Friday, June 17, 2016

PERJANTAI 17.06.2016

PERJANTAI 17.06.2016
01.AURINKOISTA säätä luvataan ainakin sunnuntaihin saakka. Lämpötila on tänään korkeimmillaan 30 asteen tienoilla ja nousee huomenna parin asteen verran, ToI:n ennusteen mukaan jopa 4 astetta. Lämmintä riittää lähipäivien aikana, mutta olisi toivottavaa, että pensas- ja metsäpalot vähenisivät. Onneksi Israel on hankkinut lentokalustoa lisää, joten sammutustoimi9nta on tehostunut entisestään sitten Karmelin suurpalon jälkeen.
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 20 -30; Tiberias 23 -38; Suolameri 27 -39; Eilat 25 -39 +C-astetta.
Päivälämpötila noussee huomisesta alkaen ainakin Suolamerellä' ja Eilatissa yli 40 asteen-
02.PÄÄMINISTERI Netanyahun syrjäyttämä – tai pakottama eroamaan – puolustusministeri Moshe Yaalon valmistelee nousemista uudelleen julkisuuden valokeilaan ja tunkeutumistaan politiikkaan, joskaan ei ole vielä kertonut, kumman poliittiseen ryhmittymään, oikeiston vai vasemmiston, kautta hän haluaa toteuttaa suunnitelmansa. Ei vielä tiedetä, liittyykö hän kahteen edellisen armeijan komentajan tavoin entisen opetusministeri Shai Pironin perustamaan ryhmään nimeltä Pnima, joka tavoitteiltaan oli tarkoitettu ei-poliittiseksi, mutta jota poliitikot voivat hyödyntää matkallaan poliittisen uransa luomiseen.

ERONNUT puolustusministeri Moshe Yaalon julkisti torstaina kovia syytöksiä pääministeri Netanhyahua vastaan ilmoittaen samalla aikovansa pyrkiä syrjäyttämään Netanyahun ja nousemaan Israelin pääministeriksi, eikä hän ole siinä yksinyrittälä.
Puheessaan Herzlian konferenssissa Yaalon syytti hallitusta - mainitsematta Netanyahua nimeltä – kansan "sokeuttamisesta" esittämällä kuvitteellisia uhkakuvia tuhosta peittona peitelläkseen Israelia uhkaavat vakavat kysymykset. Hän syytti maan johtoa nostattamalla eri ryhmittymät toisiaan vastaan ja kyynisesti esittämällä varoituksia maata uhkaavista näkymistä, joiden mukaan Israel olisi uuden holokaustin kynnyksellä.
Kuulijoiden suosionosoitusten saattelemana hän ilmoitti osallistuvansa seuraaviin kansanjohtajan vaaleihin.

LIKUDIN julkistamassa lausunnossa todetaan, että vain vähän aiemmin Yaalon varoitti Iranin aiheuttamasta kansallisen tuhon vaarasta, mutta on nyt unohtanut kokonaan aiemman mielipiteensä: "On hupaisaa seurata, miten opeasti Yaalon muutti täplänsä. Vain muutamia kuukausia sitten hän varoitti Iranin aiheuttamasta kansallisesta tuhosta Israelille. Nyt muututtuaan poliitikoksi hän vakuuttaa, ettei Israelia uhkaa mikään kansallinen tuho".
Viime kuussa syrjäytetty puolustusministeri Moshe Yaalon ei Herzlian puheessaan vihjannut, minkä poliittisen ryhmittymän tai kenen henkilön kautta hän pyrkii toteuttamaan poliittisen päämääränsä. Hän on kuitenkin vihjaillut jo aiemmin poliittisesta urasta.
"On sietämätöntä, että Israelin johto pyrkii vuonna 2016 nostattamaan juutalaiset arabeja, vasemmiston oikeistoa ja eri heimoja toisiaan vastaan vain voidakseen pysyä vallassa yhden uuden kuukauden tai vuoden. Johdon velvollisuutena on luoda yhtenäisyyttä, jopa merkittävien erimielisyyksienkin aikana, eikä hajottaa kansaa", hän selitti jatkaen: "Vastoin Israelin nykyisen johdon väitteitä, tällä hetkellä eikä lähitulevaisuudessa Israelia uhkaa mikään kansallinen uhkakuva".

Yaalon totesi puheessaan: "Israel on alueen vahvin sotilasvaltio, eikä sen johdolla ole oikeutta pelotella kansaa olemattomilla uhkakuvilla toisesta holokaustista". Yaalon pitää itseään hyvänä miehenä, joka ei voi väistää velvollisuuttaan odottaen toisten hoitavan tilanteen. Hän lupasi tarjota toisen vaihtoehdon nykyisen johdon tilalle. Hän vakuutti, ettei hän menetä yöuniaan ohjusten rekka-kuormallisten tai Iranin terrorin tuen takia, sillä IDF hoitaa ne siististi-"Jos jonkin vuoksi yöuni voi häiriintyä, se koskee murtumia Israelin sisällä, perusarvojen murenemista ja yrityksiä vahingoittaa IDF:n sotilaita".

