Friday, June 12, 2015

PERJANTAI 12.06.15

PERJANTAI 12.06.15
1.       TAIVAANKANSI on osittain pilvien peitossa, mikä jatkunee ainakin huomiseen saakka, mutta kirkastuu sunnuntaista alkaen. Lämpötila oli aamulla 16 asteen vaiheilla ja noussee ennusteen mukaan 26 asteen tienoille. Sunnuntain jälkeen lämpötiloissa tapahtuu hienoista nousua, mutta mitään dramaattista muutosta ei ennusteiden mukaan ole odotettavissa.
LÄMPÖTILAT tänään: Jerusalem 15 -25; Tiberias 21 -33; Suolameri 26 -36; Eilat 24 -37 +C-astetta. Hellesää jatkuu Tiberiaan, Suolameren ja Eilatin alueilla päivän korkeimman lämpötilan pysytellessä selvästi yli 33 astetta.

2.       Israelin arabien pääasiassa asuma rannikkokaupunki Jizr az-Zarqa Kesarean ja  Maagan Michael kibbutsin välissä on tuntematon useimmille rantalomapaikkaa hakeville, mutta nyt kaupungin asukkaat ovat havahtuneet ja aikovat muuttaa tilanteen päästäkseen mukaan turismimarkkinoille.
Kuvissa kaupunki ja sen ranta-alueet näyttävät varsin eksoottisilta, joskin arabi-alueilla yleinen roskaisuus on havaittavissa täälläkin.
Times of Israelin artikkelin yhteydessä oleva kuvakokoelma antaa kuvan rauhallisista rannoista, joilla ihmiset istuskelevat aikaansa tappaen tai vain nauttiessaan kesän lämmöstä ja Välimeren näkymistä lasten järjestäessä omia leikkejään matalassa merivedessä tai pyrkien mukaan värikkäisiin kalastusveneisiin.

Rannikon edustalla on pieni majatalo ja kuppila, mutta muuten palvelut lienevät varsin vähäisiä, mikä lisää paikan idyllisyyttä ja alkuperäisyyttä, jos pystyy hyväksymään hietikolle heitetyt roskapussit, autonrenkaat ja muut yleistä siisteyttä häiritsevät tekijät. Kaupunki on hämmästyttävän alkuperäinen, mutta köyhä saareke Israelin kehittyneiden kaupunkien ja kylien rinnalla. Juhlapäiviä vietetään arabitavan mukaan yleisellä juhlinnalla kaduilla asiaan kuuluvine meluisine kulkuineen ja aseitten laukomisineen, jotka joskus haavoittavat sivullisia tarkkailijoita.

KAUPUNGIN asukasluku on 13 000, ja koska tilaa on vähän, asukkaat joutuvat laajentamaan elintilaansa taivasta kohti, mikä lisää kaupunkikuvaan oman viehättävyytensä. Väkiluvusta on 50 % alle 19-vuotiaita. Koska kaupunki ei ole huolehtinut leikkipuistojen tai palloilualueiden rakentamisesta, lapset ja nuoret viettävät aikaansa enimmäkseen kapeilla ja mutkaisilla kaduilla, mikä aiheuttaa omat ongelmansa liikenteelle kaupungissa.

JIZR az-Zarqa tulee nousemaan hitaasti yleiseen tietoisuuteen, lupaavat Israelin juutalainen Ahmed Juha ja Israelin arabi Neta Hanien, kaksi yrittäjää, jotka avasivat JUHA-hostellin rannan tuntumaan. Hanien toimi aiemmin scuba-sukelluksen ohjaajana, mutta käydessään kaupungissa ihastui sen ainutlaatuiseen yhdistelmään arabikulttuurista ja merestä. Hanien kertoo, että useimmat yhdistävät köyhän kaupungin rikollisuuteen ja vihamielisyyteen vierailijoita kohtaan, mikä ilmeni heidän autojensa kivittämisenä toisen intifadan aikana, mutta hän ihastui sen idyllisyyteen ja mahdollisuuksiin, joita ei ollut hyödynnetty.
Kaupunki tunnetaan nimellä JISR, ja koska se sijaitsee kansallisen vaellusreitin varrella, se voisi tarjota ihanteellisen pysähdys- ja levähdyspaikan vaeltajille ja ”selkäreppulaisille”.

JUHA kertoo, että kaupungin imagoa ovat häirinneet sen beduiini-alkuperä ja arabien silmissä se, että se suhtautui myönteisesti Israelin vapaustaisteluun 1948. Sen asukkaat eivät panneet kodeistaan, kuten monien muiden kylien ja kaupunkien arabit, jotka mieluummin kuuntelivat johtajiensa houkutteluja miehittää juutalaisten omistamia rakennuksia ja maa-alueita, kun Israelin sota olisi nopeasti voitettu ja juutalaiset joko ajettu pois maasta tai tapettu. Juha koki arabien harjoittaman boikotin, kun hän opiskeli toisessa arabikaupungissa, jonka asukkaat kutsuivat häntä nimellä Ghawarnah. Se oli jordanialaisen maalaisheimon nimi, joka asettui asumaan JISRIn kaupunkiin.
JUHA suhtautui Hanien esittämään ideaan epäillen, mutta nähtyään samantapaisen hostellin toiminnan Nasaretissa, hän päätti lähteä mukaan, joskin varovaisesti. Demokraattisen Instituutin johtaja Eran Ben-Jemini, joka sai Juhan ja Hanienin suostumaan yhteiseen hankkeeseen, myöntää sosiaalisen ja kulttuurieron heidän välillään: Hanien on koulutettu juristi, joka haluaa järjestää asiat lailliseen muotoon, kun Juha on vapaamielisempi ja haluaa hoitaa asioita vähemmän muodollisesti. Keskustellen ja opastajia kuunnellen he lopulta löysivät toisensa uskottavuuden. Heillä on motto: ”Jos rakennamme, vieraat tulevat”.  Äskettäin heidän hostellissaan yöpyi 30 vaeltajaa, joita kestittiin arabitavan mukaan, josta huolehti Juhan vaimo Haifa. Juha kertoo, että harvat vierailijat tuntevat arabikielen tai – kulttuurin.  

