Friday, July 10, 2015

PERJANTAI 10.07.15

PERJANTAI 10.07.15
1.       AURINKOISTA säätä luvataan täksi päiväksi kuten myös lähipäivien ajaksi. Päivälämpötila pysytellee melko tasaisesti 28 asteen tuntumassa nousten maanantaina asteen parin verran eli 30 asteeseen. Ilma on edelleen kostean tuntuinen, minkä johdosta ilma tuntuu viileältä heikossa tuulessa.
LÄMPÖTILAT tänään: Jerusalem 17 -29; Tiberias 21 -36; Suolameri 17 -37; Eilat 27 -40 +C-astetta. Eilatin lämpötila notkahtaa asteen verran alemmas mutta nousee maanantaina uudelleen 40 asteeseen. Kinneretin pinta laski eilen 0.5 sm, vedenpinta on nyt 212.18 m. Välimerenpinnan alapuolella.

2.       P5+1 maat ja Iran neuvottelevat edelleen Viinissä, eikä ole tiedossa, että neuvotteluissa olisi edistytty. Alkuviikosta neuvottelijoiden välille syntyi sanaharkka, joka kehittyi huudoksi Kerryn avustajan ja Iranin ulkoministeri Zarifin välille, joka varoitti häntä uhkailemasta iranilaista Kerryn pysytellessä hiljaa.
Tunteitten kuohahtelua on tapahtunut aiemminkin, mistä Iranin ylin kaitsija suurajatollah Ali Khamenei varoitti ulkoministeriään kehottaen palaamaan rauhalliseen keskustelutahtiin erimielisyyksien selvittämiseksi. Äänitason kohoaminen neuvotteluhuoneessa saa ulkopuolella seuraavat turvallisuusvirkailijat kurkistelemaan oven raosta, ettei kenenkään henki ole sentään vaarassa.

Obama sanoi jossain puheessaan, että hänen mielestään neuvottelujen onnistumisella on 50/50 mahdollisuus, eikä näyttänyt sulkevan pois mahdollisuutta, että niitä jatketaan sunnuntain jälkeenkin. John Kerry ilmoitti, ettei hän halua istua pöydän ääressä loputtomiin, hän haluaisi päästä pyöräilemään. Neuvottelujen viivästyminen antaa USA:n kongressille lisäaikaa tulosten arvioimiseen. http://www.jpost.com/Middle-East/Kerry-We-will-not-wait-forever-for-Iran-nuclear-deal-408533

3.       Corker Cardin lain mukaan, jos neuvottelut jatkuvat heinäkuun 9. päivän jälkeen, kongressille annetaan 60 päivää aikaa tutustua sopimustekstiin ennen sen hyväksymistä tai hylkäämistä. Frank J Gafney ja Fred Fleitz selittävät, että määräajan umpeutuminen ilman sopimusta saa aikaan hyvin pahan sopimuksen. Turvallisuuspolitiikka-keskuksen arvion mukaan hyvä sopimus sisältää 9 kohtaa:
-          Uraanin rikastaminen lopetetaan. Nykyisen tilapäisen sopimuksen mukaan Iran saa jatkaa rikastamista ja tehokkaampia sentrifugeja voidaan kehittää.
-          Plutoniumia kehittäviä laitoksia ei sallita. Iran voi nyt jatkaa Arak-raskasvesi rakennuksen rakentamista.
-          Tarkka seuranta, jonka suorittavat IAEA:n tarkastajat kaikissa Iranin ydinlaitoksissa. Iran ei nyt salli tarkastuksia sotilaslaitoksissa eikä laitoksissa, joita ei ole IAEA:n listassa.
-          Mahdollinen sotilaallinen käyttö, myös aiemmilta vuosilta, tulee selvittää. Kerry on jo myöntynyt siihen, ettei se ole tarpeen, asia tunnetaan.
-          Sanktiot lopetetaan asteittain sen mukaan, miten Iran noudattaa sopimusta. Iran vaatii, että ne tulee lopettaa välittömästi sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen.
-          Ballististen ohjusten kehittämisohjelma tulee alistaa kansainväliseen valvontaan, ja Iranin tulee liittyä Haagin koodiin, joka valvoo ohjusmekanismin ja – tieto-taidon levittämistä muihin maihin. Iran toimii yhteistyössä Pohjois-Korean kanssa.
-          Iranin tulee lopettaa sekaantumisensa muiden maiden asioihin ja lopettaa terrorin tukeminen. Sopimus vapauttaisi kymmeniä miljoonia USD, joita Iran voisi käyttää vaikutusvaltansa lisäämiseksi Lähi-Idässä.
-          Iranin tulee lopettaa vihamielinen Israelin vastainen propaganda. Iranin johtajat toistuvasti uhkaavat Israelia täydellisellä tuholla, mikä täytyy lopettaa. Iranin tulee lopettaa aseiden toimittaminen Hamasille ja Hizbullahille.
-          Iranin tulee vapauttaa kaikki pidättämänsä USA:n kansalaiset. Iran pitää vankilassaan neljä USA:n ansalaista: WP:n reportteri; kristitty pappi; entinen USA:n merisotilas ja entinen FBI:n agentti. Pappia ja merisotilasta syytetään vakoilusta.  
Keskeinen kysymys on, onko Iranin päämääränä ydinpommin rakentaminen, minkä se itse kiistää, sekä kuinka pian se pystyy sen rakentamaan. http://www.jpost.com/Opinion/Nine-red-lines-for-a-nuclear-agreement-with-Iran-408240, http://www.timesofisrael.com/zarif-warns-west-never-threaten-an-iranian/,

4.       PA:n rekisteritoimisto julkisti torstaina PA:n valvomilla alueilla Juudeassa ja Samariassa sekä Gazassa asuvien arabien lukumäärän. Sen mukaan heidän lukumääränsä on 4.68 miljoonaa, josta määrästä Juudeassa ja Samariassa asuvien arabien määrä on 2.68 miljoonaa – mihin lienee lisätty Jerusalemin itäosien arabi-asukkaitten määrä 230 000. Gazassa asuu 1.82 miljoonaa arabia.
Tästä määrästä 39.4 % on alle 14-vuotiaita, mikä osoittaa väestön kasvamisen. Perheen jäsenten lukumäärä on km. 5.2, kun se 1997 oli 6.4 henkeä perhettä kohden.

