Friday, February 05, 2016

PERJANTAI 05.02.2016

PERJANTAI 05.02.2016
1.     PUOLIPILVISTÄ säätä luvataan tästä päivästä alkaen ainakin maanantaihin saakka paikalisine kevyine sadekuuroineen. Ilman lämpötila putoaa samalla rajusti tämän päivän lukemista 9 -19 lukemiin 5 -9, alkaen sen jälkeen uudelleen nousta siedettäviin lukemiin. Sään ennustaminen on kuitenkin kinkkistä hommaa, joten lienee syytä varautua yllätyksiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/207582#.VrRVZfZ706s,

SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 9 -19; Tiberias  13 -23; Suolameri 17 -25; Eilat 14 -28 +C-astetta. Kinneretin vedenpinnan korkeus on -212.82 metriä merenpinnan alapuolella. Vaikka sateita on saatu maallikon mielestä kohtuullisesti, asiantuntijat ovat kuitenkin huolissaan, että maan tulee varautua kolmanteen perättäiseen kuivaan vuoteen. mikä tarkoittanee vedenkulutuksen ankaraa säännöstelyä kesäkuukausina ja etenkin niiden loppupuolella.

2.     KESKIVIIKKONA Jerusalemin Damaskos-portilla sattunut verinen yhteenotto kolmen arabiterroristin ja poliisin välillä on saanut poliisijohdon harkitsemaan uudelleen, onko viisasta ja turvallista lähettää poliisin upseerikadetteja vaarallisiin kohteisiin, joissa on aiemmin koettu useita terrorihyökkäyksiä.
Raporteista ei selviä, keitä muita poliiseja oli Damaskos-portilla keskiviikkona poliisin tiedottajan Micki Rosenfeltin ja kahden upseerikokelaan lisäksi.

Tilanne alkoi tihentyä siitä, että poliisikadetit Hadar Cohen ja Ravit Mirilashvili havaitsivat kahden penkillä istuvan ja kolmannen seisovan arabímiehen hermostuneen liikehdinnän ja menivät kysymään heidän identiteettikorttiaan. Sen sijaan, että he olisivat kaivaneet korttinsa esiin, yksi heistä veti puukon esiin yrittäen puukottaa toista kadettia toisen vetäessä esiin Carl Gustav konepistoolin ampuen sillä kadettia päähän. Kolmas sivussa seisonut arabi veti samoin esiin pistoolinsa ampuen sillä kadetteja. Päähän haavoitettu kadetti pystyi omalla pistoolillaan ampumaan häntä haavoittanutta arabia ennen lyyhistymistään maahan. Paikalla olleet poliisit avasívat tulen surmaten kaikki kolme arabia.

Hadar Cohen, 19, kuoli saamiinsa haavoihin, toinen kadetti Ravit Mirilashvili vietiin kriittisessä kunnossa sairaalaan. He olivat aloittaneet kadettikoulutuksensa vasta kaksi kuukautta sitten. Poliisi myöntää, että oli virhe asettaa vähäisen koulutuksen saaneita kadetteja vaaralliseen paikkaan ja toteaa, että käytäntöä on muutettava. He antavat tunnustusta kadettien toiminnalle.

3.     Kaikki kolme surmansa saanutta arabimiestä olivat kotoisin Jeninin lähellä Samariassa sijaitsevasta Qabatiyan kylästä. Heidän oletetaan suunnitelleen hyökkäyksensä Jerusalemissa kostoksi aiemmasta tilanteesta, jossa paikallinen arabi sai surmansa.
IDF:n sotilaat tekivät keskiviikkona ja torstaina useita ratsioita Qabatiyan kylään valmistellen samalla keskiviikon terroritekoihin osallistuneitten kotien tuhoamista.
Kylän asukkaat järjestivät mielenosoituksia sotilaiden ratsioita vastaan kivittäen poliiseja, jotka vastasivat tulittaen kovilla patruunoilla haavoittaen neljää mellakoijaa, joista yksi haavoittui vaarallisesti päähän osuneesta luodista. Kolme sotilasta haavoittui mielenosoittajien kivistä.

IDF:n insinöörit kartoittivat torstaina talojen sijainnit, jotka ovat tuhottavien listalla. IDF:n johto katsoo, että jo pelkät valmistelut talojen tuhoamiseksi vaikuttavat ehkäisevästi hyökkäyksiä suunnitteleviin, vaikka varsinainen talojen tuhoaminen toteutettaisiin kuukausien kuluttua jos ollenkaan. Käytäntöä on kritisoitu kollektiivisena kurituksena, eikä sen tehokkuudesta olla yksimielisiä. Ehkä se kuitenkin osaltaan lievittää lähiomaisensa menettäneen surutyötä ja oikeustajua.

