Sunday, May 15, 2016

SUNNUNTAI 15.05.2016

SUNNUNTAI 15.95.2016
01. TÄSTÄ PÄIVÄSTÄ on kehittymässä todellinen hellepäivä. Jo kuuden maissa lämpömittarinne osoitti 26 astetta, ja ennusteiden mukaan sen lukema noussee iltapäivään mennessä 37 asteen tienoille, huomenna jos mahdollista asteen enemmän. Näin Jerusalemin ympäristössä..Tiberiassa on tänään 44 astetta, Suolamerellä samoin 44 ja Eilatissa peräti 46 astetta-Tämä on sitä tilanteiden heittelyä tässä maassa, sillä jo tiistaina lämpötila putoaa Jerusalemissa 29 asteen tienoille, yölämpötila putoaa sekin 17 asteeseen.
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 26 -37; Tiberias 25 -42; Suolameri 30 -42; Eilat 29 -44 +C-astetta. Heitto lämpötilan ennusteissa johtuu siitä, että seuraan ToT:n ja JP:n ennusteita, joissa on selviä eroavuuksia. Ilma on helteinen mutta kuiva, mikä osaltaan helpottaa kuumuuden kestämistä.
02. POLIITTISELLA rintamalla on samoin havaittavissa lievää kuumenemista, mikä ilmenee siinä, että keskustelut hallitus-pohjan laajentamiseksi ovat saamassa kovin kärjekkäitä muotoja, mikä ei lupaa hyvää kesän ajaksi.
Sionistisen Unionin 1. puheenjohtaja Yitzhak Herzog on kaikessa hiljaisuudessa käynyt keskusteluja Netanyahun tai hänen edustajansa kanssa Unionin nostamiseksi hallitukseen. Media sai vihiä ideasta turhan aikaisin, mikä "nosti kissan pöydälle", ennenkuin pöytävieraat olivat löytäneet paikansa.
HERZOGIN uskalias yritys on saanut yllättävän voimakkaan vastareaktion puolueen johtavien jäsenten taholta. Herzogin kilpailijat, heistä ennen muuta entinen puheenjohtaja Shelly Yacimovich aloitti vastahyökkäyksen TV-kakkosen ohjelmassa "meet the press" lauantai-iltana todeten. "Herzog haluaa päästä hallitukseen, ja ystävieni tehtävä on kertoa hänelle, ettei hän voi." Yacimovich on Herzogin potentiaalinen kilpailija puolueen seuraavissa puheenjohtajavaaleissa. Hän selvitteli ohjelmassa kantaansa todeten: "Asiasta voisi keskustella positiivisesti, jos hallitusohjelmaa muutettaisiin siten, että Beit Yehuda-puolue jäisi hallituksen ulkopuolelle, mutta että pääministeri Netanyahu haluaa säilyttää nykyisen kokoonpanon". Hän jatkoi sanoen ilkeästi: "Netanyahun tarjous, joka ei ärsytä Beit Yehudan puheenjohtajaa Naftali Bennettiä eikä sen kansan-edustajia Bezalel Smotrich ja Ajelet Shaked, ei ole hyväksyttävissä". Hän sanoi, ettei tarjous ollut sopiva edes alle keskitasolle puolueelle. "Hän heittä meille loppuun kalutun luun odottaen meidän juoksevan sen perässä hännät heiluen. Siinä ei ollut edes illuusiota, että se sisältäisi jotain hyvää".
Herzog julkaisi torstai-iltana FB:ssa omat vaatimuksensa, mutta julkaisi perjantaina korjatun version, jossa vaaditaan mm: Elinkustannusten alentaminen; osallistuminen päätöksen-tekoon koskien luonnonkaasun suunnitelmissa; auktoriteetti kansainvälisen boikotin lopettamiseksi; korkeimman oikeuden suojeleminen; rasististen lakien kumoaminen; keskustelujen avaaminen alueen maiden kanssa; sekä Herzogin suunnitelman toteuttaminen erottautumiseksi PA:n arabeista. Lisäksi hän vaatii välitöntä rakennuskieltoa Juudeaan ja Samariaan.
Yacimovichiin kannattaja ke. Miki Rosenthal sanoi, että Herzog haluaa hallitukseen äänestäjiensä kustannuksella ja oman asemansa nostamiseksi. "Herzogin (Bujin) aiheuttama massiivinen tuho on korjaamaton niin kauan, kuin hän pysyy asemassaan". Puolueen aktivistit pitivät pienen mielen-osoituksen Herzogin asunnon edustalla vaatien häntä lopettamaan keskustelut Netanyahun kanssa. Protestin organisoinut Naama Lazimi ennakoi, että "liittyminen julmaan äärioikeistolaiseen hallitukseen merkitsisi puolueelle kuliniskua ja kansan kannatuksen menettämistä".
