Wednesday, August 31, 2016

KESKIVIIKKO 31.08.2016

KESKIVIIKKO 31.08.2016
01.NYT se sitten alkaa, se syksy ja syksyn rönttäkelit, ainakin perinteisessä Suomessa, vaikka vanhat merkit eivät taida olla enää voimassa. Israelissa se tarkoittaa pilvien ja sateen mahdollisuuden lisääntymistä sekä kovia tuulia. Päivälämpötilat ovat edelleen lähellä 30 astetta pääkaupungin alueilla, mutta yöt viilenevät selvästi.
Mitä muuta syyskuu sitten tuokin tullessaan, on Hänen kädessään, jolla on valta ja voima. Kuitenkin synkkiä
ennustuksia liikkuu julkisuudessa etenkin 23. päivän tienoille pystymättä yksilöimään tarkemmin. Lienee paikallaan muistuttaa Mestarin Sanaa: Miksi sinä murehdit huomisesta, sillä jokaisella päivällä on omat murheensa. Keskity vain tämän hetken ongelmiin.
SÄÄTILAT tänään:
Jerusalem 20 -28; Tiberias 27 -35; Suolameri 30 -38; Eilat 28 -37 +C-astetta. Hellesää jatkuu osassa maata, mutta pilvisyys vaihtelee, vaikka sateita ei vielä luvatakaan.
Israelissa koulut alkavat huomenna, mikä tulee aiheuttamaan aamuruuhkia vanhempien pyrkiessä saattamaan maan tulevat johtajat ensimmäiseen koulupäiväänsä. Koulureput lienee jo hankittu hyvissä ajoin, ja jännittävä uuden odotus kipristelee monen pienen taaperon vatsanpohjassa.
02.USA:n presidentin vaalit jatkuvat osin melkoisen ikävissä merkeissä mudan heittelyn ja henkilökohtaisen syyttelyn muodossa.
Republikaanien ehdokas Donald Trump pyritään määrittelemään epävakaaksi, kokemattomaksi ja suuri-suoseksi haihattelijaksi, joka puhuu julkisuudessa asioista, joita poliitikot välttävät peläten ikäviä seurauksia. Kansa näyttää kuitenkin luottavan enemmän hänen tapaansa esittää tosiasioita kuin poliitikkojen lipeviin puheisiin ja lupauksiin, joita ei ole tarkoituskaan toteuttaa.

YKSI kuumimmista julkisuuden aiheista on Obaman hallituksen päätös avata maansa portit lähes valvomattomalle siirtolaismäärälle etenkin vuotavan etelärajansa kautta. Hillary Clinton on välttänyt puuttumasta tähän kiperään kysymykseen, mutta hänen uskotaan jatkavan nykyisen hallituksen politiikkaa.
DONALD Trump on eri yhteyksissä käsitellyt siirtolais-kysymystä tavalla, jota hän on joutunut selittämään ja hiomaan paremmin nykyhetkeen sopivaksi.
TRUMP vaati siirtolaisuuden keskeyttämistä antaakseen aikaa valvontamekanismin kehittämiseksi, mutta on myöhemmin miedontanut vaatimustaan laittomasti maahan tulleiden karkottamiseksi ja myös Meksikon vastaiselle rajalle vaatimansa turva-aidan suhteen.

DONALD TRUMP valmistelee suurta puhetta siirtolais-kysymyksestä, ja voidakseen paremmin perehtyä tilanteeseen, hän päätti vierailla Meksikossa, jossa hän tapaa Meksikon presidentin. Hän matkustanee sinne tänään ja sanoo odottavansa mielenkiinnolla tapaamistaan presidentti Enrique Pena Nieton kanssa. Presidentti Nieto twiittasi , että hän tapaa Turmpin yksityistilaisuudessa keskiviikkona.

