Friday, September 09, 2016

PERJANTAI 09.09.2016

PERJANTAI 09.09.2016
01.Juutalaisen viikon viimeinen työpäivä, lyhyt sellainen, sillä huomisen sapatin vuoksi työt lopetetaan hyvissä ajoin iltapäivällä. Lämpötila oli mukavat 21 astetta, mutta kosteus ja sumu alkaa tuntua ilmassa.
Säätilat tänään:
Jerusalem 21 -31; Tiberias 25 -39; Suolameri 29 -38; Eilat 28 -39 +C-astetta. Lämpötilat pysyttelevät melko tasaisesti tämän päivän lukemissa, huomenna voi olla pieni nykäys ylöspäin, mutta maanantaina trendi osoittaa laskua alaspäin.
02.Aluksi muutamia JP:n etusivun otsikoita:
Netanyahu ja Abbas keskustelevat ensimmäistä kertaa kuuteen vuoteen Moskovassa, Dichter: Sopimatonta vaatia rakennuskieltoa ja vankien vapautusta.

PA:n oikeuslaitos Ramallahissa päätti siirtää PA:n vaalit. Tuomarit katsovat Jerusalemin sivuuttamisen oikeuttavan vaalien siirtoon. Toinen syy on artikkelin mukaan epäilys vaalien laillisuudesta Gazassa. Hamasin ehdokaslistasta oli jätetty pois kaikki Fatahin ehdokkaat.

Vaalien siirto on analyytikko Ben Lynfieldin mielestä uusi isku Abbasille. Vaalit oli tarkoitus pitää 08. lokakuuta. Artikkelissa selitetään PA:n arabien toivoneen, että jos vaalit sujuvat rauhallisesti, ne voisivat toimia esikuvana parlamentin ja presidentin vaalien pitämiseksi. PLO:n sisällä oikeuden päätöstä pidetään poliittisena puuttumisena PA:n päätösvaltaan.

USA:n demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clinton, jonka kelvollisuutta toimia USA:n presidenttinä kysytään yhä vakavammin, sanoi presidenttinä muuttavansa nykyisen USA:n Lähi-Idän politiikan, jota hän pitää kriisinhallintana, perusteellisesti, kuten hän totesi TV-2:n haastattelussa New Yorkissa.

03.ToI:n julkaisemassa artikkelissa todetaan, että Venäjän tunkeutuminen Lähi-Idän ja erítyisesti Israelin ja PA/PLO:n välisten ongelmien ratkomiseen vahingoittaa USA:n vaikutusvaltaa, etenkin jos Netanyahun ja Abbasin Moskovan neuvottelut toteutuvat ja onnistuvat.

Venäjä on jo vuosien ajan tarjoutunut isännöimään Israelin ja PA/PLO:n välisiä rauhanneuvotteluja, mutta eri syistä johtuen tarjousta ei ole otettu vastaan.
Uutinen Bibin ja Abbasin välisistä keskusteluista Moskovassa julkistettiin torstaina, mutta ilman päivämäärää ja keskustelujen agendaa. Raportissa todettiin osapuolten antaneen periaatteellisen suostumuksensa.
Abbasin kerrottiin aluksi vaatineen rakennuskieltoa Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä sekä 24 vangin vapauttamista, mutta eräs PLO:n virkailija kielsi uutisen. Israelissa Abbasin vaatimusta pidetään sopimattomana.

Artikkelissa todetaan Moskovan aloitteen toteutumisen sekoittavan entisestäänkin sekavaa vyyhteä, jossa sivullisen on vaikea enää nähdä, mikä valtio tukee mitäkin kapinallisjärjestöä, ja mitä vastaan ne taistelevat.
USA pyrkii saamaan aselevon tai ainakin tulitauon verisiin Aleppon taisteluihin, jotta taistelujen jalkoihin jääneille siviileille voitaisiin toimittaa avustustarvikkeita. Tästä USA joutuu sopimaan Venäjän kanssa, joka lentoaseellaan tekee ilmaiskuja kaupunkia hallussaan pitäviä Al-.Nusra ja ISIS-joukkoja vastaan. USA tukee joitain kapinallisten joukkoja; Venäjä tukee Iranin tavoin Syyrian presidentti Bashar Assadin hallitusta toimittaen sille aseita ja varoja. Syyrian armeijan rinnalla taistelee Hizbullah, jonka kerrotaan siirtäneen Syyriassa joukkojaan aivan Israelin pohjoisrajan tuntumaan.
Artikkelissa todetaan USA:n entisen liittolaisen Saudi Arabian toimivan itsenäisesti Jemenissä, mutta se ei ole pystynyt kukistamaan Iranin tukemia Houthi-kapinallisia.

Kuvioita sekoittaa edelleen Turkin armeijan yksiköitten tunkeutuminen Syyrian pohjoisosaan. Presidentti Erdogan käytti keppihevosena Turkin eteläosassa tehtyjä terrori-iskuja sanoen, että joukkojen tarkoituksena on puhdistaa alueet IS:n joukoista, mutta sen tärkein päämäärä on painostaa IS:n joukkoja vastaan taistelevat kurdijoukot siirtymään Eufratvirran itäpuolelle. Erdogan pelkää kurdien haaveilevan autonomiaa Syyrian pohjois-osaan, mutta Turkki vaatii siitä puskurivyöhykettä.

KAIKESTA tästä voidaan päätellä USA:n vaikutusvallan heikenneen tasolle, josta on vaikea nousta entiseen suuruuteen Hillaryn hyvistä toiveista huolimatta.  http://www.timesofisrael.com/russian-mideast-push-could-hurt-us-influence-if-talks-occur/

04.IRANIN puolivirallinen FARS uutistoimisto kertoi uutisissaan tarkempaa lähdettä ilmoittamatta, että suuri joukko Hizbollahin taistelijoita valmistautuu siirtymään Syyrian Golanin kukkuloille avustaakseen Assadin hallituksen joukkojen taisteluja Al-Nusran joukkoja vastaan. Al-Nusra on omaksunut uuden nimen Fateh Al-Sham Front. Toinen kapinallisjärjestö Khalid ibn al-Walid Army on entiseltä nimeltään Yarmouk Martyrs Front. Se taistelee samoilla alueille kuin Al-Sham Front.