Puolueen johtajatason edustajat eivät usko, että radikaalia sopimusta maan kasvojen muuttamiseksi voidaan solmia  Netanyahun kanssa, eikä sitä uskone myöskään Herzog, he arvioivat tilannetta. http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Herzog-faces-increased-in-house-hostility-over-coalition-talks-453980
03. Beit HaYehuda puolueen taholla seurataan hermostuneina ja epäluuloisesti Netanyahun ja Sionistisen puolueen välillä käytyjä salaisia keskusteluja Labour-puolueen nousemiseksi hallitukseen. Se pelkää menettävänsä muutamia avain-ministeripaikkojaan hallituksessa, mikäli keskustelut toteutuvat. Puolueen taholta viestitetään, että siinä tapauksessa puolue jättäytyy pois Netanyahun hallituksesta 6 kuukaudessa.  
Keskusteluja hidastavat Labour-puolueen sisäiset ristiriidat ja epävarmuus Herzogin todellisesta asemasta puolueensa johdossa. Arvioiden mukaan 1/3 -1/2 Labour-puolueesta vastustaa liittymistä Netanyahun hallitukseen. Heidän pelkonaan on, että Labourista tulisi vain kumileimasin Netanyahun suunnitelmien toteuttamiseksi, ja siksi Herzog julkaisi FB:ssä perjantaina ehtonsa hallitus-yhteistyöstä Likudin kanssa. Hallituksen kokoonpano tulisi täydelliseen remonttiin, eikä ole tiedossa, miten muut hallituspuolueet reagoisivat ministeripaikkojensa menettämiseen. Suuri helpottava tekijä on se, että ensi vuoden kaksivuotinen talousarvio sai Knessetin hyväksymisen. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/report-habayit-hayehudi-to-leave-netanyahus-government-in-six-months/2016/05/14/

04. Arabit kaikkialla Israelissa asettavat minareettinsa äänestoistolaitteisiin rukouksiinkutsun sijaan sireenin, jolla he haluavat osoittaa turhautumisensa ja menetyksensä Israelin itsenäisyyssodan aikana 1948 siitä, etteivät arabiarmeijat yhdessä silloisen Syyria-Palestiinan alueen arabien kanssa pystyneet tuhoamaan juuri itsenäisyytensä julistanutta heikosti aseistautunutta, ilman vakinaistaa armeijaa ja raskasta aseistusta tai lentoasetta, henkensä puolesta kamppailevia juutalaisten rag-tag joukkioita.
Arabit eivät olleet huomioineet, että juutalaiset taistelivat selkä seinää, eli tässä tapauksessa, Välimerta vasten, eikä heillä ollut kuin yksi vaihtoehto voittonsa ohella: Kuolema teloitusjoukkion edessä. Juutalaisten voitto oli ensimmäinen ihme uuden maan historiassa, jonka jälkeen niitä on tullut useita.
Arabit eivät vieläkään kaikkien niiden tappioittensa jälkeen ole tiedostaneet, että he taistelevat Israelin Jumalaa vastaan. Se on epätoivoista taistelua, jota he eivät voi voittaa. Siksi he ilmaisevat pettymyksensä ja turhautumisensa sireenien soitolla tänään keskipäivän aikaan. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/naqba-day-sirens-to-sound-at-noon/2016/05/15/
05. ARMEIJAN ampumat valoraketit sytyttivät suuren metsä- ja pensaspalon sunnuntaina Hebronin vuorilla lähellä Megohot juutalaiskylää.
Palo näyttää syttyneen armeijan ampumista valoraketeista aikaisin sunnuntaiaamuna.
Armeijan yksiköt olivat tutkimassa epäilyksiä, että terroristit olivat päässeet hivuttautumaan juutalaiskylään.
Yksi varastorakennus ja metalliverstas olivat tuhoutuneet tai kärsineet vaurioita palossa. Armeija evakuoi kaiken varalta suurimmassa vaarassa olleet 13 perhettä. Myös muutamia viljapeltoja joutui tulen saaliiksi. Raporteissa ei mainita, että palo olisi haavoittanut ketään asukasta, tai että heidän asuinrakennuksensa olisivat kärsineet vaurioita.
