Friday, July 24, 2015

PERJANTAI 24.07.15

PERJANTAI 24.07.15
1.       ISRAELISSA kuumenee, jos joku ei sitä usko, kehotan katsomaan lämpömittaria, joka kukonlaulun aikaan jo osoitti 23 -24 astetta ja noussee ennusteen mukaan 36 asteen tienoille. Mutta samaa kuumenemista on havaittavissa sekä poliittisella rintamalla kotimaassa että diplomatian kaistalla ulkomaiden ja Israelin välisissä suhteissa. Toisaalta tämä aika on eräänlaista uudelleen asennoitumista tosiasiaan, että maailman johtavat valtiot ovat tunnustaneet Iranin joukkoonsa ja tukevat sitä muita kilpailijoita vastaan - jopa siinä määrin, että USA uhkaa asevoimillaan estää muita maita sabotoimasta tai häiritsemästä Iranin shia-valtion ydinlaitoksia tai sen ydinteollisuuden kehittämistä. Jonkinasteinen valvonta IAEA:n toimesta jatkunee Wienin sopimuksen ja sen salaisten liitteiden mukaan seuraavan 10 vuoden aikana, mitä Teheranin mullah-hallitus jo kiivaasti kiistää.

USA:n kongressi aloittelee Wienin sopimuksen käsittelyä, ja siinä Demokraattisen puolueen kongressijäsenet joutuvat valitsemaan kantansa puolesta tai vastaan. Puoluesidonnaisuus on USA:ssa tiukka, minkä johdosta jäsenet joutuvat samalla arvioimaan suhteensa presidenttiinsä, jonka uskottavuus ja kansainvälisten kysymysten hallintakyky on joutunut pahaan ristiaallokkoon. Obaman saama opetus marxilaisuudesta ja sen oppien toteuttamisesta USA:n sisäpolitiikassa ja koko yhteiskunnassa on yhä selvemmin nähtävissä. Ironista tässä on se, että Rooman paavi Franciscus I:n julkisuudessa antamat lausunnot ja kirjeet ovat suurelta osin yhteneväiset presidentti Obaman omaksuman ideologian kanssa. Siksi paavin vierailua Yhdysvalloissa ja puhetta YK:n yleiskokouksessa syyskuussa odotetaan suurella mielenkiinnolla. Paavin kannatus USA:ssa ylittää Obaman suosion.

Israelin sisäpolitiikassa vältettiin yleislakko Histadrutin sopiessa talousministeri Moshe Kahlonin kanssa järjestelyistä, joilla tilapäistyöntekijäitä voidaan palkata. Järki voitti siinä tapauksessa, mutta Sionistisen Unionin sisäisen rakenteen vuoksi Isaac Herzog ei ole keksinyt keinoa, millä erottautua Tzipi Livnin esiliinan helmoista, eikä uskalla ottaa komentoa käsiinsä ja asettaa naiset kuriin aloittaakseen neuvottelut Bibin kanssa hallitusyhteistyöstä. Bibin tiedetään kuhertelevan Israel Beitenun johtajan Avigdor Libermanin kanssa, sillä ideologisesti he ovat lähellä toisiaan eivätkä näkemyserot avainkysymyksissä ole lopulta kaukana toisistaan.  

Israelin tulevaisuuden ja hengissä säilymisen kannalta johtavien vaikuttajien olisi syytä haudata henkilökohtaiset anti- ja sympatiansa yhteisen edun nimissä.
Tämä olisi tärkeää myös Israelin ja galutissa asuvan juutalaiskansan suhteiden kannalta, jotka ovat pahasti tuuliajolla suuntavaiston ja -mekanismien joutuessa epäkuntoon Obaman harjoittaman hajottamispolitiikan vuoksi. Amerikan juutalaisten on vaikea irrottautua omaksumastaan demokraatteja ja sen mukana demokraattista presidenttiä Obamaa suosivasta asenteestaan, kun Israelin juutalaiset ovat yhä suuremmassa määrin alkaneet tajuta, ettei Obama ole heidän tukenaan eikä lopulta välitä, vaikka Israel tuhoutuisikin. Hän on tehnyt valintansa ja osoittaa sen selkeästi käytännössä, mistä Wienin sopimus on kuvaava esimerkki.
Niille, jotka haluavat tarkemmin tutkia, miten Israelissa asioita nähdään, annan alla pari linkki, joista englannin kieltä taitavat voivat tarkistaa aiemmat näkemyksensä. http://www.jpost.com/Opinion/Into-the-Fray-The-Iran-deal-moronic-myopic-malevolent-mendacious-410036, http://www.jpost.com/Opinion/Middle-Israel-The-Obama-years-410018,

2.       KONGRESSIN käsittely P5+1 maiden neuvottelemasta Wienin sopimuksesta Iranin kanssa, joka allekirjoitettiin viikko sitten tiistaina, alkoi USA:n kolmen neuvottelijan kuulemisella senaatin ulkomaanasioitten valiokunnassa molempien valtapuolueiden edustajien ollessa mukana. Wienin sopimuksesta neuvotelleet ulkoministeri John Kerry, energiaministeri Ernest Moniz ja talousministeri Jack Lew puolustivat kiivaasti sopimusta, joka tunnetaan nimellä ”Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), sanoen sen olevan ainoan käyttökelpoisen suunnitelman, joka todistettavasti pystyy estämään Irania rakentamasta ydinasetta. Kerry totesi toisessa yhteydessä, että ne jotka kritisoivat suunnitelmaa, kutovat fantasiaa. Hän totesi senaatissa, ettei USA pysty pommittamaan Iranin hankkimaa tieto-taitoa ydinpommin rakentamiseksi, eikä sitä saavuteta sanktioillakaan. Hän sanoi vaihtoehtoisesta suunnitelmasta – eräänlaisesta yksisarvisesta järjestelmästä Iranin täydelliseksi antautumiseksi – ettei ole parempaa suunnitelmaa. ”Se on fantasiaa, selkeästi ja yksinkertaisesti, jonka tiedustelumaailma tulee todistamaan”, Kerry ennusti analyysissaan.

Artikkelin mukaan senaatin demokraatit kuuntelivat puolusteluja tarkkaavaisina, mikä osoittanee useiden saaneen vahvistuksen sopimuksen tukemiseksi, mutta Demokraattisen puolueen johtajat eivät olleet vakuuttuneita. Kongressilla on 60 vuorokautta tutkia sopimusta antaakseen siitä oman päätöksensä. Obama on ilmoittanut veto-oikeudellaan kaatavansa kongressin kielteisen päätöksen. Sen kumoamiseksi kongressi tarvitsee 2/3 osan enemmistön, mihin tarvitaan molempien puolueiden jäsenten kannattajia.  Republikaanit vastustavat sopimusta.
Kerry kiisti tiedot, että talouskysymyksillä olisi ollut vaikutusta neuvottelijoiden asenteisiin. Länsimaiden innokkuus solmia liikesuhteet uudelleen Iranin kanssa osoittaa kuitenkin, ettei totuus liene ihan noin yksinkertainen.

Kerry lupasi vahvistaa Israelin kykyä puolustaa itseään huolimatta siitä, että Israelin pääministeri Benyamin Netanyahu on ollut johtava sopimuksen vastustaja siinä muodossa, miten sitä on julkisuudessa esitelty. USA:n puolustusministeri Ashton Carter ei äskeisen Israelin vierailun aikana luvannut uusia puolustusaseita, mutta hänen myönteinen suhtautumisensa Israeliin oli selviö. Mitä suljettujen ovien takana puhuttiin, on salaisuus eikä yhteistä julkilausumaa annettu, mutta ilmapiiri oli myönteinen sekä pääministerin että puolustusministerin kanssa.

WIENIN sopimuksen myötä – jota USA jo käytännössä soveltaa – Iran tulee nousemaan Lähi-Idän tärkeimmäksi tekijäksi, mitä osoittaa Ranskan presidentti Francoise Hollanden suunniteltu Iranin vierailu kuten myös EU:n ulkopolitiikan johtajan Federice Mogjerinin matka Teheraniin ensi tiistaina. Iranin korkein johto tulee olemaan täystyöllistetty seuraavien viikkojen aikana.
USA on tehokkaasti sysännyt tien sivuun perinteiset liittolaisensa Egyptin, Saudi Arabian ja sen mukana GCC-maat, sekä Israelin. Lähi-Itää muotoillaan nyt täysin uudelta pohjalta, jossa uskonnolliset kysymykset ja sidonnaisuudet tulevat nousemaan entistäkin näkyvämmin julkisuuden valokeilaan.
Sunni- ja shia-muslimien väliset erot ja vuosisatoja kestänyt taistelu vaikutusvallasta tullevat lisäämään jännitystä. Sunni-suunta on lukumääräisesti islamin vallitseva uskonnäkemys. Shiat edustavat vähemmistöä keskittyen Iraniin ja sen lähialueille. http://www.jpost.com/Middle-East/Iran/WATCH-LIVE-Kerry-testifies-before-Senate-ctee-as-Congress-starts-review-of-Iran-deal-409974,

3.       JOHN KERRY kiistää julkisuudessa liikkuvat tiedot, joiden mukaan IAEA:n johtoon uskottu valvontamekanismi Iranin toimista Wienin sopimuksen noudattamisesta perustuu suurelta osin Iranin sille antamiin tietoihin ja tutkimusmateriaaliin. Täten vuosikaudet kiistanalaisen Parchin sotilastukikohdan maanäytteet IAEA saa Iranilta. Tämä osoittaa aiemman epäilyttävän uskottavuuden täydellistä romuttamista ja valvontamekanismin perustavan uuteen uskomukseen Iranin luotettavuudesta.

Senaattori Robert Menendezin esittämään suoraan kysymykseen, onko väitteissä iranin luottamukseen perää, Kerry ei halunnut antaa selvää vastausta, vaan väisteli. ”Se on osa IAEA:n ja Iranin välistä sopimusta, miten ne sen käytännössä hoitavat. IAEA on vakuuttanut, että ne ovat tyytyväisiä vakuutuksiin, että ne pystyvät hoitamaan asiaa kyseenalaistamatta tarpeitaan, ja että ne saavat tarvitsemansa vastaukset”. Kerry lisäsi kiireesti, ettei hän halua paljastaa, miten IAEA toimii, mutta sanoi uskovansa sen kykyyn pysyä ajan tasalla. http://www.timesofisrael.com/us-ducks-response-to-claims-iran-gets-to-self-inspect/

4.       Turkki tunnustaa, että sen ilmavoimat tekivät iskuja Irakissa IS:n joukkoja vastaan loukkaamatta Syyrian ilmatilaa. Iskut olivat Turkin vastaus IS:n joukkojen tekemään iskuun Turkin alueelle, jossa yksi sotilas kuoli. Samalla Turkki ilmoittaa, että USA saa käyttää turkkilaisia lentoasemia ilmaiskuissaan IS:n joukkoja vastaan.

Kolme turkkilaista F-16 hävittäjää lensi maan kaakkoisosassa sijaitsevalta Diyarbakadin kaupungin lentoasemalta iskien kolmeen kohteeseen, joissa ne ampuivat täsmä-ohjuksia IS:n IS:n joukkoja vastaan aikaisin perjantaiaamuna. Turkin armeijan upseeri kertoi anonyymisti, että kaksi kohteista olivat IS:n komento-keskuksia, kolmas oli joukkojen kokoontumispaikka.
Aiemmassa yhteenotossa rajalla Syyrian puolella kuoli yksi Turkin sotilas ja yksi IS:n taistelija. Kaksi Turkin armeijan kersanttia haavoittui. Neljä Turkin armeijan panssaria tulittivat IS:n kohteita Syyrian puolella.
Maanantaina itsemurhapommittaja surmasi 32 ihmistä Turkin puolella rajaa. Pommi-isku aiheutti levottomuutta Turkin kaakkoisosassa, joka on kurdien asuttama. http://www.timesofisrael.com/turkey-confirms-first-airstrikes-on-islamic-state-targets/

5.       UUTISOTSIKOITA
·         Israel luovutti 16 Kobra helikopteria Jordanian armeijalle sen valmistautuessa puolustautumaan IS:n rynnistyksiä vastaan Syyriasta ja Irakista. Israelin armeija on siirtynyt käyttämään USA:ssa rakentamia Apache helikoptereita, jotka ovat tehokkaampia ja voimakkaampia. USA toimii välittäjänä ja ehkä maksajana. http://www.timesofisrael.com/jordan-gets-israeli-choppers-to-fend-off-islamic-state/
·         IS tunnustaa pyssymiestensä ampuneen 4 Egyptin armeijan sotilasta Siinailla vain muutama päivä sen jälkeen, kun se surmasi 7 Egyptin armeijan sotilasta Siinailla. Sotilaat kuolivat torstaina tien varteen asennetusta pommista.  http://www.timesofisrael.com/four-egyptian-soldiers-killed-in-sinai-bombing/
·         Kolme ihmistä, heidän mukanaan ampuja, kuoli miehen aloitettua tulittaa teatteria Louisianassa Lafayetten kaupungissa USA:ssa. Teatterissa esitettiin elokuvaa ”Trainwreck”, lisäksi 7 ihmistä haavoittui. Ampuja surmasi itsensä. Teon suorittajan taustasta ja motiivista ei vielä tiedetä. http://www.timesofisrael.com/2-dead-in-louisiana-theater-shooting-including-gunman/
·         Kerry informoi USA:n armeijan sotilaita tänään Wienin sopimuksesta. Gallupin mukaan sotilaiden enemmistö kannattaa sopimusta. http://www.timesofisrael.com/kerry-to-brief-us-jewish-groups-on-iran-deal/
·         John Kerry kertoi senaatille epäsuorasti, että USA suojelee Iranin ydinlaitoksia Israelin tuhoamisyrityksiltä ja sabotaasilta.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/198565#.VbHqdorxQwA
·         Temppelin uskolliset aikovat järjestää marssin, jolla vaaditaan kolmannen Temppelin rakentamista 2000 vuoden tauon jälkeen. ”On jo korkea aika”. Marssi on tarkoitus toteuttaa sunnuntaina, jolloin paastotaan Tisha B´Av päivää, koska sapattina ei saa paastota. Tisha B´Av on lauantaina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/198549#.VbHq-orxQwA
·         Arabien väittämää Khirbet Sushian kylää ei ole koskaan ollut, vaikka sekä USA että EU tukevat arabien vaatimuksia muinaisen juutalaisen Sushia-kylän raunioille rakennetun 80 ”rakennuksen” säilyttämistä, vaikka osa niistä on telttoja. Korkein oikeus paatti, että arabien rakennukset tulee poistaa. Juutalaisten rakentama Sushian kylä sijaitsee naapurissa. Khirbet on arabiaa ja tarkoittaa raunioita. Alue on kokonaisuudessaan C-aluetta, Israelin täydessä turvallisuus- ja siviilivastuussa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/198541#.VbHsDYrxQwA
·         Arabit pyrkivät vastustamaan IDF:n mennessä pidättämään etsimiään miehiä Beit Ummar kylässä lähellä Hebronia. Syntyneen kähinän aikana sotilaat joutuivat turvautumaan aseisiinsa. Yksi arabi kuoli luodeista, toinen haavoittui jalkaan. Tämä oli toinen arabin surmaaminen 24 tunnin kuluessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/198512#.VbHuLIrxQwA
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 23 -36; Tiberias 28 -42; Suolameri 34 -44: Eilat 31 -45 +C-astetta. Huomisesta alkaen lämpötila alkaa laskea, huomenna 34, maanantaina 32 astetta. Kinneretin pinta laskee 1 sm:n päivävauhtia.Wednesday, July 22, 2015

KESKIVIIKKO 22.07.15

KESKIVIIKKO 22.07.15
1.       AAMU alkoi aurinkoisena joskin heikon pilviverhon suojatessa auringon pahimmalta paahteelta. Aurinko alkoi juuri nousta jonkin verran kuuden jälkeen punertaen itäistä taivaanrantaa käydessäni hakemassa lehden kadun varrelta. Lämpömittarimme näytti 22 astetta, mikä enteilee hellettä täksi päiväksi. Ennusteiden mukaan lämpötila noussee huomenna 24 asteen tienoille pääkaupungin alueilla, Tiberiassa, Suolamerellä ja Eilatissa selvästi yli 40astetta.
LÄMPÖTILAT tänään: Jerusalem 22 -32; Tiberias 27 -40; Suolameri 33 -43; Eilat 30 -43 +C-astetta. Näin ovat marjat JP:n mukaan, Times of Israel (ToI) antaa pari astetta alhaisempia lukuja, mutta lämmintä riittää joka tapauksessa. On kesä ja kärpäset!

2.       IRAN on aloittanut oman tulkintansa julkistamisen viikkoja kestäneiden neuvottelujen ja tiistaina allekirjoitetun sopimusasiakirjan sisällöstä, kyseenalaistaen sen oleellisimpia kohtia todeten samalla, että niiden länsimaiden joukossa, joitten edustajat allekirjoittivat sopimuksen, on valtioita, joiden uskottavuuteen ei voida luottaa.
Kuin osoittaakseen tukeaan vanhaan lausumaan: ”Jos haluat rauhaa, valmistaudu sotaan!” Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei piteli toisella kädellään automaattiasetta suuri ammuslipas paikoilleen asennettuna kiväärinperää lattiaan tukien puhuessaan massoille Teheranin eid al-Fitr paastokuukauden lopettamistilaisuudessa. Kansa poltti samalla Israelin ja USA:n lippuja huudelleen kuolemaa molemmille Khamenein osoittaessa vinosti myhäillen hyväksymistään ison ja pienen saatanan tuhoamiseksi.

USA:n ulkoministeri John Kerry, jonka kehonkieli (bodylanguage) osoittaa osittaista hämmennystä ja häpeääkin kuin pieni poikanen, joka jäi kiinni varastettuaan äitinsä pikkuleipärasiasta. Hän sanoi olevansa hämmentynyt (disturbet) Iranin aloittamista sanallisista hyökkäyksistä länsimaita kohtaan näin pian sopimuksen saatua myös yksimielisen hyväksymisen YK:n turvallisuusneuvostossa äänin 15 -0.
USA:n kongressin jäsenet ovat ärtyneitä Obaman hallituksen alistettua sopimuksen YK:n turvallisuusneuvoston päätettäväksi, vaikka kongressi vasta aloittaa sen tutkimisen, jolle on varattu aikaa 60 vuorokautta.
Obaman taktiikkana oli ohittaa kongressin käsittely kokonaan. YK:n päätöksen jälkeen kongressin asiaksi jää vain sen ratifioiminen, mutta YKTN:n päätös on joka tapauksessa voimassa, ja sitä toteutetaan jo käytännössä.

RANSKA aloitti maailman mahtivaltioiden ”canossan matkat” Teheraniin voidakseen kääriä päältä parhaat sopimukset. Saksan lähetti Iraniin apulaiskansleri ja talouden ministerin Sigmar Gabrielin, joka esitti isännilleen vaatimuksen Teheranissa, että Iranin tulee tunnustaa Israelin valtio ja lopettaa tulikiven katkuiset hyökkäyksensä juutalaisvaltiota vastaan. Saksa on huolissaan myös Iranin ihmisoikeustilanteesta, mikä vain pahenee. Gabriel matkusti Teheraniin sunnuntaina 3 päivän viralliselle vierailulle, mikä sai aikaan vastalauseiden myrskyn kotimaassaan.
Berliinin demarien nuorisojärjestön (Juso) puheenjohtaja Kevin Kynert kyseli RadioEinsin haastattelussa: ”Eikö Saksa tehnyt tarpeeksi eliminoidakseen Iranin mahdollisen ydinohjelman, vai olivatko taloudelliset intressit nii8n suuret, että ne miehittivät tärkeimmän sijan?” Hän jatkoi todeten, että presidentti Rouhanin aikana Iran teloitti enemmän kansalaisiaan kuin presidentti Ahmadinejadin aikana. ”En halua nähdä hirtettyjen ihmisten roikkuvan saksalaisten nostokurkien nokassa, enkä halua aloittaa kauppasuhteita tämän valtion kanssa”.
Saksan ja Israelin välisen ystävyysseuran lausunnossa todetaan, että Gabrielin vierailu Iranissa antaa täysin väärän viestin Teheranin mullah hallitukselle.

IRANIN ulkoministeriön tiedottaja Marzieh Afkham vastasi maanantaina Gabrielin vaatimuksiin ihmisoikeuksien parantamiseksi todeten, että ”luonnollisesti meillä on omat huolemme ja näkemyksemme olevista uhkakuvista mukaan lukien sionistisen hallitukset uhkaukset ja kriisien juuret alueella. Meillä on täysin erilaiset näkemykset kuin Saksalla koskien määrättyjä kysymyksiä Lähi-Idän ongelmista. Olemme täysin ilmaisseet näkemyksemme eri neuvotteluissa, eikä tässä ole mitään uutta”.
FARS-uutistoimiston mukaan Gabrielin vierailu herätti vastakohtaisuutta Iranissa.

RANSKAN ulkoministeri Laurent Fabius arvioi, että vaikka Ranska otti neuvotteluissa varsin kärkevän asenteen Iranin ydinteollisuuteen, hän ei usko sen vaikuttavan Ranskan ja Iranin välisiin kauppasuhteisiin, koska Ranskalla oli niissä merkittävä ja johtava rooli etenkin auto- ja öljynjalostus-teollisuuden alueilla.

IRANIN sisällä kovan linjan edustajat aloittivat sopimuksen kritisoimisen. Iranin vallankumouskaartin komentaja Qassem Solemani piti sopimusta mahdottomana hyväksyä. Vallankumouskaarti ja sen komentaja Soleimani vapautettiin sopimuksessa sanktioista. Ulkoministeri Mohammed Javad Zarif puolusti sopimusta sanoen, että neuvotteluissa otetaan ja annetaan, mutta että Khamenein tärkeimpinä pitämät vaatimukset pystyttiin toteuttamaan.
Ali Akbar Valejati, Khamenein tärkein neuvonantaja, totesi, ettei sopimus ole täysin odotusten mukainen, mutta ei myöskään tyrmännyt sitä täysin. http://www.jpost.com/Middle-East/Iran/Tehran-turns-down-Berlins-request-to-recognize-Israel-409761

3.       AMERIKASSA pidetty Pew-mielipidetutkimus, joka julistettiin tiistaina, osoittaa amerikkalaisten suhtautuvan hyvin epäilevästi Iranin ja P5+1 maiden väliseen sopimukseen. Kaikkiaan 54 % ilmoittaa, että heillä on vähäinen (33 %) tai olematon (21 %) luottamus, että USA tai kansainväliset yhteisöt pystyvät valvomaan Iranin toimia pitää kiinni sopimusehdoista.
38 % vastanneista ei luota Iraniin ja 35 % ilmaisi luottamuksensa Iraniin horjuvan. Niiden 79 %:n joukossa, jotka sanoivat kuulleensa sopimuksesta, 48 % sanoivat vastustavansa sitä, kun 38 % sanoi hyväksyvänsä sen. 14 % ei tiennyt. Demokraateista 69 % hyväksyi sopimuksen, republikaaneista vain 22 %.
Amerikkalaiset eivät näytä uskovan, että Iranin ja USA:n välit paranevat sopimuksen myötä. 42 % arvioi, että sillä on vähäinen tai olematon vaikutus suhteisiin. 28 % uskoo suhteitten huonenevan entisestään. http://www.timesofisrael.com/poll-most-americans-have-no-confidence-iran-will-uphold-nuke-deal/

4.       JUUTALAISJÄRJESTÖISTÄ Amerikassa AIPAC vastustaa sopimusta, JSTREET kannattaa sitä. Tämä aloittaa AIPACIN taistelun Valkoista Taloa, eli käytännössä Obaman hallitusta vastaan. Tuhansien juutalaisjärjestöjen johtajat ovat soitelleet Valkoiseen Taloon, jossa varapresidentti Joe Biden on asetettu uhrilampaaksi, jota juutalaisjohtajat solvaavat ja haukkuvat ja nimittelevät – tosin joukossa lienee runsaasti myös myönteisesti suhtautuvia, sillä USA:n juutalaiset ovat perinteisesti vasemmistolaisia ja edelleen kannattavat Obamaa.
Obama sanoi puhuessaan veteraanien tilaisuudessa, että ”Sopimus säästää amerikkalais-sotilaitten henkiä poistamalla hedelmättömiä taisteluluja”.
Israelille myönteinen AIRPAC pitää yhteisen tilaisuuden kongressin jäsenten kanssa. Israelin pääministeri Netanyahu on esiintynyt useissa puhe-ohjelmissa pyrkien selvittämään omaa kantaansa, mutta hänen odotetaan muuttavan puheittensa sävyä. YKTN:n päätöstä ei voi muuttaa, ja siksi huomio on kiinnitettävä enemmän suoraan Iranin valtion toimiin ja sen Lähi-Idän tasapainoa häiritsevään aktivisuuteen, joista Iranin rooli terrorismin rahoittamisessa ja tukemisessa on oleellisin ja sen uskotaan nyt sanktioitten höllentymisen myötä lisääntyvän ja muuttuvan entistä radikaalimmaksi.

LÄHIAJAN huomio kiinnittyy Kongressiin, joka äänestänee pian Iranin Wienin sopimuksesta. Voidakseen tappaa sen kokonaan kongressi tarvitsee kahden kolmasosan, minkä saaminen voi osoittautua vaikeaksi uudessa tilanteessa. Kongressilla on 2 kuukautta aikaa tutkia sopimusta ennen äänestystä. http://www.timesofisrael.com/the-campaign-for-and-against-the-iran-deal-gets-personal/
5.       UUTISOTSIKOITA
·         Iranin apulaisulkoministeri Abbas Araqchi sanoi tiistaina, ettei allekirjoitettu sopimus maailman johtavien valtioitten kanssa pienennä Iranin sotilaallista voimaa eikä rajoita sen ohjuskalustoa, ja että Iran tulee jatkamaan alueen liittolaistensa aseistamista. Ali Khamenei vakuutti puheessaan, että Iran tulee jatkamaan aiempaa politiikkansa ja tukemaan liittolaisiaan luetellen useimmat Lähi-Idän kriisipesäkkeet unohtamatta Syyrian ja Irakin hallituksia, Jemenin ja Bahrainin kansoja tai Libanonin ja palestiinalaisten ahdinkoa. Viime vuonna Khamenei sanoi Iranin aseistavan PA:n arabeja, kunnes Israel on tuhottu asein tai alueen asukkaiden kansanäänestyksen kautta. http://www.timesofisrael.com/irans-deputy-fm-we-told-world-powers-well-keep-arming-our-allies/
·         USA:n puolustusministeri Ash Carterin Israelin vierailu toteutettiin salaisuuden verhon suojassa, eikä 3-päiväisen vierailun jälkeen annettu USA:n pyynnöstä yhteistä julkilausumaa. Carter jatkoi matkaansa Jordaniaan, Saudi Arabiaan ja Gulfmaihin. Vierailun tarkoituksena lienee yrittää tyynnytellä ärtyneitä mielipiteitä, mutta ei tarjota hyökkäysaseita. USA tarjosi niitä Israelille, mutta BIBi ei halunnut antaa kuvaa, että hän hyväksyy kompensaatiot Iranin sopimuksesta ja kieltäytyi. BIBI:n tulee kulkea hyvien varoen, ettei hauras hallitus-yhteistyö häiriinny.  Isaac Herzog on kiinni Livnin esiliinan helmassa eikä voi liittyä hallitukseen, vaikka haluaisi. BIBI ja Livni eivät suuren egonsa vuoksi mahdu samaan hallitukseen, vaikka maan edun kannalta Labourin liittyminen hallitukseen olisi enemmän kuin tarpeellinen. Pääministeri Netanyahu antoi lausunnon keskusteltuaan sekä Carterin että Italian pääministeri Matteo Renzin kanssa tuntikausia edelleen harmitellen Iranin Wien-sopimusta. Carter sanoi vain sen verran, että BIBI puhui hyvin suorasukaisesti suljetuissa keskusteluissa. http://www.timesofisrael.com/us-defense-chief-netanyahu-keep-press-in-dark-over-meeting/
·         Israelin apulaisulkoministeri Tzipi Hotoveli – BIBI toimii itse ulkoministerinä – varoittaa Euroopan maita tukemasta NGO-järjestöjä, jotka mustaavat Israelin nimeä ulkomailla ja uhkaavat vieraitten agenttien lainsäädäntöä. Hän mainitsi erikseen nimeltä B´Tzelemin ja toisen Peace Now, jotka muiden ohessa tarkkailevat erityisesti IDF:n sotilaitten toimia tarkastuspisteissä ja tiesuluilla raportoiden havainnoistaan - useimmiten ilman referenssejä - ulkomaiden hallituksille ja Israelin vastaisille järjestöille. Esim. YK:n instituutioiden Israelin vastaiset lausunnot perustuvat valtaosin NGO-järjestöjen keräämiin tietoihin ja raportteihin. Hotoveli sanoo, että ulkomaisten diplomaattien tulee Israelin matkallaan vierailla Länsimuurilla osoituksena juutalaisten oikeudesta Temppelivuoreen. http://www.timesofisrael.com/deputy-foreign-minister-warns-europe-to-stop-funding-left-wing-groups/
·         Ranskan presidentti Francoise Hollande julkaisi sunnuntaina omaperäisen esityksen, jossa hän kehottaa talousongelmien parissa rääpiviä EU-maiden hallituksia luovuttamaan kaiken itsemääräämisoikeutensa Euroopan federatiiviselle hallitukselle. Käytännössä tämä tarkoittaisi Euroopan Yhdysvaltojen muodostamista. Hän kiteyttää sanomansa näin: ”Uhka ei ole liian paljon Eurooppaa (tai sen valvontaa), vaan liian vähän sitä”. http://www.talkmarkets.com/content/us-markets/the-president-of-france-wants-eurozone-members-to-transfer-their-sovereignty-to-a-united-states-of-europe?post=69344&utm_source=taboola&utm_medium=referral
·         Ranskan valtion syyttäjä on sulkenut Arafatin väitettyä myrkyttämistä koskevan jutun kansiot toteen näyttämättömänä. http://www.timesofisrael.com/french-prosecutor-closes-case-on-suspected-arafat-poisoning/
·         Hamasin poliittisen toimiston johtajan Khaled Mashaalin johtaman delegaation vierailu Saudi Arabian pääkaupunkiin, jossa he tapasivat kuningas Salmanin ja hänen kruununprinssejään, on herättänyt poliittiset analyytikot arvioimaan, onko kyseessä uusi diplomaattinen kehitys koskien palestiinalaisten nimellä kulkevien arabien ja Iranin välisiä suhteita. Iran on ollut PA:n ja Gazan arabien uskollinen tukija pienistä häiriötekijöistä huolimatta ja sitä Khamenei edelleen vakuuttaa. Mashaalin taholta on pyritty vaimentamaan vierailun aiheuttamia ristiaallokkoa samalla kuitenkin todeten, että vierailu oli onnistunut ja yhteistyötä jatketaan. Iranin taholta ilmaistaan huolta ja ylenkatsetta, sillä Saudi Arabia ja Iran ovat nousemassa vahvimmiksi kilpailijoiksi Lähi-Idän johtavasta maasta. USA tukee Irania Saudi Arabian kustannuksella, mitä Ash Carter yrittää selvitellä. Saudit pyrkivät saamaan välittäjän osan PA:n ja Gazan arabien sekä Egyptin välisissä neuvotteluissa, joissa Egyptin on toiminut välittäjän roolissa. http://www.timesofisrael.com/in-hamass-embrace-of-sunni-saudi-arabia-a-slap-to-iran/
·         PA:n arabit pieksivät tiistaina Hebronissa 19-vuotiaan nuorukaisen kuoliaaksi syyttäen häntä taikuuden harjoittamisesta. Mies oli mieleltään häiriintynyt. Poliisi ja paikalle saapuneet lääkintävirkailijat voivat vain todeta tapahtuneen. Nuorukaisen surmaamiseen osallistui useita henkilöitä, mutta poliisi pidätti kaksi henkilöä, naisen ja miehen, joiden sanotaan harjoittavan exorcismiä, pahojen henkien ulos ajamista, mikä toteutettiin hakkaamalla epäiltyä. Nuorukainen vietiin sairaalaan, jossa hänet todettiin kuolleeksi. Helmikuussa kuoli 17-vuotias arabityttö, josta parantajat pyrkivät ajamaan pahat henget ulos kaataen väkisin suolavesisekoitusta hänen kurkustaan alas. Kaksi muuta aiempaa kuolemantapausta rekisteröitiin henkien ulosajamisen yhteydessä v. 1998 ja 2011. http://www.timesofisrael.com/mentally-ill-palestinian-teen-beaten-to-death-in-exorcism/
·         Iran ostaa Venäjältä sata lentokoneitten tankkauskonetta IL78 MKI (Naton Midas) voidakseen yltää koneillaan kaikkialle Lähi-Idässä aina 7 300 km:n päähän tukikohdastaan. Tankkauskone voi tankata 6 -8 konetta samanaikaisesti. Tilaus jätettiin viime viikolla DF:n mukaan, mutta se on vastoin äsken solmittua Wienin sopimusta P5+1 maiden ja Iranin välillä. http://www.debka.com/article/24759/Iran-buys-100-Russian-refueling-aircraft-for-its-air-force-to-reach-any-point-in-the-Mid-East-
·         PA:n arabit aloittivat mielenosoituksen Birginissä Jeninistä länteen IDF:n pyrkiessä keskiviikkona pidättämään etsimänsä terroristin. Syntyneen kahakan aikana rajapoliisit surmasivat 21-vuotiaan mielenosoittajan. Sotilaat pidättivät Muhammed Ali Atiqin PA:n lähteen mukaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/198467#.Va9bjorxQwA, http://www.timesofisrael.com/palestinian-man-shot-dead-by-idf-during-clashes-sources-say/,
·         Rajapoliisi pidätti 120 PA:n arabia, jotka laittomasti pyrkivät Israelin puolelle. Pidätettyjen joukossa oli tunnettuja rikollisia, osan katsottiin aiheuttavan turvallisuusriskin. Tiistain ja keskiviikon välisen yön aikana tunkeilijoita pyrki Israeliin lähellä Oranitia ja Rosh HaAyinia. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Border-Police-capture-120-Palestinians-attempting-to-illegally-cross-into-Israel-409784
·         Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi on pyrkinyt rajuilla otteilleen murskaamaan maassaan toimivat ääriliikkeet, joista Muslimiveljeskunta on ollut tärkein kohde. Nyt IS:n tunkeuduttua näyttämölle panokset kasvavat ja tunnelma tiivistyy. Egyptin turvallisuusjoukkojen etsityin mies Hisham al-Ashmawy, entinen erikoisjoukkojen upseeri, mutta islamistien joukkoihin liittynyt mies, sanoo julkaisemassaan tiedotteessa julistaneensa pyhän sodan, jihadin, Egyptin hallitusta vastaan. Egyptin armeijasta islamisteihin karanneet upseerit aiheuttavat suuren vaaratekijän presidentti Isisin pyrkimyksille islamistien hajottamiseksi, sillä heidät on koulutettu länsimaisten menetelmien mukaan ja he tuntevat armeijan ajattelutavan ja voivat helposti esiintyä sotilaina iskuissaan armeijan tukikohtiin. http://www.jpost.com/Middle-East/Wanted-Egyptian-militant-urges-jihad-against-Sisi-409779
·          


Sunday, July 19, 2015

SUNNUNTAI 19.07.15

SUNNUNTAI 19.07.15
1.       TÄNÄÄN on juutalaisen kalenterin mukaan 03. Av-kuuta, ja myös ns. ”yhdeksän päivän” aika, joka päättyy yhdeksänteen Av-kuuta. Se päivä, yhdeksäs Av-kuuta, tisha b´Av, on tuottanut juutalaisille heidän historiansa suurimmat katastrofit sekä omassa maassaan että hajaannuksessa, galutissa, maailman kansojen erämaassa. Tämä vuosi 2015, juutalaisen kalenterin mukaan 5775, on shmita-vuosi, jonka aikana maan annetaan levätä, eikä viljaa saa kylvää eikä korjata. Shmita-vuoden jättäminen huomiotta vaatii korvauksen, jonka johdosta juutalaiset ajettiin maanpakoon.  
Tämän shmita-vuoden aikana punnitaan juutalaisten aiemmin tekemät synnit ja heille luetaan tuomio sen päättyessä. Siksi tämä aika on Israelille kohtalon kysymys. Shmita-vuosi on joka seitsemäs vuosi, kuten Mooseksen kirjassa määrätään.

Säätilat tänään: Jerusalem 21.30; Tiberias 26 -38; Suolameri 31 -41; Eilat 29 -42 +C-astetta. Lämpötilat noussevat asteen verran ennusteajan kuluessa.

2.       ISRAELISSA pohditaan edelleen, mitä P5+1 maiden viime viikon tiistaina solmima sopimus Iranin kanssa merkitsee juutalaisvaltiolle. Erään artikkelin mukaan sen ensimmäisiä opetuksia on taas kerran, ettei Israel voi koskaan jättää puolustustaan vieraan käsiin, sen on itsensä valmistauduttava kaikkien mahdollisuuksien varalle.
Toinen artikkelin kirjoittaja totea lakonisesti, ettei sopimus jätä Israelille muuta mahdollisuutta kuin pommittaa Iranin ydinlaitokset. Viimeisten vuosien varrella amerikkalaiset asiantuntijat totesivat, että Israel menetti suotuisimman mahdollisuuden muutamia vuosia sitten, tänään se on paljon vaikeampaa.

OBAMAN hallitus levittää YK:ssa päätöslauselmaesitystä, jolla pyritään suojaamaan Iranin ydinlaitokset ulkopuolista hyökkääjää vastaan. Käytännössä se tarkoittaa P5+1 maita, ja ennen kaikkea Yhdysvaltoja ja NATO:a, jotka varmistavat niiden turvallisuuden. Jos Israelin ja/tai Saudi Arabian johtaman GCC:n, - joita pidetään potentiaalisina hyökkääjinä - koneet pyrkivät Iranin ilmatilaan, niitä vastassa ovat USA:n hävittäjä-koneet ja ilmatorjunta. USA:n tiedustelu on varmaan sekin velvoitettu pitämään Iranin sodanjohdon ajan tasalla potentiaalisista hyökkäysaikeista. Tämä kaikki osoittaa Obaman hallituksen päättäväisyyden muodostaa Lähi-Itään uusi voimatasapaino, joka perustuu USA:n tukemaan vahvaan Iraniin. Tämän uuden politiikan muotoutumisen tulokset alkanevat näkyä seuraavien viikkojen ja kuukausien aikana.

SAUDI ARABIA on varoitellut Irania turvautumisesta seikkailupolitiikkaan ja luopumaan Lähi-Idän tasapainotilanteen horjuttamisesta, mutta käytännössä sen mahdollisuudet vaikuttaa Iranin ja USA:n voima-akselin muotoutumiseen ovat varsin vähäiset. GCC, Persianlahden maiden yhteistoimintaneuvosto, toimii jäsenmaitten välisten ongelmien ratkomiseksi, eikä sillä ole sotilaallista yhteistoimintaa, koska ne luottivat USA:n antamiin turvatakuisiin. Nyt ne havaitsevat avuttomuutensa voimistuvan Iranin uhkan alla. Arabisanonnan mukaan aseeton mies on alaston.
Saudi Arabia kääntyi jo Venäjän puoleen, jonka kanssa se solmi monivuotisen, laajan aseidentuonti-sopimuksen. Siihen sisältyy myös 16 ydinvoimalan suunnittelu ja rakentaminen Saudi Arabiaan, mikä toteutetaan lähivuosien aikana. Saudit ovat neuvotelleet Pakistanin kanssa valmiin ydinpommin ja ohjuskaluston ostamiseksi.

KUUDEN länsimaan neuvottelema sopimus Iranin kanssa takaa presidentti Obaman tulkinnan mukaan, ettei Iran tule koskaan saamaan ydinasetta. Sopimustekstissä
kuvataan, että määrätyt rajoitukset uraanin rikastamiseksi ja uusien nopeampien sentrifugien asentamista ja käyttöä rajoitetaan määrävuosien aikana. Tekstissä esitetään useita vaihtoehtoisia vuosimääriä – 8 vuotta tai 10 tai 15 vuotta, mutta jätetään selittämättä, mitä rajoitukset sisältävät ja miten niiden valvomista suoritetaan. Käytännössä valvonta kuuluu IAEA:n vastuulle, mutta sen oikeutta tarkastusten suorittamista sopimusrikkomuksia suorittavissa laitoksissa rajoitetaan ja vaaditaan ennakkoilmoitusta 24 päivää ennen tarkastusta.
Sopimusta tutkineet asiantuntijat - joista Olli Heinonen on yksi – toteavat yksikantaan, että se on täynnä reikiä ja epätäsmällisyyksiä, mikä takaa sen johtavan katastrofiin, ennemmin tai myöhemmin. Tarkkailijat sanovat, että USA:n neuvottelu-tiimi ulkoministeri John Kerryn johdolla antoi periksi lähes kaikissa kiista- kysymyksissä. Iranin presidentti Hassan Rouhani toteaa tyytyväisenä, että Iran sai kaikki haluamansa vaatimukset sopimusasiakirjaan.

IRAN juhli muiden muslimimaiden tapaan ramadan paastokuukauden päättymistä eid al-Fidr juhlallisuuksilla ja massamielenosoituksilla. Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei sanoi videoidussa puheessaan, ettei sopimus länsimaiden kanssa muuta Iranin diplomaattista suuntausta mitenkään, eli USA on edelleen suuri ja Israel pieni saatana, joka tulee poistaa maailman kartalta. Hän sanoi: ”Olemme toistaneet, ettemme neuvottele USA:n kanssa alueellisista tai kansainvälisistä suhteista. Tästä on muutamia poikkeuksia, joista keskustelut ydinohjelmasta on yksi, ja josta neuvottelimme USA:n kanssa omien intressiemme vuoksi”. Khamenei puhui moskeijassa todeten, että Iranin ja USA:n intressit ovat käänteiset. Kansa poltti USA:n ja Israelin lippuja huudelleen kuolemaa USA:lle ja Israelille. Khamenei vakuutti maansa tukevan edelleen ystäviään alueella luetellen maita kuten Palestiina, Jemen, Syyria, Irak, Bahrain ja Libanon, eli terrorismi jatkuu ja voimistuu Lähi-Idässä.

IRANIN taloudelliset mahdollisuudet paranevat oleellisesti sanktioitten vähitellen poistuessa, ehkä suurelta osin jo kuluvan vuoden aikana. Ulkomaisiin rahalaitoksiin jäädytetyt Iranin varat ovat 100 -150 miljardia USD, ja viennin vapauduttua dollarivirta alkaa vuotaa maahan. Iranin raakaöljyn alkaessa virrata länsimaihin Opec voi joutua sisäiseen kriisiin, koska öljyä on maailmalla yli tarpeen. Iranin öljyvarat ovat maailman neljänneksi ja kaasuvarat maailman toiseksi suurimmat. Israelissa pelätään, että rahoittajien huomio voi kääntyä Israelin kaasukentistä Iranin vastaaviin, etenkin, kun Israelin hallitus ei ole pystynyt määrittelemään valtion osuutta voitonjaosta ja uusien kenttien etsimisestä.

USA:n ulkoministeri John Kerry puolusti Kongressin edessä kuuden johtavan maan neuvottelemaa sopimusta Iranin kanssa todeten, että jotka kritisoivat sopimusta ja kuvittelevat, että sopimus olisi voinut olla parempi, elävät fantasiamaailmassa.
Hän kritisoi myös kongressin jäseniä todeten, että he arvostelevat sopimusta, vaikka eivät ole edes lukenet sitä tai tutkineet sen sisältöä. Netanyahu, jolle hän soitti sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen, kuuluu Kerryn mielestä unelmoijiin, jotka eivät ole pystyneet esittämään parempaa vaihtoehtoa. http://www.jpost.com/Middle-East/Iran/Kerry-Fantasy-to-think-that-a-better-Iran-deal-could-have-been-reached-409435
Iranin mullahhallituksen ja sen johtavan suurajatollahin Khamenein jatkamat USA:n vastaisen sanalliset hyökkäykset kummastuttavat. Pohjustaako hän mahdollisesti Iranin pitkän tähtäyksen suunnitelmia USA:n tuhoamisesta esim. EMP-iskun kautta? Toisaalta islamin ”teologia” sallii valehtelun vääräuskoiselle, jos sillä voi pelastaa henkensä tai edistää Allahin asiaa. Tämä tukee olettamuksia, että Iran solmii sopimuksia kristittyjen maiden kanssa tiedostaen alusta lähtien, ettei sillä ole tarkoitustakaan pitää kiinni niiden sanamuodoista. http://www.jpost.com/Middle-East/Muslims-celebrate-Id-al-Fitr-as-Ramadan-comes-to-end-409429

3.       YESH ATID puolueen puheenjohtaja/perustaja entinen talousministeri Netanyahun hallituksessa Yair Lapid jatkaa pääministerin arvostelua varsin kärjekkäin sanoin.
Hän sanoo, että kuuden johtavan maan neuvottelema sopimus Iranin kanssa on suurin virhe, mitä Israelin hallituksessa on koskaan koettu.
Lapid vierittää syyn epäonnistumisesta lähes yksinomaan Natanyahun hartioille ja vaatii tutkimuskomitean asettamista tutkimaan pääministerin toimia.

”Pohjimmainen havainto on se, että sopimus on suurin virhe Israelin ulkopolitiikassa, mitä koskaan on koettu. Koskaan emme ole kokeneet sellaista poliittista eristämistä, jolloin meillä ei ole edes USA:n tukea turvanamme”, Lapid kertoi Armeijan Radion lähetyksessä. ”Koska Netanyahu ei halunnut jakaa kuormaansa kenenkään kanssa – hän halusi saada kaiken kunnian itselleen ”Mr Iran” – nyt hänen tulee vaivautua kertomaan Israelin kansalle, miten hänen politiikkansa on voinut täysin romuttua”.

MINISTERI Zeev Elkin, joka vastaa maahanmuuttajista ja heidän sopeutumisestaan, vastaa Lapidin kritiikkiin todeten, ettei hän muista Lapidin eronneen hallituksesta aikana, jolloin Netayahu pyrki vaikuttamaan maailman ja USA:n mielipiteeseen Iranin kanssa neuvotellusta sopimuksesta. Elkin selittää, että Netanyahu vaikutti enemmän kuin kukaan pyrkiessään varoittamaan Iranin ydinaseesta.
Knessetin ulko- ja turvallisuusvaliokunnan puheenjohtaja Tzahi Hanegby kritisoi samoin Lapídin hyökkäyksiä Netanyahua vastaan pitäen niitä kohtuuttomina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/198312#.VatQx4rxQwA

4.       UUTISOTSIKOITA
·         Gazassa räjäytettiin kuusi autoa ilmeisessä koordinoidussa iskussa Hamasin ja Islamic Jihadin virkailijoita vastaan. Kaksi ihmistä haavoittui iskussa. Pommit räjäytettiin Gazan kaupungin Sheikh Radwan lähiössä sunnuntai-aamuna. Pommien asettajista ei ole varmuutta, mutta IS:n agentteja epäillään. http://www.timesofisrael.com/series-of-car-bombs-rocks-gaza-strip-injuring-2/
·         Hamasin taholta ilmoitetaan, ettei se suostu neuvottelemaan kahden israelilaisen palauttamisesta, ennen kuin Israel vapauttaa 54 arabia, jotka vapautettiin 1027 vankien vaihdon yhteydessä Gilad Shalitia vastaan, mutta jotka Israel pidätti uudelleen heidän rikottuaan lupauksensa luopua terrorista. Hamasilla on myös israelilaisten sotilaitten jäännöksiä. http://www.timesofisrael.com/hamas-no-talk-of-prisoners-return-until-54-men-freed/
·         Saudi Arabia ilmoittaa murskanneensa IS:n hyökkäysoperaation maassa
pidätettään 431 IS:n jäsentä kuningaskunnassa. Sopimuksen voimistama
Iran on todellinen uhka saudeille, mutta se käyttää hyökkäyksiin Saudi Arabiassa IS:n jäseniä ja Jemenissä houti-kapinallisia. Saudi Arabia ja Gulf maat suostuivat USA;n johtamaan operaation IS:n joukkoja vastaan Syyriassa ja Irakissa. http://www.timesofisrael.com/saudi-arabia-says-it-broke-up-is-network-arrests-431-members/
·         Islamistit surmasivat viisi Egyptin armeijan sotilasta armeijan asettamassa tarkastusapisteessä Sheikh Zuwaidan kaupungissa. He käyttivät iskussa rakettikranaatteja. Mena uutistoimiston mukaan iskussa kuoli ainakin viisi sotilasta ja 7 haavoittui. Isku aloitti taistelut sotilaitten ja islamistien välillä. Egyptin turvallisuusvirkailija kertoi AP:n toimittajalle, että hyökkäykset tehtiin kahta tarkastuspistettä vastaan Sheikh Zuwaiban kaupungin lähellä. http://www.timesofisrael.com/militants-kill-5-at-egyptian-military-checkpoints-in-sinai/
·         USA:n turvallisuusvirkailijat vakuuttavat, että USA tulee huolehtimaan Israelin, Gulfmaiden ja Saudi Arabian turvallisuudesta Iranin kanssa solmitun sopimuksen johdosta, jonka ne pelkäävät johtavan Iranin ydinpommiin. USA kuitenkin selittää, että tuki annetaan yhteisten ja yksittäisten harjoitusten ja koulutuksen muodossa, mutta ei hyökkäysaseina. USA:n puolustusministeri Ash Carter lensi tänään Israeliin, josta hän jatkaa matkaansa Saudi Arabiaan ja muihin liittolaismaihin Lähi-Idässä. Entinen Obaman hallituksen jäsen suositteli, että USA toimittaa Israelille B-52 pommittajia ja Bunker Buster pommeja, jotka pystyvät tunkeutumaan syvälle maaperään. Israel torjui USA:n aiemman tarjouksen sotilasyhteistyön kehittämiseksi, ettei sen katsottaisi tarkoittavan, että Israel hyväksyy Iran sopimuksen. Israel haluaa diplomaattisten suhteitten palauttamista luottamuksellisiksi entiseen tapaan. http://www.timesofisrael.com/us-security-guarantees-wont-be-swag-bag-of-arms-officials-say/
·         Jerusalemin rabbiinisen oikeuden kahta virkailijaa epäillään lahjoman vastaanottamisesta lasten haltuunottotapauksessa avioeron yhteydessä. http://www.timesofisrael.com/bribery-allegations-rattle-jerusalem-rabbinical-court/
·         Washingtonin maamerkkinä tunnettu Empire State Building kunnioitti muslimien ramadanin päättymistä eid al-Fitr juhlien yhteydessä valaisemalla tornin huipun vihreäksi. Rakennuksesta vastaava virkailija sanoo, että samaa valaisemista toistetaan useiden muiden uskonnollisten juhlien yhteydessä kunkin toivoman värin mukaan. Torni valaistaan normaalisti valkoiseksi.
·         Ali Khamenei ylistää kansanmassojen huutoja USA:n ja Israelin kansojen surmaamiseksi. Hän puhui kansalle lauantaina eid al-Fitr tilaisuudessa., http://www.timesofisrael.com/irans-khamenei-hails-his-people-for-demanding-death-to-america-and-israel/
·         Jyväskylän luterilainen seurakunta sen sijaan kunnioitti muslimien ramadanin päättymistä antaen kaupungin muslimeille luvan käyttää Keljon kirkkoaan, kuten uutislähteet kertovat. Valistus näyttää ehtineen sinne ”Käpykyläänkin”, kuten tamperelaiset Jyväskylää vähättelevät. Haluaisinpa nähdä tilanteen, jossa muslimit sallivat kristittyjen käyttävän moskeijaansa.  Vakavasti puhuen, valistamattomat kirkkoherra ja -neuvosto leikkivät tulella eivätkä ymmärrä, mihin se voi johtaa.
·         Hizbullah pidätti Libanonissa 175 omaa miestään, koska he kieltäytyivät taistelemasta Bashar Assadin armeijan tukena Syyriassa. Taistelukelpoisista miehistä alkaa olla puutetta sekä Assadin että Hizbullahin joukoilla. http://www.timesofisrael.com/hezbollah-arrested-own-men-for-refusing-to-fight-in-syria/
·         Chattanoogan kaupungin muslimit ovat ahdistuneet asemastaan, kun muslimi ampui kuoliaaksi 4 USA:n armeijan merijalkaväen sotilaita ja poliiseja. Murhaaja oli tiettävästi Muhammad Youssef Abdulazeez. Muslimit vakuuttavat olevansa sata prosenttisesti USA:n kansalaisia ja tuomitsevat murhan, jonka he pelkäävät sotkevan heidän hyvän mainensa kaupungissa. http://www.timesofisrael.com/chattanooga-muslims-mourning-anxious-after-shootings/
·         Hamasin johtajiin kuuluva Khaled Mashaal näkee nuhteitten kohentumisen hänen johtamansa delegaation vieraillessa Saudi Arabiassa. He tapasivat kuningas Salmanin, kruununprinssi Muhammad bin Nayefin ja varakruunun-prinssin Mohammed bin Salmanin. Delegaation jäsen Salah Bardawi kehui ystävällistä tapaamista, minkä hän uskoi johtavan suhteitten kohentumiseen. http://www.jpost.com/Middle-East/Breakthroughs-already-made-in-Hamas-leaders-surprise-trip-to-Saudi-Arabia-409438