Wednesday, January 06, 2016

KESKIVIIKKO 06.01.2016

KESKIVIIKKO 06.01.2016
1.       AURINKO ei ollut vielä noussut, kun kävin kuuden maissa aamuisella happilenkilläni kadun varressa hakemassa päivän lehden. Ilma tuntui viileältä, olihan ennusteen ja mittarinkin mukaan lämpöä sentään kymmenkunta astetta nousten päivän mittaan 16 +asteen tienoille taivaan kannen pysytellessä aurinkoisena.  Säätarkkailijat toteavat, että talvi on ollut tähän saakka harvinaisen mieto, mikä tyydytyksellä todettakoon. Mutta talvi on vielä nuori ja keskenkasvuinen, joten odotetaan.

SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 10 -16; Tiberias 12 -21; Suolameri 14 -26; Eilat 12 -25 +C-astetta. Taivas on tänään pilvetön, mutta huomenna pilvistyy osittain lämpötilan noustessa pari astetta tämän päivän lukemista. Perjantaina ja lauantaina taivas vaihtelee puolipilvisestä pilviseen ja paikoin sataa vettä lämpötilan laskiessa siten, että lauantain lämpölukemiksi ennustetaan 6 -12 +C-astetta.
Sankat kottaraisparvet (starlings) maalailivat maanantaina Negevin taivaalle jatkuvasti vaihtelevia tummia muodostelmia. Alla olevassa linkissä on kuvia niistä, jotka kuvattiin Rahat-kaupungin lähellä juuri ennen auringon laskua. http://www.timesofisrael.com/starlings-form-dark-cloud-over-negev/,

2.       Kinneretin vedenkorkeus alkaa hiljalleen nousta, mutta tarkkailijoiden mukaan liian vähän ja liian myöhään. Kinneretin järvi on Israelin suurin ja tärkein vesivarasto, ja sen vedenkorkeus on alhaisimmillaan v. 1926 jälkeen, jolloin sitä alettiin seurata järjestelmällisesti, mutta myös kasvavalla huolella. Kulutuksen ja luonnollisen haihtumisen vuoksi vedenpinta laskee n. yhden senttimetrin päivässä.
Vedenpinnan korkeus on nyt -213.00 Välimeren pinnan alapuolella.

Hallitus määritteli muutamia vuosia sitten, että 215.00 on ns. musta merkkipaalu, jonka alle vedenkorkeus ei saa laskea. Vuonna 2001 vedenpinta laski 13 sm:n päähän mustasta rajasta, minkä johdosta hallitus teki silloin viisaan päätöksen meriveden puhdistamisesta 400 miljoonaa kuutiometriä vuodessa. Päätöksen toteuttaminen oli hidasta hallitusten siirtäessä sille tarkoitettuja määrärahoja toisiin kohteisiin, mutta nykyisin puhdistettu vesi muodostaa 40 % käyttöveden tarpeesta. Kinneretin pinnan maksimikorkeus on 208.8 metriä, jonka jälkeen vettä juoksutetaan Jordan jokeen ja kansallista vesijohtoa myöten pohjavesivarastoihin. Täten Kinneretistä puuttuu vettä 4 metrin korkeudelta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/206020#.VoyoL1N706s,

3.       Israelin salaisin ja joittenkin mielestä pelätyin turvallisuusjärjestö Mossad sai eilen uuden johtajan. Edellisen johtajan Tamir Pardon jäähyväistilaisuus pidettiin eilen tiistaina, uuden miehen Yossi Cohenin ottaessa ohjakset käsiinsä. Vielä muutamia vuosia sitten Mossadin johtajan kuvaa eikä nimeä julkaistu kokonaisuudessaan, vaan hänestä käytettiin lyhennystä tai muuta peitenimeä, mutta uuden johtajan taustoja käsitellään nyt avoimesti sanomalehdissä kuvien kanssa kotinsa lähellä.

