mitä Bibi aikoo tehdä. Mualem Rafaeli selittää, ettei laki koske tapauksia, joista on korkeimman oikeuden lopullinen päätös. Siten Ofra ja Tapuah West ovat edelleen vaarassa. Hän sanoo yrittävänsä vaikuttaa siihen, että tuhoaminen suoritetaan vain tapauksissa, joissa asukkaille on järjestetty uudet kodit, mitä ei tehty Amonassa. Mualem Rafaeli uhkaa, että jos korkein oikeus yrittää estää "normalisointilain" voimaan tulon. He tulevat vaatimaan Juudean ja Samarian liittämistä Israeliin.
Hän kehottaa korkeimman oikeuden päätösten vastineeksi kiihdyttämään rakentamista kaikkialla Juudeassa ja Samariassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/224582

04.Valkoisen Talon tiedottaja Sean Spicer kieltäytyi tiistaina vastaamasta journalistien kysymykseen Israelin maanantai-iltana hyväksymästä normalisointilaista todeten, että presidentti Trump ja pääministeri Netanyahu tullevat keskustelemaan siitä tavatessaan 15. helmikuuta, joten ei ole mitään mieltä kiirehtiä tilanteen edelle.
USA:n ulkoministeriö kieltäytyi samoin ottamasta kantaa asiaan tässä vaiheessa sanoen AFP:n toimittajalle, ettei se halua kommentoida asiaa toistaiseksi. "Hallituksen tulee voida ensin täydellisesti konsultoida osapuolten kanssa ennen kysymyksen edistymistä" ministeriön edustaja kertoi anonyymisti. "Tällä hetkellä näyttää, että on syytä odottaa Israelin kysymystä tutkivien oikeusistuinten antamaa analyysia, joten odotetaan sitä ennen tarkempaa lausuntoa".
Ulkoministeriön edustaja varoitti samalla palestiinalaisia tai heidän tukijoitaan kyseenalaistaa laki kansainvälisessä oikeudessa, koska se aiheuttaa vastatoimia Israelin taholta.
Viime viikolla Trumpin tiedottaja Sean Spicer totesi lausunnossaan, ettei Trumpin hallitus näe Israelin rakentamia "setlementtejä" esteeksi rauhan solmimiseksi. Hän kuitenkin lisäsi, ettei suurten "setlementtiblokkien rajojen ulkopuolella tapahtuva rakentaminen ole eduksi sen toteuttamiseksi". http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/224615, http://www.timesofisrael.com/white-house-outpost-law-will-be-topic-of-discussion-between-trump-and-netanyahu/,


05.JP:n analyytikko Ron Kampeas muistuttaa, miten Obama pakotti Netanyahun käyttämään keittiöporrasta tullessaan tapaamaan Obamaa, ja miten Obama irvisteli Bibin luennoidessa hänelle omia näkemyksiään maailmasta. Kampeas otaksuu, että Bibi otetaan vastaan pääovesta, eikä Trump näytä ikävystymistään vieraansa puheen aikana, ei ainakaan kameroiden käydessä. Trump vastasi journalistin kysymykseen tulehtuneista väleistä Israelin kanssa: "Ne paranivat välittömästi, kun sain Netanyhaun langan päähän". Bibi onnitteli hyvää ystäväänsä presidentti Trumpia tämän vihkimistilaisuudessa sanoen odottavansa innolla tiiviistä yhteistyötä hänen kanssaan tehdäkseen Obaman aikana tulehtuneen Israelin ja USA:n välisen liittolaissuhteen entistä voimakkaammaksi.
Kampeas kuitenkin varoittaa, että erimeilisyyksiä voi silti syntyä.