ENTINEN armeija komentaja Benny Gantz nostatti kulma-karvoja osallistumalla mielenosoitusmarssiin Negevistä talousministeriölle Jerusalemissa. Gantz totesi aiemmin, ettei hän ole mikään messias-hahmo eikä maan pelastaja.  Mielenosoituksen tarkoituksena on painostaa hallitusta asettamaan enemmän valtion varoja paikallishallinnolle. Marssin johtajana toimi Jerohamin Labour-puoluetta edustava pormestari Michael Biton.  

PÄÄMINISTERI Netanyahu totesi, ettei ole oikein tunnustaa tukensa johdolle ollessaan osa sitä ja esittää päinvastaista siirryttyään syrjään siitä, eikä sellaista poliitikkoa voida arvostaa. Hän totesi Yaalonin vain 4 kuukautta sitten Mynchenin puheessaan varoittaneen Iranin Israelille aiheuttamasta kansallisesta tuhosta. Netanyahu sanoi, ettei todellinen johto kiellä tosiasioita, vaan toteaa niiden esiintymisen ja valmistautuu käsittelemään niitä. http://www.timesofisrael.com/yaalon-slams-netanyahu-says-hell-run-for-pm-in-next-election/, http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Four-IDF-chiefs-of-staff-attack-Netanyahu-457026

03.EGYPTIN hallitus antaa tukensa arabiliiton tukemalle aloitteelle Israelin ja PA:n arabien välisten rauhan-neuvottelujen pohjaksi. Netanyahu sanoo hyväksyvänsä sen, mutta vaatii sen muuttamista siten, että se huomioi Israelin turvallisuustarpeet.
Arabiliiton pääsihteeri Nabil al-Araby toteaa omassa lausunnossaan, ettei aloitteen muuttaminen ole mahdollista. Tosiasiassa sitä muutettiin jo kuukausia sitten, jonka muutettua versiota tarjottiin USA:lle.

EGYPTIN Israelin suurlähettiläs Hazem Khairat toteaa ensimmäisessä julkisessa puheessaan nimityksensä jälkeen helmikuussa Egyptin olevan valmis painostamaan PA:n arabeja osallistumaan rauhan-prosessin edistämiseen vastauksena Netanyahun pyrkimyksiin saada maltilliset arabimaat muodostamaan hedelmällisemmän maaperän neuvotteluille kohdistamalla painostuksensa Ramallahin hallitukseen.

HAZEM KHAIRATIN torstaina pitämä puhe ei ilmeisesti ollut kuitenkaan sellainen, jota Netanyahun hallitus häneltä odotti.  
"Israelin ja palestiinalaisten välisen konfliktin jouduttua vaaralliseen kuolleeseen tilaan, Egypti uskoo edelleen, että rauha on saavutettavissa" Khairat sanoi puheessaan Herzlian konferenssissa torstaina jatkaen puhettaan.
"Oikeudenmukaisen rauhan saavuttamiseksi, joka
luo turvallisuuden alueelle, Egypti jatkaa työtään kaikkien osapuolten kanssa muodostaakseen hyväksyttävän palestiinalaisen ilmapiirin ja aktivoiden arabien rauhan-aloitteen. Vain israelilaiset ja palestiinalaiset voivat tehdä rohkeita valintoja sen saavuttamiseksi.".

Lähettiläs Khairat varoitti puheessaan, ettei Jerusalem voi luottaa näennäisen rauhantilan jatkuvuuteen, sillä se voi johtaa räjähdykseen, kuten viime viikkoina lisääntyneet yksittäiset hyökkäykset israelilaisia kohtaan osoittavat esittäen esimerkkejä: Jännitys Jerusalemissa; paheneva tilanne Länsirannalla, jossa "setlementit" laajenevat C-alueille; palestiinalaisten valtioksi tarkoitetun maan pieneneminen, sekä IDF:n ratsiat A- ja B-alueille.

Khairatin arvion mukaan aika on loppumassa kahden valtion periaatteen toteuttamiseksi todeten, että samalla kun terrorismi ei ole oikeutettu missään olosuhteissa, hoidon tulisi käsitellä sen ydintä eikä oireita. "Tämä käsittää väkivaltaisia ääriliikkeitä synnyttävien syiden hoitaminen, olkoot ne sosiaalisia, tai poliittisia, tai miehityksestä tai muista syistä johtuvia".
Khairat perusti puheensa Egyptin presidentti Abdel Fatteh al-Sisin äskettäisiin puheisiin, joissa hän tunnustaa sekä Israelin ja PA:n arabien lähentymispyrkimykset että Ranskan rauhanaloitteen.
Khairatin varovaisen syyttävä puhe näyttää asettavan päävastuun tilanteesta Israelin hartioille huomioimatta ollenkaan PA:n kaksinaamaista peliä kansainvälisillä areenoilla, joissa se pyrkii kyseenalaistamaan Israelin perustamisen ja olemassaolon laittomana. http://www.timesofisrael.com/egypt-ready-to-pressure-palestinians-on-peace-process-envoy-says/
O4. UUTISOTSIKOITA