Mossadin toiminta on -. kuten presidentti Reuven Ruvlin totesi Pardon kunniaksi järjestetyssä tilaisuudessa – kaikkia Pardon viiden vuoden johtajakauden suoritettuja toimia ei voida paljastaa julkisuudessa. Rivlin muisti myös Pardon vaimoa todeten, että hän joutui jakamaan miehensä Israelin valtion kanssa, jonka turvallisuus oli useammin kuin kerran Pardon käsissä, minkä hän hoiti nostaen järjestön teknologian huippujärjestöjen tasolle, muita kuitenkin pysyttäen sen inhimillisenä salaisena järjestönä.  
Tilaisuudessa oli mukana valtion koko kerma pääministeristä alkaen jatkuen puolustusministeriin, IDF:n komentajaan, oppositiojohtajaan ja muutamiin kansanedustajiin Mossadin entiseen johtajaan ja moniin muihin.
Tamir Pardo kiitteli puheessaan henkilökuntaansa keskitetystä voimasta, ammattitaidosta, rohkeudesta, uskaliaisuudesta, päättäväisyydestä, rajattomasta luovuudesta, viisaudesta ja yhtenäisyydestä.
Henkilökunnan muodostama kuoro esitti muutamia lauluja ja komediataiteilija Asi Cohen lähetti videon, jossa esitettiin kuvitteellisen humoristinen vakoilija Shauli, joka yrittää päästä Mossadin jäseneksi peitenimellä Saul.

Yossi Cohen toimi Netanyahun turvallisuus-neuvonantajana vuodesta 2013 ja myös Mossadin apulaisjohtajana saaden hyvän tuntuman järjestön työhön. Täten voisi olettaa, ettei hänellä ole ongelmia Mossadin johtajana enempää kuin myöskään pääministerin kanssa, jonka kanssa hänen tulee toimia läheisessä yhteistyössä.
Pääministeri Netanyahu puhui leikitellen, miten Pardo pyysi mielenkiintoista tehtävää, ja hän sai sellaisen Mossadin johtajana arabikevään aikana. http://www.timesofisrael.com/yossi-cohen-takes-the-reins-as-new-mossad-chief/

4.       HIZBULLAH toteutti ainakin osaksi uhkaustaan vastata väittämäänsä IDF:n iskuun sen yhtä johtajaa, Israelin terroristisi nimittelemää Samir Kuntaria vastaan, joka sai surmansa häntä vastaan tehdyssä ohjusiskussa 21.12.2015 Beirutissa, mitä IDF ei ole myöntänyt eikä kieltänyt.  

Hizbullah ampui muutamia raketteja Israelin puolelle, jotka eivät osuneet maaleihinsa. Muutamia päiviä sitten Hizbullah räjäytti suuren pommin lähellä tietä, jota IDF:n partioautot käyttävät tarkastusmatkoillaan turvallisuusaidan varrella. Sekään ei aiheuttanut vahinkoa, mutta oli ajankohtainen huomautus, ettei kalavelkoja Israelille ole vielä unohdettu.
IDF vastasi siihen ampumalla tykistöllä muutamia laukauksia [G1] Libanonilaiseen kylään, josta raketit ammuttiin. Pommin kohteina lienevät olleen suuri IDF:n puskutraktori ja toinen ajoneuvo, jotka eivät vaurioituneet eikä kukaan haavoittunut.
Hizbullah ilmoitti olevansa vastuussa pommiräjähdyksestä, jonka käytännön järjestelyistä vastasi solu, joka käyttää nimeä Samir Kuntar.