24 palokuntalaista ja 8 paloautoa, niiden mukana 3 paloautoa PA:n alueilta, kamppailivat tulta vastaan pyrkien estämään sen leviämisen, mitä kova hellesää vaikeuttaa. Tällä hetkellä palo näyttää olevan hallinnassa eikä vaaraa ole sen leviämiseksi. Armeija ilmoittaa, ettei löydetty todisteita kenenkään murtautumisesta sisään juutalaiskylään, mutta asiaa tutkitaan. http://www.timesofisrael.com/army-flares-spark-large-fire-near-west-bank-settlement/
06. LÄMPÖTILOJEN arvioidaan nousevan ennätyslukemiin joillakin alueilla maassa. Useilla paikkakunnilla lämpötila noussee lähelle 40 astetta tai sen yli. Koska myös yölämpötilat ovat korkeat, asuntojen sisätilat lämpenevät myös, mikä aiheuttaa epämukavan tunteen asukkaissa.
Hellesää sekä sisätiloissa että ulkona saa ihmiset etsimään siedettävämpää elintilaa luonnosta, mikä puolestaan lisää vaaraa, etteivät kaikki luonnossa lihojaan ja kalojaan käristävät kansalaiset noudata tarvittavaa varovaisuutta pienten grilliensä tai nuotioittensa sammuttamisessa käytön jälkeen. Tämä tuo mukanaan hallitsemattomien metsäpalojen syttymisen mahdollisuuden eri pulilla maata, mutta etenkin sen eteläosissa, joissa helteet ovat korkeimmat. http://www.timesofisrael.com/bush-fires-feared-as-sizzling-heatwave-moves-in/,
07. Tel Avivin Or Yehuda lähiössä ilmeisesti rikollisjoukkojen välisessä selvittelyssä räjähtänyt auto haavoitti pahoin tarkoitettua kohdetta, 37, sekä lievemmin vaimoansa ja kahta tytärtään, 3 ja 7. Räjähdysaneet oli asennettu auton alle, ja ne räjäytettiin joko kauko-ohjauksella tai auton starttaamisen yhteydessä. Paikalle hälytetyt lääkintäavustajat antoivat uhreille ensi avun ennen heidän toimittamistaan Sheban Tel HaShomer lääkintäkeskukseen.
Poliisi aloitti pommituksen tutkimukset, mutta arvioi ennakkokäsityksenään, että kysymys on rikosjoukkojen välisestä selvittelystä ja attentaattiyrityksestä. http://www.timesofisrael.com/man-wounded-in-suspected-gangland-carbombing/
08. RANSKAN juutalaiset vastustavat Cannesin filmifesti-vaaleissa filmin esittämistä, joka sisällöltään puolustelee 1972 Mynchenin olympialaisten yhteydessä tehtyä terrori-iskua, joka tuhosi lähes koko Israelin olympiajoukkueen.
Filmin nimi on "Munich, Palestiinalainen tarina", sen ohjaaja Nasri Hajjaj, selittää, että ne olivat Saksan poliisit, jotka surmasivat israelilaiset urheilijat, eivät palestiinalaiset. Ranskan juutalaisten kattoyhdistys lähetti kirjeen filmilestivaalien järjestäjille protestoiden sen esittämistä erityisesti juuri nyt väkivallan ja laittomuuden noustessa ennätyslukemiin useissa Euroopan maissa. Dubai on aiemmasta poiketen lähettänyt festivaaleihin useita arabifilmejä, joista Munich on yksi.  
Rodger Cukieman lähetti CRIF:n nimissä protestin sekä festivaalien presidentille että Ranskan kulttuuriministerille esittäen, että filmissä syytetään väärin Saksan poliisia, ja poistetaan "palestiinalaisten vapaustaistelijoitten" suorittamasta vastuu 11 israelilaisen urheilijan murhasta. http://www.timesofisrael.com/french-jews-oppose-cannes-film-sympathetic-to-munich-terrorists/
09. Israelin oikeusministeri Ayelet Shaked puolustaa lakiesitystä, joka toteutuessaan asettaa Juudean ja Samarian C-alueet, joissa Israelilla on täysi siviili- ja turvallisuusvastuu, samojen lakien alaisiksi kuin muualla
Israelissa asuvat kansalaiset. Ayelet puolustaa tukeaan laille, että se poistaa eriarvoisuuden Juudeassa ja Samariassa asuvien ja Israelin alueen asukkaitten välillä. Esim. raskaana olvien naisten sosiaaliturva on järjestymätön Juudean ja Samarian alueilla.
