Friday, March 25, 2016

PERJANTAI 25.03.2016

PERJANTAI 25.03.2016
01.Minulla on tunne, että minut – tavallaan – kaadettiin seisovilta jaloiltani suoraan sairasvuoteeseen. Kyllähän minä tunsin paineen rinnassani - olin tuntenut sen jo kauan sitten, enkä siksi osannut panna sitä erikoistarkkailuun – mutta keskiviikkona kaksi viikkoa sitten tyttärieni Odeiyan ja Michalin pontevien vaatimusten vuoksi, mitä he vahvistivat tilaamalla Makkabin lääkäriltä ajan välittömästi ilman vastaväitteitä, jouduin keskeyttämään aloittamani raportin kirjoittamisen ja menemään ranskalais-juutalaista sukujuurta olevan lääkärin vastaanotolle, joka määräsi minut välittömiin tutkimuksiin Makkabin klinikalle Jerusalemissa.

Tämä aloitti tapahtumaketjun, jossa nyt olen: toipilaana odottaen seuraavaa siirtoa, joka on ensi maanantaina rasitustestin muodossa sitä edeltävine veritutkimuksineen sunnuntaina.
Tämä kaikki keskellä kristittyjen pääsiäisien viettoa, mikä ei sattunut samaan aikaan juutalaisten pessahin kanssa, joka tutkimusteni mukaan alkaa 23.huhtikuuta kestäen koko seuraavan viikon, mikäli olen neljän eri lääkkeen vaikutuksen alaisena hämärtyneine silmilläni pystynyt oikein tajuamaan. Tosin yksi lääke – cardilock 2.5 pudotettiin pois 5 vrk ennen rasituskoetta.
Näin sitten olen yrittänyt asennoitua PSI katetheroinnin jälkeiseen toipilaspotilaan asemaan, mikä edellyttää monien velvoitteiden ja totuttujen toimintamuotojen rajua supistamista ja poistamista. Tämä edellyttää myös tiettyä henkistä painiskelua velvollisuuden tunnon ja järkevän ajattelun välillä.
Saadakseni vähän vaihtelua jokapäiväiseen kiertokulkuun verenpaineen mittauksineen kotilaitteella ja pillerien oikeaan aikaan nielemisineen lepotaukojen ohella päätimme keskiviikkona tehdä pienen retken luontoon
Ajoimme suurehkon korjauksen läpi-käyneelle 20 vuotta vanhalla Lanciallamme Har Eitanin maastoon, jossa teimme sopivan pitkän kävelyretken maastoon, jossa keväiset luonnonkasvit heräävät loistoonsa. Tämän jälkeen kävimme nauttimassa maitokahvit tuoreen sämpylän kanssa Harel-marketin kahvilan ulkoterassilla.  Näyttää, että me Lancian kanssa saimme ehkä viimeiset kunnostustoimenpiteet odottaessamme hartaasti Messiaan tuloa, mikä - odotustemme mukaan - tulee ratkaisemaan myös ajankohtaiset käytännön ongelmamme. Ensi viikolla selvinnee, mitä nyt seuraavaksi.

02.BRYSSELIN terrori-iskujen jälkeen, jossa sai surmansa ainakin 31 ihmistä ja yli 300 haavoittui, niistä huolimatta kotoinen terrorin vastainen taistelumme jatkuu. PA:n ja Gazan arabit pyrkivät edelleen iskemään valitsemiansa juutalaissiviilejä ja sotilaita hengenvaarallisiin kohtiin, tavallisesti niskaan, jossa iskut ovat osoittautuneet useimmiten hengenvaarallisiksi.
Viimeisin isku tapahtui Hebronissa torstaiaamuna. Siinä kaksi arabimiestä hyökkäsivät sotilaita vastaan puukottaen yhtä hengenvaarallisesti. Sotilaat vastasivat iskuun surmaten yhden terroristeista ja haavoittaen toista, joka kaatui haavoittuneena maahan. Terroristeilla oli luotiliivit suojanaan, vaikka ilma oli lämmin ja jopa helteinen.

Yksi sotilaista katsoi haavoittuneen terroristin hapuilevan pommivyötä lanteillaan, kuten hän oletti, ja ampui häntä päähän surmaten hänet. Tämä herätti runsaat vastaväitteet pääministeriä myöten, joka tarkemmin asiaa tutkimatta tuomitsi haavoittuneen ampumisen IDF:n eettisen ja moraalisen toiminnan vastaisena. IDF:n toimia tutkitaan suurennuslasin avulla, joten sotilaan ehkä harkitsematon toiminta sotii yleistä trendiä vastaan pyrkien osoittamaan IDF:n toimien moraalisen vastuullisuuden.