·       Äskettäin työnsä Knessetissä lainlaatijana aloittanut kansanedustaja Yehida Glick, jota arabiterroristi ampui neljästi rintaan lähietäisyydeltä, mutta joka selvisi siitä hämmästyttävästi, esittää toiveen, että hän voisi nousta Temppelivuorelle ramadanin jälkeen, eli heinäkuun toisella viikolla. Hän toivoo samalla, etteivät arabikansanedustajat, joille myönnettiin oikeus mennä sinne ramadanin viimeisen viikon aikana, romuta sitä. Hän esitti toiveensa Knessetin eettiselle komitealla todeten, että ihmisvirta Temppelivuorelle kasvaa, ja siten yli tuhat juutalaista nousi Vuorelle pääsiäisenä ja shavuotina. Vuosi sitten arabikansanedustajia nousi Vuorelle vastoin hallituksen, poliisin ja juutalaisten tahtoa, mikä pakotti pääministerin kieltämään kaikkien, sekä juutalaisten että arabien, nousun Vuorelle. "Toivon, ettei tämä toistuisi". http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/213759#.V2Olt2OKTIU
·       PA:n arabien murhaaman rabbi Nehemia Lavin leski Neta Lavi valittaa sitä, että "he antavat mieheni murhaajien iloita" katsellessaan kuvaa, jossa hänen miehensä murhaajan Muhammad Halabin vanhemmat iloitsevat voiton-merkkejä näytellen Wadi-kadulla Jerusalemin vanhassa kaupungissa. Halabi murhasi rabbi Lavin ja IDF:n sotilaan Aharon Bennettin 9 kuukautta sitten Wadi-kadulla. PA nimitti kadun arabiterroristin mukaan, mikä Neta Lavin mukaan on "nöyryytyksen huippu, ja tämän annetaan tapahtua Israelissa, Jerusalemissa".  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/213760#.V2Oo7GOKTIU
·       PA:n hallituksen puheenjohtaja Rami Hamdallah tukee arkkiterroristin Marwan Barghoutin nimittämistä Nobelin rauhanpalkinnon ehdokkaaksi. Barghouti tuomittiin toisen intifadan jälkeen viiteen elinkautiseen + 40 vuotta osallisuudestaan israelilaisten siviilien ja sotilaitten murhiin. Barghoutista aiotaan luoda uusi "Nelson Mandela", joka voisi nousta PA/PLO:n puheenjohtajaksi Abbasin jälkeen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/213756#.V2OrwmOKTIU
·       USA:n edustajainhuone hyväksyi torstaina USA:n 576 miljardin USD puolustusbudjetin, johon sisältyy 635.7 miljoonan USD tuki Israelin ohjuspuolustus-budjettiin. Presidentti Obaman hallitus vastustaa Israelille tarkoitetun avustuksen määrän nostamista nykyisestään ja uhkaa estää sen veto-oikeudellaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/213754#.V2Oth2OKTIU
·       Jerusalemin jättiläinen, sen tukipilari, on kaatunut, otsikoi INN tunnetun hyväntekeväisyysaktivistin ja Israelin ystävän Irwing Moskowitzin kuolemaa 88-vuotiaana. Hän rahoitti elinaikanaan runsas-kätisesti maan hankkimista Jerusalemissa ja muualla Israelissa, sekä osallistui lukuisiin muihin Israelin rakentamista edistäviin toimiin, joiden johdosta hänellä oli myös useita vihamiehiä, joiden ideologia ei hyväksynyt hänen rakkauttaan Israelille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/213761#.V2OvAGOKTIUWednesday, June 15, 2016

KESKIVIIKKO 15.06.2016

KESKIVIIKKO 15.06.2016
01.SÄÄ Israelissa jatkuu tänään vielä lämpöisenä – korkeimmillaan 34 astetta – mutta huomenna tapahtuu notkahdus alaspäin 28 asteen tienoille palautuen sen jälkeen perjantaina uudelleen yli 30 asteen lämpötiloihin siten, että sapatin lukemat ovat 18 -34 +C-astetta. Huomenna ennustetaan puolipilvisyyttä, mutta muuten taivaankansi lienee pilvetön ennusteajan aikana.
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 25 -34; Tiberias 26 -40; Suolameri 31 -43; Eilat 30 -42 +C-astetta.
Hellesää on poikinut myös metsä- ja pensaspaloja myös Jerusalemin ympäristössä. Ilma oli eilen kitkuisen savunhajun tuntuinen, ja näkymä Tel Avivin suuntaan sinisen utuinen. Tänä aamuna ilma on kirkas, mutta kuka tietää, mitä se on iltapäivällä auringon porottaessa täydeltä terältään.
02.MAAILMAN pyrkiessä yhdentymään ja liittoutumaan milloin minkin kysymyksen ympärille, Israelissa jatkuvat kiistat uskonnollisten asiain ympärillä.
Periaatteena näyttää olevan toteamus: "Minä olen pyhempi kuin sinä, joten pysyttele kaukana minusta"., Pappien tehtävänä oli Toran mukaan tehdä erotus pyhän ja epäpyhän välillä, mutta pappisviran siirtyessä yhä enemmän sivuun siinä määrin, etteivät Levin sukuiset juutalaiset enää pysty osoittamaan sukunsa puhtautta, rabbit ovat omineet heidän oikeutensa ja velvollisuutensa, vaikka heillä ei ole siihen Toran antamaa oikeutusta.