Lakiesitys on herättänyt kovaa vastustustae etenkin vasemmiston ja Israelin arabien keskuudessa, koska he katsovat tämän olevan esiaste alueitten liittämiseksi Israeliin. Juudeassa ja Samariassa asuu lähes 400 000 juutalaista ns., C-alueilla ilman Jerusalemin itäosaa. PA:n arabit väittävät, että C-alueilla asuu 300 000 arabia, mikä israelilaisten tutkijoitten mukaan on täysin hatusta temmattu. Heidän laskelmiensa mukaan oikea määrä on 75 000, Beit Yehudan mukaan vain 45 000.
Kuten useissa raporteissa on osoitettu. EU ja USA rahoittavat laittomien kylien rakentamista arabeille C-alueille saadakseen heidän lukumääränsä nostetuksi. Laskelmien mukaan PA:n arabit ovat rakentaneet tuhansia laittomia rakennuksia C-alueilla, joiden poistamista viranomaisten taholta EU ja USA protestoivat jopa YK:n instituuteissa. http://www.timesofisrael.com/plan-to-apply-israeli-law-in-west-bank-equal-rights-or-creeping-annexation/
10. Hizbullahin jäsenet, isä ja poika, siirtyivät Libanonista Israeliin, ja nyt Ibrahim Yassinin, uudelta nimeltään rabbi Abraham Sinai, Libanonissa syntynyt poika Amos, saivat presidentin erikoismaininnan Ibrahimin ja hänen poikansa palveluksesta IDF:n Golani Prikaatissa. Torstaina 120 ID:n sotilasta muodostivat kunniakomppanian juhlistaakseen seremonia, jossa presidentti Reuven Rivlin tunnusti Ibrahin Yassinbin, rabbi Abraham Sinai ja hänen poikansa Amos, erityispalvelut Israelille sekä heidän epätavallisen elämäntarinansa.
Asuessaan Libanonissa Ibrahin Yassin ja hänen poikansa Amos olivat vakoilleet Hizbullahia Israelin hyväksi. http://www.timesofisrael.com/from-hezbollah-to-golani-the-extraordinary-journey-of-a-father-and-son/
11. Ranskan ulkoministeri Jean-Marc Ayrault matkusti Israeliin voidakseen kaupitella täällä presidentti Hollanden laatiman rauhansuunnitelman, jota on tarkoitus käsitellä Geneven kansainvälisessä rauhankonferenssissa, jonne Israelia eikä PA:ta ole kutsuttu mukaan.
Ranskan ulkoministeriöllä tulee olemaan vaikea tehtävä uskotellessaan suunnitelman erinomaisuutta Netanyahulle, joka vain vähän aiemmin lähetti kitkeräsävyisen kirjeen presidentti Hollandelle hämmästellen siinä, miten kulttuuri-valtiona pidetyn Ranskan edustaja YK:ssa saattoi UNESCO:n kokouksessa puoltaa päätöslauselmaa, jossa juutalaisten oikeudet sekä historialliset ja uskonnolliset siteet Jerusalemin Temppelivuoreen mitätöidään kokonaan.
Ranskan ulkoministeri saapui Israeliin eilen, tänään hän tapaa pääministeri Netanyahun, joka tarjoutui antamaan historian-opetusta UNESCO:n jäsenmaille – mikä näyttää olevan tarpeen myös EU-maiden edustajille. Ulkoministeri käy Israelin matkansa aikana morjestamassa myös Abbasia Ramallahissa. Abbas voi hyvinkin hyväksyä suunnitelman – jos sen kylkiäisenä saa sievoisen tukun Euroja, kuten on luultavaa. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-reprimanded-hollande-over-unesco-spat/
12. ON suorastaan outoa, ettei Hizbullah syyttänyt alun perinkään Israelia korkean sotilaskomentajansa Mustafa Badreddinen teloittamisesta Damaskoksen lentokentällä, vaan osoitti sormensa Syyriassa taistelevaan kapinallisjoukkoon, mikä on epätavallista. Se oli kuitenkin voitto Israelille. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/hezbollah-backs-away-from-blaming-israel-for-death-of-senior-commander/2016/05/15/
DEBKAFILE kertoo, että Hizbullahin johtaja Hassan Nasrallah näkee USA:n ja Venäjän ollen suunnittelemassa ja toteuttamassa sotilaskomentajan Mustafa Badreddinen teloitukseen Damaskoksen lentokentällä. http://www.debka.com/article/25422/Hizballah-links-US-Russia-to-Al-din%E2%80%99s-killing


Post a Comment