ISRAELIN syntymäoikeus järjestö Taglit-Birthright Israel, joka tarjoaa ulkomailla asuville juutalaisnuorille ilmaisia opetusmatkoja Israeliin, on liittänyt Jizr az-Zarqan kaupungin ohjelmaansa vieden 10 ryhmää Juhan omistamaan hostelliin. Kaupungilla ei ole tarjolla hiekkarannan lisäksi juuri mitään muita toimintamuotoja, mutta opastettu patikkaretki kaupungissa, joka kestää 15 minuuttia, voi antaa monille heistä ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua arabikulttuuriin. Kaupungissa ei ole julkista liikennettä, ja infrastruktuuri on pahasti puutteellinen, mutta uudenlainen aktiivisuus saanee koko kaupungin heräämään toivottuun nousuun.  http://www.timesofisrael.com/overlooked-arab-israeli-beach-town-opens-its-doors-to-tourists/

3.       ISRAELIN vastainen liikehdintä jatkaa maailmalla näennäisen esteettömästi, mitä tukevat YK:n ja EU:n omaksumat juutalaisvaltiolle vihamielinen asennoituminen omine boikottiuhkauksineen ja vaatimuksineen Israelin vetäytymiseksi 1949 aselepo-linjoille, joita ei ollut tarkoitettu rajoiksi, ja joihin Israel ei voi suostua pitäen niitä Auschwitzin rajoina, kuten Abba Eban niitä nimitti.

PALESTINAN kansallinen aloite (PNI) nimisen järjestön pääsihteeri Mustafa Barghouti, joka tunnetaan yhtenä pahimmista Israelin vastaisista henkilöistä, kehottaa kansainvälistä solidaarisuusliikettä tukemaan voimistamaan taloustukeaan PA:n arabeille heidän Israelin vastaisissa toimissaan. Hän kehotti liikettä boikotoimaan Israelia ja vaatimaan investoijia vetämään tukensa pois Israelista.
Puhuessaan Oxfordin Yliopistossa Lontoossa keskiviikkona hän selitti, että boikotin kohteina ovat palestiinalaisalueiden miehitys ja Israelin rasistinen hallitus.
Barghouti selitti, että boikotti on suurin inhimillinen aseeton taistelu kansan oikeuksien ja vapauden saavuttamiseksi kuten Etelä Afrikassa, syyttäen Israelia apartheidista, joka on täysin sopimaton nimitys Israelina ja PA:n välisissä suhteissa.
Hän viittasi Ranskan Orange Telecom päätökseen viime viikolla lopettaa liike-toiminnat Israelin kanssa todeten, miten boikotti toimii käytännössä. Yhtiön johtaja Stephane Richard totesi Kairossa lopettavansa liiketoimet Israelin kanssa välittömästi, ellei hänen tarvitsisi huolehtia taloudellisista menetyksistä. Stephane Richard matkusti kiireesti Israeliin, jossa hän tapaa pääministeri Netanyahun.

NETANYAHU kehotti lähetystövirkailijoita Pariisissa välttämään Richardin tapaamista, ja että jos hän haluaa selvittää jotain, hänen tulee matkustaa Israeliin. Hän lensi tänne yksityiskoneellaan torstai-iltana, tavaten pääministerin toimistossaan tänään. Richard on useaan otteeseen sanonut pahoittelevansa Kairossa antamiaan lausuntoja Israelin boikottamisesta.
Eräs hallituksen ministeri totesi: ”Richardin lausunnot Kairossa ovat hyvin vahingollisia” jatkaen, että on hyvin tärkeää kuulla Richardin julkisesti peruuttavan lausuntonsa pääministerille. ”BDS-liike ei ole onnistunut vakuuttamaan liike-elämää eikä sillä ole juuri mitään vaikutusta Israelin talouteen. Se on epäonnistunut.
Siksi he kuvittelivat Richardin lausuntojen vahvistavan heidän asemaansa, ja siksi on hyvin tärkeää, että julkisesti todetaan sen epäonnistuminen”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/196646#.VXp-d1PxQwA

ORANGE toimitusjohtaja Stephane Richard sanoi tavattuaan pääministeri Netanyahun, että hänen edustamansa järjestö on onnellinen voidessaan investoida Israeliin, ja sanoi olevansa onnellinen, että hän voi henkilökohtaisesti selvittää syntynyttä epäselvyyttä Kairon lausuntojen vuoksi, mitä hän kutsui väärin ymmärtämiseksi.
Kuten toisessa yhteydessä on ilmennyt, ORANGE on voimakkaan painostuksen alaisena katolisen kirkon tukemien NGO-järjestöjen taholta. Richard vakuutti, että Orange vastustaa syrjimistoimia Israelia vastaan. http://www.timesofisrael.com/orange-chief-says-telecom-firm-happy-to-invest-in-israel/,http://www.ngo-monitor.org/article/catholic_aid_societies_and_political_campaigns_directed_at_israel_0

4.       ISRAELIIN laittomasti tulleiden aiheuttamat rikokset ovat Tel Avisissa lisääntyneet siinä määrin, etteivät ihmiset uskalla mennä töihinsä ilman poliisisuojaa vanhoista ja eläkeläisistä puhumattakaan, joita vastaan hyökätään keskellä päivää.
Yksi pahimmista ja vaarallisimmista paikoista on vanha keskusbussiasema, jossa työskentelevät ovat palkanneet yksityisiä vartijoita, koska poliisi ei joko halua tai pysty antamaan turvaa, mitä varten poliisilaitos on perustettu.
Mediassa esiintyy toistamiseen artikkeleita, joissa valitetaan Tel Avivin eteläosan tilanteen toivottomuutta ja sitä, miten se pahenee ilman, että viranomaiset ymmärtäisivät tilanteen vaarallisuutta koko kaupungille ja maalle.
Huumeet, raiskaukset, ryöstöt sekä kaduilla että asunnoissa lisääntyvät, eivätkä yksin elävät vanhat ihmiset uskalla mennä kauppoihin väkivallan pelossa.