KUTEN valveutuneet lukijat hyvin tietävät, juutalaisuus on hajaantunut useisiin keskenään taisteleviin ryhmiin, joista kukin uskoo edustavansa juutalaisuutta puhtaimmillaan.
Jerusalemissa tämä taistelu on keskittynyt Temppeli-vuoren läntisen ja eteläisen muurin ja sen viereisen alueen käyttöoikeudesta. Länsimuurin alue on virallisesti annettu ortodoksien johtaman päärabbinaatin valvontaan , mutta konservatiiviset ja reformoidut juutalaiset ovat toistuvasti kyseenalaistaneet tämän järjestelmän vaatien oikeuksiensa huomioimista.
Lisäksi naiset ovat alkaneet yhä jyrkemmin äänenpainoin 
alkaneet vaatia, että he saisivat luvan lukea omasta Tora-
rullastaan heille varatulla alueella kuten miehetkin. Tähän
ortodoksit eivät ole voineet suostua, minkä johdosta 
kysymys alistettiin korkeimman oikeuden ratkaistavaksi.

Hallitus on tehnyt lakialoitteita Länsimuurin edustan
käyttö-oikeudesta, mutta sopua on vaikea löytää kansan-
edustajien parissakaan.
Viimeisin kiista koskee konservatiiveille ja reformoiduille
Tarkoitettua aluetta, jossa sukupuolet ovat sekaisin.
Jerusalemin sefardi-päärabbi Shlomo Amar järjesti
Tiistaina parin tusinan kannattajan kanssa poliisin
suojeluksessa rukoustilaisuuden uudella kaistalla, mikä sai
konservatiivit ja reformoidut syyttämään Amaria
tahallisesta provokaatiosta heitä ja USA:n juutalaisia
vastaan. Rukoustilaisuudessa naiset ja miehet oli erotettu
tilapäisin barrikaadein.
Päärabbi Amar pitää järjestelmää sukupuolten
sekoittamisesta anteeksiantamattomana pahana. Hän
katseli kyynelsilmin järjestelmää, joka hänen mukaansa
tarkoittaa Länsimuurin häpäisemistä.
Ortodoksit ovat myös vaatineet, että kullekin Juutalais-
suuntaa edustavalle ryhmälle on järjestettävä erillinen
sisäänkäynti, mikä monimutkaistaisi turvajärjestelmiä.
Vuosisatojen aikana diasporassa juutalaisia yhdistäneestä
Temppelivuoren Länsimuurista on kehittynyt juutalaisia
hajottava tekijä. Vain Messias voi ratkaista nuo ongelmat.

03.JERUSALEMIN Temppelivuori on nousemassa julkisuuden valokeilaan toisestakin syystä. Israelin hallitus – tai ehkä se oli Netanyahu - päätti keskeyttää kaikkien kansanedustajien pääsyn Temppelivuorelle, mutta Knessetin eettinen komitean äskettäin tekemän päätöksen mukaan arabikansanedustajat pääsevät Vuorelle ramadanin viimeisen viikon aikana, joka on heinäkuun ensimmäinen viikko.
Juutalaiset kansanedustajat saavat komitean päätöksen mukaan nousta Vuorelle heinäkuun toisella viikolla, mutta päätös on ehdollinen siten, että jos poliisi katsoo tilanteen rauhoittuneen tarpeeksi, komitea tekee uuden päätöksen saamiensa suositusten mukaan.  

Arabikansanedustaja Ahmed Tibi (Joint List) esitti vastalauseensa eettisen komitean päätöksestä todeten: "Pääsymme Vuorelle ei ole riippuvainen eettisen komitean, tai pääministerin tai poliisin suosituksista, eikä se kuulu heille. Se on luonnollinen, uskonnollinen, kansallinen ja henkilö-kohtainen oikeus. Näin on ollut ja tulee aina olemaan". Näin selitti Ahmed Tibi Walla! Uutistoimiston mukaan Monet arabikansanedustajat vakuuttavat nousevansa Vuorelle riippumatta asetetuista rajoituksista. Tibi vaatii toistamiseen, että juutalaisten pääsy Vuorelle kielletään kokonaan.