PRESIDENTTI Nieto suhtautuu kriittisesti Trumpin mieli-piteisiin, mutta kutsui molemmat presidenttiehdokkaat vierailemaan Meksikossa. Etenkin Trumpin vaatimus, että hänen ehdottamansa aita rakennetaan Meksikon kustannuksella, aiheutti melkoisen kohun alueella. Jännitystä on lisännyt epäilys, että Obama antaa heille
kansalaisuuden ja äänestysoikeuden vastoin voimassa olevia lakeja ja säännöksiä lisätäkseen Demokraattien kannatusta ja Hillary Clintonin mahdollisuuksia voittaa republikaaninen vastaehdokkaansa.
Artikkelissa muistutetaan, että presidenttiehdokkaitten ulkomaanmatkat aiheuttavat valtavan haasteen heidän turvallisuudestaan vastaaville yksiköille.
Trump puhuu siirtolaisuudesta keskiviikkoiltana Phoenixissä. http://www.timesofisrael.com/trump-to-visit-mexico-meet-president-before-immigration-speech/

03.VALKOINEN aktivisti, entinen Ku Klux Klanin (KKK) johtaja, David Duke, 66, jota syytetään rasistiseksi ja anti-semiitiksi. turvautui tekniikan tarjoamaan apuun lähettäen omalla äänellään vaalipuheen automatisoidulla soitolla suoraan äänestäjille päästäkseen senaattiin. Hän kehotti kuulijoitaan äänestämään häntä sekä Trumpia.
DUKE sanoi puhelinsoitossaan, että ellei massiivista maahanmuuttoa pysäytetä nyt, siirtolaiset ovat pian enemmistönä ja voittavat vaaleissa kantaväestön. "Meidät verotetaan kuoliaiksi, me menetämme työmme ja liiketoimintamme epäreilulla kilpailulla. Me olemme menettämässä maamme" hän varoitti.  
Trumpia on arvosteltu siitä, ettei hän ole selvin sanoin jo vaalityönsä alussa lopullisesti sanoutunut irti Dukesta. Eräässä valokuvassa näytettiin Hillaryn antavan suu-suudelman Dukelle, mutta se ei estänyt häntä syyttämästä Trumpia neo-natsiksi, rasistiksi ja super-masistiksi alt-right poliittisen liikkeen kannattajaksi.
Trump, 70, sanoutui irti Dudesta myöhemmin, mutta viivyttely oli jo aloittanut keskustelun rasismista. http://www.timesofisrael.com/in-robocall-ex-kkk-leader-duke-urges-vote-for-trump/,
04.RON Kampeas kertoo ToI:n artikkelissaan lähemmin Amerikan poliittiseen elämään tunkeutuvasta alt-right poliittisesta liikkeestä. Sen jäseniä syytetään rasismin tukemisesta, mutta voidaanko sen perusteella määritellä koko liikettä kutsua rasistiseksi? hän kysyy.
Kampeas kertoo, että liike, jonka alku on konserva-tiivisessa puolueessa – kuitenkin joissain tapauksissa kääntyen sitä vastaan – on tunkeutumassa poliittisen keskustelun etu-piiriin asettumalla tukemaan Trumpin vaalityötä. Sen seuraajissa esiintyy myös antisemitismiä.
ADL:n ääriliikkeitä tutkivan osaston tutkija Marilyn Mayo toteaa, ettei alt-liikkeen anti-siirtolaisuus, anti-monikulttuurisuus eikä anti-globaalisuus tee sitä anti-semiittiseksi. "Kuitenkin, melkoinen osa heistä, jotka puhuvat valkoisen identiteetin ideologist ja valkoisesta kulttuurista, keskittyvät juutalaisiin osana heidän ongelmaansa" hän määrittelee jatkaen. "ADL katsoo, että alt-liike on erittäin löysä järjestö ihmisiä, joita yhdistää valkoisen ylivallan ideologia.
Southen Poverty lakikeskuksen, joka jäljittää ääri-järjestöjä, kokenut tutkija Mark Potok toteaa, että vaikka jotkut sen jäsenistä ovat antisemitistejä, juutalaiset ovat valkoisen kansallisuuden haaraliike, joka kuuluu siihen, mutta "valkoinen identeetti" liikkeen taustalla on järjestöjä, jotka ovat vaarallisia juutalaisille. Potok vakuuttaa kuitenkin, että alt-right liike – antisemiittinen tai ei - aiheuttaa sellaisenaan vaaraa juutalaisyhteisölle. "Se pitää Amerikkaa Euroopassa syntyneenä, ja sen perus-väestö on eurooppalainen, eikä valtaosa siitä suhtaudu hyväksyvästi juutalaisiin keskuudessaan".
Kysymyksen juutalaisuuden elinvoimaisuudesta liikkeen sisällä nosti esiin Joshua Seidel, joka on juutalainen. Hän vakuuttaa kannattavansa alt-right liikettä, sillä sen halu
puolustaa läntistä sivilisaatiota antaa juutalaisille paremman turvan kuin Amerikan juutalaisten enemmistön tukema liberaaliliike. Hän tunnustaa, että liike on hyökkäävin poliittinen järjestö, joka ajoittain hyökkää juutalaisia vastaan, jopa kyseenalistaen hänen soveltuvuutensa juutalaisena sen jäseneksi.
Pratik Chougukle, joka toimi Mike Huckabeen vaalikampanjan politiikan koordinoijana, toteaa, että alt-right liike käyttää joskus kampanjoissaan huomion herättämiseksi ilmaisuja, jotka valtaosalle yhteiskuntaa ovat tabuja. Tätä esiintyy erityisesti sen jäsenten sosiaalisessa verkossa julkaisemissa pilapiirroksissa.  http://www.timesofisrael.com/anti-immigrant-and-white-supremacist-maybe-but-is-the-alt-right-anti-semitic/,