Haavoittuneen terroristin ampunut sotilas vietiin putkaan odottamaan tutkimusten valmistumista. Jotkut parlamentin jäsenet ja Peace Now kritisoivat MGA:n jäseniä, etteivät he uskaltaneet suorittaa haavoittuneena maassa makaavalle terroristille tarvittavaa tutkimusta, mikä johti tragediaan.
Sotilaan omaiset vahvistavat, että terroristilla oli pommivyö. Hänen reaktionsa on ymmärrettävää, sillä terroristit hakkasivat sotilasta puukoillaan useita kertoja. Tämä tapahtui Hebronissa torstaiaamuna, joka on purim-juhlan ensimmäinen päivä. Juudean ja Samarian palestiinalaisalueet suljettiin keskiviikosta lauantai-iltaan saakka terroriuhan vähentämiseksi.
http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/idf-soldier-jailed-for-killing-terrorist-video/2016/03/24/

03.Kansanedustaja Betzalel Smotrich (Jewish Home) kritisoi sekä pääministerin että puolustusministerin tapaa tarttua hätäisesti IDF:n sotilaan ampumistapaukseen haavoittuneen terroristin eliminoimiseksi ennen kuin tämä ehti käyttää pommivyötään. Smotrich sanoo, että poliittinen johto sekoittaa lain ja moraalin, ja mikä pahinta, perustaa tuomionsa vääristelemäänsä moraaliin.

Hän tviittasi Yaalonille: ”Puolustusministeri on harhautunut. Mistä sait tämän vääristellyn moraalin? Se voi olla laillinen ongelma, mutta moraalinen? Onko terroristin ampuminen moraalitonta?”

Pääministerille hän tviittasi: ”Liian paha, että pääministeri asennoitui poliittisesti korrektin vasemmiston kanssa. Terroristi, joka pyrkii surmaamaan juutalaisia, on tuomittu kuolemaan”.

Toisessa tvitterissään Smotrich selvittää, ettei ole moraalisesti oikein pyrkiä pelastamaan terroristin henkeä, joka on pyrkinyt surmaamaan juutalaisia, ja Yaalon sekoittaa lain ja moraalin. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/it-may-not-be-legal-but-it-is-moral/2016/03/25/

04.Pariisin 13.11.2015 massamurhien ja terrori-iskujen pääepäilty Salah Abdeslam väittää, ettei hän tiennyt mítään Brysselin lentoaseman vastaanottohallissa sekä metrojunassa räjäytetyistä pommeista, eikä suostu työskentelemään Belgian viranomaisten kanssa, vaan vaatii palauttamista Pariisiin.
Abdelslam asui DNA-tulosten mukaan kuukausiakaupalla samassa asunnossa yhden Brysselin terroristin kanssa ja hänet pidätettiin 4 päivää ennen lentoaseman terrori-iskua.
Islamin Valtio on tunnustanut olleensa Brysselin iskujen takana, mikä myös samalla poistaa väitteet, että Euroopassa ja muualla maailmassa suoritetuilla hyökkäyksillä ja Israelin ja PA:n ja Gazan arabien välisellä konfliktilla olisi mitään yhteyttä. ISIS selvittää, että sen pääkohde on Mekka ja Medina Saudi Arabiassa, jotka on vapautettava sunni-wahhabin korruptoituneesta valvonnasta.  Se hyökkää Euroopassa ja Amerikassa siksi, että EU-maat ja USA tukevat saudeja ja edustavat pahinta islamin vastaista liittoutumaa, jonka taustalla on juutalais-kristillinen ideologia vääristeltyine pyhine kirjoituksineen, kuten koraani väittää.

