Friday, June 03, 2016

PERJANTAI 03.06.2016

PERJANTAI  03.06.2016
01.Hyvin kuumaa ja kuivaa, lupaa ToI:n sääennuste tästä päivästä sunnuntaihin saakka, mutta maanantaiksi luvataan lämpötilan romahtamista siten, että sunnuntain lukemat 25 -38 muuttuvat silloin lukemiksi 20 -30; ihan miellyttävät lukemat nekin.

Pistäytyessä kuuden maissa aamulla nuuhkaisemassa aamun raikkautta tuntui ihan kotoisalta: Tikka rämpytteli jotain kuivaa puunrunkoa ja naapurin kana piti kovat porinat munittuaan ensimmäisen munansa, eikä 21 asteen kuumuus tuntunut vielä ollenkaan pahalta.
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 21 -34; Tiberias 22 -40; Suolameri 29 -40; Eilat 27 -43 +C-astetta. Sunnuntaina lämpötila kipuaa Eilatissa 46 ja Suolamerellä 45 C-asteeseen. Se on jo vähän liikaa, mutta "jolla on, sille annetaan" kuten Sana toteaa.
02.TÄNÄÄN maailman johtavia virkailijoita kokoontuu Pariisiin Ranskan järjestämään "Lähi-Idän rauhan-konferenssiin", jonne päätekijät Israel ja PA eivät saaneet kutsua. Tarkkailijoita kuitenkin lähetettäneen seuraamaan, miten Israelia lyödään taas kerran.
Koskahan maailman pakanakansojen johtajat alkaisivat uskoa, että Israelin Jumala, Jehova Sebaot, tarkoitti täyttä totta todetessaan Abrahamille: "Joka sinua siunaa, sitä Minä siunaan; joka sinua kiroaa, sitä Minä kiroan". Kuinka pahoin niitä on vielä lyötävä, ennen kuin ne alkavat uskoa Jumalan Sanaa?

Selvennykseksi todettakoon, että juutalainen sana "goyim" on käännetty sanalla "pakanakansat". Sitä ei ole tarkoitettu halventamaan niitä, vain erotukseksi juutalaisesta kansasta, joka "asuu erillään muista kansoista".

Pariisin tänään pidettävä konferenssi on ensimmäinen osa, jonka toinen osa toteutunee myöhemmin tänä vuonna.
Ranskan ulkoministeri Jean-Marc Ayrault esitti kalsean varoituksen ennen konferenssin alkua: "Elleivät Ranskan ponnistelut saattaa alkuun Israelin ja PA:n arabien välisen rauhanprosessin välitön jatkuminen tuota tulosta, alue on luisumassa kohti katastrofia". Hän sanoi Le Monde lehdelle antamassaan haastattelussa, lisäten että pääministeri Netanyahun usein toistama vaatimus suorista neuvotteluista voidaan toteuttaa, eikä mitään rauhan-keskusteluja ole tällä hetkellä käynnissä.

Ulkoministeri Ayrault viittasi, että maailmassa ja etenkin Euroopassa lisääntyneet terrori-iskut ovat seurausta rauhansopimuksen siirtymisestä. Tämä on varsinkin Euroopan johtajien omaksuma kanta, mikä ei pidä yhtä todellisuuden kanssa. Tunisiassa vuosia sitten alkaneella "arabikeväällä" ei ollut pienintäkään yhteyttä Israelin ja PA:n välisten keskustelujen kanssa. Ne alkoivat protestiksi Tunisian yksinvaltaisen hallituksen kuristavaa sisäpolitiikkaa vastaan ja leviten sieltä useisiin yksinvaltaisesti hallittuihin arabimaihin.

UM Aurault selitti esitettyyn kysymykseen: Uskooko Ranska onnistuvansa siinä, missä USA:n johtamat neuvottelut epäonnistuivat vuonna 2014, tähän tapaan: "Kansainvälisen yhteisön on voitava luoda. uusi ilmapiiri kertomalla molemmille osapuolille: Tarkoituksemme ei ole neuvotella puolestanne, se on teidän velvollisuutenne, mutta haluamme avustaa teitä".
"Edellinen kansainvälinen Annapolisin konferenssi pidettiin 9 vuotta sitten, ja me haluamme aktivoida kansainvälisen yhteisön uudelleen", Ayrault selitti.
PA ilmaisee tukevansa Pariisin konferenssia, mutta Israel vastustaa sitä. Ulkoministeriön pääsihteeri Dore Gold selitti asian näin: "Pariisin ponnistelut Israelin ja PA:n arabien välisten neuvottelujen aloittamiseksi tulevat epäonnistumaan. Se muistuttaa vuoden 1916 kolonialististen valtioiden edustajien Sykes ja Picot yritystä muotoilla uusi Lähi-Itä, ja sen maiden rajat. Se epäonnistui surkeasti, ja tämä yritys tulee epäonnistumaan samoin".
Dore Gold jatkoi todeten, että ainoa mahdollisuus saada pysyvä alueellinen järjestelmä, joka sallii meidän luoda todellinen rauha Lähi-Itään, on se, että alueen osapuolet pääsevät keskinäiseen yhteisymmärrykseen.
"Uskomme arabimaiden tukevan pyrkimyksiämme suorista neuvotteluista. Tämän vuoksi haluamme Lähi-Idän rauhanprosessin eikä jotain Pariisissa sovittua".
"Brittidiplomaatti Mark Sykes ja ranskalaisdiplomaatti Francoise Georges-Picot laativat Lähi-Idän maiden rajat Turkin ottomaani-imperiumin kaaduttua 2016, mikä on osoittautunut täysin epäonnistuneeksi, kuten nyt voimme havaita".
"Se oli kolonialismin huippusavutus alueella, ja heidän yrityksensä epäonnistuivat, kuten nyt näemme Irakin ja Syyrian erämaissa", Gold totesi. http://www.timesofisrael.com/french-fm-warns-of-impending-disaster-if-israeli-palestinian-deadlock-not-broken/
03.WASHINGTON POST sanoo pääkirjoituksessaan, että Pariisin kansainvälinen rauhankonferenssi aiheuttaa vakavan diplomaattisen hyökkäyksen Israelia vastaan. Pääkirjoituksessa kerrotaan, että presidentti Obama harkitsee, onko viisasta tukea YK:n turvallisuus-neuvostossa myöhemmin tänä vuonna käsiteltävää päätöslauselmaa, jossa määritellään kriteerit kahden valtion periaatteelle. WP:n artikkelin mukaan Israelissa ounastellaan tilannetta, jossa se voi joutua hylkäämään YKTN.n päätöslauselman, joka on sitova.