Työttömyys oli v. 2015 ensimmäisellä puoliskolla 25.6 %. Juudeassa ja Samariassa se oli 16.3 %, kun se Gazassa oli 41.6 %. Hamas ei ole Gazassa huolehtinut asukkaitten työllisyydestä; Juudeassa ja Samariassa työtä tarjoavat suuressa määrin juutalaiset yhteisöt ja yksityiset, jotka maksavat Israelin palkkatason mukaan, mikä on selvästi korkeampi kuin PA:n käyttämä yleinen taso.
Israelissa on esitetty paljon pienempiä arabiasukkaitten lukumääriä, koska PA:n tietoja pidetään virheellisinä. Niissä ei huomioida maasta muuttaneita, eikä Jerusalemin itäosan asukkaita tulisi lisätä niihin. Joitakin henkilömääriä on lisätty kahteen kertaan jne., kuten Yoram Ettinger selvittää.

ISRAELIN vasemmisto kannattaa kahden valtion periaatetta 1949 aselepolinjoilla, koska se pelkää arabipakolaisten tulvaa, jos Juudea ja Samaria liitetään Israeliin. Oikeistossa vähätellään demografian vaaraa, koska juutalaisten lisääntyminen on ohittanut arabien syntyvyyden. Toiset haluaa arabien siirtoa Juudeasta ja Samariasta Jordaniaan, jota he pitävät arabeille tarkoitettuna maana Gazan asukkaat voisivat siirtyä Siinaille, joka on hyvin harvaan asutettu, mutta myös alikehittynyt.
Juutalaisten määrä Juudean ja Samarian alueilla ilman Jerusalemin itäosaa on n.
265 000 – tarkkaa lukua ei tiedetä – ja kasvaa nopeasti.
Negevin beduiinien lukumäärä ylittänee 2020 mennessä juutalaisten määrän, mikä voi aiheuttaa omat ongelmansa. Golanilla ja Galileassa sekä juutalaiskaupungeissa heitä arvioidaan olevan n. 160 000; Negevissä yli 210 000. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/197944#.VZ9RL7LxQwA

5.       ETELÄ AMERIKKASSA vieraileva paavi Francis I puuttui Boliviassa pitämässään puheessa kristittyjen asemaan maailmassa ja etenkin Lähi-Idän alueilla. Hän sanoi, että Lähi-Idässä kristittyjä kohtaan harjoitetaan etnistä puhdistusta, genocide eli kansanmurhaa, kutsuen sitä pienimuotoiseksi kolmanneksi maailmansodaksi.
Paavi on pyrkinyt valvomaan sanojaan, sillä islamin harjoittama väkivalta on tulenarka kysymys maailmalla, eikä pelkästään Lähi-Idässä, vaan suurelta osin myös ns. kristillisissä maissa Euroopassa ja Amerikassa. Hän katsoi toisessa vierailumaassa kolmesta pitämässään saarnassa aiheelliseksi puuttua siihen selkein sanoin.

”Tänään me kauhistuneina seuraamme, miten kristittyjä veljiämme vainotaan Lähi-Idässä ja muualla maailmassa, heitä kidutetaan ja surmataan Jeesukseen uskonsa vuoksi. Tämä kolmas maailmansota, jota käydään pienessä mitassa kansanmurhan muodossa, tulee lopettaa”. Syyskuussa hän varoitti väkivallan noususta eri puolilla maailmaa todeten, että ne olivat kolmannen maailmansodan alkuvaiheita.
Paavi esitti nöyrän anteeksipyynnön katolisen kirkon tekemistä laittomuuksista alueen alkuperäistä kansaa kohtaan, todeten, että useita syntejä tehtiin alueen asukkaita kohtaan Amerikassa Jumalan nimissä. Hän puhui ns. kansanliikkeiden maailmankokouksessa Santa Cruzissa. Alin kuukausipalkka Boliviassa on 240 USD.

PAAVI on osoittanut erityistä huolta köyhistä. Bolivia on yksi Amerikan mantereen köyhimmistä maista. Santa Cruzin Kristus Lunastajan aukiolla pitämää ulkoilma-messua oli saapunut seuraamaan miljoona ihmistä. Monet heistä olivat tulleet jo edellisenä päivänä viettäen yönsä ulkona leiriytyen läheisyyteen. Paavi puhui messussa kulutusyhteiskuntaa vastaan. Hän sanoi vastustavansa mentaliteettia, missä kaikella on hintansa, mitä tahansa voidaan ostaa, kaikesta voidaan neuvotella. Hän totesi, että tämä mentaliteetti sopii vain muutamille valituille.
Paavi sanoi, että Jeesus puhuu heille näiden sanojen kautta, eikä ketään syrjitä. Kaksi tuntia kestäneeseen ohjelmaan kuului hengellisiä lauluja ja messuja, satojen muusikkojen esittäessä barokkimusiikkia, jonka jesuiittamunkit toivat maahan 18. luvulla.

