Friday, June 10, 2016

PERJANTAI 10.06.2016

PERJANTAI 10.06.2016
01.KESKIVIIKKO-ILTANA Tel Avivin Sarona markkinatorilla tapahtunut kahden terroristin suorittama ampumistapaus lopetti jonkin aikaa jatkuneen uskomuksen, että tilanne Israelissa olisi palautumassa normaaliksi, ja että PA:n arabit olisivat lopettaneet viikkoja kestäneen "puukko-intifadan" nimellä kutsutun väkivalta-aaltonsa.
Lokakuusta lähtien terroristit olivat murhanneet 33 israelilaista ja neljä ulkomaalaista ja haavoittaneet sadoittain. Tel Avivin iskussa sai surmansa neljä israelilaista, ja 12 haavoittui, joista kolme on edelleen tehohoidossa.
Poliisit pidättivät molemmat terroristit, jotka olivat pukeutuneet pukuun ja solmioon ja naamioineet itsensä haredi-miehiksi. Heidän aseensa olivat Carl Gustav nimellä kulkevia rynnäkkökivääreitä, jota he olivat vähän muunnelleet, ja joista on tullut suosittu ase terroristien keskuudessa. Poliisi ampui yhtä terroristia haavoittaen häntä vaikeasti. Heitettyään aseensa käsistään toinen terroristi ryntäsi läheiseen asuntoon, jonka omistava poliisi vei hänet sisälle asuntoonsa, ja pyysi poliisin vaimolta vettä. Poliisi sieppasi aseensa ja ryntäsi ulos tarkastamaan, mitä ulkona tapahtui.

Nähtyään haavoittuneen terroristin pukeutuneen samankaltaiseen asuun kuin se mies, jonka hän jätti vaimonsa ja perheensä keskelle, poliisi ryntäsi kauhistuneena takaisin asuntoonsa pidättäen sinne ohjaamansa miehen kutsuen samalla apua. Paikalle kutsutun poliisin ase laukesi vahingossa, ja luodin sirut haavoittivat talon omistavaa poliisia lievästi jalkaan.
Molemmat terroristit ovat 21-vuotiaita, serkuksia Yattan arabikylästä lähellä Duraa. Heidän sukulaismiehensä oli vuosia pidätettynä tuomittuna neljän ihmisen murhasta. Miesten omaiset vakuuttavat, ettei terroristeilla ollut yhteyttä Hamasiin, vaikka kylä tunnetaan siteistään siihen. Hamas ylistää terrori-iskua.  

TEL AVIVIN terrori-isku aloitti Israelissa kipeän keskustelun, miten siihen tulisi suhtautua. IDF saartoi ensi toimekseen Yattan kylän ja teki ratsian siellä asuvien terroristien koteihin, mitä voitaneen pitää normaali-käytäntönä tuhoisan terrori-iskun jälkeen.
Turvallisuuskabinetti antoi pikaisen käsittelyn jälkeen useita määräyksiä, joilla arabien liikkumista rajoitettiin välittömästi. Heidän pääsynsä Temppeli-vuorelle estettiin, ja Juudeassa ja Samariassa sekä Gazassa asuvien arabien oikeutta vierailla sukulaisissaan ramadanin aikana rajoitettiin tuntuvasti.
Pääministeri vihjaili median edustajille muistakin päätöksistä, mutta ei halua kertoa niistä tässä vaiheessa. Jerusalemin poliisi vahvistaa voimiaan ja IDF lisää tuntuvasti joukkojensa vahvuutta Juudeassa ja Samariassa, mikä voi lisätä syytöksiä miehityksestä.

TEL AVIVIN pormestari, joka ylpeilee kaupunkinsa nimittämistä maailman homojen pääkaupungiksi, arveli lausunnossaan, että isku oli seurausta "miehityksestä".
Puolustusministeri Avigdor Liberman, jonka nähtiin hörppivän kahvia Tel Avivin torilla pian iskun jälkeen, sanoi, että IDF tulee metsästämään kaikki terrori-iskuun syyllistyneet. Hän myös lopetti edeltäjänsä Yaalonin omaksuman käytännön palauttaa terroristien ruumiit pian iskunsa jälkeen, joskin toisten mielestä kielto vain lisää vihaa arabien keskuudessa.

Liikenneministeri Israel Katz vaatii kovia rangaistustoimia Yattan kylää vastaan todeten, ettei ole mielekästä Yattan asukkaitten ylpeilevän iskusta ja piilottelevan terroristeja samalla kuin sen asukkaat käyvät töissä Israelissa.

DF:n eteläisen lohkon entinen komentaja, rakennus-ministeri Yoav Galant esittää sovittelevaa toimintaa todeten, että pitkällä tähtäyksellä vihamielinen toiminta vain monimutkaistaa tilannetta. Ehkä Galantin olisi syytä tutustua juutalaisten shomer puolustusyksiköitten toimintatapaan ennen Israelin perustamista. Arabijoukkioitten tekemät yllätyshyökkäykset juutalaisiin kohteisiin vähenivät oleellisesti juutalaisten iskujoukkojen tehdessä yllätyshyökkäyksiä arabikyliin, joista hyökkääjät tulivat. Vastahyökkäysten päämääränä oli vaikuttaa arabi-klaanien päämiehiin, joilla on todellinen valta kylissään.

