Friday, September 09, 2016

PERJANTAI 09.09.2016

PERJANTAI 09.09.2016
01.Juutalaisen viikon viimeinen työpäivä, lyhyt sellainen, sillä huomisen sapatin vuoksi työt lopetetaan hyvissä ajoin iltapäivällä. Lämpötila oli mukavat 21 astetta, mutta kosteus ja sumu alkaa tuntua ilmassa.
Säätilat tänään:
Jerusalem 21 -31; Tiberias 25 -39; Suolameri 29 -38; Eilat 28 -39 +C-astetta. Lämpötilat pysyttelevät melko tasaisesti tämän päivän lukemissa, huomenna voi olla pieni nykäys ylöspäin, mutta maanantaina trendi osoittaa laskua alaspäin.
02.Aluksi muutamia JP:n etusivun otsikoita:
Netanyahu ja Abbas keskustelevat ensimmäistä kertaa kuuteen vuoteen Moskovassa, Dichter: Sopimatonta vaatia rakennuskieltoa ja vankien vapautusta.

PA:n oikeuslaitos Ramallahissa päätti siirtää PA:n vaalit. Tuomarit katsovat Jerusalemin sivuuttamisen oikeuttavan vaalien siirtoon. Toinen syy on artikkelin mukaan epäilys vaalien laillisuudesta Gazassa. Hamasin ehdokaslistasta oli jätetty pois kaikki Fatahin ehdokkaat.

Vaalien siirto on analyytikko Ben Lynfieldin mielestä uusi isku Abbasille. Vaalit oli tarkoitus pitää 08. lokakuuta. Artikkelissa selitetään PA:n arabien toivoneen, että jos vaalit sujuvat rauhallisesti, ne voisivat toimia esikuvana parlamentin ja presidentin vaalien pitämiseksi. PLO:n sisällä oikeuden päätöstä pidetään poliittisena puuttumisena PA:n päätösvaltaan.

USA:n demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clinton, jonka kelvollisuutta toimia USA:n presidenttinä kysytään yhä vakavammin, sanoi presidenttinä muuttavansa nykyisen USA:n Lähi-Idän politiikan, jota hän pitää kriisinhallintana, perusteellisesti, kuten hän totesi TV-2:n haastattelussa New Yorkissa.

03.ToI:n julkaisemassa artikkelissa todetaan, että Venäjän tunkeutuminen Lähi-Idän ja erítyisesti Israelin ja PA/PLO:n välisten ongelmien ratkomiseen vahingoittaa USA:n vaikutusvaltaa, etenkin jos Netanyahun ja Abbasin Moskovan neuvottelut toteutuvat ja onnistuvat.

Venäjä on jo vuosien ajan tarjoutunut isännöimään Israelin ja PA/PLO:n välisiä rauhanneuvotteluja, mutta eri syistä johtuen tarjousta ei ole otettu vastaan.
Uutinen Bibin ja Abbasin välisistä keskusteluista Moskovassa julkistettiin torstaina, mutta ilman päivämäärää ja keskustelujen agendaa. Raportissa todettiin osapuolten antaneen periaatteellisen suostumuksensa.
Abbasin kerrottiin aluksi vaatineen rakennuskieltoa Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä sekä 24 vangin vapauttamista, mutta eräs PLO:n virkailija kielsi uutisen. Israelissa Abbasin vaatimusta pidetään sopimattomana.