Hapoalim-pankin haaraosaston palkkaamien vartijoiden tehtävänä on suojella pankin omistamaa kiinteistöä, mutta käytännössä he joutuvat toimimaan henkivartijoina henkilökunnalle. Pankki sijaitsee Keskusbussiaseman pohjoispuolella.
Vartijat jopa partioivat kaduilla ja seuraavat bussien lähtöä siihen saakka, kunnes kuljettaja on saanut vaununsa liikkeelle ryöstöuhan vuoksi. He joutuvat toimittamaan tehtäviä, jotka kuuluivat poliisin toimiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/196648#.VXqL3FPxQwA

5.       UUTISOTSIKOITA
·         GAZAN rajan läheisyydessä asuvat juutalaiset kertovat, että joka kerran sireenien alkaessa soida, sadat ihmiset jähmettyvät paikoilleen kysellen, mitä tekisin seuraavan tunnin aikana, onko viisasta lähteä töihin vai onko parempi jäädä kotiin, kuten Hof Ashkelonin alueneuvoston puheenjohtaja Yair Farjun toteaa armeijan radion lähetyksessä perjantaiaamuna. Hän kertoo edelleen, että vai vuosi sitten he kuulivat 12 sireenin ulvontaa päivässä todeten, että heidän kehonsa ovat jo mukautuneet siihen, että heidän elämänsä on vaarassa. Viimeisin varoitussoitto kuultiin torstai-iltana, mutta Gazasta Ashkelonia kohti ammuttu raketti putosi turvallisuusaidan Gazan puolelle, ehkä aiheuttaen tuhoa siellä. Rakettien ampujiksi ovat ilmoittautuneet salafisti-ryhmä, joka avoimesti uhmaa Hamasin kieltoa. Ryhmä käyttää itsestään nimeä Omar prikaati. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Day-after-rocket-fired-at-Israel-Our-bodies-have-already-gotten-used-to-the-siren-405843
·         Ranskassa Colognen pormestari kielsi näyttelyn, joka tarkoituksellisen yksipuolisesti ja vahingoittavasti esittää IDF:n toimia palestiinalaisia vastaan. Näyttelyn oli järjestänyt Breaking the Silence (rikkoen äänettömyyden) niminen NGO-järjestö, jonka agentit seuraavat IDF:n sotilaitten toimia tiesuluilla ja tarkastuspisteissä, sekä haastattelevat sotilaita, jotka eivät aina ymmärrä, mihin tarkoitukseen haastattelu tehdään. Päätöksen näyttelyn kieltämiseksi teki pormestari Jugen Roters neuvoteltuaan ensin paikallisen juutalaisyhteisön ja Israelin lähetystön kanssa. http://www.jpost.com/Israel-News/German-mayor-cancels-exhibit-critical-of-Israeli-army-405833
·         Tel Avivissa marssitaan tänään homojen ja lesbojen tahtiin, jotka provosoivasti riisuvat itsensä lähes alastomiksi. 180 000 osallistuu arvion mukaan vuosittaiseen (häpeä)marssiin, jota he kutsuvat nimellä pridemarch, ylpeysmarssi. http://www.timesofisrael.com/tel-aviv-gears-up-and-shuts-down-for-gay-pride-parade/
·         Bar Ilan Yliopisto yritti pitää kiinni arvostaan ja kunniastaan kieltäen homo marssit alueellaan, mutta LGBT painostuksen alla joutui myöntymään. http://www.timesofisrael.com/public-university-relents-allows-gay-pride-event/
·         P5+1 maat ovat valmiit lopulta hyväksymään sopimuksen Iranin kanssa, jonka mukaan sen ei tarvitse selvittää ydinohjelmansa sotilaallista luonnetta. Iranin viivytystaktiikka on pelannut hyvin tälläkin kertaa.  http://www.timesofisrael.com/world-powers-would-accept-iran-deal-without-answers-on-past-arms-activity/
·         Korkein oikeus ei myöntänyt PA:n arabeille suunnitteluoikeutta C-alueella, joka on Israelin täydessä siviili ja turvallisuusvalvonnassa. Tämä esitys on seurausta EU-maiden ja YK:n kiihotuksesta saada arabit rakentamaan vastoin Oslon sopimuksia voidakseen tällä heikentää Israelin asemaa. http://www.timesofisrael.com/high-court-denies-palestinians-planning-control-in-area-c/
·         Gush Etzionissa sytytettiin metsäpaloja kolmen päivän aikana. IDF ei ole vielä päättänyt, oliko kysymys tahallisesta rikoksesta tai terrorismista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/196626#.VXqaQFPxQwA


Wednesday, June 10, 2015

KESKIVIIKKO 10.06.15

KESKIVIIKKO 10.06.15
1.       KESKIVIIKKOPÄIVÄ alkoi viileänä, kuten ToI ennustaa, taivaankannen ollessa kokonaan ohuen ja repaleisen pilviverhon peittämä. Lämpöä on ulkona 18 asteen verran mittarimme mukaan ja noussee 27 asteen tienoille iltapäivällä. Eilen oli vielä hellepäivä, lämpöä oli 33 asteen verran, mutta Välimereltä puhaltanut tuuli oli tuonut kostettua mukanaan, mikä teki ilman nihkeäksi ja vaikeammaksi kestää.
Ihan hyvä välillä hengähtää, sillä huomisesta lähtien lämpötila alkaa uudelleen nousta, vaikka helteitä ei vielä luvatakaan ennusteajan aikana.
LÄMPÖTILAT tänään: Jerusalem 18 -27; Tiberias 23 -35; Suolameri 29 -39; Eilat 27 -40 +C-astetta. Kinneretin pinta laski 0.5 sm ollen nyt 211.91 m merenpinnan alapuolella.

2.       USA:n hallituksen neuvotteleman Iranin ydinsuunnitelmaa koskeva sopimuksen alkaessa olla loppusuoralla – h-hetki on 30. kesäkuuta – Obama myöntää, ettei Iranin vastaisten sanktioitten purkaminen ole niin yksinkertaista kuin uskottiin. Tarkoitus oli poistaa vain sanktiot, jotka suoranaisesti liittyvät ydinteollisuuteen osana sopimusta, jonka sisältö on toistaiseksi salainen, kertoo AP.
Ongelma periytyy laajoista sanktioista, joiden tarkoituksena oli painostaa Irania neuvottelupöytään. Nyt Obaman hallitus erottelee alkuperäiset ja sen jälkeen lisätyt sanktiot eri tavalla, kuin mitä kongressi ja kriitikot ne erottelevat.
Obama kiistää kuitenkin kiivaasti syytökset, että se olisi höllentämässä suhtautumistaan pakotteisiin.

Vuosikymmenien aikana satoja yhtiöitä ja järjestöjä asetettiin pakotteiden alaisiksi vain siksi, että ne osallistuivat tavalla tai toisella ydinsuunnitelman toteuttamiseen, mutta myös ohjusteollisuuteen, ihmisoikeuksien rikkomiseen ja rahanpesuun. Obaman hallitus yrittää nyt selvitellä tätä sekalaista sumaa kriittisen kongressin ja kriitikoiden seuratessa tarkoin jokaista päätöstä.
Pakotteiden rikkomuksista annetut rangaistukset ovat olleet merkittäviä. Niitä on annettu sekä eri maan hallituksille tai yksityisille, joita on kielletty jatkamaan liiketoimia USA:n kansalaisten tai yhtiöitten kanssa tai operoimaan USA:n finanssi-järjestelmässä. Rangaistukset ovat koskeneet useimmiten pankkitilejä ja maaomaisuuksia, mutta myös rajoituksia viisumien myöntämiseksi.