IDF:n johto olettaa, että maanantaina tehty pommi-isku oli ensimmäinen yritys vastata Kuntarin teloitukseen näyttävällä vastaiskulla.
Puolustusministeri Moshe Yaalon teki varakomentajan Yair Golanin kanssa tarkastusmatkan pommin räjähdysalueelle yhdessä IDF:n komentajan Gady Eisenkottin,ja IDF:n pohjoisen lohkon komentajan kenraalimajuri Avi Kochavin ja Golanin alueen komentajan prikaatinkenraali Yaniv Assorin kanssa, joka johtaa  Bashan divisioonaa Golanilla.
Yaalon kiitteli pohjoisen lohkon ja Golanin puolustajien johtajia valmistautumisesta kaikkiin mahdollisuuksiin. Hizbullahin ohella armeijan tulee olla valmiustilassa sekä Syyrian armeijan että Damaskoksen läheisyydessä toimivien IS:n ja Al-Nusra Front joukkojen varalta, jotka voivat yrittää iskuja Israelin puolelle. http://www.timesofisrael.com/yaalon-tours-site-of-hezbollah-attacks-in-north/,
5.       TEL AVIVIN terrori-iskua tutkivat Shin Betin ja poliisin upseerit pidättivät epäillyn 29-vuotiaan murhaajan Nashat Milhemin isän Muhammad Milhemin ja pyytävät lupaa pitää häntä hallinnollisessa arestissa vielä 12 päivää. He epäilevät Muhammad Milhemin osallistuneen poikansa suorittamaan tulitukseen, jossa kuoli 2 ja useita haavoittui, osa heistä hengenvaarallisesti.
Poliisi pidätti myös pääepäillyn sedän sekä useita muita henkilöitä saadakseen lisää vihjeitä tapahtumien kulusta ja minne murhaaja mahtoi paeta jättämättä mitään selviä merkkejä pakoreitistään. Tel Avivin pohjoispuolelta löydetyn taksinkuljettajan ruumiin oletetaan viittavan siihen, että murhaaja otti taksin ja ajettuaan sopivan matkan päähän surmasi tämän jatkaen itse pakoaan. Oikeus antoi kehotuksen poliisille päästää Nashat Milhemin veljen Jaudatin vapaaksi, mutta antoi hänelle kiellon mennä kotiinsa Araran kylään kunnes toisin määrätään.  

Sivutapahtumassa poliisi pidätti Herzliassa arabin, joka oli Jerusalemissa yrittänyt ajaa sotilas- tai poliisiryhmään.

Muhammad Milhem pidätettiin tiistaina toistamiseen poliisin epäillessä hänen vakuutuksiaan syyttömyydestään. Muhammad kehotti televisioidussa pyynnössään poikaansa antautumaan, jotta hän voisi auttaa häntä.
Perjantaina tapahtunut tulitus alkoi Simta-baarissa Tel Avivin vilkkaan Dizenkoff kadun varrella. Nashat käveli mustan kassin kanssa baariin, valitsi joitain vihanneksia muovipussiin palauttaen ne takaisin, meni oven suulle ja avattuaan mustan kassinsa veti sieltä esiin puoliautomaattiaseen alkaen tulittaa ihmisiä baarin ulkopuolella. Turvallisuuskameran kuvassa hän esiintyy kylmän rauhallisesti ja hymyillen.

Tulituksessa sai surmansa kaksi, ja 7 muuta haavoittui. Taksinkuljettajan kohtaloa ei tiedetä, kuoliko hänkin terroristin käsiin, kuten poliisi olettaa.
Poliisi varoittaa kaupungin asukkaita varovaisuuteen mutta toimimaan muuten normaaleissa askareissaan. Jotkut vanhemmat pelkäävät päästää lapsiaan kouluun peläten, että terroristi voi iskeä kouluun panttivankien ottamiseksi. http://www.timesofisrael.com/father-of-alleged-ta-gunman-suspected-of-being-accomplice/, http://www.timesofisrael.com/suspected-east-jerusalem-terrorist-caught-after-herzliya-manhunt/,

