Wednesday, June 01, 2016

KESKIVIIKKO 01.06.2016

KESKIVIIKKO 01.06.2016
01.Tänään tulee olemaan lämmin päivä, mistä jo merkitkin todistavat. Aamulla lämpöä oli mittarinne mukaan 20 astetta ja rapiat päälle, ennusteen mukaan 18 mikä pieni heitto sallittaneen kotiin päin. Taivas on selkeä ja pilvetön tänään ja huomenna, mutta perjantaina pilvisyys lisääntyy JP:n mukaan. Times of Israel lupaa 32-asteen hellettä täksi päiväksi, huomenna vähän alempaa, mutta nousua uudelleen perjantaina 33-asteen helteellä. ToI:n ennusteen mukaan sapatin huippulukemat ovat 22 -37 astetta. Kyllä siinä vilukissakin alkaa jo pärjäillä.
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 19 -32; Tiberias 21 -36; Suolameri 25 -37, Eilat 24 -39 +C-astetta. Perinteisesti kuumien alueiden lämpötila ylittää 41 asteen rajan perjantaina ja jatkunee ennusteajan jälkeenkin.
02.ISRAELIN sisäpolitiikassa on eräänlainen selvitysvaihe meneillään, jonka tuloksista ei ole tietoa. Netanmyahun hallituksen laajentuminen Israel Beitenun suuntaan ja sen puheenjohtajan Avigdor Libermanin nostaminen puolustusministeri asemaan puhuttaa edelleen analyytikoita ja kolumnisteja.
Juutalainen Koti (Jewish Home) puheenjohtaja Naftali Bennett uhkasi erota hallituksesta, ellei Netanyahu suostu turvallisuuskabinetin päätösten asettamista muittenkin ministereitten tietoon, mutta pääministeri uskoi lopulta Bennettin olevan tosissaan ja suostui hänen vaatimukseensa. Näin tämäkin vaaratilanne ohitettiin lopulta valtioaluksen raapiessa pohjakarikoita kuitenkaan aiheuttamatta hengenvaaraa matkustajille, vaikka pahasti sitä heiluteltiinkin.
Likudin ja Jewish Home johtavien virkailijoiden välinen paha ja kostonhaluinen ilmapiiri ei lupaa hyvää. Bennett on nouseva poliitikko, jonka tähtäimessä on nousta korkeimmalle pallille seuraavissa vaaleissa. Bennettin ja edellisen puolustusministerin Moshe Yaakovin välinen mielipiteiden vastakkaisuus ja epäluottamus kärjistyivät Gazan kesäsodan Protective Edge 2014 aikana Yaalonin väittäessä, ettei tunneleita ole kaivettu Gazasta rajan yli Israeliin, vaikka selvät todisteet osoittivat toista. Bennett meni itse katsomaan sodan aikana Gazan rintamalle kysellen vastaavilta upseereilta, jotka kertoivat hänelle hyökkäystunneleiden löytymisestä. Niitä tuhottiin 32, mutta tuntematon määrä jäi tuhoamatta. Bennettin vierailu aiheutti Yaalonon voimakkaan vastareaktion ja syytökset Bennettiä vastaan tunkeutumisesta siviilinä kielletylle sotatoimialueelle.

Tunneleita on sen jälkeen kaivettu lisää, niistä toistakymmentä romahtanutta tunnelia surmaten kaivajansa on kiistattomana todisteena. Hamas valmistautuu uuteen voimainmittelyyn, joka tulisi edelleen lisäämään kaistan asukkaitten kärsimyksiä.
Vuoden 2014 kesäsota keskeytettiin aivan ilmeisesti liian aikaisin, kuten monet asiantuntijat selittävät.
Todisteena Gazan tilanteen outoudesta ja moni-muotoisuudesta ovat esimerkkeinä Israelin sementin toimitukset sinne. Teoriassa YK.n tulisi valvoa, ettei sinne kuljettua luovuteta Hamasin tunnelien vahvistamiseen. Tutkimusten mukaan 95 % sementistä joutuu kuitenkin Hamasin käsiin.
Puolustusministeri Yaalon väitti myös Galilean pohjoisosan asukkaitten kuulemia kaivausääniä naapurikibbutsin hevosten kavioitten aiheuttamiksi. Äskettäin julkistetun artikkelin mukaan Hizbullah tunnustaa, ettei se vain kaiva tunneleita, vaan että Libanonin ja Israelin välisen rajan alle on rakennettu tunneleiden verkosto. Hizbullahin tiedottaja kuitenkin vakuuttaa, ettei se halua kesäsotaa, mutta jos Israel sen aloittaa, Hizbullah vastaa siihen voimallisesti.