USA:n valtionavarain ministeriön sihteeri Jack Lew pyrki selittämään Amerikan juutalaisille osoitetussa viikonlopun puheessaan todeten: ”Iran on tietoinen, että osa sanktioista on tarkoitettu painostamaan Irania luopumaan tuestaan terrorismille ja alueen tasapainon järkyttämisestä. USA tulee voimallisesti painostamaan yhtiöitä ja yksityisiä kohdistaen pakotteensa Iranin tukemien terrorijärjestöjen rahoitukseen ja yhtiöihin, jotka tukevat niitä, mukaan lukien Hizbullah ja Iranin Al-Guds armeija”. Lew vieraili äskettäin Israelissa saaden buuauksia puheensa aikana puolustaessaan Obaman hallituksen toimia Iranin suhteen.

Obaman julkistaman arvion mukaan Iranin talous tulee saamaan 150 miljardin USD elvytysruiskeen pakotteiden poistamisen jälkeen elpyneissä liiketoimissa. Pakotteista ja sopimuksista huolimatta Iranin ydinteollisuus on kasvanut kaiken aikaa. IAEA:n mukaan sen rikastetun uraanin määrä on kasvanut 20 % 2011 jälkeen.  http://www.timesofisrael.com/us-finds-peeling-back-the-iran-sanctions-onion-no-easy-task/

YK:n muodostaman paneelin julkistaman raportin mukaan muutamien valtioiden epäillään jättäneen ilmoittamatta YK:n turvallisuusneuvoston asettamien pakotteiden ilmiselvistä rikkomuksista.
Bloombergin mukaan kesäkuun 1.päivänä julkistettu paneelin raportti kertoo: ”Nykyinen tilanne raportoinnista voi heijastaa yleistä tendenssiä vähentää raportointia Iranin taholta tai joittenkin jäsenmaitten poliittista päätöstä pidättyä raportoimasta voidakseen välttää niiden kielteiset vaíkutukset neuvotteluihin. Kongressi varoittaa, etteivät potentiaaliset lisäsanktiot välttämättä saa Iranin myöntyvämmäksi, vaan voisivat katkaista neuvottelut kokonaan, mikä puolestaan voisi aiheuttaa USA:n eristäytymiseen entistä enemmän. http://www.timesofisrael.com/un-countries-fail-to-report-iran-sanctions-violations/

USA:n apulaisulkoministeri Anthony Blinken vakuuttaa, että Iran on täyttänyt kaikki tilapäisen kehyssopimuksen sille asettamat vaatimukset puhuessaan Amerikan juutalaisten komitealle Maailman Forumissa. Hän vakuutti samalla, että Israelin turvallisuus on jo parantunut tammikuussa 2014 solmitun tilapäisen sopimuksen ansiosta, joka tunnetaan nimellä ”Joint Plan of Action” (JPOA).
Blinken totesi, että USA:lla ja Israelilla voi olla erimielisyyksiä askeleista, joita tarvitaan erstämään Irania rakentamasta ydinasetta, mutta ”meidän turvallisuus-yhteistyömme kallioperusta on pyhä ja vahvempi kuin koskaan. Se on ajatustemme keskellä, kun neuvottelemme Iranin kanssa”. hän vakuutti. Hän totesi, että JPOA:n ansiosta Iran on jo purkanut joitain toimiaan, ja kansainväliset tarkkailijat ovat pystyneet paremmin valvomaan, että Iran noudattaa tehtyjä sopimuksia.
Viikkoa aiemmin New York Times raportoi, että kv. tarkkailijoiden mukaan Iranin rikastetun uraanin määrä on kasvanut 20 % tammikuusta 2014 jälkeen, eikä sitä ole suinkaan jäädytetty.
Obama tukee voimallisesti P5+1 maiden ja Iranin välisiä neuvotteluja, jotka perustuvat kehyssopimuksen, joka saavutettiin huhtikuun alussa. Sopimuksen syntyminen 30.kesäkuuta 2015 on elintärkeä Obaman uskottavuuden ja historian kannalta, jolla ei ole näyttäviä saavutuksia tilillään. http://www.timesofisrael.com/top-us-official-says-iran-has-met-interim-obligations/

IAEA:n ja Iranin johtajilla on täysin vastakkainen näkemys IAEA:n valtuuksista suorittaa tarkastuksia Iranin ydinlaitoksissa ja haastatella Iranin johtavia ydinspesialisteja ja virkailijoita. Iran sanoo, ettei niistä ole sovittu. IAEA:n mukaan näin on tapahtunut. IAEA:n johtaja Yukoya Amano sanoo, että Iran on suostunut siihen, että tarkastajat voivat vapaasti suorittaa tarkastuksiaan ja tavata virkailijoita. Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei sanoi viime kuussa, ”ettei mitään tarkastuksia eikä atomitiedemiesten haastatteluja tulla sallimaan”. Khamenein sana on ratkaiseva Iranissa, mitä Amano nyt näyttää kiistävän todeten, että sopimus on pitävä.  http://www.timesofisrael.com/un-iran-head-for-clash-over-nuclear-inspections/

3.       GAZAN arabipakolaiset osoittavat mieltään siksi, että YK:n 1949 asettama avustusjärjestö UNRWA jatkaa toimiaan Syyrian pääkaupungin Damaskoksen liepeillä olevan Yarmoukin pakolaisleirin nälkää näkevien arabien avustamiseksi.
Gazan arabit menivät kaduille osoittamaan mieltään budjettileikkausten vuoksi. YK perusti UNRWA:n 1949 pelkästään Israelista paenneiden arabien avustamiseksi toivoen, että heidän asemansa saataisiin pian selvitetyksi. Arabimaat ovat kuitenkin haluttomia osallistumaan kysymyksen selvittämiseen, koska ne voivat käyttää sitä poliittisena aseena Israelia vastaan, vaikka ne itse olivat koko pakolaisongelman aiheuttajia hyökkäämällä 1948 itsenäistyneen Israelin kimppuun.