WP:n pääartikkelissa todetaan lisäksi, sekä Netanyahu, että Israelin uuden puolustusministeri Avigdor Libermanin vakuuttelut kahden valtion hyväksymisestä eivät ole saaneet kansainvälistä yhteisöä uskomaan heidän vakuutustensa aitoutta.
Pääministeri Netanyahu alkaa olla epätoivoinen seuratessaan kansainvälistä Israelin vastaista kehitystä, mistä antisemitismin nousu on esimerkkinä.
Neuvottelujen rauettua Labourin puheenjohtajan Yitzhak Herzogin kanssa, Netanyahu kosiskelee nyt hallitukseensa Zionistisen Unionin toista puheen-johtajaa, Hatnuan puheenjohtajaa Tzipi Liviä, mikä tuntee ensituntumalta pahalta. Livni tunnetaan hajottajana, joka on vaihtanut puoluettaan kuin kesähattuaan. http://www.timesofisrael.com/washington-post-editorial-paris-summit-is-start-of-diplomatic-pushback-against-israel/

04.UUTISOTSIKOITA
·       Pariisin kv. Rauhankonferenssin päätöslauselma-ehdotukseen on tiettävästi liitetty esitys neuvottelujen aikataulun laatimisesta, mitä PA on vaatinut, kuten myös IDF:n vetäytymisestä. http://www.timesofisrael.com/paris-peace-confab-set-to-end-with-call-for-clear-timetable-for-talks/

·       Juutalainen Koti puolueen puheenjohtaja, opetusministeri Naftali Bennett, uhkaa muodostavansa vahvistetun muurin suunnitelmia vastaan kahdesta valtiosta. Hän vertaa sitä historialliseen virheeseen, mitä palaaminen 1967 sotaa edeltäville linjoille tarkoittaa. Se tarkoittaisi Jerusalemin jakamista uudelleen, kuten se tapahtui 1948 itsenäisyys-sodan jälkeen. Puhuessaan TV-2:n ohjelmassa torstaina Bennett totesi olevansa ainoa puoluejohtaja Bibin hallituksessa, joka vastustaa uuden terrorivaltion perustamista Israelin sydän alueille. Tämä lienee yksi syy, miksi Netanyahu etsii epätoivoisesti uutta hallituskumppania Jewish Home poistamiseksi hallituksesta. Hallituksella on nyt 66 kansanedustaja tuki Knessetissä, mutta Jewish Home eroaminen hallituksesta pudottaisi sen 58:an. http://www.timesofisrael.com/bennett-threatens-to-topple-government-to-prevent-palestinian-state/

