Friday, May 06, 2016

PERJANTAI 06.05.2016

PERJANTAI 06.05.2016
01.TAIVAS oli aamulla kuuden maissa ennusteiden mukaan kuuliaisesti puolittain pilvien peitossa ja lämpöä oli mittarimmekin mukaan reilut 12 astetta. Ilma tuntui raikkaalta, mutta ei kylmältä, eli ihanteellinen sää vierailla turistikohteissa ja miksei myös maastossa. Säätilassa ei tulle muutoksia parin seuraavan päivän aikana, mutta maanantaista alkaen ennustetaan pilvien väistyvän ja auringonpaisteen vahvistuvan.
Säätilat tänään:
Jerusalem 12 -18; Tiberias 17 -27; Suolameri 23 -31; Eilat 21 -31 +C-astetta.

02.PERJANTAIAAMUN lehtien otsikot ovat uutisanniltaan kovin kotivoittoisia. Artikkelit kuvaavat holokaust-muistopäivän viettoa maassa ja vähän sen ulkopuolellakin. Puolassa pidettävä vuosittainen lähinnä nuorten suorittama elävien marssi kuolleitten yli puhuttaa aina, mutta sen suosio on joittenkin mielestä alkanut hiipua ja tarvitsee uusia virikkeitä. Harva uskaltaa edes mainita juutalaista kansaa kohdanneen kansan murhan vähättelemisestä – sitä on syytä pitää esillä ja huutaa sitä katoilta ja torneilta varoituksena maailmalle, ettei ihmisessä asuva paha unohtuisi, jos se päästetään valloilleen.

Samalla journalistit seuraavat silmä ja korva tarkkana tunnettujen poliitikkojen muistotilaisuuksissa pitämiä puheita, ettei niissä vain poiketa yleisesti hyväksytyistä periaatteista. Tämän tuli kohtaamaan tunnettu ja tunnustettu, monissa tilanteissa ryvettynyt ja hengissä säilynyt USA:n ulkoministeri John Kerri, juutalaista sukua joskin sen jo unohtanut, joka muistellessaan 6 miljoonan juutalaisen murhan, lisäsi luetteloon monia muita kansalaisuuksia ja rotuja¨, mitä jotkut pitävät juutalaisen kansanmurhan vähättelynä.

Auschwitzistä Birkenauhun tehty elävien marssijono oli 3.5 km:n mittainen. Mukana oli edustajia yli 40 maasta, yhteensä yli 10 000 marssijaa. Se oli - kuten artikkelissa todetaan- todellinen baabelinkielten sekoitus, hepreaa, espanjaa, puolaa, ranskaa, japania ja varmaan jokunen saksaakin puhuva, edustettuina sulassa sovussa muistamassa onnettomuutta, jollaista toivottavasti minkään kansan ei tarvitse enää kokea.

03.SAUDI-prinssien uusi kaarti alkaa yhä näkyvämmin esiintyä myös maailman median palstoilla, mikä osoittaa entisen eristyneen ja sisäänpäin kääntyneen erämaavaltion sisäisestä muutoksesta. Se ilmenee myös naisten yhä kasvavasta osallistumisesta korkeampaan opiskeluun ja myös työelämään. Se näkyy myös Saudi Arabian lisääntyvänä sotilaallisena osallistumisena lähialueensa kohtaloihin. Tehtäköön kuitenkin selväksi, että Saudi Arabia on ollut perustamisestaan lähtien terrorismin suurimpia tukijoita, mutta se tapahtui salaisesti. Uuden suuntauksen näkyvin edustaja on kruununprinssi Mohammed bin Salman, joka nuoresta iästään huolimatta johtaa useita tärkeimpiä ministeriöitä ja instituutioita ehdottoman yksinvaltiaan kuningas Salmanin valvonnassa.

MEDIAN valokeilassa oli kuitenkin toinen saudiprinssi, Yurki al-Faisal, joka torstai-iltana osallistui yhteiseen tilaisuuteen Washingtonissa pääministeri Netanyhau entisen kansallisen turvallisuuden neuvonantajan Yaakoc Amidrorin kanssa.
Heidän keskustelujensa aiheina olivat, miten edistää kahden valtion periaatteen toteuttamista saudisuunnitelman pohjalta, ja toiseksi yhteinen huoli Iranin ydinasemahdin kasvamisesta.

Al-Faisal, entinen tiedustelujohtaja ja saudilähettiläs Washingtonissa, puolusti vahvasti saudisuunnitelmaa,
jonka arabiliitto hyväksyi arabien yhteiseksi esitykseksi vuonna 2002. Hän sanoi, että suunnitelma on ainoa toteutuskelpoinen suunnitelma Israelin ja PA:n ja Gazan arabien välisen konfliktin ratkaisemiseksi.
Amidror esitti, että arabimaitten tulee muodostaa Israelin kanssa yhteinen sateenvarjo-liittoutuma PA:n ja Gazan arabien saamiseksi neuvottelupöytään.

Faisal totesi näin: "En ymmärrä, miksei Netanyahun hallitus ole tarttunut esitettyyn tilaisuuteen, jota hänelle tarjottiin v. 2002, eikä vain USA:n, vaan koko arabimaailman tarjotessa rauhaa". Faisal lisäsi Washingtonin Lähi-Idän politiikan Instituutin järjestämässä tilaisuudessa, ettei tarvitse olla Einsteinin kaltainen nero ymmärtääkseen, mitä rauha merkitsisi. "Kaksi valtiota, sovitut aluevaihdokset, keskinäinen tunnustus ja osallistuminen yhteisiin hankkeisiin".

Amidror puolusti Israelin hallitusten kantaa todeten, ettei syy ole niissä, jotka ovat toistuvasti tarjonneet PA:lle suoria neuvotteluja ehdoilla, joita Israelissa pidetään rämäpäisinä oman turvallisuutensa kustannuksella, mutta PA hylkäsi ne.
Amidror esitti arabien Israelin kanssa muodostaman yhteisen suojaverhon muodostamista neuvotteluille. Hän kehotti arabimaita työskentelemään Israelin kanssa, eikä sanelemaan sille neuvottelu-ehtoja.

Faisal totesi, ettei Netanyahu kannata enää kahden valtion toteuttamista, kuten hän kommentoi 2015 vaalien yhteydessä. Netanyahu perui kuitenkin kommenttinsa pian vaalien jälkeen.
Faisalin kommenteissa ilmenee syvä epäusko Netanyahun lopulliseen päämäärään kysymyksessä 1967 sodassa vapautettuihin alueisiin, Juudeaan ja Samariaan, Gazaan sekä Golanin kukkuloihin. Faisal tähdensi, ettei Saudi Arabia voi hyväksyä Israelin miehitystä Juudeassa ja Samariassa eikä Jerusalemin itäosassa.
MOLEMMAT keskustelijat löysivät helpommin yhteisen pohjan suhteessa Iraniin ja sen ydinasehaaveisiin. Amidror vakuutti, ettei Israel voi hyväksyä Iranin ydinpommia, koska se uhkaa Israelin olemassaoloa. Faisal esitti Lähi-Idän pysyttämistä vapaana massatuhoaseista, mukaan lukien ydinaseet.
Tämä on vaikea paikka Israelille, joka asiantuntijoiden mukaan on rakentanut 80 -200 erityyppistä ydinasetta, mukana taktisia ja neutroniaseita. Israelin Dimonan ydinreaktori toimii ylikapasiteetilla, ja se tulisi uusia, mutta Israelilla ei ole varaosia eikä mahdollisuuksia rakentaa sitä itse, mikä edellyttäisi kansainvälistä asiantuntija-apua.
He palasivat vielä rauhantunnusteluihin Israelin ja Arabien välillä. Amidror viittasi Obaman hallituksen laatimaan esitykseen vuodelta 2014, jonka Netanyahu hyväksyi ehdollisesti, mutta johon PA ei koskaan vastannut. Amidror sanoi, että jos se on hyvä USA:n mielestä, hän hyväksyisi sen. http://www.timesofisrael.com/in-rare-appearance-saudi-prince-ex-netanyahu-adviser-spar-over-peace/

04.ISRAELIN tulisi olla syvästi huolestunut tiedoista, joiden mukaan Amerikan nuorison asenne Israelia kohtaan on muuttunut jyrkästi PA:n arabien kannalle.
USA:n demokraatit ovat 4 kertaa suosiollisempia PA:n arabeihin. kuin Israeliin, paljastuu torstaina julkistetussa tutkimuksessa. PA:n arabien suosiminen Israelin kustannuksella on havaittavissa etenkin nuorison parissa, kasvaen kolmin-kertaiseksi viimeisen vuosikymmenen aikana, kuten PEW-Tutkimuskeskuksen suorittamista havainnoista ilmenee. Israelin saama suosio pysyy kuitenkin vakaasti 43 %:ssa.

ISRAELIN kahden johtavan poliittisen puolueen välinen ero suhtautumisessa "palestiinalaiskysymykseen" on jos mahdollista vieläkin jyrkempi ja nousee edelleen.

Amerikan demokraateista 43 sanoo suosivansa Israelia ja 29 % PA:n arabeja, mutta republikaanien keskuudessa Israelin kannatus on 75 % ja vain 7 % PA:n arabeja. Riippumattomien parissa luvut ovat Israel 53 % ja arabit 19 %. http://www.timesofisrael.com/sympathy-for-palestinians-over-israel-up-sharply-among-younger-americans/