Salafi-muslimien muodostama Fatej Al-Sham Front järjestö, jolla on yhteyksiä Al-Qaidaan, taistelee verisesti sekä Assadin armeijaa, että muita kapinallisia vastaan Quneitran alueella. Osa kranaateista ja ammuksista kantautuu Israelin puolelle rajaa aiheuttaen IDF:n vastatoimet. Al-Sham Front on USA:n ja YK:n terrori-järjestöjen listalla.

IRANIN FARS-uutistoimiston artikkelissa todetaan Hizbullahin toimivan yhdessä Iranin armeijan edustajien kanssa lopettaakseen kapinallisten toiminnan Syyrian puoleisilla Golanin kukkuloilla ja Quneitran alueella, joka toimii "käytävänä Syyrian alueitten ja miehitettyjen Golanin kukkuloitten välillä", kuten uutisissa raportoitiin. USA:n ja Venäjän väliset Syyriaa koskevat rauhan-tunnustelut ovat edenneet kovin hitaasti, vaivalloisesti, välillä keskeytyen kokonaan.

IDF:n taholta todetaan, että se seuraa tarkoin tilanteen kehitystä Syyrian rajan pohjoispuolella tehden tarvittavat muutokset ja vahvistukset tilanteen mukaan. http://www.timesofisrael.com/hezbollah-to-move-into-south-syria-just-across-israel-border/, http://www.debka.com/article/25654/Hizballah-units-regroup-on-Israel%E2%80%99s-Golan-border,

05.DEBKAFILE käsittelee artikkelissaan Syyrian tilannetta ja USA:n ja Venäjän vaihtuvaa roolia asioitten järjestelemiseksi. USA on ollut tähän saakka liikkeelle- paneva voima ja usein sanellut omat ehtonsa, nyt tilanne on muuttunut ja muuttuu edelleen.

Venäjä ja Turkki neuvottelevat nyt keskenään ja sopivat asioista, eikä USA voi kuin seurata sivusta.
DF:n artikkelin mukaan Erdogan oli toivonut presidentti Obaman ottavan esiin hänen esityksensä G20 konferenssissa turvallisuus-vyöhykkeen perustamiseksi Syyrian puolelle rajaa, ja yhteisestä operaatiosta Raqqan kaupungin vapauttamiseksi, mutta ei odottanut tuloksia, joita ei myöskään tullut.
Sen sijaan Erdogan tapasi Venäjän presidentti Putinin G20 konferenssin aikana Hangzhoussa sopien hänen kanssaan yhteisistä toimista Syyriassa. Tämän jälkeen Putin saattoi indormoida presidentti Obamaa, että hän johtaa tästä lähtien Syyriaa koskevia neuvotteluja. Hän toimii nyt yhteistyössä Turkin "sulttaanin" Recep Tayyip Erdoganin kanssa, kuten Erdogan haaveilee tulevaisuudestaan maailman muslimien johtajana.

DF:n artikkelissa todetaan, että Erdogan saattoi lähteä G20 konferenssista hyvällä mielellä, sillä hän oli saanut presidentti Putinin hyväksymisen ottaa 4000 neliökm:n laajuisen kaistan Syyrian aluetta valvontansa alle, jossa sijaitsevat kaupungit Jarablus, Manjib, Azaz ja Al-bab. Samalla hän valvoo myös siellä asuvia kurdeja, joiden Turkissa toimiva aseellinen järjestö on piikki Turkin lihassa. Erdoganin suunnitelmaan kuuluu Syyrian pakolaisten sijoittaminen saamalleen turvallisuus-vyöhykkeelle, mikä helpottaa Eurooppaan pyrkivän pakolaismäärän vähentämistä ja samalla hänen asemaansa. USA:n varapresidentti Joe Biden itse asiassa möi kurdit Erdoganille uhaten lopettaa USA;n avustukset kurdien Syyriassa sotiville Pesmerga-taistelijoille, elleivät he vedä sotilaitaan Eufratvirran itäpuolelle, kuten Turkki vaati. Kurdijoukot ovat ainoat, jotka pystyivät taistelemaan voitollisesti ISIS-joukkoja vastaan.

SEKÄ Iranin että Venäjän armeijat ovat käyttäytyneet uhmaavasti ja usein provosoivasti USA:n armeijan edustajia vastaan. Iranin pikaveneet häiritsevät USA:n sotalaivoja Persianlahdella, ja Venäjän hävittäjät suorittavat vaarallisia lentoja USA:n sota-alusten sekä lentokoneiden läheisyydessä Mustallamerellä kuin härnäävän verta nenästään. http://www.debka.com/article/25656/Putin-Erdogan-deal-for-Syria-is-ME-exit-for-Obama-

