Friday, November 06, 2015

PERJANTAI 06.11.15

PERJANTAI 06.11.15
01.   HIEKKAPÖLY sumensi vielä eilenkin ilmaa siten, että näkymät olivat oudon punertavat, eikä aurinkoa näkynyt koko päivän aikana. Mutta tänään on uusi päivä ja toivottavasti myös näkymät kirkastuvat päivän mittaan. Yöllä oli satanut ja ennusteet lupaavat sateita ennusteajan loppuun eli maanantai-iltaan saakka. Ne ovat ennusteen mukaan paikallisia ja ajoittaisia, ”hiljaisia kevätsateita”, eivätkä myrskytuulen tuomia, jotka aiheuttaisivat tulvia ja tuhoa ympäristölle. Harvinaisesti sateita luvataan myös Suolameren alueelle, jossa normaalisti sataa vain kerran vuodessa. Tänä vuonna tuo on yhden sateen normi ylitetty jo useasti. Israelin Pyhä näyttää kuulleen ihmisten huokaukset kuolevan meren puolesta.

SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 13 -17; Tiberias 19 -25; Suolameri 24 -27; Eilat 20 -29 +C-astetta. Times of Israel ennusteen mukaan Eilatissa on puolipilvistä, mutta ei sateita, mikä täten tyydytyksellä todettakoon. Kostea ja sumuinen sää jatkuu.

02.   Israelissa on huolestuneena ja kasvavalla levottomuudella seurattu Suolameren vähittäistä kuolemaa – joskin sitä kutsutaan myös Kuolleeksimereksi, vaikkei se vielä ole kuollut, on siellä jonkinlaista elämää – mutta mikäli tiedot pitävät paikkaansa, tilanteeseen on tulossa muutos. Israelin ja Jordanian päättävät elimet ovat pääsemässä sopimukseen, jolla pyydetään tarjouksia kanaalin ja vesivoimalan rakentamiseksi Punaiseltamereltä Suolameren eteläkärkeen. Ennakkoarvioiden mukaan kanaali ehkä korvattaisiin suurilla putkilla, joilla veden virtausta voidaan helpommin säädellä. Kanaalin alkuun rakennetaan meriveden puhdistuslaitos.

Ympäristönsuojelijat ovat syystäkin vastustaneet suunnitelmaa peläten sen muuttavan radikaalisti Suolameren ainutlaatuista ominaisuutta ja suolapitoisuutta, mikä samalla pienentäísi sen arvoa erikoisen elämyksellisenä turistikohteena.
Israelin sisäministeri Silvan Shalom kertoo, että Jordania on saanut muotoiltua kansainvälisen urakkatarjouspyynnön hyväksyttävään muotoon. Israelin radion uutisen mukaan kanaali kulkee Jordanian alueen kautta, ja sen kautta virtaa 4.25 miljardia kuutiometriä merivettä Eilatin lahdelta Suolamereen. Tästä määrästä Israel puhdistaa 2.85 miljardia juomavedeksi, josta Jordania saa yli neljänneksen. Vedenpuhdistalaitoksen yhteyteen rakennetaan myös sähkövoimala.

SUOLAMEREN ranta-alueet ovat - kuivuessaan ja suolan huuhtoutuessa sateitten mukana pois maaperästä - muuttuneet vaarallisiksi maan vajotessa yllättävästi ilman ennakkovaroitusta, mikä on vaaraksi sekä eläimille että ihmisille ja ranta-alueille rakennetuille hotelleille, joiden siirtämistä kauemmas vesirajasta suunnitellaan. Suolameren pinta laskee yli 90 sm vuodessa. Sen pinta-ala on pienentynyt 30 % 20 vuoden aikana.

Silvan Shalom kertoi, että alustavia maatöitä on jo aloitettu. Samalla 170 Jordanian kansalaista aloittavat työskentelyn Eilatin hotelleissa. He syrjäyttävät sudanilaiset ja eritrealaiset maahanmuuttajat heidän määränsä nousten ainakin tuhanteen.
Punaisenmeren ja Suolameren välisen kanaalin rakentamisesta allekirjoitettiin yhteistoimintasopimus (aiesopimus) Israelin, Jordanian ja PA/PLO:n välillä Washingtonissa 09. joulukuuta 2013.
MAAILMANPANKIN laskelmien mukaan kanaalin ja sen yhteyteen rakennettavien rakennusten kustannukset välttämättömine ympäristönsuojelun toimenpiteineen tulevat nousemaan yhteensä 31 miljardiin USD. http://www.jewishpress.com/news/israel-jordan-close-to-issue-bid-for-red-sea-dead-sea-canal/2015/11/05/

03.   ISRAELIN pääministeri Benyamin Netanyahu matkustaa ensi viikolla Washingtoniin, jossa hänen on määrä tavata USA:n presidentti Barack Hussein Obama. Tapaamista seurataan suurella mielenkiinnolla usealla taholla; etenkin Arabi- ja muslimimaiden seuratessa silmä kovana, vieläkö Obaman ja Netanyahun välinen suurelta osin henkilökohtainen vasteniemisyys jatkuu, vai ovatko he aikuistuneet tasolle, jota heiltä odotetaan maansa johtajina, joiden päätöksillä on maailmanlaajuinen merkitys. Iran on joillekin arabimaille suurempi uhka kuin Israel.
Obamalle voinee olla vaikeaa niellä Netanyahun aktiivista toimintaa P5+1 maiden ja Iranin välistä Wienin sopimusta vastaan. Yaalon totesi USA:n vierailunsa aikana USA:n puolustusministeri Ashton Carterille, että ”menneet ovat menneet, ja joka niitä kaivelee, sitä tikulla silmään. Sopimus on solmittu, mikä Israelin on syytä tunnustaa”. Kysymys on kuitenkin sen toteuttamisesta käytännössä, mikä näyttää aiheuttavan epäselvyyttä IAEA:n sisällä, jonka tulee antaa vapauttava lausunto, ovatko Iranilta vaaditut sopimusehdot tulleet täytetyiksi, mikä puolestaan vapauttaisi sanktiovaatimukset ja miljardien kauppasopimukset.

Netanyahun tärkein huolenaihe on Israelin turvallisuuden takaaminen, ja siksi hän tulee esittämään 50 miljardin USD sotilaallisen tukipaketin hyväksymistä Iranin aiheuttamaa nousevaa uhkaa vastaan. Israelin lähtökohtana on, ettei Iranin uskottavuuteen sopimusehtojen noudattamisessa voida luottaa. USA:ssa jopa väläytettiin mahdollisuutta uussista neuvotteluista P5+1 maiden ja Iranin välillä, minkä Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei tyrmäsi välittömästi. Hän esitti vaatimuksen, että USA:n tulee poistaa Iranin vastaiset sanktiot välittömästi.
Puolustusministeri Moshe Yaalon esitti äskeisen USA:n vierailunsa aikana USA:n vuotuisen tuen nostamista viiteen miljardiin USD nykyisestä n. 3.1 miljardista USD. Osa siitä on käytettävä sotilaallisten tarvikkeiden ostamiseen USA:sta.

NETANYAHUN USA:n matkaa ja tapaamista Obaman kanssa varjostaa pääministerin päätös nimittää Ran Baratz pääministerin kanslian uudeksi lehdistöpäälliköksi, jonka oli tarkoitus matkustaa Bibin mukana Washingtoniin. Israelin media kuitenkin nosti esiin Baratzin vuosi sitten FB:n sivullaan esittämät arviot Obamasta, joissa hän kuvaili Obamaa aikamme anti-semitistiksi, jonka älykkyystaso vastaa 12-vuotiaan lapsen tasoa – ainakin ulkopoliittisissa kysymyksissä. Baratz yrittää paikata lipsaustaan toteamalla, että hän esitti havaintonsa yksityishenkilönä, mutta ettei hän vastuullisena virkamiehenä voisi esittää samaa ja pyysi anteeksi lapsellista, leikilliseksi tarkoitettua arviotaan. Netanyahu jäädytti Baratzin nimityksen eikä halua häntä mukaan Washingtonin matkalle.  


04.   JEWISH PRESS journalisti Lori Lowenthal Marcus kertoo artikkelissaan, että kolme USA:n merkittävää virkailijaa osallistui torstai-iltana järjestettyyn lehdistö-tilaisuuteen Washingtonissa. Obaman hallitusta edustivat USA:n kansallisen turvallisuusneuvoston strategisten kysymysten apulaisneuvonantaja Ben Rhodes, NSC:n Lähi-Idän kysymysten koordinaattori Rob Malley, sekä USA:n Israelin lähettiläs Dan Shapiro. Tilaisuuden tarkoituksena oli valmistella presidentti Obaman ja pääministeri Netahnyahin tapaamista Washingtonissa maanantaiaamuna 09.11.2015 Valkoisessa Talossa.

VIRKAILIJAT paljastivat useita kysymyksiä, joita johtajien on tarkoitus käsitellä.
Sellaisia ovat P5+1 maiden ja Iranin välinen Wienin sopimus; Syyrian tilanne sekä amerikkalaisten joukkojen osallistuminen ilmavoimien ohella lähinnä neuvonantajan ominaisuudessa Syyrian taisteluihin, kuten myös Iranin ja Venäjän sotilaitten kasvava osuus Syyrian tilanteen kehittymiseksi yhä kansainvälisemmäksi.
Israelin ja sen naapureitten Gazan ja PA:n arabien väliset suhteet ovat myös esityslistalla etenkin siksi, että arabien väkivalta on saamassa mittasuhteet, jotka alkavat muistuttaa toista intifadaa.

ARTIKKELIN mukaan lehdistötilaisuuden suuri uutinen oli se, että Obaman hallitus on luopumassa mahdollisuudesta, että neuvoteltu kahden valtion periaate voisi toteuta Obaman jäljellä olevan virkakauden aikana. Hallitus toteaa uuden realiteetin, että kasvanut väkivalta ei anna suotuisaa ilmapiiriä suorille neuvotteluille Israelin ja PA/PLO:n kesken. Tämän vuoksi Obaman hallitus joutuu vastenmielisesti toteamaan, että kahden valtion toteutuminen Obaman virkakaudella ei ole mahdollista.

OBAMAN hallituksen virkailijat kuitenkin vakuuttivat, että kahden valtion periaatteen toteuttaminen on ainoa järjellinen vaihtoehto. He myös toistivat Obaman usein esittämän havainnon, että suurin este rauhanprosessin tiellä on ”setlementtien laajentaminen ja rakentaminen”. He pukivat vastalauseensa muotoon: ”setlementtien rakentaminen ei ole rakentavaa”. USA:n pysyvän käsityksen mukaan Israelin rakentaminen Juudean ja Samarian alueilla ja Jerusalemin itäosissa ei ole laillista, joskaan ei vastoin kansainvälistä lakia.
Virkailijat väistivät tarkempia selvityksiä koskevat kysymykset selittäen, että maanantain neuvottelut ovat vasta alkusoittoa varsinaisille neuvotteluille. He tunnustivat, että Iran muodostaa vaarallisen elementin Lähi-Idässä, ja siksi on saatava pitävät sopimukset Iranin kanssa, joilla Israelin ja arabimaiden turvallisuus taataan kaikissa eteen tulevissa tilanteissa. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/obama-recognizes-new-reality-no-two-state-solution-during-his-term/2015/11/06/, http://www.timesofisrael.com/obama-rules-out-israeli-palestinian-peace-deal-before-leaving-office/,

OBAMAN avustajat sanovat, että Netanyahu lupasi harkita uudelleen Ran Barkatzin nimittämisen lehdistöasiamiehekseen, mutta Bibi itse kieltää asian. Baratz esitti humoristisen leikilisesti mutta harkitsemattomasti heiteltyjä arvioitaan sekä Obamasta että hänen ulkoministeristään John Kerrystä, joita USA pitää loukkaavina.       http://www.timesofisrael.com/pms-aides-deny-hell-review-choice-of-media-chief-who-called-obama-anti-semitic/,  

05.   Sekä USA:n presidentti Barack Obama että Englannin pääministeri David Cameron esittivät tiedustelutietoihinsa perustuen, että näyttää yhä ilmeisemmältä, että Siinaille murskautunut venäläinen matkustajakone tuhoutui koneen sisälle salakuljetetulla pommilla. Lentoturmassa kuoli 224 ihmistä.
Kysymys on arka sekä Egyptin että Venäjän viranomaisille, jotka katsovat maansa arvovallan kärsivän, jos havaitaan turvallisuustarkkailun päästäneen pommin sisälle koneeseen. Helpompi olisi niellä mahdollisuus, että IS Egyptissä ampui koneen alas ohjuksellaan, kuten se väittää ja lupaa julkistaa videon, jossa tilanne esitetään.
Asiantuntijat epäilevät, että IS:lla olisi ohjuksia ja tarvittava tietotaito, joilla korkealla, yli 9 km:n korkeudessa, lentävä matkustajakone olisi saatu pudotettua.

Tilannetta pahentaa Venäjän kannalta se, että venäläinen rahtikone tuhoutui pian edellisen jälkeen Etelä Sudanissa surmaten 41 ihmistä, osa heistä matkustajia.
Venäjän aktiivinen osallistuminen Syyrian taisteluihin Syyrian armeijan ja Hizbullahin tukemiseksi voi tietenkin olla tarvittava syy ja veruke kostaa Venäjälle hyökkäämällä siviilikoneita vastaan. Venäjä käynnisti viralliset tutkimukset lentoturman syistä. Matkustajakoneen mustat laatikot on löydetty, jotka voivat antaa vihjeitä turman syistä. Toinen laatikko on vioittunut, mutta toinen on ehjä.

Monet lentoyhtiöt ovat lopettaneet lentonsa Siinain kautta, ja Englanti keskeytti kaikki lentonsa Egyptin Sharm El-Sheikin kentälle jättäen 20 000 englantilaista turistia ilman mahdollisuutta päästä kotiin. Saksa ja Turkki ovat myös joko vähentäneet tai keskeyttäneet lentonsa Siinain kentälle. Turismi on ollut Egyptille merkittävä tulolähde, mitä matkojen peruutukset pahoin rusentavat. http://www.timesofisrael.com/obama-possibility-that-bomb-was-on-board-russian-jet/, http://www.debka.com/article/24994/Anti-air-missiles-in-ISIS-hands-also-imperil-Saudi-Jordanian-and-Israeli-skies,

06.   UUTISOTSIKOITA
·         IDF:n sotilaat estivät uuden puukotuksen Gush Etzionissa bussipysäkin lähellä torstaina iltapäivällä. Paikkaa vartioivat sotilaat havaitsivat epäilyttävän arabin tien toisella laidalla ja kehottivat häntä esittämään henkilöllisyytensä. Päästyään lähelle sotilaita mies veti puukkonsa esiin yrittäen osua lähimpään sotilaaseen. Toinen sotilas seurasi tilannetta ampuen hänet kuoliaaksi. Sama kersantti oli muutamia päiviä ampunut kaksi terroristia vastaavassa tilanteessa, minkä johdosta häntä kutsutaan ”terminaattoriksi”. Gush Etzionin alueella on sattunut useita puukotuksia tai niiden yrityksiä. Lähellä on kaksi suurta arabikylää. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/202985#.VjxpIlP4k6s
·         Israelin eteläisen alueen poliisi pidätti Israelin arabinaisen, joka on naimisissa Gazassa asuvan miehen kanssa. Naisella, Nasreen Hassan Abdallah Hassan, 40-vuotias kotoisin Haifasta. on Israelin kansalaisuus. Naisen uskotaan suostuneen Hamasin agentiksi, tehtävänään vakoilla israelilaisia kohteita ”Pyhien Taistelijoiden Pataljoonien” hyväksi ja suorittaa terroritekoja valittuihin kohteisiin. Nainen on asunut viime vuosina Gazassa.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/202979#.VjxrXFP4k6s
·         Hamasin politbyroon johtaja Khaled Mashaal kehotti lehdistötilaisuudessa yhdistämään maassa tapahtuvat taistelut poliittisiin taisteluihin Israelin laillisuuden musertamiseksi. Hän viittasi perättömiin tietoihin, joiden mukaan Israel vaatii muutoksia Temppelivuoren tilanteeseen todeten, että arabien vastustus esti Israelin suunnitelmat Temppelivuoren jakamisesta ja juutalaisille antama oikeus rukoilla vuorella. Abbas esitti vaatimuksen, että Temppelivuoren tilanne tulee palauttaa siksi, mikä se oli 1999 ennen toista intifadaa. Jordanian kuningas Abdullah II täsmensi esitystään, ettei valvontakameroita asenneta Al-Aksa moskeijan sisään, vaan sen ulkopuolelle. Wagf-säätiö ja PA/PLO vastustavat kameroiden asentamista, mutta pääministeri kannattaa asiaa. Mashaal pitää juutalaisyhteisöjen rakentamista Juudeassa ja Samariassa suurimpana esteenä rauhalle. Hamasin peruskirjassa vaaditaan Israelin tuhoamista. Kaikki sopimukset ovat sen ja Fatahin mukaan osa vaiheittaista ratkaisua juutalaisvaltion lopulliseksi tuhoamiseksi ja juutalaisten karkottamiseksi. Samaa lipsautti Abbas eräässä äskettäisessä puheessaan viitaten Israelin tuhoamiseen lopullisena päämääränä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/203011#.VjxtJFP4k6s
·         Jordanian kuningas Abdullah II vakuutti muslimi-ja kristittyjen edustajien delegaatiolle Ammanissa eilen, että Temppelivuorelle asennetaan valvontakamerat kuuden viikon aikana. Hän myös vakuutti, että kameroiden ottama kuva-aineisto tulee pelkästään hänen palatsinsa valvonta-pisteeseen, eikä mikään Israelin järjestö tule saamaan niitä. Eri asia on se, suostuvatko Israelin hallitus ja turvallisuusjärjestöt tähän. Temppelivuori on Israelin maata ja Jordanian wagf-säätiöllä on vain päivärutiinin valvonta-oikeus Vuorella. Jerusalemin kaupungin lainsäädäntö ja oikeuskäytäntö ovat voimassa Vuorella, myös rakennustöiden osalta, mitä wagf ei noudata. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/jordanian-king-asserts-temple-mount-cameras-feed-to-go-only-to-his-palace/2015/11/05/


Wednesday, November 04, 2015

KESKIVIIKKO 04,11.15

KESKIVIIKKO 04.11.15
1.       ISRAELIN sää on oikutellut – aivan kuten sen harjoittama politiikkakin. Välillä sataa vettä, välillä paista aurinko, välillä tuulee niin, että täytyy pitää tukastaan kiinni, ettei mene tuulen mukana, ja tuulen mukana tulivat hiekkapölyt jostain kaukaa Afrikasta ukkosen ja salamoinnin seuraamina. Ilman lämpötila on myös laskenut, minkä epämukavaa vaikutusta lisäävät kosteat tuulet; myös sähkökatkot toistuvat rannikko- kaupungeissa. Elä siinä sitten! http://www.timesofisrael.com/israel-braces-for-dusty-air-power-breaks-as-sandstorm-blows-in/,

SÄÄTILA tänään: Jerusalem 14 -20; Tiberias 21 -27; Suolameri 23 -28; Eilat 20 -30 +C-astetta. Paikallisia ja yksittäisiä sadekuuroja ennustetaan tälle ja huomiselle päivälle. lämpötila laskenee asteen verran päivällä, mutta yölämpötila pysynee tasaisena Times of Israel veikkauksen mukaan; JP ennustaa 11 -20 astetta perjantaiksi ja sateitten mahdollisuutta koko loppuviikoksi.

2.       ARABIt jatkoivat edelleen murhaavia hyökkäyksiään israelilaisia siviilejä vastaan alkuviikon aikana. Jerusalemin tilanteen osittaen rauhoittuessa hyökkäysten painopiste on siirtynyt – Hebronin ohella – Netanyaan ja Rishon LeZioniin.

POLIISIN mukaan Netanyan puukotuksessa maanantai-iltana terroristi valitsi kohteekseen 71-vuotiaan miehen, jota hän puukotti selkään, ja jonka haava vuosi verta valtoimenaan, kuten silminnäkijät kertoivat.
Puukottaja oli poliisin antaman tiedon mukaan 23-vuotias arabi Tulkarmista, joka on vain 16 km:n päässä Netahyasta itään. Hän yritti juosta pakoon, mutta poliisi sai hänet pysähtymään ampumalla häntä jalkoihin. Terroristi on kriittisessä kunnossa sairaalassa. Paikalle tullut avustava lääkintämies Raz Levi kertoi haavoitetun miehen makaavan jalkakäytävällä täysin tajuissaan. Mies kertoi seisoneensa paikallaan kadulla, kun hän äkkiä tunsi iskun selässään. Hänelle annettiin ensiapu kadulla ja kiidätettiin kriittisessä mutta vakaassa tilassa sairaalaan.
Israelilainen mies yritti hyökätä haavoittuneen terroristin kimppuun, mutta poliisit estivät sen ja pidättivät miehen. Kansanjoukko luuli poliisin pidättämää israelilaista miestä terroristiksi yrittäen päästä käsiksi hänen, minkä poliisit estivät. http://www.timesofisrael.com/cops-ward-off-two-lynching-attempts-after-netanya-stabbing/

19-vuotias arabi Hebronista puukotti kolmea israelilaista Rishon LeZionissa maanantaina iltapäivällä. Poliisin antaman tiedotteen mukaan terroristin puukottamat 40-vuotias mies sekä 80-vuotias nainen ovat kriittisessä tilassa sairaalassa. Kolmas uhri oli 26-vuotias mies, joka haavoittui lievästi jalkaan.
Terroristi puukotti 40-vuotiasta miestä selkään bussissa Tarmab-kadulla. Terroristin päästyä ulos bussista, joku huusi: terroristi! minkä jälkeen viisi miestä yritti pysäyttää terroristin, joka pääsi pakoon ja juoksi läheiselle Herzl kadulle puukottaen siellä 80-vuotiasta naista ja 26-vuotiasta miestä. HERZL-kadulla olleet sivulliset huomasivat, mitä oli tapahtumassa ja piirittivät terroristin, joka meni sisään kauneustarvikkeita myyvään pienkauppaan haavoittaen siellä yhtä henkilöä, joka pääsi pakoon lukiten ulko-oven mennessään.
Poliisin tullessa paikalle kansanjoukko oli aikeissa mennä sisään kauppaan, minkä poliisi esti peläten kansanjoukon lynkkaavan terroristin.
Puukotettu 80-vuotias nainen makasi jalkakäytävällä puukonhaava yläruumiissaan, mutta tajuissaan. 26-vuotiasta miestä oli puukotettu jalkaan.
Kolmas uhri, 35-40–vuotias mies kertoi lääkintäryhmälle havainneensa jonkinlaista häiriötä bussin takaosassa, kun hän äkkiä tunsi iskun selässään.
Poliisi vei pidättämänsä terroristin kuulusteltavaksi. http://www.timesofisrael.com/3-hurt-2-seriously-in-rishon-lezion-stabbing-attack/

Rishon LeZionissa puukotetun 80-vuotiaan naisen Rachel Eisenkotin tytär Ruti Malka sanoo olevansa yllättynyt ja pettynyt, ettei kukaan kansanjoukosta mennyt avustamaan hänen haavoittunutta äitiään, vaan juoksivat terroristin perässä. Hän sanoo, että ainakin kuusi ihmistä juoksi hänen äitinsä ohi tämän maatessa verta vuotaen kadulla, eikä yksikään heistä pysähtynyt auttamaan häntä. Malka kertoi äitinsä tilan kohentuneen sairaalassa, eikä enää ole hengenvaarassa.
Videokuvissa nähdään kansanjoukon piirittävän poliiseja ja heidän pidättämäänsä terroristia huudelleen: ”kuolema arabeille”. http://www.timesofisrael.com/family-of-woman-hurt-in-rishon-lezion-attack-fumes-at-unhelpful-mob/

LÄÄKINNÄLISTEN hätäpalvelujen EMS vapaavuorossa olevaa työntekijää puukotettiin selkään keskiviikon vastaisena yönä Crown Heights lähiössä itäisellä puistoteillä New Yorkissa. Puukotettu pääsi pakoon, hän on voinut pitää kasvonaamaria. Puukotettu mies on kriittisessä tilassa sairaalassa. Brooklinin kaupungin presidentti Eric Adams sanoo, etteivät viranomaiset voi sulkea pois mahdollisuutta viha-rikoksesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/202904#.VjmmClP4k6s

IDF:n sotilaat pidätti PA:n arabin, jolla oli hallussaan veitsi ja omatekoinen pommi, huoltoasemalla lähellä Gilboan tarkastuspistettä tien no 60 varrella Afulasta etelään. Tarkastusasemalla on tapahtunut useita hyökkäys yrityksiä poliisia ja sotilaita vastaan. Armeija päätti sulkea Gilboan aseman toistaiseksi. http://www.timesofisrael.com/attack-thwarted-near-west-bank-checkpoint-idf-says/

IDF päätti sulkea PA:n radioaseman Al-Huriya Hebronissa sen julkaiseman kiihotuksen vuoksi jatkaa puukotuksia ja nostattaa Israelin vastaisia mellakoita. Radío-aseman tiloihin tehdyssä ratsiassa maanantaiyönä takavarikoitiin lähetys-teknisiä laitteita ja dokumentteja.
Hebronin alueella PA:n arabit ovat tehneet 29 hyökkäystä siviilejä ja turvallisuus-viranomaisia vastaan kuluneen 5 viikon aikana, niistä 22 puukotuksia.
Al-Huriya radioasema on lähettänyt jatkuvasti Israelin vastaisiin hyökkäyksiin kiihottavaa materiaalia lähetyksissään, mutta ne ovat saaneet äärimmäisen kiihotustason viimeisten päivien aikana.
PLO perusti Al-Huriya radioaseman Gazaan 2002, mutta Hamasin kaapattua vallan Gazassa 2007 se muutti Hebroniin jatkaen lähetyksiään sieltä. Sen lähetyksissä väitetään, että Israel teloittaa arabeja sieppaa arabinuoria.

3.       Israelin hallitus päätti, ettei se palauta surmattujen terroristien ruumiita PA:lle, koska se järjestää niiden palauttamisesta propagandatilaisuuden, jossa ylistetään surmansa saaneita terroristeja marttyyreina ja nuorison idoleina. Toiseksi niitä oli tarkoitus käyttää vaihtokaupassa surmansa saaneiden tai siepattujen sotilaitten ja siviilien vapauttamiseksi.
Puolustusministeri Moshe Yaalon oli kuitenkin tehnyt itsenäisen päätöksen ja salli viiden surmansa saaneen terroristin ruumiiden palauttamiseksi sopien, että ne haudataan islamin rituaalien mukaan hiljaisuudessa ilman julkisia menoja.

NÄIN ei tapahtunut, vaan PA/PLO oli järjestänyt hautaustilaisuudesta suuren propaganda tilaisuuden, jossa eri arabijärjestöt Hamas, Islamic Jihad ja Fatah esittelivät omia lippujaan ja iskulauseitaan. PSA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas oli lähettänyt tilaisuuteen viestinsä, jossa hän lupasi omaisille PA/PLO:n myöntämän kuukausipalkan, jonka EU-maat ja USA rahoittavat.
Hallitus ei suinkaan ollut yksimielinen terroristien ruumiiden palauttamisesta, sillä sekä pääministeri että yleisen turvallisuusministeri Gilad Erdan vastustivat päätöstä, mutta pääministeri jätti päätöksen tekemisen Yaalonin harkintaan.

YAALON selitti kantaansa, että IDF:n perinteen mukaan surmattujen arabien ruumiit palautetaan, ja että hän tulee jatkamaan perinnettä. Hebronin alueella sattuneen sopimuksen vastaisen toiminnan vuoksi Hebronin alue tulee olemaan poikkeus. Kansanedustaja Avi Dichter pitää ruumiiden palauttamista suurena virheenä juuri tällaisena aikana, jolloin jännitteet ovat korkealla. Hän ei vastusta Jerusalemin alueella tapahtuvasta palauttamisesta, koska Israel pystyy valvomaan hautauksia. http://www.timesofisrael.com/israel-agonizes-over-the-dirty-business-of-terrorists-corpses/

4.       KIVET eivät tapa, sanoi Shimon Peres toisen intifadan aikana pyrkimyksissään silotella juutalaisten tuntemaa ärtymystä arabien kivitysten johdosta.
Viimeisten viikkojen aikana on todettu useita tapauksia, joissa arabien israelilaisautoilijoiden tuulilasiin heittämät kivenlohkareet ovat aiheuttaneet kolareita tai kuolemaan johtaneita onnettomuuksia. Ongelmana on ollut, miten suhtautua alaikäisiin kivittäjiin, joita lain mukaan ei voida rangaista eikä tuomita vankeuteen. Tämä on ollut Jerusalemin arabienemmistöisissä lähiöissä koululaisten suosima ajanviete, jotka välituntien aikana ovat menneet läheiselle kadulle kivittämään ohi ajavia israelilaisia autoja.
Tämän johdosta lakiin tarvittiin lisäyksiä, joilla puututaan tähän ongelmaan.

Rikoslakiin tehdyn lisäyksen mukaan lyhyin rangaistus kivien heittelystä on 3 vuotta vankeutta. Koska alaikäisiä ei voida tuomita vankeuteen, vastuu kivittämisen aiheuttamista vahingoista lankeaa lasten vanhimmille. Hallitus pyrkii samalla suosittelemaan vanhemmille sopivia korvausmääriä, joita oikeus voi käyttää.
Knessetin arabikansanedustajat esittivät kiihkeitä vastalauseita lakia vastaan. Yhtyneen arabilistan jäsen Jamal Zahalka kutsui lakia polttoaineen heittämiseksi liekkeihin. Hän myös vastusti joittenkin etuisuuksien poistamista rangaistukseksi lakien rikkomisesta. ”Jos oppilas heittää kiven kadulla osumatta mihinkään, häntä rangaistaan, Mutta jos oppilas puukottaa toista koulussa, häntä ei rangaista”, Zahalka selitti mielipidettään. Teksti antaa kuitenkin tuomareille oikeuden tulkita lakitekstiä parhaaksi katsomallaan tavalla. Laki on voimassa 3 vuotta ja vaatii uusimista. ”Ajan erikoisuudesta johtuen tarvitaan tavanomaisesta poikkeavaa lainsäädäntöä”. http://www.timesofisrael.com/knesset-approves-minimum-jail-time-for-rock-throwing/

5.       UUTISOTSIKOITA
·         Onnettomuuksien välttämäseksi USA:n ja Venäjän hävittäjät ovat pitäneet yhteisiä harjoituksia Syyrian ilmatilassa. Venäjä on tullut voimalla Syyriaan ja kunnostanut Latakian lähellä sijaitsevan lentokentän kalustonsa käyttöön. Venäjä on hankkinut lentokentän myös Irakin alueelta. USA:n koneet on sijoitettu Turkin alueelle, josta ne lentävät suorittamaan tehtäviään Syyrian ja Irakin alueille. Venäjä antoi äskettäin varoituksen USA:n ilmavoimille pysyä poissa Syyrian ilmatilasta ilman ennakkosopimusta Venäjän kanssa. Englannin koneitten lentokenttä on Kyproksessa. IDF on sopinut Venäjän kanssa, millä ehdoilla IAF:n koneet voivat liikkua Syyrian ilmatilassa. Israelin ja Jordanian koneet pitivät äskettäin yhteisiä harjoituksia samasta syystä. Jordanian koneet jopa tankkasivat IAF:n tankkikoneista. IAF:n koneet ovat osallistuneet USA:n järjestämiin ”Red Flag” harjoituksiin Alaskalla, Jordania ja Egypti eivät kuulu tähän klubiin. http://www.timesofisrael.com/jordanian-combat-pilots-trained-with-israel-counterparts-in-us-this-summer/
·         Sodassa kuolee siviilejä, eikä sille voi mitään. Venäjä ilmoittaa käyttävänsä smart-pommeja ja maaliin ohjautuvia ohjuksia, pommituslennoissaan Syyrian kapinallisia vastaan, mutta tarkkuuspommeista huolimatta siviiliuhrien luku kasvaa, mikä huolestuttaa ihmisoikeuksien puolustajia. He sanovat, että kuukauden pommitusten aikana on 185 siviiliä saanut surmansa Venäjän suorittamissa pommituksissa, heistä 46 naista ja 48 lasta. Venäjä sanoo, että se pommittaa IS:n joukkoja ja muita kapinallisia ryhmittymiä. USA:n media väittää, että Venäjän koneet iskevät Assadia vastaan taistelevien kapinallisten asemiin, mutta eivät IS:n joukkoja vastaan. Se väittää myös, että Venäjän täsmä-ohjukset ovat surmanneet enemmän siviilejä kuin IS:n sotilaita. USA:n on vaikea puolustaa väitteitään, sillä sen koneet iskivät sairaalan Afganistanissa surmaten joukoittain ihmisiä. http://www.timesofisrael.com/russian-strikes-take-toll-among-syrian-civilians/
·         Israelia viime päivät vaivanneet hiekkamyrskyt aiheuttivat sen, että kotimaan sisäiset lennot peruttiin huonon näkyvyyden vuoksi: ilma on Kastellissa 11.00 aikaan utuinen ja samea. Ilman saastepitoisuus on Jerusalemissa 26-kertainen normaaliin verraten, mikä varmasti aiheuttaa ongelmia astmaatikoille ja muista hengitysvaikeuksista kärsiville. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/israeli-domestic-flights-cancelled-as-dust-storms-hit-region/2015/11/04/
·         Arabien väkivaltaisuudet israelilaisia kohtaan ovat alkaneet nostattaa vihaa ja hyökkäyksiä arabeja vastaan, mikä on hälyttänyt syyttäjäviranomaiset kohtaamaan uuden haasteen. Lokakuun aikana syytetoimet lisääntyivät 75 %, ja syytöksiä tehdään sekä arabeja että juutalaisia vastaan. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/prosecution-seeking-help-over-dramatic-rise-in-violence-indictments-against-arabs/2015/11/04/
·         Egyptin armeija taistelee Gazan arabien kaivamia tunneleita vastaan kaivamalla keinotekoisen kanaalin Gaxan ja Siinain rajan tuntumaan. Lisäksi armeija pumppaa vettä suoraan tunneleihin, mikä aiheuttaa niiden romahtamista ja maan vajoamia, sinkholes, raja-alueilla. http://www.jewishpress.com/news/egyptian-army-pumping-sea-water-into-gaza-tunnels-causing-landslides-sinkholes/2015/11/03/
·         Gazan ja PA:n arabien kannatus väkivaltaan Israelia vastaan on noussut selvästi vuodesta 2013 lähtien. Kokonaisuutena syyskuusta 2015 lähtien peräti 57.2 % arabeista kannattaa väkivaltaa Israelia vastaan, vuonna 2013 luku oli 42.9 %. Gazalaisista 70 % kannattaa, Juudean ja Samarian arabeista 50 %, syyskuusta 2015 lähtien. http://www.jewishpress.com/indepth/columns/firstonethrough/an-inconvenient-truth-palestinian-polls/2015/11/03/
·         Pääministeri Netanyahun innokas tukeminen Jordanian tekemää ehdotusta valvontakameroiden asentamiseksi Temppelivuoren alueelle ei saanut PA;n eikä Temppelivuoden islam-säätiön wagfin kannatusta. Netanyahu vakuuttaa olevan tilanteen säilyttämistä kaikin voimin, mikä ei salli juutalaisten rukoilla Vuorella ja antaa Jordanialle oikeuden säädellä tilanteita Vuorella sen mukaan, kuin olosuhteet vaativat. Kaikki israelilaiset eivät ole ollenkaan tyytyväisiä tapaan, millä pääministeri hoiti kysymystä. Alla olevan artikkelin laatija jopa väittää Netanyahun omaksuneen dhimmi-mentaliteetin, alistumisen muslimien tahtoon ja suostuen maksamaan veroa suojeluksesta. Koko ongelman taustalla ovat PA/PLO:n pyrkimykset Israelin laillisuuden mitätöimiseksi murentamalla pala palalta juutalaisten oikeuksia, mitä PA/PLO ajaa YK:n alaisissa laitoksissa. Viimeiset esimerkit ovat Patriarkkain mausoleumin ja Raakelin hautakammion julistaminen islamin perinnekohteiksi. Myös Länsimuurin julistaminen osaksi Al-Aksa moskeijaa on osa tätä operaatiota. Onneksi UNESCO kieltäytyi käsittelemästä esitystä. http://www.jewishpress.com/indepth/columns/fuchs-focus/dhimmi-netanyahu/2015/11/04/
·         41 ihmistä kuoli venäläisen rahtikoneen tuhoutuessa Etelä Sudanissa. http://www.timesofisrael.com/41-said-killed-in-south-sudan-plane-crash/
·         Amerikan juutalaisten uskonnollisuus on nousussa, mutta samaan aikaan yhä harvemmat amerikkalaiset uskovat Jumalan olemassaoloon. http://www.timesofisrael.com/religiosity-on-the-rise-among-american-jews-poll-indicates/. http://www.wnd.com/2015/11/americans-losing-their-religion-poll/?cat_orig=diversionsSunday, November 01, 2015

SUNNUNTAI 01.11.15

SUNNUNTAI 01.11.15
1.       NÄIN alkaa uusi viikko Israelissa, taivas on osittain pilvinen, vaikka ennusteet lupaavat aurinkoista säätä täksi ja huomiseksi päiväksi, toisen ennusteen mukaan kuitenkin puolipilvistä säätä, mikä tiistaina on epävakainen ja tuulinen. Keskiviikoksi ennustetaan ajoittaisia kuurosateita lämpötilan pudotessa selvästi.

SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 14 -24; Tiberias 19 -29; Suolameri 24 -31, Eilat 20 -31 +C-astetta. Kuten jo mainitsin, lämpötila alkaa laskea hiljalleen siten, että keskiviikkona on pääkaupungin alueilla lämpöä 13 -19 +C-astetta. Tuulisuus nousee tiistaista alkaen ja sateitten mahdollisuus lisääntyy.

2.       ISRAELISSA eletään vieläkin – ainakin sikäli kuin median uutis- ja artikkelikantaan on luottamista – 20 vuotta sitten teloituksen uhrina kuolleen pääministeri Yitzhak Rabinin muistoissa, minkä yhteydessä on otollinen tilaisuus palauttaa mieliin myös silloin poliittisessa kentässä yleistyneet vastakotaisuudet, mikä huolettavassa määrin leimaa myös tämän päivän poliittisia keskusteluja ja median artikkeleita.
Tyypillisesti sekä vasemmiston että oikeiston edustajat yrittävät vedota Rabinin viimeisten viikkojen ja päivien aikana antamiin lausuntoihin ja puheisiin pyrkien löytämään niistä tukea omalle poliittiselle näkemykselleen.

VASEMMISTO pitää Rabinia idolinaan ja pyrkii sen vuoksi omimaan hänet rauhanprosessista omaksumansa näkemyksen vahvana kannattajana ja edistäjänä.
Todellisuudessa Rabinilla oli vakavia epäilyksiä rauhansuunnitelman oikeellisuudesta, joka neuvoteltiin Peresin johdolla hänen selkänsä takana, ja joka esiteltiin hänelle valmiina sopimuksena, jota - mafian tapaan – ei voi hylätä. Rabinin epämukava ilme sopimuksen allekirjoitukseen liittyvän photo-op-tilaisuuden aikana - presidentti Bill Clintonin painostettua hänet puristamaan Jasser Arafatin kättä - kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, ettei Rabin luottanut sopimuskumppaniinsa.

Yitzhak Rabinin kuolemaan johtaneista tapahtumista media varoo edelleenkin puhumasta yli vastuunsa, eikä siten voitane saada selvyyttä tietoihin, joiden mukaan hän olisi ollut valmistautunut peruuttamaan koko sopimuksen, mikä olisi puolestaan voinut vaikuttaa hänen syrjäyttämiseensä ja salaliittoon häntä vastaan.
Se mikä meitä kiinnostaa, on se, että äänenpainot muistuttavat huolestuttavasti sitä, mitä’ ne olivat ennen Rabinin traagiseen kuolemaan johtaneita tapahtumia.
Kansan piirissä on epäilyksiä, että julkisuuden ulkopuolella on nytkin meneillään salakähmäisiä keskusteluja, joissa maan tulevaisuutta suunnitellaan.

PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas kertoo maailmalla julkisesti, että Netanyahun hallitus neuvottelee Hamasin kanssa syrjäyttääkseen Abbasin PA/PLO:n ja Fatahin, mitä Netanyahu ei ole vahvistanut.
Toisaalta Abbas julistaa maailmalla, ettei hän aio peruuttaa Oslon sopimuksia eikä romuttaa Palestiinan auktoriteettia, kuten hän vihjaili pari viikkoa sitten.
Hän vaikenee myös uhkauksistaan erota lopultakin PA/PLO:n johdosta antaakseen tilaa uusille miehille, jotka eivät välttämättä tulisi jatkamaan hänen politiikkaansa. Arabimaailmassa ei suhtauduta myötätunnolla syrjäytettyihin johtajiin, minkä Abbas aivan hyvin tiedostaa ja pyrkinee varomaan nahkaansa.
Edeltäjänsä ja esikuvansa Jasser Arafatin tapaan Abbas puhuu eri tavalla arabiaksi omalle kansalleen, kuin englanniksi länsimaiseen käyttöön. Sama totuuden kiertäminen on tyypillistä PA:n sisällä. Islamin saarnaajat hehkuttavat avoimesti Israelina vastaisuutta ja juutalaisten tappamista puhuessaan Al-Aksa moskeijassa. Heidän motiivinaan on saattaa ”juutalaiset häpeälliseen asemaan, joiden saastuttava vaikutus tuntuu juutalaisen sotilaan likaisissa saappaissa, joilla he häpäisevät islamin pyhiä rakennuksia, moskeijoita ja islamin perinnekohteita”.

Tällainen kiihotus saa otollisen maaperän nuorissa miehissä ja naisissa, joita on sukupolven ajan aivopesty juutalaisista alempiarvoisina olioina, apinan ja sian jälkeläisinä. Tosiasia, että nuo ”kehityksessään jälkeen jääneet” juutalaiset ovat saaneet suhteellisesti enemmän Nobel-palkintoja kuin minkään muun rodun tai kansan edustajat, ei näytä millään tavoin muuttavan heidän käsityksiään, tai että juutalaiset tutkijat ovat maailman kärkeä tekniikan, lääketieteen, taiteiden, musiikin säveltämisen ja esitystaidon ja monilla muilla aloilla.
Ehkä Ismailin kokema viha ja kateellisuus veljeään Iisakia kohtaan Abrahamin lopulta valitessa tämän ennen häntä, tai Eesaun viha veljeään Jaakobia kohtaa, joka ”varasti hänen esikoisoikeutensa lautasellisella linssikeittoa”, kuten Sana kertoo, periytyy noilta kaukaisilta ajoilta. ”Minä teen sinut verivirraksi, ja veri on sinua vainoava, totisesti: Vereen saakka sinä olet vihannut, ja se on sinua vainoava. (Hes.35:6)

USA:n presidentti Barack Hussein Obama osallistui Rabinin kuoleman 20-vuotismuisto-tilaisuuteen valmistamallaan videonauhalla, joka esitettiin Tel Avivin Rabin-aukiolle kokoontuneelle arviolta 100 000 hengen yleisölle. Obama selitti viestissään, että luodit voivat surmata ihmisen, mutta hänen näkynsä rauhasta säilyy välttämättömänä, oikeudenmukaisena ja mahdollisena toteuttaa. Obama sanoi diplomaatiksi kehittyneen Rabinin kenraalin tapaan, joka hän oli, tutkineen kaikki mahdollisuudet rauhan löytämiseksi. Obama selitti, että nämä kaksi kansaa, juutalaiset ja arabit, ovat ansainneet itsenäisyytensä, joka toteutuu kahden valtion periaatteella kahdelle kansalle, mitä hän pitää ainoana vaihtoehtona.

3.       ISRAELIN asiantuntijoitten arvioiden mukaan arabiterrorismi, jota kutsutaan myös puukko-intifadaksi, turvallisuusjoukkoja ja siviilejä vastaan ei ole tuottanut toivottuja tuloksia. Yksittäisten susien suorittamat iskut ovat pystyneet vain haavoittamaan tai kokonaan epäonnistuen yrityksessään – muutamaa harvaa poikkeustapausta lukuun ottamatta - mikä on saanut niiden yrittäjät luopumaan yrityksistään saavuttaa niiden kautta erityissuosio Allahinsa edessä. Useimmat yrittäneet ovat itse saaneet surmansa tai heidät on pidätetty.

Yrittäjien amatöörisyys värittyy myös tosiasiasta, että hyökkääjät ovat entistä nuorempia – 13 -16-vuotiaita, heidän mukanaan naisia, joiden on helpompi salata teräaseitaan vahvan vaatekeroksensa sisään ja myös lähestyä aikomaansa uhria, useimmiten sotilasta tai poliisia, iskuetäisyydelle.
Turvallisuusjoukot ovat myös havainneet tämän ja ovat entistä herkemmin käyttäneet tuliaseitaan myös naisia vastaan, mitä ovat normaalisti varoneet.

ARABIJÄRJESTÖT, jotka äänekkäimmin ovat tukeneet hyökkääjiä, ovat antaneet sosiaalisessa verkostossa, etenkin Facebookin ja Tweet-sivuilla, ohjeita potentiaalisille hyökkääjille, mihin ruumiinosaan on edullisinta iskeä ja millaista puukkoa tai veistä käyttää. Toiseksi heitä on opastettu turvautumaan tappavampiin aseisiin – myrkytetystä puukosta ei ole mainintaa – ja jos mahdollista, toimimaan pareittain, jotta aiottu uhri – sotilas tai poliisi – voidaan yllättää ja riistää hänen aseensa, jolla tulee ampua joka suuntaan uhrimäärän nostamiseksi.

HAMAS ja Islamic Jihad ovat kannustaneet entistä suurempiin hyökkäyksiin ja turvautumaan itsemurhapommittajien käyttämiseen busseja ja kokoontumistiloja vastaan. Onneksi vain yksi bussissa sattunut puukotus- ja ampumistapaus tunnetaan. Siinä yksinäinen arabi oli varustautunut puukolla ja pistoolilla surmaten välittömästi kaksi ja haavoittaen kymmenkunta, joista yksi menehtyi myöhemmin sairaalassa vammoihinsa. Hän itse sai surmansa hyökkäyksessä.

Fatahin alainen Tanzim-järjestö on tiettävästi antanut tukensa terrorismille, mutta se ei ole levinnyt siinä määrin Israelin arabien eikä PA:n arabien keskuuteen Juudeassa ja Samariassa, kuin pelättiin. Tämä johtunee pääosin IDF:n tehostetusta valvonnasta sekä vielä toimivasta yhteistoiminnasta Israelin ja PA:n turvallisuus-joukkojen välillä, mitä Hamas vaatii lopetettavaksi.
Sekä armeija että poliisi ovat lisänneet miesvahvuuttaan etenkin potentiaalisissa hyökkäyskohteissa Jerusalemissa, Hebronissa ja Tel Avivissa, mutta myös muissa rannikkoseudun kaupungeissa. Poliisi ja IDF ovat tehneet ratsioita arabi-kaupunkeihin kuten Jenin ja Nablus takavarikoiden suuren määrän aseita.
Turvallisuusvirkailijat varoittavat, ettei hetkellinen rauhallisempi kausi saa tuudittaa ihmisiä luopumaan varovaisuudesta ja tarkkaavaisuudestaan, sillä väkivallan ja terrorin aate ei suinkaan ole poistunut. Toisaalta on mielestäni edesvastuutonta tilannetta seuraavien ja siitä raportoivien edes mainita pelosta, sillä sen nostaminen on terrorin nimenomainen tarkoitus, mikä saa helposti hysterian muodon. http://www.jpost.com/Jerusalem-Report/Lone-wolf-terrorism-and-the-social-media-430494