Artikkelissa todetaan Moskovan aloitteen toteutumisen sekoittavan entisestäänkin sekavaa vyyhteä, jossa sivullisen on vaikea enää nähdä, mikä valtio tukee mitäkin kapinallisjärjestöä, ja mitä vastaan ne taistelevat.
USA pyrkii saamaan aselevon tai ainakin tulitauon verisiin Aleppon taisteluihin, jotta taistelujen jalkoihin jääneille siviileille voitaisiin toimittaa avustustarvikkeita. Tästä USA joutuu sopimaan Venäjän kanssa, joka lentoaseellaan tekee ilmaiskuja kaupunkia hallussaan pitäviä Al-.Nusra ja ISIS-joukkoja vastaan. USA tukee joitain kapinallisten joukkoja; Venäjä tukee Iranin tavoin Syyrian presidentti Bashar Assadin hallitusta toimittaen sille aseita ja varoja. Syyrian armeijan rinnalla taistelee Hizbullah, jonka kerrotaan siirtäneen Syyriassa joukkojaan aivan Israelin pohjoisrajan tuntumaan.
Artikkelissa todetaan USA:n entisen liittolaisen Saudi Arabian toimivan itsenäisesti Jemenissä, mutta se ei ole pystynyt kukistamaan Iranin tukemia Houthi-kapinallisia.

Kuvioita sekoittaa edelleen Turkin armeijan yksiköitten tunkeutuminen Syyrian pohjoisosaan. Presidentti Erdogan käytti keppihevosena Turkin eteläosassa tehtyjä terrori-iskuja sanoen, että joukkojen tarkoituksena on puhdistaa alueet IS:n joukoista, mutta sen tärkein päämäärä on painostaa IS:n joukkoja vastaan taistelevat kurdijoukot siirtymään Eufratvirran itäpuolelle. Erdogan pelkää kurdien haaveilevan autonomiaa Syyrian pohjois-osaan, mutta Turkki vaatii siitä puskurivyöhykettä.

KAIKESTA tästä voidaan päätellä USA:n vaikutusvallan heikenneen tasolle, josta on vaikea nousta entiseen suuruuteen Hillaryn hyvistä toiveista huolimatta.  http://www.timesofisrael.com/russian-mideast-push-could-hurt-us-influence-if-talks-occur/

04.IRANIN puolivirallinen FARS uutistoimisto kertoi uutisissaan tarkempaa lähdettä ilmoittamatta, että suuri joukko Hizbollahin taistelijoita valmistautuu siirtymään Syyrian Golanin kukkuloille avustaakseen Assadin hallituksen joukkojen taisteluja Al-Nusran joukkoja vastaan. Al-Nusra on omaksunut uuden nimen Fateh Al-Sham Front. Toinen kapinallisjärjestö Khalid ibn al-Walid Army on entiseltä nimeltään Yarmouk Martyrs Front. Se taistelee samoilla alueille kuin Al-Sham Front.

Salafi-muslimien muodostama Fatej Al-Sham Front järjestö, jolla on yhteyksiä Al-Qaidaan, taistelee verisesti sekä Assadin armeijaa, että muita kapinallisia vastaan Quneitran alueella. Osa kranaateista ja ammuksista kantautuu Israelin puolelle rajaa aiheuttaen IDF:n vastatoimet. Al-Sham Front on USA:n ja YK:n terrori-järjestöjen listalla.

IRANIN FARS-uutistoimiston artikkelissa todetaan Hizbullahin toimivan yhdessä Iranin armeijan edustajien kanssa lopettaakseen kapinallisten toiminnan Syyrian puoleisilla Golanin kukkuloilla ja Quneitran alueella, joka toimii "käytävänä Syyrian alueitten ja miehitettyjen Golanin kukkuloitten välillä", kuten uutisissa raportoitiin. USA:n ja Venäjän väliset Syyriaa koskevat rauhan-tunnustelut ovat edenneet kovin hitaasti, vaivalloisesti, välillä keskeytyen kokonaan.

IDF:n taholta todetaan, että se seuraa tarkoin tilanteen kehitystä Syyrian rajan pohjoispuolella tehden tarvittavat muutokset ja vahvistukset tilanteen mukaan. http://www.timesofisrael.com/hezbollah-to-move-into-south-syria-just-across-israel-border/, http://www.debka.com/article/25654/Hizballah-units-regroup-on-Israel%E2%80%99s-Golan-border,

05.DEBKAFILE käsittelee artikkelissaan Syyrian tilannetta ja USA:n ja Venäjän vaihtuvaa roolia asioitten järjestelemiseksi. USA on ollut tähän saakka liikkeelle- paneva voima ja usein sanellut omat ehtonsa, nyt tilanne on muuttunut ja muuttuu edelleen.