05.UUTISOTSIKOITA
·        IDF:n sotilaat löysivät toisen hyökkäystunnelin Gazasta Israeliin muutaman päivän välein. Sotilaat työskentelivät useita tunteja Gazan puolella rajaa ilmeisesti etsien lisää tunneleita, vaikka sitä ei kerrottu. Hamas terroristit olivat ilmeisen huolissaan IDF:n toimista ja avasivat kranaattitulen sotilaita vastaan ainakin 4 kertaa. Kukaan ei haavoittunut, ja IDF vastasi tuleen tykistön ammuksilla. IDF toimi Gazan kaistan eteläosassa. Joittenkin mieslestyä tulituksen kiivaus voi helposti laajeta ja kehittyä uudeksi sodaksi, jota kumpikaan ei halua tässä vaiheessa. http://www.timesofisrael.com/idf-soldiers-shelled-on-gaza-border-no-injuries/, http://www.timesofisrael.com/second-gazan-tunnel-reaching-into-israel-found-army-says/,
·        Shin Bet paljasti, että Israel oli saanut pidätettyä Hamasin asiantuntijan tunnelien kaivamisessa, Mahmoud Atawnahin viime kuussa. Häneltä he pystyivät puristamaan tietoja tunnelien rakentamisesta, sijainnista, sekä niiden sisäänkäyntien sijoittamisesta yksityiskoteihin. Jabaliysta kotoisin oleva 29-vuotias Atawnah pidätettiin huhtikuun alussa hänen pyrkiessään Israelin puolelle turvallisuusaitaa kahdella puukolla aseistettuna. Tarkoitus oli puukottaa ensimmäinen israelilainen, sotilas tai siviili, jonka hän tapaisi. http://www.timesofisrael.com/israel-arrested-hamas-tunnel-expert-shin-bet-reveals/
·        GAZAN arabit ovat hämmästelleet, miksi heidän kaivamansa tunnelit romahtavat. Ainakin 15 arabia on saanut surmansa tunnelien romahdettua. He syyttivät siitä Israelia, mutta viimeksi syytökset osoitetaan Egyptille, jonka he väittävät asentaneen 90 sm:n läpimittaisen muoviputken maahan, jossa se valuttaa vettä kastellen maan ja suolaten heidän pohjavetensä. Maa on alkanut pehmetä aiheuttaen paikalisia vajoamia. Egypti on toiminut päättäväisesti saadakseen rajan ali tapahtuvan laittoman liikenteen pysäytettyä. Se on pumpannut tunneleihin vettä ja muodostanut useiden satojen metrien puskurivyöhykkeen rajalle poistaen tuhansia asuintaloja pakottaen asukkaat poistumaan. Hamas on toiminut Siinailla toimivien jihadistien kanssa yhteistyössä egyptiläisiä sotilaita ja tukikohtia vastaan. Maapohjan suolaantuminen on tosiasia, mutta sen aiheuttaa luultavammin laittomien kaivojen kaivaminen. YK:n tarkkailijan mukaan Gazan kaista tulee asumiseen kelvottomaksi vuoteen 2020 mennessä. Sama romahtamis-ilmiö on havaittavissa Suolameren ympäristössä, mutta myös muualla maailmassa. http://www.timesofisrael.com/land-damage-has-gazans-pointing-finger-at-egypt-pipeline/
·        Gazalainen nainen sai surmansa ja useita ihmisiä haavoittui IDF:n tykistötulesta, kertovat PA:n lähteet. Pääministeri Netanyahu kutsui turvallisuuskabinetin kokoon käsittelemään tilannetta, joka uhkaa kehittyä sodaksi ja riistäytyä käsistä. IDF tulitti 4 kohdetta Gazassa. http://www.timesofisrael.com/palestinian-woman-killed-by-israeli-tank-fire-in-gaza/
·        Rajapoliisi esti puukotuksen Patriarkkain haudalla havaittuaan epäilyttävän arabin, jolta löytyi veitsi. Kukaan ei haavoittunut ja arabi vietiin kuulusteluihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/211868#.VyxOfYmKTIU
·        Eilen vietettiin kaatuneitten muistopäivää. Kaikkiaan
23 447 israelilaista sotilasta on saanut surmansa sodissa ja muissa väkivaltaisissa tilanteissa. Vuosien 2015 -2016 aikana lista kasvoi 68 kaatuneella sotilaalla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/211870#.VyxPRImKTIU
·        Torstain vastaisena yönä yli 10 000 ihmistä kokoontui osoittamaan kunnioitustaan Arielin lähellä sijaitsevalle Joshau Ben Nun hautakammiolle. Hautakammio sijaitse keskellä arabikylää, minkä johdosta armeija sinetöi puolet kylästä antaen pyhiinvaeltajille mahdollisuuden mennä esteettä haudalle. He rukoilivat, tanssivat ja lauloivat keskellä yötä Israelin ensimmäisen kenraalin muistoa kunnioittaen, joka aloitti Luvatun Maan vapauttamisen, minkä juutalaiset tekevät uudelleen.  
·        Qatar istuu Oxfordin yliopiston hallituksessa, ja voi vaikuttaa positiivisesti arabimuslimien opintojen edistymiseen. Mutta Lontoo on valitsemassa Pakistanista muuttaneen muslimin kaupungin pormestariksi. Mihin tämäkin johtanee? Sharialakiin? http://www.israelnationalnews.com/Articles/Article.aspx/18829#.VyxSSYmKTIU
Wednesday, May 04, 2016

KESKIVIIKKO 04.05.2016

KESKIVIIKKO 04.05.2016
01.ISRAELIN säätilaa ennustava käyrä on kuin sahanterä. Tiistaiksi ennustettiin 33 astetta, täksi päiväksi 20 astetta. Käytännössä mittarimme tuskin nousi tiistaina yli 30 asteen, mutta täksi päiväksi ennustetaan 13 -20 asteen lämpötilaa, joskin mittarissa oli jo kuuden maissa 18 astetta. Lisäksi ennustetaan vesikuuroja tänään, mutta puolipilvistä ennusteajan lopuksi.
SÄÄTILAT tänään:
Jerusalem 13 -20; Tiberias 23 -27; Suolameri 25 -30; Eilat 25 -31 +C-astetta. Lämpötilat Jerusalemin alueilla pysyttelee 21 -24 asteen huippulukemissa lähipäivien aikana, taivas on välillä pilvetön, useimmiten kuitenkin pulipilvinen. Tänään voi tulla paikallisia vesikuuroja, kuten JP ennustaa.