06.UUTISIA LYHYESTI
·       Pohjois-Korea (DPRK) ilmoitti virallisesti suorittaneensa 10 kilotonnin, laajimman tähän saakka tehdyistä, ydinpommin koeräjäytyksen. Maansa johtaja Kim Jong-Un ilmoitti maalikuussa maansa ydintutkijoitten kehittäneen ydinpommin, joka voidaan asentaa ohjuksen kärkeen. Ilmoituksen uskotaan vaikuttavan ratkaisevasti Pohjois-Korean arvostukseen maailmalla ja voivan vaikuttaa sen eristyneisyyden loppumiseen. Maa on suorittanut tämän vuoden aikana 20 lyhyen- ja keskimatkan ohjuksen testilaukauksia. Lisäksi maa ilmoittaa kehittäneensä ballistisen ohjuksen, jonka kanto-matka yltää Amerikan mantereelle, joskin tietoa siitä epäillään. Obama varoitti vakavasti Pohjois-Koreaa jatkamasta YK:n päätöslauselmien vastaisia toimiaan. http://www.timesofisrael.com/north-korea-test-confirms-nuke-can-be-mounted-on-rockets/
·       NASA lähetti Osiris-Rex avaruusaluksen 6.5 km:n matkalle avaruuteen kohti asteroidia, jonka epäillään voivan vaikuttaa maapalloon, Avaruusaluksen tekniset laitteet raaputtavat 4-miljardin vuoden ikäisen asteroidin selkämystä saadakseen soranäytteitä, jotka sen on tarkoitus tuoda takaisin maapallolle tutkimuksia varten. Tutkijat uskovat tämän BENNU-asteroidin voivan antaa viitteitä elämän synnystä. Bennu kiertää aurinkoa vähän laajemmalla radalla kuin maa. Bennu on ympärysmitoiltaan 500 m (1600+ jalkaa), ja sen pinnalla uskotaan olevan 4.5 miljardin vuoden vanhaa karbonaattia. Tutkijat uskovat saavansa 60 grammaa tekniikan laitteiden Bennun selkäpuolesta raaputtamaa soraa. http://www.timesofisrael.com/nasa-spacecraft-on-way-to-asteroid-that-may-impact-earth/
·       Maailman muslimien paastokausi alkaa lauantaina, ja sen yhteydessä arvioidaan parin miljoonan muslimin tekevän hajj pyhiinvaellusmatkan Mekkaan osallistuakseen pyhiin rituaaleihin Kaaban pyhän kiven ja sitä suojaavan mustalla kankaalla päällystetyn suorakulmaisen rakennuksen ympärillä. Viranomaiset voivat vain toivoa, että vältyttäisiin tänä vuonna massojen ryntäilyn vuoksi jalkoihin jääneiden kuolemalta, Viime vuonna sai pari tuhatta muslimia surmansa, mistä Iran syyttää Saudi-hallitusta, joka ei piittaa ihmisten turvallisuudesta. http://www.timesofisrael.com/muslim-pilgrims-arrive-at-holy-site-ahead-of-hajj/,
·       Hamas käyttää Gazassa 100 miljoonaa USD sotilas-
kohteitten rakentamiseen ja aseitten ja rakettien valmistamiseen. 40 miljoonaa USD käytetään hyökkäystunnelien kaivamiseen, missä työskentelee 1500 miestä, usein kustannussyistä myös alaikäisiä.  http://www.timesofisrael.com/hamas-spends-100-million-a-year-on-military-infrastructure/,
·       PA:n virkailijat kiistävät loukkaantuneina median välittämät tiedot, joiden mukaan Mahmoud Abbas, alias Abu Mazen, olisi ollut NL:n KGB:n agentti. Hän opiskeli Moskovan yliopistossa, jossa hän väitteli tohtoriksi väittäen väitöskirjassaan, että natsit tappoivat vain 1 miljoona juutalaista, ja että juutalaiset toimivat yhteistyössä Natsien kanssa juutalaisten muuttamiseksi Israeliin. Samaa väitetään Jasser Arafatista, jonka NL:n agentit kouluttivat huolellisesti arabijohtajaksi. http://www.timesofisrael.com/soviet-documents-said-to-reveal-abbas-was-kgb-agent-in-syria/
·       Ranskalainen syyttäjä Charles Baccouche, 70, todistaa juristin ominaisuudessa, ettei juutalaisilla ole tulevaisuutta Länsi-Euroopassa. Hän taistelee myös antisemitismiä vastaan oikeudessa. http://www.timesofisrael.com/no-future-for-jews-in-western-europe-says-french-prosecutor/,Wednesday, September 07, 2016

KESKIVIIKKO 07.09.2916

KESKIVIIKKO 07.09.2016
01.AAMUN raikkaus tuntui ihan mukavalta vaihteeksi 18 asteen lämpötilalla, joka noussee 28 asteen tienoille. Taivaankansi on ennusteen mukaan pilvetön muutaman päivän ajan, sikäli kuin ennusteisiin on luottamista.
SÄÄTILAT tänään:
Jerusalem 18 -28; Tiberias 24 -36; Suolameri 29 -38; Eilat 26 -39 +C-astetta. Lämpötila noussee huomisen jälkeen peräti 31 asteeseen ja vielä asteen lauantaina taivaan pysytellessä pilvettömänä. Kesä jatkuu toistaiseksi.

02.Jerusalem Postin aamulehden pääsivuilla komeilevat seuraavat otsikot.- Korkea PA:n virkailija sanoo, että Abbas on valmis tapaamaan Netanyahun Moskovassa. Kolme työntekijää on edelleen kateissa kuolonuhrien luku-määrän noustessa kolmeen Tel Avivin autokannen romahduksessa. – Netanyahu vakuuttaa sapattityön aiheuttaman kriisin olevan ohitettu.- Kiireinen etsintä jatkuu kadonneitten työntekijöitten löytämiseksi. – Dawabshan arabiperheen, joka menetti 3 jäsentä tuhopoltossa, tragedia sai jatkoa 29-vuotiaan työntekijän ollessa kadonnetteiden joukossa. – Toisen Temppelin lattialaattoja on löydetty arabien kippaamista roskista, joista arkeologit ovat pystyneet geometrian perusteiden mukaan kokoamaan yhtenäisen laattatasomallin, joka komeili Herodeksen uudistaman Temppelin etupihan lattioilla. - Geneettisesti muokattu vesilammikkolima voi täyttää kaikki energiantarpeemme, sanovat Tel Avivin yliopiston tutkijat.
Kakkosaukeamalla on seuraavia otsikoita: Juudean ja Samaria "setlerijohtaja" Yossi Dagan kehottaa USAn kansalaisia äänestämään Trumpia, koska Hillaryn voitto merkitsisi Israelin tuhoa. – Hollannin entinen pääministeri Dries van Agil sanoo, että Netanyahu pitäisi tuomita Haagissa sotarikollisena. (Bibi on vierailulla hollannissa) - Fatahin väitetään voittaneen vaalit jo 132 vaalipiirissä. Arabitutkija sanoo, ettei Fatah voi julistaa hallitsevansa PA:n arabiyhteiskuntaa. – Tel Avivin sapattikomitea ei löytänyt sopua koskien sapattityötä yleensä rautatien kiskojen asentamisen saatua epävarman ratkaisun. – Tel Avivin tragediasta vastuussa olevan rakennusyhtiön väitetään syyllistyneen aiemminkin turvallisuusrikoksiin, eivätkä valtion tarkastajat voi valvoa töitä kunnolla. EDELLISISTÄ ja monista muista aíheista tarkemmin alla.