JERUSALEM POSTIN pääkirjoitus, jossa kysymystä tarkastellaan, päätyy toteamukseen, että mahdollisista rajoitetuista toimista huolimatta paljon voidaan tehdä.
JP suosittaa turvallisuusaidan aukkojen tukkimista ja laittomasti Israeliin pyrkivien työntekijöitten tuntuvaa rankaisemista, sekä tiedustelun tehostamista PA:n valvomilla alueilla sekä palkattujen agenttien että yhteis-toiminnassa PA:n poliisin kanssa.
Tarkastuspisteiden ja tarkastusten lisääminen maanteillä ja kaupunkien sisäänkäynneissä ja liiketiloissa ei tulisi miellyttämään ketään, mutta asukkaitten turvallisuus on toki tärkeintä, kunnes pystytään tekemään lopullisia päätöksiä ja sopimuksia, joilla tilanne saadaan hallintaan. http://www.jpost.com/Opinion/Reacting-to-Sarona-456395, http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Jlem-police-deploys-en-masse-on-first-Friday-of-Ramadan-456412, http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Netanyahu-at-scene-of-terror-attack-Third-terrorist-has-been-caught-456376,

02. Israelin YK-lähettiläs Danny Danon kehottaa Israelille-myönteisiä valtioita ja järjestöjä tehostamaan ja lisäämään julkisia tilaisuuksia kansainvälisillä areenoilla. Hänen kerrotaan painostaneen muuten halutonta YK:n pääsihteeriä Ban ki-Moonia antamaan Tel Avivin terrori-teon tuomitsevan lausunnon.

Danon kritisoi tapaa, millä Israelin arabikansanedustaja Ayman Odeh kehotti PA:n YK-edustajan kautta YK:ta ja sen pääsihteeriä tutkimaan Israelin toimia etenkin Negevin alueilla. Odeh väittää Negevin alkuperäisten asukkaitten kärsivän Israelin viranomaisten harjoittaman maanomistuspolitiikan vuoksi, mikä hänen käsityksensä mukaan loukkaa "kansainvälistä lakia ja oikeuksia".
YK:n alipääsihteeri Jeffrey Feltman lähetti vastineen Odehille – ei PA:n YK-lähettilään, vaan Israelin virkailijoitten kautta – kieltäen Odehin vaatimuksen.

Danny Danon hämmästeli Knessetin puhemiehelle Yuli Edelsteisille lähettämässään kirjeessä, että Knessetin arabikansanedustaja toimii yhteistyössä PA/PLO:n YK:n edustuston kanssa, joka toistuvasti levittää valheellista Israelin vastaista propagandaa kansainvälisissä elimissä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/213515

03.UUTISOTSIKOITA
·       Jerusalemin poliisi asetti tuhansia poliiseja ja vapaaehtois-työntekijöitä Jerusalemin vanhaan kaupunkiin ja arabilähiöihin peläten arabien voivan aloittaa väkivaltaisuuksia muslimien paasto-kuukauden ensimmäisenä perjantaina, joka on muslimien perinteinen rukouspäivä. Muslimit ovat toistuvasti järjestäneet hyökkäyksiä- poliiseja ja vuorelle nousseita pyhiinvaeltajia vastaan Al-Aksa rukousten päätyttyä aamupäivällä. Hallituksen edustaja Juudeassa ja Samariassa COGAT kertoo, että se peruutti antamansa 83 000 Juudeassa ja Samariassa asuville arabeille lupaa vierialla sukulaisissaan ramadanin aikana. Myös Gazassa ja ulkomailla asuvien arabien luvat vierailla Juudeassa ja Samariassa peruttiin keskiviikon terrori-iskun vuoksi. IDF asetti kaksi uutta pataljoonaa vahvistamaan armeijan Juudeassa ja Samariassa toimivia yksiköitä. http://www.timesofisrael.com/jerusalem-on-high-alert-for-first-friday-prayers-of-ramadan/
·       USA:n ulkoministeriön tiedottaja Mark Toner kehotti ministeriön lausuntona Israelia hillitsemään vihansa ja kauhistuksensa Tel Avivin terrori-iskun vuoksi ja pidättäytymään tilannetta kiihottavista toimista. Hän vastaili journalistien esittämiin kysymyksiin Israelin kabinetin asettamista vasta-toimista, joihin kuuluvat arabityöntekijöitten lupien rajoittaminen Israelin puolelle; vierailuoikeuksien peruuttaminen Gazan ja Juudean sekä Samarian välillä; sekä rajoittaa arabien pääsyä Temppeli-vuorelle. Toner sanoi ymmärtävänsä israelilaisten vihan ja vaatimukset tuntuvista vastatoimiosta, mutta kehotti siitä huolimatta hillitsemään raivoisat tunteensa ja palaamaan järkevään ajatteluun. Hän oli aiemmin tuominnut terrori-iskun mitä voimakkaimmin sanoin, "eikä sitä voida puolustella millään verukkeilla". YK:n pääsihteeri esitti shokkinsa siitä, että Hamas hyväksyy terrorismin. PA/PLO:n kanta on useimmiten puolusteleva pyrkien latistamaan lausuntonsa toteamalla tuomitsevansa kaiken terrorin siviilejä vastaan. http://www.timesofisrael.com/us-urges-israel-to-avoid-escalating-tensions-after-attack/
·       Israel on aloittanut erityiskampanjan PA:n arabien kotitekoista asevalmistusta vastaan tekemällä ratsioita niitä valmistaviin työpajoihin. Tel Avivin terroristit käyttivät parannettua ns. Carlo- puoli-automaattiasetta, joka tunnetaan nimellä Carl Gustav rynnäkkökiväärinä. Carlo hitsataan yhteen useista varaosista; sillä on lyhyt piippu mutta tilava panoslipas. Lokakuusta lähtien 33 israelilaista ja 4 muuta on murhattu terrori-iskuissa. Samaan aikaan pari sataa arabia on saanut surmansa, useimmat osallistuessaan terrori-iskuun tai hyökkäykseen poliiseja, sotilaita tai siviilejä vastaan. http://www.timesofisrael.com/israel-cracks-down-on-palestinian-workshops-producing-guns/
·       Pääministeri Netanyahu sanoi IDF:n ja poliisin pidättäneen kolmannen Aronan markkinatorilla tehtyyn iskuun osallistuneen arabin. Hän vakuutti Israelin voimaa ja päättäväisyyttä puolusta itseään. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-says-third-suspect-apprehended-in-tel-aviv-attack/
·       Tel Avivin terrori-iskussa saivat surmansa Ido Ben Ari, 42; Ilana Naveh 39; Michael Feige 58, sekä Mila Mishaev 32. Ben Ari toimi Coca Colan johtajana ja asui Ramat Ganissa toimien aiemmin Sayeret Matkal yksikön komentajana; Hänen vaimonsa ja 3 lastaan olivat mukana ravintolassa, vaimo haavoittui pahoin. Tri Michael Feige toimi Ben Gurionin yliopiston Israel-tutkimusten johtajana. Mila Mishaev asui Rishon LeZionissa ja sittemmin Ashkelonissa, häneltä jäi kolme lasta ja vanhemmat. Ilana Naveh jätti jälkeensä 4 tytärtä, hänet haudattiin torstaina Yarkonin hautausmaalle.
·       YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi mitä jyrkimmin sanoin Tel Avivin terrori-iskun, ensimmäistä kertaa Israelin ja PA/PLO:n välisen konfliktin aikana. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/UN-Security-Council-condemns-Tel-Aviv-attack-for-the-first-time-since-current-terror-wave-456426.
·       Kaksi miestä ja yksi nainen saivat surmansa kolmen auton kolarissa torstaina Ein Nahav-alueella tiellä no 90. Alue tunnetaan nimellä Kushi Rimon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/213501#.V1puuxyKTIU
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 15 -25; Tiberias 21 -33; Suolameri 26 -35; Eilat 24 -36 +C-astetta. Lämpötila on viileäkö tänään ja huomenna, mutta alkaa nousta sunnuntaista alkaen. Maanantain lukemat ovat Jerusalemissa 20 -33 astetta.