02.PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahun hallitus keikkuu kaatumisen partaalla yhden Knessetin kansanedustajan enemmistön varassa. Likud on pyrkinyt maanittelemaan Zionistisen Unionin eli Työväenpuolueen ja Livnin johtaman Hatnuaan saamista hallituksensa jatkeeksi, mutta toistaiseksi ilman tulosta. Pahin kanto kaskessa lienee Tzipi Livni, joka ei voi sietää Netanyahua, eikä hänelläkään taida olla lämpöisiä tunteita Livnin suuntaan, jolta Lontoossa eräs arabiopiskelija tiukkasi, miksi hän haisee niin pahalle. Naiselle esitettynä se on kaksinkertainen loukkaus.

Netanyahu käväisi eilen Gazan turva-aidan varrella silmäilemässä Hamasin kaivattaman hyökkäystunnelin sisäänkäyntiä Israelin puolella. Hamas kunni8oitti vierailua avaamalla kranaatti-tulituksen paikkaa kohti pian pääministerin poistuttua paikalta. Lieneekö Hamasin tiedustelu ollut vähän myöhässä tai epätarkka.

Joka tapauksessa talousministeriön virkailijat eivät ole ihastuneet kahden vuoden budjettiesitykseen. Bibi ja talousministeri Moshe Kahlon tavannevat lähiaikoina tasoittaakseen kuhmuja, joita on syntynyt Kahlonin ja Bibin välille – Kahlon ei pidä kahden vuoden 2017 -2018 budjettiesityksestä, mutta sanoo armollisesti hyväksyvänsä vesitetyn esityksen hallitusyhteistyön vuoksi. Erimielisyys tuli ilmeiseksi Knessetin talousvaliokunnan kokouksessa. Bibi haluaa kahden vuoden budjettia, koska se varmistaa hallituksen toiminnan jatkumisen. http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Coalition-stabilizing-moves-face-obstacles-at-every-turn-453030

03.KANSAINVÄLINEN painostus Gazan kansainvälisen kauppasaarron helpottamiseksi on poikinut vahvistuvan esityksen merisataman rakentamiseksi Gazan rannikolle. Turkin ja Israelin yhteistyönä rakennettaisiin kelluva satama, josta tavarat kuljetettaisiin pienillä aluksilla Gazaan, kuten Turkki suunnittelee.
Viimeksi asiaa esittää IDF:n entinen komentaja Yom Tov Samia (2001 -2003), joka kertoi radion 101 FM ohjelmassa tiistaina, että Israelin viranomaisten tulisi sallia PA:n hallinnoida Ashdodin satamassa terminaali, joka toimisi meri-alusten purkusatamana, ja josta tavarat kuljetettai8siin Gazaan joko maitse tai meritse. Ongelman muodostaa tosiasia, että Hamas hallitsee Gazaa yksinvaltaisesti eikä PA:lla ole jalansijaa siellä.

PUOLUSTUSMINISTERI Moshe Yaalon paljasti aiemmin, että puolet Kerem Shalom terminaaliin menevästä rekkaliikenteestä siirretään EREZ-terminaaliin, jonka kautta v. 2000 toisen inti8fadan alettua sallitaan vain henkilöliikennettä. Kerem Shalomin ohella vai Rafahin terminaalin kautta viedään kauppatavaroista Gazan kaistalle, jotka molemmat suljetaan ajoittain Hamasin aloittaman tulituksen vuoksi.

SAMIA perusteli esitystään todeten, että Israelin suljettua aiemmin avoimet Karnin ja Sufan terminaalit Hamasin kaapattua vallan Gazassa 2006, tilanne Kerem Shalomissa alkaa olla kestämätön. 800 rekka-autoa kulkee päivittäin Kerem Shalom terminaalin kautta. Samia ei pidä riittävänä Erezin terminaalin avaamista, koska sitä ei ole rakennettu raskasta tavaraliikennettä varten. Siksi hän esittää Ashdodin satamaan PA:n hallinnoimaa terminaalia.
"Israel voisi hoitaa täysin turvallisuustarkastukset määrättyjen vuosien ajan, mikä olisi osa Israelin kokonaisratkaisua", hän sanoi. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Give-Palestinians-a-terminal-at-Ashdod-port-for-goods-to-enter-Gaza-452990,

04.ENGLANNIN työväenpuolueessa puhjennut mätäpaise osoittaa koko maailmalle, mihin antisemitismi lopulta johtaa, kuten Jewish Press. Com toteaa artikkelissaan. Labourparty on salaa poistanut riveistään 50 puolueen jäsentä ilmeisen antisemiittisten mielipiteittensä vuoksi, mutta joutui lopulta selvittämään tilannetta julkisuudessa poistettuaan puolueen johdosta kolme tunnettua poliitikkoa, heistä yksi Lontoon entinen pormestari Ken Livingstone, joka väitti, että Hitler aluksi tuki Zionistista liikettä, mikä aiheutti suuren kohun etenkin sekä puolueen sisällä että juutalaisten keskuudessa. Hänen väitteellään on osaksi perustetta, sillä Natsit neuvottelivat juutalaisjärjestöjen kanssa juutalaislasten muuttamisesta Israeliin tiettyjä taloudellisia etuja vastaan. Tiettävästi yksi juutalaislasten siirto laivattiin Israeliin, jossa asiasta ei haluta puhua ollenkaan.