Juutalainen kansanedustaja Yehuda Glick, joka äskettäin nousi Knessetiin, kehotti twiitti-kirjoituksessaan kaikkia kansanedustajia nousemaan Vuorelle ilman uskonnon asettamia rajoituksia. Hän kehotti kirjoituksessaan kaikkia osapuolia liittymään yhteen muuttaakseen Temppeli-vuoren rauhan, anteeksiannon ja yhteiselon keskukseksi maailmassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/213656#.V2D5oxyKTIU

04.UUTISOTSIKOITA
·       Orlandon Pulse-klubissa 49 ihmistä murhanneen ja 50 haavoittaneen Omar Mateen vaimo kertoi poliisille yrittäneensä puhua hänet luopumaan aikeestaan. Hän kertoo miehensä olleen väkivaltaisen ja henkisesti tasapainoton, minkä vuoksi hänen vanhempansa hakivat hänet pois neljän kuukauden avioliiton jälkeen, ja liitto purettiin myöhemmin. Vaimo joutunee itse vaikeuksiin osallisuudesta murhaan. Mateen kävi usein Pulse-klubissa, mutta myös moskeijassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/213638#.V2EBXxyKTIU
·       Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump hämmästelee, ettei Obama pysty ratkaisemaan, oliko murhaaja muslimi vai ei ja oliko kysymys ISIS joukkojen tilaama, kuten Mateen itse vihjaa tekemissään puhelinsoitoissa. Trump jopa epäilee, että Obama sympatisoi murhaajan kanssa, vaikkei uskalla tunnustaa sitä julkisesti. Obama puolestaan kutsuu Trumpia epä-amerikkalaiseksi, joka ei edusta demokratian ideaalia eikä tee Yhdysvaltoja turvallisemmaksi. Obama on puolustuskannalla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/213653#.V2EDlhyKTIU,
·       Valkoinen Talo vastustaa USA:n vuosittain myöntämien avustusten nostamista Israelille Iron Dome ja Arrow torjuntaohjusjärjestelmien edelleen kehittämistä varten. Toukokuussa senaatin vastaava komitea esitti tuntuvaa avustusten nostamista Israelin ja USA:n yhteistyössä suunniteltujen ohjusten edelleen kehittämiseksi. USA:n ja Israelin yhteistoimintaelin AIPAC sanoi olevansa pettynyt. http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/White-House-rejects-increased-funding-for-Israels-missile-defense-program-456787
·       ISRAELIN vastaavat viranomaiset ja COGAT ovat joutunet visaisen ongelman eteen pyrkiessään estämään laittoman rakentamisen Juudean ja Samarian C-alueilla. Hallituksen edustajana territorioissa COGAT toteuttaa hallituksen politiikkaa, jonka mukaan PA:n arabien rakentaminen Israelin kokonaisvastuussa oleville C-alueille on laitonta ja merkitsee PA:n halua rakentaa todisteita maaperälle tukevia neuvotteluja varten. EU:n ja USA:n tukemia laittomia rakennelmia, jopa kokonaisia setlementtejä infrastruktuureineen, nousee sadoittain Juudeaan ja Samariaan. Uutisissa ovat olleet usein E-1 alueet Jerusalemin ja Maale Adumimin välillä, mutta myös Negeniin pystytetään laajoja beduiinien asuntoyhteisöjä, joilla ei ole virallista lupaa ja joita ei esiinny missään kartoissa. EU uhkaa suhteitten huononemisella, jos Israel tuhoaa sen rakentamia laittomia rakennuksia, joiden tarkoituksena on avoimesti vastustaa Israelin virallista politiikkaa ja tukea arabien vaatimuksia.  http://www.jpost.com/Israel-News/COGAT-We-have-orders-to-freeze-building-plans-for-Area-C-Beduin-456784
