Wednesday, February 03, 2016

KESKIVIIKKO 03.02.2016

KESKIVIIKKO 03.02.2016
1.     TÄNÄÄN on aurinkoista, mutta huomisesta lähtien joko puoli-pilvistä tai sitten aurinkoista, riippuen sitä, ketä säätieteilijää seuraa. JP:n mukaan tänään on aurinkoista ja huomenna puolipilvistä ja perjantaina uudelleen aurinkoista. ToI puolestaan ennustaa samoin aurinkoista säätä tänään, mutta puolipilvisyyttä huomisesta lähtien loppuviikoksi, paikoin voi esiintyä sadekuuroja lauantaina. Lämpötilat nousevat kuitenkin hieman, mikä on positiivinen ilmiö. Tämän päivän lämpötila 8 -14 nousee perjantaina lukuihin 10 -17, mutta laskee uudelleen pilvísyyden lisääntyessä perjantaina lukuihin 10 -11.

SÄÄTÄILAT tänään: Jerusalem 8 -14; Tiberias 9 .19; Suolameri 13 -22; Eilat 8 -23 +C-astetta. Pyhä maa alkaa hiljalleen lämmetä.
Kinneretin vedenkorkeus on eilisissä lukemissa.

2.     VIIME viikolla pienessä Beit Horon juutalaisyhteisössä Samariassa tapahtunut puukotus, jossa 23-vuotias Shlomit Krigman sai surmansa ja toinen 50-vuotias nainen haavoittui, oli paikallisten asukkaitten mukaan odotettavissa. He kertovat, että yhteisö sijaitsee lähellä tietä no 443, jolla on tapahtunut useita autojen kivityksiä ja väkivaltaisuuksia, ja arabikylää, josta kivittäjät tulevat. Vaikka väkivaltaisten hyökkäysten lisääntyminen alueella on ollut kaikkien nähtävissä, poliisi ja IDF eivät ole suostuneet kylän esittämiin toiveisiin turvallisuuden lisäämiseksi.

Kylää suojaava verkkoaita on 1.6 metin korkuinen, jonka yli kaksi arabiterroristia helposti pääsivät. Hyökkäyksen jälkeen armeija lupasi lisätä aidan korkeutta puolella metrillä, mutta asukkaitten mielestä se ei ole tarpeeksi, he vaativat aseistettua vartijaa kylän keskustaan. Viime viikon terrorihyökkäys tapahtui marketin edustalla, mutta muutaman metrin pääsää siitä on lastentarha, josta lapset olivat menneet koteihinsa 15 minuuttia ennen iskua. Voi vain kuvitella, mitä tuhoa he olisivat tehneet lastentarhassa. Maanantaina lapset kokoontuivat tavan mukaan tarhaan, mutta neuvoston lupaamaa vartijaa ei näkynyt. Doron Cohen, joka vastaa lastentarhan turvallisuudesta, pitää kylän vaatimuksia liioiteltuina.

Mateh Binyamin alueneuvosto esitti poliisille pyynnön turvallisuuden lisäämiseksi luvaten asettaa tilapäisesti yksityis-vartijoita kylään siihen saakka, kunnes poliisi tekee päätöksensä. Cohen lupaa, että partioauto ja vartija ovat paikalla tiistaina. http://www.timesofisrael.com/after-fatal-beit-horon-stabbing-few-lessons-learned/

3.     SUNNUNTAINA sattui verinen välikohtaus Beit Elin lähellä IDF:n tarkastuspisteessä, jossa omalla autollaan paikalle ajanut PA:n poliisi, jota sotilaat pyysivät esittämään henkilökorttinsa, veti esiin varustukseensa kuuluvan pistoolin ja ampui lähietäisyydeltä kolmea sotilasta, kahta heistä hengenvaarallisesti ja yhtä lievemmin. Lähellä seisoneet sotilaat ampuivat terroristiksi muuttuneen PA:n poliisin kuoliaaksi.

Hyökkäyksen seurauksena IDF asetti Ramallahin kaupungin osittaiseen sulkuun päästäen vain kaupungin asukkaat valvonta-pisteiden läpi. Armeija oli saanut varoituksia< uusista hyökkäyksistä. Armeijan tiedottaja kertoo, että maanantaiyönä asetettu rajoitus liikenteelle Ramallahiin ja sieltä ulos poistettiin keskiviikoksi, ja että liikenne on palautunut normaaliksi.
Armeijan edustaja sanoi, että viikon kestänyt liikennerajoitus Beir Ur Al-Tahta poistettiin samalla tiistaiaamuna.
Armeija oli asettanut Beit Ur Al-Tagtan arabikylän saartoon 28.01. Beit Horon juutalaiskylässä sattuneen puukotuksen johdosta, jossa yksi juutalaisnainen sai surmansa ja toinen haavoittui.