03.PENTAGON sanoo, että iranilaiset pikaveneet häirinneet USA:n sota-aluksia ainakin viidessä eri tapauksessa aiheuttaen vaaratilanteita USA:n alusten turvautuessa varoituslaukauksiin.
7 iranilaista aseistettua pikavenettä häiritsivät USA:n partiolaivaa Persianlahdella viikonlopun aikana taas uudessa vaaratilanteessa, kertoi Pentagon tiistaina. Iranin vallankumouskaartin aseistetut pikaveneet ajoivat vaarallisen lähelle USS Firebolt sota-alusta aseet paljastettuina, joskaan ei suunnattuina alusta kohti. Kolme pikavenettä tulivat 500 metrin päähän Fireboltista, mitä voidaan pitää holtittomana, ellei tarkoituksena ollutkin aiheuttaa vaaratilanteita.
Pikaveneet poistuivat lopulta, mutta yksi niistä kääntyi ja pysähtyi suoraan Fireboltin eteen pakottaen sen tekemään vaivalloisia väistöliikkeitä.   
"Vallankumouskaartin laivaston (IRGCN) vaarallinen ja ammattitaidoton yhteenotto sota-aluksemme kanssa on uusin esimerkki sen häirinnästä" todetaan Pentagonin tiedotteessa.
Ennen tätä tapausta Iranin pikaveneet lähestyivät vaarallisesti USS Nitze risteilijää viime kuussa Hormuzan salmessa Persianlahdella. Nitzen vanavedessä purjehti USS Mason risteilijä.
Myös näillä Iranin pikaveneillä olivat aseet paljastettuina. Pentagon totesi häirintätapauksia olleen viime vuonna 300, ja tänä vuonna puolen vuoden aikana 250.

Pentagonin tiedottaja kapteeni Jeff Davis sanoo, että merisotilailla on oikeus puolustautua kansainvälisillä vesillä, mutta laivaston tulee pyrkiä välttämään tilanteita oikeutensa toteuttamiseksi asevoimin.
Tammikuussa kaksi USA:n partiovenettä ohjautui virheen johdosta Iranin aluevesille. Iran pidätti veneitten 10 merisotilasta, mutta vapautti ne 24 tunnin kuluessa Obaman tarjoamien lunnaitten avulla, kuten otaksutaan. Iran käytti USA:n merisotilaita propagandavideossa hyvin halventavissa olosuhteissa sotilaitten tunnustaessa rikoksensa ja rukoillessa polvillaan ja itkien armoa pidättäjiltään. http://www.timesofisrael.com/iranian-boats-harass-us-ship-in-another-unsafe-incident-pentagon-says/

04.ENGLANTI ja Iran päättivät vaihtaa lähettiläitään ensimmäisen kerran vuoden 2011 jälkeen, jolloin opiskelijat valtasivat brittien lähetystön Teheranissa tuhoten kalustoa ja dokumentteja sekä poistaen Englannin liput ja kuningatar Elisabeth II:n muotokuvat.
Iran nimitti lähettilääksi Lontooseen kokeneen diplomaatin Hamid Baeidinejadin, 53, kuten ISNA raportoi. Hän toimi mm. Iranin lähettiläänä YK:ssa ja hänellä oli tärkeä rooli neuvoteltaessa Iranin ydinsulku-sopimuksesta sekä Irann vastaisten sanktioitten poistamisesta sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen.

Englannin lähettilääksi Teheraniin nimitettiin asiain-hoitajana Iranissa toiminut Nicolas Hopton, Joka toi aiemmin lähettiläänä Jemenissä ja Qatarissa.
Englannin ulkoministeri Boris Johnson totesi diplomaattisuhteiden antavan Englannille mahdollisuuden kehittää keskustelua useissa tärkeissä kysymyksissä, mukaan lukien Englannin kantaman huolen Iranin pidättäessä kahden valtion kansalaisuuden omaavia kansalaisiaan.
Johnson sanoi, että muita tärkeitä keskusteltavia kysymyksiä ovat ihmisoikeus, Iranin rooli Lähi-Idässä ja Iranin kanssa solmitun ydinsopimuksen toteuttaminen, sekä maitten välisen kaupan kehittäminen. http://www.timesofisrael.com/britain-iran-announce-first-ambassadors-in-5-years/