·       Iranin ylin kaitsija Ali Khmanei uhkasi tiistaina sytyttää tuleen P5+1 maiden neuvotteleman Iranin ydinaseiden rakentamista koskevan sopimuksen, jos länsimaat eivät noudata sen määräyksiä. Khamenei vihjailee lausunnoissaan, ettei Iranin kansa voi koskaan luottaa Yhdysvaltoihin, joka on Israelin ohella sen pahin vihollinen. Länsimaiset pankit ovat Obaman harmiksi olleet haluttomia kehittämään liiketoimiaan Iranin kanssa peläten suhteiden viilenemistä. Trump lupaa puolestaan, että presidenttinä hän tulee valvomaan, että Iran noudattaa sopimuksen määräyksiä, mutta ei enää uhkaa romuttaa sitä kokonaan. Hillary Clinton sanoo puheissaan, että Iran on edelleen Israelin suurin uhka, ja että sitä tulee valvoa tarkoin. Viimeisissä gallupeissa Hillary johtaa selvästi USA:n kansan-suosiossa yli Trumpin. http://www.jpost.com/Middle-East/Irans-Khamenei-threatens-to-set-fire-to-nuclear-deal-if-West-violates-456766
·       Hamasin sotilaallisen siiven Izza din al-Qassam korkea komentaja Bassam Mahmoud Baraka on antautunut Israelin viranomaisille Gazan rajalla ja on nyt Israelissa, kuten Red Cross ilmoitti hänen perheelleen. Asiasta kertoi PA:n uutistoimisto Al-Hayat Al-Jadida. http://www.debka.com/newsupdatepopup/16674/Senior-member-of-Hamas-military-wing-defects-to-Israel,
·       Likudin ja Meretzin kansanedustajat liittyvät yhteen esittäessään vaatimuksia aseiden myynnin kieltämisestä maihin, joilla on karkeita ihmisoikeus-rikoksia. Kansanedustajat Tamar Zandfberg ja Yehuda Glick ovat saaneet tukea esitykselleen lähes jokaisen puolueen edustajilta. http://www.timesofisrael.com/likud-meretz-mks-team-up-to-stop-arms-sales-to-human-rights-violators/
·       Hamasin poliittisen toimiston johtaja Khaled Mashaal sanoo irrottautuvansa politiikasta ja eroavansa toimestaan. Rai Alyom lehti raportoi Lontoosta, ettei Mashaal asetu ehdokkaaksi Hamasin vaaleissa myöhemmin tänä vuonna. http://www.timesofisrael.com/khaled-mashaal-to-step-down-as-hamas-leader-report/
·       Hizbullahin käsien ollessa sidottuina Syyrian sotaan IDF varoittaa maan pohjoisosan asukkaita, ettei sodan mahdollisuus Hizbullahia vastaan ole suinkaan poistunut. Raporttien mukaan Hizbillahin kokoama ohjusvaranto on 100 000 – 150 000 ohjusta, niiden joukossa tarkkoja uudenaikaisia GMS tai tutkaohjattuja. IDF:n mukaan Hizbullah pystyy laukomaan 1 200 ohjusta päivässä Israelilaisiin kohteisiin, joista Haifa ja Tel Aviv lienevät kärki-sijoilla. IDF on aiemmin ilmoittanut, että sodan syttyessä se tulee tuhoamaan kohteet. Joista ohjuksia ammutaan, vaikka asuntotaloissa kaupunkien keskustassa, välittämättä ihmisuhreista.   http://www.timesofisrael.com/israel-drills-civilians-in-north-for-future-bout-with-hezbollah/
·       Mielisairautta poteva mies puukotti ranskalaista naista, mutta haavat eivät ole hengenvaarallisia, "Ramadanin uhritoimituksen vuoksi". Mies toimitettiin psykiatrisiin tutkimuksiin. http://www.timesofisrael.com/mentally-ill-man-stabs-french-teen-for-ramadan-sacrifice/
Aseelliset miehet pysäyttivät PA:n hallituksen ministerin auton Samariassa, käskivät ministerin ulos autostaan ja varastivat auton. Tilanne oli ilmeinen vastalause Abbasin hallitukselle Hamasin jäsenten pidättämisestä. Kukaan ei haavoittunut tilanteessa. Miehet olivat PA:n arabeja-
·       Israelin YK:n lähettiläs Danny Danon valittiin YK:n lakikomitean puheenjohtajaksi 109 äänellä. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Israelin edustaja valittiin johtamaan YK:n tärkeää komiteaa. Komitea käsittelee YK:n terrorin vastaisia toimia. http://www.timesofisrael.com/in-first-israel-elected-to-head-a-permanent-un-committee/
·       Tulipalo Har HaMenuchot hautausmaan lähellä ja Jerusalem Metsässä pakotti poliisin sulkemaan pääkaupunkiin johtavan tien no 1  Sakharov-puutarhasta sisäänkäyntiin. Muita suljettuja teitä ovat Akiva Azoulai; Kanfel Nesharim; Menachem Hafsadi ja Magenei Jerusalem. palosotilaat yrittävät pelastaa vaarassa olevat asuinrakennukset. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/213666#.V2EiqByKTIUMonday, June 13, 2016