Bolivian korkein johto presidentti Evo Moralesin johdolla seurasi tilaisuuksia eturivissä. Tilaisuuksia suojelemaan oli määrätty 17 000 poliisia ja sotilasta. Paavi saapui La Paz Andrean kaupunkiin keskiviikkona. Se sijaitsee 4 km:n korkeudella, minkä johdosta jotkut paavia seuraavat journalistit joutuivat ottamaan happea. Tapansa mukaan paavi halusi kulkea kansan parissa syleillen ja kätellen heitä, mikä koetteli journalistien kestävyyttä. Francis I on itse 78-vuotias. Ensimmäinen vierailukohde oli Ecuador, viimeinen on Paraguay, kaikki köyhiä maita.  http://www.timesofisrael.com/pope-deplores-genocide-of-christians-in-mideast/

6.       UUTISOTSIKOITA
-          Kahden israelilaisen uskotaan joutuneen Hamasin vangeiksi. Uutinen herätti erilaisia voimakkaitakin mielipiteitä, sillä hallitukselle eikä Knessetille ollut kerrottu asiasta mitään. Toinen on Etiopiasta kotoisin, toinen beduiini. Pääministeri ilmoittaa etukäteen, ettei mitään Gilad Shalitin tapaista vankienvaihtoa tulla sallimaan. Hamas ehti jo ilmoittaa, että ensimmäinen ehto on Shalitin vapauttamisen yhteydessä luvattujen mutta - viimeisen vapauttamiserän siirryttyä – vapauttaminen. Israelin tietojen mukaan Hamasilla on kahden israelilaisen sotilaan, Hadar Goldin ja Oron Shalin, ruumiit, jotka se haluaa palautettaviksi. Jotkut lähteet kertoivat, että etiopialaisella oli mielenhäiriöitä, beduiinin kerrotaan vieraillen useasti Gazassa, harrastaen ehkä huumekauppaa. http://www.timesofisrael.com/israel-no-prisoner-release-in-exchange-for-citizens-held-in-gaza/
-          Yleisen turvallisuuden ministeri Gilad Erdan sanoi keskeyttäneensä PA:n rahoittaman TV-aseman toiminnan 6 kuukauden ajaksi Israelissa. Erdan sanoi, ettei pääosin Nasaretissa toimivalla TV-asemalla F48 ole lupaa. F viitannee Philistine nimeen, 48 tarkoittanee 1948 itsenäisyyssotaa, jota arabit kutsuvat nimellä nagba, katastrofi. http://www.timesofisrael.com/israel-bars-palestinian-funded-tv-channel-from-operating/
-          Ministeri Silvan Shalom, jonka tehtäviin kuuluu rauhanprosessi, sanoo, ettei  arabien aloite ole Israelin mielestä sopiva rauhankeskustelujen pohjaksi. Hän kuitenkin ilmoittaa halukkuutensa neuvottelujen aloittamiseen, kun vain löytäisi sopivan keskustelukumppanin, mitä Abbas kumppaneineen eivät ole. Abbas erotti PLO:n entisen pääsihteerin Rabbon nimittäen hänen tilalleen Saeb Erekatin. http://www.timesofisrael.com/arab-peace-initiative-is-unacceptable-says-israels-peace-talks-chief/
-          Arabit käyttivät linkoja ampuessaan palopommeja Rachelin hauta-kammion lähelle kokoontuneita opiskelijoita ja turisteja vastaan. Lähellä ollut rajapoliisin yksikkö pystyi karkottamaan terroristit paikalta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/197950#.VZ95kLLxQwA
-          Abbas kutsui Chiliin akreditoidun lähettiläänsä pois hänen antaessaan anti-semiittisiä lausuntoja. Hän väitti vastaan, ettei häntä voida syyttää Israelin ja juutalaisten vastaisuudesta, koska sellaista kansaa ei ole. Imad Nabil Jadaa suosittaa juutalaisten vanhinten protokollaa, koska se paljastaa juutalaisten maailman hallintapyrkimykset, kuten hän sanoo. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/197943#.VZ96mbLxQwAWednesday, July 08, 2015

KESKIVIIKKO 08..07.15

KESKIVIIKKO 08.07.15
1.       AAMULLA oli kovin viileän kostean tuntuista, vaikka mittarissa oli lukemia 18 asteen verran. Aurinko pilkistelee repaleisen pilviverhon raoista, mutta näkymä Tel Avivin suuntaan on hämyinen ja epäselvä. Iltapäivälle luvataan kuitenkin 29 lämpöastetta ja huomiseksi asteen verran enemmän. Kyllä tästä ihan kunnon päivä tullee, vaikka kone hieman reistaileekin eikä näytä valitsemiani linkkejä, joten käyn aluksi läpi päivän uutisantia JP:n paperikopion avulla.
LÄMPÖRILAT tänään: Jerusalem 17 -29; Tiberias 23 -35; Suolameri 28 -38; Eilat 25 -39 +C-astetta.

2.       P5+1 maiden ja Iranin väliset neuvottelut jahruavat edelleen, mitään läpimurtoa ei ole tapahtunut USA:n ja Iranin välisten neuvottelijoiden kesken. Iran haluaa kaikkien sanktioitten poistamista välittömästi, kun sopimus on allekirjoitettu. Toisaalta se selittää, ettei sanktioitten poistaminen ole riippuvainen neuvottelujen edistymisestä; se on erillinen kysymys, jolla Irania halutaan painostaa tai rangaista.

USA:n neuvottelijat vakuuttavat, etteivät ne keskeytä hyödyllisiä neuvotteluja huolimatta useista aikataulurikkomuksista ja suurista erimielisyyksistä. Ulkoministeri John Kerry köpittelee kipeällä nilkallaan kainalosauvojen varassa pyrkien uskottelemaan, ettei tässä mitään kummalista ole, ihan tavanomaista Iranin harjoittamaa taktiikkaa välillä myöntyen, välillä kieltäen, millä se voittaa aikaa.
Kerry valmistelee mediaa vihjaamalla, että ehkä keskusteluja täytyy jatkaa ilman aikataulua, mikä voisi sopia hyvinkin Iranin taktiikkaan.

IRAN ei suostu siihen, että IAEA voisi aina halutessaan lähettää tutkijansa mihin tahansa Iranin ydinlaitokseen ilman eri sopimusta. Ali Khameney pitää tätä vaatimusta maansa itsenäisyyden ja kansallistunnon loukkauksena, mikä ei sovi Iranin ylpeän ja itsetuntoisen kansan mielialaan. Toinen Iranille tärkeä asia on sanktioitten välitön poistaminen, mitä länsimaiden on vaikea niellä.
Israelin hallituksen edustajat näyttävät suosittelevan USA:n ehdotusta neuvotteluista ilman aikataulua pitäen sitä parempana kuin huonoa sopimusta.

Jos USA pystyy taivuttamaan toiset länsimaat, Venäjän ja Kiinan, ehdotuksensa taakse neuvotteluista ilman aikataulua, väliaikainen kehyssopimus marraskuulta pysyy voimassa niin kauan kuin keskustelut jatkuvat. USA:n kongressin vahva mies Corker suosittelee Kerrylle neuvottelutahdin hidastamista. http://www.timesofisrael.com/us-floats-possibility-of-open-ended-iran-nuclear-talks/

3.       KURDIVIRANOMAISET julistivat viikon kestävän ulkonaliikkumiskiellon keskiviikosta alkaen vapauttamillaan alueilla Syyrian pohjoisosissa Raqqan provinssissa sekä Ras Al-Ayin ympäristössä. Voidakseen liikkua ulkosalla asukkaitten tulee hankkia lupa kurdiviranomaisilta nimeltä Asayish.

KURDIEN YPG suojeluyksiköt ovat pystyneet karkottamaan IS:n joukot laajoilta alueilta Syyrian pohjoisosissa USA:n ilmaiskujen suojassa. IS:n joukkojen suorittamissa vastaiskuissa on kuollut runsaasti ihmisiä. Maanantaina IS:n joukot miehittivät ISSA:n kaupungin vain 2 viikkoa sen jälkeen, kun YPG:n joukot olivat vapauttaneet sen.
IS:n joukkojen toinen iskukohde oli Kobanin kaupunki, jonka YPG:n joukot olivat vapauttaneet kiivaiden taistelujen jälkeen. IS:n joukot pääsivät tunkeutumaan kaupunkiin yllätysiskulla. Taistelut jatkuivat kaupungissa useita päiviä, kunnes viimeinenkin IS:n taistelija oli joko surmattu ja vangittu. Taisteluissa sai surmansa yli 200 ihmistä. Kobanin kaupungin omistus on tärkeä IS:n huoltoyhteyksien vuoksi, mutta siitä muodostui kuritaistelijoiden symboli ja sellaisena tärkeä.
Puolueeton tarkkailija sanoi, että 78 IS:n taistelijaa on surmattu joko taisteluissa YPG:n kanssa tai USA:n ilmauiskuissa.

YPG:n tiedottaja Redur Khalil kertoi maanantaina, että kesäkuun aikana YPG on surmannut 483 IS:n taistelijaa. YPG:llä on 223 IS:n taistelijan ruumiit sekä 6 vankia. Khalil kertoi edelleen, että kesäkuun aikana YPG menetti 62 sotilastaan 44:ssa taistelussa IS:n kanssa.
Maailman ruokaohjelman WFP edustaja kertoi, että se on pystynyt paikallisen järjestön kanssa toimittamaan ruoka-avustuksia Raqqan provinssiin 8 kuukauden tauon jälkeen. WFP:n mukaan avustukset toimitettiin Tal Abyadin kaupungista, jonka kurdit vapauttivat IS:n joukoilta viime kuussa. Hän kertoi, että avustuskolonna saapui Tel Abyadin kaupunkiin Qamishin kaupungista Syyrian pohjoisosassa tuoden 2000 ruoka-annosta 10 000 ihmiselle. WFP:n mukaan samana torstaipäivänä tarvitsijoille jaettiin 2000 ruoka-annosta. http://www.timesofisrael.com/kurdish-forces-impose-1-week-curfew-in-northern-syria/

4.       EU:n johtajat alkavat lopultakin tajuta joutuneensa moukarin ja alasimen väliin, jossa lopullinen moukarinisku voi tapahtua koska tahansa.
Artikkelin mukaan EUROZONE johtajat tunsivat tyrmistystä ja kiukkua, ettei Kreikan pääministeri Alexis Tsipras esittänyt heille tiistaiksi lupaamaansa yksilöityä uudistus-suunnitelmaa. Johtajien pelkona on koko yhteisen EURO-valuutan romahtaminen. He joutuivat kovan paineen alla suostumaan vihoviimeiseen päivään sunnuntai voidakseen pelastaa taistelevan mutta vastahakoisen jäsenmaan talouden.

PAINOTTAAKSEEN tilanteen vakavuutta EU:n presidentti Donald Tusk päätti kutsua sunnuntaiksi kaikkien 28 jäsenmaan edustajat Brysseliin, koska ”EU on joutunut koko historiansa kriittisimpään vaiheeseen”. Ranskan presidentti Francoise Hollande toteaa omasta puolestaan, ettei kyse ole vain Kreikasta, vaan koko EU:n tulevaisuus on vaarassa.
EU-komission presidentti Jan-Claude Juncker antoi Kreikalle vakavan varoituksen kuukauden kestäneen viivyttelyn ja taktikoinnin vuoksi.
”Me olemme valmistelleet GREZIT projektin yksityiskohtaisesti” hän varoitti viitaten mahdollisuuteen, että Kreikka erotetaan EU:n jäsenyydestä ja rahaliitosta.

PÄÄMINISTERI Alexis Tzipras lupasi puhuessaan reporttereille tiistaina, että saatuaan viestin ja ymmärrettyään sen vakavuuden: ”Prosessi tulee olemaan nopea ja kiireinen, se alkaa lähituntien aikana kestäen loppuviikon ajan ja valmistuen viimesitään silloin”. Hän vakuutti, ettei hetkeäkään ole hukattavissa, koska määräpäivä velan maksamisesta, jota Kreikka ei voi suorittaa, lähenee.
EU-johtajien yhteisen raportin mukaan Kreikan tulee esitellä yksilöity reformi-suunnitelma viimeistään torstaina. Kreikan kansainväliset velkojat voivat silloin arvioida suunnitelmaa ja valmistella sen käsittelemistä EU:n huippukokouksessa sunnuntaina. Aiemmat vastaavat suunnitelmat on hylätty kelpaamattomina poliittisten kiistojen ja erimielisyyksien vuoksi.