4.       UUTISOTSIKOITA
·         Israelin sotilastiedustelun päällikkö kenraalimajuri Herzl Halevi varoittaa, että Iran kuroo nopeasti kiinni Israeliin teknistä johtoasemaa. Hän puhui Tel Avivissa torstaina Rotschild pankissa hallinto-opiston tukijoille ja virkailijoille. Halevi yllätti kuulijansa toteamalla, ettei kulu 10 vuotta, ennen kuin Israel ja Iran ovat sodassa keskenään, sillä sota on jo alkanut. Sitä käydään teknisellä tasolla, Israelin ja Iranin insinöörit kamppailevat keskenään, ja se sota on kehittymässä entistä merkittävämmäksi. Israelilla on vielä johtoasema, mutta vuoden 1979 islamilaisesta vallankumouksesta lähtien Iranin yliopistojen luku on 20-kertaistunut, Israelin vain 3.5-kertaistunut. Halevi valitti, että sotilastiedustelun on vaikea pysyä kehityksen mukana, sillä tekniikka maksaa ja tulee entistä hienostuneemmaksi. Hän varoittaa vähentämästä armeijan budjettia, sillä armeija tarvitsee parhaita aivoja ja innovaatiota voidakseen suoriutua tehtävästään maansa puolustamiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/202742#.VjXOA1P4k6s
·         Netanyahu vakuutti jokin aika sitten, ettei terroristien ruumiita palauteta PA:lle, mutta käytännössä luovutusta tapahtuu kaiken aikaa. Ruumiita oli tarkoitus käyttää vaihtokaupassa neuvoteltaessa arabien kanssa. Lauantain vastaisena yönä luovutettiin kaksi terroristin ruumista perheilleen hautaamista varten. Viranomaiset selittivät, että ruumiit oli tarkoitus palauttaa jo aiemmin, mutta se viivästyi. Artikkelin mukaan luovutettuja ruumiita oli viisi kahden viivästyessä. Kaiksi viikkoa sitten hallitus teki päätöksen, jonka mukaan ruumiita ei luovuteta, vaan ne pidetään neuvotteluja varten. Islamin tavan mukaan ruumiit on haudattava vuorokauden sisällä, mikä on ymmärrettävää, koska kuumassa ilmassa ilman jäähdytystä hajoamisprosessi alkaa nopeammin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/202734#.VjXSG1P4k6s
·         Israel-palkinnon saanut tunnettu näyttelijä Yehoram Gaon sanoo olevansa entistä vakuuttuneempi, ettei nykyisellä terrorilla ole mitään tekemistä Al-Aksa moskeijan ja Temppelivuoren kanssa, vaikka sekä Abbas ja islamin saarnaajat niin väittävät. Kysymys on hänen käsittääkseen siitä, etteivät arabit hyväksy Israelin olemassaoloa. Hän sanoo asuneensa maassa tarpeeksi kauan nähdäkseen, miten arabit ovat toistamiseen hylänneet kaikki jopa päättömät neuvottelutarjoukset, koska niihin ei sisältynyt Israelin valtion hajottamista ja juutalaisten karkottamista maasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/202735#.VjXUiVP4k6s
·         Raporttien mukaan IAF:n koneet kävivät Syyrian ilmatilassa eliminoiden joitain Hizbullahin asemia siellä. Raportti tuntuu päätä huimaavalta, koska Venäjän joukot toimivat Syyriassa yhteistoiminnassa Hizbullahin ja Syyrian armeija n kanssa, ja venäläisiä hävittäjiä on Latakiassa. IAF iski Qalamount vuoristoon Syyrian länsiosassa.  http://www.timesofisrael.com/report-iaf-hits-syria-arms-convoy-headed-for-hezbollah/,
·         Egyptin TV:n järjestämän haastattelutilaisuuden juontaja tri Muhammad Khaled ja hänen vieraansa professori Yusri Ahmad Zidan tulivat yhteiseen johtopäätökseen, että ainoa sopiva ratkaisu juutalaisongelmaan on heidän polttamisensa, kuten MEMRI käänsi. Haastattelu julkaistiin 27.10.2015 Rahman TV:ssä. Khaled totesi, että ”juutalaisten historia on ollut musta alusta lähtien: Nebukadnessar poltti heitä, kuten tekivät ristiretkeläiset ja mitä myös Hitlerin natsit yrittivät, joten onko juutalaisten polttaminen ainoa ratkaisu juutalaisongelmaan?”. Zidan kiirehti vastaamaan siihen: ”Siltä näyttää, siltä se näyttää”. Al-Rahma TV-kanava on Egyptin uskonnollinen kanava, joka on erikoistunut Koraanin oikeaan tulkitsemiseen. Journalisti Michael Totten, joka usein vierailee Egyptissä, sanoo, että Egypti on anti-semiittisin maa maailmassa. Hitlerin Mein Kampf on suosituin kirja siellä. http://www.jewishpress.com/news/israel/egyptian-tv-the-only-solution-for-jews-is-burning/2015/10/31/
·         Arabiterrori Israelissa jatkuu samaan aikaan, kun Mahmoud Abbasin johtama delegaatio matkusti Haagiin esittääkseen PA/PLO:n laatiman
kirjelmän ”Israelin suorittamista rikoksista inhimillisyyttä ja sotalakeja vastaan” kansainvälisen rikosoikeuden ICC syyttäjälle. Mukana on syytöksiä etnisestä puhdistamisesta, kollektiivisesta rangaistuksesta ja arabikotien tuhoamisesta, kuten PA/PLO:n ulkoministeri Riyad Almalki totesi. USA:n ulkoministeriön tiedottaja sanoo, ettei PA/PLO:lla ole mitään oikeutta käyttää ICC:n palveluja, koska se ei täytä sen asettamia kriteerejä.
Samaan aikaan kahta israelilaista - toinen heristä yeshiva-opiskelija - puukotettiin lähellä rautatiepysäkkiä Ammunition kukkulalla Jerusalemin itäosassa. Turvallisuusjoukot ampuvat terroristin kuoliaaksi. Toisessa tapauksessa perjantaina arabinuori kivitti sotilasta, jotka jeepillään ajoivat takaa kivittäjää haavoittaen häntä saadakseen hänet pysähtymään, kuten arabien ottamassa mutta peukaloidussa videossa nähdään. IDF:n videossa IDF:n pidättäessä kivittäjää paikalle kertyi joukko arabeja, jotka uhkailivat sotilaita, jotka ampuivat kivääreillään ilmaan arabijoukon hajottamiseksi. Lauantaina arabi yritti hyökätä IDF:n sotilaan kimppuun Jeninin pohjois-puolella Samariassa. Sotilaat katsoivat tilanteen vaaralliseksi ja ampuivat hyökkääjän. Lauantai-iltana arabit levittivät öljyä tielle Betarin lähellä Gush Etzionissa Jerusalemista etelään, he ovat ennenkin käyttäneet tätä aíheuttaakseen onnettomuuden ja pysäyttääkseen autoilijan. http://www.jewishpress.com/news/arab-terror-continues-even-as-abbas-submits-documents-to-hague-tribunal-on-israeli-crimes/2015/10/31/
·         Iranin puolustusministeri Hossein Dehghan varoitti USA;ta ja Israelia, että niiden vihamielinen asennoituminen tulee aiheuttamaan murskaavan vastauksen. USA:n ja Israelin välisisten puolustuskeskustelujen johdosta hän varoitti Iranin antavan niille unohtumattoman opetuksen. http://www.timesofisrael.com/us-israeli-hostility-to-receive-crushing-response-iran-warns/
·         Iran lähettää sota-alustensa muodostaman laivueen Atlantinmerelle. Iranin laivaston komentaja Habibollah Sayyarti sanoi, että laivue osallistuu harjoituksiin yhdessä Venäjän laivaston kanssa. http://www.timesofisrael.com/iran-to-send-fleet-of-warships-to-the-atlantic-ocean/
·         Islamin Valtio Egyptissä sanoo pudottaneensa venäläisen matkustajakoneen surmaten kaikki siinä olleet 224 ihmistä, mukana useita lapsia, Siinain keskiosalla. Asiantuntijat epäilevät, että heillä olisi ollut tarpeeksi tehokkaita ohjuksia yltääkseen korkealla lentävään matkustajakoneeseen. Lentoyhtiöt kuitenkin suunnittelevat lentoreittinsä uudelleen Siinain yllä. Koneen musta laatikko on löydetty, jonka tallentamien tietojen tulkitseminen voi antaa tarkempaa tietoa koneen tuhoutumisen syistä. http://www.timesofisrael.com/experts-say-jihadists-could-not-have-downed-russian-plane/