MAANANTAI 13.06.2016

MAANANTAI 13.06.2016
01. EILEN sunnuntaina oli juutalaisen kalenterin mukainen yksi suurimmista juhlista, Toran antamisen ilojuhla, eli shavuot, ja samaan päivään sattui kristittyjen helluntai, eli Pyhän Hengen vuodatuksen muistojuhla.
Juutalaiset juhlivat tätä päivää nimenomaan iloisena päivänä, he tanssivat ja laulavat kansan keskuuteen tuodun Tora-rullan ympärillä. Juutalaisen tradition mukaan silloin ei ole luvallista käyttää sähköisiä välineitä.
Olen halunnut pyhittää sapatinpäivän pitämällä lomaa ATK-laitteiden äärestä, mutta koska Israelissa vietettiin kahta sapattia peräkkäin, katsoin oikeaksi siirtää normaalin sunnuntairaportin maanantaihin.
Maanantaiaamu valkeni lämpöisenä ja miellyttävän tuntuisena, mittarimme osoitti 22 astetta, vaikka ennusteet lupaavat 25 astetta. Päivän huippulukema noussee 35 asteeseen ja jatkuen siitä edelleen huomenna samalla asteikolla, mutta alkaen laskea uudelleen keskiviikosta lähtien lukemiin 25 -33 ja edelleen pari astetta alempi torstaina.  
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 25 -35; Tiberias 22 -41; Suolameri 26 -42; Eilat 27 -41 +C-astetta.
02. Sunnuntaiaamuna tapahtui verinen terrori-isku Orlandossa, Floridassa, USA:ssa.
29-vuotias USA:n kansalainen mutta sukujuuriltaan afgaani-mies Omar Saddiqui Mateen tunkeutui aseineen kaupungin keskustan Pulse yökerhoon, joka tunnetaan homokeskuksena, ja aloitti summittaisen tulituksen paikalla olleita ihmisiä kohti.
Tämän hetken tietojen mukaan hän surmasi 50 ja haavoitti 53, joista osa on edelleen hengenvaarassa. Tapaus on suurin USA:n historiassa yksityisen henkilön suorittama massamurha.
Kuten aina tällisten massamurhien yhteydessä asiantuntijat aloittavat selvittelyt murhaajan motiiveista. Hänen henkilö-historiansa mukaan hänen sanotaan kärsivän homophobiasta, ihmispelosta. Hänen vuosia sitten eronnut vaimonsa kutsuu häntä henkisesti tasapainottomaksi ja jättäneen miehensä peläten henkensä puolesta. Mateen kerrotaan soittaneen ampumisen lomassa kertoen kuuluvansa ISIS kannattajiin.
Paikallinen juutalaisseurakunnan Bei Am rabbi Rick Sherwin sanoo tuntevansa haavoittuneeksi odottaessaan tuloksia kuolonuhrien henkilöllisyydestä nähdäkseen, oliko uhrien joukossa juutalaisen seurakunnan jäseniä. Rabbi Sherwin soitteli tuntemilleen LGBT, homo- ja lesbo-klubin jäsenille voidakseen auttaa tukea tarvitsevia.
Sherwinin johtama synagogalla on vahvoja siteitä Orlandon LGBT klubeihin, ja hänen synagogansa suoritti ensimmäisen samaa sukupuolta olevien vihkimisen kaupungissa. Hän kertoi lopettaneensa Shavuot-päivän palveluksen synagogassaan monien kiirehtiessä luovuttamaan verta. Päivä oli helteinen - 34 astetta varjossa - ja siksi sivulliset toivat jonottajille vettä ja mutusteltavaa kehottaen tulemaan uudelleen huomenna.
Paikallisen reformoidun synagogan rabbi Steven Engel sanoo samalla tavoin tuntevansa itsensä haavoittuneeksi ja kokevansa yhteisyyttä muitten vähemmistöjen kanssa.
Pelkona on, että massamurha saa ihmiset hyökkäämään paikallisia muslimiyhteisöjä vastaan. Rabbi Engel sanoo ottaneensa yhteyttä sekä paikallisen TV-shown pappiin Bryan G Fullwideriin että moskeijan imaamiin Muhammed Musriin, joita kutsutaan "kolmeksi viisaaksi mieheksi". He suunnittelevat yhdessä järjestävänsä ohjelman, jossa Orlandon massamurhaa käsitellään. http://www.timesofisrael.com/attack-on-orlando-gay-club-unbelievable-local-imam-says, /
03. ORLANDOn massamurhan tekijän Omar Mateen omaiset kieltävät, että uskonnolla olisi mitään tekemistä ampumoisen kanssa. He sanovat Omarin ärtyneen nähdessään kahden homo-miehen pussaavan julkisesti- Omar Mateen osallistui kolmasti viikossa paikallisen moskeijan tilaisuuksiin. Muslimit kieltävät samaa sukupuolta olevien seksuaalisuuden ja ovat teloittaneet avoimesti homoutensa tunnustavia. FBI sanoo kuitenkin tutkivansa sekä murhaajan että hänen muslimi-perheensä suhteet Islamin ääriaineksiin.  http://www.timesofisrael.com/death-toll-in-orlando-gay-club-shooting-rises-to-50/
Presidentti Barack Obama, jota jotkut syyttävät salamuslimiksi ja homoksi, sanoi viranomaisten tekevän kaikkensa selvittääkseen, oliko murhalla yhteyksiä jihadisteihin. Hän varoi viittaamasta muslimeihin, vaan kutsui sitä terrorin ja vihan ilmaisuksi. http://www.timesofisrael.com/obama-orlando-shooting-was-act-of-terror-and-hate/
Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump kehotti presidentti Obamaa eroamaan, koska hän ei puheessaan kansalle yhdistänyt massamurhaa radikaaliin islamiin. Samasta syystä hän kehotti Demokraattien pääehdokasta Hillary Clintonia lopettamaan vaalikiertueensa ja luopumaan tavoitteestaan päästä presidentiksi. Hillaryn läheisin neuvonantaja Huma Mahmoud Abedin on muslimi, jolla on läheiset suhteet muslimiveljeskunnan kanssa. http://www.timesofisrael.com/trump-demands-obama-resign-as-candidates-respond-to-orlando, http://www.newsweek.com/2016/05/06/huma-abedin-hillary-clinton-anthony-weiner-453204.html,/