05.UUTISIA LYHYESTI
·       Yk:N TURVALLISUUSNEUVOSTO – samalla kun se jatkoi rauhanturvaajien mandaattia Libanonin etelä osissa – varoitti, että Libanonin ja Israelin välille solmitun vihollisuudet lopettavan sopimuksen rikkomiset voivat aiheuttaa uusia konflikteja, joita enempää sen osapuolet kuin alueen toiset valtiot eivät voi kestää. YKTN hyväksyi yksimielisesti päätöslauselman, jolla YK:n asettamien sopimuksen noudattamista valvovien joukkojen mandaattia jatketaan 31. elokuuta 2017 saakka.  YKTN ilmaisi kuitenkin huolensa, ettei mitään edistystä ole tapahtunut pysyvän rauhansopimuksen saamiseksi.  YKTN:n päätöksellä lopetettiin 34 päivää kestäneet taistelut Israelin ja Hizbullahin välillä kesällä 2006. Taisteluissa sai surmansa 1200 libanonilaista ja 160 israelilaista, mutta tilanne jatkuu ennallaan.
Jännitys osapuolten välillä vaihtelee, mutta Hizbullahin aktiivinen osallistuminen Syyrian taisteluihin on vähentänyt sen halua aloittaa uusi konflikti, joskin sen agressiivinen terminologia jatkuu toistuvina verenhimoisina uhkauksina. http://www.timesofisrael.com/un-violations-of-israel-lebanon-cease-fire-could-spark-war/
·       Islamin Valtio tunnustaa, että sen kakkosmies, Abu Muhammad al-Adnani, sai surmansa Aleppon taisteluissa Syyriassa. USA vahvistaa, että sen iskut surmasivat IS:n toiseksi korkeimman johtajan. IS:n antaman julkilausuman mukaan sheikki Adnani oli tarkastusmatkalla Aleppossa luvaten samalla, että IS:n tulevat sukupolvet tulevat kostamaan hänen marttyyrikuolemansa, mutta ei antanut vihjeitä, miten hän sai surmansa. USA:n armeijan tiedotteessa ilmenee, että koaliittion joukot olivat saaneet vihiä IS:n korkean komentajan vierailusta, ja tekivät ilmaiskuja hänen eliminoimisekseen. http://www.timesofisrael.com/islamic-state-says-its-number-2-was-killed-in-aleppo/
·       Israelin poliisin komentaja Roni Alsheich tuli lausuneeksi mielipiteitään tavalla, mikä olisi ollut parempi niellä ennen niiden tuloa ulos suusta. Hän totesi, että luonnollisesti poliisi suhtautuu epäluuloisemmin etiopialaisiin ja muihin siirtolaisiin. Tosin jälkiosa lausunnosta esitetään eri artikkeleissa muodossa "maahanmuuttajat" tai "arabit". Tämä herätti kuitenkin yleistä hylkäämistä useimmissa kansanosissa. "Tutkimukset kaikkialla maailmassa osoittavat, että maahanmuuttajat syyllistyvät vaihtelevasti useammin rikoksiin kuin muut, eikä tämän tutisi olla mikään yllätys", hän sanoi puhuessaan