·       Assimilaation vastainen järjestö Lehama katsoi kristittyjen tarkoituksella liittäneen Immanuel-kirkkonsa Jaffaportin lähellä Jerusalemissa osaksi pääkaupungin valofestivaalia. Lehama asetti omia vartioitaan kirkon eteen estääkseen juutalaisia erehdyksessä astumaan sisään kirkkoon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/213214#.V1EtxCGKTIU
·       Jerusalem Investigator ennustaa, että arabit tungeksivat suurin joukoin Temppelivuorelle ensi sunnuntaina vuosittain pidettävän Jerusalem marssin aikana. Artikkelissa ennustetaan, että väkivaltaisuudet ovat mahdolliset mielialojen ollessa jo ennakkoon kiintyneitä. Marssin järjestäjät ovat suostuneet siirtämään marssin reittiä siten, ettei se kulje arabilähiön kautta. Marssiin kuuluu Jerusalemin vapauttamisen 1967 kunniaksi Rikudegalim-lipputanssi. Muslimit aikovat jatkaa ramadan rukouksiaan Temppeli-vuorella lipputanssista huolimatta.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/213215#.V1EvkCGKTIU, http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/on-jerusalem-day-hebron-residents-recall-historic-return-to-ancient-city/2016/06/03/,
·       Homot ja lesbot sekä muut "poikkeavat" marssivat tänään Tel Avivissa poliisin vahvistaessa rivejään kehottaen äärijärjestöjä pysymään poissa marssista. Poliisi muuttuu KGB:ksi Tel Avivin "häpeämarssin" aikana, kuten INN:n artikkelin kirjoittaja huomioi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/213217#.V1EyCCGKTIU
·       PA:n arabi naisterroristi yritti hyökätä sotilaitten kimppuun Einav-juutalaiskylän lähellä Samariassa torstaina iltapäivällä lähestyen sotilasryhmää puukkoaan heilutelleen. Sotilaat pitivät häntä silmällä avaten tulen, koska hän ei kuunnellut pysähtymiskäskyä, eliminoiden hänet. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/213154#.V1EzcyGKTIU
·       Entinen Palestiinan ihmisoikeusjärjestön äärivasemmistolaisen B´Tzelem arabityöntekijä Bassem Ayyad yllätti Ariel Yliopiston järjestämässä konferenssissa kertomalla kuulijoille, että PA:n arabit tulisivat ihastumaan alueittensa liittämisestä Israeliin. Hän sanoi, että todellinen nagba, katastrofi, joka kohtasi Gazassa, Juudeassa ja Samariassa asuvia arabeja, oli Palestiinan Auktoriteetin perustaminen. Ayyad vakuutti edustavansa arabien yleistä mielialaa, joka vastustaa Abbasin johtamaa korruptoitunutta ja nebotistista hallitusta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/213190#.V1E0xCGKTIU
·       PA:n laatima alueittensa terveydentilaa koskeva raportti WHO:lle on täynnä vääristeltyjä ja virheellisiä kuvia. Tämä on NGO-järjestöjen ylinen tapa manipuloida agenttiensa heille lahjoittamillaan videokameroilla ottamia videopätkiä, joita syötetään maailman medialle. Näyttää, että mitä syvemmälle PA:n toimia tutkitaan, sitä selvemmin ilmenee sen valheellisuus, jota myös Koraanissa suositellaan. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/false-pictures-fill-palestinian-authority-report-to-world-health-organization/2016/06/03/
·       Oikeusministeriö listasi 27 NGO-järjestöä, jotka saavat ulkomaista avustusta yli 50 %, mikä uuden lakiesityksen mukaan tulee selvittää valtiolle.  http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/justice-ministry-issues-list-of-27-ngos-that-must-disclose-they-work-for-foreign-entities/2016/06/02/
·       USA:n republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump pyörsi pyhät sanansa vierailla Israelissa vasta presidenttinä, ja sanoo nyt tulevansa heinäkuussa. Hän haluaa käydä Länsimuurilla, mutta varmaan muissakin vierailukohtei8ssa. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/trump-may-come-to-israel-in-july-to-visit-the-southern-wall/2016/06/02/
·       Jerusalem Post käsittelee pääartikkelissaan Jerusalemin kysymystä pitäen sitä haasteena. Aluksi käydään läpi Jerusalem päivän marssia, keskittyen sitten esittelemään muita ajankohtaisia asioita, etenkin pääkaupungin itäosissa, jotka eivät ole saaneet palveluja siinä määrin kuin odottaisi ja pitäisi. Yleisilme arabilähiöissä on alakuloinen ja jälkeenjäänyt, eikä asuntoja ja kouluja rakenneta tarpeeksi nousevalle väestömäärälle, eikä roskia poisteta. Pääkaupungin väkiluku on nyt 870 00, mistä 37 % on arabeja. Heistä kuitenkin vain 1.5 % äänestää kunnallisvaaleissa, minkä johdosta heillä ei ole heille kuuluvaa edustusta kaupungin hallinnossa.
Viime päivinä on nostettu esiin E1 alueen rakentaminen sekä sen ja 37 000 sukkaan Maal Adumimin liittäminen virallisesti pääkaupunkiin. Tämä on yhdessä Temppelivuoren kanssa yksi kuumimpia kysymyksiä, joihin ei löydetä ratkaisua. EU rakentaa laittomia setlementtejä beduiineille E-1 alueelle ja syyttää Israelin viranomaisia niiden tuhoamisesta. E-1 alue on C-aluetta, jonka turvallisuus- ja siviilihallinnosta vastaa Israel yksin.  


Wednesday, June 01, 2016

KESKIVIIKKO 01.06.2016

KESKIVIIKKO 01.06.2016
01.Tänään tulee olemaan lämmin päivä, mistä jo merkitkin todistavat. Aamulla lämpöä oli mittarinne mukaan 20 astetta ja rapiat päälle, ennusteen mukaan 18 mikä pieni heitto sallittaneen kotiin päin. Taivas on selkeä ja pilvetön tänään ja huomenna, mutta perjantaina pilvisyys lisääntyy JP:n mukaan. Times of Israel lupaa 32-asteen hellettä täksi päiväksi, huomenna vähän alempaa, mutta nousua uudelleen perjantaina 33-asteen helteellä. ToI:n ennusteen mukaan sapatin huippulukemat ovat 22 -37 astetta. Kyllä siinä vilukissakin alkaa jo pärjäillä.
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 19 -32; Tiberias 21 -36; Suolameri 25 -37, Eilat 24 -39 +C-astetta. Perinteisesti kuumien alueiden lämpötila ylittää 41 asteen rajan perjantaina ja jatkunee ennusteajan jälkeenkin.
02.ISRAELIN sisäpolitiikassa on eräänlainen selvitysvaihe meneillään, jonka tuloksista ei ole tietoa. Netanmyahun hallituksen laajentuminen Israel Beitenun suuntaan ja sen puheenjohtajan Avigdor Libermanin nostaminen puolustusministeri asemaan puhuttaa edelleen analyytikoita ja kolumnisteja.
Juutalainen Koti (Jewish Home) puheenjohtaja Naftali Bennett uhkasi erota hallituksesta, ellei Netanyahu suostu turvallisuuskabinetin päätösten asettamista muittenkin ministereitten tietoon, mutta pääministeri uskoi lopulta Bennettin olevan tosissaan ja suostui hänen vaatimukseensa. Näin tämäkin vaaratilanne ohitettiin lopulta valtioaluksen raapiessa pohjakarikoita kuitenkaan aiheuttamatta hengenvaaraa matkustajille, vaikka pahasti sitä heiluteltiinkin.
Likudin ja Jewish Home johtavien virkailijoiden välinen paha ja kostonhaluinen ilmapiiri ei lupaa hyvää. Bennett on nouseva poliitikko, jonka tähtäimessä on nousta korkeimmalle pallille seuraavissa vaaleissa. Bennettin ja edellisen puolustusministerin Moshe Yaakovin välinen mielipiteiden vastakkaisuus ja epäluottamus kärjistyivät Gazan kesäsodan Protective Edge 2014 aikana Yaalonin väittäessä, ettei tunneleita ole kaivettu Gazasta rajan yli Israeliin, vaikka selvät todisteet osoittivat toista. Bennett meni itse katsomaan sodan aikana Gazan rintamalle kysellen vastaavilta upseereilta, jotka kertoivat hänelle hyökkäystunneleiden löytymisestä. Niitä tuhottiin 32, mutta tuntematon määrä jäi tuhoamatta. Bennettin vierailu aiheutti Yaalonon voimakkaan vastareaktion ja syytökset Bennettiä vastaan tunkeutumisesta siviilinä kielletylle sotatoimialueelle.

Tunneleita on sen jälkeen kaivettu lisää, niistä toistakymmentä romahtanutta tunnelia surmaten kaivajansa on kiistattomana todisteena. Hamas valmistautuu uuteen voimainmittelyyn, joka tulisi edelleen lisäämään kaistan asukkaitten kärsimyksiä.
Vuoden 2014 kesäsota keskeytettiin aivan ilmeisesti liian aikaisin, kuten monet asiantuntijat selittävät.
Todisteena Gazan tilanteen outoudesta ja moni-muotoisuudesta ovat esimerkkeinä Israelin sementin toimitukset sinne. Teoriassa YK.n tulisi valvoa, ettei sinne kuljettua luovuteta Hamasin tunnelien vahvistamiseen. Tutkimusten mukaan 95 % sementistä joutuu kuitenkin Hamasin käsiin.
Puolustusministeri Yaalon väitti myös Galilean pohjoisosan asukkaitten kuulemia kaivausääniä naapurikibbutsin hevosten kavioitten aiheuttamiksi. Äskettäin julkistetun artikkelin mukaan Hizbullah tunnustaa, ettei se vain kaiva tunneleita, vaan että Libanonin ja Israelin välisen rajan alle on rakennettu tunneleiden verkosto. Hizbullahin tiedottaja kuitenkin vakuuttaa, ettei se halua kesäsotaa, mutta jos Israel sen aloittaa, Hizbullah vastaa siihen voimallisesti.

AVIGDOR Liberman nimitettiin lopulta jahkailujen jälkeen virallisesti puolustusministerin toimeen.
Puhuessaan virkaan astumistilaisuudessa hän vihjaili kannattavan kahden valtion periaatetta, josta on tullut joillekin eräänlainen rauhanpyrkimysten mittari. Toiseksi hän lupasi lopettaa asemasodan Gazassa, tarkoittaen ilmeisesti pyrkivänsä muuttamaan tilanteen, jossa Gazan terroristit voivat ilman maailman tuomiota tulittaa israelilaisia siviilikohteita raketeillaan ja kranaateillaan.
PA/PLO.n puheenjohtaja Mahmoud Abbas sanoo varovaisesti odottavansa tekoja sanojen asemesta.
USA.n reaktio on varovaisen odottava, mutta Obaman hallituksen tiedottajien kommentit ovat lisääntyvässä määrin torjuvia ja tuomitsevia. Obama oli odottanut Herzogin nousemista hallitukseen eikä voi pidättää pettymystään, ettei näin tapahtunut.

03.RANSKAN initioima ja isännöimä Pariisin rauhankonferenssin osanottajamaiden – niiden joukossa
maailman johtavat maat USA, Venäjä ja Saksa – valmistautuessa osallistumaan ensi perjantaina pidettävään konferenssiin, ToI:n kolumnisti Raphael Ahrenin mukaan Israel on taas kerran valinnut odota ja katso asenteen. PA/PLO:n puheenjohtaja Abbas sen sijaan kiertää maailman turkuja esittäen omia vaatimuksiaan ja kertoen Israelin suorittamista rauhan vastaisista toimista. Viimeksi hän vieraili Kairossa tavaten siellä Egyprin korkeiden johtajien ohella arabiliiton johtoa. Ahren kuvaa Netanyahun hallituksen valmistautumista todeten, ettei se tee mitään sen hyväksi, eikä halua kertoa, jos se jotain tekee.

PA/PLO eikä Israel ole kutsuttujen maiden joukossa, mutta niiden odotetaan lähettävän edustajansa konferenssin toiseen vaiheeseen myöhemmin tänä vuonna. Israel ei odota siltäkään mitään hyvää.

PÄÄMINISTERI Netanyahu yllätti tarkkailijat ilmoittamalla, että hän hyväksyy arabiliiton hyväksymän Saudi Arabian rauhansuunnitelman muutamin varauksin rauhan-keskustelujen pohjaksi. Tämä vaikuttaa vähän samanlaiselta valmistelemattomalta heitolta kuin hänen ilmoituksensa Herzlian puheessaan tukensa kahdelle valtiolle; tai Obaman innoittama puhelinsoitto Turkin presidentti Erdoganille anteeksipyynnöstä ja korvauksista Mavi Marmaran onnettomasta välikohtauksesta Välimerellä, kuulematta ensin neuvonantajiensa ohjeita. Pääministeri Netanyahu vaatii suoria neuvotteluja PA/PLO:n kanssa, mitä Pariisin konferenssi ei tue.
Maailman ja omien tarkkailijoiden hämmästellessä Bibin äkillistä takinkäännöstä on pyritty arvailemaan, mihin hän pyrkii. Naftali Bennett arvioi, että pääministeri haluaa tällä kosiskella sekä maailman yleistä ja erityisesti Egyptin mielipidettä, että Labourpuolueen johtoa saadakseen sen kuitenkin liittymään hallitukseen Jewish Home puolueen kustannuksella, jonka hän heittänee yli laidan.
PA/PLO:n rauhanneuvottelija ja PLO:n pääsihteeri Saeb Erekat kutsuu Netanyahun takinkäännöstä poliittiseksi peliksi ja PR kikaksi, jota ei tule ottaa vakavasti.
Israelin hallituksen vähätellessä Pariisin konferenssia, PLO:n johto pitää sitä tärkeänä propagandatilaisuutena, jossa se taas kerran voi kertoa maailman johtajille valheellisia tietoja Israelin harjoittamasta PA:n arabien oikeuksien polkemisesta. Abbasin pyrkimyksenä katsotaan olevan kääntää Israelin ja PAS/PLO:n välinen epätasapaino omaksi edukseen, missä Pariisin konferenssi toimii hyvänä katalysaattorina. http://www.timesofisrael.com/israel-braces-itself-for-paris-peace-confab-by-doing-nothing/,