EU-maat vakiuuttavat Kreikalle, että niiden intressissä on avustaa sitä ratkaisemaan taloudelliset ongelmansa, mutta ovat turhautuneet Kreikan viivyttelyn johdosta.
Kreikan vasemmistolaisen pääministerin taktiikkana lienee asettaa velkojien intressejä vastakkain samalla neuvotellen muista radikaaleista ratkaisumalleista Venäjän ja Kiinan kanssa, joilla kummallakin on oma kiinnostuksensa Kreikasta. Presidentti Obama kehotti Tziprasta selvittämään ongelmansa EU:n kanssa, sillä USA:n intressien mukaista on EU:n ja EURO-valuutan säilyminen.
Kreikka haluaa helpotuksia lainaehtoihin, joita se pitää kohtuuttomina.
EU:n johtajat ovat edelleen ristiriitaisia sovitusta taktiikasta. EU:n johtava ja suurin velkojamaa Saksa on haluton toimimaan moottorina. IMF kehottaa EU-maita hyväksymään pitemmän velanmaksuajan ja alentamaan korkoa, sillä Kreikan velka on 180 % sen bruttokansantuotteesta, mikä on kestämätön.

Normaali kaupankäynti on mahdotonta Kreikassa, koska pankit pysyvät suljettuina viikon ajan. Pienet liikeyritykset pyrkivät pysyttelemään hengissä asiakkailtaan saamansa käteisen ansiosta. Tuotteiden markkinoijat vaativat maksun ennen toimitusta. Euron hinta putosi markkinoilla, kuten stoxx 50 index 2.1 %.
Kreikka on saanut EU:lta kaksi avustuspakettia arvoltaan yhteensä 240 miljardia Euroa. Vaatimukset verojen nostamiseksi ja kulutuksen rajoittamiseksi ovat hidastaneet talouskasvua. Hallitus on myös hidastellut valtion omaisuuden realisoinnissa. Nämä yhdessä pakottavat maan 6 vuoden taantumaan nostaen työttömyyden 25 %:in. http://www.timesofisrael.com/greece-gets-until-sunday-for-proposals-to-stave-off-collapse/

5.       UUTISOTSIKOITA
·         Har Nof synagogaan terrori-iskun suorittaneen Ghassan Abu Jamalin koti on tarkoitus tuhota tänään. Hänen terrorikaverinsa koti sinetöitiin jo aiemmin. Jamalin perhe asuu Jerusalemin lähiössä Jabal Mukaberissa. Hänen leskensä karkotetaan Jerusalemista, sillä sisäministeriö peruutti hänen asumis-oikeutensa. Kaverukset hyökkäsivät synagogaan aseistettuina kirvein lihaveitsin ja pistoolein aiheuttaen kammottavia haavoja uhreihinsa. Hyökkäyksessä kuoli neljä juutalaista, heidän joukossaan 2 rabbia, haavoittuneita oli 8, joista 4 on hengen vaarassa. Pakoon lähtiessään he surmasivat druusi-poliisin, joka purki estämään heidän pakonsa. Lopulta polisi ampui kummankin terroristin. Iskun järkyttävyydestä huolimatta hallituksen oli vaikea tehdä lopullista päätöstä terroristien kotitalon tuhoamisesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/197840#.VZzMfLLxQwA
·         Pohjoisen beduiinineuvoston puheenjohtaja Zidan Kaabiya sanoi tavattuaan PA:n ilman mandaattia toimivan puheenjohtajan Mahmoud Abbasin, että PA on valmis aloittamaan rauhanneuvottelut uudelleen, jos Israel lopettaa ”setlementtien” rakentamisen. Mukana tilaisuudessa oli myös arabilistan puheenjohtaja Ayman Odeh, joka ei ole beduiini. Kaabiya tapasi vieraansa yhteisellä iftar illallisilla paastopäivän lopettamiseksi lauantaina. Abbas pyysi Kabiyaa viestittämään presidentti Reuven Rivlinille, että hän vastustaa väkivaltaa ja haluaa neuvotella. Hän tarjosi beduiineja välittäjiksi Israelin ja PA:n välillä, koska heimojen välisiä ristiriitoja selvitellään sulha-tilaisuuksissa. Hän sanoi, että beduiineja asuu Israelin pohjoisosissa – n. 190 000 - eikä vain Negevissä. Heitä asuu arabikylissä ja jopa juutalaisissa kaupungeissa. Beduiineja palvelee IDF:n joukoissa. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Beduin-leader-Abbas-would-restart-peace-process-if-Israel-froze-settlements-408311
·         IDF:n paneelissa todettiin Gazan kesäsodan päättymisen vuosipäivänä tiistaina 07.07., että IDF voisi poistaa osan Gazan saartotoimista. Gazasta voitaisiin päästää työntekijöitä Israelin puolelle, millä olisi rauhoittava vaikutus Gazan arabien ja Israelin välisiin suhteisiin, kuten Haaretz raportoi. He suosittavat liikkumisen rajoittamisen poistamista puolustusministeri Moshe Yaalonille luovuttamassaan kirjelmässä. http://www.timesofisrael.com/idf-recommends-partial-lifting-of-gaza-blockade/
·         EU:n virkailija, joka neuvotteli YK:n Gaza-raportin, on naimisissa YK:n tutkimuskomitean jäsenen kanssa. EU ei kuitenkaan katso esteellisyyden tulleen rikotuksi eikä näe mitään väärää siinä, että raportti syyttää yksinomaan Israelia edes viittaamatta terrorijärjestö Hamasiin. Kaikki 8 EU:n jäsentä UNHRC:n kokouksessa äänestivät raportin puolesta. http://www.timesofisrael.com/eu-official-who-negotiated-uns-gaza-resolution-married-to-un-inquiry-team-member/
·         Saksan asentama Patriot ohjustentorjuntapatteristo Turkissa Syyrian rajan tuntumassa sai oudon tuntemattoman komennon, mikä nostaa esiin pelot, että sen elektroninen johtokeskus on joutunut hakkerin hyökkäyksen uhriksi. Tämä aiheuttaa rauhattomuutta Israelissa, jonne on myös asennettu Patriot torjuntaohjuksia. IDF aikoo korvata Patriot patteristot Israelissa valmistetuilla David Sling patteristoilla, joka valmistuu tänä vuonna. http://www.timesofisrael.com/report-german-missiles-on-syria-border-given-foreign-commands/
·         Valtion syyttäjät kehottavat nostamaan rikossyytteet pääministerin asunnon käyttömenoista, joita myös valtiontarkastaja piti raportissaan kohtuuttoman suurina. Valtiontarkastaja Yosef Sapira totesi helmikuussa julkaisemassaan raportissa epäselvistä pääministerin asunnon hoito- ja huoltokustannuksista viitaten jo silloin mahdolliseen rikolliseen toimintaan valtion kustannuksella. Pääministeri eikä hänen vaimonsa ole tutkimusten kohteina. http://www.timesofisrael.com/prosecutors-urge-criminal-probe-of-pms-residence-expenses/
·         Arabimaat Algeria, Libanon ja Qatar esittivät alkuviikosta lausuntoesityksen UNHRC:n maailman perinnetoimikunnalle, joka pidetään Bonnissa keskiviikkona. Esityksessä syytetään miehittäjämaata Israelia sekä ääriryhmiä jatkuvista laittomista kaivauksista ja toimista Jerusalemin vanhassa kaupungissa molemmin puolen muuria. Esityksessä ei edes mainita kristittyjen ja juutalaisten yhteyksistä Jerusalemin vanhaan osaan tai Temppelivuoreen, jota se pitää pelkästään muslimien pyhänä paikkana, jota Israel pyrkii vahingoittamaan. Temppelivuori on siinä vaarassa olevien muinaismuistojen listalla. Palmyra ja monet muut islamin todella ankaran hävityksen kohteiksi joutuneet eivät mahtuneet komitean listalle. http://www.timesofisrael.com/unesco-set-to-condemn-israel-for-endangering-jerusalems-old-city/