ARABIT valittivat, että armeija käytti erilaista menetelmää eri tarkastuspisteissä päästäen joissain läpi vaín asukkaat, toisissa muut paitsi asukkaat. He syyttivät, että IDF rankaisee koko arabiyhteisöä yhden rikoksen vuoksi. PA:n poliisin Amjad Sakarin, 35, tehtävänä oli vartioida PA:n oikeuskanslerin turvallisuus. Hänen hautajaisiinsa Nablusissa tiistaina oli kokoontunut tuhansittain ihmisiä, heidän joukossaan PA:bn poliisin johtoa sekä Nablusin kuvernööri Akram Rajoub, joka selitti osallistumistaan näin: ”En hyväksy hänen tekoaan, joihin poliisin ei tule sekaantua, mutta me olemme kansa, joka kunnioittaa marttyyreitään ja kuolleitaan”. http://www.timesofisrael.com/army-lifts-day-long-closure-on-ramallah/

4.     Tuhannet PA:n arabit, jotka osallistuivat PA:n poliisin Amjad Sakarin hautajaistilaisuuteen, marssivat pitkin Nablusin katuja kuolemaa Israelille ja vaativat, että nyt on alettava turvautua konekivääreihin satojen juutalaisten surmaamiseksi.

Amjad Sakarin hautajaisseremoniaa johtanut arabi huusi megafoniinsa: ”On aika tarttua konekivääriin ja ampua 500 ihmistä”, jota kansa toisteli kuuliaisesti. kuten TV-kakkosen videopätkässä esitettiin. ”Muhammedin armeija palaa”, tilaisuutta johtanut arabi huusi kansalle.
Naglus (Sikem) on yksi kohde, jonka läheisyydessä sijaitsevan Josefin hautakammion käyttäminen juutalaisten muisto-tilaisuuksiin ja rukouksiin aiheuttaa toistuvia yhteenottoja IDF:n sotilaitten ja PA:n poliisien välillä, joissa myös ihmisiä haavoittuu ja veri vuotaa. Arabit ovat toistamiseen polttaneet hautakammion, mutta juutalaiset ovat aina korjanneet pyhiinvaelluskohteena pidetyn rakennuksen kärsimät vauriot. http://www.timesofisrael.com/kill-500-israelis-mourners-demand-at-funeral-of-pa-gunman/

5.     VIHREÄKSI mieheksi – hänen käsivarteensa tatuoidun kuvion värin mukaan – kutsuttu Anu Muzak al-Zarqawi, mies Zarqavista, johti Al Qaidan operaatioita Irakissa teloittamiseensa saakka. Häntä pidetään IS:n idean isäpuolena,
IS on jo kauan haaveillut Jordanian liittämiseksi osaksi Islamilaista Tasavaltaa, jota Ali Bakr al-Bagdadi johtaa muslimien kalifin ominaisuudessa, jota kaikkien muslimien maailmassa tulisi seurata. Islamistien ainoa merkittävä saavutus Jordaniassa on hotellin pommi-isku Ammanissa, jossa kuoli 60 ihmistä.
Jordanian hashemiittien monarkkia on taiteillut veitsenterällä useiden vuosien aikana, mutta islamistit lienevät odotelleet sopivaa ajankohtaa kuningas Abdullah II:n vallan kaatamiseksi.

Seuraamani Dov Lieberin artikkelin mukaan kohtalon kellot ovat alkaneet hälyttävästi kumahdella ilmoittaen tilanteen muutoksesta. Mielipidetiedustelun mukaan 94 % kansasta vastustaa IS:n seireeninkutsuja, mutta siitä huolimatta kansan syvissä kerroksissa muhii toisenlaisia haaveita. Jordaniasta on liittynyt IS:n riveihin 2 500 taistelijaa, kolmanneksi eniten kuin mistään muusta maasta Saudi-Arabian ja Tunisian jälkeen.

Useimmat IS:n riveihin siirtyneet taistelijat tulevat maan köyhiltä paikkakunnilta, Salt, Maan ja Zarqa. Nopeasti huononeva taloustilanne maassa on kuitenkin levittänyt tyytymättömyyttä valtion muihin osiin, mukaan lukien Amman. Nuorten työttömyys on 30 -50 %:n luokkaa. Arabikevään alkamisesta lähtien 2011 Jordania on saanut 11 miljardia USD lainatakuina, avustuksina ja sotilasavustuksina USA:sta, Euroopasta ja Gulfmaista.

TRI Yoav Alon Tel Avivin yliopistosta sanoo, että taloustilanne on kestämätön Jordaniassa. Jordanian olisi pystyttävä kehittelemään uusi perinpohjainen suunnitelma talouden nostamiseksi. Hän viittaa Jordania hyvin koulutettuun mutta työttömään nuorisoon, jonka kykyyn vastustaa IS:n houkutuksia hallituksen tulee pystyä vastaamaan esittämällä uusia ja toteuttamiskelpoisia ratkaisuja.  