Israelin bar-järjestössä hänelle osoitettuun kysymykseen poliisin raakuudesta ja Israelin Etiopiasta muuttaneiden eriarvoisesta kohtelusta. Hän sanoi, että nuoret ovat eniten osallisia rikoksiin ja että tiettyjen kansanosien kohdatessa ne useimmin syyllistyvät rikoksiin. Poliisiupseeri suhtautuu epäluuloisesti nuoreen ja siirtolaiseen kuin muihin, kuten hän selitti. Hän viittasi ajattelevansa myös Israelin arabeja ja Itä Jerusalemin PA:n arabeja jättäen varaa tulkinnalle. Hän kuitenkin tunnusti, että poliisi työskentelee kaikkien näiden kansanosien johtajien kanssa rikollisuuden ja väkivallan vähentämiseksi. Poliisi julkaisi myöhemmin tiedotteen, jossa se vakuuttaa, ettei tarkoituksena ollut loukata ketään. http://www.timesofisrael.com/police-chief-its-natural-to-suspect-ethiopians-arabs-more-than-others/
·       Mossadin entinen johtaja Tamir Pardo varoittaa, että jotkut israelilaiset ovat enemmän kiinnostuneita siitä, mikä hajottaa kuin siitä mikä yhdistää. Ensimmäisessä julkisessa puheessaan erottuaan virastaan tammikuussa 2016 hän sanoi maan olevan menossa kohti sisällissotaa, ja että on aika tehdä vastatoimia sen estämiseksi. Hän puhui ensi kuussa druusikaatuneitten kunniaksi järjestettävän tilaisuuden puolesta. Hän kannattaa Palestiinan valtion perustamista ja uskoo kahden valtion periaatteen toteutumiseen. Hän pitää pahana sitä, että yksi kansaosa pyrkii painostaman toisia saadakseen ne omaksumaan heille vieraita tottumuksia ja tapoja. http://www.timesofisrael.com/israel-at-risk-of-civil-war-says-ex-mossad-chief/,
·       Neljän hengen ryhmä ajoi tahallisesti Ben Gurionin turvatarkastuksen ja -esteiden läpi. Poliisi ajoi heitä takaa ja pidätti heidät. Heillä ei todettu olleen terroriin tai siihen liittyvää motiivia. Kaksi heistä pyrki pakoon, mutta saatiin kiinni. He olivat Israelin arabeja, vaikka motiivi on vielä epäselvä. Tapaus sattui viime yön aikana. Kukaan ei haavoittunut.  http://www.timesofisrael.com/four-arrested-after-ramming-through-airport-security-barrier/
·       Tsekin tasavallassa julkaistut uudet kartat liittävät Israelin ja Jordanian yhdeksi valtioksi, Siten Jerusalem on merkitty niissä Trans-Jordaniaan. Jospa se onkin profeetallinen kartta tulevasta Israelista, joka ulottuu erämaasta suureen Eufratvirtaan ja Jordanian vuorilta filistealaisten mereen, kuten Mooseksen kirjassa todetaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/217138

No comments: