Friday, July 17, 2015

PERJANTAI 17.07.15

PERJANTAI 17.07.15
1.       P5+1 VALTOJEN ja Iranin välinen sopimus on Israelin lehdistössä edelleen etusivun uutinen kaikkine lisukkeineen, analyyseineen ja ennusteineen. Presidentti Barack Hussein Obama ottaa käyttöönsä järeimmät aseensa voidakseen vaikuttaa kongressin jäseniin sopimuksen runnomiseksi epäluuloisen edustuslaitoksen molemmissa kamareissa, joista senaatti on tärkein. Republikaanit voittivat enemmistön molemmissa kamareissa viime vaaleissa, mutta tämä ei takaa voittoa kumpaankaan suuntaan. Obama uhkaa veto-oikeudellaan kaataa kongressin kielteisen päätöksen, ja sen kumoamiseksi kongressi tarvitsee kahden kolmasosan enemmistön. Obama on pannut koko arvovaltana peliin – kuten hän sanoo – ”tämän valtavan riskin ottamiseksi”, mikä tulee vaikuttamaan - ei vain Lähi-Idän alueeseen - vaan koko maailman tulevaan kehitykseen.

RANSKA otti varaslähdön lähettäessään ulkoministerinsä Laurent Fabiuksen Teheraniin neuvottelemaan mullah-hallituksen kanssa. Vaikka Ranska oli kaikkein kiivaimmin vaatimassa, ettei Teheran saa valmistaa ydinaseita, sillä on valtavia taloudellisia etuja valvottavanaan Iranissa, ja siksi kiire olla ensimmäisten joukossa suhteitten uudelleen avaamiseksi mullah-hallituksen kanssa.

Englannin ulkoministeri Philip Hammond sen sijaan lensi Israeliin taivuttaakseen Israelin uppiniskaisen pääministeri Netanyahun luopumaan poliittisesta ja diplomaattisesta toiminnastaan sopimusta vastaan kansainvälisillä areenoilla. Englannin pääministeri David Cameron sanoo maansa haluavan avata uudelleen lähetystönsä Teheranissa, mikä tarkoittaa diplomaattisuhteiden normalisointia. Cameron puhui puhelimessa Iranin presidentti Hassan Rouhanin kanssa eilen vakuuttaen brittihallituksen pyrkivän luomaan kahdenväliset suhteet mahdollisimman pian uuden alun luomiseksi ja suhteiden palauttamiseksi.
Englanti sulki Teheranin lähetystönsä v. 2011 massojen hyökättyä sitä vastaan protestiksi länsimaiden asettamia sanktioita Irania vastaan sen ydinsuunnitelman johdosta. Englanti kuitenkin asetti Teheraniin asiainhoitajan seuravana vuonna, mutta lähetystöä ei avattu uudelleen.

USA:n hallitus pyrkii saamaan YK:n turvallisuusneuvoston päätöksen Iranin kanssa neuvotellulle sopimukselle. Sen YK:n lähetystön virkailijat levittivät englanninkielistä sopimusversiota YK:n turvallisuusneuvoston jäsenten keskuudessa. Tämä tapahtui päivä sen jälkeen, kun neuvottelijat Wienissä olivat päässeet yhteisymmärrykseen sopimustekstistä. Edelliseen kokemukseen viitaten tuntuu oudolta tuo kiire, sillä Iran on aiemmissa vastaavissa tapauksissa kyseenalaistanut englanninkielisen version suhteessa omaan farsin-kieliseen versioonsa siitä, mitä lopulta sovittiin. Obaman tarkoituksena lienee painostaa tällä kongressin jäseniä.
USA:n varapresidentti Joe Biden vakuutti, ettei sopimusteksti millään tavoin poista sotilaallisen ratkaisun mahdollisuutta, mutta Joe puhuu joskus pehmosia.

USA:n demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clinton sanoi puheessaan torstaina, että hän kunnioittaa sopimuksen vastustajien argumentteja, mutta ettei sopimukselle ole käyttökelpoista vaihtoehtoa. Hän sanoi kunnioittavansa niiden
mielipidettä, jotka selvästi ilmoittavat vastustavansa sitä, koska se on virheellinen
eivätkä usko Iranin luotettavuuteen. Hillary puhui Doverissa New Hampshiössä Reutersin mukaan. Hän tunnusti, ettei hän itsekään luota iranilaisiin, mutta koska ei ole toista vaihtoehtoa, hän kannattaa sitä. Hillary Clintonilla uskotaan olevan avainasema senaatin demokraattien kannatuksen muodostumisessa. Hän selitti, että USA menee mukaan sopimuksen toteuttamiseen molemmat silmät avoimina sanoen, että hänen asenteensa on kylmä ja laskelmoiva koskien vain tätä sopimusta.

ISRAELIN pääministeri Benyamin Netanyahu kutsuu sopimusta ”historialliseksi virheeksi” sen tekstiosan tullessa julkisuuteen lisäten myöhemmin, ettei sopimus sido Israelin käsiä, koska Teheranin hallitus toistaa vaatimustaan Israelin tuhoamiseksi.  Pääministeri vakuutti, että Israel tulee puolustamaan itseään kaikissa tilanteissa. Hän vastasi väitteisiin, ettei sopimukselle ole vaihtoehtoa, että hän esitti sellaisen. Israelin oppositio tukee hallitusta Iranin kysymyksessä.

SAUDI ARABIAN ulkoministeri Adel al-Jubeir varoitti Irania torstaina, ettei se saa käyttää sopimusta ”seikkailupolitiikan aloittamiseksi” Lähi-Idässä. Hän esitti ensimmäisen saudiviranomaisen virallisen määritelmän maansa suhtautumisesta sopimukseen, joka antaa Iranille oikeuden säilyttää teknisen valmiutensa ydinpommin rakentamiseksi niin halutessaan. Hän esiintyi ulkoministeri John Kerryn kanssa järjestetyssä foto-op tilaisuudessa. Al-Jubeir painotti maansa kantaa, että Iranin hallituksen tulee käyttää sopimuksen myötä vapautetut sadat miljardit USD maansa talouden ja sen kansan elinolojen kohentamiseksi eikä sekaantumiseksi toisten valtioitten asioihin Lähi-Idässä.
Al-Jubeirin edeltäjä prinssi Saud al-Faisal, joka menehtyi viime viikolla, arvosteli kovin sanoin sopimusta todeten, ettei Iranille tulee antaa ansaitsematonta etua. http://www.timesofisrael.com/un-security-council-to-vote-on-iran-deal-next-week/,

2.       IRANIN kanssa neuvoteltu sopimus, jolla pyritään valvomaan mullah-hallituksen tulevia toimia ydinsuunnitelmansa toteuttamiseksi, tulee vaikuttamaan dramaattisesti öljyn ja kaasun markkinahintoihin maailmalla. Sanktioitten vuoksi Iran pystyy myymään nyt vain puolet normaalista öljyntuotannostaan.
Jos sanktiot poistetaan, Iran pystyy ensi vuonna lisäämään markkinoille 700 000 – miljoona tynnyriä päivässä. Iranilla on 30 miljoonan öljyvarastot valmiina markkinoitaviksi. Koska öljyteollisuus tuottaa raakaöljyä 2 miljoonaa tynnyriä yli markkinatarpeen, Iranin markkinoima kapasiteetin lisäys tulee halventamaan öljyn markkinahintaa. Oil and Gas Investointi julkisti toukokuussa laskelman, jonka mukaan Brent Crude öljyn hinta tulee laskemaan 13 % tai ainakin estämään sen nousemisen, jos Iranin öljynvienti vapautuu sanktioista.

ISRAELIN infrastruktuuriministeri Yuval Steinitz arvioi toukokuussa, että Iranin öljyn ja kaasunviennein vapautumisella sanktioista tulee vaikuttamaan myös Israelin kaasuteollisuuteen. Iranin kaasuvarat ovat n. 40 kertaa suuremmat kuin Israelin. Tämä voi houkutella investoijia siirtämään huomionsa Iranin kaasu- ja öljykenttien edelleen kehittämiseen Israelin kustannuksella.
Toiseksi myös ns. ”puhtaanteknologian” kehittäminen vaihtoehdoksi öljyn käyttämiselle tulee kohtaamaan vaikeuksia rahoittajien löytämiseksi, jos öljyn hinta polttoaineena halpenee entisestään.  http://www.jpost.com/Business-and-Innovation/Can-oil-prices-benefit-Israel-409304

3.       JP:n sisarlehden Maariv HaShavuah suorittamaan kyselyn 501 Israelin aikuisen kansalaisen parissa, joka julkistettiin keskiviikkona, antoi seuraavia tuloksia:
78 % vastanneista uskoo, että P5+1 ja Iranin välinen sopimus vaarantaa Israelin turvallisuuden; 15 % ei usko ja 7 % ei sanonut tietävänsä.
71 % vastanneista uskoi sopimuksen nostavan Iranin lähemmäs ydinpommia; 12 % ei usko ja 17 % ei osannut sanoa kantaansa.
47 % kannattaa Israelin ilmaiskuja Iraniin, jos sen todetaan rakentavan ydinasetta; 35 % ei kannata ja 18 % ei tiennyt.
51 % haluaa, että Netanyahu käyttää kaikki vaikutusmahdollisuutensa vaikuttaakseen USA:n kongressiin päätökseen; 38 % ei haluaisi, ja 11 % ei tiennyt.

Gallupissa kysyttiin myös, tulisiko Sionistien Unionin liittyä hallitukseen Iranin sopimuksen johdosta. 52 % vastaajista sanoivat: ei (heistä 84 % Unionin äänestäjiä); 27 % vastasivat kyllä (heistä 10 % Unionin äänestäjiä); 21 % ei tiennyt.  Gallupin virhemarginaali on 4.2 %.

Julkisuudessa on kierrellyt huhuja, joiden mukaan Sionistinen Unioni neuvottelee salaa Netanyahun edustajien kanssa liittymisestä halitukseen. Unionin toinen puheenjohtaja kielsi närkästyneenä huhut todeten, että ne ovat täysin perättömiä. Ehkä Livniä ei ole informoitu niistä. Livni epäilee Israelin radion mukaan, että huhut on saanut liikkeelle Meretzin puheenjohtaja Zehava Gal-On. Livni sanoo varmistaneensa asian Herzogilta, joka myös kielsi, että neuvotteluja olisi käyty. Herzog tapasi Netanyahun ennen USA:n matkaansa todeten kannattavansa hallituksen omaksumaa kantaa Iranin kysymyksessä.  http://www.jpost.com/Middle-East/Iran/Poll-78-percent-of-Jewish-Israelis-say-Iran-deal-endangers-country-409312

4.       UUTISOTSIKOITA
·         Iranista 18-vuotiaana Hollantiin paennut professori Afshin Ellian sanoo sekä tuskaisesti että ilahtuneena Iranin kanssa neuvotellusta sopimuksesta, että Iran pelasi lännen kanssa kuin harppua. ”Iranin ajatollahit näkivät lännen median hyödyllisenä idioottina, aivan kuin he hyödynsivät sitä 1979 vallan-kumouksen aikana”, hän twiittasi sivullaan sopimuksen tultua hyväksytyksi. Hän toimii lainopin professorina Leiden yliopistossa. http://www.timesofisrael.com/iran-played-the-west-like-a-harp-sighs-one-of-many-wary-exiles/
·         USA:n neuvottelutiimin jäsen Iranin kanssa Wendy Sherman tunnustaa, että Netanyahun panos oli välttämätön muotoiltaessa sopimustekstiä, vaikka maailmalla enemmän on kiinnitetty huomiota Netanyahun avoimeen vastustukseen neuvoteltuun sopimukseen. Sherman toteaa, että heillä oli hyvin epätavallisen läheiset suhteet Israelin viranomaisiin. Hän sanoi, että yksi Israelin johtavia asiantuntijoita lähetti hänelle E-mailin, jossa hän esitti jatkoneuvotteluja kysymyksistä, joissa yhteiset ponnistelut tuottivat tulosta.
Sherman totesi olleensa yhteydessä ennen sopimuksen allekirjoitusta tiistaina kansallisen turvallisuusneuvonantajan Yossi Cohenin ja ministeri Yuval Steinitzin kanssa informoiden heitä sopimuksen sisällöstä. Hän tunnustaa, että matkan varrella oli muutamia pomppuja, mutta suurelta osin yhteistoiminta pelasi hyvin. Hän kritisoi Israelin moitteita tarkastus-mekanismin kyvystä pystyä estämään Iranin petosyritykset. Hän sanoi, että mekanismi on ennen kuulumattoman saumaton, joskin 24 päivän ilmoitus ennen tarkastusten suorittamista epäilyttävissä kohteissa on kovin lyhyt. Israelissa tämä nähdään toisin päin: Tarkastukset on voitava suorittaa ilman ennakkovaroitusta, ettei Iran ehdi siivota jälkiä ennen tarkastusta. http://www.timesofisrael.com/israel-essential-in-iran-deal-development-top-us-official/
·         Pian P5+1 sopimuksen tultua allekirjoitetuksi Iranin korkea kenraali ilmoitti maansa paljastavan oman S-300 ohjusten torjuntaversionsa syyskuussa. Khatam ol-Ambia ilmapuolustusaseman komentaja prikaatinkenraali Farzad Esmayeeli sanoi Fars-uutistoimiston mukaan: ”Ohjusjärjestelmä varustettuna kapasiteetilla estää elektronien sodankäynnin sekä keski- ja pitkänmatkan tutkahyökkäykset liitetään osaksi maan ilmapuolustus-järjestelmää syyskuun 1. päivänä”. Se tulee kattamaan maan etelä- ja kaakkoisosat. Järjestelmä, jota Iran kutsuu nimellä Bavar (usko) 373, on oletettavasti tehty venäläisen S-300 esikuvan mukaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/198272#.VaiuFYrxQwA
·         USA:n ulkoministeriön tiedottaja John Kirbi luki ministeriön laatiman harvinaisen kovasanaisen lausunnon, jossa Israelia kehotetaan luopumaan arabien muinaisen israelilaisen Susan kaupungin raunioille rakentaman 80 rakennuksen purkamisesta. Kaupunki sijaitsee Har Hevronin alueella Jerusalemin eteläpuolella, sen arabiankielinen nimi on Susya. Onko tässä nähtävissä John Kerryn vastaus Netanyahun vastustukseen P5+1 sopimusta? Israelin oikeuslaitos on käsitellyt asiaa ja puoltaa rakennusten poistamista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/198267#.Vaixg4rxQwA
·         Moskovan juutalaisen museon johtaja Sergei Ustinovia ammuttiin tuntemattoman hyökkääjän toimesta museon ulkopuolella torstaina. Ustinoiv haavoitti vakavasti hyökkäyksessä ja vietiin sairaalaan. Poliisi ja muut viranomaiset tutkivat eri vaihtoehtoja motiivista hyökkäykseen, mutta anti-semitismi on varteen otettava mahdollisuus.  http://www.timesofisrael.com/director-of-moscow-jewish-museum-shot-by-assailant/
SÄÄTILÄ tänään: Jerusalem 20 -30; Tiberias 21 -31; Suolameri 30 -40: Eilat 28 -41 +C-astetta. Sään näyttää pysyttelevän melko tasaisena lähipäivien aikana, pientä nousua lämpötiloissa. Kinneretin pinta laskee yhden sm:n päivävauhtia.


Wednesday, July 15, 2015

KESKIVIIKKO 15.07.15

KESKIVIIKKO 15.07.15
1.       EILEN tiistaina 13.07.2015 P5+1 maat ja Iran saivat runnottua kasaan tuskallisten neuvottelujen jälkeen sopimuksen, jolla Iranin mullah-hallituksen laatima ydinsuunnitelma –presidentti Obaman sanoin - saadaan kansainväliseen valvontaan, ja jolla maailma saadaan turvallisemmaksi ja pystytään estämään ydinasekilpailu Lähi –Idässä.
IRANIN presidentti Hassan Rouhani sanoo suu maireassa hymyssä, että Iran pystyi hurmaamaan (charme) länsimaat, ja että Iranin yksimielinen vastustus sai länsimaat tulemaan neuvotteluihin ja tunnustamaan Iranin kansalliset oikeudet. Iranissa kansa osoitti riemuaan ja iloaan kriisin päättymisestä onnistuneesti neuvotteluin eikä sodan kautta, joka olisi pahoin runnellut maan kehityssuunnitelmia.

ISRAELIN pääministeri Benyamin Netanyahu antoi katkerantuntuisen lausunnon, jossa hän toisti Israelin oikeuden puolustaa maataan ja kansaansa. Hän totesi, että koska Israel ei ollut neuvotteluosapuoli, saavutettu neuvottelutulos ei tyydytä sen turvallisuustakuita eikä siten sido Israelin toimia turvallisuutensa varmistamiseksi.
Toinen puoli tässä kysymyksessä on Israelin ja USA:n väliset suhteet, mikä hallituksen on otettava huomioon. Israelin puolustuslaitos on vahvasti sidoksissa USA:n aseitten ja varaosien toimituksiin, ja diplomaattisella rintamalla USA on ollut Israelin ainoa maallinen turva ja tukija kansainvälisissä järjestöissä ja ennen kaikkea YK:ssa ja sen alaisissa instituuteissa, joissa Israelia pidetään maailman pahimpana heittiönä, jota potkitaan joka taholta.

KANSAINVÄLISET asiantuntijat ja analyytikot ovat nyt siirtyneet enemmän tutkimaan, mitkä ovat Israelin optiot uudessa tilanteessa, ja miten kansainvälisiä sopimuksia kuten YK:n päätökset ja kansainvälinen laki voidaan tulkita Israelin tulevien päätösten ja toimien ohjailemiseksi.
Kaikesta edellisestä pyrin seulomaan keskivertokansalaista kiinnostavat kysymykset ja esittelen tuloksia erillisissä kappaleissa.

2.       MEITÄ tavallisia kansalaisia kiinnostaa kuitenkin lyhyellä tähtäyksellä lähiajan sään kehittyminen, joka on syytä selvitellä tässä vaiheessa.
Sääkartta osoittaa hellesään jatkuvan toistaiseksi taivaankannen pysyessä aurinkoisena ja tuulen suhteellisen heikkona.
Säätilat tänään: Jerusalem 21 -31; Tiberias 26 -37; Suolameri 30 -38; Eilat 28 -40 +C-astetta. Eilatin alue on kuumin paikka Israelissa, siellä lämpötila pysyttelee yli 40 astetta, ja noussee lauantaihin mennessä 42 asteen tienoille. Myös muualla maassa lämpötila noussee asteen tai pari lauantaihin eli juutalaisten sapattiin mennessä.