6.       UUTISOTSIKOITA
·         Pariisin Hyper Cacher kosher makeismyymälä, jossa vuosi sitten terroristi surmasi useita asiakkaita aseellaan, on avannut ovensa uudelleen liiketoimilleen. Alueella asuvat juutalaiset tuntevat kuitenkin olonsa epämukavaksi, siksi, että Pariisin raskaasti aseistetut poliisipartiot liikkuvat alueen kaduilla aiheuttaen monille heistä ikäviä muistoja menneisyydestä. Natsi Saksan kuoleman-partioiden todellisuus tuo heille edelleen muistoja, joiden olisi pitänyt jo poistua. Tällaiset murhaiskut pitävät muistoja yllä, joita tukevat hälyttävästi kohonneet antisemiittiset ja antisionistiset hyökkäykset Euroopassa eikä vähiten Ranskassa. 27-vuotias Naome, joka säästyi tuhoisesta panttivanki-draamasta, sanoo, ettei hän tunne oloaan turvalliseksi ja pelkää henkeään. Ranskan statistiikan mukaan antisemiittiset hyökkäykset ovat lisääntyneet 84 % vuonna 2015 verrattuna edelliseen vuoteen.
·         Yli 1.7 miljoonaa ihmistä vieraili Auschwitzin kuolemanleirissä vuoden 2015 aikana. Vuossa 2000 vierailijoita oli 500 000. Eniten vierailijoita tuli Puolasta 425 000; Englannista 220 000; Saksasta 93 000 ja Italiasta 76 000; Espanjasta 68 000, Israelista 61 000, Raskasta 57 000; Tsekistä 47 000 ja Hollannista 43 000. Elokuussa vierailijoita oli 210 000. http://www.timesofisrael.com/over-1-7-million-visit-auschwitz-breaking-annual-record/,
·         ISISIN sotaministeri Thamer Mahlawi sai arabilähteen mukaan surmansa taisteluissa Haditha alueen länsiosassa, jota ISIs pyrkii saamaan hallintaansa Irakin länsiosassa. Häntä kutsuttiin nimellä Abu Mu´aaz. Mahlawi johti ISIS joukkojen operaatioiota Anbar alueella, häntä pidettiin yhtenä johtavista sotilaskomentajista. Maanantaina USA:n koneet iskivät ensimmäistä kertaa marraskuun jälkeen, kuten Washington Post raportoi. ISIS on pyrkinyt saamaan aluetta hallintaansa, koska 6 mailia pitkä Haditha padon hydroelektroninen voimala tuottaa sähköä laajalla alueelle. Padon omistus antaa sen valvojille strategisen edun alueen sähkön ja veden jakelussa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/206030#.Vozd11N706s
·         Pohjois-Korea kokeili onnistuneesti keskiviikkona hydrogen pommia, joka aiheutti laajan maanjäristyksen alueella. Testi järkyttää länsimaisia tarkkailijoita, sillä Pohjois-Korean ei uskottu saavuttaneen tarvittavaa teknistä tasoa sen räjäyttämiseksi.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/206025#.VozgkVN706s
·         Puolustusministeri Moshe Yaalon hyväksyi 40 dunamin suuruisen maapalan ostamiseksi alueneuvostolta. Alueen hankki omistukseensa amerikkalainen filantrooppi Irwin Mokowitz vaimonsa kanssa. Sillä sijaitsee 8 rakennusta tien 60 varrella, joka johtaa Gush Etzionista Hebroniin. Gush Etzion on yksi paikoista, joissa terroristit puukottavat ja pahoinpitelevät juutalaisasukkaita. 40 dunamin alueelle rakennetut rakennukset kuuluvat Yaalonin nyt hyväksymään lupaan, joka sallii rakennusten asuttamisen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/206026#.VozhzVN706s
·         Saksan liittokansleri Angelika Merkelin kanslia jouduttiin sulkemaan tuntemattoman paketin löytymisen vuoksi. Tiloista löydetyn epäilyttävän paketin vuoksi tilat sinetöitiin henkilökunnan toimesta keskiviikkona. Poliisi tunnustaa tilojen sinetöimisen, mutta ei kerro paketin kokoa vaan sanoo, että se sisältöä tutkitaan. Silminnäkijät sanovat nähneensä 4 keltaiseen muoviin käärittyä postin kuljetusalustaa, mutta ei tiedetä, miten ne liittyvät asiaan ja kuka ne toi sinne.  http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/german-chancellors-office-sealed-off-due-to-suspicious-package/2016/01/06/
·         IDF:n kersantti sai surmansa ja sotilas haavoittui Tzelimin sotilasharjoituksissa, joissa ammuttiin kovilla ja myös kranaatteja käyttäen. http://www.jewishpress.com/news/officer-killed-soldier-injured-in-zeelim-base-accident/2016/01/05/
·         Knessetin komitea suosittaa, että Breaking the Silence järjestön edustajat pidetään poissa yliopistojen asuntoalueilta. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/knesset-committee-recommends-keeping-breaking-the-silence-off-campuses-2/2016/01/05/ [G1]autus
Post a Comment