Venäjä ja Turkki neuvottelevat nyt keskenään ja sopivat asioista, eikä USA voi kuin seurata sivusta.
DF:n artikkelin mukaan Erdogan oli toivonut presidentti Obaman ottavan esiin hänen esityksensä G20 konferenssissa turvallisuus-vyöhykkeen perustamiseksi Syyrian puolelle rajaa, ja yhteisestä operaatiosta Raqqan kaupungin vapauttamiseksi, mutta ei odottanut tuloksia, joita ei myöskään tullut.
Sen sijaan Erdogan tapasi Venäjän presidentti Putinin G20 konferenssin aikana Hangzhoussa sopien hänen kanssaan yhteisistä toimista Syyriassa. Tämän jälkeen Putin saattoi indormoida presidentti Obamaa, että hän johtaa tästä lähtien Syyriaa koskevia neuvotteluja. Hän toimii nyt yhteistyössä Turkin "sulttaanin" Recep Tayyip Erdoganin kanssa, kuten Erdogan haaveilee tulevaisuudestaan maailman muslimien johtajana.

DF:n artikkelissa todetaan, että Erdogan saattoi lähteä G20 konferenssista hyvällä mielellä, sillä hän oli saanut presidentti Putinin hyväksymisen ottaa 4000 neliökm:n laajuisen kaistan Syyrian aluetta valvontansa alle, jossa sijaitsevat kaupungit Jarablus, Manjib, Azaz ja Al-bab. Samalla hän valvoo myös siellä asuvia kurdeja, joiden Turkissa toimiva aseellinen järjestö on piikki Turkin lihassa. Erdoganin suunnitelmaan kuuluu Syyrian pakolaisten sijoittaminen saamalleen turvallisuus-vyöhykkeelle, mikä helpottaa Eurooppaan pyrkivän pakolaismäärän vähentämistä ja samalla hänen asemaansa. USA:n varapresidentti Joe Biden itse asiassa möi kurdit Erdoganille uhaten lopettaa USA;n avustukset kurdien Syyriassa sotiville Pesmerga-taistelijoille, elleivät he vedä sotilaitaan Eufratvirran itäpuolelle, kuten Turkki vaati. Kurdijoukot ovat ainoat, jotka pystyivät taistelemaan voitollisesti ISIS-joukkoja vastaan.

SEKÄ Iranin että Venäjän armeijat ovat käyttäytyneet uhmaavasti ja usein provosoivasti USA:n armeijan edustajia vastaan. Iranin pikaveneet häiritsevät USA:n sotalaivoja Persianlahdella, ja Venäjän hävittäjät suorittavat vaarallisia lentoja USA:n sota-alusten sekä lentokoneiden läheisyydessä Mustallamerellä kuin härnäävän verta nenästään. http://www.debka.com/article/25656/Putin-Erdogan-deal-for-Syria-is-ME-exit-for-Obama-