3.       TIMES of ISRAEL tarkastelee Mitch Ginsburgin laatimassa analyysissa Israelin optioita uudessa tilanteessa. Hän toteaa, että sopimus voi merkittävästi uudistaa Israelin sotilaallista mahdollisuutta.
Artikkelissa todetaan, että lyhyellä tähtäyksellä sopimus näyttää vähentävän välitöntä uhkaa, mutta ajan myötä se tulee vahvistamaan alueellisia liekkejä, jotka voivat tunkea Israelin nurkkaan. Tiistaina saavutettu sopimus, joka on vielä ennen lopullista vahvistusta luodattava USA:n kongressin läpi, tunnustaa Iranin ydinase-valtion kynnyksellä olevaksi maaksi, millä tulee olemaan useita pitkälle ulottuvia seurauksia Israelin puolustusjärjestelmälle, artikkelin laatija toteaa.
-          Iran on laaja maa, neljä kertaa suurempi kuin Saksa. mikä asettaa valtavia paineita Israelin tiedustelulle pysyä ajan tasalla, mitä Iranissa tapahtuu.
-          Lyhyellä tähtäyksellä Iranin uhka vähenee, eikä sen uskota sopimusajan alkuvaiheilla rikkovan sopimusehtoja.
-          Sopimuksen vahvistama ja kansallistunnon rohkaisema Iran voi maahan valuvien satojen miljardien USD ansiosta puhaltaa liekkiin alueen piilevät etniset ja uskonnolliset jännitteet, jotka voivat innostaa Saudi Arabian toteuttamaan uhkauksensa kehittää oma ydinteollisuutensa ja sunni- pomminsa. (Myös muut Perisanlahden öljymaat sekä Egypti ja Turkki ovat vihjailleet samaa).
-          IDF:n johto laskee, että Syyrian ei-konventionaalisten aseitten poistuttua näyttämöltä ja IAEA:n suorittaman tiivistyneen Iranin ydinteollisuuden valvonnan vuoksi alueellinen uhka on vähentynyt ainakin toistaiseksi. Sopimuksen mukaan Iran ei saa rikastaa uraania yli 3.67 %:n tason. Sopimus antaa IAEA:lle – Obaman sanoin – oikeuden tarkastuksiin missä ja milloin se katsoo sen tarpeelliseksi, eikä Iranin uskota alkuvaiheessa rikkovan sopimuksia.
-          Sopimus ei kiellä Irania vaikutusvaltansa levittämiseksi naapurimaihinsa eikä käyttää runsaita varojaan terrorin tukemiseksi Syyriassa, Irakissa ja Jemenissä. Jordanian hashemiittien kuningaskunta on välittömässä vaaratilanteessa. Iranin tukema Hizbullah saa vahvistaa asemaansa Libanonin valvomiseksi, sekä Hamas Gazassa korvatakseen sen, mitä se menetti Gazan kesäsodassa.
-          IAEA epäilee, että tunnettujen ja rekisteröityjen laitosten lisäksi Iranilla on laitoksia, joista IAEA ei tiedä mitään. Lisäksi Iran epäillään rikastaneen uraania yli sen määrän, jonka se on ilmoittanut. Sopimuksessa todetaan, että IAEA voi ilmoittaa näistä epäilyistä Iranille ja vaatia selvityksiä. Iranin velvollisuutena on tutkia epäilyt ja ilmoittaa tutkimusten tuloksista kirjallisesti IAEA:lle. Tämän prosessin oletetaan kestävän muutamia viikkoja, mutta käytännössä se voi jatkua kuukausien ajan.
-          Puolustusministeri Moshe Yaalon toistaa Talmudin lausuntoa: ”Oikeamielisten työn tekevät toiset, mutta jos minä en puolusta itseäni, kuka sen tekee?” Artikkelissa todetaan, että lausunnon alkuosa toteutui P5+1 ja Iranin välisessä sopimuksessa, mutta Hillel vanhemman esittämän lausunnon jälkiosan toteutus voi osoittautua hyvinkin ajankohtaiseksi.
-          ONKO IDF:llä tarvittavat välineet tarvittaessa toteuttaa lausunnon jälkiosa? USA:n entinen CIA:n johtaja ja USA:n asevoimien komentaja Irakissa David Petraeus totesi Jeffrey Goldbergin haastattelussa, ettei Israelilla ole konetta, jolla 30 000 paunan bunker buster pommi voitaisiin kuljettaa Iraniin.
-           Artikkelissa kuitenkin mainitaan, että Israelin säilyminen hengissä 1948 sisällissodasta lähtien ja sen jälkeen käymänsä puolustussodat ylivoimaisia arabiarmeijoita vastaan, kuten myös Irakin ydinreaktorin tuhoaminen ja pelastusoperaatio Entebben lentokentälle Ugandassa osoittavat mahdottoman muuttuvan mahdolliseksi Israelissa.
-          Israelin ensimmäinen pääministeri David Ben Gurion mainitsi: ”Israelissa ei voida ajatella järkevästi, ellei usko ihmeisiin”.
4.       SAUDI ARABIA esitti Iranille varoituksen, ettei sen pidä käyttää P5+1 maiden kanssa tekemänsä sopimuksen myötä saamiaan satoja miljardeja USD aiheuttaakseen sekaannusta alueella, vaan oman kansansa elinolojen kohentamiseksi. Samalla tavoin monet muut arabimaat, ennen kaikkea Persianlahden öljymaat, ovat esittäneet huolensa Iranin vallan kasvusta alueella.

Riyadin varoituksen esitti saudiviranomainen, joka ei ilmoittanut nimeään. Hän painotti lausunnossaan, että saudit ovat aina halunneet selkeitä sopimuksia, joilla Iran estettäisiin rakentamasta ydinaseita. Lisäksi niissä tulisi mainita jatkuvien tarkastusten suorittamista ydinlaitoksiin sekä mekanismin kehittämistä, jolla sanktiot tulevat voimaan automaattisesti, mikäli Iran rikkoo sopimuksia.  
Saudikuningas Salman peruutti toukokuussa osanottonsa presidentti Obaman järjestämään huippukokoukseen Valkoisessa Talossa ja Camp Davidissa osoittaakseen vastustustaan Iranin kanssa käymiä neuvotteluja vastaan.
Saudi Arabian viime viikolla kuollut ulkoministeri, prinssi Saud al-Faisal vastusti neuvotteluja todeten, ettei Iranille tule antaa etuja, joita se ei ole ansainnut. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/198143#.VaYB5IrxQwA

5.       Elhanan Miller toteaa JP:n artikkelissaan, että arabimaat ovat shokissa voidakseen antaa selkeää mielipidettä Iranin kanssa solmitusta sopimuksesta. Tämä näkyi myös arabimaitten Kuwait, Qatar ja UAE lehdistössä, joissa tuskin löytyi mainintaa Iranista keskittyen sen sijaan liittolaistensa kautta käymiinsä sotiin, kuten artikkelin kirjoittaja Miller toteaa.
”Arabien reaktio osoittaa pettymystä sekoittuneena shokkitilaan heidän viimeiseen asti toivoessa, etteivät neuvottelut johtaisi sopimuksen syntyyn”, sanoo Uzi Rabi Moshe Dayan keskuksen Lähi-Idän tutkimuksista Tel Avivin yliopistossa.
NYT pelkojen osoittautuessa toteutuneiksi arabimaat pyrkivät Saudi Arabian johdolla asennoitumaan syntyneeseen tilanteeseen. Saudi Arabia solmi äskettäin sotilas-sopimuksen Venäjän kanssa, johon kuuluu 16 ydinreaktorin toimitukset Venäjältä.