BELGIAN viranomaiset palkkasivat israelilaisen yhtiön laatimaan selvityksen ja esittämään suosituksia Brysselin lentoaseman turvallisuuden parantamiseksi, mutta tutkimus hyllytettiin eikä tehty mitään sen toteuttamiseksi. Nyt sekä Belgiassa että muualla maailmassa on alettu ymmärtää, että Israel on ollut kaiken aikaa oikeassa vaatiessaan turvallisuuden parantamista ja varoittanut iskuista. Brysselin terrori oli pidätettynä Turkissa kahdesti, ja Turkki varoitti Brysseliä iskuista.
Sekä USA että Israel varoittavat, että seuraavat terrori-iskut tapahtuvat Sofiassa, Bulgariassa, mistä on selviä merkkejä. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/paris-terror-suspect-salah-abdeslam-claims-he-didnt-know-about-brussels-attack-plan/2016/03/24/, http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/us-imminent-terror-threat-in-sofia-bulgaria/2016/03/24/

05.IDF:n sotilaat pidättivät PA:n puukolla aseistautuneen arabinaisen Hebronissa Tel Rumeidanin lähiön tiesululla. Nainen ei ehtinyt tehdä mitään vahinkoa sotilaiden ollessa äärimmäisen varovaisia. Juudean ja Samarian arabialueet ovat IDF:n määräämässä piirityksessä purim-ajan keskiviikosta lauantai-iltaan. Vain välttämätön sosiaalinen tai terveydenhoidollinen liikenne sallitaan purimin aikana. http://www.timesofisrael.com/palestinian-held-after-carrying-knife-at-hebron-checkpoint/

06.Lämpötila on tänään 16 -24 asteen tienoilla, mutta lauantaina ja sunnuntaina tulee sateita, minkä johdosta lämpötila alenee siten, että maanantain lukemat ovat 9 -13 +C-astetta.

Toivotan lukijoilleni siunattua ja varjeltua juhla-aikaa. Palataan ensi viikolla asiaan sen mukaan, miten asiat etenevät. Shabat Shalom.

Monday, March 21, 2016

MAANANTAI 21.03.2016

MAANANTAI 21.03.2016
1.     OLEN jo usean päivän ajan mielessäni luonnostellut tätä raporttia varsin ristiriitaisissa tunnelmissa. Toisaalta tunnen syyllisyyttä siitä, että sen toteutuminen on siirtynyt eri syistä johtuen, mutta toisaalta olen lupautunut Makkabin perhelääkärin varsin synkkään tulevaisuuden näkymään: Joko seuraat tarkkaan meidän antamiamme ohjeita ja voit jatkaa elämääsi joitakin vuosia, tai siirryt ikuisille majoille. Lääkärin ohjeen mukaan toipuminen ja sitä seuraava kuntoutuminen voi viedä viikkoja, joten olen tavallaan sidottu. Katson kuitenkin, ettei minun elämänkaareni pituus ole lääkärin kourassa, kyllä se on suuremmassa kädessä.
Kaikki nuo tähän tilaan johtavat toimenpiteet olivat tavallaan kuin inhimillisen tiedon ja taidon näytteitä, ja siksi tunsin seuraavani sitä kuin ulkopuolisena tuntien kaiken aikaa Pyhän Hengen valtavan läsnäolon. Sen johdosta tunsin olevani täysin turvattuna, vaikka inhimillisenä olentoja tunsin välillä tuskaa ja kipua varsin kovakouraisessa hoitotoimenpiteistä, jota todistavat suuret mustelmat molemmissa käsivarsissa, jotka ovat edelleen kipeät.

2.     Miten tästä eteenpäin edetään, on vielä arvailujen varassa, mutta uskoisin, että mikäli jatkan raporttieni laatimista, ne tullevat olemaan tämän kaltaisia vapaamuotoisia tarinoita tilanteista ja tunnelmista täällä, joskin perustan ne päiväkohtaisiin uutis-tällaisen aiheisiin. Uskoisin tällaisen tarinoinnin olevan helpompaa lukea ja myöskin helpompaa laatia.
Ei pudonnut taivas sinä aikana, kuin olin poissa muurin aukosta omalta osaltani pyrkien varoittelemaan vihollisesta, mutta eri sävyisiä pilvimuodostelmia liikkuu taivaan kannella. Lisäksi on huomioitava, ettei maapohja jalkojen alla ole sekään täysin turvattu, sillä viholliset ovat keksineet uuden hyökkäystavan juutalaista valtiota vastaan kaivamalla hyökkäystunneleita rajalinjan yli Israelin maaperälle voidakseen niiden kautta tehdä yllätyshyökkäyksiä rajalinjan pinnassa olevia juutalaisyhteisöjä vastaan, kuten on tapahtunut Gazasta.
Tunneleita kaivetaan myös Libanonista ja ehkä myös Syyriasta käsin. Eräänä päivänä TV:n kanavalla näytettiin videokuva yksi-näisestä rabbista, joka rajalinjalla rukoili, että Israelin Varjelija täyttäisi nuo tunnelit siten, ettei niitä voitaisi käyttää.
Ei rabbi ollut varmaan ainoa, joka sitä rukoili, kyllä moni muukin rukoili samaa. Ilman rukousta tai sen seurauksena toistakymmentä tunnelia on mystisesti romahtanut haudaten kaivajat alleen.
Israelissa liikkuu tietoja, joiden mukaan tunnelien havaitsemiseen ja tuhoamiseen tarkoitettu järjestelmä on lähes valmis.