Sunday, July 05, 2015

SUNNUNTAI 05.07.15

PERJANTAI 05.07.15
1.       PÄIVÄSTÄ tulee helteinen, mittari osoitti heti ennen puolta kuutta aamulla 21 lämpöastetta ja noussee hellelukemiin 31 astetta iltapäivällä. Minulle olisi riittänyt 28 astetta, mutta eipähän minun mielipidettäni kysytty, toiset tahot näitä johtavat. Säätila näyttää jatkuvan toistaiseksi samankaltaisena, taivas on pilvetön. Suolamerellä ja maan eteläisissä osissa lämpötila ylittänee tänään 40 asteen rajan.
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 19 -31; Tiberias 22 -35; Suolameri 30 -40; Eilat 28 -40 +C-astetta. Times of Israel ennustaa asteen pari alempia lämpöasteita., mutta muuten noudattelee samoja linjoja; kuumaa ja aurinkoista säätä lähipäivinä.

2.       RAPORTIT vihjaavat varovaisesti, että läpimurto on saavutettu P5+1 maiden ja Iranin välisissä neuvotteluissa koskien avainkysymyksiä. Tämä voitaneen tulkita siten, että USA on myöntynyt tunnustamaan Iranin ydinvallaksi ja johtavaksi voimaksi Lähi-Idässä. Ehkä tämä oli epämiellyttävänä kunnianosoituksena Yhdysvaltain kansallisena juhlapäivänä lauantaina, kuin näyttävänä merkkinä maailman mahtavimman valtion taantumisesta, mikäli vielä epämääräiset raportit pitävät paikkansa. Jotkut voinevat ylistää sitä demokratian voittona, mutta suuremmalla syyllä sitä voidaan kutsua laittomuuden voittona.

”TEHERAN tulee olemaan immuuni uhkauksille ja saamassa valvontaansa kaiken, mitä tahansa se haluaa”, sanoo Ram Ben Barak, Israelin strategisten asiain ministeriön pääsihteeri ja johtava ehdokas Mossadin johtajaksi. ”Iranin kanssa todennäköisesti solmittava sopimus tulee voimistamaan Iranin Lähi-Idän johtavaksi valtioksi ja sytyttämään ydinasekilpailun alueella”, hän varoittaa.
Ben Barak toteaa, että ongelmallisin asia sopimuksessa on pykälä, joka antaa Iranille oikeuden päättää, koska se halua rakentaa ydinaseita. Hän analysoi edelleen todeten, että ”sopimus antaa Iranille valtamerellisen varoja, joilla se voi ostaa vaikutusvallan Lähi-Idässä ja nousta asemaan, jossa kukaan ei voi uhata sitä, sekä saada valvontaansa mitä hyvänsä se haluaa”.

BEN BARAK selittää, ettei Lähi-Idässä ole mitään aluetta, jossa Iran ei olisi mukana: Irakissa Iranin ja USA:n intressit ovat yhteneväiset; Libanon, jossa Hizbullah on käytännössä Iranin valvoma divisioona; Jemen, jonka Iran on miehittänyt puoliksi. Hän analysoi omaa asemaansa todeten, että ministeriön pääsihteerin ominaisuudessa hän toimii pääministerin silminä ja korvina. Hänen mielestään Iranin kansio on tärkein kysymys, jota hän hoitaa. ”Iranin kysymyksellä on suuri vaikutus-valta, ylittäen tosiasian, ettei ydinvalta Iran ole jotain, jota - Israelin mielestä - voidaan sietää”. Netanyahun tavoin hän uskoo, että ”jos USA olisi painostanut lujemmin, parempi ydinsopimus olisi voitu saada aikaan. Jokainen ymmärtää, että hyvä sopimus on parempi kuin sota, mutta huonolla sopimuksella on todella ikävät seuraukset”.
BEN BARAK sanoo, että melkein varmasti ainakin Egypti ja Saudi Arabia tulevat mukaan ydinasekilpaan tasoittaakseen Iranin ydinvaltahaaveet.
”Melko varmasti tämä prosessi tulee alkamaan. Saudi arabia ja Gulfmaat ovat aivan yhtä suuresti huolissaan Iranin ylivallasta alueella kuin Israel. Iranin ydinase liittyy  sunni ja shia-muslimien väliseen suurempaan sotaan Lähi-Idässä. Rahasta ei ole puutetta Gulfmaissa. Ne voivat ostaa mitä tahansa. Niin pian kuin Iran astuu
käytävälle, joka johtaa ydinaseeseen, he myös astuvat sille käytävälle, ja siten koko Lähi-Itä on joutunut asekilpailun pyörteisiin”.