Rabi arvioi edelleen, että arabien epätoivo voi muuttua haluksi nousta Iranin tasolle, eli aloittaa kiireellinen sunni-pommin valmistaminen. Hän viittaa aiemmin esiintyneisiin tietoihin, että Saudi Arabia voi ostaa ydintietouden ja valmiin pommin ohjuksineen Pakistanista. Tästä kirjoitettiin jo vuosia sitten, jolloin väitettiin, että Saudi Arabia on ostanut pommin ohjuksineen Pakistanista, jossa se on valmiina odottaen lennättämistä saudien osoittamaan paikkaan.
Arabeille kysymys Iranin pommista on sekä etninen että uskonnollinen kysymys, mikä juontaa alkunsa Muhammedin seuraajien välisiin taisteluihin, joissa sunni-haaraa edustava sunni-suunta sai ylivallan shia-muslimien kustannuksella. http://www.timesofisrael.com/following-iran-deal-a-deafening-arab-silence/

6.       USA:n presidentti Obama vakuuttaa antamassaan haastattelussa, ettei hän usko kongressin estävän Iranin kanssa neuvotellun sopimuksen ratifioimista. Hän ei myöskään usko, että pääministeri Netanyahu pystyy vaikuttamaan demokraatteihin. New York Timesin reportterin Thomas Friedmanin haastattelussa Obama vähätteli pelkoja, etteivätkö IAEA:n tarkastajat pystyisi estämään kaikki Iranin petosyritykset. Hän sanoo uskovansa Teheraniin, joka on alueellinen voimatekijä, ja joka tulee noudattamaan sopimuksia tunnontarkasti.
Obama vakuutti, että hän tulee käyttämään veto-oikeuttaan, jos kongressi äänestää kielteisesti sopimuksesta. Kongressilla on mahdollisuus vesittää myös Obaman veto, mutta se vaatii 3/4 enemmistön, missä Hillary Clinton nousee avainasemaan. Hillary kannattaa sopimusta. http://www.timesofisrael.com/obama-confident-netanyahu-wont-sway-congress-on-iran-deal/

7.       UUTISOTSIKOITA
·         Iranin presidentti Hassan Rouhani iloitsee, että he saavuttivat kaikki tavoitteensa neuvotteluissa lännen kanssa. Länsimaat USA:n johdolla olivat niin epätoivoisia sopimuksen syntymiseksi, että ne luopuivat lähes kaikista tärkeinä pitämistään vaatimuksista, kuten 4 USA:n kansalaisen vapauttaminen, Israelin vastaisten uhkausten lopettaminen, luopuminen terrorismin tukemisesta jne. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/198158#.VaYS84rxQwA
·         Sopimus vapauttaa myös terrorijohtajana tunnetun Al-Quds joukkojen komentajan Soleiman Qassemin. Hänen tunnollaan on amerikkalaisten sotilaitten surmaaminen Irakissa, terrorin johtaminen ja terroristien kouluttaminen eri maissa. Sopimuksella poistetaan viisi vuotta voimassa ollut YK:n asettama tavanomaisten aseitten vientikielto.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/198156#.VaYUl4rxQwA
·         Israelin oikeusministeri Ayelet Shaked totesi P5+1 maiden sopimuksesta Iranin kanssa, että se tulee johtamaan valtavaan katastrofiin. Hän sanoi uskovansa, että osa vapautetuista varoista käytetään terrorin rahoittamiseen, ja USA tulee aseistamaan Israelin naapurimaita niiden pelon hälventämiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/198131#.VaYWVIrxQwA
·         Israeliin saapui tiistaina 200 uutta siirtolaista Pohjois-Amerikasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/198144#.VaYXT4rxQwA
·         Satoja israelilaisia kokoontui tiistaina iltapäivällä Jerusalemin vanhassa kaupungissa. Tarkoitus oli kokoontua Mercy-portin edustalle, mutta arabien wákf-säätiö sulki sen. Sen sijaan he kokoontuivat Lantaportin edustalle, jonka kautta juutalaiset nykyisin menevät sisään. Korkein oikeus aluksi vastusti luvan antamista, mutta myöntyi sitten. Mielenosoituksen tarkoituksena oli esittää juutalaisten oikeus rukoilla Temppelivuorella, mitä Jerusalemin poliisi ei salli oikeuden päätöksen vastaisesti. Tilaisuuden kestoaika oli määritelty 75 minuutin mittaiseksi, jolloin muslimit eivät pidä omia rukouksiaan. Jerusalemin oikeus ja poliisi toimivat muslimien ehdoilla. Tilaisuudessa puhui mm. Yehuda Glick, joka selvisi terroristin ampumista 4 luodista suoraan hänen rintaansa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/198136#.VaYXuIrxQwA
·         Länsimaiden johtajat alkavat tungeksia Iraniin nähtyään uuden valon. Ensimmäisten joukossa on Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius, joka matkusti Teheraniin tänään. Ranska odottaa saavansa runsaat palkkiot tukiessaan sopimusta runsaitten tilausten muodossa, vaikka hän vakuuttaa, etteivät ne vaikuttaneet neuvotteluihin. http://www.timesofisrael.com/french-foreign-minister-to-visit-tehran-in-sign-of-post-deal-thaw/
·         Debkafile kertoo artikkelissaan, että USA:n neuvottelema ja eilen hyväksytty sopimus Iranin kanssa tulee sysäämään Israelin yhä kauemmas Obaman päiväjärjestysestä. Hän on tehnyt sopimuksen kuoleman kanssa, ja tulee pitämään kiinni siitä kynsin ja hampain. Israelille myönnettävää avustusta esitetään pienennettäväksi USA:n budjetissa. Israel odotti, että Iranin vastapainoksi USA olisi lisännyt asetoimituksia Israelille, mutta näin ei käynyt. Oppositiojohtaja Isaac Herzog osoittaa seisovansa pääministeri Netanyahun rinnalla Iranin kysymyksessä. Herzog lentää Yhdysvaltoihin neuvotellakseen sotilaallisen yhteistoiminnan ja asetoimitusten lisäämiseksi. http://www.debka.com/article/24740/Nuclear-deal-pushes-Israel-aside-in-Washington-raises-Iran-to-leading-US-partner-and-ally,
·         Kreikan tilanteen saadessa jonkinasteisen ratkaisun ainakin toistaiseksi, maailmassa on 10 maata, joitten talous on lähellä vararikkoa (default). Kiinan pörssikurssit laskivat 150 % Shanghain indexissä, Siellä oli kupla aivan kuin USD:n ja bond-markkinoilla. Se ei voi olla vaikuttamatta Kiinan talouden infrastruktuuriin, kuten artikkelissa todetaan. http://kingworldnews.com/10-countries-now-facing-default-as-global-crisis-escalates-what-to-expect-from-china-europe-and-the-u-s/
·         Asiantuntijat varoittavat, etteivät Parchin sotilastukikohta eikä Bushehtin reaktori ole mukana Iranin kanssa tehdyssä sopimuksessa. Näiden ja muiden potentiaalisten porsaanreikien johdosta Iran pystyy rakentamaan ydinpommeja viikossa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/198160#.VaYo5IrxQwA


Sunday, July 12, 2015

SUNNUNTAI 12.07.15

SUNNUNTAI 12.07.15
1.       ILMA oli viileän ja kostean tuntuinen vaikka lämpöasteita oli mittarimme mukaan 20 astetta, ennuste lupaili 18. Lännen puoleinen taivas on utuinen, mikä pehmentää värit ja ääríviivat. Aurinkoista säätä luvataan tälle päivälle kuten myös ennusteajan loppuun. Lämpötila noussee päivän aikana 28 asteen yläpuolelle, ja edelleen huomenna 31 ja sen jälkeen 32 asteen tienoille.
LÄMPÖTILAT tänään: Jerusalem 17 -28; Tiberias 24 -35; Suolameri 28 -36; Eilat 26 -39 +C-astetta. Eilatin lämpötila nousee huomenna yli 39 asteen ja kipuaa 41 asteen tienoille tiistaina.
Kesä näyttää tulleen jäädäkseen myös Israeliin, vaikka oikuttelee Euroopassa.

2.       IRANIN presidentti Hassan Rouhani iloitsee seuratessaan Wienin neuvotteluja, sillä hän näkee niissä selviä merkkejä, miten Iran on hurmannut noituudellaan (charmed) länsimaat. Hän lienee lähellä totuutta, sillä P5+1 maiden johtajat näyttävät kadottaneen pallonsa jo kauan sitten.
Neuvotteluja jatkettiin pitkään yöhön juutalaisten sapatin jo alettua lauantaina. Uusin päämäärä on saada dokumentit kasaan tiistaihin mennessä. Presidentti Obama on jo tiettävästi määrännyt aikataulunsa joustavaksi, sillä hän haluaa ehdottomasti itse allekirjoittaa Iranin ydinsuunnitelmaa koskevat sopimus-paperit, sillä se tulisi olemaan hänen kahdeksaksi vuodeksi tarkoitetun presidentti-kautensa korkein ja ainoa saavutus, jolla hänen merkityksensä (legacy) historiassa kruunattaisiin. Jos näin ei tapahdu, kuningas on paitsi ilman vaatteita myös ilman kruunua.

LÄNSIMAAN edustajan mukaan 98 % käsiteltävistä kysymyksistä on jo saatu ojennukseen, mutta ne 2 % lienevät kaikkein tärkeimmät ja merkittävimmät. Diplomaattien keskuudessa alkaa jo olla nurinaa, ettei heidän aikansa salli enää jatka 13 vuotta kestänyttä soutamista ja huopaamista Iranin kanssa.
Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius totesi, että Iranin on nyt tehtävä lopullinen päätös kyllä tai ei 15 päivää kestäneiden raskaiden keskustelujen ja huutojen jälkeen.  Tärkeimmät erimielisyydet koskevat sanktioitten ja asevientikiellon lopettamista. Iran vaatii sanktioitten lopettamista välittömästi, mikä rikastuttaisi sen kassavaroja lähes 20 miljardilla USD, ja edullisilla kauppasopimuksilla ulkomaiden kanssa. Suurin voittaja on vallankumouskaarti, jolla on valvonnassaan kymmeniä yrityksiä öljyntuotannosta ja -jalostuksesta lähtien.

KERRY puhui puhelimessa Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin kanssa, mutta ei tiedetä, onko myös Lavrov menossa Wieniin.
Lausannessa huhtikuussa 2014 solmitun raamisopimuksen mukaisesti Iranin väitetään laskeneen sentrifuginsa määrää 19 000:sta 6 000:een, mutta sitä ei ole voitu tarkistaa, koska IAEA:n tarkastajat eivät ole saaneet Iranin lupaa. Iran on myös vähentänyt rikastamansa uraanin määrän 350:en kiloon, jolla pystytään rakentamaan ydinpommi. Myös tämä on kuulopuheen varassa.
Länsimaat haluaisivat jatkaa Iranin ydinpommin rakentamisaikaa nykyisestä 2 -3 kuukaudesta ainakin vuoteen. Obama puhui kuukausia sitten 10 vuodesta.
Iranin ylin kaitsija Ali Khameny kuten korkeat sotilasjohtajat kieltävät ehdottomasti, että IAEA:n tarkastajat voisivat vierailla sotilaskohteissa ja muissa salaisissa instituutioissa halunsa mukaan. Kyse on kansallisesta ylpeydestä. http://www.timesofisrael.com/98-of-nuclear-deal-completed-says-official/, http://www.timesofisrael.com/iran-managed-to-charm-the-world-says-rouhani/,

3.       IRANIN ylin kaitsija Ali Khamenei sanoi lauantaina, että Iran tulee taistelemaan USA:n hyökkäävää politiikkaa maailmalla, oli sopimus allekirjoitettu tai ei. Puhuessaan opiskelijoilla Teheranissa hän totesi, ettei v. 1979 alkanutta Iranin vallankumousta ja taistelua USA:n herruutta vastaan voida lopettaa kesken. Hän kutsui USA:n käyttäytymistä maailmanlaajuiseksi ja hyökkääväksi.