04.UUTISOTSIKOITA
·       Iranissa päättyi juuri holokaustia häpäisevä pila-piirroskilpailu, ja nyt Iran valmistelee uutta pila-piirroskilpailua, jossa käsitellään "sionistista kalifaattia". Ensi palkinto sionsimista, terrorismista ja rasismista on 5 000 USD, sekä neljä 500 USD lohdutuspalkintoa. Kisat pidetään Islamilaisen tasavallan museossa. http://www.timesofisrael.com/israel-braces-itself-for-paris-peace-confab-by-doing-nothing/
·       USA:n hallitus esitti varoituksen kansalaisilleen, että kesäkuun 10. päivänä alkava jalkapalloturnaus EURO-2016 on terroristien iskukohteena. EURO-cup stadionit, fanien kokoontumiset, ja illanvietto-tilaisuudet kaikkialla Euroopassa tarjoavat niille 'otollisia iskukohteita. USA varoittaa. http://www.timesofisrael.com/us-warns-euro-2016-soccer-possible-terror-target/
·       Binaarioptio on monissa maissa kielletty, mutta Israelissa se saa rehottaa vapaasti. Taloudellisen yhteisön johtajat ovat kauhistuneina seuranneet tilannetta Israelissa ja vaativat hallitukselta nopeita toimia sen lopettamiseksi, ennen kuin hallinta on myöhäistä. http://www.timesofisrael.com/israel-linked-investment-pros-plead-with-govt-to-shut-down-binary-options-scam/
·       Nuori juutalaismies Meir Ettinger pidettiin poliisin seliissä 10 kuukauden ajan ilman oikeudenkäyntiä. Häntä epäillään juutalaisen terrorismista arabi-kohteita vastaan Israelissa. Meir Ettiger on rabbi Meir Kahanen lapsenlapsi. Rabbi Kahane murhattiin arabien toimesta USA:ssa. Aktivisti Meir Kahane vapautettiin äskettäin, mutta hänelle asetettiin useita rajoituksia: kotiaresti yöllä, kielto mennä Juudeaan ja Samariaan vuoden aikana sekä Jad Binyamin alueelle kuuden kuukauden aikana. http://www.timesofisrael.com/jewish-extremist-freed-after-10-months-behind-bars/
·       Israel tulee isännöimään ensimmäistä BDS-konferenssia YK:n tiloissa New Yorkissa. Israelin edustaja katsoo, että BDS on moderni muoto anti-semitismistä ja antisionismista. http://www.timesofisrael.com/israel-hosts-first-ever-anti-bds-conference-at-un-headquarters/
·       Henkisesti ja fyysisesti kehittymätön nainen joutui veljensä naapuriarabien massaraiskauksen kohteeksi kuun alkupuolella Haifassa. Nainen kertoi, miten arabit virtsasivat hänen päälleen, sylkivät ja solvasivat häntä likaiseksi juutalaiseksi. – Taitaa olla aika tuttua jo pohjoismaissakin, eikä uhrin tarvitse olla henkisesti tai muuten alikehittynyt. - Nainen oli yksin veljensä asunnossa, kun arabit kutsuivat hänet luokseen, lukiten oven hänen jälkeensä, kahden miehen raiskatessa häntä vuoron perään kolmannen arabin videoidessa ja ojentaen kondomeja raiskaajille, jotka tekivät kaikkea ilkeyttä hänelle. Nainen sanoi tunteneensa kaksi miehistä. http://www.timesofisrael.com/disabled-gang-rape-victim-was-friendly-with-one-attacker/
·       Turvallisuusmiehet pidättivät Gazan arabin. Joka tunkeutui turvallisuusaidan läpi Israelin puolelle puukolla aseistettuna. Hänet vietiin kuulusteluihin. http://www.timesofisrael.com/disabled-gang-rape-victim-was-friendly-with-one-attacker/
·       IDF:n merisotilaat tulittivat Gazan arabin venettä, joka kalastuskauden loputtua oli ajautunut 6 mailin ylittävälle merialueelle. Gazan merialueiden purjehduskielto on osa kansainvälistä kauppa-saartoa, jolla estetään pommin- ja rakettien tekotarpeitten kuljettaminen Gazaan. http://www.timesofisrael.com/navy-shoots-gaza-fisherman-who-leaves-designated-zone/
·       Diplomaattisuhteiden normalisointi Turkin ja Israelin välillä etenee omaa hidasta vauhtiaan, mutta nyt pääministeri Netanyahu ilmoitti sen olevan lähes valmis. Turkki on perinteisesti arvokas Israelille sekä kauppasuhteiden että limanvietto-paikkojen vuoksi. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-normalization-with-turkey-very-close/
·       Israelin arabi tuomittiin 5 vuoden vankeuteen autoterrorismista ja murhayrityksestä Gan Shmuel bussipysäkillä Haifassa lokakuun 11. 2015. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/213093#.V06URTeKTIU
·       Hamas liittyy yhä läheisemmin ISIS-joukkoihin Hamas ilmoittaa aloittavansa epäiltyjen ja tuomittujen julkiset teloitukset Gazassa. Äskettäin se tuomitsi ja samana päivänä teloitti kolme epäiltyä. – Myös Israelissa on keskusteltu teloituksen ottamista käyttöön tuomittujen terroristien rankaisemiseksi, mutta sitä vastustetaan yleisesti epäinhimillisenä. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/hamas-morphing-into-isis-3-gazans-sentenced-to-death-and-executed-same-day/2016/05/31/
Sunday, May 29, 2016

PERJANTAI 29.05.2016

SUNNUNTAI 29.05.2016
01.ENSI TUNTUMA päivän säätilaan oli viileähkö mittarimme osoittaessa 15 astetta. Taivaankansi oli puolipilvinen kuuden maissa - kuten lienee koko päivän tänään ja ennusteen mukaan myös huomenna, mutta alkaen kirkastua tiistaista alkaen. Lämpötila alkaa myös hiljalleen nousta siten, että huomenna on jo pari astetta lämpimämpää kuin tänään.
LAMPÖTILAT tänään: Jerusalem 14 -22; Tiberias 19 -31; Suolameri 23 -32; Eilat 20 -33 +C-astetta. Kuten totesin edellä, lämpötiloissa tapahtuu muutos tiistaista lähtien huippulämpötilojen ylittäessä hellerajan.
02.Times of Israel (ToI) henkilökunnan laatiman artikkelin mukaan IDF pyrkii solmimaan yhteyksiä pohjoisrajan takana asuviin siviilien kanssa voidakseen paremmin hoitaa lääkinnällisiä palveluja, joita se on epävirallisesti tarjonnut jo pitkän aikaa rajan yli pyrkiville sairaille ja haavoittuneille riippumatta siitä, mihin ryhmään he kuuluvat tai ovatko siviilejä. Heitä on hoidettu pari tuhatta, jotkut saaden ensiavun rajalla, mutta vakavammat tapaukset kuljettaen IDF:n toimesta suoraan sairaaloihin valtion kustannuksella.

Toinen aihe yhteyksien luomiseksi rajan pohjoispuolella oleviin siviileihin on saada suora tuntuma siihen, mitä siellä tapahtuu. IDF perustaa erityisen yhteysyksikön valvomaan ja järjestelemään rajan takaisia yhteyksiä.
Syyrian hallitus on menettänyt lähes kokonaan otteensa sodan runtelemalla Syyrian puoleisilla Golanin kukkuloilla, joita valvovat eri kapinallisjärjestöt, joista tunnetuimmat ovat Al-Qaidaan löysästi sitoutunut Al-Nusra Front sekä Islamin Valtioon sitoutunut Yarmouk Marttyyrien Prikaati.
VUONNA 2011 rauhallisesta mielenosoituksesta poliisin brutaalia toimintaa vastaan alkanut väkivalta, on vuosien aikana kehittynyt sisällissodaksi ja myöhemmin sekavaksi "free for all" taisteluiksi, joihin useitten kapinallisryhmien lisäksi ovat liittyneet Hizbullah sekä suorana puuttumisena Venäjä ja Iran, jotka ovat osallistuneet taisteluihin pääosin lentoaseillaan. Suurinta aluetta pitää hallussaan Islamin Valtio, joka pyrkii luomaan yhtenäistä kalifaattia Irakiin ja Syyriaan.
Länsimaat ovat toimittaneet aseita eri ryhmille, ja niiden lentovoimat ovat tehneet ilmahyökkäyksiä eri ryhmittymiä vastaan, maajoukkoja vain neuvonantajina.

Presidentti Assadin armeija on Venäjän ja Iranin aseellisella ja ilmaiskujen tuella pystynyt aloittamaan hyökkäyksiä menetettyjen kaupunkien ja kylien vapauttamiseksi yhdessä Hizbullahin kanssa, mutta operaatiot eivät ole onnistuneet odotetulla tavalla.
Assadin päämääränä on varmistaa yhteydet Damaskoksesta Välimeren rannikkokaupunkeihin, joissa Syyriassa valtaa pitävät alaviitit pääasiassa asuvat.
Väkivaltaisuuksissa ja taisteluissa on saanut surmansa runsaat 250 000 ihmistä, sekä aseellisia että siviilejä. Useissa artikkeleissa esitetään, että Assad olisi yksin syyllinen ihmishenkien menetyksiin, mikä ei tietenkään ole totta, koska sodassa kuolee ihmisiä molemmin puolin. Assadin virhe oli siinä, että hän poliisin väkivallalla sytytti pitkään salassa kyteneen vihan hallitusta vastaan.

IDF on pysytellyt huolellisesti Syyrian taistelujen ulko-puolella, mutta on ajoittain vastannut Syyrian puolelta ammuttuihin harhalaukauksiin joko tykkitulella tai ohjuksilla, useimmiten Syyrian armeijan tukikohtiin, koska Israel katsoo, että Syyrian hallituksen tulee estää rajan yli tapahtuva tulitus, kuten se normaalisti on tehnytkin.
Poikkeuksina ovat olleet IAF:n ilmaiskut Syyrian ja Libanonin alueilla autosaattueita vastaan, joiden on epäilty kuljettavan uudenaikaisia ohjuksia tai muita asejärjestelmiä Hizbullahille Libanoniin.