Wednesday, June 08, 2016

KESKIVIIKKO 08.06.2016

KESKIVIIKKO 08.06,2016
01.TÄMÄ helteiseksi ennustettu keskiviikkopäivä alkoi kuitenkin aivan suosiollisissa merkeissä; mustarastas huuteli heti ennen kuutta ulkoilmaa nuuhkaistessani tuttua säveltään: Big favour, suuri etuoikeus, ja lämpömittarin alkoholipatsas osoitti 25 lämpöastetta. Kolme varttia myöhemmin lehteä hakiessani kadun varresta alueella asustavan varisperheen nokkamies selvitteli omaa kurkkuaan huonosti nukutun yön jälkeen.
Times of Israel (ToI) ennusteen mukaan päivän huippulämpötila nousee 35 asteeseen, ennustaen hyvin kuumaa ja kuivaa säätä.
Tahti muuttuu kuitenkin huomenna, sillä lämpötilat romahtavat yhdeksän asteen verran siten, että torstain lukemat ovat 17 -26 astetta, pysytellen sitten lähipäivien ajan samoilla lukemilla. Tänään on pilvetöntä, huomenna puolipilvistä ja perjantaina taivas selkenee uudestaan.
Suolamerellä ja Eilatissa huippulämpötila nousee tänään yli 40 asteen, mutta laskee sielläkin huomisesta alkaen.
LÄMPÖTILAT tänään: Jerusalem 24 -35; Tiberias 25 -40; Suolameri 30 -42; Eilat 30 -42 +C-astetta. Näin ovat marjat tänään, mutta huomenna on uusi päivä ja uudet kujeet.
Helteet tuovat aina mukanaan myös metsä- ja pensaspaloja, ja niitä on sammuteltu useilla paikkakunnilla, Beit Shemeksen ja pääkaupungin ympäristössä. Jotkut niistä on sytytetty tahallaan, jotkut huolimattomasti vartioiduista nuotioista, sillä ihmiset etsivät edes hetkellistä vilvoitusta puistoista kuumien asuntojensa vastapainoksi. http://www.israelnationalnews.com/More/VideoDay.aspx/?2015651#.V1ea1iGKTIU
02.POLIITTISELLA rintamalla taitaa olla jonkinasteinen ähkytila, sillä poliitikot poistavat liiallista painetta sisältään ja vetävät henkeään voidakseen valmistautua pitkään ja arvaamattomaan kesään.
Puolustusministeri Avigdor Liberman sanoo opettelevansa saamastaan runsaasta materiaalista ja dokumenttikasoista uuden toimialansa kikkoja voidakseen vastata uuden mutta vastuunalaisen tehtävänsä salaisuuksista ennen astumistaan median tenttiin ja TV-kameroiden ristituleen. Opiskelun ohella hän kuitenkin käy kiikaroimassa raja-alueita muistaen kuitenkin poistaa linssisuojat median kiusaksi, joka odottaa kieli pitkällä pieniäkin sääntörikettä päivänsä sulostukseksi.

Labourpuolue valmistautuu äänestämään uudesta puheenjohtajastaan, jos kansa niin haluaa. Yitzhak Herzogin seikkailut Likudin syleilyssä eivät miellyttäneet kaikkia puolueessa. Netanyahu pitää kuitenkin ulkoministerin paikkaa avoinna siltä varalta, että Herzog sittenkin rohkaistuu tarttumaan tarjottuun käteen. Ulko-ministerin pallilla hänen kansansuosionsa ja uskottavuutensa nousisivat uudelle tasolle. Hän tulisi johtamaan rauhanprosessin etenemistä, joka kuitenkin esiintyy sekä ulkomaisessa diplomatiassa että myös kotoisilla areenoilla näkyvällä paikalla.