Perinteisillä Al-Quds päivillä perjantaina Teheranissa satoja tuhansia ihmisiä marssi pitkin pääkaupunkinsa katuja polttaen Israelin ja USA:n lippuja sekä esitellen plakaatteja, joissa presidentti Obama esitettiin poltettavaksi. Iskulauseina olivat Israelin ja USA:n tuhoa vaativat huudot, joita kansa toisteli. Merkit Wienissä viittaavat, että P5+1 maat valmistautuvat sopimusdokumenttien allekirjoitustilaisuuteen. Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius sekä Saksan ulkoministeri Frank Walter Steinmeier ovat jo Wienissä, ja Englannin ulkoministeri Philip Hammond saapui Wieniin myöhään lauantaina.
Venäjä ja Kiina tukevat Iranin vaatimusta lopettaa sanktiot välittömästi.

ISRAELIN TV-2:n Lähi-Idän asiain tunnutettu asiantuntija ja kommentaattori Ehud Yaari sanoi, että sopimukseen pääseminen on seurausta USA:n antautumisesta lähes kaikissa tärkeimmissä kiistakysymyksissä viimeisen kolmen viikon aikana. Hän sanoo aiemmin sopimusta puoltaneiden todenneen, että viimeistelyvaiheessa oleva sopimus on huonompi kuin mitä he odottivat. Obaman henkilökohtainen taistelu sopimuksesta käydään kongressin demokraattisten edustajien kanssa saadakseen tarvittavan enemmistön.
Yaari antoi esimerkin todeten, että yksi visaisimmista kysymyksistä oli IAEA:n oikeus tarkastusten suorittamiseksi. Kerry totesi, että kysymys niistä on hoidettu, mikä tarkoittaa sitä, ettei yllätystarkastuksia sallita. http://www.timesofisrael.com/iran-to-continue-struggle-against-us-regardless-of-nuke-deal/,’
iranin ylimmän kaitsijan Ali Khamenein valvoma uutislehti varoitti, että jos Iranin ydinlaitoksia vastaan hyökätään, Valkoinen Talo tuhotaan kymmenessä minuutissa. MEMRI:n kääntämän lehden pääkirjoituksen mukaan ”pidetään usko siihen, että vanhan kylän johtaja (USA) on joutunut sairasvuoteelle, eikä hän nuoruudessaankaan tehnyt virhettä uskaltaakseen hyökätä Iraniin, ja hän on nyt Israelin tapaan juuttunut juoksuhiekkaan”. Uutislehti Kayhan julisti editoriansa, pääkirjoituksensa kesäkuun 17. päivänä MEMRI:n mukaan. Lehden mukaan Iran on nyt samanlaisessa tilanteessa kuin Muhammed oli taistellessaan Kaibarin juutalaisten kanssa, minkä hän voitti surmaten kaikki miehet ja orjuuttaen naiset ja lapset vastoin antautumissopimusta.  http://www.timesofisrael.com/iran-newspaper-if-us-attacks-us-white-house-would-be-destroyed-in-10-minutes/

4.       Times of Israel käsittelee artikkelissaan Hamasin ja Islamin Valtion välisiä suhteita todeten, ettei Hamas ole valmis solmimaan avoimet suhteet sen kanssa. Yhteys Egyptin kanssa on tärkeämpi kauppasuhteitten vuoksi. Egypti valittaa, että se on havainnut ainakin kolmen miehittämättömän pienkoneen lentäneen sen alueen yllä El-Arishin, Sheikh Zuwaibin ja Rafahin alueilla. Koneet lensivät 750 metrin korkeudessa, mutta Egypti ei saanut niitä ammuttua alas.
Artikkelissa arvioidaan, ettei Hamas, joka koneet lähetti, halua sotaa Egyptin kanssa, vaan se pyrkii havainnoimaan Egyptin armeijan liikkeitä Siinailla voidakseen suojata salakuljetusoperaatioitaan Siinailta Gazaan.
Hamas esitteli yhtä konetta joulukuun paraatissaan Gazassa.
IDF:n alas ampuman pienkoneen havaittiin kuvanneen paitsi Israelin alueita rajan tuntumassa myös Gazan ja Siinain välistä rajaa. Tämä vahvistaa epäilyksiä, että Hamasin sotilaallisen siiven Izza ad-din Al-Qassamin valvomat pienkoneet pystyvät lentämään Gazasta El Arishin ja Sheikh Zuwaiben alueille, jotka ovat n. 50 km:n päässä rajasta, kuten artikkelissa todetaan.

ARTIKKELISSÄ todetaan, että Hamas toimii yhteistyössä paitsi beduiinien, joita on sekä Egyptin että Gazan alueilla, myös IS:n kanssa. Beduiinit tunnetaan kovina liikemiehinä, jotka käyvät kauppaa eniten tarjoavan kanssa. Koska Egyptin hallitukset ovat syrjineet Siinain beduiineja, he ovat valmiit liittoutumaan islamilaisten järjestöjen kuten Islamin Valtion kanssa liitossa olevien ryhmien kanssa. Tämä vaikeuttaa presidentti SIS:in taistelua islamilaisia ryhmittymiä vastaan Siinailla, jotka tekevät verisiä iskuja armeijan sotilaita ja tukikohtia vastaan. Hamasin talouden kannalta salakuljetustunnelien kautta tapahtuva liiketoiminta Siinaille on elintärkeä. Egypti sanoo tuhonneensa satoja tunnelaita, mutta niitä on edelleen toiminnassa ja uusia kaivetaan. http://www.timesofisrael.com/an-unlikely-alliance-between-hamas-and-islamic-state/