-         Iranin suhteen Bibi haluaisi nopeita ja raflaavia toimia, mutta puolustusministeri James Mattis totesi, ettei hänkään pidä Iranin ydinasesopimuksesta, mutta sen romuttaminen hätiköiden aiheuttaisi vain epäsopua liittolaisten, etenkin EU-maitten parissa, joilla on edullisia kauppasopimuksia Iranin kanssa. Kansainvälisen koaliittion muodostaminen näyttää tällä hetkellä lähes mahdottomalta, minkä myös republikaanit myöntävät. Kongressin enemmistöjohtaja Paul Rayan kehotti toteuttamaan sopimuksen vaateita, ei romuttamaan sitä. Iranin ballististen ohjusten testit saivat Trumpin kansallisen turvallisuuden neuvonantajan Michael Flynnin asettamaan Iranin varoituksen alaiseksi ja asettamaan uusia pakotteita, mutta Obama yrtti samaa ilman mitään elettä Iranin taholta. Yksityisesti Bibi voisi saada joitain tyynnytteleviä lausuntoja Trumpilta, mutta ettei mitään raflaavaa liene odotettavissa.
-         Presidentti Trumpin hallitus sanoo uskovansa, etteivät Israelin rakentamat yhteisöt Juudeassa ja Samariassa ole rauhan esteinä, eikä Israel yllättäisi Trumpia uusille päätöksillä.
Mutta Israelin Knessetin hyväksymä normalisointilaki sai kuitenkin Trumpin tiedottajan Sean Spicen haukkomaan henkeään ja kieltäytymään antamasta suoraa vastausta suoraan kysymykseen. Asia kytee valkohehkussa nyt Trumpin hallituksen tutkiessa sitä. Ainakin Jordania pelkää sen seurauksena PA:n arabien ryntäystä alueelleen, jossa on jo ennestään palestiinalaisten 65 %:n enemmistö. Uusi siirtolaistsunami voisi kaataa Abdullah II:n hallituksen. Saudi Arabia on myös huolestunut, joskaan se tuskin pelkää tulvaa alueelleen, mutta sekasorto Jordaniassa voisi saada aikaan Saudi-dynastian vastaisten ainesten – Al-Qaida, ISIS ja Muslimiveljeskunta – nousun uuteen ponnistukseen saudien vallan perustuksia, öljylähteitä ja jalostamoita vastaan tuhoten niitä, mitä terrorismia vastaan taistelevat ryhmät suosittavat.
Netanyahun lopullinen kanta kahden valtion periaatteen toteuttamiseen on arvoitus, ehkä hänelle itselleenkin, vaikka hän sanoo kannattavansa sitä. Ehkä hän on kallistumassa Israelissa yleistyneeseen käsitykseen, ettei täysin itsenäistä Palestiinan valtiota tulla koskaan hyväksymään juutalaisten keskeisille historiallisille ja uskonnollisille paikoille.  
-         Syyrian tilanne on varmaan Trumpille vaativin ja haastavin kysymys, jonka hän peri Obaman hallitukselta. CIA oli perustamassa IS:n joukkoja antaen niille aseita ja kouluttaen sen pyssymiehiä. USA:n helikopterien on todettu jopa suojelevan sen sotilassaattueita. Israel on tarkoin pyrkinyt pysyttelemään sivussa Syyrian taisteluista, mutta se on toistuvasti – viimeksi Venäjän suostumuksella – iskenyt aseita ja ohjuksia Hizbullahille Libanoniin kuljettavia rekka-kolonneja vastaan. Israelin päähuoli on Iranin ja sen liittolaisen Hizbullahin pitäminen poissa Syyrian puoleisilta Golanin kukkuloilta. Presidentti Bashar Assadin kohtalo on edelleenkin arvoitus, sillä Venäjä tukee häntä, ja Vladimir Putin sanelee toistaiseksi käyttäytymissäännöt Syyriassa. Ehkä helmikuun 15. päivän keskustelujen jälkeen nähdään, minne mennään.