The Telegraph kirjoitti artikkelissaan, ettei ole tarpeen odottaa Labour puolueen puheenjohtajan Jeremy Corbyn lupaaman puolueettoman tutkimuskomitean tuloksia voidakseen nähdä kysymyksen aiheuttaman ongelman suuruuden, eikä sitä voida poistaa perustamalla suuremman tutkimuskomitean.  Artikkelissa viitataan, että ongelma on paljon laajempi ja ulottuu Euroopan ja USA:n vasemmistopuolueisiin, joiden ohjelmiin on tiukasti liittynyt antisemitismi. Se alkaa viattoman tuntuisena retoriikkana yliopistojen opiskelijoitten keskuudessa, mutta ennen pitkää se on osa Euroopan ja Britannian vasemmiston eliittipoliitikkojen antisemiittistä retoriikkaa.

LABOURPUOLUE erotti salaa 50 puolueen jäsentä, viimeiset 20 parin edellisen viikon aikana.
Puolueen puheenjohtaja Jeremy Corbin ei näe mitään syytä katkaista suhteita enempää Hizbullahin kuin Hamasinkaan kanssa, jotka molemmat on luokiteltu terrorijärjestöiksi. Israelin työväen-puolue harkitsee suhteitten katkaisemista Englannin Labour-puolueen kanssa sen avoimen Israel-vastaisuuden ja antisemitismin vuoksi. Sama tendenssi tulisi ulottaa myös muihin Euroopan maiden vasemmistopuolueisiin.

05.UUTISOTSIKOITA
·        Pääministeri antoi Yaalonille oikeuden päättää terroristien ruumiiden palauttamisen omaisilleen. Yaalonin oikeustajun mukaan ne täytyy palauttaa mahdollisimman pian, mitä hän nyt toteuttaa käytännössä. Dolevin luona kolme IDF:n sotilasta haavoittaneen mutta ammutun terroristin ruumis palautettiin omaisilleen tiistaina. http://www.timesofisrael.com/pmo-yaalon-now-in-charge-of-decisions-to-return-palestinian-attackers-bodies/
·        Englannin juutalainen päärabbi Efrain Mirvis kutsuu Englannin Työväenpuolueen antisemitismiä vakavaksi. "On useita ihmisiä, kaikista yhteiskuntaluokista, jotka vaativat enemmän vastuuntuntoa etenkin poliitikoilta", hän kirjoitti The Telegraph lehden artikkelissa. http://www.timesofisrael.com/uk-chief-rabbi-labours-anti-semitism-problem-severe/
·        Israelin ulkoministeriö ilmoittaa, että ensimmäistä kertaa NATO sallii Israelin perustavan pysyvän toimiston Brysselissä sijaitsevan päämajansa yhteyteen. Israelin pääministeri kannalta tämä on tärkeä askel turvavallisuus-yhteistoiminnan kehittämiseksi. http://www.timesofisrael.com/in-upgrade-to-ties-nato-accepts-israels-official-representative/
·        USA:n presidentinvaalien republikaanipuolueen pääehdokas Donald Trump., joka eilisten Illinoisen vaalien jälkeen näyttää varmistaneen lopullisesti puolueensa ehdokkuuden syksyllä pidettävissä presidentin vaaleissa, on alkanut ottaa kantaa ajankohtaisiin ulkopoliittisiin kysymyksiin. Hän totesi tiistaina, että Israelilla on oikeus rakentaa Juudeassa ja Samariassa vastevetona Gazasta ammuttuihin raketteihin, jotka ovat sytyttäneet kolme sotaa Hamasin ja IDF:n välillä. British Daily Mail lehden haastattelussa hän lisäsi, ettei Israelilla ole mitään aihetta keskeyttää rakentamista Juudeassa ja Samariassa, mikä on vastakkainen Obaman politiikalle, joka pakotti Netanyahun 2009 asettamaan 10 kuukauden rakennuskiellon alueille, ja joka pitää Israelin 1967 sodassa vapauttamia alueita miehitettyinä. Trump arvioi, että satoja ellei tuhansia ohjuksia ammuttiin Israelin siviilikohteisiin, eikä USA kohdellut Israelia oikeuden-mukaisesti niiden takia. http://www.timesofisrael.com/trump-israel-should-keep-building-west-bank-settlements/
·        PA:n yksi johtavista poliitikoista Saeb Erekat totesi tiistaina, että PA keskeyttää toistaiseksi turvallisuusyhteistyön Israelin kanssa, ja tulee lähiaikoina päättämään suhteiden laadusta Israelin kanssa. PA on vuosien aikana useita kertoja uhannut katkaista turvallisuusyhteistyön IDF:n kanssa, mutta käytännössä jatkanut niitä keskeytyksettä. Yhteistyö hyödyttää molempia osapuolia, ja ovat elintärkeitä Abbasin pysymiseksi vallassa. IDF ja Shin Bet ovat eliminoineet useita Hamasin kaappausyrityksiä Juudeassa ja Samariassa. PLO:n hallitus kokoontuu tänään keskustelemaan asiasta. http://www.timesofisrael.com/palestinians-suspend-security-talks-with-israel-to-reconsider-ties/,
·        USA:n ulkoministeri John Kerry järjesti kiireesti kokouksen Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin kanssa todettuaan, että tulitauko repeilee pahasti monilla alueilla. Hän heitti vakavan varoituksen Syyrian presidentti Bashar Assadille uhaten vakavilla seurauksilla, joista yksi on tulitauon keskeytyminen ja sodan alkaminen uudelleen. Hän sanoi uskovansa, ettei Venäjä halua sitä, eikä Assad hyödy siitä. Tulitauko solmittiin helmikuun 27. päivänä Assadin ja muutamien suurimpien kapinallis-järjestöjen välillä yli viisi vuotta kestäneen sodan ja mielettömän verenvuodatuksen lopettamiseksi. Uutiset kertoivat, että Iran olisi tarjonnut turvapaikan Assadille, mutta että hän torjui sen. Syyrian hajoaminen tulee entistä ilmeisemmäksi. http://www.timesofisrael.com/kerry-warns-assad-of-repercussions-if-syria-truce-broken/
·        Gazan terroristit tulittivat turva-aidan yli Israelin puolelle kranaateilla, toisen kerran 2 päivän kuluessa. Kukaan ei haavoittunut iskuissa, joihin IDF vastasi tankkitulella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/211750#.VymmrFRxfhQ
·        Kolme IDF:n sotilasta haavoittui myöhään tiistai-iltana tapahtuneessa autolla tehdyssä terrori-iskussa Dolevin kaupungin lähellä Jerusalemista pohjoiseen. Sotilaat ampuivat terroristin kuoliaaksi, jonka ruumiin Yaalon palautti saman tien omaisille. Sotilaat oli asetettu vartioimaan kohdetta eivätkä osanneet varoa hyökkäystä. Yksi haavoittuneista sotilaista on hengenvaarassa. Eilen illalla poliisi pidätti sunnuntaina terrorihyökkäyksen tehneen arabimiehen Jerusalemin itäosassa. Puukotuksen uhri on edelleen sairaalahoidossa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/211718#.VymnsFRxfhQ
·        IDF on osittain vetänyt joukkonsa pois Juudean ja Samarian A-alueilta, joissa PA hoitaa sen siviili- ja turvallisuus-hallinnon. PA esittää toistuvasti vaatimuksia, että IDF vetää joukkonsa pois A-alueilta pysyvästi, mutta IDF:n ja Shin Betin mukaan niiden läsnäolo alueilla on välttämätön, jotka ovat suorittaneet 90 % PA:n alueilla tehdyistä pidätyksistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/211730#.Vympp1RxfhQ

.Sunday, May 01, 2016

SUNNUNTAI 01.05.2016

SUNNUNTAI 01.05.2016
01.TIEDEMIEHET tekevät kaikkensa saadakseen ajan pysähtymään tai ainakin hidastaakseen sitä. He kehittelevät tietokoneohjelmia, joilla ihmisen aivotoiminnot pystyttäisiin siirtämään tietokoneen muistipakkaan kuvitellen, että joskus tulevaisuudessa pystytään kehittämään menetelmä, jolla ATK:n tietopankkii8n tallennetut ihmisen aivotoiminnot voitaisiin siirtää fyysiseen ihmishahmoon - oli se sitten ATK-perusteinen hologrammi tai fyysinen kokonaisuus. Toiset tiedemiehet tutkivat mahdollisuuksia hidastaa tai poistaa vanhenemisen ominaisuudet, eli ihmisen elinikää jatkettaisiin joko tilapäisesti tai loputtomiin.
Ihminen on Adamin ajoista lähtien pyrkinyt Jumalan kaltaisuuteen, jota Saatana tarjosi Evalle ja Adamille. Ensimmäisellä ihmisparilla oli käytettävissään elämän puu, jonka hedelmien syöminen vakuutti ikuisen elämän, mutta Saatana tarjosi enemmän: "Ette te kuole, vaan syömällä kielletyn puun hedelmän tulette Jumalan kaltaisiksi ja tulette tietämään kaiken". Saatanan tarjous oli vain osatotuus, ei ihminen kuollut fyysisesti, mutta hän kuoli hengellisesti; hän menetti suoran yhteyden Jumalansa kanssa.

Mutta aika jatkaa ihmisen ponnisteluista huolimatta omaa vääjäämätöntä kulkuaan sen mukaan, miten kaiken Luoja ja hallitsija on oman valtansa nojalla säätänyt ajoista ja ajanjaksoista. –
Näin olemme ohittaneet juutalaisen pessahin ajan ja siirtyneet huhtikuusta toukokuuhun, jota päivää Suomessa vietetään vapunpäivänä, jolloin perinteisesti suurvallat pitivät suuria paraatejaan sotilasmahtinsa osoituksesi. Israelissa tätä päivää ei huomioida ollenkaan, eikä Israel ole pitänyt sotilasparaatejaan vuosikymmeniin.