AVIGDOR Liberman nimitettiin lopulta jahkailujen jälkeen virallisesti puolustusministerin toimeen.
Puhuessaan virkaan astumistilaisuudessa hän vihjaili kannattavan kahden valtion periaatetta, josta on tullut joillekin eräänlainen rauhanpyrkimysten mittari. Toiseksi hän lupasi lopettaa asemasodan Gazassa, tarkoittaen ilmeisesti pyrkivänsä muuttamaan tilanteen, jossa Gazan terroristit voivat ilman maailman tuomiota tulittaa israelilaisia siviilikohteita raketeillaan ja kranaateillaan.
PA/PLO.n puheenjohtaja Mahmoud Abbas sanoo varovaisesti odottavansa tekoja sanojen asemesta.
USA.n reaktio on varovaisen odottava, mutta Obaman hallituksen tiedottajien kommentit ovat lisääntyvässä määrin torjuvia ja tuomitsevia. Obama oli odottanut Herzogin nousemista hallitukseen eikä voi pidättää pettymystään, ettei näin tapahtunut.

03.RANSKAN initioima ja isännöimä Pariisin rauhankonferenssin osanottajamaiden – niiden joukossa
maailman johtavat maat USA, Venäjä ja Saksa – valmistautuessa osallistumaan ensi perjantaina pidettävään konferenssiin, ToI:n kolumnisti Raphael Ahrenin mukaan Israel on taas kerran valinnut odota ja katso asenteen. PA/PLO:n puheenjohtaja Abbas sen sijaan kiertää maailman turkuja esittäen omia vaatimuksiaan ja kertoen Israelin suorittamista rauhan vastaisista toimista. Viimeksi hän vieraili Kairossa tavaten siellä Egyprin korkeiden johtajien ohella arabiliiton johtoa. Ahren kuvaa Netanyahun hallituksen valmistautumista todeten, ettei se tee mitään sen hyväksi, eikä halua kertoa, jos se jotain tekee.

PA/PLO eikä Israel ole kutsuttujen maiden joukossa, mutta niiden odotetaan lähettävän edustajansa konferenssin toiseen vaiheeseen myöhemmin tänä vuonna. Israel ei odota siltäkään mitään hyvää.

PÄÄMINISTERI Netanyahu yllätti tarkkailijat ilmoittamalla, että hän hyväksyy arabiliiton hyväksymän Saudi Arabian rauhansuunnitelman muutamin varauksin rauhan-keskustelujen pohjaksi. Tämä vaikuttaa vähän samanlaiselta valmistelemattomalta heitolta kuin hänen ilmoituksensa Herzlian puheessaan tukensa kahdelle valtiolle; tai Obaman innoittama puhelinsoitto Turkin presidentti Erdoganille anteeksipyynnöstä ja korvauksista Mavi Marmaran onnettomasta välikohtauksesta Välimerellä, kuulematta ensin neuvonantajiensa ohjeita. Pääministeri Netanyahu vaatii suoria neuvotteluja PA/PLO:n kanssa, mitä Pariisin konferenssi ei tue.
Maailman ja omien tarkkailijoiden hämmästellessä Bibin äkillistä takinkäännöstä on pyritty arvailemaan, mihin hän pyrkii. Naftali Bennett arvioi, että pääministeri haluaa tällä kosiskella sekä maailman yleistä ja erityisesti Egyptin mielipidettä, että Labourpuolueen johtoa saadakseen sen kuitenkin liittymään hallitukseen Jewish Home puolueen kustannuksella, jonka hän heittänee yli laidan.
PA/PLO:n rauhanneuvottelija ja PLO:n pääsihteeri Saeb Erekat kutsuu Netanyahun takinkäännöstä poliittiseksi peliksi ja PR kikaksi, jota ei tule ottaa vakavasti.
Israelin hallituksen vähätellessä Pariisin konferenssia, PLO:n johto pitää sitä tärkeänä propagandatilaisuutena, jossa se taas kerran voi kertoa maailman johtajille valheellisia tietoja Israelin harjoittamasta PA:n arabien oikeuksien polkemisesta. Abbasin pyrkimyksenä katsotaan olevan kääntää Israelin ja PAS/PLO:n välinen epätasapaino omaksi edukseen, missä Pariisin konferenssi toimii hyvänä katalysaattorina. http://www.timesofisrael.com/israel-braces-itself-for-paris-peace-confab-by-doing-nothing/,