05.IRANILAINEN uutislehti kertoo, että kaksi tärkeintä pankkia kieltäytyvät toimimasta yhtiöitten kanssa, joilla on yhteyksiä Iranin vallankumouskaartin kanssa.
Kovan linjan edustaja Kayhan raportoi lauantaina, että yksityinen pankki Mellat kieltäytyi välittämästä ulkomaan valuuttaa Vk-kaartin kanssa suhteissa olevalle Khatam Al-Anbia yhtiölle, joka urakoi maan hallituksen suurimmat rakennuskohteet.
Lehden raportissa todetaan, että valtionjohtoinen Bank Sepah kieltäytyi antamasta takuuta yhtiölle, joka on suhteissa Al-Anbian kanssa. Molemmat pankit selittivät syyksi yhtiöitä vastaan kohdistuneet kansainväliset boikotti-toimet.
Kansainvälinen järjestö Financial Action Task Force (FATF) rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämiseksi, julkisti kesäkuussa tiedotteen, jossa se sanoi poistavansa Iranin vastaiset pakotteet. Kovan linjan kannattajat ilmaisivat epäilyksensä, että hallitus voi asettaa sanktioita yhtiöille FATF:n puolesta. http://www.timesofisrael.com/iran-banks-decline-to-work-with-guard-linked-firms-report/

06.UUTISIA LYHYESTI
-         USA:n presidentinvaalien kaksi johtavaa ehdokasta Donald Trump sekä Hillary Clinton ovat ilmoittaneet keskeyttävänsä vaalitoimet 11.09 päiväksi, jolloin WTC:n New Yorkin tuplatornit tuhottiin 15 vuotta sitten olosuhteissa, jotka ovat aiheuttaneet spekulaatioita salaliitosta. Kummankaan ehdokkaan eikä presidentti Obaman uskota osallistuvan vuosipäivän juhlallisuuksiin. http://www.timesofisrael.com/trump-clinton-to-take-break-from-campaiging-on-911/
-         Austinin Konservatiivinen seurakunta Texasissa uhkaa boikotoida rabbiaan Neil Blumofea, joka vuonna 2017 suunnittelemansa Israelin ryhmä-vierailunsa yhteydessä uskaltaa harkita vierailua Jasser Arafatin haudalla aloittaakseen keskustelun Israelin juutalaisten ja PA:n arabien vastakkaisesta historian tulkinnasta. Hän ihastui edellisellä Israelin matkallaan arabimyönteisten kritiikkiin hänen Israelin tuestaan, ja päätti järjestää ryhmämatkan uudelta pohjalta saadakseen sekä juutalaisten että arabien näkemyksen keskustelun pohjaksi.
-         Seurakunta, joka tukee Israelia varauksetta Toran antamien suuntaviittojen mukaan, aloitti kampanjan rabbiaan vastaan, uhaten pakottaa hänet eroamaan tai erottaakseen hänet. Rabbi Blumofea syytetään antisemitistiksi ja Israelin vastaiseksi. Seurakunta on kiihottuneena 6 viikon ajan selvitellyt kysymystä rabbistaan, mikä on osaksi laajentunut aina republikaanien vaali-kampanjaan saakka.
Rabbin suunnittelema matka kohdistuisi Ramallahin lisäksi "laittomaan" juutalaiskylään Havat Gilad Samariassa, kuten artikkelin kirjoittaja sitä kutsuu, yöpyminen Har Brachan yeshivassa sekä keskustelutuokio sen johtajan kanssa.  Rabbi Blumofe tapasin 7 Israelin matkansa aikana arabioppaita innostuen heidän esittämästään erilaisesta näkemyksestä. http://www.timesofisrael.com/the-american-rabbi-who-dared-consider-a-visit-to-arafats-grave/
-         Puolustusministeri Avigdor Liberman sanoo – keskusteltuaan useiden Gazan rajan pinnassa sijaitsevien kaupunkien johtajien kanssa – harkitsevansa työlupien uusimista Gazan työntekijöille lähes 10 vuoden tauon jälkeen. Hän kuitenkin rajaa lupauksensa siihen, että kaikki inhimilliset myönnytykset sidotaan turvallisuus-näkökohtiin. Hamas voitti 2006 arabivaalit, ja vuonna 2007 kaappasi vallan lähes verettömässä vallansiirrossa Fatahilta. Sekä Israel että Egypti asettivat kansainvälisen kauppasaarron Gazaan, jonka jälleenrakentaminen Protective Edge sodan jälkeen ei ole kansainvälisistä lupauksista huolimatta edistynyt ollenkaan toivotulla tavalla. Osa maista, jotka lupautuivat tukemaan rakentamista varoillaan, eivät ole täyttäneet lupauksiaan. Työttömyys Gazassa lienee 45 %:n luokkaa, etenkin nuorten parissa. Hamas on keskittynyt aseittensa ja rakettiensa kehittämiseen sekä hyökkäystunneliensa kaivamiseen kansansa hyvinvoinnin kustannuksella valmistellessaan uutta sotaa. . http://www.timesofisrael.com/if-quiet-persists-liberman-says-he-would-allow-gaza-workers-back-into-israel/
-         Liikenneministeri Yirael Katz, joka joutui ikävään välikäteen sapatiksi määräämänsä rautatie-kiskojen asentamisen vuoksi, sanoo Tel Avivin ja Jerusalemin välisen nopean junan rautatien olevan valmis v. 2018. Tuleva junamatka Israelin pääkaupungista maailman homojen pääkaupunkiin kestää vain 30 minuuttia. Katz lupaa. Matkustaja juna porhaltaa 160 km:n tuntivauhtia haastaen maantiekuljetuksen, joka kestää kaupunkien välillä pahimmillaan pari tuntia. Huippuaikoina linjalle asetetaan 4 junaa molempiin suuntiin. Israelin rautateitten johtaja Boaz Tzafrir ennakoi 4000 matkustajaa ruuhka-tunteina, 50 000 päivässä; yli 10 miljoona/vuosi. http://www.timesofisrael.com/transportation-minister-fast-tel-aviv-jerusalem-rail-link-due-in-2018/
-         Poliisi on omavaltaisesti kieltänyt rukoukset Temppelivuorella, mutta nyt se luovuttaa lisää alueita arabeille kieltäessään ei-muslimeja rukoilemasta Jerusalemin vanhanosan arabikorttelissa. Poliisi aloitti uuden ohjesäännön toteuttamisen pidättämällä pari juutalaista, jotka rukoilivat kielletyssä korttelissa. Poliisin mukaan rukoileminen on rauhan häiritsemistä, mutta se koskee vain rukoilemista Israelin Jumalaa, ei Allahia, mikä on poliisin mielestä OK, vaikka yleensä arabit kiihotetaan murhanhimoon Al-Aksan moskeijassa, minkä jälkeen he aloittavat Vuorelle nousseitten kivittämisen.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/217450
-         Jerusalemin pormestarin suunnitelma köysiradan rakentamiseksi arabilähiöistä kevyen rautatien pysäkeille ja Temppelivuoren lähelle ei ole saavuttanut arabien hyväksyntää. He pitävät sitä Jerusalemin juutalaistamisena.
-         Viimeisen gallupin mukaan Yes Atid saa 24 edustajaa, Likud 23, kuten TV2 ohjelmassa kerrottiin. Likudin edustajat sanovat, että gallup suoritettiin pian sapattikiistan jälkeen, eikä vastaa todellisuutta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/217429
-         Donald Trump sanoo, että Israel tullaan tuhoamaan, ellei häntä valita presidentiksi, koska hän katsoo olevansa Israelin viimeinen turva. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/217444
-         IDF karkotti 10 juutalaisperhettä Mizpe Avichai kylästä tuhoten heidän kotinsa Kiryat Arbassa. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/10-families-evicted-from-kiryat-arba-neighborhood/2016/09/06/
-          