5.       UUTISOTSIKOITA
·         Hallituksen toimikunnan ministerit keskustelevat Israel Beitenun tekemästä lakialoitteesta, jolla terroristit voidaan tuomita kuolemaan. Aloite on saanut kannatusta ainakin Likudin ja Jewish Home keskuudessa. Aloitteesta on tarkoitus äänestää komiteassa tänään. Tukijoita ovat oikeusministeri Ayelet Shaked, maatalousministeri Uri Ariel, tiede-ministeri Danny Danon sekä ministeri Ofir Akunis. Koska 2 ministeriä Zeev Elkin ja Gila Gamliel ovat ulkomailla, lakialoitteen uskotaan saavan enemmistön. Bennett kannattaa lakialoitetta. Likudin ja pääministerin lopullinen kanta ei ole vielä selvillä. Laki helpottaisi vaarallisten terroristien käsittelyä sotilastuomioistuimissa. Israelissa vastustetaan voimakkaasti tuomittujen terroristien vaihtamista siepattuihin israelilaisiin. Ensimmäinen testi nähdään pian Hamasin väitettäessä pidättäneensä kaksi Israelin kansalaista Gazassa. http://www.timesofisrael.com/ministers-to-consider-death-penalty-for-terrorists-bill/
·         Israel vapautti Adnan Khaderin, jota kutsutaan Islamic Jihadin johtajaksi, pidettyään hänet lähes vuoden ilman oikeuskäsittelyä. Hän oli syömä-lakossa ja viranomaiset pelkäsivät hänen kuolevan käsiin. Khader teki sopimuksen viranomaisten kanssa pari viikkoa sitten. Hänet vapautettiin aikaisin sunnuntaina. Hän oli syömättä 56 vuorokautta. Hänet vietiin vapauduttuaan sairaalaan Jeninissä. http://www.timesofisrael.com/israel-frees-islamic-jihad-detainee-after-hunger-strike/
·         Venäläisen raportin mukaan Englannin entinen pääministeri Tony Blair neuvottelee Hamasin kanssa 2 israelilaisen vapauttamiseksi Gazasta. http://www.timesofisrael.com/tony-blair-negotiating-with-hamas-for-israelis-release/
·         Israel aloitti ensimmäiset tutkimukset everstiluutnantti Neria Yeshurunia vastaan Gazan kesäsodan aikana. Hänen epäillään komentaneen kosto-iskut lääkintäklinikkaa vastaan sotilaan menetyksen vuoksi Shejajiyan lähiössä Gazan pohjoisosassa. Sotilas kuoli tarkka-ampujan luodeista, jotka ammuttiin klinikasta.  Yeshurun sanoi, että klinikalta avattiin tuli sotilaita vastaan heti heidän ammuttuaan ensimmäisen laukauksen. Heinäkuun 26. päivänä 2014 sattuneessa tulituksessa kuoli viisi ihmistä, 4 heistä siviilejä, ja 45 ihmistä haavoittui PA:n version mukaan. Kaksi muuta tutkimusta on vireillä Gazan kesäsodan ajalta. http://www.timesofisrael.com/israel-opens-first-investigation-of-senior-idf-officer-over-gaza-war/
·         Korkean poliisiupseerin prikaatinkenraalin Ephraim Brachan itsemurhaksi määritellyn kuoleman tutkimukset ovat joutuneet uuteen vaiheeseen. Hänet löydettiin autostaan ammuttuna suoraan sydämeen. Hän oli 55-vuotias, neljän lapsen isä. Häntä pidettiin yhtenä korkeimmista poliisiupseereista Israelissa. Hänen kännykkänsä on kadoksissa. Poliisi uskoo, että se voisi tuoda lisävaloa hänen kuolemaansa. Hänen väitetiin sotkeutuneet rabbi Pinton lahjus-skandaaliin, vaikka mitään näyttöä siitä ei ollut. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/197992#.VaIQ7rLxQwA
·         Apulaisulkoministeri Tzipi Hotoveli sanoi, että joukko vasemmistolaisia, jotka osallistuivat (Likudin maksamaan) vierailuun Samariaan, jossa he tapasivat ja keskustelivat paikallisten asukkaitten ja julkisten henkilöiden kanssa, joutuivat tarkistamaan aiemmat kielteiset käsityksensä Juudean ja Samarian asukkaista, alueen kauneudesta ja tuotteista. Hotoveli sanoo, että muutos oli lähes vallankumouksellisen. Näyttää, että suuri joukko Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöihin ja niiden alueisiin kielteisesti suhtautuneista eivät ole koskaan edes vierailleet siellä eivätkä tiedä niistä mitään. Hotoveli sanoi saaneensa hyvin luotettavan kuvan Yossi Daganista, joka on ehdolla Juudean ja Samarian alueneuvoston johtoon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/197981#.VaITHbLxQwA
·         Hamasin perustajajohtajiin kuuluva Mahmoud al-Zahar sanoo Gazassa, ettei siepatuista israelilaisista keskustella, ennen kuin Israel suostuu vapauttamaan tusinoittain tuomittuja terroristeja vankiloistaan. 26-vuotias Abraham Mengistu on ollut Hamasin käsissä jo 10 kuukautta, mutta julkistettiin vasta eilen. Hänellä on mielenterveysongelmia. Toinen siepattu on usein käynyt salaa Gazassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/197964#.VaIWf7LxQwA
·         Valtiontarkastaja Yosef Sapira vaatii tutkimuksia, miksi Mengistun sieppaus salattiin sekä julkisuudelta että Knessetiltä. http://www.jpost.com/Israel-News/Comptroller-asked-to-probe-alleged-Mengistu-cover-up-408673
·         Israelin poliisi on suorittanut ensimmäiset pidätykset Kinneretin rannalla sijaitsevan katolisen kirkon tuhopolton johdosta, minkä Vatikaani tuomitsi. Kirkko on rakennettu paikalle, jossa Jeesus ruokki kahdella kalalla ja viidellä leivällä 5 000 miestä + naiset ja lapset. Tuhopoltto tehtiin Church of Multiplication in Tabgha kirkossa 16. kesäkuuta. Tekijöiksi epäiltiin juutalaisia ääriaineksia, mutta myös muslimit ovat esittäneet uhkauksia kirkkoa ja sitä hoitavaa luostaria vastaan. Polton aikana kaksi ihmistä´, toinen heistä 79-vuotias munkki, saivat savumyrkytyksen, mutta heidän tilansa ei liene vaarallinen.  http://www.timesofisrael.com/police-arrests-suspects-in-jesus-loaves-church-arson/
·         Iran jo nuoleskelee kynsiään sopimuksen ollessa jo näköpiirissä P5+1 ja Iranin välisissä neuvotteluissa Wienissä. Iran voisi aloittaa välittömästi raakaöljyn toimittamisen Persianlahden arabimaille sanktioitten poistuttua. Iran voisi kuitenkin joutua napit vastakkain Opecin kanssa nousseen öljyntuotantonsa vuoksi. Varman myös Saudi Arabia seuraa tilannetta huolestuneena ja peloissaan. Saudit sopivat juuri uudesta tulitauosta Houtien kanssa Jemenissä, jota saudit ovat pommittaneet surutta välittämättä siviiliuhreista. http://www.timesofisrael.com/iran-trade-with-gulf-neighbors-set-to-grow-but-oil-spat-looms/