Monday, March 21, 2016

MAANANTAI 21.03.2016

MAANANTAI 21.03.2016
1.     OLEN jo usean päivän ajan mielessäni luonnostellut tätä raporttia varsin ristiriitaisissa tunnelmissa. Toisaalta tunnen syyllisyyttä siitä, että sen toteutuminen on siirtynyt eri syistä johtuen, mutta toisaalta olen lupautunut Makkabin perhelääkärin varsin synkkään tulevaisuuden näkymään: Joko seuraat tarkkaan meidän antamiamme ohjeita ja voit jatkaa elämääsi joitakin vuosia, tai siirryt ikuisille majoille. Lääkärin ohjeen mukaan toipuminen ja sitä seuraava kuntoutuminen voi viedä viikkoja, joten olen tavallaan sidottu. Katson kuitenkin, ettei minun elämänkaareni pituus ole lääkärin kourassa, kyllä se on suuremmassa kädessä.
Kaikki nuo tähän tilaan johtavat toimenpiteet olivat tavallaan kuin inhimillisen tiedon ja taidon näytteitä, ja siksi tunsin seuraavani sitä kuin ulkopuolisena tuntien kaiken aikaa Pyhän Hengen valtavan läsnäolon. Sen johdosta tunsin olevani täysin turvattuna, vaikka inhimillisenä olentoja tunsin välillä tuskaa ja kipua varsin kovakouraisessa hoitotoimenpiteistä, jota todistavat suuret mustelmat molemmissa käsivarsissa, jotka ovat edelleen kipeät.

2.     Miten tästä eteenpäin edetään, on vielä arvailujen varassa, mutta uskoisin, että mikäli jatkan raporttieni laatimista, ne tullevat olemaan tämän kaltaisia vapaamuotoisia tarinoita tilanteista ja tunnelmista täällä, joskin perustan ne päiväkohtaisiin uutis-tällaisen aiheisiin. Uskoisin tällaisen tarinoinnin olevan helpompaa lukea ja myöskin helpompaa laatia.
Ei pudonnut taivas sinä aikana, kuin olin poissa muurin aukosta omalta osaltani pyrkien varoittelemaan vihollisesta, mutta eri sävyisiä pilvimuodostelmia liikkuu taivaan kannella. Lisäksi on huomioitava, ettei maapohja jalkojen alla ole sekään täysin turvattu, sillä viholliset ovat keksineet uuden hyökkäystavan juutalaista valtiota vastaan kaivamalla hyökkäystunneleita rajalinjan yli Israelin maaperälle voidakseen niiden kautta tehdä yllätyshyökkäyksiä rajalinjan pinnassa olevia juutalaisyhteisöjä vastaan, kuten on tapahtunut Gazasta.
Tunneleita kaivetaan myös Libanonista ja ehkä myös Syyriasta käsin. Eräänä päivänä TV:n kanavalla näytettiin videokuva yksi-näisestä rabbista, joka rajalinjalla rukoili, että Israelin Varjelija täyttäisi nuo tunnelit siten, ettei niitä voitaisi käyttää.
Ei rabbi ollut varmaan ainoa, joka sitä rukoili, kyllä moni muukin rukoili samaa. Ilman rukousta tai sen seurauksena toistakymmentä tunnelia on mystisesti romahtanut haudaten kaivajat alleen.
Israelissa liikkuu tietoja, joiden mukaan tunnelien havaitsemiseen ja tuhoamiseen tarkoitettu järjestelmä on lähes valmis.

3.     Muistutuksena siitä, ettei vaara vaani vain kotimaan teillä ja toreilla, on Istanbulissa tapahtunut terrori-isku, jossa muiden uhrien ohella sai surmansa 3 Israelin kansalaista ja useita haavoittui. Aluksi ei tiedetty, oliko isku tarkoitettu israelilaisia vastaan, mutta myöhemmin näin todetaan. Terroristi oli DNA tulosten mukaan ISIS-joukkoihin kuuluva. Israel varoitti Turkkiin matkustavia terrorin mahdollisuudesta, mutta Turkki on perinteisesti ollut israelilaisten tärkeä lomanviettokohde.  Turkin presidentti Erdogan esitti syvän surunvalittelun, mutta eräs hänen puolueensa korkea edustaja sanoi toivovansa israelilaisten haavoittuneiden menehtyvän haavoihinsa.

4.     Israel tunnetaan maailmalla sotilaallisesti vahvana, mikä perustuu aseistukseen laatuun ja määrään kuten myös joukkojen harjoittamiseen ja määrään. Tämä on paperilla tosiaan näyttävä, mutta Israelin pahin vihollinen on sen sisäinen hajanaisuus. Israelin sisällä asuu miljoonia arabeja ja beduiineja, jotka pääsääntöisesti eivät osallistu asepalvelukseen, ja joiden lojaalisuus valtiota kohtaan kriisitilanteissa on arvoitus.

Edellisen ohella Israelin juutalaisväestön keskuudessa elää voimakkaita uskonnollisia järjestöjä, jotka menneisyydessä ovat taistelleet verisestikin keskenään vielä vihollisen jo piirittäessä Jerusalemia. Tämä toistuu aikamme juutalaisessa valtiossa, jossa suurimmat uskonnolliset kuohunnat tapahtuvat ääriortodoksien ja muiden uskonlahkojen välillä. Viimeisimmät ”taistelut” käydään Länsimuurin edustalla olevasta kotellista, jota ortodoksit hallitsevat ja pyrkivät rajoittamaan toisten ryhmiä käyttämästä sitä. Naiset ovat vaatineet sada sekoittua miesten joukkoon ja käyttää Torah-rullaa ja uskonnollisia symboleja miesten tapaan, mutta se ei sovi ortodokseille. Toinen kiistakysymys on mikve-altaiden käyttäminen, joita ortodoksit eivät antaisi reformoitujen ja konservatiivien käyttöön.  Myöskin pappien vuotuinen siunaustilaisuus on nousemassa kiistakysymykseksi. Juutalaiset eivät näytä pystyvän tajuamaan, miten vaarallisesta skismasta tässä on kysymys. Kansan tulisi toimia nyt yhtenäisenä eikä hajautuen keskenään riiteleviin lahkoihin.
IDF esitteli äskettäin Arrow ohjustentorjunta järjestelmäänsä, joka tulee täyttämään Iron Dome järjestelmää. Arrow II ja III on tarkoitettu keski- ja pitkänmatkan ballististen ohjusten torjuntaan. Näitä ei ole vielä testattu todellisissa olosuhteissa, mutta ne tullevat käyttöön ensi vuoden aikana.

5.     Säätila on Israelissa nyt viileähkö, mutta huomisesta alkaen säätila muuttuu vähitellen helteiseksi siten, että torstaina lämpötila noussee 28 asteen tienoille. Parina viime päivänä on saatu kevyitä sadekuuroja, mutta ne loppunevat toistaiseksi. Kevättä on jo rinnassa, mutta ilmapiiri on toistaiseksi painostava. - Huomaan olevani vielä lääketokkurassa, anteeksi tuo päivien sekoittaminen. 

Post a Comment