BEN BARAK selittää, että Irania lukuun ottamatta kaikki Gulfmaat ovat sunni-enemmistöisiä, kun taas Iran edustaa persialaista enemmistöä. Hän ei halua mennä yksityiskohtiin Israelin mahdollisuuksista, joita geopoliittinen tilanne tarjoaa Israelille liittosuhteiden solmimiseksi sunni-maiden kanssa. Hän sanoo, että Egyptin intressit ovat yhteneväiset tässä kysymyksessä, ja uskoo, että myös monet muut sunni-maat katsovat intressiensä yhtenevän Israelin vastaaviin.
”Sunni-maat käyvät kaksoissotaa, toisaalta ne taistelevat Iranin ylivaltaa vastaan, ja toisaalta ne taistelevat sunni-radikalismia vastaan, joka pitää heidän kansa-valtioitaan kerettiläisinä. Iran on ostanut sunniradikaaleja ja Hizbullahin taistelemaan puolestaan, mutta ne eivät pysty alistamaan kapinallisia”.

”SHIAT eivät ole enempää huolestuneet radikaalista sunni-islamista kuin juutalaisistakaan. Neljässä viidessä vuodessa Libanonissa toteutuu uusi todellisuus, Golanilla se on jo toteutumassa. Syyrian armeijaa ei ole enää. Huomenna meillä voi olla terrorihyökkäyksiä pohjoisrajan takaa”, Ben Barak ennustaa. Hän ei usko länsimaiden mahdollisuuteen vaikuttaa sunni- ja shia-muslimien väliseen sotaan. Hänen mielestään tämä islamin uskonsuuntien välinen konflikti on voimallisempi kuin USA:n ja Venäjän tai muunkaan ulkopuolisen vaikutusvalta. ”Islamin Valtio ja Al-Qaidan tukema Al-Nusra Front eivät välitä ulkoisista vaikuttajista, ja Bashar Assad on vain yksi tekijä monista”.

”Joittenkin näkemys, että islamin ryhmittymien väliset taistelut Irakissa ja Syyriassa ovat eduksi Israelille, on lapsellinen. Sota loppuu aikanaan, ja silloin meillä on uusi todellisuus. Syyrian hallituksen kaatuminen rampauttaa Hizbullahin, koska sillä on vaikeampaa saada Iranin tukea. Tämä on edullista Israelille, mutta mitä sen jälkeen tapahtuu? Ei ole varmaa, että vaihtoehto on parempi. Sodan loputtua Syyriassa tilanne vakiintuu, ja silloin meillä on vastassa yhdistynyt vihollinen. Tätä tilannetta varten meidän tulee valmistautua”, hän analysoi. http://www.timesofisrael.com/top-israeli-official-nuke-deal-will-set-up-iran-to-take-over-middle-east/

3.       IRANIN ulkoministeri Mohammed Javad Zarif kehottaa USA:n ulkoministeriölle lähettämässään kirjeessä luopumaan vaatimuksista ja painostuksesta neuvotteluissa vihjaten, että hänen maalleen hyväksyttävissä oleva sopimus avaa mahdollisuudet yhteistoiminnalle taistelussa Lähi-Idässä nousseita äärisuuntia vastaan, jotka uhkaavat kummankin osapuolen intressejä.  
Kirjeessä ei mainita Yhdysvaltoja nimeltä, mutta koska USA on johtanut niitä lähes suvereenisti, on selvää, että USA on sen pääkohde. Neuvottelut ovat jumiutuneet uuden kohdeaikamäärän heinäkuun 7. päivän lähestyessä, vaikka raportit vihjaavatkin, että pääkohdissa on saatu aikaan läpimurto.

Zarif kehotti kirjelmässään lopettamaan epäreilut sanktiot ja kehotti länsimaita liittymään taisteluun ääriaineksia ja barbarismia vastaan Lähi-Idässä.
Obaman hallituksen mukaan Iranin yhteistoiminta IAEA:n valvontamekanismin kanssa on yksi avainkysymyksistä, mikä tulee ratkaista. IAEA epäilee Iranin
salaa edenneen ydinaseen valmistamiseksi, vaikka se uskottelee ydinsuunnitelmansa tarkoituksena olevan kehittää maan sähköntuotantoa. Toiveet pikaisesta etenemisestä hämärtyivät uudelleen perjantaina. Vuosia kestänyt epäluuloisuus ja luottamuksen puuttuminen vaivaavat edelleen osapuolia. http://www.timesofisrael.com/iran-to-us-nuke-deal-could-result-in-joint-cooperation-2/