ARTIKKELISSA esitellään esimerkkejä, miten hallintojärjestelmä suosii valtaväestöä ja syrjii vähemmistöjä, mikä ilmenee opinto-stipendien jaossa, mitä ilman useilla ei ole mahdollisuuksia edetä.
Myös kansainvälisten talousjärjestöjen kuten IMF asettamat ohjeet ovat pakottaneet alentamaan viranomaisten palkkoja mikä lisää tyytymättömyyttä hallitusta kohtaan.

ISRAEL JA JORDANIA solmivat rauhansopimuksen 1994, joka on pitänyt maiden välisen rajan rauhallisena, joskin yksittäisiä ryhmiä tunkeutuu silloin tällöin Negaviin varastellen kotieläimiä ja työvälineitä ja koneita ja myös autoja.
Kuten artikkelissa todetaan, rauhansopimus on osoittanut IS:n uhan alla todellisen merkityksensä. Vaikka Israelin suosio Jordanian kansan parissa ei ole kehuttava, se saa kiittää rohkeita
päättäjiä, jotka uskaltautuivat solmimaan rauhan arabimaitten vastustuksesta huolimatta. Se on taannut Jordanian sisäisen tasapainon. Israel solmi Jordanian kanssa sopimukset veden ja kaasun toimituksista arvoltaan 500 miljoonaa ja 15 miljardia USD. Jordania tuottaa 94 % energiantarpeestaan ulkomailta. Jordanian kaasuputki Egyptistä on joutunut toistuvien hyökkäysten kohteeksi, mikä on pahoin häirinnyt jakelua.

IDF:n parissa seurataan huolestuneena IS:n vaikutuksen kasvua Jordaniassa ja etenkin Jordanian valtavassa pakolaisleirissä, jossa asuu 1.4 miljoonaa ihmistä surkeissa olosuhteissa. Tämä on suuruudeltaan lähes 20 % maan väestöstä.

Toinen huolestuttava kehitys on Yarmouk Marttyyrien prikaatin pureutuminen Daraan alueelle Israelin pohjoisrajan ja Jordanian rajan läheisyydessä, jonne myös Hizbullah haluaa soluttautua. Venäjän sotilaalliset toimet Syyriassa ovat pakottaneet uusia pakolaisvirtoja etsimään alueita poissa sodan jaloista, ja tässä Jordania joutuu entistä ahtaammalle. Israel antoi Jordanian armeijalle miehittämättömiä koneita Syyrian rajan valvontaan. Israel aloitti turvallisuusaidan rakentamisen Jordanian rajalle Eilatísta Suolameren eteläkärkeen. Raja on ollut lähes avoin. http://www.timesofisrael.com/jordans-economic-troubles-may-leave-it-vulnerable-to-islamic-state/

6.     UUTISOTSIKOITA
·        USA:n oikeusministeriö vahvistaa, ettei Obaman hallitus ole syyttänyt yhtään palestiinalaista terroristia, joka on surmannut USA:n kansalaisia. Tämä osoittaa hallituksen leväperäisyyttä ellei peräti PA:n arabien suosimista.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/207458
·        Hamas tunnustaa, että kaksi kaivajaa on menehtynyt Gazassa tunnelin romahtaessa ja lisäksi 8 vammautui. Kuolleet olivat Haider al-.Zahar ja kenttäkomentaja Fuad Abu Atawi. Hamas on runsaitten sateitten jälkeen menettänyt lukuisia kaivajia ja sotilaallisia henkilöitä tunnelien romahtaessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/207460#.VrHG4PZ706s
·        Egyptin armeija löysi äskettäin Siinain ja Gazan rajalta laajan salakuljetustunnelin, joka oli miinoitettu. Tunnelissa säilytettiin räjähteitä, runsaasti aseita sekä univormuja, jotka muistuttavat Egyptin armeija asepukua. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/207456#.VrHJxPZ706s
·        Jewish Express artikkelin mukaan koko tunneliverkosto Gazassa voi romahtaa, mikä aiheuttaisi suuren katastrofín Gazan alueella. PA on jo syyttänyt Israelia tunnelien täyttämisestä vedellä, mitä ei ole tehty, vaikka Egyptin on pumpannut vettä tunneleihin ja kaivanut vedellä täytetyn kanaalin rajan varteen. Egyptin raivasi 2 km:n syvyisen puskurivyöhykkeen rajalle tuhoten satoja rakennuksia, eikä maailmalla nostettu minkäänlaista mekkalaa siitä http://www.jewishpress.com/news/reports-entire-gaza-tunnel-network-may-be-collapsing/2016/02/03/

.



Post a Comment