04.UUTISOTSIKOITA
·       Iranissa päättyi juuri holokaustia häpäisevä pila-piirroskilpailu, ja nyt Iran valmistelee uutta pila-piirroskilpailua, jossa käsitellään "sionistista kalifaattia". Ensi palkinto sionsimista, terrorismista ja rasismista on 5 000 USD, sekä neljä 500 USD lohdutuspalkintoa. Kisat pidetään Islamilaisen tasavallan museossa. http://www.timesofisrael.com/israel-braces-itself-for-paris-peace-confab-by-doing-nothing/
·       USA:n hallitus esitti varoituksen kansalaisilleen, että kesäkuun 10. päivänä alkava jalkapalloturnaus EURO-2016 on terroristien iskukohteena. EURO-cup stadionit, fanien kokoontumiset, ja illanvietto-tilaisuudet kaikkialla Euroopassa tarjoavat niille 'otollisia iskukohteita. USA varoittaa. http://www.timesofisrael.com/us-warns-euro-2016-soccer-possible-terror-target/
·       Binaarioptio on monissa maissa kielletty, mutta Israelissa se saa rehottaa vapaasti. Taloudellisen yhteisön johtajat ovat kauhistuneina seuranneet tilannetta Israelissa ja vaativat hallitukselta nopeita toimia sen lopettamiseksi, ennen kuin hallinta on myöhäistä. http://www.timesofisrael.com/israel-linked-investment-pros-plead-with-govt-to-shut-down-binary-options-scam/
·       Nuori juutalaismies Meir Ettinger pidettiin poliisin seliissä 10 kuukauden ajan ilman oikeudenkäyntiä. Häntä epäillään juutalaisen terrorismista arabi-kohteita vastaan Israelissa. Meir Ettiger on rabbi Meir Kahanen lapsenlapsi. Rabbi Kahane murhattiin arabien toimesta USA:ssa. Aktivisti Meir Kahane vapautettiin äskettäin, mutta hänelle asetettiin useita rajoituksia: kotiaresti yöllä, kielto mennä Juudeaan ja Samariaan vuoden aikana sekä Jad Binyamin alueelle kuuden kuukauden aikana. http://www.timesofisrael.com/jewish-extremist-freed-after-10-months-behind-bars/
·       Israel tulee isännöimään ensimmäistä BDS-konferenssia YK:n tiloissa New Yorkissa. Israelin edustaja katsoo, että BDS on moderni muoto anti-semitismistä ja antisionismista. http://www.timesofisrael.com/israel-hosts-first-ever-anti-bds-conference-at-un-headquarters/
·       Henkisesti ja fyysisesti kehittymätön nainen joutui veljensä naapuriarabien massaraiskauksen kohteeksi kuun alkupuolella Haifassa. Nainen kertoi, miten arabit virtsasivat hänen päälleen, sylkivät ja solvasivat häntä likaiseksi juutalaiseksi. – Taitaa olla aika tuttua jo pohjoismaissakin, eikä uhrin tarvitse olla henkisesti tai muuten alikehittynyt. - Nainen oli yksin veljensä asunnossa, kun arabit kutsuivat hänet luokseen, lukiten oven hänen jälkeensä, kahden miehen raiskatessa häntä vuoron perään kolmannen arabin videoidessa ja ojentaen kondomeja raiskaajille, jotka tekivät kaikkea ilkeyttä hänelle. Nainen sanoi tunteneensa kaksi miehistä. http://www.timesofisrael.com/disabled-gang-rape-victim-was-friendly-with-one-attacker/
·       Turvallisuusmiehet pidättivät Gazan arabin. Joka tunkeutui turvallisuusaidan läpi Israelin puolelle puukolla aseistettuna. Hänet vietiin kuulusteluihin. http://www.timesofisrael.com/disabled-gang-rape-victim-was-friendly-with-one-attacker/
·       IDF:n merisotilaat tulittivat Gazan arabin venettä, joka kalastuskauden loputtua oli ajautunut 6 mailin ylittävälle merialueelle. Gazan merialueiden purjehduskielto on osa kansainvälistä kauppa-saartoa, jolla estetään pommin- ja rakettien tekotarpeitten kuljettaminen Gazaan. http://www.timesofisrael.com/navy-shoots-gaza-fisherman-who-leaves-designated-zone/
·       Diplomaattisuhteiden normalisointi Turkin ja Israelin välillä etenee omaa hidasta vauhtiaan, mutta nyt pääministeri Netanyahu ilmoitti sen olevan lähes valmis. Turkki on perinteisesti arvokas Israelille sekä kauppasuhteiden että limanvietto-paikkojen vuoksi. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-normalization-with-turkey-very-close/
·       Israelin arabi tuomittiin 5 vuoden vankeuteen autoterrorismista ja murhayrityksestä Gan Shmuel bussipysäkillä Haifassa lokakuun 11. 2015. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/213093#.V06URTeKTIU
·       Hamas liittyy yhä läheisemmin ISIS-joukkoihin Hamas ilmoittaa aloittavansa epäiltyjen ja tuomittujen julkiset teloitukset Gazassa. Äskettäin se tuomitsi ja samana päivänä teloitti kolme epäiltyä. – Myös Israelissa on keskusteltu teloituksen ottamista käyttöön tuomittujen terroristien rankaisemiseksi, mutta sitä vastustetaan yleisesti epäinhimillisenä. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/hamas-morphing-into-isis-3-gazans-sentenced-to-death-and-executed-same-day/2016/05/31/
Post a Comment