Ihmiselämän alkamisen ajankohta on yksi mielipiteitä jakanut fakta, minkä nojalla abortin kannattajat ovat kutsuneet ennen synnytystä äitinsä kohdussa muodostuvaa elämää vain limamöykyksi tai naisen ruumiin jatkeeksi, jonka kohtaloon hänellä on täysi oikeus huomioimatta, että kuten naisella on yksin-oikeus omaan ruumiiseensa, samoin myös syntymättömällä lapsella on yksinoikeus omaan ruumiiseensa. Nyt tiedemiehet ovat pystyneet valokuvaamaan sen hetken, jolloin siittiö kohtaa munasolun, jonka aikana tapahtuu valon välähdys merkkinä siitä, että hedelmöitys on tapahtunut ja uusi ihmiselämä alkanut kehittyä äitinsä kohdussa. http://www.foxnews.com/health/2016/04/26/scientists-witness-flash-light-during-conception-say-discovery-could-aid-ivf.html, http://www.express.co.uk/news/science/665807/KEY-TO-ETERNAL-LIFE-Someone-already-born-will-live-to-1-000-and-immortality-IS-possible, http://www.creationmoments.com/node/4615,

02.Siirrytään kuitenkin lähemmäs omaa aikaamme, ja tutkikaamme tämän hetken sääennustuksia.
Aamulla pistäytyessäni ulkona kuuden maissa ilma tuntui miellyttävän lämpöiseltä ja pienten lintujen konsertti rauhoittavan tutunomaiselta, sillä jopa mustarastas oli jo herännyt pitäen oman konserttinsa vakuutellen suurimmasta etuoikeudesta. "Biggist Favour, se huuteli varmana asiastaan.
Elämä näyttää jatkuvan tuhon ennusteluista huolimatta jo tämän vuoden aikana.
Säätilat. Jerusalem 18 -29; Tiberias 17 -35; Suolameri 26 -39; Eilat 24 -38 +C-astetta. ToI lupaa tälle päivälle peräti 33 astetta, huomiseksi selvästi viileämpää ja ylihuomiseksi uudelleen kuumaa ja kuivaa säätä, viiletäkseen uudelleen keskiviikoksi.

03.Juutalaisen pääsiäisen, eli pessahin vietto sujui suhteellisen rauhallisesti varoituksista huolimatta. IDF joutui useita kertoja rauhoittamaan Gazasta innoitettuja yrityksiä päästä Israelin puolelle turvallisuusaitaa, ja sekä poliisi että armeija olivat korkeassa hälytysvalmiudessa kaiken varalta. 13 juutalaista ja muutamia PA:n arabeja poistettiin Temppelivuorelta, juutalaiset siksi, että he pyrkivät rukoilemaan, ja arabit siksi, että he pyrkivät estämään rukoilemisen, mikä juutalaisilta on poliisin yksin-valtaisen päätöksen nojalla kielletty Vuorella.

EDISTYSTÄ on sen sijaan havaittavissa Jerusalem Postin esittäessä pääkirjoituksessaan vaatimuksen, että kunnioitetun sotapäällikön Moshe Dayanin väärään tilannearvioon perustuva päätös muslimien yksinoikeudesta rukoilemiseen Temppelivuorella tulee hallituksen toimesta muuttaa vastaamaan yhä kärkevämpiä vaatimuksia, että tasapuolisuuden nimissä – ellei jo pelkästään juutalaisten kiistämättömästä oikeudesta Temppelivuoren omistukseen ja päättämiseen, kenellä on oikeus rujoilla rukoilemiseen siellä - , juutalaisen käsityksen ja perinteen mukaan Temppelivuoren tulee olla avoinna kaikille, jotka siellä haluavat palvoa siellä jumalaansa. "Minun Huoneeni on oleva kaikkien kansojen rukoushuone, eikä kukaan saa asettaa esteitä sille".  http://www.jpost.com/Opinion/Sanctifying-the-Mount-452737.

04.Sotilaat ottivat yhteen Gazan arabien kanssa useissa kohdin pääsiäisviikon aikana, ja joutuivat käyttämään tuliaseita karkottaakseen pari turvallisuusaidalle saakka eksynyttä arabia vastaan, Kukaan ei kuitenkaan kuollut eikä haavoittuneista raportoitu.