Rauhansuunnitelmia on useitakin, joista hän voisi valita tempperamenttiinsa sopivan: Ranskan aloite; Egyptin aloite; Saudisuunnitelma vuodelta 2002, jonka arabiliitto valitsi omaksi suunnitelmakseen, ja Venäjälläkin oli oma suunnitelmansa, josta ei juuri puhuta julkisuudessa. Ranskan kanta – johon EU ja YK yhtyvät – on se, ettei nykyinen tasapainotila voi jatkua loputtomiin, vaan tilanteeseen halutaan muutosta. Käytännössä se tarkoittaisi sitä, että Israelin tulee tehdä merkittäviä myönnytyksiä – tai ainakin lupauksia niistä – jotta epäluuloinen ja varovainen Abbas saataisiin mukaan neuvotteluihin.

Arabiliitto ilmoitti äskettäin, ettei se suostu Netanyhaun esittämiin muutoksiin rauhansuunnitelmiinsa, vaan se vaatii ota tai jätä periaatetta. Saudihallinnon nuori prinssikaarti noudattelee arabiliiton kantaa, mutta lienee merkeístä päätellen valmis yllättäviinkin ratkaisuihin. Saudit ovat salaisesti pitäneet yhteyttä Israelin kanssa, sillä he tarvitsevat vahvan tukijan Iranin valtapyrkimysten vastapainoksi USA:n vallan heikentyessä ja vetäytyessä yhä enemmän sivustaseuraajaksi aktiivisen toiminnan asemesta – tai "taustapiruksi", kuten Obama haluaa.

Israelissa odotetaan kylmien väreiden raapiessa selkäpiitä, miten presidentti Obama toimii USA:n presidentinvaalien ja ensi tammikuun puolivälin välisenä aikana, jolloin hänen ei tarvitse huomioida päätöstensä vaikutusta presidentin valintaan. Pelkona on, että Obama voi pidättyä käyttämästä veto-oikeuttaan YK:n turvallisuus-neuvostossa sen äänestäessä jostakin elintärkeästä, Israelin turvallisuutta koskevasta esityksestä. Obaman läheinen neuvonantaja Susan Rice vilauttelee tätä mahdollisuutta kuitenkin luvaten, että USA:n vuosittainen tuki Israelille on ennätyssuuri.
Israelin tilaamat ensimmäiset F-35 viidennen sukupolven stelph-hävittäjät toimitettaneen loppuvuoden aikana. Israel asentaa niihin omia huipputeknologian sovelluksiaan pyrkien parantamaan niiden taistelu- ominaisuuksia.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/213414,

03.Kuin todisteena uudesta järjestyksestä Lähi-Idässä pääministeri Benyamin Netanyahu teki neljännen vierailunsa vuoden sisällä tällä kertaa sateiseen Moskovaan, jossa hän keskusteli ystävällisessä ilmapiirissä presidentti Vladimir Putinin kanssa.

Netanyahulla oli mukanaan kaupallisten ja median edustajien ohella Sara-vaimonsa, jonka media oli hänen näkemyksensä mukaan muuttanut pois-heitettäväksi roskaksi, kuten myös häntä itseään vastaan esitetyt perusteettomat syytökset lahjusten vastaanottamisesta ranskalaiselta miljardööriltä Anraud Mimranilta, jonka oma asianajaja sanoo, että Netanyahu on oikeassa, summa oli 40 000, eikä 170 000 Euroa, kuten Mimran virheellisesti muisti maanantai-illan TV-ohjelmassa.

Molemmat kansansa johtajat vakuuttivat yhteistyön merkitystä ja siinä Israel ja Venäjä ovat lähestyneet toisiaan yhteistä vihollista, kansainvälistä terrorismia ja radikaalia islamia, vastaan. Putin totesi, että Israel tietää vallan hyvin, ketä vastaan taistelua käydään, ja siksi Venäjä ja Israel ovat luonnollisia yhteistyökumppaneita.
Putin totesi, että hän näkee positiivisena Turkin ja Israelin väliset neuvottelut diplomaattisuhteiden solmimiseksi, jotka ovat yhden tapaamisen päässä, kuten Turkki sanoo.
Netanyahu lupasi, että venäläiset yhtiöt voivat osallistua Israelin kaasuesiintymien hyödyntämiseen.
Israelin valtion tietojen mukaan niiden kokonais-kapasiteetti on 25 % pienempi kuin aluksi oletettiin, minkä omistajayhtiöt kiistävät. http://www.debka.com/newsupdatepopup/16561/Putin-Russia-and-Israel-are-%22true-allies%22-in-the-fight-against-terrorism

04.PA:n johto ei ollut ollenkaan mielissään saatuaan tietää, että Egypti, Jordania ja UAE ovat salassa valmistelleet PA/PLO:n 11. vuotta ilman mandaattia toimivan puheenjohtajan Mahmoud Abbasin poistamista ja hänen korvaamistaan Mohammed Dahlanilla, jonka Abbas karkotti ulkomaille. Dahlan asuu osittain UAE:ssa ja osittain Ranskassa hoitaen liiketoimiaan.

Jewish Press julkaisemassa artikkelissa kerrotaan, että jordanialainen huomattava poliitikko olisi esittänyt mahdollisuuden Jordanian ja PA:n arabien välisestä federaatiosta. Artikkelissa todetaan, ettei hän olisi voinut esittää tätä julkisuudessa ilman kuningas Abdullah II:n tietoa ja suostumusta. Toiseksi se osoittaa sekä Jordanian kuningashuoneen että PA:n arabien kyllästyneen Abbasin yksinvaltaiseen mutta tehottomaan, korruptoituneeseen ja nebotismin vaivaamaan hallintoon.
Länsimaiden miljardien avustusten toimittamisesta PA/PLO:n pohjattomaan kassaan PA:n valvomat alueet ovat takapajuisia, useimmiten ilman tai huonosti toimivaa infrastruktuuria ja työpaikkoja tuottavaa teollisuutta, eikä itsenäiselle valtiolle ominaisia instituutteja ole rakennettu. PA/PLO ei ole valmis itsenäiseen valtioon.