TV2:n ohjelman mukaan uusi IDF:n yhteistoimintayksikkö tullaan perustemaan Libanonissa aikoinaan toimineen Yakal yksikön esimerkin mukaan. Yakal toimi IDF.n ja Libanonin eteläosan asukkaitten välisenä yhteistoiminta-yksikkönä vuoteen 2000 saakka, jolloin se hajosi IDF:n vetäessä joukkonsa Libanonin eteläosasta Ehud Barakin käskyn mukaan yön pimeydessä hyläten liittolaisensa LSA:n taistelijat Hizbullahin armoille. Muutamia satoja heistä pääsi pakoon rajan yli Israelin puolelle

Perustettavan uuden yksikön pääasiallinen tehtävä on koordinoida lääkinnällisten palvelujen hoitaminen sairaille tai haavoittuneille asukkaille Syyrian eteläosassa, mutta toinen tehtävä on toimia IDF:n silmänä ja korvana Syyriassa, joka on virallisesti sotatilassa Israelin kanssa. http://www.timesofisrael.com/on-syrian-border-idf-sets-up-unit-that-will-work-with-syrian-civilians/

03.UUTISRAPORTTIEN mukaan Islamin Valtio on menettänyt miehittämiään suuria alueita, ja monet sanovat, että IS:n tarina on lopussa, jos se menettää Raqqan ja Mosulin. IS:n tiedottajan mukaan se ei lopeta IS:n toimintaa, mutta se muuttaa sen strategiaa. Se tulee iskemään länsimaiden tärkeisiin kohteisiin.
Torstai-iltana IS:n joukot tekivät yllätyshyökkäyksen Marean kaupungin keskustassa lauantaina järjestämiensä pommi-iskujen ohella. Kaupunkia pidetään Vapaan Syyrian Armeijan tukikohtana, jota kuitenkin puolustettiin heikosti. Taistelut saattoivat kaupungin 160 000 asukasta panttivangeiksi, jotka eivät ehtineet paeta ajoissa. Kaupungissa toimineen "lääkärit ilman rajoja" hoitama sairaala evakuoitiin osittain, osa jäi paikoilleen.
IS:n joukot tunkeutuivat kaupungin keskustaan, mikä aloitti taistelut siellä. Sairaalan henkilökunta pyysi apua puolustusta ja turvallista evakuointia varten.
Syyrian armeija ilmavoimat pommittivat kyliä Aleppon läheisyydessä lisäten kaaosta alueella.
IS:n joukot piirittävät myös Azazan kaupunkia ja miehittivät kyliä sen ympärillä.
Marean ja Azazazin kaupunkien menettäminen on kova isku FSA:n joukoille, sillä se katkaisee yhteydet ja ainoan pakoreitin Alepposta Turkin rajalle.  
Tuhansia siviilejä on joutunut ansaan pystymättä löytämään pakoreittiä. Ainoa kohde on kurdien valvoma alue Afrin. Kurdit ovat ainoa joukko-osasto, joka on pystynyt kamppailemaan voitollisesti IS:n joukkoja vastaan. Etenkin naisten muodostamat pataljoonat kauhistuttavat muslimeja, sillä on suuri häpeä joutua naisen surmaamaksi. http://www.timesofisrael.com/syria-rebels-attacked-by-is-militants-government-troops/

04.SYYRIAN armeija käytti kaupunkien piirittämistä keinona pakottaa ne antautumaan. Nyt uutistoimistot kertovat, että myös IS käyttää samaa taktiikkaa.
YK:n antaman lausunnon mukaan 592 700 ihmistä elää piirityksen alaisina sodan runtelemassa Syyriassa.
YK:n raportin mukaan avustustoimia piiritetyille asukkaille häiritään etenkin Syyrian armeija toimesta.
Valtaosa piiritetyistä asuu Syysian armeijan piirittämissä kaupungeissa. YK:n raportissa ei huomioida IS:n joukkojen ja muiden kapinallis-järjestöjen piirittämiä kaupunkeja ja kyliä, mikä osoittanee raportin yksipuolisuuden.
YK:n alipääsihteeri pakolaiskysymyksissä Stephen O´Brien sanoi, että Syyrian armeija häiritsee pahoin jopa sovittuja avustuskuljetuksia piiritetyille alueille, vaikka tuskinpa on yhtään helpompaa päästä IS:n valvomille alueille. http://www.timesofisrael.com/un-syria-impedes-humanitarian-aid-to-besieged/

05.Times of Israel julkaisemassa artikkelissa viitataan korkean IDF:n upseerin analyysiin, että vaikka Israelin pohjoisrajan takana toimii Al-Qaidan kanssa liittoutunut Al Nusra Front ja IS:n kanssa liittoutunut Yamouk Marttyyrien Prikaati YMP, kumpikaan näistä ryhmittymistä ei muodosta Israelille vakavaa uhkaa, ei ainakaan tällä hetkellä.
IDF:n korkeiden analyytikoiden olisi syytä mennä kotiin tutkimaan historian opetuksia vihollisen aliarvioimisesta ja tuudittautumisesta vaaralliseen turvallisuuden tunteeseen. Esimerkkejä on omastakin takaa.