ARMEIJAN tiedottajan mukaan ratsioissa pidätettiin viisi henkilöä. Qabatiyan kylä asetettiin toistaiseksi saartoon.
Turvallisuusjärjestöt pyrkivät selvittämään, toimivatko Jerusalemin Damaskos-portin terroristit Ahmad Zakariya, Muhammad Kamil ja Ahmad Abu al-Roub itsenäisesti, vai toimivatko he laajemman verkoston ohjeiden ja tuen mukaisesti. He pyrkivät myös selvittämään, toivatko he aseensa kotikylästään, vai toimittiko joku ne heille Jerusalemissa. Heidän aseistuksensa konepistoolin, pistooli ja puukkojen lisäksi 3 putkipommia, jotka eivät toimineet, osoittaa, että tarkoitus oli iskeä isoon turistiryhmään.
Pääministeri Netanyahu kävi sairaalassa tapaamassa kriittisesti päähän haavoittunutta, mutta nyt tointuvaa upseerikadettia.
IDF:n tiedottaja paljasti, että sotilaat olivat pidättäneet 16 PA:n arabia Samariassa. Kolme heistä on Hamasin jäsentä, ja kaikkien 16 epäillään sekaantuneen terrorismiin. http://www.timesofisrael.com/clashes-as-army-raids-west-bank-hometown-of-jerusalem-attackers/

4.     PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, joka on hallinnut jo 11 vuotta laittomasti, ja jonka kansansuosio on lähes nollassa Ramallahin ulkopuolella, kutsui kaikkien viime päivinä terrori-iskuissa kuolleiden terroristien omaiset Mukatan hallinto-keskukseen Ramallahissa myötätunnon osoittamiseksi sekä kertoakseen heille, että PA/PLO maksaa omaisille kuukausittaista palkkaa menetystensä johdosta. Viimeisen 4 kuukauden aikana surmansa saaneitten ”martyyrien” ruumiita ei ole palautettu hautaamista varten, joka arabitavan mukaan tulisi suorittaa vuorokauden kuluessa kuolemasta.  

KUTSUTTUJEN perheitten joukossa oli Baha Alian perhe. Alian surmasi 3 israelilaista bussissa Armon HaNetziv lähiössä loka-kuussa; ja Alaa Abu Jamalin omaiset Jebel Mukaberista. Jamal aurasi lokakuussa autollaan väkijoukkoon ja ajettuaan kolarin pyrki täydentämään työtään puukolla.
Terroristien omaiset pyysivät Abbasia vaikuttamaan siihen, että surmansa saaneitten terroristien ruumiit palautetaan Israelista. Abbas lupasi PA:n tekevän kaikkensa omaisten surun lievittämiseksi. ”Teidän lapsenne ovat marttyyreitä”, hän totesi.
Ramallahin tilaisuus esitettiin PA:n virallisella TV-kanavalla pian sen jälkeen, kun 3 arabiterroristia olivat surmanneet poliisikadetin ja haavoittaneet hengenvaarallisesti toista.  http://www.timesofisrael.com/abbas-meets-families-of-terrorists-just-after-deadly-jerusalem-attack/