Ajatuksen Jordanian ja PA:n arabien federaatiosta puhalsi uuteen liekkiin Jordanian entinen pääministeri Abdel Salami, joka vieraillessaan Nablusissa tapasi paikallisia heimojohtajia. Salami pitää federaatiota parhaana mahdollisuutena sekä Jordanialle että PA:n arabeille. http://www.jewishpress.com/indepth/opinions/palestinians-and-jordan-will-a-confederation-work/2016/06/08/

05.MAATALOUSMINISTERI Uri Ariel sanoi Times of Israel antamassaan haastattelussa Moskovassa, että pääministeri Netanyahun rauhanaloitteet julkisuudessa esitettyjen suunnitelmien mukaisesti eivät tule johtamaan minnekään.
Sen sijaan Ariel esittää, että Israelin tulee ottaa kysymys omiin käsiinsä ja aloittaa välittömät toimet C-alueitten, joissa Israel vastaa niiden siviilihallinnosta ja turvallisuudesta, liittämiseksi osaksi Israelia. Hän toteaa, että C-alueilla asuvat arabit voidaan siirtää muualle, A- ja B-alueille, joista PA vastaa kokonaan tai osittain.

Ariel ei suosittele itsenäistä palestiinalaista valtiota, mutta suosittaa, että Israelin tulee asettaa 2.6 miljardia USD varat seuraavien 10 vuoden aikana arabikaupunkien ja -kylien elinolojen parantamiseksi.  
Ariel myöntää, että elämä on täynnä yllätyksiä, mutta epäilee sellaista mahdollisuutta tässä tapauksessa.
Arielin esitys voisi toteutuakin, jos siihen liitetään arabi-asukkaitten vapaaehtoinen muuttaminen muihin arabimaihin – Saudi Arabiaan, Jordaniaan tai Egyptiin – ja sopivan korvauksen maksaminen maasta muuttajille.  http://www.timesofisrael.com/israeli-minister-remove-palestinians-from-west-bank-area-c-annex-territory,

06.UUTISOTSIKOITA
·       Venäjän päärabbi Berel Lazar sanoo tervehtivänsä mielellään Israelin ja venäjän suhteitten kohentumista tasolle, jossa ne eivät ole koskaan olleet. Samalla hän kuitenkin kehottaa panemaan jäitä hattuun, sillä siihen sisältyy omat vaaransa. Hän toteaa, että sekä Israel että Venäjä ovat joutuneet usein ansiottoman syrjinnän kohteiksi, ja siksi ne ovat lähestymässä toisiaan. Hän toteaa, että USA:n hylättyä Israelin, eikä enää kuule sen mieltä, Israelilla on oikeus hakea tukea muualta. Suhteista huolimatta Venäjä usein äänestää Israelia vastaan ja toimittaa uudenaikaisia aseita Israelin vihamiehille. Lazar tunnustaa, että Putin katsoo Israelin turvallisuus-kysymykset äärimmäisen tärkeiksi. http://www.timesofisrael.com/ties-with-israel-have-never-been-closer-says-russian-chief-rabbi/
·       Puolustusministeri Avigdor Libermanin vieraillessa Libanonin rajalla, IDF:n parissa huomioitiin Libanonin armeijan seuraavan tilannetta tiukasti. Kahden miehen nähtiin kuvaavan Israelin puoleista aluetta äskettäin rakennetusta näkötornista Libanonin puolella rajaa. Näkötorneja rakennettiin äskettäin pitkin Israelin vastaista rajaa. Libanonin raja on kuitenkin ollut rauhallinen pitkän aikaa ilman välikohtauksia. http://www.timesofisrael.com/lebanese-army-seen-observing-northern-border-during-liberman-visit/
·       Puolustusministeri Avigdor Liberman totesi tavattuaan maan pohjoisen armeija yksiköitten johtoa, että raja-alueitten puolustus ovat hyvissä käsissä. Samalla hän esitti varoituksen potentiaalisille vihollisille, etteivät ne testaisi Israelin armeijan kykyä puolustaa maataan. Hän totesi rauhantilan jatkuvuuden olevan tärkein päämäärä kaikilla rajoilla.  http://www.timesofisrael.com/in-north-liberman-warns-israels-enemies-not-to-test-us/
·       PA/PLO:n rauhanneuvottelija ja potentiaalisena Abbasin seuraajana tunnettu Saeb Erekat ei katsellut hyvällä Libermanin vierailua Libanonin rajalla, eikä presidentti Reuven Rivlinin vierailua Juudeassa ja Samariassa kutsuen sitä "apatrheid" vierailuksi. Erekat toimii nykyisin PLO:n pääsihteerinä. Rivlin osallistui ensimmäistä kertaa Binyaminin alueneuvoston kokoukseen tiistaina. http://www.timesofisrael.com/pa-official-decries-rivlins-apartheid-west-bank-visit/
·       Syyrian presidentti Bashar Assad totesi puhuessaan Syyrian parlamentille, että armeijan päämääränä on kaikkien kapinallis-järjestöjen kukistaminen ja maan yhtenäisyyden palauttaminen. http://www.timesofisrael.com/syrias-assad-hardens-position-in-address-to-parliament/
·       Bangladeshin sisäministeri Asaduzzamin Khan syyttää, että massa tapahtuneet murhat ovat kansainvälisen salaliiton järjestämiä, ja että Israelilla on sormensa pelissä. Israel kiistää tiedot ehdottomasti perättöminä. http://www.timesofisrael.com/bangladeshi-minister-blames-israel-for-string-of-gruesome-murders/
·       Pommi-isku Istanbulissa poliisiautoa vastaan tiistaina surmasi ainakin 11 poliisia ja haavoitti kymmeniä. Polisi pidätti 4 epäiltyä. Iskun on voinut suorittaa kurdien vastarintaliike PKK. Myös Islamic Jihad on räjäytellyt pommeja Turkissa. http://www.timesofisrael.com/4-arrested-over-deadly-istanbul-bus-bombing/Sunday, June 05, 2016