IDF:n analyysin antanut korkea upseeri vakuuttaa, että tilannetta seurataan tarkoin, eikä virheitä voine syntyä. Nämä molemmat ryhmittymät ovat sunni-suuntaa edustavia, joilla on kädet täynnä puolustaessaan omia alueitaan, eikä niillä riitä resursseja Israelin suuntaan.
Al-Nusra Front on analyytikon mukaan saanut vallattua kaikki aiemmin IS:lle menettämänsä alueet ja että tilanne on vakiintunut. http://www.timesofisrael.com/as-israels-jihadi-neighbor-gets-bolder-threat-remains-low-experts-say/
06.UUTISOTSIKOITA
·       Netanyahu kuvitteli rauhoittaneensa tilanteen hallituksensa ympärillä, mutta Israelin lähes mielipuolisen itsekäs tapa suhtautua järkevästi päivänselvältä näyttäviin tilanteisiin ei noudata aina järkevän ajattelun raiteita. Jopa sosialistisen kasvatuksen ja koulutuksen saanut kyynikko entinen pääministeri David Ben Gurion joutui toteamaan, ettei Israelissa pysty ajattelemaan järkevästi, ellei usko ihmeisiin. Mitä ihmeitä nyt on odotettavissa? Libermanin nostaminen elintärkeään puolustus-ministerin asemaan on kauhistuttanut sekä ulkomaiset että kotimaiset tarkkailijat. Jopa puolustusministeriön oma henkilökunta epäilee nimityksen mielekkyyttä. Juutalainen Koti puolue heiluttaa hallitusvenhoa vaarallisesti vaatien, että turvallisuuskabinetin toimintaan on saatava muutos, eikä kolmen johtavan virkailijan sovi salassa sopia koko maata koskevista asioista. Ministeriöitä on informoitava ja niitä on kuunneltava, sanoo Naftali Bennett, Hän vaatii turvallisuuskabinetin sihteeriä. Vaihtoehtona ovat uudet vaalit. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/212920#.V0qhsjeKTIU
·       IDF:n upseerit tunnustavat nyt avoimesti valtion-tarkastajan Shapiron raportin virallista julkístamista odoteltaessa, että he olivat hyvin tietoisia v. 2014 Protective Edge sodan loppuessa, ettei kysymystä tunnelien tuhoamiseksi oltu saatettu loppuun. He antoivat oman raporttinsa Armeijan Radion ohjelmassa sunnuntaina. Tämän mukaan IDF tuhosi 32 tunnelia vakuuttaen, että siinä olivat kaikki
tiedetyt tunnelit, mutta ei suinkaan kaikki.
Armeijan ohjesäännön mukaisesti upseerit nielivät omat ajatuksensa julkistamatta niitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/212919#.V0qjkTeKTIU
·       PA/PLO:n laittomasti hallitseva Mahmoud Abbas totesi Kairossa keskusteltuaan Egyptin presidentin ja arabiliiton johtajien kanssa Ranskan aloitteesta, jota on tarkoitus käsitellä kesäkuun 3. päivän konferenssissa Pariisissa, että aloitteeseen tulee liittää vaatimus rajoista 1967 sotaa edeltäviin aselepolinjoihin, selvä aikataulu IDF:n joukkojen vetäytymisestä, jotka korvattaisiin NATO-joukoilla, sekä pakolaiskysymys YK:n lauselman 194 mukaisesti. Israelissa sen sijaan on yhä selvemmin alettu hyväksyä tosiasia, että Israel omistaa Juudean ja Samarian alueet sataprosenttisesti, mistä lähtien rauhanprosessia on käsiteltävä. Pariisin konferenssi antaa PA:lle verukkeen kieltäytyä suorista neuvotteluista Israelin kanssa, kuten Bibi sanoo. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Abbas-in-Cairo-urges-coming-Israel-Palestinian-talks-be-based-on-two-state-solution-455283
·       Moshe Kahlonin johtama hallituspuolueen Kulanun siirtyminen poliittisesti yhä enemmän vasempaan laitaan jatkuu, todetaan Jewish Press artikkelissa. Entinen IDF:n komentaja Joav Galant, joka toimii hallituksessa asuntoministerinä, sanoo kannattavansa rakennuskieltoa Juudeaan ja Samariaan. Hän puhui asiasta viime viikolla Amerikan juutalaisjärjestöjen presidenttien konferenssissa New Yorkissa. Hän myös esitti
varoituksen, että Israelista muodostuu kahden kansan yhtenäinen valtio, jolla vasemmisto
pelottelee kansalaisia, ikään kuin se olisi maailman loppu. Ainoa järkevä ratkaisu on se, että Israel julistautuu koko Luvatun Maan omistajaksi, joka Ilmoitusten mukaan ulottuu Suuresta (Eufrat) Virrasta Egyptin Puroon ja Jordanian vuorilta Välimereen. Muut esitykset ovat epäkelpoja, eikä niihin tule suhtautua vakavasti. PA:n ja Hamasin arabit voivat valita joko jäädä asumaan Israelin sisään – minkä Ilmoitettu Sana sallii – tai ottaa sopiva korvaus ja muuttaa arabimaihin. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/kulanus-leftwing-trend-continues-housing-minister-supports-settlements-freeze/2016/05/29/
·       Pakolaisvirta arabimaista ja Afrikan pohjoisosista jatkuu. Viikon aikana on pelastettu hukkumiselta ainakin 13 000 pakolaisen nimellä Eurooppaan pyrkivää. Italian, Irlannin ja Saksan alukset pelastivat Välimerestä salakuljettajien ylikuormitetuista ja huterista aluksista lauantaina 668 tuhoutumis-vaarassa ollutta ihmistä. Sen ohessa alukset ovat onkineet ylös hukkuneita, jotka olivat joutuneet veden varaan aluksen kaaduttua tai heitetty yli laidan. Muslimit heittävät meren kaikki samoissa aluksissa olevat kristityt. Eikö kukaan kiinnitä huomiotaan siihen, että elonjääneiden pelastajat ovat kristittyjä? Muutamat "dramaattiset" pakolais-veneiden kaatumiset on järjestetty matalassa metrin syvyisessä rantavedessä journalistein pyynnöstä. Business on business, oli pakolainen tai sitten ei, pääasia että dramatiikka säilyy. http://www.timesofisrael.com/italian-irish-german-ships-save-668-migrants-at-sea/