4.       UUTISOTSIKOITA
·         Venäjän presidentti Vladimir Putin pyrkii käyttämään Venäjän ortodoksista ja Idän ortodoksista kirkkoa poliittisena aseena. Venäjän ortodoksikirkon jäsenten lukumäärä on 160 miljoonaa ja idän ortodoksien jäsenmäärä on 100 miljoonaa. Idän ortodoksikirkko on suurin maissa: Belarus, Bulgaria Kypros, Georgia, Kreikka, Makedonia, Moldova, Montenegro, Romania Venäjä, Serbia ja Ukraina. Albaniassa, Bosniassa, Herzegovinassa, Virossa Latviassa ja Liettuassa on voimakas idän ortodoksisuuden vaikutus. Albania, Kreikka, Bulgaria, Viro, Latvia ja Liettua ovat NATO-jäseniä; Virossa, Latviassa, Liettuassa ja Bulgariassa on vahva venäläisasutus. Kaikkia näitä maita Putin pyrkii hyödyntämään pyrkimyksissään NATO:n vaikutuksen vähentämiseksi. Putin tapasi äskettäin Kreikan pääministerin Alexis Tziprasin keskustellen Kreikan talousongelmien ratkaisemiseksi tarjoten Venäjän apua, kuten uutiset vihjaavat. (Myös Kiina mainitaan potentiaalisena avustajana). Venäjän vaikutuksen pelätään vaikeuttavan EU-maiden ponnistuksia jäsenmaansa Kreikan pysyttämistä EU-jäsenenä. Putinin päämääränä lienee saada 1054 syntyneen suuren murtuman korjaamiseksi Rooman katolisen ja Venäjän ortodoksisen kirkkojen välillä. Toiveet siihen ovat kuitenkin vähäiset paavi Francis I:n myötämielisyydestä huolimatta. http://www.wnd.com/2015/07/putin-uses-church-as-foreign-policy-tool/
·         Entinen kansallisen petosryhmän tutkija luutnanttikomentaja Efraim Bracha surmasi itsensä havaittuaan, että hänen nimensä mainittiin rabbi Yoshiyahu Pinton petosvyyhden selvittelyissä. Pinto tarjosi Brachalle 200 000 USD tiedoista, joissa kerrotaan poliisin tutkimuksista Hazon Yeshaiya avustus-organisaatiota vastaan. Bracha ilmoitti tarjouksesta esimiehilleen välittömästi, mutta hänen nimensä säilyi tutkimusdokumenteissa. Pinton väitetään varastaneen järjestölle annettuja ruoka-avustuksia ja myyneen ne edelleen kymmenien miljoonien hinnasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/197690#.VZjfv7LxQwA
·         Haifan Al-Mida teatterin johtaja Adnan Tarabash erosi tai jättäytyi lomalle Haifan kaupungin keskeytettyä teatterin tukemisen sen ottaessa ohjelmistoonsa kiistanalaisen teatterikappaleen, joka käsittelee tuomitun terroristin Walid Dakan elämää. Kulttuuriministeri Meri Regev lopetti valtionavun teatterille toukokuussa Dakan murhaaman IDF:n sotilaan Moshe Tamammin omaisten ja terrorinuhrien järjestön valitusten johdosta. Haifan kaupunginjohtaja Yona Yahav palautti kaupungin avustuksen tutkimus-komitean ilmoitettua, ettei kaupunki voi noin vain keskeyttää avustukset. Israel Beitenun puheenjohtaja Avigdor Liberman vaati pormestarin eroa valiten puhe- ja kiihottamisvapauden välillä, ja syytti teatteria johtamisvastuun siirtämiseksi Ghassan Abu Wardalle, joka toimii Adalan järjestön juristina, Adalah on Israelin arabivähemmistön maaoikeuksia ajava järjestö, joka toimii aktiivisesti Juudeassa ja Samariassa sekä Negevissä. Teatteri ilmoitti hakevansa avustuksia arabimailta ja Qatarista, minkä johdosta Liberman kehotti teatteria siirtymään Qatariin esittäen siellä terroristien elämää ihannoivia teatterikappaleitaan.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/197686#.VZjiB7LxQwA
·         Poliisin mukaan Israelissa viikonvaihteen aikana riehuneet tulipalot ovat tahallisesti sytytettyjä tuhopolttoja. Poliisi löysi jäänteitä molotovin koktaileista palopaikan läheltä, joka syttyi lauantaina Bidun arabikylän lähellä. Useita palokuntia osallistui palon sammuttamiseen. Palot tuhosivat metsää yhden neliökm:n alueelta. Silminnäkijät raportoivat nähneensä ihmisten heittävän jotain liekkien sekaan. Syyllisiä etsitään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/197683#.VZjoTbLxQwA
·         17-vuotias nuorukainen murtautui Jerusalemin päärabbi Shlomo Amarin asuntoon sapatin aikana. Rabbi Amar perheineen on ulkomailla, ja talo oli tyhjillään. Poliisi sai nuorukaisen kiinni. Poliisi havaitsi särjetyn ikkunan ja meni sitä kautta sisälle. Murtautuja löydettiin IDF:n sotilaspukuun puettuja piileskellen pahvilaatikoiden takana.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/197682#.VZjqKLLxQwA
·         Kansanedustaja Ahmed Tibi sanoi turkkilaiselle uutistoimistolle antamassaan haastattelussa Moskovassa, että on oikein painostaa Israelia boikotoimalla sitä, kunnes se suostuu lähtemään Juudeasta ja Samariasta. Tibi edustaa yhdistettyä arabilistaa. Hän on koulutukseltaan gynegologi. Hän valitti, että juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa estävät kahden valtion perustamisen, vaikka Netanyahu väittää tukevansa sitä. Ahmed Tibi tunnetaan värikkäästä Israelin vastaisesta retoriikastaan, mitä on yritetty estämään lainsäädännöllä, mutta vasemmiston tuella esitykset ovat kaatuneet. Hän kutsuu Netanyahun hallitusta apartheid-hallitukseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/197680#.VZjrjbLxQwA
·         IS jatkaa Palmyran kaupungin arvokkaiden muinaismuistojen tuhoamista, ja järjestää teatterinäytäntöjä sen ulkoilmateattereissa surmaamalla massoittain kaupungin asukkaita; Yhdellä kertaa 20 miestä syyttäen heitä yhteistoiminnasta Assadin hallituksen kanssa. http://www.jpost.com/Middle-East/Islamic-State-conducts-mass-execution-in-Palmyra-407978
·         Shushan kaupunki muinaisen persian alueella nostetaan maailman perinnekohteitten luokkaan. Siellä näyteltiin Eshterin kirjassa kerrottu tilanne, jossa juutalaisten kohtalo oli taas kerran vaakalaudalla. Purim-tarinaan liittyvä kertomus Shushan linnassa näyteltiin 2 500 vuotta sitten.
Moderni versio siitä näytellään Viinissä P5+1 maiden ja Iranin välillä.