SUNNUNTAI 05.06.2016

SUNNUNTAI 05.06.2016
01.TÄNÄ päivänä 49 vuotta sitten voittoisat IDF:n joukot vapauttivat Jerusalemin kaupungin Jordanian miehityksestä, joka Israelin itsenäisyyssodasta lähtien 1948 oli 19 vuoden ajan miehittänyt Juudeaa ja Samariaa ja Jerusalemin itäosia - myös Temppelivuorta – hävittäen sen 58 synagogaa ja uskonnollista rakennusta pyrkimyksissään täysin poistaa kaikki juutalaisuuteen viittaavat merkit miehittämiltään alueilta sekä karkottaen niissä asuvat juutalaiset etnisessä puhdistuksessaan.
Juutalaisen aikamitan mukaan juutalaisten pääkaupungin vapauttaminen tapahtui 28. sivan-kuuta. Sodan kulkua käydään läpi suomeksi esim. wikipedian artikkelissa.  https://fi.wikipedia.org/wiki/Kuuden_p%C3%A4iv%C3%A4n_sota
Huomatkaa nuo 7-jakoiset aikamäärät. Tänä vuonna päättyy juutalaisten riemuvuosi, jolloin kaikki lainat tulee mitätöidä ja kotiorjat vapauttaa. Sen on myös 49 vuoden aikana tehtyjen laittomuuksien ja rikosten saattaminen julkisuuteen ja rangaistusten määrittäminen syyllisille riemuvuotta seuraavan eli 50. vuoden aikana.
Riemuvuoden eskatologisesta merkityksestä ajallemme on useita spekulatiivisia kirjoituksia, yksi niistä alla oleva, http://www.israelprofetiassa.fi/36,

Vuoden 1967kuuden päivän sodan jälkeen (05. -10.06.) yhdistetyssä Jerusalemissa juhlittiin tanssien ja laulaen ensimmäistä kertaa lähes 2000 vuoden jälkeen riemuvuotta rabbi Tzwi Yehuda Kookin johdolla. Laulettiin Psalmia 126 Israelin kansallislaulun sävelin, sekä koskettava laulu Song of Faith. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/213254,
Psalmi 126 alkaa sanoin: "Kun herra käänsi Siionin kohtalon, niin me olimme kuin unta näkevät. Silloin olivat meidän suumme naurua täynnä, ja kielemme riemua täynnä. Silloin sanotaan pakanain keskuudessa: Herra on tehnyt suuria heitä kohtaan".  

PSALMISSA esitetty hämmästys – "olimme kuin unta näkeväiset" – toteutui dramaattisesta yleisesti ihmeeksi todetun ja voittoisan sodan jälkeen viiden arabimaan vakinaisten armeijoitten yhdistettyjä joukkoja vastaan. Israelin hallitus oli täysin ymmällä. Miten tässä näin kävi? eikä sillä ollut minkäänlaisia suunnitelmia, miten menetellä vapautettujen maa-alueitten ja Jerusalemin itäosien suhteen. Hallitus oli todella sikeässä unessa, ja teki sen mukaisesti harkitsemattomia päätöksiä, joitten seurauksia se on saanut kärsiä 49 + vuotta. Toteutuvatko niiden rangaistukset 50. vuoden kuluessa, sekä Israelille että pakanakansoille, selvinnevät pian?

Israelin johtajat käyttäytyivät kuten ne 10 vakoojaa 12:sta. Jotka palattuaan tiedusteluretkeltään totesivat: Maa on kyllä rehevä ja hedelmällinen, mutta siellä asuu voimakkaita kansoja linnoitetuissa kaupungeissaan; näimmepä siellä jättiläisiäkin. (4.Ms13:28 -30.)
Heidän epäuskonsa tähden Herra vihastui koko kansaan ja tuomitsi sen harhailemaan 40 vuoden ajaksi tiettömiin erämaihin. (4.Ms14:26 -38.) Egyptissä syntyneistä vain Josua ja Kaleb saivat luvan päästä luvattuun Maahan, muitten ruumiit maatuivat erämaihin, eikä Moseskaan  tottelemattomuutensa vuoksi päässyt Jordanjoen yli Luvattuun Maahan, vain katsella sitä vuorelta Jordanjoen itäpuolelta.