03. ORLANDON murhamiehen isä Seddique Mateen on julkaissut Facebookissa useita videoita, joissa hän ottaa raskaasti kantaa entisen kotimaansa Afganistanin politiikkaan, josta hän muutti perheinen Yhdysvaltoihin 1980-luvulla. Viimeisimmässä videossaan hän esiintyy sotilasasussa osoittaen viestinsä "väliaikaisen Afganistanin hallituksen" Seddique Sadeen nimessä.
Hän kehottaa viestissään armeijaa, poliisia ja tiedustelujärjestöä välittömästi pidättämään Afganistanin entisen presidentti Karzain, nykyisen presidentti Gahnin sekä kolme muuta korkeinta hallitusvirkailijaa.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/213566#.V15MzxyKTIU
04. IDF asetti Tel Avivin terrori-iskun tekijöitten kotikylän Yattan saartoon shavuot lomakauden loppuun saakka, mutta helpotti sitä tänään siten, että kielto koskee vain 15 -25-vuotiaita, jotka eivät saa poistua kylästään.  Kielto sopii yhteen IDFn asettamaan yleiseen liikkumiskieltoon shavuotin lomakauden loppuun saakka.  
Kylästä poistuvat alistetaan kuitenkin erityisen tutkimuksen alaisiksi kylästään poistumisen yhteydessä.
Armeijan kovennetut vastatoimet johtuvat kahden terroristin, Khalid ja Muhammad Muhamran, raakalaismaisesta hyökkäyksestä kahvilassa iltakahviaan ja muita höystöjään nauttivien rauhallisten siviilien kimppuun surmaten heistä neljä ja haavoittaen toista kymmentä, joista kolme on edelleen tehohoidossa.
YK:n ihmisoikeusneuvoston ihmisoikeuskomissaari Zeid Raada Zeid Hussein kritisoi IDF:n asettamia rajoituksia kutsuen niitä viattomien siviilien kollektiiviseksi kutitukseksi. Hänen kritiikkinsä voidaan nähdä toisessakin valossa, sillä pienehkön
Arabikylän sisällä tuskin tapahtuu mitään ilman, että koko kylä on siitä tietoinen. Israelin tulisi aina näissä tilanteissa aloittaa keskustelut kylän johtajan ja klaanijohtajien kanssa, sillä heillä on todellista valtaa alamaisiinsa. Keskustelu PA:n johtajien kanssa ei hyödytä mitään, koska kansa ei luota heihin. http://www.timesofisrael.com/army-eases-closure-on-west-bank-hometown-of-tel-aviv-terroristsm,/
05. UUTISOTSIKOITA
·       Kolme israelilaista siviiliä haavoittui PA:n arabien heittämistä kivistä myöhään sunnuntai-iltana heidän bussinsa no 3 ajaessa arabilähiön kautta Wadi Al-Joz lähiötä pääkaupungin itäosassa. Bussin ikkunoiden särkyessä kuusissa kymmenissä oleva nainen sekä 18- ja 16-vuoden ikäiset nuorukaiset saivat haavoja kivistä ja lasinsirpaleista. Useat muut kärsivät shokista, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/213563#.V15e_RyKTI
·       Ainakin 120 000 ihmistä tungeksi shavuotin aikana puistoihin ja metsiköihin etsimään rauhaa ja viileyttä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/213560#.V15iPByKTIU
·       IDF hajotti Dafna Meirin murhaajan talon omaksumansa periaatteen vuoksi, vaikka kaikki eivät suinkaan pidä sitä tehokkaana estämään uusia terroristeja apinoimaan heitä, sillä murhaajia kunnioitetaan ja ylistetään muslimi-yhteisöissä, mitä PA kaikin tavoin tukee ja kannustaa.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/213551#.V15irxyKTIU
·       Jewish Press kertoo, että Saronan murha romutti luuloja:
a.     Että ongelman syyt ovat "setlementeissä".
b.    Että hyökkäys oli seurausta miehityksestä
c.     Että PA:n johto tuomitsisi Saronan murhat
d.    Että tavalliset arabit vastustavat terrorismia
e.     Että Amerikan journalistit ovat ammattimaisia ja puolueettomia, ja että jos heidän artikkelinsa ovat puolueellisia, se johtuu Israelin median vinoutumasta. http://www.jewishpress.com/indepth/opinions/tel-aviv-terror-attack-shatters-five-myths/2016/06/13/
·       Los Angelesin poliisi pidätti miehen, joka oli menossa kaupungin häpeäparaatiin. Hänellä oli aseenaan kivääri, runsaasti ammuksia, sekä pommintekovälineitä ja aineita. LA aikoo kuitenkin toteuttaa marssin uhasta huolimatta. http://www.debka.com/newsupdatepopup/16634/Armed-man-apprehended-heading-for-LA-Gay-Pride-Parade
·       YK:n julkistaman raportin mukaan v. 2015 oli väkivaltaisin vuosi Juudeassa ja Samariassa sekä Israelissa. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/UN-2015-was-most-violent-year-in-West-Bank-Israel-in-the-last-decade-456577
·       Poliisi pidätti 23 epäiltyä laajassa huumeaineiden salakuljetusratsiassa maan pohjoisosassa, takavarikoiden sen yhteydessä satoja ammuslippaita sekä neljä ajoneuvoa, joita epäillyt olivat käyttäneet. http://www.jpost.com/Israel-News/Police-crackdown-on-large-drug-syndicate-arresting-23-in-the-North-456600

-