Sunday, September 04, 2016

SUNNUNTAI 04.09.2016

SUNNUNTAI 04.09.2016
01.TAIVAS oli aamulla kuuden maissa puolipilvinen ja jatkanee samaan tapaan iltapäivään saakka, mutta huomenna taivas selkenee hetkeksi palautuen sen jälkeen puolipilviseksi. Lämpötila on tänään korkeimmillaan 28 astetta, huomenna ehkä asteen verran korkeampi, mutta jatkunee seuraavina päivinä samankaltaisena kuin tänään.
SÄÄTILA tänään:
Jerusalem 18 -28; Tiberias 26 -36; Suolameri 28 -36; Eilat 26 -37 +C-astetta. Hellemerkinnät pysyttelevät ennusteissa koko ennusteajan eli kesiviikkoon saakka. Mitä sen jälkeen tapahtuu, on toinen kysymys.
02.IDF on huomioinut maailman seuraavan silmä kovana sen kaikkia toimia nostattaen suuren haloon vähäisestäkin poikkeamisesta Israelille asetetusta tasosta, joka on paljon muita maita korkeammalla. Eipä siinä auta toteamukset, ettei armeija voi toimia siten, että kysyy ennen jokaista operaatiota neuvoa oikeudelta, tai kuljettaa mukanaan tuomaria, joka päättää, ylitetäänkö suunnitellussa operaatiossa ehkä joitain normeja.
Ehkä sitten, kun jokaisella sotilaalla on varusteissaan pieni tietokone, hän voi ennen liipaisimen painallusta nappia painamalla kysyä lupaa johtoportaalta.
Kaukana sellainen tilanne ei ole, sillä IDF kehittää jatkuvasti armeijan varustamista ATK-perusteiseksi, jossa sotilaalla tai ainakin upseerilla on pieni alueen yllä liikkuvan pienkoneen väittämä kuvaruutu, jossa näytetään jatkuvaa kuvaa koko taistelualueesta. Lisäksi hän voi taistelun kestäessä pyytää välittömän keskityksen havaitsemaansa vihollispesäkkeeseen.

IDF on kuitenkin aloittanut sotilaittensa kouluttamisen ei-tappavien menetelmien käyttöön. Tämä on katsottu välttämättömäksi sotilaitten joutuessa yhä kasvavassa määrin toimimaan poliisitehtävissä, mihin heitä ei ollut koulutettu. Sotilaan koulutus tähtää hänen aseensa tehokkaaseen käyttämiseen vihollisen eliminoimiseksi, mikä soveltuu huonosti toimintaan siviilien parissa.

"Ei jokaisen saksia aseenaan käyttävän nuoren tytön hyökkäyksen tarvitse päättyä kuolettavan luodin ampumiseen", selittää taisteluohjaaja everstiluutnantti Itamar Kolehli TV-10 ohjelmassa muistuttaen vapaalla olleen poliisiupseerin ammuttua toisen kahdesta arabi-tytöstä, jotka yrittivät saksia aseinaan käyttäen hyökkäystä Jerusalemissa viime vuonna.
Kolehli sanoi koulutustarpeen nousseen kiireiseksi kuukausia kestäneen väkivalta-aallon vuoksi, jonka aikana useita nuoria sai surmansa turvallisuusjoukkoja vastaan tekemänsä hyökkäyksen aikana.
Hän sanoi koulutuksen päämääränä olevan joukkojen kouluttamisen muuttuviin olosuhteisiin kentällä.

Ilman edeltävää koulutusta ja perehtymistä vaihtoehtoisiin menetelmiin kouluttamattoman turvalisuushenkilön on tehtävä päätös sekunnin osissa, miten toimia, ja siinä aseen käyttö on helpoin tapa.
IDF:n johto ja puolustusministeri Moshhe Yaalon olivat hyvin tietoisia koulutuksen puutteesta, ja sen vuoksi he voivat vain kehottaa välttämään aseen käyttöä.
Lokakuussa 2015 alkaneen väkivallan aikana useimmiten nuoret hyökkääjät surmasivat 34 israelilaista, osa heistä myös ulkomaalaisia.
PA:n arabit menettivät 220 nuorta miestä ja naista tekemiensä hyökkäysten aikana turvallisuusjoukkojen luodeista. Ehkä itsepuolustustaitoa olisi opetettava myös siviilihenkilöille.