5.     UUTISOTSIKOITA
·        Pääministeri Netanyahu kehotti Knessetin puheenjohtajaa Juli Edelsteinia rankaisemaan kolmea Hadas-puolueen parlamentaarikkoa - Basel Ghattas, Hanin Xoabi ja Jamal Zahalka - siksi, että he olivat järjestäneet torstaiksi salaisen tapaamisen kolmen Damaskos-portilla surmansa saaneen terroristin omaisten kanssa. Tilaisuus aloitettiin hiljaisella hetkellä ja jatkettiin rukouksella terroristien sielun puolesta. Pääministeri sanoi, etteivät tällaiset kansanedustajat ansaitse kuulua Israelin parlamentin jäseniin. Kolme arabi-kansanedustajaa onnittelivat terroristien omaisia lujasta linjasta: ”On tärkeää yhdistyä PA:n arabeja vastaan tehtyjä hyökkäyksiä vastaan”, he sanoivat sisäisen turvallisuuden ministeri Gilad Erdanille lähettämässään viestissä, jossa he vaativat terroristien ruumiiden palauttamista. Erdan pitää vaatimuksen esittämistä heti hyökkäyksen jälkeen törkeänä ja toteaa, ettei ruumiita palauteta ennen kuin arabit suostuvat IDF:n esittämiin vaatimuksiin, joilla estetään hautajaisten muodostumisen kansan kiihotustilaisuudeksi. http://www.jewishpress.com/news/netanyahu-asking-knesset-speaker-for-sanctions-against-pro-terrorist-arab-mks/2016/02/04/
·        ”Turkin ja Syyrian rajalla havaittu aktiivisuuden lisäys ennakoi Turkin maajoukkojen tunkeutumista Syyriaan”, sanoi Venäjän puolustusministeriön tiedottaja Ogor Konoshenkov torstaina. ”On luotettavia syitä olettaa, että turkki suunnittelee sotilaallista operaatiota Syyrian valtion alueelle”, hän totesi journalisteille lisäten: ”Olemme yhä enemmän havainneet merkkejä, jotka osoittavat Turkin valmistelavan salaiseen operaatioon Syyriassa”. Venäjän Federation neuvoston puheenjohtaja Valentino Matvijenko sanoi journalisteille, että Venäjää tyydyttää operatiivinen yhteistoiminta Israelin kanssa. Hänen lausuntonsa käännös on aiheuttanut epäselvyyttä, mutta hän ilmeisesti halusi painottaa, että sopimus on muotoutunut tyydyttävään muotoon. Venäjä ei ole ollenkaan tyytyväinen siihen, että tähän saakka syrjässä pysytellyt NATO pyrkii vapauttamaan maan, jonka Venäjä on jo vapauttanut. Syyriaa aiotaan toden teolla ruveta jakamaan, sillä myös Saudi Arabia valmistelee joukkojen lähettämistä Syyriaan. Ehkä Israelinkin tulisi Jordanian kanssa mennä saaliinjaolle. Venäjän puolustusministeriön toinen tiedottaja sanoi, että helmikuun alusta lähtien Venäjän ilmavoimat ovat tehneet 237 ilmahyökkäystä 900:an kohteeseen Syyrian viiteen provinssiin. http://www.jewishpress.com/news/russia-bad-turkey-planning-invasion-of-syria-good-israel-cooperating-with-russians/2016/02/04/
·        Hallituksen asettama koordinaattori COGAT on peruuttanut liike- ja työlupia Damaskos-portin terroriperheiltä. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/cogat-freezes-work-trade-permits-for-extended-families-of-damascus-gate-killers/2016/02/04/
·        Venäjän ja Iranin välille nousseet erimielisyydet sekä Syyrian sodan tavoitteista että presidentti Assadin kohtalosta ovat pahoin varjostamassa 70 valtion viime viikolla Lontoossa antaman lupauksen 9 miljardin USD avustuksen kokoamiseksi Syyrian jälleen rakentamiseksi. Iranin ylimmän kaitsijan Ali Khamenein poliittinen neuvonantaja Ali Akbar Velajati viipyi Moskovassa 1 -4 päivien helmikuuta aikana pyrkien löytämään ratkaisua, mutta hän palasi kotiin tyhjin käsin-Venäjä haluaa diplomaattista ratkaisua, mutta Iran vaatii sodan jatkamista, kunnes kapinalliset on tuhottu. Iran epäilee Venäjän ja USA:n solmineen salaisen sopimuksen, joka hyödyttäisi Assadia. Toinen Irania epäilyttävä seikka on Venäjän aktiivisuus Persianlahdella Saudi Arabian tukemana, mikä on sekin Iranin intressien vastainen. Venäjä on luvannut saudeille, ettei se hyökkää heidän tukemiaan kapinallisia vastaan, elleivät ne häiritse Venäjän sotatoimia.
·        YK:n lasten oikeuksien komitea on huolestunut trendistä Iranissa, jonka mukaan 10-vuotiaitten tyttölasten vihkiminen avioliittoon itseään kymmeniä vuosia vanhempien miesten kanssa on lisääntynyt Iranissa viime vuosina. Kasvava luku nuoria alaikisiä tyttölapsia pakotetaan avioliittoon vanhempien tekemän sopimuksen mukaan, mikä suomeksi tarkoittaa, että lapset myydään taloudellisen ahdingon vuoksi. Sopimus lapsen myymisestä voidaan tehdä heti synnytyksen jälkeen tai jopa ennen sitä. Koraani ei kiellä avioliittoa 9-vuotiaan kanssa. Saksassa viranomaiset ovat joutuneet myöntämään pakolaismiehille oikeuden nukkua lapsivaimonsa kanssa, vaikka se on vastoin maan lakia. Näin se sharia-laki hiipii osaksi länsimaista lainsäädäntöä lopulta syrjäyttäen sen kokonaan. http://www.timesofisrael.com/un-alarmed-rising-number-of-iranian-girls-as-young-as-10-forced-to-marry/Post a Comment