Israelin hallituksessa pohdittiin kuumeisesti, mitä tulee tehdä. Yleinen kanta, jota puolsi pontevammin tunnustettu sotapäällikkö Moshe Dayan, oli se, että kaikki muslimimaat hyökkäävät kimppuumme länsimaitten tukemina, jos emme luovu vapauttamistamme Juudean ja Samarian alueista. Vain Temppelivuori ja sen Länsimuuri oli tärkeää saada Israelin valvontaan, muista alueista voitaisiin luopua.
Hölmöintä Israelin hallituksen epäröinnissä ole tosiasia, että Juudean ja Samarian kaupunkien arabipormestarit lähettivät Israelin voittoisan sodan jälkeen yhteisen kirjeen Israelin hallitukselle, jossa he ilmoittivat ilomielin tervehtivänsä IDF.n joukkojen saapumisen heidän kaupunkeihinsa ja alistuvansa Israelin valtion kansalaisiksi Israelin arabikaupunkien tapaan. Hallitus ei "jättiläisten pelossa" reagoinut heidän kirjeeseensä millään tavoin. Israelilla olisi ollut kultainen tilaisuus selvittää ns. "palestiinalaiskysymys" lopullisesti liittämällä vapauttamansa alueet Israeliin ja ulottamalla lakinsa niihin ja antamalla kansalaisuuden sen asukkaille.
Ei olisi koskaan ollut 1993 ja 1995 Oslon sopimuksia eikä Jasser Arafatin jengien päästämistä "ensin Gazaan ja Jerikoon", kuten Oslon puuhamiehet Jossi Beilin ja Shimon Peres kumppaneineen laitonta operaatiotaan kutsuivat, eikä myöskään PLO:n pelastamista vararikolta.
Ei olisi ollut arabikansan mielen saastuttamista lastentarhoista yliopistoihin saakka juutalaisvihalla ja halventamisella, jota harjoitetaan esteettä PA:n myötävaikutuksella ja varoilla PA:n valvomassa mediassa, TV:ssä, radiossa, lehdissä, sekä PA/PLO:n johdon valheellisissa lausunnoissa, joita se saa esteettä levittää pitkin maailmaa ja kansainvälisissä yhteisöissä.
Hassuinta lienee se, että äskettäin eräs arabijohtaja Bassem Ayyad sanoi puhuessaan Arielin yliopistossa, että arabikansan syvä enemmistö ilolla tunnustaisi Israelin päätöstä liittää PA:n arabien asuttamat alueet osaksi Israelin valtiota. Mistä Israel saisi johtajan, uuden Moseksen, joka voittaisi jättiläisten pelkonsa ja tarttuisi Israelille tarjottuun tilaisuuteen? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/213190#.V1E0xCGKTIU

MYÖS Jerusalem Post puuttuu pääkirjoituksessaan Jerusalemin päivän viettoon todeten, että juutalaisessa uskomuksessa on kaksi Jerusalemia. Taivaallinen (maala) Jerusalem ja maanpäällinen (mata) Jerusalem. Nämä tulivat yhdeksi kesäkuussa 1967 pidetyssä Jerusalem päivän juhlallisuuksissa. Se edellyttää kansan yhtenäisyyttä, mikä ei ole toteutunut sen jälkeen.
Myös Ilmestyskirjassa puhutaan Taivaallisesta Jerusalemista, Karitsan Morsiamesta, joka lasketaan taivaasta maan päälle. (Ilm.23:2) http://www.jpost.com/Opinion/JPost-Editorial-Jerusalem-Day-455921
Mielenkiintoisena yksityiskohtana kerrottakoon joittenkin uskomus, että suomalainen Jumalaa tarkoittava nimi tulee heprealaisista sanoista Jah Maala, eli Jumala taivaassa. Jah on yksi Jumalan Nimistä hepreassa, maala tarkoittaa ylhäällä tai taivaassa.

02.Jerusalemin pormestari Nir Barkat sanoo, että tämän päivän marssin kulkeminen muslimikorttelin läpi'
on hyväksyttävissä, mutta oikeus harkitsee marssin kieltämistä muslimikorttelin läpi viitaten arabien mahdollisesti järjestämiin väkivaltaisuuksiin. Arabit näkevät marssin ilmentävän Israelin otetta pääkaupungin itäosiin, minkä vuoksi he kivittävät alueittensa kautta kulkevaa kevyen rautatien vaunuja. Israelin virallisen kannan mukaan Jerusalem on yhtenäinen ja jakamaton, ja vastustaa kaikkia sen jakamista tarkoittavia toimia.

Jerusalemin kunta sen sijaan ei ole toiminut odotetulla tavalla ulottaakseen palvelunsa myös pääkaupungin itäosiin. Infrastruktuuri on puutteellinen; roskien kuljetus olematon; poliisi ei uskalla partioida itäosissa, minkä johdosta rikollisuus ja laittomuus rehottavat. Myös opetustilojen puutteellisuus ja taso eivät vastaa sivistys-valtiolle kuuluvaa tasoa, ja opetuksen sisältö perustuu Jordanian ajalta perittyihin tai PA:n laatimiin hyvin yksipuoliseen opetusmateriaaliin. Kadut ovat roskaisia ja valaisemattomia ja hoitamattomia sekä usein päällystämättömiä.
Tämä ei lisää arabiasukkaitten yhteenkuuluvuutta pääkaupungin länsiosien kanssa.
Marssin ajoittuminen yhteen muslimien paasto-kuukauden ramadanin kanssa lisää jännitystä, sillä päivän paastoavat arabit ovat ärtyisiä ja kiihtyneitä. http://www.timesofisrael.com/high-court-mulls-blocking-annual-march-from-muslim-quarter/

USA kehottaa kansalaisiaan Israelissa varovaisuuteen peläten väkivaltaisuuksia Jerusalem päivän aikana. http://www.timesofisrael.com/us-advises-caution-on-travel-to-capital-on-jerusalem-day/Presidentti Reuven Rivlin totesi päivän kunniaksi, että Jerusalemísta rannikolle johtava nopean liikenteen rautatie on aikataulussa ja valmistuu v. 2018. Myös Jerusalemin sisäisen liikenteen kevyttä rautatietä kehitetään rakentamalla toinen raide ensimmäisen viereen, mikä nostaa sen kapasiteetin lähes kaksinkertaiseksi. http://www.timesofisrael.com/ahead-of-jerusalem-day-rivlin-says-fast-train-to-capital-on-track/¨'
Israelin viranomaiset helpottavat arabien liikkumista alueillaan ja vieraílua sukulaistensa luona ramadanin aikana. 500 gazalaista pääsee Al-Aksaan, Länsirannan arabit pääsevät vierailulle Gazaan ja ulkomailla asuvia päästetään Al-Aksaan. http://www.timesofisrael.com/israel-to-ease-west-bank-gaza-movement-during-ramadan/,