03.PA:n Juudean ja Samarian alueilla sekä Hamasin hallitseman Gazan alueilla 08.10.2016 järjestettävät kunta-ja paikallisvaalit tulevat Israelissa yleisesti vallitsevan käsityksen mukaan nostamaan Hamasin valta-asemaan myös Juudeassa ja Samariassa.
Israel on demokratian sääntöjen puitteissa pyrkinyt huolellisesti pysyttelemään puolueettomana ja sivussa, mutta julkisuuden ulkopuolella käydään salakähmäistä kampanjaa suosittujen henkilöiden hyväksi ja vähemmän suosittujen ehdokkaitten mustaamiseksi.
Julkisuudessa liikkuneitten tietojen mukaan Mohammed Dahlan halunnee osallistua vaaleihin Fatahin ehdokkaana kuten myös Israelin vankilassa viittä elinkautistaan+ 40 vuotta kärsivä Marwan Barghouti, eikä Israel mahda sille mitään.

NOIDEN kansainvälisten kellokkaitten ohella kaupunkien ja kuntien johtajaehdokkaat käyvät tavanomaista kilpailua siitä, miten he - tultuaan valituiksi – tulisivat ratkaisemaan ajankohtaiset ongelmat kotikunnissaan. Maailman lehdistön välittämän uutisaineiston perusteella voisi kuvitella, että sekä Gazan että myös Juudean ja Samarian arabialueet ovat takapajuisia ja hoitamattomia periferia-alueita, mutta ehdokkaitten vaaliteemojen perusteella arvioiden ongelmat muistuttavat suuresti sitä, mitä ne ovat kehittyneimmissä maissa.
Hamas julkaisi mainosvihkosen, jossa Gazan aluetta kuvaillaan paratiisimaiseksi vihreine hyvin hoidettuine puistoineen ja virkistysalueineen sekä uusien korkean tason asuinalueineen.
Ramallahin ja sen viereisen El Biren pormestari – tai kuvernööri-ehdokkaat, kuten he mieluummin johtajaansa nimittävät - vakuuttavat äänestäjilleen -, miten he tulisivat ratkaisemaan kaupunkiensa keskustan liikenneongelmat, joiden johdosta ruuhkautumista tapahtuu päivittäin vaikeuttaen ihmisten liikkumista.
Yksinkertaisinta on syyttää "kaikesta Israelia ja sen miehitystä", mutta todellisuudessa voi korkeintaan todeta, että Israelin hyvinvointi ja edistyneisyys ovat nostaneet myös PA:n arabien elin- Ja koulutustasoa useimpia naapurimaitaan korkeammalle.

ToI:n journalisti Aviu Issacharoff kertoo perusteellisessa artikkelissaan, ettei Hamasin voitto ole ollenkaan varmaa Juudeassa ja Samariassa, eikä Gazassakaan. Hamas lienee perustanut taktiikkansa Fatahin sisäiseen hajanaisuuteen, mutta kuten artikkelissa todetaan, Fatah on pysynyt vaalivalmisteluissaan hämmästyttävän yhtenäisenä. Vaikka Fatahin keskuskomitean, PA:n ja PLO:n puheenjohtajan Abbasin suosio onkin alempi kuin koskaan, Fatah on pystynyt kokoamaan rivinsä.
Artikkelissa todetaan, että PA:n ja Fatahin johtajat toteuttavat arabien version mukaista demokratiaa.
Korkea Fatahin virkailija, jonka kanssa Issacharoff keskusteli, kertoi, että heillä on "Tazkiya-menetelmä". Sen mukaisesti Fatah on sopinut useitten kylien ja paikallisneuvostojen kanssa vain yhdestä listasta, josta kansalaiset voivat äänestää.

Juudeassa ja Samariassa on 391 neuvostoa, joista 181 on tehnyt sopimuksen yhdestä listasta. 38 paikallis-neuvostoa ovat sopineet asukkaitten kanssa, ettei niissä tarvita vaaleja. Siten vain 172 neuvoston alueella vaalit järjestetään, Fatahin virkailija selittää.

Hamas pyrkii säilyttämään uskottavuutensa sopimalla, ettei sen julkaisemissa listoissa ole Hamasin logoa eikä nimeä. Jos lista häviää, Hamas voi selittää, ettei se ollut sen takana, mutta voittaessaan ottaa kaiken kunnian voitosta. Hamas on jättänyt pois listansa muutamissa kaupungeissa, joissa sillä ei ole tarpeeksi kannatusta, kuten Jenin ja Ramallah. Hamasin ehdokkaita on tazkiya menetelmän mukaisesti päätetty ottaa Fatahin listoille. Hamasin vahvoja kaupunkeja ovat Hebron, Tulkarm. Kalkiliya, Tubas ja Nablus, jossa pormestari on Hamasin jäsen, mutta virka kiertää kahden vuoden välein Fatahin edustajalle. Vaalivalmistelut ovat sujuneet tähän saakka ilman väkivaltaa, mitä on pidettävä suurena saavutuksena. http://www.timesofisrael.com/despite-gloom-in-israel-pa-officials-insist-fatah-will-sweep-local-elections-even-in-gaza/

04.SAPATTIVAPAAN rikkominen välttämättömien ja - kuten Bibi totesi – ihmishenkien säästämiseksi tehtävien töiden salliminen sapattina on järkevää.
Pääministeri Netanyahun ohella tulilinjalle on joutunut liikenneministeri Yisrael Katz, joka antoi luvan töiden tekemiseen saaden niskaansa uskonnollisten puolueiden haukut ja vaatimukset, että hänet on erotettava. Netanyahun koaliittio näyttää elävän yhdestä kriisistä toiseen. Netanyahun vastustajat syyttävät häntä, että hänen johtamansa hallitus on kriisinhallintamenettelyn hallitus, ei pitkän tähtäyksen suunnitteluun ja toteuttamiseen keskittynyt.