3.     Muistutuksena siitä, ettei vaara vaani vain kotimaan teillä ja toreilla, on Istanbulissa tapahtunut terrori-isku, jossa muiden uhrien ohella sai surmansa 3 Israelin kansalaista ja useita haavoittui. Aluksi ei tiedetty, oliko isku tarkoitettu israelilaisia vastaan, mutta myöhemmin näin todetaan. Terroristi oli DNA tulosten mukaan ISIS-joukkoihin kuuluva. Israel varoitti Turkkiin matkustavia terrorin mahdollisuudesta, mutta Turkki on perinteisesti ollut israelilaisten tärkeä lomanviettokohde.  Turkin presidentti Erdogan esitti syvän surunvalittelun, mutta eräs hänen puolueensa korkea edustaja sanoi toivovansa israelilaisten haavoittuneiden menehtyvän haavoihinsa.

4.     Israel tunnetaan maailmalla sotilaallisesti vahvana, mikä perustuu aseistukseen laatuun ja määrään kuten myös joukkojen harjoittamiseen ja määrään. Tämä on paperilla tosiaan näyttävä, mutta Israelin pahin vihollinen on sen sisäinen hajanaisuus. Israelin sisällä asuu miljoonia arabeja ja beduiineja, jotka pääsääntöisesti eivät osallistu asepalvelukseen, ja joiden lojaalisuus valtiota kohtaan kriisitilanteissa on arvoitus.

Edellisen ohella Israelin juutalaisväestön keskuudessa elää voimakkaita uskonnollisia järjestöjä, jotka menneisyydessä ovat taistelleet verisestikin keskenään vielä vihollisen jo piirittäessä Jerusalemia. Tämä toistuu aikamme juutalaisessa valtiossa, jossa suurimmat uskonnolliset kuohunnat tapahtuvat ääriortodoksien ja muiden uskonlahkojen välillä. Viimeisimmät ”taistelut” käydään Länsimuurin edustalla olevasta kotellista, jota ortodoksit hallitsevat ja pyrkivät rajoittamaan toisten ryhmiä käyttämästä sitä. Naiset ovat vaatineet sada sekoittua miesten joukkoon ja käyttää Torah-rullaa ja uskonnollisia symboleja miesten tapaan, mutta se ei sovi ortodokseille. Toinen kiistakysymys on mikve-altaiden käyttäminen, joita ortodoksit eivät antaisi reformoitujen ja konservatiivien käyttöön.  Myöskin pappien vuotuinen siunaustilaisuus on nousemassa kiistakysymykseksi. Juutalaiset eivät näytä pystyvän tajuamaan, miten vaarallisesta skismasta tässä on kysymys. Kansan tulisi toimia nyt yhtenäisenä eikä hajautuen keskenään riiteleviin lahkoihin.
IDF esitteli äskettäin Arrow ohjustentorjunta järjestelmäänsä, joka tulee täyttämään Iron Dome järjestelmää. Arrow II ja III on tarkoitettu keski- ja pitkänmatkan ballististen ohjusten torjuntaan. Näitä ei ole vielä testattu todellisissa olosuhteissa, mutta ne tullevat käyttöön ensi vuoden aikana.

5.     Säätila on Israelissa nyt viileähkö, mutta huomisesta alkaen säätila muuttuu vähitellen helteiseksi siten, että torstaina lämpötila noussee 28 asteen tienoille. Parina viime päivänä on saatu kevyitä sadekuuroja, mutta ne loppunevat toistaiseksi. Kevättä on jo rinnassa, mutta ilmapiiri on toistaiseksi painostava. - Huomaan olevani vielä lääketokkurassa, anteeksi tuo päivien sekoittaminen.