-         Trumpin hallituksen laatimasta holikaust-muistotilaisuuden lausunnosta oli jäänyt tai jätetty pois 6 miljoonaan juutalaisen tuhoutuminen, mikä aiheutti melkoisia laineita juutalaisten maailmassa, mutta tuskin se heiluttaa maitten välisiä suhteita. http://www.timesofisrael.com/trump-and-netanyahu-where-it-can-go-right-and-wrong/

06.UUTISIA LYHYESTI
Ranskan Israelin lähettiläs Helene Le Gal sanoo, että Israelin Knessetin hyväksymä normalisointilaki on yksipuolinen toimi, joka siirtää entistä kauemmas kahden valtion idean toteuttamisen. Lisäksi se romuttaa Israelin uskottavuuden, hän analysoi. Tähän täytyy kuitenkin todeta, etteivät kaikki ajattele Ranskan tavoin, eivät edes arabimaat, joille myöntyvyyspolitiikka tarkoittaa heikkoutta. He luottavat voimaan. http://www.timesofisrael.com/outpost-law-damaging-israeli-credibility-french-envoy-charges/
Presidentti Trump arvosteli kovin sanoi NATO:n kykyä puolustaa Euroopan ja etenkään Baltian maita, joita Venäjä uhkailee kuten myös Ukrainaa kooten runsaat asevoimat niiden rajojen läheisyyteen. Puhuessaan Turkin presidentti Recep Tayiip Erdoganin kanssa hän lupasi USA:n tukevan NATO-liittolaisia, joista Turkki on yksi, kuten myös strateginen liittolainen.  http://www.timesofisrael.com/trump-vows-nato-support-in-call-with-turkish-leader/
Israelin poliisi aloitti tutkimukset syytösten johdosta, joissa farmaseuttituotteiden jättifirmaa TEVA syytetään viranomaisten lahjonnasta      Venäjällä, Ukrainassa ja Meksikossa. Yhtiö maksoi äskettäin sakkoja USA:n hallitukselle 519 miljoonaa USD lahjonta-syytteiden selvittelyjen sopimusratkaisussa. http://www.timesofisrael.com/israeli-authorities-investigating-teva-over-bribe-allegations/
Tänä vuonna käydään ratkaisevan tärkeitä vaaleja Ranskassa, Saksassa ja Hollannissa, joissa kaikissa ja muissakin EU-maissa kansallismieliset ja oikeistolaiset puolueet ovat niittäneet yllättävän suurta kannatusta. Tämän suuntauksen taustalla ovat Islamin tsunamin hallitsemattomat tyrskyt, jotka ovat asettaneet monissa aiemminkin talousvaikeuksissa ponnisteleville hallituksille ennen tuntemattomia haasteita. Ranskassa presidentin vaalien yllättäjäksi on noussut aiemmin tuntematon 39-vuotias Emmanuel Macron, joka tunnetaan pankkiirina syrjäyttäen entiset tunnetut ehdokkaat. Hän nauttii suurta kannatusta etenkin
 juutalaisten keskuudessa, mutta myös nuorison parissa. Hän toteaa, ettei entisillä määritelmillä - vasemmisto, keskusta, oikeisto - ole enää mitään merkitystä. Sosialistien ehdokas Hamon lupaa maksaa jokaiselle ranskalaiselle peruspalkan 800 USD kuukaudessa selittämättä, mistä varat siihen saadaan. http://www.timesofisrael.com/in-frances-elections-upsets-turn-surprise-front-runner-into-top-choice-for-many-jews/
Hamasin eliittijoukkojen miehiä karkaa Islamin Valtion riveihin kyllästyneinä poliitikkojen päätöksiin ilman mitään iskukohdetta. Heidät on koulutettu toimimaan, ja joutilaisuus tai jatkuvat harjoitukset eivät tyydytä heitä. He tarvitsevat toimintaa. Hamasin ja IS:n välinen salakuljetus toimi kuitenkin hyvin, sillä se tuottaa sekä jännitystä että dollareita Hamasin taskuihin. http://www.timesofisrael.com/elite-hamas-fighters-defecting-to-islamic-state/
Israelin hallituksen ministerit pelkäävät, että Hamasin terroristien harvakseltaan Israelin alueelle ammutut raketit ja IDF:n vastaiskut niihin voivat lopulta eskaloitua avoimeksi sodaksi. Puolustusministeri Liberman uhkaa, ettei uuttaa sotaa jätetä kesken, vaan jatketaan katkeraan loppuun saakka, jonka päämääränä on Hamasin hallinnon lopettaminen Gazassa. Tuntuu vain oudolta, jos IDF tapattaa sotilaitaan luovuttaen maan kuitenkin PA:lle, joka maksaa terroristeille kuukausipalkkaa, jopa enemmän kuin työntekijät saavat työstään. Bibi puolestaan uhkaa, että Israelin vastaiskut tulevat olemaan kovia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/224622.


.
Post a Comment