Gazan arabipakolaisten jälkeläiset, jotka väittävät perheittensä paenneen Israelista 1948 sodan vuoksi, protestoivat sitä, että UNRWA siirtää voimavaransa Yarmoukin arabien auttamiseksi Gazan arabien kustannuksella.
Pakolaisten kansankomitea Gazassa piti maanantaina mielenosoituksen UNRWA:n avustuskeskuksen edessä Al-Muaskar pakolaisleirin länsiosassa vaatien järjestöä peruuttamaan budjettileikkaukset ja vaatien tukijamaita lisäämään tukeaan.
Gazan kansankomitean johtaja Mohammed Abu al-Saeed Khan Yunisissa esitti vaatimuksen UNRWA:lle, että sen tulee huolehtia ”pakolaisten” palveluksista, mukaan lukien opetus, ruoka, juomavesi ja muut, ettei heidän itsensä tarvitse.

Yarmoukin pakolaisleirissä asui aiemmin 160 000 ihmistä, mutta on nyt vähentynyt 18 000:een Syyrian sisällissodan vuoksi. IS valvoo osaa leiristä. Pari tuhatta ihmistä pääsi pakenemaan leiristä ennen terroristien tuloa.
YK ei ole millään tavoin huomioinut n. 850 000 juutalaispakolaisten kohtaloa, jotka arabimaat karkottivat maistaan v. 1948 sodan jälkeen takavarikoiden heidän omaisuutensa ja pankkitalletuksensa sallien vain pari matkalaukkua henkilöä kohti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/196519#.VXfRh4bxQwA

4.       USA:n korkein oikeus päätti äänin 6 -3, etteivät Jerusalemissa syntyneet USA:n kansalaiset voi saada passiinsa syntymäpaikakseen Jerusalem, Israel. Israelissa on päätös herättänyt ällistystä ja levottomuutta, koska sen katsotaan osoittavan ja tukevan USA:n presidenttien omaksumaa kantaa, että Jerusalem - kuten Juudea ja Samaria kokonaisuudessaankin – ovat miehitettyä aluetta, joiden kohtalo määritellään osapuolten välisissä neuvotteluissa.
Presidentti Obama on myös omaksunut tämän kannan, mikä on voinut vaikuttaa korkeimman oikeuden päätöksen. USA:n presidentit ovat vuodesta toiseen siirtäneet kongressin tekemää päätöstä USA:n lähetystön siirtämiseksi Jerusalemiin.

JERUSALEM POST puuttuu kysymykseen Jerusalemin asemasta pääkirjoituksessaan otsikolla ”Jerusalem, Israel”. USA:n kansalaisten Israelissa syntyneet lapset voivat saada syntymäpaikakseen Jerusalem, mutta ei Israel, mikä pahoittaa lukuisten juutalaisten mieltä osallistuessaan esim. bar mitzva tai bat mitzva juhlalisuuksiin Länsimuurilla. Kysymyksen korjaaminen vaatisi USA:n presidentiltä vain siviilirohkeutta, mitä yksikään presidentti ei ole osoittanut Israelin valtion perustamisesta lähtien 67 vuotta sitten.
JP kutsuu tilannetta järjettömäksi (absurd), jota voisi pitää jopa naurettavana, ellei se olisi niin vakava. Presidentti Reuven Rivlin sanoo: ”Olen syntynyt Jerusalemissa, Israelissa”, eikä sitä voida millään tekosyyllä kiistää. http://www.jpost.com/Opinion/Jerusalem-Israel-405530

5.       UUTISOTSIKOITA
·         Israelin poliisi esti 144 ihmisen nousun Jerusalemin Temppelivuodelle vuosien 2012 -2014 aikana, sanotaan vasemmistolaisen MGO järjestön Emek Shaveh tiistaina julkistetussa raportissa. Emek Shaveh on arkeologien ja yhteisöaktivistien muodostama järjestö, joka keskittyy arkeologian asemaan Israelin yhteisössä ja Israelin ja PA:n välisessä konfliktissa. Julkaisu perustuu poliisin antamiin tietoihin, joissa Vuorelle nousseet jaetaan kahteen karkeaan kategoriaan ”vierailijat” ja ”palvojat”. Vierailijat ovat poliisin määritelmän mukaan ei-muslimeja; palvojat ovat muslimeja. Poliisin mukaan eniten kieltoja ennettiin Gazan 2014 kesäsodan ja mielenosoitusten aikoina. Muslimeilta kiellettiin pääsy Vuorelle 41 tapauksessa, joissa heille asetettiin ikärajoitus, joka useimmiten koski alle 40-vuotiaita miehiä, mutta ei naisia. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/NGO-Police-barred-144-visitors-from-Temple-Mount-in-2012-2014-405568
·         Muslimisaarnaajat jatkavat tulikivenkatkuisia Israelin ja juutalaisten vastaisia ”saarnojaan” Temppelivuoren al-Aksa moskeijan perjantaitilaisuuksissa. He toistavat kaikki aiemmat halventavat syytöksensä juutalaisista apinoiden ja sikojen jälkeläisinä, jotka saastuttavat maankin, jonka päällä he kulkevat. Pääsiäisen lähestyessä niihin on lisätty keskiajalla yleistynyt syytös,
jonka mukaan juutalaiset sieppaavat pieniä lapsia, joiden vereen he leipovat pääsiäisleipänsä. Eräs saarnaaja syytti, että juutalaiset ovat syyllisiä WTC:n tuplatornien tuhoamiseen 11.syyskuuta 2001, sekä Hollywoodin valvontaan. Sheikki Khaled al Mughrabi, joka on yksi kiivaimmista saarnamiehistä, sanoo, ettei hän rienaa juutalaisia, vaan pyrkii varoittamaan ja opettamaan heitä välttääkseen helvetin tulen. Hän kuitenkin toteaa, että ”jos varoitat heitä, he syyttävät sinua anti-semitismistä. Ilman epäilystä Israelin kansa aiheuttaa suurta tuhoa maailmalle, emmekä me kiistä sitä”, Mughrabi toteaa. Shimon Wiesenthal keskus kehottaa, että PA erottaa Mughrabin, joka rohkeasti toteaa, ettei heidän sanoillaan ole merkitystä. PMW:n johtaja Itamar Marcus sanoo PA:n käyttävän murhasyytöksiä ja antisemitismiä systemaattisessa vihakampanjassaan Israelia vastaan, samalla levittäen valheita, että Israel käyttää vankejaan natsien tapaisiin kokeiluihin. PA opettaa lapsille lasten-tarhoista lähtien, että juutalaiset ovat apinoiden ja sikojen jälkeläisiä ja Allahin kiroamia. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Palestinian-preacher-If-you-give-advice-to-a-Jew-youre-an-anti-Semite-405559
·         Libanonissa toimiva terrorijärjestö Hizbullah on kärsinyt joukon takaiskuja taisteluissaan Al-Nusraa ja muita järjestöjä vastaan Syyriassa, mutta kehuu nyt saavuttaneensa suurvoiton Al-Nusra Front taistelijoista Qalamoun vuorten omistuksesta Libanonin ja Syyrian rajalla. Kuukausia kestäneiden taistelujen jälkeen Hizbullah päätti aloittaa suurhyökkäÿksen vuorten puhdistamiseksi vihollisjoukoista. Siinä se matkii ISIS joukkojen taktiikkaa nopeista hyökkäyksistä TV-kameroiden edessä uhreista välittämättä. Hizbullah ei kuitenkin turvaudu ISIS-joukkojen kauhutaktiikkaan erittäin julmalla kohtelulla kiinni saamiinsa taistelijoihin ja siviileihin. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Counter-Punch-Hezbollah-Seeks-to-offset-recent-setbacks-with-retaliatory-offensive-405565
·         Egypti, joka teki rauhansopimuksen Israelin kanssa, ja jota se kosii yhteiseen rintamaan ääri-islamilaisia joukkoja vastaan, sanoo aloittavansa uudet tunnustelut Fatahin ja Hamasin välisten ongelmien ratkomiseksi yhteisen
rintaman muodostamiseksi Israelia vastaan. Egyptin ulkoministeriön tiedottaja Badr Abdel Atty sanoi ponnistelujen päämääränä olevan sovinnon saavuttaminen ja Palestiinan valtion perustaminen pääkaupunkinaan Jerusalem PA:n uutistoimiston Dinia al-Watan mukaan. Hän kutsui tätä ”tärkeimmäksi päämääräksi” todeten, että Saudi Arabia on siinä mukana. http://www.timesofisrael.com/egypt-said-working-to-reconcile-divided-fatah-hamas/


Sunday, June 07, 2015

SUNNUNTAI 07.05.15

SUNNUNTAI 07.06.15
1.       MONET poliittiset analyytikot ja journalistit ovat todenneet maailman lähestyvän suurta muutosta pystymättä tarkemmin analysoimaan, mikä tämä muutos mahtaisi olla. Kuukausien ellei vuosien ajan on kirjoitettu taloudellisesta, maailmanlaajuisesta romahduksesta, mutta he ounastelevat, että jotain aivan muuta radikaalia tapahtunee pian. NASA varoittaa, että seuraavien 18 kuukausien aikana maailman muoto tulee muuttumaan, joko asteroidien, auringon aiheuttamien protoni-iskujen tai vieraan taivaankappaleen vierailun johdosta maapallon läheisyydessä. Syyskuu tänä vuonna on vahvasti esillä aikataulua laadittaessa.
Maailmaa kärventävä helleaalto on joka tapauksessa yksi merkki-paalu, joka panee ihmettelemään, mistä se johtuu. Intiassa alkanut helleaalto lähes 50 asteen lämpötiloineen on levinnyt Persianlahden maihin, jossa Pakistanissa mitattiin 49.5 ja Dubaissa 50 5 asteen lämpötiloja. Mutta suurin osa Euroopan maista on myös saamassa oman osansa. USA:n mantereella kerrotaan samoin epätavallisen korkeista lämpötiloista. Alaskassa on tällä hetkellä lämpimämpää kuin Arizonassa, kuten Extinction Protocol wordpress.com/author/theextension protocol raportoi websivuillaan.
Intiassa säännöllisesti toistuva<t monsuunisateet ovat myöhässä jo useita päiviä, mikä voi aiheuttaa sadon epäonnistumisen ja elintarvikkeiden puutteen.

PROFEETTA Jeremia kertoo kirjassaan vihan viinin maljasta, jonka Jumala ojentaa kädestään Jeremialle kehottaen häntä juottamaan siitä kaikki kansat todeten: ”He juoksevat ja horjuvat ja tulevat mielettömiksi miekan edessä, jonka Minä lähetän heidän keskellensä”, ja luettelee lukuisia silloin tunnettuja kansoja sanoen lopuksi:
”ja kaikkia maan valtakuntia, mitä maa päällään kantaa”; ja edelleen: ”Katso, onnettomuus kulkee kansasta kansaan ja suuri myrsky nousee maan perimmäisistä ääristä”. (Jer.25:15 -38) Tämä malja lienee sama, josta profeetta Johannes puhuu ilmestyskirjansa 16. luvussa: ”Ja minä kuulin suuren äänen Temppelistä sanovan niille seitsemälle enkelille: Menkää ja vuodattakaa ne seitsemän Jumalan vihan maljaa maan päälle”. (Jh.16:1)
Tämän kysymyksen tarkastelu vaatinee oman artikkelinsa.

ISRAELISSA säätila alkaa myös kivuta maanantain ja keskiviikon helleaaltoa kohden, jolloin huippulämpötilan oletetaan nousevan 36 asteen tienoille, mutta hellittänee ennusteen mukaan keskiviikkona.
Säätilat tänään: Jerusalem 17 -28; Tiberias 22 -35; Suolameri 27 -36; Eilat 27 -39 +C-astetta. Keskiviikon lämpötilat nousevat yli 40 asteen Tiberiassa, Suolamerellä ja Eilatissa pudoten keskiviikoksi 38 asteen tienoille.

2.       TURKISSA äänestetään tänään uudesta parlamentista. Presidentti Recep Tayyip Erdoganin AKP puolue, joka nyt johtaa hallitusta, tulee mielipidetiedustelujen mukaan menettämään toiveensa ehdottomasta enemmistöstä parlamentissa, minkä antaisi presidentti Erdoganille valtuudet muotoilla uudelleen maan perustuslain haluamallaan tavalla.
Äänestystä häiritsee pahoin kurdeille myönteisen puolueen vaalitilaisuudessa räjäytetty pommi, joka surmasi kaksi ja haavoitti kymmeniä. Turkin pääministeri Ahmet Davutoglu kutsui pommi-iskua suoralta kädeltä provokaatioksi, joka nostaa jännitteitä ja voi häiritä AKP-puolueen vaalitavoitteita.
Turkista saatujen tietojen mukaan perjantain pommi-iskut kurdi-myönteisen Kansan Demokraattisen Puolueen (HDP) vaalitilaisuudessa Diyarbakirin kaupungissa maan kaakkoisosassa tehtiin tynnyripommeilla, joihin oli liitetty satoja metallikuulia pommin tuhovoiman lisäämiseksi. Pommit räjäytettiin muutaman minuutin väliajoin.
Poliisi ei ollut vielä tehnyt syyllisten pidätyksiä, mutta kertoo löytäneensä sormenjälkiä ja videonauhan iskuista. Toinen räjähdys aiheutti enemmän tuhoa. Kaupungin syyttäjät sanoivat, että iskuissa kuoli 2 ihmistä ja yli sata haavoittui.

POMMI-ISKUT olivat viimeisin vaihe kampanjassa HDP-puoluetta vastaan, joka edustaa etenkin uskonnollisia kurdeja, mutta on voimistanut toimintaansa ei-uskonnollisten kurdien tavoittamiseksi. Puolueen toimitiloja vastaan on hyökätty ja tilaisuuksia häiritty, yksi sen autonkuljettajista ammuttiin kuoliaaksi.
Presidentti Erdogan sanoi rikollisten toimien tarkoituksena olevan häiritä vaaleja.

Diyarbakirin kaupungissa järjestetty HDP-puolueen vaalitilaisuus, jossa puolueen puheenjohtajan Demirtasin oli tarkoitus puhua, peruutettiin. Hän totesi Istanbulissa, että iskujen tarkoituksena oli aiheuttaa kaaosta, jonka hän sanoi vallitsevan Turkissa. Hän sanoi, että vaalitaistelun aikana on tehty 124 hyökkäystä puoluetta vastaan. Diyrbakarin kaupungissa järjestettiin rauhallinen istumamielenosoitus osanottajien heiluttaessa HDP:n lippuja ja syyttäessä AKP-puoluetta iskuista.

HDP-puolueen tavoitteena on ylittää 10 %:n vaalikynnys, mikä antaisi sille edustajia parlamenttiin ja häiritsisi Erdoganin suunnitelmia perustuslain muuttamiseksi siten, että presidentin oikeuksia lisätään parlamentin kustannuksella, mikä ei välttämättä lisäisi Turkin mahdollisuuksia saada EU:n jäsenyys.
Erdogan on käynyt katkeraa kamppailua Demirtasia vastaan, jota hän syyttää kuulumisesta kurdien militaristiseen (PKK) työväenpuolueeseen.

Republikaaninen Kansanpuolue (CHP) säilyttänee toiseksi suurimman puolueen asemansa; kolmannen sijan saanee Kansallinen Liike-puolue (MHP), joiden kanssa AKP voi joutua muodostamaan yhteishallituksen.   

3.       GAZASTA ammuttu raketti, joka räjähti ilmeisesti asumattomalla alueella, sai hälytyssireenit soimaan Ashkelonin ja Hof Ashkelonin alueilla.
Raketin ampui pieni Omar Prikaati niminen järjestö, jonka edustaja sanoi raketin ampumisen olleen kosto Hamasin tekemään ratsiaan sen aktiivijäsenen kotiin aiheuttaen yhden ihmisen kuoleman. On aika omituinen tilanne, jossa Gazassa loukatuksi itsensä tunteva järjestö kostaa loukkauksensa hyökkäämällä Israeliin.

Gazasta ammuttu raketti aiheutti 17-vuotiaan tytön joutumisen shokkiin. Hänet vietiin Bazellain sairaalaan Ashkelonissa hoidettavaksi.
Toukokuun lopussa Islamic Jihad ampui raketin Gan Javne alueelle Ashdodista itään, mikä lopetti neljä viikkoa jatkuneen rauhantilan.

ISRAEL Beitenun puheenjohtaja Avigdor Liberman sanoi lauantaina, ettei Israel voi sallia tilannetta, jossa Gazasta ammutaan raketteja Israeliin tahtonsa mukaan. Hän totesi, että tämän harvakseltaan tapahtuvan operaation tarkoituksena on estää Israelin miehiä, naisia ja lapsia elämään normaalia elämäänsä. ”Meidän ei tule totuttautua siihen, koska jos me mukaudumme siihen, me samalla hyväksymme sen normaalitilanteeksi Gazan rajan tuntumassa”, hän sanoi.

Eshkolin alueen entinen neuvoston puheenjohtaja Haim Yellin (Yesh Atid) sanoi: ”Vain 9 kuukautta operaation Protective Edge jälkeen raketteja ammutaan Israeliin ja tunneleita kaivetaan”. Hän valitti, ettei hallituksella ole enempää sotilaallista kuin diplomaattistakaan strategiaa. ”Netanyahu on kiireinen hajottaessaan ulkoministeriötä ja jättäessään Gazan ennalleen riisumatta sitä aseista. Tämä ei ole tapa, jolla valtiota johdetaan, eikä se ole tapa taistella terrorismia ja BDS toimintaa vastaan”. Hän syyttää Netanyahua heikoksi, oman nahkansa pelastajaksi.
Kansanedustajat vaativat kovempia toimia eikä vain sanallisia uhkailuja.

Salafin omistamalla sivulla twiitattiin, että raketti ammuttiin näennäisen rauhantilan häiritsemiseksi, ja protestiksi sille, että Hamas pitää sen jäseniä vangittuina, mutta myös tuen osoittamiseksi syömälakon aloittaneille Israelin vankiloissa.
IAF kävi tapansa mukaan aamuyön tunteina pommittamassa terrorismin infrastruktuuria, jolla tarkoitetaan harjoituskenttiä ja tyhjiä varastoja Gazassa. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Salafist-Omar-Brigades-claim-responsibility-for-Gaza-rocket-firing-405239
Egyptiläinen oikeus päätti helmikuussa asettaa Hamasin terrorijärjestöjen listalle, mutta perui päätöksensä poistaen Hamasin listalta lauantaina. Hamasin jäsenet ovat tietenkin riemuissaan, vaikka suhteet Egyptin hallituksen ja Hamasin välillä ovat hyiset Egyptin syyttäessä Hamasia sekaantumisesta Egyptin sisäisiin asioihin ja Siinailla toimivien terrorijärjestöjen tukemisesta osallistuen niiden hyökkäyksiin Egyptin armeijantukikohtia ja sotilaita vastaan. http://www.timesofisrael.com/egypt-overturns-naming-hamas-terror-organization/

4.       YK:n alaisissa instituutioissa valitetaan surmansa saaneiden lasten suurta lukumäärää Israelin ja Hamasin välisissä sodissa, joista viimeisin on Gazan kesäsota Protective Edge. Ne eivät kuitenkaan pystyneet löytämään yhteistä linjaa, jolla Israel asetettaisiin lasten oikeuksia rikkovien listalle, kuten Reuters raportoi perjantaina saatuaan kopion päätöslauselmaesityksestä.  
YK:n laatimassa 22-sivuisessa raportissa, jonka oli laatinut YK:n erikoislähettiläs Leila Zerrougui, esitetään sekä Hamasia että Israelia asetettavaksi terrori-järjestöljen listalle siksi, että IDF oli tulittanut kouluja ja sairaaloita sodan aikana. Hän ei ilmeisesti huomioinut, miksi niitä tulitettiin, ei sitä, että niihin oli varastoitu raketteja ja muita aseita, ja että sieltä aloitettiin tulitus sotilaita vastaan.