03.Juutalainen Koti puolueen puheenjohtaja, opetus-ministeri Naftali Bennett sanoo kannattavansa arabien itsehallintoa "steroideilla", mutta samalla vakuuttaa, että niin kauan kuin hänellä on vaikutusvaltaa, itsenäistä arabivaltiota ei perusteta Israelin historiallisesti ja uskonnollisesti arvokkaille sydänmaille.
Bennett joutuu taistelemaan yksin, sillä sekä pääminiosteri että uusi puolustusministeri ovat julkisesti vakuuttaneet suostuvansa kahden valtion periaatteen toteuttamiseen, joskin heidän vakuuttelujaan ie oteta todesta epäuskoisessa ulkomaailmassa.
Bennett täsmentää, että sellainen järjestelmä tarkoittaisi Israelin lain ulottamista Juudean ja Samarian C-alueille, jotka ovat n. 60 % koko alueista. http://www.timesofisrael.com/bennett-says-he-backs-palestinian-autonomy-on-steroids/

04.Pariisin rauhankonferenssi päättyi eilen suhteellisen epämääräiseen julkilausumaan, jossa todetaan, ettei nykyinen tasapainotila Israelin ja PA:n arabien välillä voi
Jatkua loputtomiin, vaan selkeä ratkaisu on löydettävä. Tarkkaolijat otaksuvat, että Netanyahun antama suostumus John Kerrylle osallistua konferenssin kakkososaan vuoden loppupuolella on voinut vaikutta, ettei päätöslauselmassa esitetty jyrkkiä tuomioita Israelille, vaikka yleinen ilmapiiri onkin vihamielinen. http://www.timesofisrael.com/tv-report-netanyahu-said-yes-to-regional-peace-efforts-in-call-with-kerry/

05.UUTISOTSIKOITA
·       Labour-puolueen kansanedustajat varoittavat, että sen liittyminen hallitukseen tulisi merkitsemään puolueen hajoamista. Etenkin entinen puheenjohtaja Shelly Yacimovich vastustaa henkeen ja vereen liittymistä tähän hallitukseen. Ehdoksi on asetettu Juutalainen koti puolueen poistamista hallituksesta, mikä voi hyvinkin olla Netanyahun tehtävien asioitten listassa. http://www.timesofisrael.com/labor-mks-warn-joining-coalition-could-destroy-party/
·       YK ja Ranska syyttävät Syyrian hallitusta, ettei se salli avustustarvikkeiden jakamista piiritetyille kaupungeille ja kylille Syyriassa. Kuristustaktiikka on yhä ýleisempi Syyriassa ja Irakissa taistelevien joukkojen keskuudessa. Ihmishenki ja kärsimykset eivät paina juuri mitään punnittaessa, millä omaa asemaa nostettaisiin. http://www.timesofisrael.com/un-france-slam-syria-for-refusing-aid-to-besieged-areas/
·       Joosefin hautakammio Nablusin (Sikemin) kupeessa on muslimien jatkuvan hävityksen kohteena. Kammio on poltettu usein ja pyritty tuhoamaan kokonaan, mutta Israel rakentaa sen aina uudelleen. Viimeinen hyökkäys tapahtui lauantai-iltana kaupunkiin levinneen huhun musliminuoren kuolemasta nostettua arsenaalikapasiteettia ja raivon saatua ýlivallan järkevän ajattelun yli. Tällä kertaa PA:n omat poliisit estivät tuhotyön, joka olisi helposti saanut IDF:n puuttumaan asioihin. http://www.timesofisrael.com/pa-police-push-back-protesters-at-josephs-tomb/
·       Lakiesitys, jolla olisi poistettu rikollisuus marijuanan omistuksesta, jouduttiin siirtämään viikolla opposition vastustuksen vuoksi. http://www.timesofisrael.com/cabinet-vote-on-decriminalizing-cannabis-delayed-a-week/
·       USA:n ulkoministeriön tiedotuksen mukaan Iran on maailman terrorismin tärkein avustaja. Ulkoministeri John Kerry joutui noloon asemaan saatuaan tietää, että hänen ministeriönsä on peukaloinut kongressille esitettävän Iranin ydinaseen rakentamisen estävää sopimusta ilman hän suostumustaan tai tietoaan. http://www.timesofisrael.com/iran-is-top-global-state-sponsor-of-terrorism-state-department-says/
·       Jerusalemin suurmufti sheikki Muhammad Ahmad Hussein väitti TV-2:n ohjelmassa 25.10. 2015, että Al-.Aksa rakennettiin 3000 vuotta sitten, ja 30 000 vuotta sitten maailman perustamisen jälkeen. Alla oleva linkki päästää Al-Aksan ja temppelivuoren rakentamista koskeviin historiatietoihin, joista Ahmad Husseinilla ei ilmeisesti ole tietoakaan. Ne paljastavat myös Al-Akasn alla olevat rauniot. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/213261#.V1PifyGKTIU
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 20 -34; Tiberias 21 -40; Suolameri 27 -41; Eilat 27 -43 +C-astetta. Huomenna lämpötila putoaa oleellisesti koko maassa, Jerusalemin lukemat ovat 21 -27 astetta ja pysyttelevät inhimillisissä luvuissa lähipäivien aikana.