Kaksi muuta törmäyskohdetta olivat Samariassa. Tusinoittain PA:n arabeja kokoontui Kfar Kadoumin arabíkylän lähellä Sikemistä etelään. Kolme arabia haavoittui yhteenotoissa.
Billin arabikylän lähellä oleva turva-aita on arabien jatkuvien hyökkäysten kohteena, eikä IDF ole keksinyt sopivaa keinoa niiden lopettamiseksi. Arabit osoittivat mieltään rakennettua turvallisuusaitaa vastaan. Sotilaat käyttivät kumiluoteja ja kyynelkaasua mielenosoittajia vastaan. Armeijan julkistaman tiedotteen mukaan viisi arabia haavoittui yhteen-otoissa. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/idf-clashes-with-arab-attackers-along-security-barriers/2016/05/01/,

05.UUTISOTSIKOITA
·       Englannin työväenpuolueen parissa kuhisee äskettäin paljastuneitten useitten holokaustin vastaisten tai Hitleriä suosivien lausuntojen vuoksi. INN:n otsikon mukaan kysymys on jopa vallankumouksen luokkaa olevista selvityksistä.
Ken Livingstone joutui eroamaan todettuaan, että Hitler suosi juutalaisten muuttoa Israeliin. Puolueen uusi puheenjohtaja Jeremiah Corbyn on joutunut selvittelemään useita erimielisyyksiä, joista vihaisimmat vaativat hänen eroaan. Antisemitismistä syytetty kansan edustaja Naz Shah, joka syytti Israelia etnisestä puhdistamisesta, on asetettu toistaiseksi syrjään puolueen toiminnasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/211563#.VyWnrVRxfhQ
·       Presidentti Reuven Rivlin on joutunut harkitsemaan uudelleen entisen presidentti Moshe Katsavin armahtamista, sillä hänen mielen-terveytensä osoittaa romahtamista ja mahdollista itsemurhaa, vaikka häntä vartioidaan 24 tuntia vuorokaudessa. Rivlin on aiemmin kieltäytynyt armahtamaan Katsavia. Hänen armonanomuksensa aikaistetusta vapauttamisesta hylättiin, mikä johti hänet syvään masennukseen.  http://www.timesofisrael.com/katsav-to-seek-pardon-due-to-waning-mental-health-report/
·       Unkarissa kadonnut israelilainen lääkintä-tekniikan opiskelija Ofir Gross on paikallisten viran-omaisten mukaan murhattu. Hänen ruumiinsa löydettiin kaksi viikkoa katoamisen jälkeen metsästä, ja viranomaiset tutkivat mahdollista murhaa. Uhrin perheen mukaan teknistä lääketiedettä Sakassa opiskellut Gross, 40, asui ystävänsä luona Tiszakecsken kaupungíssa, mutta ystävän jouduttua matkustamaan Budapestiin Gross päätti matkustaa Debreceniin,
·       Rooma avaa kaupungin alle hakattuja huomattavien juutalaisten hautakammioita yleisölle toukokuun 5. päivään saakka. Rooman kaupungin alle on hakattu kattava tunneli-verkosto, joihin kansalla ei ole ollut pääsyä. http://www.timesofisrael.com/rome-opens-jewish-catacombs-to-public/
·       Aleppon kaupunki Syyriassa, joka on Al-Nusra joukkojen valvonnassa, on toistuvien kiivaiden ilmapommitusten alaisena, joita tekevät sekä Syyrian että liittoutuneitten ilmavoimat. Kaupungissa vielä asuvat siviilit pyrkivät pakoon uusia pommituksia Venäjän kieltäydyttyä pyytämästä Syyrian ilmavoimia lopettamaan ilma-pommitukset. Syyrian ilmavoimat käyttävät ns, tynnyripommeja, jotka ovat hyvin epä-tarkkoja, mutta tekevät suurta tuhoa ympäristölleen.  Huhtikuun 22. päivän jälkeen pommituksissa, tykistö- ja raketti-iskuissa on kuollut paikallisen ihmisoikeustarkkailijan mukaan ainakin 246 siviiliä, sodan uhrien kokonaismäärän ollessa 270 000 ihmistä. Lauantain aikana 10 siviiliä sai surmansa. http://www.timesofisrael.com/residents-flee-as-fresh-airstrikes-pummel-aleppo/
·       Israelin viranomaiset kieltävät huhut, joiden mukaan liittokansleri Angela Merkel olisi turhautunut Netanyahuun ja hänen kaksi valtiota
kohdistuvaan asenteeseensa. Israelin käsityksen mukaan huhut perustuvat Merkelin vastaiseen propagandaan eivätkä vastaa todellisuutta. Merkel on joutunut kovaan pyöritykseen kutsuttuaan kaikki halukkaat maahanmuuttajat Saksaan, mikä on tsunamin tavoin pannut koko maan sekaisin. EU aikoo siirtää huomionsa uuden pakolaistulvan estämiseksi Pohjois-Afrikkaan ja tarvittaessa käyttävänsä sotalaivoja sen estämiseksi. http://www.timesofisrael.com/israel-denies-report-germany-frustrated-with-netanyahu-two-state-process/
·       Perjantaina iltapäivällä Temppelivuorella sattui pahoja yhteenottoja poliisien ja wagf-säätiön vartijoitten sekä muslimihuligaanien välillä. Poliisi varoitti wagfia palauttamaan rauha, tai poliisi nousee vuorelle voimalla. 30 ihmistä kuulusteltiin ja 8 ihmistä pidätettiin kertomatta, olivatko he juutalaisia, turisteja vai arabeja. Tunnelma Temppelivuorella on tiivistymässä, ja hallituksen on pakko tutkia tilannetta uudelleen. http://www.timesofisrael.com/police-clash-with-stone-throwing-rioters-on-temple-mount/