LISTASSA on Hamas, Boko Haram ja Islamilainen valtio, sekä kaikkiaan kahdeksan maan armeijoiden sotilaita kuten Syyria, Jemen Kongon tasavalta, Etelä Sudan.
Israel on kampanjoinut lujasti YK:ssa, ettei sitä asetettaisi samaan ruotuun räikeään lapsiin kohdistuvaan väkivaltaan syyllisten maiden kanssa. YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon on tiettävästi hylännyt raportin.
YK:n raportin mukaan Gazan kesäsodassa sai surmansa 540 Gazan arabilasta, heistä 371 alle 12-vuotiaita. IDF:n mukaan Gazan arabit asettivat lapsia taistelijoittensa eturiviin, ja kehottivat heitä nousemaan talojen katoille estääkseen IAF:n ilmaiskut. http://www.timesofisrael.com/un-agencies-split-on-israels-inclusion-on-rights-abuse-list/

5.       UUTISOTSIKOITA
·         Kansanedustaja Maim Yellin (Yesh Atid) vaatii hätäistunnon järjestämistä Knessetissä Gazasta tulitauon aikana ammuttujen rakettien johdosta. Hän sanoo, ettei viimeinen operaatio Protective Edge ole vieläkään loppunut. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/196366#.VXQDF4bxQwA
·         Hamasin terroristi sai surmansa ja toinen haavoittui heidän ollessaan kaivamassa hyökkäystunnelia Gazasta Israeliin. Tunneli romahti heidän päälleen Israelin rajan tuntumassa. Rajan pinnassa asuvat juutalaiset ovat valittaneet, että he kuulevat porausääniä jalkojensa alta, mutta puolustus-ministeri Moshe Yaalon väittää, ettei niitä enää kaiveta. Israel sanoo kehittäneensä uuden menetelmän, jolla kaivaukset havaitaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/196345#.VXQD54bxQwA
·         IDF päätti asentaa kolme Iron Dome patteristoa Israelin maan eteläosiin, vaikka julkisuudessa ei ole kerrottu ajankohtaisista uhkauksista. Patteristot asennetaan Ashdodiin, Netivotiin ja Ashkeloniin, kuten TV-10 raportoi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/196352#.VXQFC4bxQwA
·         IDF aikoo pitää sotaharjoitukset maan eteläosissa, mutta vakuuttaa, että ne oli suunniteltu kauan sitten, eivätkä liity raketti-iskuihin Gazasta. Harjoitukset kohdistuvat Negevin länsiosiin ja Sderotiin. http://www.timesofisrael.com/amid-uptick-in-tensions-idf-to-hold-drill-in-southern-israel/
·         Iranin apulaisulkoministeri Abbas Araqchi sanoo, ettei Iranin ja kuuden maan ja Iranin neuvottelijoitten välillä ole tarvittavaa luottamusta.  Hän myös vihjaa, että kumpi tahansa osapuolista voisi alkaa toimia vastoin sopimusta.  Sopimuksen tulee olla valmis ennen 30.kesäkuuta 2015. Iran on tiettävästi jatkanut uraanin rikastamista kehyssopimuksen allekirjoittamisen jälkeen, ja että sillä on IAEA:n mukaan rikastettua uraania 20 % enemmän. Sopimuksen kestoaika on 10 vuotta, jonka jälkeen Iran saa rakentaa mitä ikinä haluaa. http://www.timesofisrael.com/no-trust-between-sides-in-nuke-talks-top-iran-official-says/
·         Islamin Valtion vuosi sitten aloittama sotilaallinen kampanja Irakin alueella on saattanut sen länsimaitten hyväksymän hallituksen luhistumisen partaalle, mikä uhkaa hajottaa maan useisiin osiin. USA:n johtama koaliittio on tehnyt yli 4 000 ilmaiskua IS:n joukkoja vastaan, mutta ne eivät ole voineet estää sitä jatkamasta voittoista kulkuaan, joskin IS:n johtajat sanovat, että taktiikkaa on muutettu. http://www.timesofisrael.com/year-after-is-advance-iraq-struggles-to-keep-from-crumbling/
·         IS on pystynyt värväämään joukkoihinsa asiantuntijoita, jotka osaavat kehittää kemiallisia aseita, sanoo Australian ulkoministeri Julie Bishop, hän myös uskoo, että Syyrian armeija on käyttänyt sariinia ja kloriinia. http://www.timesofisrael.com/islamic-state-working-to-develop-chemical-weapons/
·         Italian rannikkovartiosto sanoo avustaneensa 2 000 merihätään joutunutta maahanmuuttajaa Välimerellä; he olivat Libyasta matkalla Eurooppaan. http://www.timesofisrael.com/over-2000-migrants-rescued-in-mediterranean-operation/
·         Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah sanoo karkottavansa miljoonia israelilaisia kodeistaan seuraavan sodan aikana. IDF puolestaan sanoo, että se evakuoi miljoonan verran libanonilaisia kodeistaan ennen ilmapommitusten aloittamista voidakseen tuhota asuntoalueille varastoituja raketteja ja ohjuksia, joita Hizbulla sanoo koonneensa yli 100 000. Iranin kerrotaan esittäneen Nasrallahille, että hän kääntäisi Iranin toimittavat raketit ja ohjukset Al-Nusran, IS:n ja muiden Assadin armeijaa taistelevia joukkioita vastaan. Iran valmistelee 8 000 – 15 000 miehen erikoisjoukkojen osaston lähettämistä Syyrian rintamalle. http://www.timesofisrael.com/nasrallah-threatens-to-displace-millions-of-israelis-in-future-war/,