06.UUTISIA LYHYESTI
·       Pohjois-Korea (DPRK) ilmoitti virallisesti suorittaneensa 10 kilotonnin, laajimman tähän saakka tehdyistä, ydinpommin koeräjäytyksen. Maansa johtaja Kim Jong-Un ilmoitti maalikuussa maansa ydintutkijoitten kehittäneen ydinpommin, joka voidaan asentaa ohjuksen kärkeen. Ilmoituksen uskotaan vaikuttavan ratkaisevasti Pohjois-Korean arvostukseen maailmalla ja voivan vaikuttaa sen eristyneisyyden loppumiseen. Maa on suorittanut tämän vuoden aikana 20 lyhyen- ja keskimatkan ohjuksen testilaukauksia. Lisäksi maa ilmoittaa kehittäneensä ballistisen ohjuksen, jonka kanto-matka yltää Amerikan mantereelle, joskin tietoa siitä epäillään. Obama varoitti vakavasti Pohjois-Koreaa jatkamasta YK:n päätöslauselmien vastaisia toimiaan. http://www.timesofisrael.com/north-korea-test-confirms-nuke-can-be-mounted-on-rockets/
·       NASA lähetti Osiris-Rex avaruusaluksen 6.5 km:n matkalle avaruuteen kohti asteroidia, jonka epäillään voivan vaikuttaa maapalloon, Avaruusaluksen tekniset laitteet raaputtavat 4-miljardin vuoden ikäisen asteroidin selkämystä saadakseen soranäytteitä, jotka sen on tarkoitus tuoda takaisin maapallolle tutkimuksia varten. Tutkijat uskovat tämän BENNU-asteroidin voivan antaa viitteitä elämän synnystä. Bennu kiertää aurinkoa vähän laajemmalla radalla kuin maa. Bennu on ympärysmitoiltaan 500 m (1600+ jalkaa), ja sen pinnalla uskotaan olevan 4.5 miljardin vuoden vanhaa karbonaattia. Tutkijat uskovat saavansa 60 grammaa tekniikan laitteiden Bennun selkäpuolesta raaputtamaa soraa. http://www.timesofisrael.com/nasa-spacecraft-on-way-to-asteroid-that-may-impact-earth/
·       Maailman muslimien paastokausi alkaa lauantaina, ja sen yhteydessä arvioidaan parin miljoonan muslimin tekevän hajj pyhiinvaellusmatkan Mekkaan osallistuakseen pyhiin rituaaleihin Kaaban pyhän kiven ja sitä suojaavan mustalla kankaalla päällystetyn suorakulmaisen rakennuksen ympärillä. Viranomaiset voivat vain toivoa, että vältyttäisiin tänä vuonna massojen ryntäilyn vuoksi jalkoihin jääneiden kuolemalta, Viime vuonna sai pari tuhatta muslimia surmansa, mistä Iran syyttää Saudi-hallitusta, joka ei piittaa ihmisten turvallisuudesta. http://www.timesofisrael.com/muslim-pilgrims-arrive-at-holy-site-ahead-of-hajj/,
·       Hamas käyttää Gazassa 100 miljoonaa USD sotilas-
kohteitten rakentamiseen ja aseitten ja rakettien valmistamiseen. 40 miljoonaa USD käytetään hyökkäystunnelien kaivamiseen, missä työskentelee 1500 miestä, usein kustannussyistä myös alaikäisiä.  http://www.timesofisrael.com/hamas-spends-100-million-a-year-on-military-infrastructure/,
·       PA:n virkailijat kiistävät loukkaantuneina median välittämät tiedot, joiden mukaan Mahmoud Abbas, alias Abu Mazen, olisi ollut NL:n KGB:n agentti. Hän opiskeli Moskovan yliopistossa, jossa hän väitteli tohtoriksi väittäen väitöskirjassaan, että natsit tappoivat vain 1 miljoona juutalaista, ja että juutalaiset toimivat yhteistyössä Natsien kanssa juutalaisten muuttamiseksi Israeliin. Samaa väitetään Jasser Arafatista, jonka NL:n agentit kouluttivat huolellisesti arabijohtajaksi. http://www.timesofisrael.com/soviet-documents-said-to-reveal-abbas-was-kgb-agent-in-syria/
·       Ranskalainen syyttäjä Charles Baccouche, 70, todistaa juristin ominaisuudessa, ettei juutalaisilla ole tulevaisuutta Länsi-Euroopassa. Hän taistelee myös antisemitismiä vastaan oikeudessa. http://www.timesofisrael.com/no-future-for-jews-in-western-europe-says-french-prosecutor/,Post a Comment