Ironista tässä sekasotkussa on se, että Meretz nosti kovan äläkän Netanyahu päätettyä myöhään perjantaina ennen sapatin alkua, että sapatiksi suunnitellut rautatiekiskojen asennustyöt perutaan.
Pääministerin kanslian uusi henkilöstöpäällikkö Yoav Horovitz sanoi lausunnossaan: "En tiedä, erottaako pääministeri Yisrael Katzin, mutta hän valehteli meille". Hän väitti, ettei liikenneministeri ole toiminut hyväksyttävällä tavalla, eikä sen sallita jatkua. "Hän piilottelee asioita pääministeriltä pelaten omaa poliittista peliään haredi-puolueiden kanssa matkustajien kustannuksella". Töiden keskeyttäminen viime hetkellä aiheutti kaaoksen Tel Avivin rautatieasemalla ihmisten ollessa epätietoisia, kulkevatko junat vai eivät. Kaikkiaan

05.UUTISIA LYHYESTI
·       Gazan pohjoisosasta tulitettiin IDF:n sotilaita Israelin puolella raja-aitaa aikaisin sunnuntaina. Kukaan ei loukkaantunut Israelin puolella, mutta IDF:n vastatuli haavoitti kolmea terrorijärjestö Hamasin jäsentä. Jännitys on lisääntynyt raja-alueella Hamasin ammuttua raketin Israeliin Sderotin kaupunkiin 22. elokuuta. Raketti putosi kadulle kahden asuntorakennuksen väliin aiheuttamatta taloudellista ja henkilövahinkoa. http://www.timesofisrael.com/shots-fired-from-gaza-at-idf-troops-army-returns-fire-at-hamas-post/.
·       Epäluuloinen USA:n hallitus on vähitellen suostumassa sopimukseen Venäjän kanssa Syyrian taistelujen hallitsemiseksi. Syyrian sekavaa tilannetta sekoittaa edelleen Turkin päätettyä veristen pommi-iskujen jälkeen lähettää joukkonsa rajan yli Syyriaan, alueelle, jossa asuu runsaasti kurdeja. Turkki ilmoitti taistelevansa IS:n joukkoja vastaan, mutta ilmoitti jo ennen operaation alkamista, että kurdijoukkojen tulee vetäytyä Eufratvirran itäpuolelle epäillen kurdien haaveilevan alueen julistamista itsenäiseksi. Kurdien kieltäydyttyä syttyi tulitaisteluja Turkin ja Kurdijoukkojen välille. Turkki on lisännyt joukkojensa määrää levittäen miehittämäänsä aluetta lähteen.
USA tukee IS:n joukkoja alueella, Venäjä tukee puolestaan Assadin hallitusta ja sen armeijaa. Puhuessaan G-20 maitten kokouksessa Kiinassa presidentti Obama sanoi, että sopimusluonnos Venäjän kanssa on edelleen keskeneräinen. Venäjän ulkoministeri Sergey Lavrov puolestaan oli optimistinen sopimuksen syntyisen suhteen keskusteltuaan ulkoministeri John Kerryn kanssa.  http://www.timesofisrael.com/skeptical-us-inches-toward-deal-with-russia-on-syrian-fighting/
·       Syyrian hallitus on havainnot, että sen harjoittama piiritystaktiikka tuo tulosta, mikä ennakoi uusien kärsimyksiä alueen väestölle kapinallisten valvomilla alueilla. http://www.timesofisrael.com/syrian-government-sees-siege-tactics-pay-off/
·       Israelissa musliminaisten burkini-uima-asuja valmistava tehdas iloitsee siksi, että Ranskan 30 kaupungin kiellettyä vain hetkeksi burkinin käytön uimarannoillaan peruuttaen kiellon myöhemmin." Vihdoinkin olemme pääsemässä normaalitilanteeseen", iloitsi tehtaan edustaja. http://www.timesofisrael.com/french-uproar-creates-opportunity-for-israeli-burkini-makers/
·       Israelin ja USA:n entisten amiraalien ja politiikan tekijöitten muodostama komissio kehottaa Israelia kehittämään merivoimiaan voidakseen toimia Välimeren itäisen osan valvojana USA:n vetäessä aluksiaan ja vaikutusvaltaansa alueelta. Monien maiden talouden kutistuessa uusien reaaliteettien edessä Israelin voima ja vaikutus kasvaa, mihin vaikuttaa ensi kädessä sen innovaatiokyky monille alueilla, joissa se on saavuttanut johtoaseman maailmassa. http://www.timesofisrael.com/can-israel-become-a-maritime-power/,
·       Oheisen linkin artikkelissa kerrotaan arabisheikistä, heimopäälliköstä, joka yritti myydä maata juutalaiselle JNF:lle. Artikkelissa todetaan, miten sheikkien sheikki Mithqal al-Fayitz nosti hashemiittien kuningassuvun Jordanian valtaistuimelle. Kuvasta päätellen kiero kuin korkkiruuvi ja varmaan epäluotettavakin. http://www.timesofisrael.com/how-jordans-sheikh-of-sheikhs-negotiated-with-zionists-founded-a-kingdom/
·       Rajapoliisi haavoittui lievästi pakenevasta autosta, joka pysähtymättä ajoi läpi IDF:n asettaman valvontapisteen Jerusalemin itäosassa. Auto pakeni Issawiyan arabilähiöön. Poliisi tutkii, liittyikö rikos terrorismiin. http://www.timesofisrael.com/border-cop-lightly-hurt-by-fleeing-car-at-east-jerusalem-checkpoint/,